Blyth Spartans

Gestart door Joost, jan 06, 2009, 12:05:18

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joost

De groep voetbalclubs in het Noord-Oosten liggen nogal afgelegen in vergelijking met de rest van de clubs in Engeland. Hartlepool, Sunderland, Newcastle, Darlington en Middlesbrough. Het verre noorden, dat vinden niet alleen wij, dat vinden ze ook in Engeland zelf. De streek kende immers lange tijd nog een andere League club, Gateshead. De voortzetting van South Shields dat te dicht bij Newcastle lag en daarom maar een paar kilometer verhuisde. Gateshead lag zo ver weg dat de eerste maal dat de club voor re-election op moest alle andere clubs massaal niet op Gateshead stemden. Zondaars die al vele malen eerder een smeekbede moesten houden mochten wel blijven.
Gateshead FC was 'stunned' en zocht dat seizoen zelfs aansluiting bij de Scottish Football League.

Er is echter een stadje dat nog noordelijker ligt dan Gateshead, Blyth. Het Zuid-Oosten van Northumberland aan de kust is geen plaats voor toerisme vandaar dat Blyth in vroeger tijden overleefde door de kolenmijnen, de scheepsbouw, visserij en zouthandel. Tegenwoordig wordt de haven vooral gebruikt om houtpulp in te voeren vanuit Scandinavie ten behoeve van de papierindustrie.

De lokale voetbalclub draagt de heldhaftige naam Blyth Spartans. De stoere vissers en mijnwerkers stonden ook op het voetbalveld hun mannetje waardoor de Spartans kunnen bogen op een meer dan rijke historie. De club werd opgericht in 1899 en speelde tot 1913 in een lokale competitie die clubs ten noorden van Newcastle en ten zuiden van de Schotse grens huisvestte. In 1913 zochten de Spartans het een treedje hoger en kwamen ze als semi-professional team terecht in de North-Eastern League waarin ook de reserveteams van Sunderland en Newcastle United speelden.

De Spartans eindigden meestal in de subtop en mochten in 1936 voor het eerst de kampioensschaal in ontvangst nemen. Doordat de reserveteams niet meer meededen stopte de North-Eastern League in 1958 en zocht Blyth Spartans zes seizoenen lang haar heil in de Midland League met clubs uit de regio Sheffield en omstreken. In 1964 volgde een rigoreus besluit. De club schafte het semi-professionalisme af en werd lid van de Northern League. Amateurisme was daarvoor een vereiste. De Northern League is na de Football league de oudste voetbalcompetitie en betalingen aan spelers was uitgesloten. De naam van de league is enigszins misleidend aangezien er vooral teams uit de driehoek Manchester-Hull-Birmingham en van Blyh naar Leeds is nog altijd 180 kilometer.

In 1974 schafte ook de Northern League het amateurisme helemaal af en in competitie-opzicht begon de zegereeks van de Spartans hier pas echt. In 1972 was er weliswaar voor het eerst een kampioenschap maar tot 1988 zou de club in totaal liefst 10 keer kampioen worden en eenmaal een play-off erom verliezen. Tussen 1980 en 1985 waren er 5 kampioenschappen op rij.

Ondanks het afschaffen van het amateurisme was de Northern league nog niet geintegreerd in de Engelse voetbalpiramide. Dat gebeurde pas in 1991, daarom is het niet de feeder league van de Conference maar pas 2 niveaus lager. Integratie in de voetbalpyramide boodt ook voor de Spartans nieuwe kansen. Een tweede plaats in 1994 betekende promotie naar de Northern Premier League Division One. Blyth was gelijk succesvol, werd kampioen en steeg naar de Northern Premier League, 1 niveau onder het hoogste non-league podium. Tien seizoenen lang behoorden de Spartans tot de middenmoot maar in 2006 was er het kampioenschap. Helaas was er inmiddels een tree toegevoegd aan de pyramide en belande Blyth in de Conference North. Het debuutseizoen 2006-2007 eindigde op plaats 7 net buiten de play-offs. Het tweede seizoen verliep minder met een 18e plaats.

Deel 2; de Spartans in de FA Cup...

Joost

Alvorens deel 2 te beginnen eerst deel 1a.

In Nederland is het gebruikelijker om clubs te vernoemen naar Griekse goden of plaatsen. Heracles, Excelsior, Ajax. In Engeland komt het veel minder voor, sterker nog Blyth Spartans is de enige club die ik ken met zo'n type naam

In Blyth was al in 1892 een voetbalclub genaamd Blyth FC. Deze hield er in 1899 mee op waarna Blyth Spartans werd opgericht. Een toevoeging was daarom noodzakelijk en er werd voor Spartans gekozen naar het Griekse Sparta zodat de spelers alles zouden geven op 't veld.

De Spartans begonnen met voetballen op een veldje vlakbij Thornton Cottage voordat in 1909 Croft Park werd geopend. Het stadionnetje waar de club nog steeds speelt. Een typische non-league ground. Kleine hoofdtribune, overdekt staan er tegenover. Beide geflankeerd door onoverdekt staan Achter de goals een compacte overdekte staantribune en een grote onoverdekte tribune.

Blyth probeerde ook door te dringen tot de echte profs, de Football League. De timing was echter viermaal slecht. De eerste aanvraag sla ik even over. De tweede was in 1925, Blyth was 8ste geworden in de North Eastern League en had tegenstand van Rotherham, Tranmere en Mansfield. Slechts drie votes kwamen er voor Blyth. Een jaar later werd een nieuwe poging gewaagd. Barrow, Walsall, Carlisle en Mansfield waren de opponenten. Ondanks dat Blyth slechts 14de eindigde dat jaar waren er 10 stemmen. In 1927 volgde dan de laatste poging. De club werd 9de in de competitie en kreeg slechts drie stemmen.
Hierna werden geen pogingen meer ondernomen, onder meer omdat de grote succesperiode viel tijdens de jaren dat de Conference de enige nieuwe kandidaat mocht sturen.

Even terug dan naar de eerste poging. In 1920 breidde de Football League uit met een derde niveau. Eigenlijk werd gewoon de Southern League opgenomen in de Football League. Omdat er nu een heel groot contingent zuidelijke clubs bij kwamen werd een jaar later besloten ook een Football League Division Three North te stichten, een noordelijk equivalent van de Southern League was echter niet voorhanden. Uit vijf verschillende Leagues werden kandidaten gekozen. Volstrekt willekeurig lijkt het.
In de North Eastern League werd Darlington kampioen voor de reserves van Newcastle, Sunderland en Middlesbrough. Blyth Spartans eindigde keurig 5de, net voor Carlisle United. De 'wijzen' van de Football League kozen echter voor Darlington, Hartlepools United (8ste), Ashington (9de) en Durham City (11de).

Joost

Liefst 31 maal wisten de Spartans de FA Cup first round te bereiken. Een ongekend hoog aantal voor een non-league club. Voor 't eerst gebeurde dat in 't seizoen 1922-1923. Na een lange trip naar Gillingham in de laatste kwalificatieronde kwam Founder Member Stoke City naar Croft Park en won met 0-3.

Drie jaar later weet Blyth wederom de eerste ronde te halen en loot daarin een bekende; Hartlepools United. Een van de clubs die ten faveure van Blyth wel in de FL werd gekozen. De Spartans halen in ieder geval sportief hun gram want in de derde replay winnen ze uiteindelijk.

Na de tweede wereldoorlog duurt het tot 1951 alvorens Blyth weer in de koker zit. De thuiswedstrijd tegen Bishop Auckland wordt gewonnen waarna Tranmere uit wordt geloot. Blyth haalt een verdienstelijk gelijkspel en mag thuis op herhaling. De wedstrijd wordt vanwege de invallende duisternis in de verlenging gestaakt. Uiteindelijk levert de derde replay pas een duidelijk winnaar op en mag Tranmere door.

Ook in 1954 wordt de tweede ronde bereikt. Boston United mag voor een replay naar Croft Park komen en Blyth wint met 5-4. Tegenstander in ronde 2 is Torquay United. De Gulls zullen ongetwijfeld gebaald hebben van de loting maar winnen wel, met 1-3.

Tot 1964 wordt de Eerste ronde vaker wel dan niet bereikt maar daarna valt het een beetje stil. Pas in 1971-1972 is er voor de Spartans weer een Cuprun. Het gebrek aan succes wordt in een klap goed gemaakt. In de voorrondes worden Boldon Colliery Welfare (3-2), Willington (3-1), Consett (8-1) en Whitley Bay (1-1, 2-1) verslagen. Uit de koker komt Crewe Alexandra uit. Van Dario Gradi hebben de Railwaymen dan nog niet gehoord, sterker nog Crewe hangen onderin de laagste profdivisie en worden dat seizoen zelfs laatste. Blyth gaat dus met ambitie naar Crewe en wint met 0-1. De loting is Blyth goed gezind en brengt Stockport County naar Croft Park. Stockport zal uiteindelijk als voorlaatste eindigen in de competitie, net boven Crewe. Blyth wint wederom met 1-0.
In ronde drie komt dan Reading naar het noorden. The Royals zijn dan maar net wat beter dan Stockport en Crewe en dat blijkt uit de uitslag. Op Croft Park wordt het 2-2 waarna Reading in de replay toeslaat met 6-1.

De gloriejaren van Blyth zijn aangebroken en in 1973-1974 wordt wederom de tweede ronde gehaald. Grimsby wint daarin pas na replay. Een jaar later mag Preston North End naar Blyth. De voormalig winnaar van de beker speelt dan op het tweede niveau maar heeft een replay nodig om te winnen van de amateurs.

Dan breekt het seizoen 1977-1978 aan. De voorrondes zijn al een pittige testcase voor Spartans. Vier uitwedstrijden tegen lastige tegenstanders worden echter overwonnen waarna in ronde 1 Burscough naar Blyth komt. De mede non-leaguers worden met 1-0 verslagen. In de tweede ronde komt Chesterfield op bezoek. Dan een middenmotor op het derde niveau. Weer wint Blyth met 1-0. Ook ronde drie levert een thuiswedstrijd op. Enfield komt op bezoek. Een non-league grootmacht uit noord-London waarvan een jaar eerder nog de halve finale FA Throphy werd verloren. Ruim 5000 mensen komen naar het stadion en zien dat Blyth in de tweede helft de enige goal scoort.
De vierde is een unicum voor de amateurs en de loting koppelt ze aan Stoke City. Stoke degradeerde het seizoen ervoor uit de hoogste divisie en zal een jaar later weer promoveren. Geen kleine ploeg dus met onder andere Garth Crooks. Tweemaal werd de wedstrijd afgelast zodat de loting voor ronde vijf al geweest was.
Blyth nam direct de leiding. Stoke herstelde zich en boog de score om. De wedstrijd naderde het einde met 2-1 totdat twee minuten voor tijd de spits van Blyth een voorzet binnen kopte. 2-2 was al een geweldig resultaat maar het werd nog beter. Een voorzet werd niet goed weggewerkt waarna Terry Johnson de bal in het dak van het doel poeierde. De 2-3 zege is een van de grootste giantkillings ooit in de FA Cup.

De wedstrijd tegen Wrexham was helaas voor de Spartans ook uit. Wrexham stond onbedreigd aan de leiding van de toenmalige Third Division en was op de Racecourse nog niet verslagen. Dat had ook Newcastle United geweten toen het in de vierde ronde van de Cup met 4-1 ten onder ging. Blyth was de eerste en tot nu toe enige non-league club die ooit de vijfde ronde, de laatste 16, haalde dus dit was de meest in het oog springende wedstrijd. De held van de vorige ronde Terry Johnson schoot Blyth vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Wrexham zette druk om gelijk te maken maar vond steeds keeper Dave Clark op haar weg. Diep in extra tijd vangt Clark een van de vele hoekschoppen van Wrexham maar de scheidsrechter laat de hoekschop opnieuw nemen en ditmaal schiet Dixie McNeill raak.
Heel Northumberland wil die FA Cup hero's zien en op last van de politie wordt de replay verhuist naar St. James Park in Newcastle. Met een kwartfinale tegen Arsenal in het verschiet komen meer dan 42,000 mensen naar het stadion. Helaas eindigt hier het sprookje. Wrexham scoort tweemaal in de eerste helft en hoewel Blyth de tweede helft domineert scoort alleen Johnson zeven minuten voor tijd de enige treffer voor de thuisclub.
Drie jaar later heeft Hull City drie wedstrijden nodig om de Spartans te verslaan en een jaar later wint Walsall op Croft Park maar daarna duurt het tot 1992-1993 alvorens er weer First round action te zien is. Southport wint dat jaar met 1-2. In 1995-1996 mag Blyth naar Bury. De thuisclub wordt verrast en Blyth wint met 0-2. In de volgende ronde mag Blyth weer naar Greater Manchester maar Stockport County laat zich niet verrassen. Twee jaar later wordt Blackpool tot het uiterste gedreven maar verlies Blyth wel met 4-3.

Tot 2008-2009 zien we Blyth niet meer terug. Dit seizoen overleeft Blyth eindelijk weer eens de voorrondes. Zeges op Whitby Town (2-2, 5-2), Buxton (1-0) en Sheffield (3-1) bengen Shrewsbury Town naar Croft Park. Shrewsbury onderschat de thuisploeg en kijkt na 53 minuten tegen een 3-0 achterstand aan. In de tweede ronde volgt een verre uitwedstrijd naar Bournemouth. Blyth houdt stand en keer met 0-0 terug. 4200 mensen komen naar Croft Park voor de replay en zien dat de thuisploeg na 89 minuten de enige goal scoort. Na de legendarische Cuprun is dit pas de eerste keer dat Blyth de derde ronde bereikt. Blackburn Rovers is de tegenstander en de wedstrijd is live op TV. Het is ijzig koud als de teams het veld betreden en lange tijd kan Blyth gelijke tred houden met het Premier League team. Een vrije trap zorgt uiteindelijk voor de beslissing in het voordeel van de profs hoewel Blyth vlak voor tijd zelf de enige echte kans van de wedstrijd mist.