Teloorgang en Bouncing Back

Gestart door Han, jan 11, 2008, 22:05:38

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

Het gaat er in Duitsland met sommige clubs wel redelijk extreem aan toe in vergelijking met bv Engeland. Het lijkt wel of de teloorgang van bv Fortuna Düsseldorf, Kaiserlautern, Eintacht Braunschweig en Bayer Uerdingen veel markanter en indringender is dan van 'pendanten' aan de overkant. Nottingham Forest kan die gelijkenis misschien wél illustreren.  Maar met Manchester City is een mooie bounce back benoemd en misschien mag Leeds United zich daar uiteindelijk ook wel in gaan verheugen.

Trekt het grootkapitaal in Duitsland haar handen af van clubs als er wordt gedegradeerd? Het lijkt zo extreem daar.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

hgrm

In Duitsland is de situatie om een aantal redenen anders:

1) De competitiestructuur is anders. Tot 1963 was er geen nationale competitie. Hierdoor had elke regio wel een paar topclubs, zodat er vrij veel clubs zijn die op grond van het verleden aanspraak denken te kunnen maken op een plaats in de Bundesliga. Daar hebben ze ook een naam voor: Traditionsvereine.
Tot de jaren 90 was er ook geen landelijke competitie onder de 2e Bundesliga, zodat degradatie daaruit meteen een val in het diepe betekende. In Engeland hebben ook clubs in de lagere divisies van de League nog wel enige status (League vs. non-league). Daar komt nu wel verandering in met sinds 1995 de Regionalliga en vanaf volgend jaar de 3. Liga.

2) Veel clubs onder de top zijn omniverenigingen en niet in voetbal gespecialiseerde bedrijven. Het handhaven van een hoge positie in de piramide is dus vaak minder belangrijk dan de continuiteit van de vereniging

3) In Engeland is het TV-geld in de lager divisies veel hoger



Wat betreft Uerdingen: Bayer besloot zich op Leverkusen te concentreren toen Uerdingen nog in de Bundesliga speelde. Pas daarna is het rapide slechter gegaan.


PS: ik heb even een nieuw topic gemaakt, zodat ik mijn lijstje van 1976 even kan afmaken zonder andere berichten er tussendoor.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Joost

Duitsers zijn daarnaast ook erg gefocust op de top, wanneer een club van 2. Liga naar Regionalliga daalt dan is het verschil in aandacht van media en supporters net zo groot als dat je in Engeland vanuit de Championship direct naar de Isthmian League degradeert. Wanneer je dan als club al moeilijk hebt met de financiën dan kan de lokale middenstand je keihard laten vallen. Voorbeeldje is bijvoorbeeld SSV Ulm 1846, die promoveerden vanuit het niets naar de 1. Liga maar hangen nu ergens rond op niveau 6 voor een paar honderd toeschouwers per wedstrijd terwijl er in 1. Liga 20.000 zaten en ze regelmatig de uitvakken met duizenden vulden.
Door dat verschil kun je dus wel gemakkelijk een club met geld de profdivisies in loodsen zoals vorig jaar TSG 05 Hoffenheim en SV Wehen Taunasstein 1926. Die laatste  verhuisde gelijk naar het naastgelegen Wiesbaden om daar een stadion te betrekken. In 2006 kwamen er 665 toeschouwers gemiddeld, in vorige seizoen 1062 (minder dan de 2e teams van bijvoorbeeld HSV of BMG) en dit jaar komen er gemiddeld 10.000.

hgrm

Dat verschil komt denk ik vooral omdat het vrij snel verwatert. De Regionalliga (3e niveau) heeft, zeker in het noorden, nog wel een redelijke prestatiedichtheid sinds deze uit twee afdelingen (ipv. 4) bestaat, maar in de Oberliga (9 stuks) is dat veel minder. Voeg daarbij het grote aantal tweede teams vanaf de Regionalliga en je ziet een veel minder aantrekkelijke competitie dan in Engeland.

Toch heeft de Regionalliga behoorlijke bezoekersaantallen, vooral bij clubs als Essen, Erfurt, Dresden, Union Berlin, Düsseldorf, Braunschweig. Gemiddeld doet de Regionalliga Nord het niet zoveel slechter dan League 1 en League 2. In het zuiden valt het wel wat tegen.

In de Oberliga is het een ander verhaal. De topper Altona'93-Holstein Kiel in de OL Nord, waar ik bij was, telde slechts 1200 toeschouwers. Veel clubs halen de 1000 niet eens. Sommige clubs doen het beter, ook al spelen ze al jaren op laag niveau. Het genoemde Ulm is daar een voorbeeld van, net als Oldenburg en een aantal clubs in het oosten.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Sebastiaan_W

Ook opvallend dat clubs vaak 2x promoveren of degraderen. Extreem vb. hiervan zijn Wattenscheid 09 dat in de jaren 90 nog uitkwam in de bundesliga en momenteel uitkomt in de Duitse 5e divisie. Het seizoen 03/04 degradeert het naar de 4e divisie, het seizoen erop promoveert het weer(04/05). Het seizoen 05/06 degradeert het meteen weer naar de 4e divisie en afgelopen seizoen degraderen ze meteen weer naar de 5e divisie, waar het momenteel koploper is.

Andere voorbeelden zijn RW Oberhausen(degradeert 2 seizoen achter elkaar), Carl Zeiss Jena(promoveert 2 seizoen op rij) en Eintracht Trier(degradeert 2 seizoenen op rij). En waarschijnlijk zullen er nog wel wat voorbeelden zijn.

hgrm

Wat dacht je van Fortuna Düsseldorf. Sinds begin jaren 90 gaat de club als een gek heen en weer:

In 1992 degradatie naar de 2e Bundesliga, een jaar later naar de Oberliga (er was nog geen Regionalliga). Daarna twee keer op rij promoveren zodat ze in 1995 weer terug waren in de Bundesliga. Tussen 1996 en 2000 drie degradaties, van Bundesliga via de 2e Bundesliga en de Regionalliga weer naar de Oberliga. Inmiddels is Fortuna weer opgeklommen naar de Regionalliga, met goede kansen op promotie naar de 2e Bundesliga...
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

TeeZee

Grafieken willen we zien, hgrm!

hgrm

Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Rinus A.

Oef, Kaiserslautern.

De duitse titel en CL in '98, halve finales UEFA Cup in 2001. Momenteel onderin de 2e bundesliga en dus hard op weg naar de nieuwe 3e bundesliga.

hgrm

en dan vergeet je nog dat ze in 1996 degradeerde èn de beker wonnen, in 1997 kampioen werden in de tweede BL en zoals gezegd het volgende jaar meteen landskampioen.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen