Onvermoede Rivaliteit

Gestart door Han, nov 04, 2018, 22:07:22

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Han

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord, NEC en Vitesse, Roda JC en MVV, PEC Zwolle en Go Ahead, NAC en Willem II, IJsselmeervogels en Spakenburg, Celtic en Rangers, Boca en River Plate, Barcelona en Real Madrid en Bristol Rovers en Bristol City behoeft nauwelijks nadere introductie.

Over de oorsprong ervan bestaat nauwelijks enig misverstand, of het nu langs authentieke of cosmetische weg tot stand is gekomen.

In de zeventiger jaren ontspon zich geheel onaangekondigd en spontaan langs sportieve weg een onwaarschijnlijk geachte 'burenruzie' tussen twee clubs die door circa 250km asfalt van elkaar waren gescheiden en in sociologisch, cultureel, politiek, ideologisch, maatschappelijk, religieus, sociaal of topografisch opzicht  geen enkele gemeenschappelijke deler kenden. We moeten daarvoor naar Maastricht en Zwolle.

Tijdens het 1976-77 seizoen tekende in de 1ste divisie zich spontaan een 'broederstrijd' af tussen PEC Zwolle en MVV. Beide clubs waarin zowel in de reguliere competitie als in de nacompetitie zeer aan elkaar gewaagd. PEC Zwolle en MVV eindigden op de tweede, respectievelijk derde plaats en moesten alleen Vitesse voor zich dulden.

Beide clubs hielden elkaar tweemaal met 1-1 in evenwicht. MVV delfde in Zwolle in de kwartfinale van de 1976-77 KNVB beker het onderspit met 1-0 waarna PEC Zwolle uiteindelijk zou doorstoten naar de finale.

In de nacompetitie versperde MVV, dat in Zwolle aan het kortste eind had getrokken, de weg van het ongeslagen PEC naar de eredivisie in De Geusselt door een zeer late gelijkmaker van Gerrie Schrijnemakers. Er ontstonden ernstige ongeregeldheden in het het volle uitvak waar auteur dezes angstige momenten meemaakte.

Een seizoen later, 1977-78, troffen beide provinciale grootmachten elkaar opnieuw in de 1ste divisie en eindigden ex aequo op de eerste plaats. PEC Zwolle speelde tweemaal gelijk tegen MVV en werd uiteindelijk kampioen op doelsaldo. MVV op haar beurt dwong via doelsaldo óók promotie af naar de eredivisie.

In het eredivisieseizoen 1978-79 speelden beide clubs nauwelijks een rol van grote betekenis maar handhaafden zich met redelijk gemak. Van sportieve rivaliteit is sindsdien geen enkele sprake meer.

Er zullen ongetwijfeld andere gedocumenteerde voorbeelden zijn van onvermoede en/of tijdelijke rivaliteit.

Shoot.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Koning Kriel


Rick

Die tussen FC Twente en FC Groningen lijkt me er ook zo een.

Han

Citaat van: Koning Kriel op nov 05, 2018, 21:33:21
De eerste die bij mij opkomt is Crystal Palace - Brighton and Hove albion.

https://en.wikipedia.org/wiki/Brighton_%26_Hove_Albion_F.C.–Crystal_Palace_F.C._rivalry

Ik heb de voor de hand lijkende rivaliteit tussen Crystal Palace en Brighton & Hove Albion nooit geasscocieerd met 'onvermoed' en 'tijdelijk'.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Han

Citaat van: Rick op nov 06, 2018, 11:14:32
Die tussen FC Twente en FC Groningen lijkt me er ook zo een.

Ik heb geprobeerd mijn bijdrage te 'documenteren' en toe te lichten in een poging om het enig cachet te geven. Op grond waarvan zou sprake zijn van 'onvermoede' rivaliteit tussen genoemde clubs?. Hoe en waarom en wanneer is dat tot stand gekomen?
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Jehoentelaar

Als ik de intropost goed heb begrepen zou misschien het treffen tussen Sparta en Dordrecht in het rijtje passen. Deze clubs hebben elkaar in recente jaren aardig dwars gezeten in de nacompetitie. Misschien dat de supporters van de clubs die hier actief zijn deze bijdrage kunnen bevestigen danwel naar de fabeltjeskrant kunnen versturen.

Een andere club waar een verschuiving van rivaliteiten plaatsvindt is FC Bayern. Oorspronkelijke rivalen als 1860 München en 1.FC Nürnberg komen ze nauwelijks meer tegen. De Nord-Südderby tegen Hamburger SV is al jaren niet meer de kraker die het ooit was. Ondertussen heeft de landelijke PR-machine ervoor gezorgd dat de inhoudsloze term 'Der Klassiker' steeds meer een begrip wordt. Doordat Borussia Dortmund eigenlijk de enige club is die sportief weerstand kan bieden aan Bayern levert dat met name onder jongere fans een (kleine) rivaliteit op.

In Münster is onder oudere fans Rot-Weiss Essen een rivaliserende club, maar bij gebrek aan onderlinge duels is dat sentiment goeddeels naar de achtergrond verdwenen. Osnabrück is onder jonge fans de grote rivaal, fans die iets langer meelopen kijken het meest naar Arminia Bielefeld. Dit is mogelijk niet zo 'onvermoed' als de andere voorbeelden in dit topic, maar deze verhoudingen (met als bron een grootschalig onderzoek van Der Spiegel) zijn wel interessant om te benoemen.
Waar een wil is, is een vinck.

Instagram: @groundhopperjehoentelaar

wekke

Interessant om eens over na te denken. Een rivaliteit die ik zelf heb zien ontbolsteren is ongetwijfeld die tussen R. Antwerp FC en K. Lierse S.K.
Ondanks de korte afstand tussen beiden was er van een echte rivaliteit nauwelijks sprake. Er was wederzijds respect, er kwam logischerwijs veel volk op die affiche af en de sfeer was altijd iets specials. Wanneer Lierse in 1997 de titel pakt, komen Antwerp fans zelfs mee vieren in Lier. Dat was deels uit respect voor de kleine club die de groten de loef afstak, maar ook deels omdat Club Brugge werd geklopt. Antwerp en Club Brugge hebben tot de dag van vandaag een sterke rivaliteit. Eentje die er, volgens mij, vooral gekomen is door de (vroegere) hooligancultuur van beiden.  Antwerp versloeg op de voorlaatste speeldag leider Club Brugge en zorgde er zo mee voor dat Lierse de titel kon pakken.

In januari 2007 veranderde de band tussen Lierse en Antwerp helemaal. RAFC kwam als tweedeklasser op bezoek bij Lierse in het kader van de Beker van België. Het werd voor de Lierse supporters één van de grootste nachtmerries in zijn supportersbestaan. Voor Antwerp fans dan weer één van de memorabelste. 't Lisp werd overspoeld door RAFC fans (en gespuis van nog enkele andere clubs) en op de tribunes was er het ene incident na het andere. Lierse supporters zinden op wraak en lang moesten ze er niet op wachten. In juni van datzelfde jaar kwam Antwerp op bezoek voor de eindronde. Gaandeweg liep het helemaal uit de hand met een vechtpartij die ik nooit meer heb gezien en nooit meer wil zien in een voetbalstadion. Het zou nooit meer goed komen tussen beiden supportersclans en elke partij zou bol staan van kleine incidenten.

Lierse degradeerde een week later en de rivaliteit kon zo ook sportief ontbolsteren. In het seizoen 2007-2008 knokten Antwerp en Lierse voor het laatste eindronde ticket. Op de allerlaatste speeldag moest Lierse naar de Bosuil. Antwerp won met 3-0 en mocht naar de eindronde. Een seizoen later kwamen ze elkaar weer in het vaarwater te liggen. Lierse greep naast de titel ten koste van STVV en pakte 4/6 tegen Antwerp. Ook in de eindronde streden ze weer tegen elkaar, maar beiden speelden geen rol van betekenis meer. Voor het 3e seizoen op rij bekampten beiden elkaar in de tweede klasse. 5 speeldagen voor het einde won Lierse met het kleinste verschil op de Bosuil, ging door op zijn elan en pakte de titel. De rivaliteit ging voor enkele seizoenen de koelkast in.

In 2015 degradeerde Lierse opnieuw naar tweede klasse. Het geweldige bestuur had ook het geweldige idee om een oefenwedstrijd te spelen op de Bosuil tegen Antwerp. De rivaliteit was snel weer opgerakeld, zeker na incidenten na de wedstrijd. Wat volgde waren 2 zeer intense seizoenen. Dat eerste seizoen werd het in Lier 0-0. Lierse moest knokken om bij de top 8 te geraken voor de nakende hervormingen. Antwerp leek eindelijk de titel naar zich toe te trekken. Wederom 5 speeldagen voor het einde, wederom een 0-1 overwinning van Lierse op de Bosuil. Het waren de punten die Antwerp tekort kwam voor de titel.

Een jaar later draaiden ze doodleuk de rollen om. De nieuwe competitieformat zorgde ervoor dat beiden elkaar 4x moesten bekampen. Het werden stuk voor stuk beklijvende wedstrijden. In de heenronde wint Lierse op de Bosuil met 1-2, thuis verslaat het Antwerp met 2-0. Lierse lijkt de periodetitel naar zich toe te trekken, maar verliest de koppositie aan Roeselare door een thuisverlies tegen laagvlieger Lommel. Op de laatste speeldag wint Roeselare in de laatste minuut van Antwerp en pakt de eerste periode titel. In de terugronde gaan al helemaal alle registers open. De heenmatch op 't Lisp eindigt op 2-2. Elgabas schiet Lierse naar het delirium met de 2-1 in minuut 91. In minuut 93 knalt Lallemand Antwerp alsnog langszij. Het wordt een nek aan nek race tussen Lierse en RAFC. Drie speeldagen voor het einde staat Antwerp-Lierse op het programma. Lierse wint met 0-2 en springt over Antwerp naar de koppositie. In Lommel laat Lierse de driepunter liggen en Antwerp komt dichterbij. Op de slotspeeldag staan Antwerp - Lommel en Lierse - Roeselare op het programma. Lierse pakt virtueel de periodetitel tot luttele minuten voor affluiten. Stevance frommelt de gelijkmaker in doel en op quasi hetzelfde moment trapt Hairemans Antwerp naar de seizoensfinale en latere promotie.

Van andere clubs of oudere tijdsperiodes heb ik eigenlijk geen weet. OH Leuven en Lommel hebben een bepaalde rivaliteit die volgens mij ook vrij recent is, uit hun promotiestrijd in derde klasse dacht ik. Omgekeerd heb je ook de verregaande vriendschapsband tussen Cercle Brugge en RFC Liège, maar wat daar de historie achter is, is me een raadsel.

John074

Citaat van: Han op nov 07, 2018, 10:09:10
Ik heb geprobeerd mijn bijdrage te 'documenteren' en toe te lichten in een poging om het enig cachet te geven. Op grond waarvan zou sprake zijn van 'onvermoede' rivaliteit tussen genoemde clubs?. Hoe en waarom en wanneer is dat tot stand gekomen?
De rivaliteit is er sinds begin jaren 90, toen een klein groepje Groningen supporters onderweg naar Enschede een tussenstop maakten in Oldenzaal, en een auto waar een vader en een kind in zaten probeerden te bestormen. In paniek reed de vader in op het groepje. Sindsdien werden er spreekkoren en grappen hierover in Enschede met als gevolg dat het bij de wedstrijden tussen Groningen en Twente altijd uit de hand liep, en daardoor werd de rivaliteit met het jaar erger. Sinds Groningen is verhuisd naar de Euroborg is deze rivaliteit wel flink afgenomen..
Het zijn een beerje twee vergelijkbare clubs, vooral vroeger. Twee clubs met een fanatieke supporterskern buiten de randstad of het zuiden..

Saltacampos

Citaat van: wekke op nov 07, 2018, 12:53:49
Interessant om eens over na te denken. Een rivaliteit die ik zelf heb zien ontbolsteren is ongetwijfeld die tussen R. Antwerp FC en K. Lierse S.K.
Ondanks de korte afstand tussen beiden was er van een echte rivaliteit nauwelijks sprake. Er was wederzijds respect, er kwam logischerwijs veel volk op die affiche af en de sfeer was altijd iets specials. Wanneer Lierse in 1997 de titel pakt, komen Antwerp fans zelfs mee vieren in Lier. Dat was deels uit respect voor de kleine club die de groten de loef afstak, maar ook deels omdat Club Brugge werd geklopt. Antwerp en Club Brugge hebben tot de dag van vandaag een sterke rivaliteit. Eentje die er, volgens mij, vooral gekomen is door de (vroegere) hooligancultuur van beiden.  Antwerp versloeg op de voorlaatste speeldag leider Club Brugge en zorgde er zo mee voor dat Lierse de titel kon pakken.

In januari 2007 veranderde de band tussen Lierse en Antwerp helemaal. RAFC kwam als tweedeklasser op bezoek bij Lierse in het kader van de Beker van België. Het werd voor de Lierse supporters één van de grootste nachtmerries in zijn supportersbestaan. Voor Antwerp fans dan weer één van de memorabelste. 't Lisp werd overspoeld door RAFC fans (en gespuis van nog enkele andere clubs) en op de tribunes was er het ene incident na het andere. Lierse supporters zinden op wraak en lang moesten ze er niet op wachten. In juni van datzelfde jaar kwam Antwerp op bezoek voor de eindronde. Gaandeweg liep het helemaal uit de hand met een vechtpartij die ik nooit meer heb gezien en nooit meer wil zien in een voetbalstadion. Het zou nooit meer goed komen tussen beiden supportersclans en elke partij zou bol staan van kleine incidenten.

Lierse degradeerde een week later en de rivaliteit kon zo ook sportief ontbolsteren. In het seizoen 2007-2008 knokten Antwerp en Lierse voor het laatste eindronde ticket. Op de allerlaatste speeldag moest Lierse naar de Bosuil. Antwerp won met 3-0 en mocht naar de eindronde. Een seizoen later kwamen ze elkaar weer in het vaarwater te liggen. Lierse greep naast de titel ten koste van STVV en pakte 4/6 tegen Antwerp. Ook in de eindronde streden ze weer tegen elkaar, maar beiden speelden geen rol van betekenis meer. Voor het 3e seizoen op rij bekampten beiden elkaar in de tweede klasse. 5 speeldagen voor het einde won Lierse met het kleinste verschil op de Bosuil, ging door op zijn elan en pakte de titel. De rivaliteit ging voor enkele seizoenen de koelkast in.

In 2015 degradeerde Lierse opnieuw naar tweede klasse. Het geweldige bestuur had ook het geweldige idee om een oefenwedstrijd te spelen op de Bosuil tegen Antwerp. De rivaliteit was snel weer opgerakeld, zeker na incidenten na de wedstrijd. Wat volgde waren 2 zeer intense seizoenen. Dat eerste seizoen werd het in Lier 0-0. Lierse moest knokken om bij de top 8 te geraken voor de nakende hervormingen. Antwerp leek eindelijk de titel naar zich toe te trekken. Wederom 5 speeldagen voor het einde, wederom een 0-1 overwinning van Lierse op de Bosuil. Het waren de punten die Antwerp tekort kwam voor de titel.

Een jaar later draaiden ze doodleuk de rollen om. De nieuwe competitieformat zorgde ervoor dat beiden elkaar 4x moesten bekampen. Het werden stuk voor stuk beklijvende wedstrijden. In de heenronde wint Lierse op de Bosuil met 1-2, thuis verslaat het Antwerp met 2-0. Lierse lijkt de periodetitel naar zich toe te trekken, maar verliest de koppositie aan Roeselare door een thuisverlies tegen laagvlieger Lommel. Op de laatste speeldag wint Roeselare in de laatste minuut van Antwerp en pakt de eerste periode titel. In de terugronde gaan al helemaal alle registers open. De heenmatch op 't Lisp eindigt op 2-2. Elgabas schiet Lierse naar het delirium met de 2-1 in minuut 91. In minuut 93 knalt Lallemand Antwerp alsnog langszij. Het wordt een nek aan nek race tussen Lierse en RAFC. Drie speeldagen voor het einde staat Antwerp-Lierse op het programma. Lierse wint met 0-2 en springt over Antwerp naar de koppositie. In Lommel laat Lierse de driepunter liggen en Antwerp komt dichterbij. Op de slotspeeldag staan Antwerp - Lommel en Lierse - Roeselare op het programma. Lierse pakt virtueel de periodetitel tot luttele minuten voor affluiten. Stevance frommelt de gelijkmaker in doel en op quasi hetzelfde moment trapt Hairemans Antwerp naar de seizoensfinale en latere promotie.

Van andere clubs of oudere tijdsperiodes heb ik eigenlijk geen weet. OH Leuven en Lommel hebben een bepaalde rivaliteit die volgens mij ook vrij recent is, uit hun promotiestrijd in derde klasse dacht ik. Omgekeerd heb je ook de verregaande vriendschapsband tussen Cercle Brugge en RFC Liège, maar wat daar de historie achter is, is me een raadsel.
Dat is een vriendschapsband die ook nog Union bevat, de reden is dat het drie clubs zijn die vroeger (hooguit tot de jaren vijftig) erg belangrijk waren in het Belgisch voetbal en nu absoluut geen topclubs meer zijn.
Over land and sea

hgrm

Citaat van: Jehoentelaar op nov 07, 2018, 11:29:30

Een andere club waar een verschuiving van rivaliteiten plaatsvindt is FC Bayern. Oorspronkelijke rivalen als 1860 München en 1.FC Nürnberg komen ze nauwelijks meer tegen. De Nord-Südderby tegen Hamburger SV is al jaren niet meer de kraker die het ooit was. Ondertussen heeft de landelijke PR-machine ervoor gezorgd dat de inhoudsloze term 'Der Klassiker' steeds meer een begrip wordt. Doordat Borussia Dortmund eigenlijk de enige club is die sportief weerstand kan bieden aan Bayern levert dat met name onder jongere fans een (kleine) rivaliteit op.


Bayern is een geval apart. Bij heel veel clubs leeft de wedstrijd tegen Bayern enorm terwijl het andersom niet zo is. Er is volgens mij wel nog een drietal wedstrijden waarbij de rivaliteit van oudsher wel wederzijds is. Stuttgart (geografisch), Werder Bremen en Mönchengladbach (lange tijd rivalen geweest om de titel).
De wedstrijd tegen Dortmund is de laatste 10 jaar gehypt; van oudsher had Bayern niet zo veel met middenmoter Dortmund en telde in Dortmund alleen de wedstrijd tegen Schalke.

Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Bier und Bratwurst

#10
Citaat van: John074 op nov 07, 2018, 13:35:27
De rivaliteit is er sinds begin jaren 90, toen een klein groepje Groningen supporters onderweg naar Enschede een tussenstop maakten in Oldenzaal, en een auto waar een vader en een kind in zaten probeerden te bestormen. In paniek reed de vader in op het groepje. Sindsdien werden er spreekkoren en grappen hierover in Enschede met als gevolg dat het bij de wedstrijden tussen Groningen en Twente altijd uit de hand liep, en daardoor werd de rivaliteit met het jaar erger. Sinds Groningen is verhuisd naar de Euroborg is deze rivaliteit wel flink afgenomen..
Het zijn een beerje twee vergelijkbare clubs, vooral vroeger. Twee clubs met een fanatieke supporterskern buiten de randstad of het zuiden..

Bijna.... GVAV had het altijd al met SC Enschede aan de stok vroeger... het speelt al veel langer dus. De rivaliteit laaide flink op in 1991 nadat het in Groningen al op de Grote Markt mis was gegaan, is er voor de return op de speeldag een 19 jarige Groninger in Hengelo zwaargewond geraakt toen hij werd overreden door een auto!! De laatste tijd is er niet veel meer aan de hand inderdaad.
Het ene stadion is het andere niet!

FCT1980

Citaat van: Bier und Bratwurst op nov 07, 2018, 21:31:22
Bijna.... GVAV had het altijd al met SC Enschede aan de stok vroeger... het speelt al veel langer dus. De rivaliteit laaide flink op in 1991 nadat het in Groningen al op de Grote Markt mis was gegaan, is er voor de return op de speeldag een 19 jarige Groninger in Hengelo zwaargewond geraakt toen hij werd overreden door een auto!! De laatste tijd is er niet veel meer aan de hand inderdaad.

Is nog gnoeg aan de hand. Alleen weet niet iedereen daar van.
There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!

Hugo

Citaat van: FCT1980 op nov 07, 2018, 21:45:27
Is nog gnoeg aan de hand. Alleen weet niet iedereen daar van.

Je maakt ons erg nieuwsgierig Bjorn, wat is er allemaal loos tussen Groningen en Twente?

John074

Citaat van: Bier und Bratwurst op nov 07, 2018, 21:31:22
Bijna.... GVAV had het altijd al met SC Enschede aan de stok vroeger... het speelt al veel langer dus. De rivaliteit laaide flink op in 1991 nadat het in Groningen al op de Grote Markt mis was gegaan, is er voor de return op de speeldag een 19 jarige Groninger in Hengelo zwaargewond geraakt toen hij werd overreden door een auto!! De laatste tijd is er niet veel meer aan de hand inderdaad.
Dat eerste wist ik niet, en dat van 1991 klopt niet, dat was vele jaren later. De ene keer lees ik dat het in Oldenzaal was, dan lees ik weer dat het in Hengelo was.
En dat laatste klopt niet, sinds 1-2 jaar is de rivaliteit behoorlijk weer aan het toenemen, wat FCT1980 ook vermelde ;)

John074

Citaat van: hgrm op nov 07, 2018, 16:45:38
Bayern is een geval apart. Bij heel veel clubs leeft de wedstrijd tegen Bayern enorm terwijl het andersom niet zo is. Er is volgens mij wel nog een drietal wedstrijden waarbij de rivaliteit van oudsher wel wederzijds is. Stuttgart (geografisch), Werder Bremen en Mönchengladbach (lange tijd rivalen geweest om de titel).
De wedstrijd tegen Dortmund is de laatste 10 jaar gehypt; van oudsher had Bayern niet zo veel met middenmoter Dortmund en telde in Dortmund alleen de wedstrijd tegen Schalke.
De rivaliteit tussen Bayern München en FC Nürnberg is nog zeker in stand. Op voetbal gebied is het idd een kansloze missie voor FCN. Laatste jaren is het bij duels van deze club een paar keer uit de hand gelopen, en wat de rivaliteit ook nog extra hoog maakt, is Bayern een vriendschap heeft met VFL Bochum, en FCN weer met Schalke 04. Bij Schalke wordt Bayern ook heel erg gehaat, mede door het mislopen van de titel in 2001, en de gevoelige overstap van Manuel Neuer.
De wedstrijd tussen Bayern en Dortmund is idd de meeste gehypte 'klassieker' die er is. Omdat deze twee clubs de laatste jaren streden om de prijzen, is het zogenaamd ineens een 'klassieker'. Haat tussen beide clubs is er nooit heel erg geweest, en is er nog steeds niet echt. In Dortmund gaat het vooral om de wedstrijd tegen S04, en bij Bayern weer on de wedstrijden tegen FCN, 1860(Wat de laatste jaren nauwelijks meer voor komt, helaas), en idd vfb Stuttgart