Das Sterben der Traditionsvereine, of: Hoe de tijd stil is blijven staan.

Gestart door hgrm, apr 22, 2014, 20:32:06

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hgrm

Zonde. Het was een monument uit de tijd dat kleine clubs nog wel eens iets konden bereiken...
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Hugo

Citaat van: hgrm op aug 27, 2015, 21:14:06
Zonde. Het was een monument uit de tijd dat kleine clubs nog wel eens iets konden bereiken...

In ieder geval bedankt voor de tip.

hgrm

Misschien moet ik nog eens wat hoofdstukken gaan toevoegen. Heb nog wel wat materiaal.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Sebastiaan_W

Citaat van: hgrm op aug 28, 2015, 16:37:07
Misschien moet ik nog eens wat hoofdstukken gaan toevoegen? Heb nog wel wat materiaal.

Graag!

hgrm

Kapitel 13: Union Solingen

Laatste jaar op het hoogste niveau: 1941 (Gauliga Niederrhein, als VfR Ohlings)
Laatste jaar op tweede niveau: 1989 (2. Bundesliga)
Palmares: 5e in de 2. Bundesliga (1984), Kwartfinale beker (1985)
Huidig niveau: Bezirksliga (VIII)/Kreisliga B(X)

Het Bergische Land, het gebied net ten zuiden van het Ruhrgebied en ten oosten van Düsseldorf dankt zijn naam aan het Hertogdom Berg, één van de staten die later opgingen in het Duitse keizerrijk. Het hart van het gebied wordt gevormd door de Bergische Stedendriehoek Wuppertal-Remscheid-Solingen. Deze drie steden hebben zich ook op voetbalgebied niet onbetuigd gelaten. De bekendste voetbalclub uit de Driehoek is ongetwijfeld de Wuppertaler SV. De blauw-roden hebben een blauwe maandag in de Bundesliga gespeeld en doen momenteel amechtige pogingen om vanuit de Oberliga weer hogerop te komen. De clubs uit de andere twee steden, Union Solingen en FC Remscheid, zijn wellicht minder bekend maar niet minder interessant. In dit en het volgende hoofdstuk komen ze aan de orde, te beginnen met Union Solingen.

In 1974 ontstond Union Solingen als product van een serie fusies van clubs die vooral op regionaal niveau acteerden. Alleen VfR Ohlings (Ohlings is een stadsdeel van Solingen) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een jaartje op het hoogste niveau gespeeld. De nieuwe fusieclub startte in de Verbandsliga Niederrhein, destijds één van de vele competities op het derde niveau. In het eerste jaar werd het kampioenschap met overmacht gewonnen. In de promotieronde voor de 2. Bundesliga werd het achter Bayer Leverkusen tweede, hetgeen genoeg was voor promotie.

In de 2. Bundesliga Nord debuteerde de club uit de messen-stad met een 13e plaats. Een seizoen later werd Union voorlaatste, maar omdat Bonner SC geen licentie kreeg en Göttingen en Wacker Berlin er hierna vrijwillig vanaf zagen in de 2. Bundesliga te blijven, hoefde Union niet te degraderen. Vanaf dat moment was Union een vaste klant in de middenmoot met drie negende plaatsen en een zevende plaats. Plaatsing voor de eingleisige 2. Bundesliga in 1981 was dan ook geen enkel probleem. Na twee keer degradatie net ontlopen te hebben, braken halverwege de jaren 80 de grote jaren aan. In 1984 werd de club 5e en een jaar later werd er beslag gelegd op de zesde plaats. In 1985 werd ook de kwartfinale van de beker bereikt, waarin Borussia Mönchengladbach nipt te sterk was. Veel publiek trok de club overigens niet. Zelfs in de meest succesvolle jaren was het gemiddelde zelden hoger dan 5000.

Na twee succesvolle jaren zakte de club snel weg. Na enkele flirts met het degradatiespook werd Union in 1989 allerlaatste. Een jaar later degradeerde Solingen opnieuw als allerlaatste uit de Oberliga. In de zomerstop ging de club failliet maar maakte onder een andere naam (SG Union Solingen werd 1.FC Union Solingen) een doorstart in de Verbandsliga (IV). De volgende 22 jaar werden gekenmerkt door sportieve middelmaat. Er werd enkele seizoenen Oberliga gespeeld, maar de club degradeerde ook enkele malen naar de Landesliga. Financiële problemen speelden de club keer op keer parten. In 2000 en 2007 werd een faillissement nog net voorkomen, maar in 2012 werd de club opgeheven.

Inmiddels strijden er twee clubs om de nalatenschap van Union. Na het faillisement richtten fans, bestuursleden en sponsors OFC Solingen op. Deze club speelt momenteel in de Kreisklasse B (X). Een aantal mensen uit de jeugdafdeling van Union sloten zich bij BSC Aufderhöhe aan. Deze club verwierf de rechten op de naam "Union" uit de failliete boedel en ziet zich eveneens als legitieme opvolger. Inmiddels heet de club BSC Union Solingen en speelt in de Bezirksliga (VIII).


Het Stadion an der Hermann Lönsweg is in 1929 als werkverschaffingsproject gebouwd en werd door VfR Ohlings, één van de voorgangers van Union bespeeld. In de jaren 50 werd de schade uit de oorlog hersteld en het stadion voorzien van staanplaatsen. Pas in 1971 werd het gravelveld vervangen door gras. In 1976 werd het stadion nogmaals uitgebreid en geschikt gemaakt voor de 2. Bundesliga.

Tot aan het faillisement van 2012 speelden Union in het stadion, daarna is het stadion aan zijn lot overgelaten en heeft de natuur het overgenomen. Alleen de bijvelden worden nog gebruikt door OFC Solingen, voor wie de huur van het stadion te duur was. Waarschijnlijk valt het stadion binnenkort ten prooi aan woningbouw.








Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Kapitel 14: FC Remscheid

Laatste jaar op het hoogste niveau: 1947 (Bezirksliga Berg/Mark, als VfB Marathon 06 Remscheid)
Laatste jaar op tweede niveau: 1993 (2. Bundesliga)
Palmares: Deutscher Amateurmeister  (1968 (VfB Marathon), 1986 (BVL Remscheid))
Huidig niveau: Landesliga (VI)

De situatie in Remscheid is beter dan in de buurstad Solingen, maar niet veel beter. Ook in Remscheid treffen we een gevallen 2. Bundesligaclub. De club bestaat nog wel en speelt ook nog in het stadion, maar inmiddels alweer een aantal jaren op niveau 6.

FC Remscheid zelf is pas in 1990 als fusieclub ontstaan. De twee fusiepartners zijn echter veel ouder. De oudste van de twee is VfB Marathon 06 Remscheid. In 1906 werd de club als FC 1906 Remscheid opgericht. In 1914 verdween de club, maar in 1917 vond de heroprichting plaats als VfB 06 Remscheid. Tijdens de tweede wereldoorlog fuseerde men met VfL Marathon 1928 Remscheid tot VfB Marathon 06 Remscheid. Onder die naam nam de club net na de oorlog deel aan de Bezirksliga Berg/Mark. Bij gebrek aan regionale of landelijke competities in die tijd één van de vele op het hoogste niveau. Toen er aan het einde van de jaren 40 weer een normale competitie gespeeld kon worden, miste Marathon de boot en speelde het in de tweede of derde divisie. Aan het einde van de jaren 50 zakte men nog verder weg. In de jaren 60 ging het weer beter, wat leidde tot het Duitse Amateurkampioenschap in 1968. Na een nieuwe fusie tot met BV 08 Remscheid tot VfB Remscheid 06/08 bleef de club meestal op het hoogste amateurniveau actief, maar bereikte nooit de profcompetities.

De andere fusiepartner was BV 08 Lüttringhausen, in 1908 opgericht in de toen nog zelfstandige gemeente Lüttringhausen. In de jaren 30 speelde deze club op het hoogste niveau in het westen van Duitsland. Deze status kon de club niet lang vasthouden. Pas in de jaren 70 deed Lüttringhausen weer van zich spreken. In 1979 werd de Amateuroberliga Nordrhein bereikt waar de club meteen een rol van betekenis speelde. Al in het derde seizoen werd het kampioenschap gewonnen. De promotieronde werd zonder puntverlies gewonnen zodat Remscheid voor het eerst een club in de 2. Bundesliga had.

Het eerste jaar in de 2. Bundesliga was moeizaam. De club werd welliswaar 13e maar het verschil met de degradatieplaatsen bedroeg slechts 2 punten. Het volgende seizoen ging het helemaal mis: de club werd met afstand laatste. In de Oberliga deed men meteen weer goed mee met een 3e plaats. Het volgende seizoen -we schrijven inmiddels 1985/86- werd de naam gewijzigd in BVL Remscheid. Een tweede plaats in de Oberliga betekende deelname aan het Amateurkampioenschap dat prompt gewonnen werd. Het jaar erop won BVL de Oberliga en de promotieronde zodat er opnieuw 2. Bundesliga werd gespeeld. Ditmaal duurde het verblijf slechts één seizoen.

In de seizoenen 1988/89 en 1989/90 speelden zowel BVL als VfB Remscheid in de Oberliga. In 1990 werden de krachten gebundeld en ontstond FC Remscheid. In het eerste seizoen werd direct promotie afgedwongen tot de 2. Bundesliga. Het seizoen 1991/92 was een vreemd seizoen voor de 2. Bundesliga. Vanwege het integreren van de clubs uit de voormalige DDR speelde de competitie in 2 groepen van 12 die eerst een hele competitie speelden en vervolgens gesplitst werden in een promotiepoule en een degradatiepoule. Remscheid kam na de voorronde 1 punt tekort om aan de promotiepoule deel te nemen. In de degradatiepoule werd het nooit echt spannend. Remscheid werd uiteindelijk 8e.

Het volgende seizoen was zo mogelijk nog vreemder: de competitie werd nu in één poule gespeeld met 24 ploegen waarvan er maar liefst 7 moesten degraderen. In dit marathonseizoen hield men alleen Darmstadt onder zich en kwam er een einde aan de avonturen op het tweede niveau. De laatste 25 jaar zakt Remscheid langzaam verder weg. De club speelde nog 3 jaar Regionalliga, maar inmiddels is ook de Oberliga te hoog gegrepen en vinden we de club in de subtop van de Landesliga terug.

FC Remscheid speelt in het Röntgen-stadion, genoemd naar de Duits-Nederlandse natuurkundige die beroemd is geworden dankzij de naar hem genoemde straling en foto's. Het stadion ligt in Lennep, de geboorteplaats van Röntgen en sinds 1929 onderdeel van Remscheid. Oorspronkelijk werd het stadion, dat in 1924 gebouwd werd, vooral voor breedtesport gebruikt, vooral door de atleten en voetballers van VfL Lennep. Toen BV 08 Lüttringhausen in de jaren 70 de voetbalpiramide bestormde, had het een groter stadion nodig. Verhuizen naar het stadion in het nabijgelegen Lennep was de beste oplossing, tot chagrijn van VfL Lennep. Met de promotie naar de 2. Bundesliga kreeg het stadion zijn huidige naam en zijn huidige vorm: er werd een grote hoofdtribune gebouwd en de staanplaatsen werden uitgebreid. Er kunnen ongeveer 13000 toeschouwers in het stadion.







Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

AthleticHolanda

Onlangs speelde Remscheid een wedstrijd in het oude stadion Reinshagen en dat leverde een ware 'hopperauflauf' op. Maar volgens mij willen ze daar permanent naartoe... weet iemand daar meer over?

http://www.rga.de/lokales/remscheid/zieht-nach-reinshagen-5069979.html

hgrm

Als ik het goed begrijp wil de gemeente het Röntgenstadion kwijt voor een outletcentrum en wordt er nu gesteggeld waar FCR moet geen spelen.

Volgens Fussball.de vinden de wedstrijden voorlopig nog in het Röntgenstadion plaats.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Hugo

Citaat van: AthleticHolanda op sep 06, 2015, 22:54:51
Onlangs speelde Remscheid een wedstrijd in het oude stadion Reinshagen en dat leverde een ware 'hopperauflauf' op. Maar volgens mij willen ze daar permanent naartoe... weet iemand daar meer over?

http://www.rga.de/lokales/remscheid/zieht-nach-reinshagen-5069979.html

Dat was de finale van een lokale Pokal.

ALenstra

In 1992 nog bij FC Remscheid-Eintracht Braunschweig geweest. Bij de bezoekers speelde Igor Belanov mee.

hgrm

Kapitel 15: FC Gütersloh

Laatste jaar op het hoogste niveau: -
Laatste jaar op tweede niveau: 1999 (2. Bundesliga)
Palmares: Deutscher Amateurmeister  (Kampioen Regionalliga W/SW 1996)
Huidig niveau: Westfalenliga (V)

Zo'n 30 jaar lang heeft de stad Güterloh in Ostwestfalen een woordje meegespeeld in het profvoetbal. In de jaren 70 had de stad, die nog geen 100.000 inwoners telt, zelfs twee clubs op het tweede niveau: Arminia Gütersloh en DJK Gütersloh. Arminia ontstond in 1934 uit een fusie en was lange tijd de meest vooraanstaande club van de stad. DJK, hetgeen staat voor "Deutsche JugendKraft" en duidt op lidmaatschap van de gelijknamige Katholieke sportbond, ging pas in 1958 in de competitie van de DFB spelen en werkte zich in razend tempo op. In 1969 werd via een 3e plaats in de promotieronde een plaats in de Regionalliga West, destijds het tweede niveau, bereikt. Twee jaar later promoveerde ook Arminia naar de Regionalliga.

Beide clubs speelden middenmoot, waarbij DJK het meestal net iets beter deed dan Arminia. Dit had tot gevolg dat DJK, op grond van de prestaties uit de jaren ervoor, in 1974 de nieuwe 2. Bundesliga wel haalde maar Arminia niet. Na twee jaar in het nieuwe Unterhaus van de Bundesliga degradeerde DJK als voorlaatste. In 1977 werd Arminia kampioen van Westfalen, maar wist via de eindronde niet te promoveren.

Al in 1974 was er geprobeerd tot een fusie te komen, maar ondanks dat beide clubs het financieel moeilijk hadden, slaagde men niet. In 1978, na het 2. Bundesliga-avontuur van DJK en de mislukte promotieronde van Arminia, lukte het wel om de handen ineen te slaan en ging men samen door als FC Gütersloh. De 2. Bundesliga bleef voor de fusieclub ver weg. In 1984 werd het Westfalenkampioenschap gewonnen, maar lukte het weer niet in de promotieronde. In 1990 degradeerde de club zelfs uit de Oberliga. Gütersloh keerde weliswaar direct terug in de Oberliga, maar miste in 1994 de kwalificatie voor de nieuwe Regionalliga.

Met de komst van ex-prof Volker Graul als trainer/manager aan het roer lukte het een jaar later wel de Regionalliga te bereiken. Het volgende seizoen gebeurde wat niemand verwachtte: Gütersloh werd direct kampioen en promoveerde naar de 2. Bundesliga. Het eerste seizoen eindigde de club net boven de degradatiestreep, maar een seizoen later werd Gütersloh, met ondersteuning van het Bertelsmann-concern, verrassend 5e. Het team viel uit elkaar en het volgende seizoen was degradatie onontkoombaar.

Terug in de Regionalliga kwam de aap uit de mouw: er was een schuld van 9 miljoen Mark (4,5 miljoen Euro). Ondanks reddingspogingen lukte het niet om een faillissement af te wenden; op 14 februari viel het doek voor FC Gütersloh. 9 dagen later werd een nieuwe club opgericht: FC Gütersloh 2000. Het Regionalligateam werd uit de competitie genomen, maar de andere teams gingen over naar de nieuwe club. Door een maas in de reglementen kon er in het seizoen 2000/2001 een nieuw eerste team in de Oberliga ingeschreven worden, één niveau onder de Regionalliga. Uiteraard tot groot ongenoegen van andere verenigingen, die vonden dat Gütersloh weer onderop moest beginnen. In de Oberliga speelde Gütersloh steeds in de bovenste regionen mee, maar de kwalificatie voor de nieuwe Regionalliga in 2008 werd gemist. Daarvoor in de plaats speelde de club in de nieuwe NRW-liga (V). Een 17e plaats betekende degradatie naar de Westfalenliga (VI) èn nieuwe financiële problemen. Inmiddels speelt Gütersloh weer in de Oberliga (V) en heeft het net weer een bijna-faillissement overleefd.


Het profvoetbal in Gütersloh heeft zich integraal in het Heidewaldstadion afgespeeld. De ontstaansgeschiedenis van het stadion is merkwaardig te noemen. In 1924 werd door de schietvereniging een grondstuk gekocht om een schietbaan te bouwen. In het kader van de werkverschaffing in de crisistijd werd er naast de schietbaan een stadion gebouwd, dat voor de oorlog voornamelijk als wielerbaan werd gebruikt. Ook de fusieclub Arminia Gütersloh speelde op het terrein dat toen "Adolf-Hitler-Stadion" heette. Na de oorlog kreeg het stadion uiteraard een andere naam maar bleef de thuishaven van Arminia. Op vriendschappelijke wedstrijden tegen ploegen als Borussia Dortmund, HSV en Rot-Weiss Essen kwamen tot 11.000 toeschouwers af.

Toen DJK in 1969 promoveerde naar de Regionalliga, moest het op zoek naar een geschikt stadion. Tot ongenoegen van de Arminia-diehards trok de "andere club" in hun stadion. Toen in 1971 ook Arminia naar de Regionalliga promoveerde, besloot de stad het stadion te verbouwen tot de huidige vorm: een voetbalstadion zonder atletiek- of wielerbaan. Boven de schietbaan werd een staantribune gebouwd en aan de andere kant kwam een zittribune met 1150 plaatsen. Sindsdien is er eigenlijk niks aan het stadion veranderd, afgezien van de bouw van lichtmasten in 1998.









Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

FC_Emmen

Ben je ook al bij VfB Oldenburg geweest? Spelen nu in Regionalliga Nord maar kwamen enkele jaren op het hoogste en op het tweede niveau uit. Wellicht een kandidaat voor deze serie ;)
Dimitri Verhulst: 'De combinatie geel en zwart, godbetert, smakelozer kan je 't niet bedenken.'

hgrm

Nee, nog niet.
Maar wel een goede reminder om weer eens een hoofdstukje te schrijven.

De keuze is aan jullie:

a) Sporfreunde Katernberg
b) Rochling Völkingen
c) Rheydter SV
d) 1. FC Bocholt
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

FCT1980

There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!

FC_Emmen

Dimitri Verhulst: 'De combinatie geel en zwart, godbetert, smakelozer kan je 't niet bedenken.'