German Bombers on Tour 2001-2015

Gestart door Hugo, feb 26, 2009, 20:52:32

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hugo

De verschillende topics met daarin verslagen van verschillende tripjes van de auteur bevallen mij erg goed. Dus na mijn topic over België nu een topic met daarin mijn avonturen in Duitsland. Heel binnenkort hier mijn verslagje over Augsburg - Duisburg en ik zal t.z.t. ook enkele "gouweouwe" plaatsen.

Hugo

#1
hgrm en Sjoerd hebben elders al wat geschreven over Augsburg, dus hopenlijk voegt mijn verhaaltje nog wat toe

15-02-2009
Augsburg 1 – MSV Duisburg 1
Rosenau, Zuschauer; 11.098


 
De FC Augsburg speelt haar thuiswedstrijden in het Rosenau. Het is wat "wij in Nederland" een "Duits stadion" noemen. Een stadion met een voetbalveld omringt door een atletiekbaan. Verder rondom betonnen tribunes met veel open staanplaatsen. Een vijftien jaar terug vond ik dergelijke stadions nog afschuwlijk maar nu ze steeds zeldzamer worden begin ik ze steeds meer te waarderen. Inmiddels wordt er in Augsburg gebouwd aan een nieuw voetbalstadion. Hoofdsponsor Impuls heeft de naamrechten van deze nieuwe "Arena" al gekocht. Elke volger van het Duitse voetbal kan voorspellen hoe de nieuwe Arena eruit gaat zien. Een ontwerp in de categorie van de nieuwe stadions in Wolfsburg, Aken en Duisburg. De wedstrijd op zondag 17 mei tegen Wehen Wiesbaden wordt de laatste officiële wedstrijd van Augsburg in het Rosenau. Dus voor dit seizoen stond een bezoekje aan Augsburg al hoog op mijn verlanglijstje. Ik verwacht overigens dat het Rosenau gewoon blijft staan en gebruikt zal blijven worden voor atletiekwedstrijden en een verdwaalde voetbalwedstrijd.
 

Ingang bezoekersvak
 

Gegengerade nog leeg voor de aftrap.
 

Kunstzinnig plaatje I
 
Door een volle agenda en andere smoesjes viel het nog niet mee om een wedstrijd te plannen maar uiteindelijk viel de keuze op het valentijnsweekend. Het was nog wel afwachten of de wedstrijd tegen Duisburg op de vrijdagavond of de zondagmiddag werd geprogrammeerd. Vooraf had ik geen voorkeur voor één van de opties, de maandagavondoptie leek mij onwaarschijnlijk. Het bezoek aan Augsburg zou sowieso in combinatie gaan met een wedstrijd op zaterdag. Achteraf was de keuze om in februari een wedstrijd in Beieren te kiezen niet de meest verstandigste. Rond deze wedstrijd werden veel wedstrijden in Duitsland afgelast door het slechte weer en op de radio hoorde ik constant berichten over verkeersproblemen rond München door sneeuwval en wintersportverkeer. Wel vreemd dat deze berichten mij anders minder opvallen. Maar uiteindelijk ondervond ik amper problemen door het weer, nouja behalve dat de kraker Borussia Neunkirchen - Saarbrücken op zaterdag werd afgelast. De route van Karlsruhe naar Augsburg ging door een mooi besneeuwd landschap en alleen bij de "bergpas" voor Ulm viel het verkeer even stil. In Augsburg lag redelijk wat sneeuw maar het veld van het Rosenau zag er goed bespeelbaar uit, dat moest wel veldverwarming zijn.

Ruim op tijd voor de aftrap van 14:00 uur was ik bij het stadion. Bijna direct liep ik een Nederlander tegen het lijf. Hij vroeg wat aan de verkoper van programma's en hij had erge haast. Want voordat ik een praatje kon beginnen was hij alweer verdwenen. Even verder een peloton Japanners, bij wedstrijden in de Premier League al heel gewoon maar in Duitsland gelukkig nog niet. Als je een beetje oplet kan je goed zien dat het Rosenau Stadion is uitgegraven uit een heuvel. Het straatniveau bij de hoofdtribune is gelijk aan het veld, het straatniveau aan de andere zijde is daarentegen gelijk aan de bovenzijde van de "Gegengerade", een verschil van een 20 meter. Na het lopen van een half rondje bergopwaarts om het stadion kwam ik aan bij het plein achter de "Gegengerade". Binnen heeft het stadion veel weg van het Olympia in München. De "Gegengerade" is qua hoogte bijna gelijk en dus imposant. Achter de tribunes is een omgang met daar heel veel stalletjes voor de inwendige mens. Groot verschil met het Olympia is de hoofdtribune, deze is in Augsburg vrij bescheiden van formaat. De tribune volgt wel de ronde vorm van het stadion. Leuk detail is het handbediende scorebord welke zicht bevindt boven het bezoekersvak.
 
 

Het handbediende scorebord
 

Ultra's Augsburg I
 

De mooie hoofdtribune

Duisburg was aanwezig met een magere 150 man en vrouw. Qua support het bekende Ultra gebeuren met vlaggen, capo etc. Hetzelfde was van toepassing voor de Ultra's van Augsburg. Compleet met provosorische verhoging voor de capo. De rest van het publiek leefde goed mee met de wedstrijd en zo af en toe werd werd er ook voorzichtig gezongen. Ook in Augsburg weer diverse "alternatieve" figuren onder het publiek. Daar heeft St.Pauli dus niet het alleenrecht op. In mijn beleving kom je dergelijke figuren in Duitsland vaker tegen in het stadion dan in Nederland of Engeland. Idem de muziek die gedraaid wordt. Ik begon de wedstrijd in een staanvak naast het bezoekersvak, maar daar werd je scheel van de zon die in je gezicht scheen. Dus maar snel naar de andere kant van het stadion. Daar scheen het zonnetje lekker op mijn achterhoofd, temperatuur rond het vriespunt, droog en windstil. Het was gewoon lekker in Augsburg.

Augsburg - Duisburg was het duel tussen de nummers 8 en 7. Beide clubs hadden met 28 punten maar 5 punten achterstand op de nummer 3 Mainz. Voor Augsburg een prima klassering maar voor degradant Duisburg was het teleurstellend. Maar met de genoemde 5 punten achterstand was er nog van alles mogelijk. Vanaf het begin was Augsburg de aanvallende ploeg en Duisburg loerde op een spaarzame counter. Na diverse kansen voor Augsburg schoot Heller maar eens van afstand op doel en het stond 0-1 voor Duisburg. Augsburg ging gewoon verder met aanvallen. In de 39e minuut kopte Hdiouad raak na een voorzet van de rechterkant. Na de pauze bleef Augsburg aanvallen. Augsburg schoot op de paal en kreeg geen strafschop en nog een doelpunt van Duisbrug afgekeurd. Het was een zeer boeiende pot voetbal, al heb ik wel eens de neiging om lekker om me heen te kijken naar stadion en publiek.   
 

Vakkie Duisburg
 

En wat dit was???
 
Het werd dus een prima middag in Augsburg, wat het roteind rijden rechtvaardigde. Mooi stadion, lekker zonnetje en een best wel vermakelijke wedstrijd. Teleurstellend was het aantal toeschouwers, ver beneden het gemiddelde. Na afloop nog een zeer grappig tafereel bij het bezoekersvak. De Duisburgers verlieten rustig hun vak maar werden door een indrukwekkend leger aan stewards gescheiden van het al even rustige thuispubliek. Het gevaarlijkste voor de Duisburgers was de lokale jeugd die fanatiek aan het sleetje rijden waren. Achter het bezoekersvak lag een besneeuwde heuvel dus de jeugd kwam met een noodgang op de Duisburgers af. Voor zover ik het kon zien hebben ze het allemaal overleefd. 
 

Kunstzinnig plaatje II
 

Ultra's Augsburg II

Maroboduus

Citaat van: Hugo op feb 26, 2009, 20:52:32
De verschillende topics met daarin verslagen van verschillende tripjes van de auteur bevallen mij erg goed. Dus na mijn topic over België nu een topic met daarin mijn avonturen in Duitsland. Heel binnenkort hier mijn verslagje over Augsburg - Duisburg en ik zal t.z.t. ook enkele "gouweouwe" plaatsen.

Je hebt me op een idee gebracht. Zal in de nabije toekomst ook eens wat verslagen "uit de oude doos" in mijn topic plaatsen.

Zat laatst trouwens eens op de oude site van Cheese & Union het verhaal van het ontstaan van jullie naam te lezen. Vond het interessant, vooral ook omdat ik zelf die avond net als jullie bij die match in Oberhausen aanwezig was. We hebben toen kennelijk bijna dezelfde foto's gemaakt.

Hugo

Citaat van: Maroboduus op feb 28, 2009, 23:00:19
Zat laatst trouwens eens op de oude site van Cheese & Union het verhaal van het ontstaan van jullie naam te lezen. Vond het interessant, vooral ook omdat ik zelf die avond net als jullie bij die match in Oberhausen aanwezig was. We hebben toen kennelijk bijna dezelfde foto's gemaakt.

Oka, ons verhaal kwam een beetje overeen met je herinnering?

Maroboduus

Citaat van: Hugo op feb 28, 2009, 23:14:43
Oka, ons verhaal kwam een beetje overeen met je herinnering?

Jep, kan mij daar wel in vinden. Was zelf vijf dagen voor die match met Dennis1981 bij de eerste wedstrijd überhaupt van Union in het "betaalde voetbal", thuis tegen Hannover. In die dagen lag mijn sympathie sowieso wel bij Union. Heb ze later ook nog eens met 7-0 onderuit zien gaan in Köln, waarbij ik in het uitvak toen ook een medehopper heb leren kennen. Heb altijd nog wel een bovengemiddelde sympathie voor de club, dus als jullie acht jaar na dato nog van plan zijn die Nederlandse fanclub in het leven te roepen...

Hugo

#5
9 mei 2009
Union Berlin 2 - 0 Jahn Regensburg
Friedrich Ludwig Jahn, Zuschauer; 9.487


Dit seizoen is Union Berlin begonnen met een grondige verbouwing van haar stadion "Alte Försterei". De staantribunes worden opgeknapt en krijgen een overkapping. Bijzonder aan de verbouwing is dat een groot gedeelte wordt uitgevoerd door supporters. Dit haalde zelfs de Nederlandse pers. Door de verbouwing was Alte Försterei een groot deel van dit seizoen niet beschikbaar voor wedstrijden. Union moest dus op zoek naar een alternatief. Dat werd het Friedrich Ludwig Jahn Sportpark waar Union eerder haar Europese wedstrijden speelde. Nadeel is dat het FLJ toch een eindje rijden is vanuit Köpenick. Ander nadeel is dat het FLJ jarenlang thuishaven was van BFC Dynamo, de aartsrivaal van Union uit de DDR-tijd. De toeschouwersaantallen vallen dan ook wat tegen dit seizoen. De 9.487 voor een kampioenswedstrijd vond ik ook wat aan de magere kant.


Nette drinkers daar in Berlijn.


Een volle Gegengerade in het FLJ.

Ik was vorig seizoen op een zondagochtend al eens wezen kieken bij het FLJ, echter toen was het gesloten. Maar ik vond het FLJ wel leuk genoeg om er nog eens een wedstrijd te gaan zien. Normaal spelen amateurclubs er hun wedstrijden voor een paar honderd man publiek en dan vind ik Berlijn net wat te ver. Dus dit seizoen was mijn kans echter het kwam er maar niet van. Ik had geluk want het was de bedoeling dat Union de laatste wedstrijden van het seizoen, tegen Jahn Regensburg en RW Erfurt, alweer op Alte Försterei zou gaan spelen. Echter de verbouwing liep vertraging op en Union ging het seizoen uitspelen in het FLJ. Qua affiche was de wedstrijd tegen RW Erfurt de meest interessante maar tegen Jahn Regensburg zou Union waarschijnlijk kampioen kunnen worden. Plus dat de datum van de wedstrijd tegen Regensburg mij wel goed uit kwam, dus kon ik dit seizoen Union Berlin nog eens zien spelen in het FLJ.

Het FLJ ligt in de Berlijnse wijk "Prenzlauer Berg". Een oude arbeiderswijk iets ten noorden van het centrum. Volgens Wiki is het tegenwoordig een vrij populaire buurt met boetiekjes, kunstenaars, restaurantjes en dergelijk. Toen ik er rond de wedstrijd wat rondwandelde zag het er allemaal best wel relaxed uit, vooral de terrasjes. Al hielp het wel dat het een zonnige zaterdagmiddag was. Ook het Mauerpark naast het FLJ zag er gezellig uit. Sowieso is Berlijn een leuke stad voor een lang weekend.


Fraai lichtmastje.


Overzicht van het Friedrich Ludwig Jahn Sportpark.


Scorebord met daarin verwerkt het scorebord van Alte Försterei.

Union was de eerste helft de wat meer aanvallende ploeg en kreeg diverse kansen. Maar Jahn Regensburg combineerde zich regelmatig naar het doel van Union. Eigenlijk liet Jahn Regensburg best wel leuk voetbal zien, ook tijdens de tweede helft. Maar Union toonde zich slagvaardig en maakte snel achter elkaar twee doelpunten. Het was beslist en de tussenstanden elders waren ook nog in het voordeel van Union. De laatste tien minuten waren een formaliteit en de scheidsrechter floot na precies 90 minuten af. Union Berlin was de eerste kampioen van de 3.Liga. De hekken gingen open en het publiek stroomde het veld op. Het kampioenschap werd gevierd samen met de spelers. Volgend seizoen dus 2.Bundesliga op de Alte Försterei. Het was erg leuk om zowel het kampioenschap als een wedstrijd in het FLJ mee te maken. Ik hoop over een paar jaar ook weer eens een wedstrijd te zien in de vernieuwde Alte Försterei. Want Union Berlin blijft één van mijn favoriete clubjes in Duitsland.


Graffiti achter de Gegengerade.


De Gegengerade nogmaals in beeld.


Na de wedstrijd op het veld.

Stadionhopper

Citaat van: Hugo op feb 28, 2009, 21:31:37
hgrm en Sjoerd hebben elders al wat geschreven over Augsburg, dus hopenlijk voegt mijn verhaaltje nog wat toe

15-02-2009
Augsburg 1 – MSV Duisburg 1
Rosenau, Zuschauer; 11.098
Als je een beetje oplet kan je goed zien dat het Rosenau Stadion is uitgegraven uit een heuvel. Het straatniveau bij de hoofdtribune is gelijk aan het veld, het straatniveau aan de andere zijde is daarentegen gelijk aan de bovenzijde van de "Gegengerade", een verschil van een 20 meter.

Het Rosenaustadion is niet uitgegraven maar is gebouwd op overblijfselen van puin uit de Tweede Wereldoorlog.
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

Gerrit-Jan

Citaat van: Hugo op mei 16, 2009, 10:13:00
Na de wedstrijd op het veld.

Lijkt me erg leuk dat je na de wedstrijd het veld op kunt. Was jammer genoeg nog niet mogelijk toen ik er dit jaar was tegen Fortuna Dusseldorf.

Hugo

Citaat van: Dennis1981 op mei 18, 2009, 20:10:13
Het Rosenaustadion is niet uitgegraven maar is gebouwd op overblijfselen van puin uit de Tweede Wereldoorlog.
Als ik Wiki check dan staat dat er inderdaad. Ik heb ook nog een mooi groot blauw boek over Duitse stadions. Maar dat ligt in verband met verbouwing ergens verstopt op zolder dus dat kan ik nu niet raadplegen. Maar misschien heeft iemand anders dat boek. Wat is jouw bron?

Ik vraag me dus af hoe je dat "gebouwd op puin" moet lezen. Is het puin gebruikt als fundatie van de tribune of is er inderdaad een stuk land een meter of twintig opgehoogd met dat puin? Als ik mij goed herinner ligt er achter het pleintje van de Gegengerade een hele buurt op die hoogte. Dan zou er dus een hele buurt op een laag puin van twintig meter dik staan. 

Citaat van: Gerrit-Jan op mei 19, 2009, 01:28:19
Lijkt me erg leuk dat je na de wedstrijd het veld op kunt. Was jammer genoeg nog niet mogelijk toen ik er dit jaar was tegen Fortuna Dusseldorf.
Dat is de charme van kampioenswedstrijden. Maar hoe was jouw bezoek aan het FLJ?

Dennis-V

ik HAD het boek ooit in bezit, kan je dus niet aan de gewenste informatie geven.

Stadionhopper

Mijn bronnen zijn: Das Grosse Buch der Deutschen Fussballstadien (grote blauwe boek;-)) en 1000 Tipps für auswärtsspiele
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

hgrm

Het stadion ligt tegen een heuvel aan. Maar heuvels hebben doorgaans niet direct het juiste profiel voor een tribune. De heuvel naast het stadion waar vanaf men in februari aan het sleeën was, is een stuk minder steil dan de tribunes. Ik denk dat er puin is gebruikt om de tribunes het juiste profiel te geven op de heuvel die er al lag.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Hugo

7 juni 2009
Hallescher FC 0 - 1 Plauen
Kurt Wabbel, Zuschauer; 8.804

De Regionalliga is sinds 2008 de vierde divisie in Duitsland. Deze is onderverdeeld in Nord, Süd en West. Enkel de kampioenen promoveren naar de 3.Liga. De kampioenen in Süd en West waren al bekend voor het einde van de competitie. Echter in Nord moest de beslissing vallen op de laatste speeldag. Zowel Holstein Kiel als Hallescher FC hadden vooraf 70 punten uit 33 wedstrijden, met de aantekening dat Holstein Kiel een iets beter doelsaldo had, +31 om +24. Holstein Kiel speelde thuis de derby tegen Lübeck en in Halle kwam Plauen op bezoek. En voor Plauen dreigde degradatie. Spanning genoeg met een iets betere uitgangspositie voor Holstein Kiel.  Goede reden om eens in Halle te gaan kijken. Vooral omdat het stadion van Halle, het Kurt Wabbel, waarschijnlijk binnenkort grondig gerenoveerd gaat worden.

Er was niet veel animo om naar Halle te gaan maar uiteindelijk vond ik in MaasWupperExpress een medestander. Halle werd bereikt en het stadion gevonden. Dit dankzij de uitstekende bewegwijzering. We waren getuige van de aankomst van de bussen met de fans van Plauen, uiteindelijk waren er volgens officiële bronnen 519 aanwezig. Behalve enig typisch Duits gebral verliep het allemaal rustig en de fans van Halle bleven op afstand.


Chemie Halle is de naam!


Het fotodoel van vandaag.

De buitenkant van het Kurt Wabbel ziet er best wel ruig uit. Dit komt door de muren van natuursteen en de roestige hekken. Achter de Kurve nog een mooie stadionpoort met stadionnaam, fotodoel nummer één van vandaag. Aan weerszijden van de poort een aantal opvallende beelden van figuren. Ik vraag me af wat hiermee gaat gebeuren bij een mogelijke verbouwing, lijkt me desnoods wel leuk voor bij mij thuis in de tuin.

Bij de kassa's voor het thuispubliek was het al erg druk. Aangezien het al aardig richting de aftrap van 13:30 uur liep besloten we maar in de rij te gaan staan. Op het binnenterrein was het krap en de catering was erug sloom, zo sloom dat ik niks heb gegeten in het stadion, voor Duitse stadions een unicum. Het Kurt Wabbel is een sterk verouderd stadion. De hoofdtribune doet wat "Pools" aan, waarschijnlijk omdat de overkapping minimaal is. De rest van het stadion is onoverdekt. Tegenover de hoofdtribune nog een vak met zitplaatsen, verder enkel staanplaatsen. Het ziet er allemaal erg gaar uit, wat dat betreft valt er wat te zeggen voor een verbouwing. Opvallend was dat de reclameborden niet rondom evenwijdig lopen met de contouren van het speelveld. Dat gaf een vreemd effect.


De Gamma beelden voor in de tuin.


112 stond al klaar.

De wedstrijd begon wat rommelig en al snel was Plauen de betere ploeg. En dat zou eigenlijk de gehele wedstrijd zo blijven. Halle verloor veel duels en kwam maar niet in de wedstrijd. De 0-1 eindstand was dan ook een terechte uitslag en daarmee ontsnapte Plauen aan de degradatie. Voor Halle maakte het weinig uit want Holstein Kiel won met 1-0 van Lübeck. En zo promoveert Holstein Kiel naar de 3.Liga en mag Halle het nog een jaartje proberen in de Regionalliga.

De sfeer tijdens de wedstrijd was redelijk tot goed. Vooral het afwisselend zingen door de tribunes van  "Chemie" en "Halle" klonk regelmatig erg indrukwekkend. De officiële naam van de club is al jaren Hallescher FC maar toch is de oude naam Chemie Halle blijkbaar nog erg populair. Behalve het zingen was dit zichtbaar in graffiti rond het stadion en op diverse fanartikelen. Wellicht een stukje Ostalgie?


De choreo van Halle; "Casino KWS".


Aan de andere kant de choreo van Plauen.

Uiteraard zijn er in Halle ook Ultra's, die overigens erg close zijn met die van Lok Leipzig. De Ultra's worden in het vak aangevoerd door twee capo's die zoals gebruikelijk wat geforceerd aan het voorzingen waren. De rest van het publiek zong braaf wat de capo's hun opdroegen. Echter in de tweede helft ging het even helemaal mis. In het vak naast de Ultra's, waar wij ook stonden, begonnen een aantal mensen spontaan een liedje te zingen. En de omstanders haakten vrolijk in. Verbazing, verontwaardiging en onbegrip streden om voorrang in de bovenkamer van de capo. Hoe kon dit gebeuren? Fans die spontaan een liedje gaan zingen, als iedereen dat gaat doen wordt het natuurlijk een chaos!

Vlak voor het einde van de wedstrijd vertelde de speaker dat de hekken na afloop van de wedstrijd open zouden gaan. Zoals bij wel meer clubs mag het publiek de laatste wedstrijd het veld op. De scheidsrechter floot voor het einde en direct vloog een hele meute fans het veld op richting het bezoekersvak. Er werd met van alles gegooid; vuurwerk, hout, stenen en wat nog meer voorhanden was. De politie kwam wat traag in actie en besloot maar de fans van Plauen uit het vak te verdrijven. Dat lukte maar toch richtte de agressie van de  "fans" van Halle zich op de politie. De rest van het publiek bekeek het tafereel rustig van een afstandje. Wij besloten maar weer eens naar de auto te gaan, het was immers nog een stukje rijden terug naar Nederland. Het was een leuke middag in Halle. Lekker weertje, gaar stadion en na de wedstrijd nog wat vermaak van fans en politie.


Het spandoek van Halle en Lok Leipzig.


Onze vriend de Capo in actie.


De volle Kurve tijdens de tweede helft.


Gevaar voor het doel van Plauen.


De activiteiten na afloop van de wedstrijd.

Hugo

14 augustus 2009
Saarbrücken 1 - 3 Eintracht Trier
Ludwigspark, Zuschauer; 6.300


Een jaar of tien geleden begon ik mij wat meer te interesseren in het Duitse clubvoetbal. Van relatief anonieme clubs als Unterhaching, Ahlen, Wilhelmshaven of Augsburg had ik nog nooit gehoord maar inmiddels heb ik ze allemaal bezocht. Terwijl traditierijke clubs als Dynamo Dresden, Waldhof Mannheim, Eintracht Braunschweig en Saarbrücken mij toen ook al aanspraken maar daar heb ik tot op heden nog nooit een wedstrijd gezien. Maar okay daar was ik zelf bij. Ik kende de Duitse clubs vooral van de buitenlandpagina's in de VI en de paar seizoengidsen van Kicker die ik had. Vooral het "Internazionale" tenue met reclame van Peugeot van Saarbrücken saison 1991/92 vond ik destijds best wel mooi. Verder herinner ik mij een dramatisch seizoen van de Saarlanders in de 1. Bundesliga waarin ze kansloos degradeerden. Als ik het nu terugzoek bleek het te gaan om 1992/93 en gezien de eindstand degradeerde Saarbrücken weliswaar, maar heel dramatisch was het niet. Herinneringen zijn dus ook niet altijd alles.

Toen ik op zaterdag 14 februari 2009 Borussia Neunkirchen - Saarbrücken op het programma had staan besloot ik om vooraf een bezoekje aan het Ludwigspark te brengen. Wegens sneeuwval werd de wedstrijd afgelast maar omdat de rest van mijn programma wel doorging besloot ik om alsnog naar Saarbrücken te rijden. Het Ludwigspark lag er vredig bij onder een laagje sneeuw maar was helaas helemaal dicht. Maar gelukkig hebben oude stadions als het Ludwigspark genoeg doorkijkjes om een paar leuke plaatjes te schieten.


De hoofdtribune in de sneeuw.


Idem de Gegengerade.

Precies zes maanden later staat de derby Saarbrücken - Eintracht Trier op het programma. De wedstrijd trekt een 6.300 toeschouwers, terwijl ik toch wel een klein 10.000 had verwacht. Maar misschien was dat wel iets te optimistisch. Met een derby is altijd de vraag hoe beladen de wedstrijd is. De Ultra van beide clubs doen er alles aan om het beladen te laten lijken. Regelmatig vliegen er bekers bier richting veld, rook in de vakken, boze pubers in zwarte kleren hangen in de hekken en als klap op de vuurpijl schiet Trier dezelfde vuurpijlen op het veld. Zodat de wedstrijd nog voor de aftrap tijdelijk gestaakt wordt. Maar de bejaarde mannetjes die met het schuim op de bek staan te schelden tijdens de wedstrijd doen de beladenheidsmeter eigenlijk verder uitslaan. Zoals vaker heb ik dus weer gemengde gevoelens als ik de Ultras bezig zie. Enerzijds zorgen ze voor wat leven in de brouwerij maar anderzijds komt het allemaal erg geforceerd over.


De eerste opkomst van de spelers.


Gegengerade met achterin de mannetjes van Eintracht Trier.

Saarbrücken promoveerde vorig seizoen van de Oberliga naar de Regionalliga West. De eerste wedstrijd tegen kleine buur Elversberg werd een 6-0 afgang. Eintracht Trier had de eerste wedstrijd wel gewonnen en schakelde in de DFB-pokal knap Hannover '96 uit. De ploeg van trainer Mario Bassler was dus in vorm. De wedstrijd ging gelijk op waar de thuisploeg wel wat meer aanvallend was. Maar Sahr Senesie was de man die het verschil maakte deze wedstrijd. Vlak voor de pauze schoot hij een strafschop onberispelijk binnen en bij de andere twee doelpunten speelde hij zich goed vrij en schoot onberispelijk in. Duidelijke Derbysieg voor Eintracht Trier.

Na afloop nog even naar de uittocht van de Trierfans gekeken. Vanzelfsprekend stond er een grote politiemacht klaar om hen te begeleiden naar het station. Ik probeerde de busjes te tellen maar ben bij twintig maar gestopt. Beide fangroepen maakten er vocaal weer een heel spektakel van. Maar verder volgden zij gedwee de instructies van de politie op. Zoals verwacht dus na afloop geen actie. Maar wel een leuke derby om eens te bezoeken, en ja beladen genoeg.


Achter het doel een groep bestaande uit jongere Ultra's.


Ludwigspark.


Old-skool scorebord aka Anzeigetafel.


Hugo


Erbsenberg, Kaiserslautern.


De Betzenberg is een van de beruchtste voetbalbergen van Duitsland. Maar vlakbij ligt nog een voetbalberg die enige aandacht verdient. Het is de Erbsenberg van de Vfr Kaiserslautern. Deze club speelt momenteel in de Bezirksliga Westpfalz Nord, niveau 8. De glorietijd van de club ligt in de periode van vlak na de 2e wereldoorlog. Vfr speelde in de Oberliga Südwest samen met onder andere 1.FC Kaiserslautern. Na het invoeren van de Bundesliga zakte de club langzaam weg. De Erbsenberg is een nostalgisch terrein, mooi gelegen in een bosrijke omgeving. Het is in 1938 geopend. Behalve de fundatie is de gehele hoofdtribune van hout. Aan de lange zijden verder nog verzakte staanplaatsen. De "Kurven" bestonden vroeger ook uit staanplaatsen maar deze zijn gedeeltelijk verdwenen en/of overwoekerd door het struikgewas.