Auteur Topic: Promotie / Degradatie in België 2016-2017  (gelezen 239 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost

  • Berichten: 6865
Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Gepost op: mrt 17, 2017, 10:39:56 »
Aangezien de oorspronkelijke post was ondergesneeuwd en er al twee keer om gevraagd was;

Tussen 1A en 1B
De nummer laatst in 1A vliegt eruit.
De winnaar van de promotiewedstrijd in 1B promoveert. Deze wedstrijd gaat tussen de winnaars van de heen en terugronde. Wint Roeselare ook de terugronde dan vervalt de promotiewedstrijd.
[update: Antwerp is gepromoveerd]

Tussen 1B en 1e Klasse Amateur
De 4 ploegen die over zowel de heen als terugronde in 1B het minste aantal punten halen spelen Play-Off 3 om te bepalen wie er laatste wordt en degradeert. Dit is een hele competitie, als beginpunt wordt de helft van het reeds behaalde aantal punten genomen.
Daarbij geldt wel dat clubs die een licentie 1A hebben behaalt nooit kunnen degraderen als er ook clubs zijn die enkel licentie 1B hebben.

De top 4 uit 1e Klasse Amateur speelt na afloop van het seizoen nog een hele onderlinge competitie. Als beginpunt wordt de helft van het reeds behaalde aantal punten genomen. De ploeg die hierin bovenaan eindigt én een licentie 1A of 1B krijgt promoveert.
[update: Enkel Beerschot, Virton en wellicht Deinze vroegen een licentie aan]

Tussen 1e en 2e Klasse Amateur
De nummer 14, 15 en 16 uit 1e Klasse Amateur degraderen.
De nummer 13 uit 1e Klasse Amateur speelt een eindronde.
[Update: Coxyde vroeg geen licentie aan en zal daardoor automatisch als laatste eindigen]

De 3 kampioenen in 2e Klasse Amateur promoveren.
De 3 periodekampioenen en beste ploeg zonder periodetitel spelen de eindronde.
De eerste fase van de eindronde is gescheiden; de 8 VFV ploegen spelen om in totaal 2 plaatsen in de tweede fase. De 4 ACFF ploegen spelen om 1 plaats in de tweede fase.

Aan de tweede fase van de eindronde spelen de nummer 13 uit 1e Klasse Amateur, de 2 geplaatste VFV ploegen en 1 ACFF ploeg.
Via 2 knock-out rondes wordt de volgorde 1 t/m 4 bepaald. De nummer 1 van de eindronde plaatst zich voor de 1e Klasse Amateur.

Bijzonderheden; deelname aan de eindronde is alleen mogelijk als een licentie nog niet geweigerd is. Blijkt na aanvang van de eindronde dat een van de deelnemers alsnog geen licentie krijgt dan vervalt voor die ploeg het recht op promotie.
Blijkt dat na aanvang van de eindronde een of meerdere teams die op een veilige plaats in 1e Klasse Amateur eindigden geen licentie krijgt dan blijft de club die 13e eindigde automatisch in 1e Klasse Amateur. Vrijkomende plaatsen worden verder verdeeld via de eindronde. Ploegen die 14, 15 of 16e werden in 1e Klasse Amateur hebben geen recht op behoud of alsnog deelname aan de eindronde.

Tussen 2e en 3e Klasse Amateur
VFV: de ploegen op de laatste 2 plaatsen degraderen
ACFF de ploegen op de onderste 3 plaatsen degraderen

Afhankelijk van de dalers uit 1e Klasse Amateur kan het aantal ploegen dat uit 2e Klasse Amateur degradeert nog stijgen.
Bij de VFV tak spelen de nummers 14 daarom een play-off om de volgorde te bepalen. Bij de ACFF tak degradeert gewoonweg de volgende in de rangschikking.

De 4 kampioenen uit 3e Klasse Amateur promoveren.
De 3 periodekampioenen plus de best geplaatste zonder periode plaatsen zich voor de eindronde.
De eindronde is gescheiden tussen ACFF en VFV maar qua opzet identiek.
Per tak zijn er 8 deelnemers die in 3 knock-out rondes de volgorde bepalen voor het in aanmerking komen voor promotie.
Vanuit de VFV stijgen de nummers 1 en 2 sowieso, vanuit de ACFF alleen de winnaar van de eindronde.

Afhankelijk van de dalers uit 1e Klasse Amateur kan het aantal stijgers per tak nog tot 4 extra leiden.

Offline Joost

  • Berichten: 6865
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #1 Gepost op: mrt 17, 2017, 11:17:38 »
Tussen 3e Klasse Amateur en 1e provinciaal

De nummers 14, 15 en 16 uit 3e Klasse Amateur VFV degraderen.
De nummers 16 uit 3e Klasse Amateur ACFF degradeert.

Afhankelijk van de dalers uit 2e Klasse Amateur kan het aantal ploegen dat uit 3e Klasse Amateur degradeert nog stijgen.
Bij de VFV tak spelen de nummers 13 daarom een play-off om de volgorde te bepalen.
Bij de ACFF tak spelen de nummers 13 tegen elkaar om de volgorde te bepalen en wellicht ook de nummers 12.

De 9 kampioenen van de provinciale klassen promoveren.

Interprovinciale Eindronde VFV

Iedere provincie mag twee clubs uitvaardigen naar de Interprovinciale eindronde.

Afhankelijk van de keuze van de Brabantse clubs is het aantal deelnemers aan de Interprovinciale Eindronde van de VFV 8,9 of 10.
Middels loting worden de clubs verdeelt in 2 poules waarbij in iedere poules maar 1 club per provincie mag zitten. Er zijn dus poules met 4 of 5 teams.

In poules met 4 teams worden 2 rondes gespeeld om de rangschikking te bepalen. Ronde 1 is op basis van loting in ronde 2 spelen de winnaars tegen elkaar en ook de verliezers.
In poules met 5 clubs spelen alle teams tegen elkaar, 2 keer uit, 2 keer thuis.

Na de poulefase spelen de nummers 1 tegen elkaar om de definitieve rangschikking te bepalen om te mogen promoveren. Mocht het nodig zijn dan spelen ook de nummers 2, 3, 4 en 5 tegen elkaar.

Interprovinciale Eindronde ACFF

Iedere provincie mag 1 club afvaardigen naar de Interprovinciale Eindronde. Dat kan door een eindronde te organiseren of door de nummer 2 uit de eindrangschikking te sturen.

De 4 of 5 deelnemers, afhankelijk van Brabant, spelen vervolgens 2 of 3 rondes om de volgorde voor promotie te bepalen.

Is het aantal promotieplekken groter dan het aantal deelnemers dan vervalt de Interprovinciale eindronde voor deze teams en promoveren ze direct. In dat geval mag iedere provincie een tweede club afvaardigen, die clubs spelen vervolgens de Interprovinciale Eindronde.

Offline Joost

  • Berichten: 6865
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #2 Gepost op: mrt 20, 2017, 11:44:08 »
20-3

Maikel zag hoe Zulte-Waregem de strafschoppen beter nam en de beker won. Aangezien Oostende ook in Play-Off I speelt is het gevolg hiervan voor de competitie beperkt. De nummer 5 uit Play-Off I zal tegen de winnaar van PO II spelen om een plekje in Europa. Zulte is gelijk zeker van de groepsfase van de EL, tenzij ze nog tweede worden, dan spelen ze CL voorronde.

Alle andere profclubs beperkten zich tot oefenvoetbal.

1e Amateur
Belangrijkste nieuws is dat morgen, dinsdag, Deinze voor de evocatiecommissie staat. Zij bekijken overigens enkel of er procedurefouten gemaakt zijn. Beslist zij negatief dan trekt Deinze nog naar het BAS. Als de evocatiecommissie wel vind dat er fouten gemaakt zijn dan moet de beroepscommissie opnieuw oordelen. Ik ga er vanuit dat er in ieder geval een aanpassing van de straf volgt. Het tart iedere logica dat een ploeg gelijk krijgt van de Bond maar dat het beroep 4 maanden later alsnog negatief oordeelt en de club alle punten verliest. Sportief verloor Deinze weer eens, 0-1 van Oudenaarde.

Verrassingen waren er sportief gezien nergens. Van de top 5 verspeelde alleen Heist punten met een 1-1 bij Hamme.

2A VFV
Vorige week al gelijk, ditmaal een nederlaag voor Knokke. Maar de achtervolgers profiteren totaal niet. Zowel Aalst als Petegem verliest ook. Onderin won Menen voor het eerst in maanden en is degradatie een weekje uitgesteld.

2B VFV
Thes en Berchem speelden beide gelijk dus bovenin verandert er niets. Opvallend is de kleine wederopstanding van Woluwe-Zaventem. In 5 duels deze periode werden meer punten gehaald dan in de eerste 2 periodes samen. Goed voor de 2e plaats in periode 3 maar wel nog 9 punten achter een plaats die uitzicht biedt op handhaving.

ACFF 2
Weinig opzienbarends deze week. De topploegen wonnen, de clubs aan de onderkant verloren. Luik haalde uit tegen Charleroi-Fleurus; 6-0.

Offline maikelll043

  • Berichten: 388
  • Geslacht: Man
    • Groundhopper Maikelll043
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #3 Gepost op: mrt 20, 2017, 15:13:00 »
Respect Joost om dit allemaal zo aan ons uit te leggen, het wordt ineens een stuk makkelijker te begrijpen !
Laatste wedstrijd buitenland: 18-03-2017 KV Oostende 2-2 SV Zulte Waregem, Koning Boudewijnstadion
Laatste wedstrijd Nederland: 17-03-2017 SC Telstar 1-1 MVV Maastricht, Rabobank IJmond Stadion

www.facebook.com/Maikelll043

Offline Joost

  • Berichten: 6865
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #4 Gepost op: mrt 22, 2017, 12:35:02 »
Deinze en haar advocaat trokken gisteren naar de KBVB en de zitting duurde een half uur. Op een nader te bepalen datum volgt de uitkomst.

Deinze geeft op haar Facebookpagina een klein beetje uitleg over de zaak.

Tijdlijn:
sep-15; Buysse tekent een contract bij Deinze voor seizoen 16-17
mei-16; Buysse wil toch een profclub vinden en laat het contract ontbinden
2 september 2016; Buysses zoektocht is gestrand en hij tekent alsnog bij Deinze

De dienst aansluitingen heeft beslist dat op basis van artikel 527 Buysse speelgerechtigd is. Dat is later door het Sportcomité bevestigd na een klacht van Seraing.

Seraing (en Sprimont) trokken naar de beroepscommissie en wezen naar artikel 528, een artikel dat nog niet zo oud is en gaat over transfers tijdens het lopende seizoen.

De artikelen:
Citaat
527
1. De speler wiens contract verstrijkt mag tot en met 30 juni een nieuw contract afsluiten met de club die zijn werkgever was. Bij ontstentenis van ondertekening van een nieuw contract uiterlijk op 30 juni, wordt de speler van rechtswege ontslagen uit de KBVB waardoor hij vanaf 1 juli vrij is zich aan te sluiten bij een Belgische of buitenlandse club.

(punt 2 en 3 gaan erover dat een speler die na 15 maart een contract tekent pas een seizoen later actief mag worden)

528
1. Een speler wiens contract in gemeen overleg wordt ontbonden wordt, zodra de ontbinding aan de bond werd betekend, van rechtswege ontslagen uit de KBVB, waardoor hij vrij is om zich aan te sluiten bij een Belgische of buitenlandse club.

2.  Bij heraansluiting in België is de speler slechts speelgerechtigd voor officiële wedstrijden van de eerste ploeg indien ... de heraansluiting plaatsvindt in de loop van een toegestane periode (=transferperiodes)

Ook belangrijk is artikel 526. Daarin staat welk artikel van toepassing is.

Citaat
1. Worden beschouwd als vrij van contractuele verbintenis, de spelers wiens contract als betaalde sportbeoefenaar:
- verstrijkt op het einde van het seizoen zie Art. 527
- in gemeen overleg wordt ontbonden zie Art. 528

Standpunt Deinze: Buysses contract was geldig voor seizoen 2015-2016. Het contract voor 2016-2017 is nooit in werking getreden, Buysse was dus transfervrij.
Standpunt Seraing: Het contract is in overleg ontbonden en dus mag een nieuwe aansluiting alleen plaatsvinden in de transferperiode

De evocatiecommissie gaat nu bekijken of de beroepscommissie terecht het standpunt van Seraing heeft gevolgd en artikel 528 heeft gevolgd.

Wat toch het meest opvalt aan deze zaak;
* Er zit wederom een hiaat in het Bondsreglement
* Bij Seraing zijn ze drukker met alle wedstrijdformulieren na te kijken dan met het sportieve aspect
* Deinze heeft volledig te goeder trouw gehandeld
* Het duurt weer maanden voordat een zaak een uitspraak krijgt

Logisch gezien treft Deinze geen blaam, zij hebben gehandeld naar de uitspraken van de KBVB. Ze daarvoor straffen, en zeker na zo'n lange periode zou zeer oneerlijk zijn in mijn ogen.
« Laatst bewerkt op: mrt 22, 2017, 12:40:08 door Joost »