32 Jahre her: Bundesliga 1975/76

Gestart door hgrm, jan 11, 2008, 01:00:20

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hgrm

Toen Albion op 10 januari 1976 ergens in Zuid Holland werd geboren (grats, btw), was het in de Bundesliga winterstop. De eindstand het seizoen 1975/76 kent een hoop bekende namen, maar ook wat onbekende. Reden genoeg om de eindstand eens door te nemen.

1 Borussia Mönchengladbach
De Föhlen waren in de jaren 70 een echte topclub. Met mannen als Jupp Heynkens, Berti Vogts, Rainer Bonhof werden in het 8e decennium van de 20e eeuw maar liefst 5 kampioenschappen behaald. Na 1970, 1971 en 1975 werd in 1976 voor de vierde maal de kampioensvlag gehesen. Ook Europees ging het lekker. In 1975 werd ten koste van FC Twente de UEFA-Cup gewonnen en een jaar later voorkwam scheidsrechter Leo Horn dat Gladbach Real Madrid uitschakelde in de kwartfinale. De Nederlandse fluitist keurde twee goals af waardoor Real op uitgoals door ging.
Na 1976 zou Gladbach nog één keer kampioen worden, een jaar later. Daarna ging het snel bergafwaards. De club verbleef veelal in het middenveld van de Bundesliga of lager en moest zelfs enkele malen de gang naar de tweede Bundesliga maken. Momenteel staan de Veulens onder leiding van de Nederlandse trainer Jos Luhukay bovenaan in de tweede Bundesliga

2 HSV
In 1976 was HSV al op weg naar de top. Het einde van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 zouden de toptijd van de Noordduitse club worden. Met spelers als Kevin Keegan en Horst Hrubesch in de gelederen werd het kampioenschap driemaal gewonnen. Bovendien werd zowel de Europacup I als de Europacup II naar Hamburg gehaald. Lang duurde de toptijd niet; eind jaren 80 begon HSV al weg te zakken en in de jaren 90 flirtte HSV zelfs geregeld met degradatie. De laatste jaren gaat het weer de goede kant op en mengt HSV zich weer in de strijd om de prijzen. HSV is de enig overgebleven club die sinds 1963 onafgebroken in de Bundesliga speelt.

3 Bayern München
Bayern is nu een constante factor in het Duitse voetbal: van de laatste 30 kampioenschappen is de helft naar Bayern gegaan. In de jaren 70 was dat nog niet zo. Het kampioenschap van 1969 was het eerste in bijna 40 jaar en de hattrick van titels in 1972/73/74 (overigens gevolgd door evenzovele Europacups) brachten de teller pas op 5. Pas in 1980 kwam de zesde titel en daarna was er geen houden meer aan. Momenteel staat de teller op 20.

4 1. FC Köln
In de jaren 70 werd Köln nog tot de grote clubs gerekend. Hoewel in 1964 het kampioenschap voor het laatst behaald werd, waren de Geißböcke er bijna altijd dicht bij. Nog één keer zou de titel naar de Domstad gaan, toen Gladbach in 1978 op doelsaldo werd verslagen. Sindsdien vergaat het Köln net zo als Gladbach. De club zakte steeds meer weg uit de top, de subtop en zelfs de middenmoot. In 1998 degradeerde de club voor het eerst naar de tweede Bundesliga, iets wat hierna nog drie keer gebeurde. Ook dit seizoen is Keulen op het tweede plan te vinden.

5 Eintracht Braunschweig
Eintracht wie? Eintracht Braunschweig. De club uit de stad tussen Hannover en de grens met de (in 1976 nog bestaande) DDR speelde maar liefst 20 seizoenen in de Bundesliga. Meestal was de club in de middenmoot te vinden, maar er is een aantal uitschieters naar boven. De meest opvallende was wel het landskampioenschap in 1967. In de Europacup kwam men het volgende seizoen tot de kwartfinale. Ook in de jaren 70 speelde Eintracht zo nu en dan Europees voetbal.
Er waren ook uitschieters omlaag: in 1973 en 1980 degradeerde de club, maar na een jaar werd er aan de Hamburger Strasse weer Bundesliga gespeeld. In 1985 viel het doek voorgoed; Braunschweig zou nooit meer terugkeren op het hoogste niveau. De jaren 80 werden nog grotendeels in de tweede Bundesliga doorgebracht, maar daarna was Eintracht meestal drittklassig. Ook nu speelt Eintracht op het derde niveau, na de degradatie van het afgelopen seizoen. En men zal nog alles op alles moeten zetten om kwalificatie voor de derde Bundesliga te bewerkstelligen.

6 Schalke
In de jaren 30 was Schalke, ooit opgericht door arbeidersjongens uit de wijk Schalke van de stad Gelsenkirchen, de absolute top in Duitsland. In 1958 werd de titel nogmaals gewonnen, maar sindsdien smacht de club vergeefs naar de schaal. Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 klom Schalke op van degradatiekandiaat tot Vicemeister (1972). Daarna werden er vooral klasseringen in de subtop of net eronder gehaald. In 1977 zou er nog een tweede plaats volgen, maar daarna ging het mis. Zowel sportief als financieel. In de jaren 80 degradeerde Schalke driemaal en ging het bijna failliet. Sinds de laatste promotie, in 1991, gaat het weer goed met de Koningsblauwen. Tweemaal werd de beker gewonnen en éénmaal de UEFA-Cup. Dat alles onder trainer Huub Stevens. Het kampioenschap wil nog steeds niet lukken; tot tweemaal toe gaf Schalke de titel op het allerlaatste moment uit handen.

7 1. FC Kaiserslautern
In de jaren 50 had Kaiserslautern de grote ster van het Duitse voetbal, Weltmeister Fritz Walter. Mede dankzij hem werd de club uit de Pfalz tweemaal kampioen. Daarna kabbelde het rustig voort. In 1963 mocht Kaiserslautern aan de Bundesliga meedoen. Decennia lang vielen de Rote Teufel niet op. Nooit heel goed, nooit heel slecht, af en toe Europees voetbal. Net als in 1976 eindigde de club meestal in de middenmoot. In 1991 kwam daar verandering in: het kampioenschap werd verrassend gewonnen. In 1996 was Kaiserslautern opnieuw in het nieuws. Op een dramatische laatste speeldag wist Leverkusen zich te redden, waardoor Kaiserslautern moest afdalen. Een week later werd wel de beker gewonnen. In 1997 werd met overmacht het kampioenschap van de tweede bundesliga behaald en een jaar later presteerde de club het onmogelijke: als promovendus kampioen worden. Inmiddels speelt Lautern weer in de tweede bundesliga en is degradatie naar de derde liga een reëel gevaar.

8 Rot Weiss Essen
Hoewel de naam Rot Weiss Essen bekend klinkt (misschien wel wegens Nederlander Willy "Ente" Lippens) en de club in de stad van Krupp best populair is, is het palmares opvallend mager. Een kampioenschap in 1955 en een beker in 1953 zijn de enige wapenfeiten van importantie. In 1963 was RWE er niet bij toen de Bundesliga werd opgericht, pas drie jaar later promoveerde het voor het eerst, en dan ook nog maar voor één jaar. In 1976 was Essen aan de derde Bundesligaperiode bezig en behaalde het de hoogste klassering ooit. Horst Hrubesch, later Europacupwinnaar met HSV werd met 18 goals clubtopscorer. Een jaar later degradeerde Essen definitief uit de Bundesliga en sindsdien kwakkelt de club. De bewoners van de Hafenstrasse hebben een abonnement op de heen-en-weer tussen de tweede bundesliga en het derde niveau. Hoewel de ambities meestal groot zijn, zijn de geldproblemen dat eveneens. Toch hoopt iedereen en alles in Essen dat de slapende reus eens weer wakker wordt.

9 Eintracht Frankfurt
Sinds de oprichting van de Bundesliga was Eintracht Frankfurt vaste klant in de middenmoot van de Bundesliga, met geregeld een uitschieter naar boven, zoals de derde plaats van 1975. Na de negende plaats van 1976 krabbelde Eintracht in 1977 weer op werd het vierde. Deze wisselvalligheid kenmerkte Eintracht in de eerste 20 jaar van de Bundesliga. De grote successen van 1959 en 1960 -eerst een kampioenschap en daarna een Europacupfinale (de beroemde 3-7 tegen Real in Glasgow)- werden bij lange na niet geëvenaard.
In de jaren 80 ging het plotseling veel slechter. Eintracht moest zich tot twee keer toe via play-offs zien te redden. In de jaren 80 ging het plotseling een stuk beter. De club was zelfs enkele malen dicht bij de titel. Daarna ging het echter weer snel bergaf. In 1996 volgde degradatie, in 2001 en 2004 opnieuw. Inmiddels speelt Eintracht weer in de Bundesliga en lijkt het elk jaar weer een stukje beter te gaan.

De volgende keer het rechterrijtje
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

10 MSV Duisburg

In 1976 hoorde MSV Duisburg nog bij het groepje clubs dat er vanaf het begin van de Bundesliga bij was. Dat mag een verrassing heten, daar de club niet tot de grote clubs hoort. Voor de oorlog stelde de Meidericher SV (genoemd naar een stadsdeel van Duisburg) weinig voor; na de oorlog speelde MSV meestal anoniem in de Oberliga West. Kwalificatie voor de Bundesliga werd op het nippertje gehaald, maar het eerste jaar in de Bundesliga verraste MSV vriend en vijand. Uit het niets werd MSV tweede. Het succes kon niet herhaald worden en jarenlang was MSV vaste klant in de middenmoot. Zo ook in 1976. In 1977 vlamden de Zebra's nog één keer: zesde, maar daarna was het snel over: degradatie in uit de Bundesliga in 1982 en zelfs uit de tweede Bundesliga in 1986. De laatste jaren pendelt MSV heen en weer tussen eerste en tweede bundesliga.

11 Hertha BSC

De Berlijnse Muur deed het voetbal in de metropool geen goed. De bekendste en meest succesvolle club, Hertha, in de jaren 30 enkele malen kampioen van Duitsland, kon zelden potten breken in de Bundesliga. Het seizoen 1974/75 was een uitzondering: de Herthanen werden tweede. In 1976 werd weer een kleurloze plaats in het middenveld ingenomen. In 1980 zakte Hertha weg naar de tweede Bundesliga. In 1982 en na de val van de muur in 1990 keerde Hertha voor een seizoen terug op het hoogste niveau, maar pas in 1997 kon Hertha zich weer structureel in de Bundesliga vestigen. Het kampioenschap naar Berlijn halen, dat is echter nog steeds niet gelukt.

12 Fortuna Düsseldorf

Er zijn weinig clubs die zo extreem presteren als Fortuna Düsseldorf. In 1966 was de club voor het eerst in de Bundesliga aanwezig, voor één seizoen. In 1971 volgde de volgende promotie en nu kon Düsseldorf meteen potten breken. In 1973 en 1974 kwalificeerde de club zich voor de UEFA-Cup. In 1976 ging het even wat minder, maar aan het einde van de jaren 70 en het begin van de jaren 80 kwamen de grote successen. In 1979 en 1980 werd tweemaal achterelkaar de beker gewonnen en in 1980 werd de finale van de Europacup 2 bereikt. Barcelona was met 4-3 na verlenging te sterk. De jaren 80 waren verder weinig succesvol. De jaren 90 waren daarentegen spectaculair. In 1992 degradeerde Fortuna uit de Bundesliga en het volgende jaar ook uit de tweede Bundesliga. In de twee volgende seizoenen promoveerde Fortuna twee keer achter elkaar en mocht het weer in de Bundesliga aantreden. In 1998, 2000 en 2002 volgden er weer drie degradaties. In vier jaar van Bundesliga naar Oberliga (niveau 4)....Momenteel speelt Fortuna in de Regionalliga, met goede uitzichten op promotie naar de tweede Bundesliga.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

13 Werder Bremen

Momenteel telt Werder Bremen tot de top van het Duitse voetbal. In de jaren 70 was daar nog geen sprake van. Het kampioenschap van 1965 was een grote verrassing, maar tevens een incident. In de jaren 60 werd nog wel een paar goede plaatseringen gehaald, maar Werder bivakkeerde meestal in de middenmoot. In de jaren 70 zette dit zich door en de 13e plaats van 1976 pas ook in dit beeld. In 1980 ging het fout: degradatie naar de tweede Bundesliga, maar een seizoen later was Werder weer terug. Vanaf dat moment telde Bremen ook echt mee: in rest van de jaren 80 eindigde men niet lager dan 5e, met het kampioenschap van 1988 als hoogtepunt. Ook in de jaren 90 en in het eerste decennium van de huidige eeuw werd Werder kampioen, al wisselde de club goede seizoen af met slechtere, zonder ooit weer in degradatiezorgen te komen.

14 VfL Bochum

Ook in de jaren 70 was Bochum een typische grijze muis. Pas in de jaren 60 speelde Bochum een rol van betekenis in het voetbal in het Ruhrgebied en in 1971 was de club voor het eerst in de Bundesliga vertegenwoordigd. Het lukte Bochum wel om tot 1993 onafgebroken in de Bundesliga te blijven. Vaak redde Bochum zich, zoals ook in 1976 maar ter nauwernood. De hoogste plaats die in al die jaren bereikt werd, was een schamele 8e plaats.
Na de degradatie in 1993 was Bochum snel weer terug, maar het zou in de jaren die volgen nog vier keer degraderen en evenzovele malen weer promoveren. Tussendoor kwalificeerden de blauwen zich wel twee keer voor de UEFA-Cup.

15 Karlruher SC

Ook promovendus Karlsruhe ontkwam in 1976 net aan degradatie. De club was in de jaren 50 een topclub in de regio Zuid en kwalificeerde zich dan ook voor de Bundesliga. Na vijf jaar klasseringen in de achterhoede, viel het doek in 1968. In 1975 promoveerde KSC weer, maar het verblijf in de Bundesliga duurde slechts twee jaar. Ook in de jaren 80 ging KSC heen en weer tussen eerste en tweede Bundesliga. Vanaf 1987 tot 1998 kende de club de succesvolste periode: 11 seizoen achter elkaar Bundesliga, Europees voetbal (waaronder een 7-1 overwinning op het Valencia van Hiddink). De volgende 9 jaar waren unterklassig, met zelfs een jaartje regionalliga. Het huidige seizoen is KSC weer terug. En ze doen het goed. Momenteel staat de club uit Baden in de subtop.

16 Hannover 96
Promovendus Hannover moest meteen weer afscheid nemen van de Bundesliga. Het begin van een 25 jaar durende sportieve crisis. In het verleden haalde Hannover twee successen: kampioenschappen in 1938 en 1954. Sportief gezien had de club ook alle rechten om in de Bundesliga te gaan spelen, maar financieel had de club zijn zaken niet op orde. Buurman en rivaal Braunschweig mocht in de plaats van Hannover aan het eerste seizoen meedoen. Een jaar later promoveerde Hannover alsnog en begon het aan een periode van 10 jaar Bundesliga, waarin de 5e plaats in het eerste seizoen veruit het beste resultaat was. Na degradatie in 1974 keerde Hannover nog een keer terug, maar in 1976 degradeerde de Nedersaksen meteen weer. Het zou tot 1985 duren voordat Hannover weer in de Bundesliga speelde, en dan nog voor slechts één seizoen. Na opnieuw degradatie en promotie speelde H96 nog twee jaar Bundesliga voordat de crisis echt serieus werd. Slechte plaatseringen in de tweede Bundesliga en degradatie naar de Regionalliga bepaalden het beeld van de jaren 90. In 2002 keerde Hannover terug en sindsdien is de club een stabiele middenmoter.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

17 Kickers Offenbach

De naam Kickers Offenbach zal de echte voetballiefhebber nog wel vaag bekend voorkomen. In de jaren 70 waren de Kickers geregeld voorpaginanieuws. In 1976 was de glanstijd van de Kickers wel voorbij. De 17e plaats betekende degradatie naar de tweede Bundesliga. In 1983 keerde de club nog voor een jaartje terug, maar daarna zakten de Hessen in één keer weg naar de Oberliga. Sindsdien gaat Offenbach heen en weer tussen niveau twee en drie. Momenteel speelt Kickers weer in de tweede Bundesliga.
In de jaren 50, 60 en 70 was Kickers één van de toonaangevende clubs. Tweemaal werd men vizemeister van Duitsland. Toch werd de start van de Bundesliga gemist. Pas in 1968 maakte Offenbach het Bundesligadebuut, voor een jaartje. In 1970 promoveerde de club opnieuw. In hetzelfde seizoen werd de beker gewonnen. Een jaar later was Offenbach negatief in het nieuws door betrokkenheid bij een grootscheeps omkoopschandaal. Tot overmaat van ramp volgde ook nog degradatie. Een jaar later was Offenbach weer terug. Met de degradatie van 1976 raakte Kickers Offenbach definitief in de vergetelheid.

18 Bayer Uerdingen

Het Bayer-concern heeft altijd veel aan sportsponsoring gedaan, ook in het voetbal. Tegenwoordig is Bayer Leverkusen het uithangbord van de pillendraaiers, maar in de jaren 70 was Leverkusen nog niet in beeld. Uerdingen maakte in 1976 de eerste stappen in de Bundesliga. Lang duurde het verblijf niet, de club werd laatste. Pas in 1982 kon Uerdingen zich voor langere tijd in de Bundesliga handhaven. In 1985 werd zelfs de beker gewonnen. Het Europacupseizoen een jaar later werd legendarisch: In de kwartfinale verloor Uerdingen de eerste wedstrijd tegen Dresden met 2-0 en stond het bij rust in Uerdingen 1-3. Uiteindelijk werd het 7-3 (!). In de halve finale was Atletico Madrid te sterk.
In de jaren 90 degradeerde Uerdingen tot drie maal toe uit de Bundesliga. Bovendien wilde Bayer zich concentreren op de Leverkusen, zodat het tot een breuk kwam en de club voortaan KFC Uerdingen ging heten. Na de laatste degradatie ging het snel bergafwaarts. Ook de tweede Bundesliga was te hoog gegrepen en enkele jaren geleden moest KFC zich uit financiële noot terugtrekken uit de Regionalliga. Momenteel ploetert men -sportief en financieel- in de Oberliga.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen