Twee Waalse wedstrijden, of de onnavolgbaarheid van het Belgische voetbal.

Gestart door hgrm, okt 19, 2014, 23:40:17

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hgrm

RFC Tilleur - RFC Liège

Uitspelend: Royal Football Club de Liège
Al sinds 1895 speelt RFC de Liège, in Nederland ook bekend als Club Luik, in de nationale reeksen al heeft het enkele malen weinig gescheeld of er kwam een einde aan deze serie. De club werd in 1896 de eerste kampioen van België en in de drie jaren die volgden, werden nog twee landstitels gepakt. In de begintijd speelde RFCL op een aantal terreinen her en der in de stad, maar in 1921 werd het Stade de Rocourt betrokken, waar de club 75 jaar zou spelen. Na de successen aan het einde van de 19e eeuw speelde de club veelal op het tweede plan. Pas na de tweede wereldoorlog brak de volgende succesperiode aan: Vanaf halverwege de jaren 40 tot halverwege de jaren 60 speelde Luik bovenin mee en in 1952 en 1953 werden titel nummer 4 en 5 behaald. In de jaren 70 zakte de club weg, maar halverwege de jaren 80 brak een nieuwe succesperiode aan met twee derde plaatsen, bekerwinst en diverse Europese avonturen. In de jaren 90 sloeg het noodlot echter toe.

In 1994 werd het stadion van Rocourt afgekeurd waardoor RFCL dakloos werd. Sindsdien is de club bezig met een zwerftocht langs zo'n beetje alle stadions in de regio. Ondertussen zijn ook al diverse plannen voor een nieuw stadion verschenen en verdwenen.
Seizoen 1994/1995 werd uitgespeeld op Sclessin van rivaal Standard en in Eupen. Degradatie was niet te voorkomen. Een fusie met RFC Tilleur uit de nabijgelegen voorstad met dezelfde naam leek de oplossing: Derdeklasser Tilleur, dat in de jaren 40 en 50 lange tijd in eerste klasse speelde, beschikte over een stadion voor ruim 20.000 toeschouwers. De fusie verliep volgens de regels en bovendien werd het faillissement uitgesproken, zodat de nieuwe vereniging, Royal Tilleur FC Liège, moest afdalen naar derde klasse. Het stamnummer van Luik (4) werd wel behouden, het stamnummer van Tilleur (21) verdween.

5 jaar lang speelde Club Luik op Buraufosse, het stadion in Tilleur. In 2000 verhuist Royal FC de Liège, zoals de club van af dat jaar weer heet, naar het stadion van Seraing, tussen 2004 en 2008 wordt er gespeeld op een veredeld amateurveld in Ans (RFCL speelt dan in de 3e en 4e klasse). Met de terugkeer naar tweede klasse wordt er lang gesproken over terugkeer naar Tilleur, maar uiteindelijk geven het ontbreken van licht en waarschijnlijk ook de slechte bereikbaarheid door doorslag en kiest men opnieuw voor Seraing. Ondertussen worden er ook enkele wedstrijden in Verviers gespeeld.

Het verblijf in de tweede klasse duurde slechts 2 jaar en ook in de derde klasse werd daarna de laatste plaats bezet. De clubleiding wilde de stekker eruit trekken, maar op het laatste moment werd stamnummer 4 toch gered. Inmiddels speelt Club Luik voor het 3e seizoen in de vierde klasse. Promotie naar derde is dit jaar het doel. En hopelijk gaan de huidige plannen voor een eigen stadion (nota bene op een steenworp van de plek waar vroeger Rocourt stond) wel door.


Thuisspelend: Royal Football Club Tilleur
Met de fusie van 1995 is het oorspronkelijke RFC Tilleur (stamnummer 21) verdwenen. In de fusieclub zijn ook weinig tot geen Tilleurse invloeden meer te vinden; de facto heeft Club Luik het kleinere broertje overgenomen voor het stadion. Met de verhuizing naar Seraing en het schrappen van 'Tilleur' uit de clubnaam, zijn de laatste resten van stamnummer 21 de nek om gedraaid.

In 1899 werd de Tilleur opgericht. In de jaren 20 en 30 speelde het enkele seizoenen op het hoogste niveau, maar pas in de late jaren 40 en 50 werd de club een vaste waarde. Vanaf de jaren 70 zette het verval in. Toen de club opging in RFC Liège, was Tilleur derdeklasser.
Tot 1958 speelde Tilleur bij de Pont d'Ougree, slechts door de Maas gescheiden van het stadion van Standard. Dit terrein werd verlaten toen de hoogovens van Cockerill gingen uitbreiden. Een nieuw terrein werd gevonden in Saint Nicolas. Aan de Rue de Buraufosse werd een heuvelachtig terrein gekocht dat geschikt gemaakt werd om te voetballen: een deel van de heuvel werd afgegraven zodat er een enigszins horizontaal veld ontstond, de rest van de heuvel werd een grote staantribune. In het stadion vonden 24.000 toeschouwers een plaats. In het Stade de Buraufosse vierde Tilleur zijn grootste succes: een vierde plaats in 1965.

Kwam er in 2000 met het vertrek van RFC Liège uit Buraufosse een einde aan het voetbal in Tilleur? Nee, België zou België niet zijn als er niet weer een konijn (of beter: een hele reeks konijnen) uit de hoge hoed getoverd zou zo worden. Het in 1940 opgerichte CS de St. Gilles ging zijn wedstrijden in de provinciale reeksen onder de naam Tilleur-St. Gilles op Buraufosse afwerken. Promotie naar de nationale reeksen was het doel dat echter niet bereikt werd. Aan het einde van het seizoen 2013/14 is voor een Belgische oplossing gekozen: fusie met vierdeklasser RCS Grâce-Hollogne uit een nabijgelegen voorstad. De naam van de fusieclub luidt RFC Tilleur en in het logo komt het jaartal 1899 voor. Hoewel de nieuwe club geen band heeft met het oorspronkelijke RFC Tilleur, wil men de traditie van de oude club blijkbaar wel voortzetten.

De wedstrijd
Voor het eerst sinds 1979 speelden RFC Tilleur en RFC Liège afgelopen zaterdag weer een officiële wedstrijd tegen elkaar. In verband met de thuiswedstrijd van Standard op zondag en het ontbreken van licht op Buraufosse werd de wedstrijd op het on-Belgische tijdstip van zaterdagmiddag 15.00 uur gespeeld. Ondanks dat er geen aanwijzingen waren voor mogelijke ongeregeldheden, was de politie in groten getale aanwezig en waren het stadion en de omgeving hermetisch in tweeën gedeeld. Luik kreeg de overdekte staantribune, Tilleur de rest. De grote open staantribune is helaas al een aantal jaren niet meer toegankelijk.
Ongeveer 1500 à 2000 toeschouwers waren getuige van een interessante wedstrijd. Favoriet Luik begon aanvallend, maar naarmate de wedstrijd vorderde, ging het steeds meer gelijkop. Vlak voor rust scoorde Tilleur de openingsgoal na een mooie aanval.

Na rust ging Luik steeds nadrukkelijker op zoek na de gelijkmaker. Die viel dan ook, na een uur spelen, uit de rebound van een vrije trap. Nog geen twee minuten later stond Tilleur opnieuw op voorsprong: een vrije trap vanaf de zijkant werd fraai in de kruising gedraaid. Uit een counter werd het zelfs nog 3-1 en Luik mocht zijn gardien dankbaar zijn dat hij de hoop levend hield door enkele counters onschadelijk te maken. In de blessuretijd maakte Luik op strafschop nog de 3-2, maar direct daarna werd afgefloten. 

De foto's

















Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Het topic heeft niet voor niks "Twee Waalse wedstrijden". Dankzij het vroege aanvangstijdstip in Tilleur was er nog ruim tijd om voor de avond een leuke pot uit te zoeken. Op advies van Joost werd het Sprimont - La Louvière in de derde klasse B. Ook nu is de uitspelende ploeg de bekendste van de twee.

Uitspelend: Union Royale La Louvière Centre
Zelden heeft er in het voetbal zo'n koehandel plaatsgevonden als de laatste jaren rond de voetbalclubs in La Louvière, een grauwe industriestad in Henegouwen en omgeving. Het verhaal begint met RAA La Louvière van 1912. Na vele jaren tweede en derde klasse promoveerden de Wolven in 2000 naar eerste klasse. Na 6 seizoenen middenmoot sloeg in 2006 het noodlot driedubbel toe. De club raakte betrokken bij het gokschandaal rond gokchinees Ye, werd laatste in de competitie en kreeg geen licentie waardoor het degradeerde naar derde klasse. Drie seizoenen fuseerde La Louvière met Couillet om de de financiële zorgen het hoofd te bieden. Stamnummer 93 van La Louvière werd geschrapt.

De fusieclub ging aanvankelijk in La Louvière spelen maar na twee jaar, in 2011, besloot men terug te keren naar Charleroi, waar Couillet vandaan kwam. Hiermee kwam de stad La Louvière zonder voetbalclub te zitten. URS Centre, uit Haine-St-Pierre, een deelgemeente van La Louvière, sprong in het gat en verhuisde naar Tivoli, het stadion in La Louvière. Inmiddels speelt men al een jaar of 3 mee in de top van de derde klasse en hoopt men de tweede klasse te bereiken. Hiermee is in La Lou de rust teruggekeerd.

Met Couillet is het alleen maar vreemder geworden. Met de verhuizing naar Charleroi werd de club omgedoopt tot FC Charleroi. Na twee seizoenen in vierde klasse deed zich een buitenkansje voor:  RJS Heppignies-Lambusart-Fleurus (5192) raakte in financiële problemen en verkocht de club aan het bestuur van FC Charleroi. Onder de naam Charleroi-Fleurus speelde deze club verder in derde klasse. In de vierde klasse werd FC Charleroi (94) aan zijn lot overgelaten en haalde slechts 5 punten. Uiteindelijk zouden beide clubs degraderen.

Voorafgaand aan het seizoen 2014/15 kwam FC Metz om de hoek kijken. FC Metz had in 2013 eersteprovincialer RUL Seraing (23) overgenomen als farmploeg. De Franse club wilde echter een hoger spelende club om talenten te stallen en was op zoek naar een mogelijkheid om in tweede klasse te spelen. Boussu-Dour (167) uit de Borinage was tweede klasser maar had eigenlijk geen geld om die status vol te houden. Op voorwaarde dat de club nationaal zou kunnen blijven spelen, wilde Boussu-Dour het stamnummer wel verkopen.
Er was dus nu een stamnummer van een vierde klasser nodig. En dat was precies wat ze in Charleroi wel van de hand wilden doen. Om een kort verhaal lang te maken:

Seraing krijgt het stamnummer 167 van Boussu-Dour en speelt in tweede klasse als Seraing United. Stamnummer 23 wordt geschrapt.
Boussu-Dour krijgt het stamnummer 5192 van Charleroi-Fleurus en speelt in vierde klasse.
FC Charleroi en Charleroi-Fleurus smelten samen tot RC Charleroi-Couillet-Fleurus (stamnummer 94) in eerste provinciale.


Thuisspelend: Royal Sprimont-Comblain Sport
In vergelijking met het hierboven beschreven gekonkel is Sprimont een toonbeeld van rust en stabiliteit.
In 1921 werd de club in het dorp net onder Luik opgericht en het zou ruim 75 jaar duren voordat de nationale reeksen werden bereikt. Sinds 1997 speelt de club afwisselend in de derde en vierde klasse. In 2002 sloot Comblain Sport zich bij Sprimont aan en dan heb je het wel gehad eigenlijk. Heel saai dus.

Sprimont speelt in het Stade du Tultay aan de noordkant van het dorp. Het terrein is niet opzienbarend maar toch charmant. Aan de ene kant bevindt zich een wat onduidelijk bouwsel met kleedkamers, een buvette en wat staanplaatsen. Aan de andere kant is een moderne zittribune opgetrokken. Het bijzondere is dat de tribune op een meter of 3 boven het veld begint en dat de ruimte onder de tribune is opgevuld met reclameborden. Achter één van de goals staat nog een kleine staantribune voorzien van allerlei Ultra-graffiti. Ultra's waren (gelukkig) in geen velden of wegen te bekennen.

De wedstrijd
Vooraf was Sprimont de favoriet: het stond tweede in de 3e klasse. La Louvière stond met 9 punten minder in de middenmoot. Het verschil op de ranglijst was tijdens de wedstrijd niet te zien. Sterker nog: na een kwartier kwam La Lou op voorsprong. Sprimont maakte meteen gelijk. Vlak na rust kwam La Lou opnieuw voor. Dit keer duurde het tot 10 minuten voor tijd voordat de thuisclub gelijk kon maken. De wedstrijd leek in 2-2 te eindigen, maar een minuut voor tijd kreeg La Louvière een (terechte) penalty. In de blessuretijd werd het ook nog 2-4.

De foto's













Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Niels_Zitterd

Het officiële toeschouwersaantal van de wedstrijd tussen Tilleur en Liege is gezet op 2.800 ;-)

hgrm

Citaat van: Niels_Zitterd op okt 21, 2014, 09:43:55
Het officiële toeschouwersaantal van de wedstrijd tussen Tilleur en Liege is gezet op 2.800 ;-)

Gevoelsmatig is dat wat overdreven.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Niels_Zitterd

CiteerGevoelsmatig is dat wat overdreven.

Dat idee had ik ook, wellicht hebben ze de trommelcrew voor veel meer gerekend :-)
Mijn schatting zat rond de 2.000 toeschouwers, nog steeds veel voor een match in de Vierde Klasse.


cafebac

Mooie foto's hoor!

Ik zag het 'oude' tilleur twee jaar geleden voor nog geen 200 toeschouwers spelen.

hgrm

Ik vraag me af of dat nu anders is tegen de andere, minder interessante ploegen uit Bevordering D.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Saltacampos

Citaat van: hgrm op okt 22, 2014, 16:47:35
Ik vraag me af of dat nu anders is tegen de andere, minder interessante ploegen uit Bevordering D.
Vermoedelijk niet, de meeste clubs op dat niveau spelen voor dat soort aantallen. Alleen clubs die in een (relatief) recent verleden nog in 1ste Klasse hebben gespeeld of uit wat grotere plaatsen komen waar geen eersteklasser in de onmiddellijke omgeving speelt, komen aan meer.
Over land and sea