Promotie/Degradatie België 2018-2019

Gestart door Joost, feb 25, 2019, 22:32:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joost

Het werd er wel weer eens tijd voor... het jaarlijkse overzicht van de Belgische competitie.

De afgelopen 12 maanden werd er vanalles voorgesteld, afgewezen, aangenomen en aangepast maar de korte conclusie is dat er voor de nationale klasse eigenlijk helemaal niets anders is dan voorgaande jaren.

De aanpassingen die in de pijplijn zitten;
·         Inpassen reserveteams van profclubs in Amateurklassen
·         Versoepelen licentie eisen 1e Klasse Amateur voor mogelijke promovendi

Beide hebben nog geen goedkeuring en zullen ook nog geen invloed hebben op de lopende p/d regelingen.

Wat wel vanaf komend seizoen verandert is het inpassen van de reserveteams van de ploegen in de Nationale Amateurklassen in de Provinciale reeksen, maar zo diep zo gaan we niet duiken en is enkel voor de indeling van de klassen van seizoen 19/20 van belang.

Wat op de achtergrond ook nog speelt is dossier Propere Handen maar zolang daar niets over concreet is kunnen we er weinig mee.

De promotie/degradatieregeling is dus hetzelfde als vorig jaar maar hoe ziet het eruit;

Tussen 1A en 1B;
De nummer laatst van 1A degradeert, de winnaar van de finale van 1B promoveert.
De finale van 1B gaat tussen de winnaars van beide competitiehelften.

Tussen 1B en 1e Amateur
De verliezer van Play-off III degradeert, de hoogste geëindigde ploeg mét licentie uit de eindronde van 1e Amateur promoveert

Play-off III is een hele competitie tussen de onderste 4 ploegen uit 1B met behoud van de helft van het aantal behaalde punten in de reguliere competitie.
De eindronde van 1e amateur gaat tussen de bovenste 4 ploegen met behoud van de helft van het aantal behaalde punten in de reguliere competitie.

Tussen 1e en 2e Amateur
De nummers 14, 15 en 16 uit 1e Amateur degraderen
De 3 kampioenen uit 2e amateur promoveren, bij geen licentie de hoogst geëindigde ploeg mét licentie.
De nummer 13 uit 1e amateur neemt deel aan de eindronde samen met 2 ploegen uit 2e amateur VFV en 1 ploeg uit 2e amateur ACFF.

De deelnemers aan de eindronde vanuit ACFF en VFV worden bepaald via een voorronde per bond.
Deelname aan de eindronde kan alleen door ploegen met licentie.

Tussen 2e en 3e amateur

VFV
De nummers 15 en 16 uit 2e amateur A en B degraderen
De kampioenen van 3A en 3B promoveren
De nummers 14 uit 2e amateur spelen een duel om de volgorde van bijkomende degradatie te bepalen.
De 2 winnaars van de eindronde met clubs uit 3e amateur A en B promoveren.

ACFF
De nummers 15 en 16 uit 2e amateur degraderen
De kampioenen van 3A en 3B promoveren
De 2 winnaars van de eindronde met clubs uit 3e amateur A en B promoveren.

Tussen 3e Amateur en provinciale

Identiek voor zowel VFV als ACFF

De nummers 14, 15 en 16 uit 3A en 3B degraderen
De nummers 13 uit 3A en 3B spelen een duel om de volgorde van bijkomende degradatie te bepalen
De 10 kampioen uit 1e Provinciale promoveren (5x VFV, 5x ACFF)
De winnaars van de (gescheiden) Interprovinciale eindrondes VFV en ACFF promoveren, de opzet van de IPE is wel verschillend voor VFV en ACFF.

Algemeen
Doordat vanaf 2e klasse amateur een strikte scheiding tussen VFV en ACFF is kan het zijn dat er een overschot of tekort aan ploegen in ontstaat, de algemene regel is;
·         Tekort aan ploegen wordt opgelost via bijkomende promotie
·         Overschot aan ploegen wordt opgelost via bijkomende degradatie

Om tot een volgorde te komen worden in alle eindrondes ook duels gespeeld om de totale volgorde van alle deelnemers te bepalen. En spelen de nummers 14 uit 2e klasse amateur VFV en nummers 13 uit 3e Klasse amateur VFV en ACFF duels om de volgorde voor bijkomende degradatie te bepalen.

Joost

#1
Dat was het theoretische stuk, nu de praktijk.

1A.
Te beginnen onderaan want bij Lokeren heeft men zich logischerwijs al neergelegd bij degradatie. De acht punten achterstand gaan ze niet meer goedmaken in de laatste drie duels.

Aan de bovenkant zijn Racing Genk en Club Brugge zeker van plaatsing voor play-off I. Daarachter is een verhitte strijd gaan met nog een aantal kanshebbers.

Met nog 3 speelronde te gaan telt nummer 7 AA Gent 41 punten, nummer 8 Charleroi heeft er 38.
Standard, Antwerp en STVV hebben met 46 dus een klein gaatje. Standard (Moeskroen thuis, Cercle uit, Beveren thuis) en Antwerp (Eupen thuis, Charleroi thuis, Kortrijk uit) lijken een programma te hebben waarmee ze zich wel gaan plaatsen. STVV heeft met Club Brugge uit, Moeskroen uit en AA Gent thuis een aanmerkelijk lastiger programma op papier.

Op plaats 6 staat momenteel Anderlecht dat nog Lokeren uit, Kortrijk thuis en Oostende uit heeft en 1 punt meer heeft dan AA Gent.

Naast AA Gent en Charleroi lijkt ook Kortrijk nog kanshebber op 5 punten, maar dan moet er zeker gewonnen worden bij Anderlecht.

Ik verwacht dat uiteindelijk de huidige zes het ook gaan halen.

1B.
KV Mechelen won de eerste periode en is ook nog altijd kanshebber in de tweede periode maar kreeg afgelopen weekend een zeperd te verwerken. Voor het eerst sinds 14 september verloor de ploeg. Beerschot-Wilrijk dat slechts gelijkspeelde staat daarom nu 1 punt voor. Komende week is de laatste speelronde met Lommel v KVM en OHL v Beerschot-Wilrijk.

Tubeke, OH Leuven en Lommel zijn veroordeeld tot play-off III. De vierde deelnemer wordt Roeselare of Westerlo die elkaar treffen in Roeselare. De thuisploeg moet winnen van Westerlo om play-off III te ontlopen.

1e Amateur
Koploper Thes investeerde veel in spelers, weinig in accommodatie en heeft daarom geen licentie aangevraagd. Dat deden wel Deinze (43 punten), Virton (40 punten), Lierse-Kempenzonen (40 punten), RWDM (36 punten) en Seraing (30 punten). Slechts drie van hen gaan naar de eindronde om de titel en promotie. Seraings aanvraag is dus nobel maar kansloos met nog 7 speelrondes te gaan. Deinze met 7 punten meer dan RWDM zal die eindronde hoogstwaarschijnlijk wel halen.

De kampioen van vorig was Knokke en zij zijn de huidig hekkensluiter. Na een opleving rond de jaarwisseling met 4 zeges in 5 duels zijn er nu weer 5 nederlagen op rij. Met slechts 18 punten staan ze 6 punten achter een nacompetitie en veilige plaats (Heist en Dessel hebben evenveel punten), Aalst (19) en Geel (21) staan ook op een degradatieplaats. Aalst telt 1 duel minder en haalt vrijdag in tegen Rupel-Boom. En dat is geen aanrader voor carnavalshaters.

2e Amateur
Wie goed leest bij 1e amateur ziet alleen maar Vlaamse ploegen en dat klopt. De ACFF clubs Virton, RWDM en Chatelet-Farciennes draaien een prima seizoen en zullen er in blijven. Enkel FC Liege dat 4 punten boven de nacompetitieplaats staat moet zich nog zorgen maken.

Dat heeft directe consequenties voor de ploegen in 2e amateur. Hooguit 1 ploeg zal degraderen naar ACFF 2e Klasse amateur en dus is de nummer 13 zo goed daar al zeker van behoud.

Bij de VFV is het dus totaal anders en valt de hefboom verkeerd. Drie of vier VFV clubs degraderen uit 1e amateur terwijl er twee of drie promoveren. De kans dat een van de nummers 14 uit 2e Amateur degradeert is groot. Mocht het zo zijn dat er 4 VFV ploegen degraderen en een ACFF ploeg promoveert dan degraderen zelfs beide nummers 14.

VFV 2A.
De titelrace is er een tussen Sint Eloois Winkel Sport en Mandel United die beide al een periode wonnen. Daarachter volgen een paar teams waarna nummer 7 Eppegem momenteel maar 5 punten meer heeft dan hekkensluiter Diegem. Met nog acht speelrondes te gaan valt er weinig over te zeggen.

VFV 2B
Hasselt leek de gedoodverfde kampioen na 34 op 36 om de competitie te beginnen, maar toen kwam er zand in de motor met slechts 4 punten uit 5 duels. En na de recente nederlaag tegen Hoogstraten is Patro Eisden de concurrent voorbijgestreefd. Patro is nu op stoom, won haar laatste 7 duels en haalde net als Hasselt eerder 34 op 36.  Patro telt op dit moment 5 punten meer, op de laatste speeldag treffen de twee elkaar nog. Bocholt draaide ook een heel goed seizoen maar is na 6 duels zonder overwinning 10 punten achter Patro belandt.

Onderin won Turnhout dit weekend van Heur-Tongeren, de Limburgse blijven daardoor laatste en staat 11 achter plaats 14. Turnhout staat er iets beter voor op 5 punten van plaats 14. Plek 14 is wel spannend want het verschil met plek 7 is amper 4 punten.

ACFF 2
De titel voor het nog ongeslagen La Louviere-Centre is slecht een kwestie van tijd. 60 op 66 punten en een voorsprong van 17 punten is hun score.
Onderin is het voor Ciney met 6 punten al haast klaar. Walhain  met 13 en Acren-Lessines met 15 staan ook nog een stukje achter de veilige plaats van Olympic Charleroi met 20 punten.
Daar zit wel het eerste interessante stukje want... Olympic Charleroi gaat na de zomer fuseren met Chatelet-Farciennes. De nieuwe ploeg zal met een A en B ploeg van start gaan maar die B ploeg mag hooguit in de hoogste provinciale klasse starten. Of dat extra promotie of verminderde degradatie tot gevolg heeft weet ik nog niet.

En dan is er nog 1 punt om naar te gissen... welke clubs uit 2e amateur vroegen een licentie aan voor 1e amateur.

Joost

Wel aangevraagd voor 1e Amateur:
RC Gent
Patro Eisden

Niet aangevraagd:
Brakel
Ronse
Petegem

wekke

#3
Bedankt voor het overzicht, Joost!
Dus concreet voor 3e Amateur komt het momenteel neer op de titel voor Merelbeke en KVK Tienen.
In de eindronde nemen Wetteren, Wingene, Zwevezele, Pepingen, KVK Wellen, St Lenaarts, Houtvenne en Lyra Lierse het tegen elkaar op. Goed om te weten.


Joost

Citaat van: wekke op feb 26, 2019, 10:51:11
Bedankt voor het overzicht, Joost!
Dus concreet voor 3e Amateur komt het momenteel neer op de titel voor Merelbeke en KVK Tienen.
In de eindronde nemen Wetteren, Wingene, Zwevezele, Pepingen, KVK Wellen, St Lenaarts, Houtvenne en Lyra Lierse het tegen elkaar op. Goed om te weten.

Zover was ik nog niet :)

Maar zoals het nu staat klopt dat, al zal Tienen de titel echt niet meer gaan verspelen dus die zijn wel zeker.

watergatehopper


Goed bezig Joost! Ik heb altijd dat; hoe zit het ook alweer precies of is er weer iets veranderd?
Goeie opfrisser dit

Freekos79

Citaat van: watergatehopper op feb 26, 2019, 11:26:54
Goed bezig Joost! Ik heb altijd dat; hoe zit het ook alweer precies of is er weer iets veranderd?
Goeie opfrisser dit

Inderdaad Joost, mooi overzicht!
Volgende wedstrijd: ?

Joost

3e Amateur

VFV 3A
Merelbeke is hier de koploper met 5 punten meer dan Wetteren en 9 meer dan Wingene. De eerste periode werd gewonnen door huidig nummer 4 Zwevezele.
Onderin staan Oostkamp, Zaventem en Torhout op een degradatieplaats. Dat is inderdaad hetzelfde Zaventem dat niet eens zo heel lang geleden het tot 2e klasse schopte.

VFV 3B
Tienen heeft de slingers al besteld want die gaan 13 punten voorsprong niet meer weggeven. Daarachter vinden we Sint Lenaarts, Houtvenne en Lyra-Lierse. Wie de laatste nacompetitieplaats gaat innemen is nog totaal onzeker. Huidig nummer 5 Wellen heeft maar 4 punten meer dan nummer 13 Nijlen dat zelf maar 3 punten van de rode streep af staat. Onder de rode streep wordt het lastig voor Bilzen-Waltwilder en Racing Mechelen.

ACFF 3A
Hier is het een two-horse-race tussen Braine en Namur-FLV. Nummer 3 Ostiches-Ath volgt al op 8 punten. Stadiontechnisch gezien is dit wel een interessante klasse. Naast Namur spelen hierin ook Leopold FC (Stade Fallon), Albert Quevy-Mons, Tournai, Wavre, Jette, Binche en Ganshoren.

ACFF 3B
Stockay-Warfusee is met 8 punten voorsprong hard op weg naar de titel. Onderin hebben Kelmis Longlier en Condruzien al een aardige achterstand.
Leuk is hier vooral de strijd om de 2e periode. Daarin heeft Stockay-Warfusee 21 punten en volgen Richelle en Verlaine op 1 punt. Zondag is de laatste speelronde met Verlaine v Stockay-Warfusee. Richelle moet naar Onhaye dat aan een sterke reeks bezig is.

Joost

De hoogste provinciale klassen hebben nog flink wat speelrondes te gaan, die ga ik later wel eens erbij pakken.

Wat wel nog leuk is; de eerste kampioen van het seizoen;

Dit weekend;
Antwerpen 3B: SK Wilrijk, bij winst op rivaal Borsbeek zondags én puntverlies Mortsel en Katelijne.
Antwerpen 3C: Zandhoven bij winst zondag maar dan moet rivaal Zwaneven op zaterdag reeds verloren hebben.
West-Vlaanderen 3B: Nieuwpoort bij winst zondag op Loppem én puntverlies Beernem

Volgende week:
Waals-Brabant 3D; Orp-Noduwez is kampioen als het volgende week zaterdag rechtstreekse rivaal Perwez B verslaat.

Saltacampos

Citaat van: Joost op feb 25, 2019, 23:25:57
Wel aangevraagd voor 1e Amateur:
RC Gent
Patro Eisden

Niet aangevraagd:
Brakel
Ronse
Petegem
Mag zo blijven, raakt de Racing toch eens in 1 Amateur ;p
Merelbeke is sterk in opmars, spelen helaas wel in De Pinte en dat zou ook volgend seizoen zo zijn
Over land and sea

Joost

Ook Moeskroen meldt zich voor de jaarlijkse traditie. Het Parket heeft beslag gelegd op de rekeningen en nu is de licentie in gevaar.

ksclgiov282

Citaat van: Joost op feb 27, 2019, 22:22:30
Ook Moeskroen meldt zich voor de jaarlijkse traditie. Het Parket heeft beslag gelegd op de rekeningen en nu is de licentie in gevaar.
Wat gaan we nog allemaal krijgen, houdt het ooit nog eens op? Deze competitie en bij uitbreiding het hele Belgische voetbal is echt niet meer serieus te nemen, toch? Best even wachten tot het stof gaan liggen is, en dat kan nog wel eens een tijdje duren...

Koning Kriel

Citaat van: Joost op feb 27, 2019, 22:22:30
Ook Moeskroen meldt zich voor de jaarlijkse traditie. Het Parket heeft beslag gelegd op de rekeningen en nu is de licentie in gevaar.

In Lokeren heeft men plots weer hoop?

ksclgiov282

Citaat van: Koning Kriel op feb 28, 2019, 08:45:36
In Lokeren heeft men plots weer hoop?

Sommigen allicht wel, maar op deze manier hoeft het voor mij niet. Eerst maar eens zorgen dat de toekomst op langere termijn kan verzekerd worden en puin ruimen van de voorbije jaren wanbeleid, véél piuin. Eigenlijk moet de club vanaf de grond terug opgebouwd worden. En dat geldt bij uitbreiding voor zowat het gehele Belgische voetbal, wat een janboel.

Van pogo tot popo

Knap werk Joost! Voor iemand die zich nooit in de Belgische competitie heeft verdiept flink verhelderend!