Promotie/Degradatie België 2018-2019

Gestart door Joost, feb 25, 2019, 22:32:02

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joost

Play-Off 1 en 2 zijn nog niet begonnen maar in de degradatie play-off 3 werd dit weekend wel al gespeeld.

Alle teams beginnen met een naar boven afgerond half punt dus dat is wel lekker overzichtelijk.
Roeselare en Tubeke speelden 1-1, OHL won in Lommel met 0-2. Tubeke is laatste met 13 punten, Lommel heeft er 16 en Roeselare en OHL 18.

In 1e Amateur kon Thes weer niet winnen. Lierse-Kempenzonen pakte de zege in Tessenderlo en zet zo een flinke stap richting de play-off. RWDM maakte een misstap en verloor bij Rupel-Boom. De Steenbakkers kunnen bij winst in het inhaalduel zelfs naast RWDM komen in de stand maar dan nog hebben beide 6 punten minder dan Virton met nog 4 speelrondes te gaan.

Onderin was er een punt voor Knokke maar is degradatie echt een kwestie van tijd. Geel won de derby van Dessel en daarmee is het weer lekker in elkaar gekropen onderin.

In VFV 2A verloor Mandel bij Wijgmaal. St. Eloois Winkel won wel en vergroot het gat naar 6 punten.

Puntverlies voor Patro Eisden bracht Hasselt in 2B weer op 3 punten.

Merelbeke wint in VFV 3A de topper op het veld van Wetteren en komt zo op 6 punten voorsprong. In 3B moet Tienen nog een week wachten op de titel, Sint Lenaarts werkte wel mee maar een puntje voor Houtvenne gooide roet in het eten. Volgende week is het Houtvenne v Tienen en een gelijkspel is voldoende voor Tienen.

In de Waalse 2A viel het doek voor Ciney. Walhain mag nog hopen na een opvallende 3-0 winst op Tilleur. Olympic Charleroi zakte naar een degradatieplaats door het verlies bij concurrent Acren-Lessines

Een halve misstap van CS Braine bracht Namur-FLV weer op 2 punten in 3A. Stockay-Warfusee blijft in 3B koploper en zag de eerste concurrent, United Richelle, verliezen. Nu is Givry de meest naaste achtervolger op 5 punten.

maikelll043

Hulde Joost, prachtig om iedere week deze update te lezen!

Joost

#32
Op de eerste speeldag van play-off 1 moesten de 3 A's buitenshuis aantreden en dat werd geen succes. Anderlecht, AA Gent en Antwerp verloren. Genk, Club en Standard wonnen en zo lijkt eigenlijk al na 1 speelronde duidelijk welke drie clubs om de titel gaan spelen. Deze midweek spelen toevalligerwijs alle drie de verliezers in eigen huis tegen een winnaar.

Over Play-Off 2 gaan we het niet al te uitgebreid hebben al viel op dat Moeskroen, toch dé ploeg in vorm, gelijk onderuit ging.

Play-off 3 is weer helemaal open want Tubeke won bij OHL en Lommel in Roeselare. Lommel is koploper met 19, Tubeke is laatste met 16 en die andere twee hebben 18 punten.

In 1e Amateur is het mathematisch onmogelijk dat Thes de play-offs niet haalt maar poeh want zijn die aan het wegzakken. De laatste 5 duels leverden evenveel puntverlies op als de 22 duels daarvoor. Dit weekend was Seraing te sterk en die speelden zich daarmee veilig.

Deinze won en komt op gelijke hoogte met Thes en is nu zeker van de eindronde. Lierse-Kempenzonen, Virton en RWDM verloren alledrie. Lierse-Kempzonen behoudt dus 7 punten meer en kan bij het inhaalduel van woensdag de eindronde veiligstellen. Virton heeft met nog 3 duels te gaan 6 punten meer.

Knokke verloor en is alleen in theorie nog niet gedegradeerd.
Geel 27, Aalst 28, Dessel 29 bezetten de andere 2 degradatie en herkansingsplaatsen maar hebben Oudenaarde en Heist met 31 in het vizier. Komende zaterdag is er Dessel v Heist.

In 2e amateur A was er een nederlaag voor Sint Eloois Winkel. Mandel won wel en verkleint het gat tot 3 punten. De toch vrij vaststaande top 5 is de laatste weken aan het morsen en dat brengt andere clubs weer in de race voor de eindronde. Mits die top 5 natuurlijk allemaal een licentie halen. Ook Harelbeke doet het heel aardig. Die staan inmiddels 2e in de periode achter Winkel en krijgen Winkel nog een keer thuis.

Onderin is het wekelijks stuivertje wisselen met slechts 3 punten verschil tussen de nummers 11 en 16.

Patro kwam in 2B niet verder dan 1-1 tegen Duffel maar dat bleek toch voldoende te zijn om uit te lopen want Hasselt verloor. Het gat is nu 4 punten.

Heur-Tongeren degradeerde en Turnhout mag na een puntje nog hoop hebben. Spouwen-Moperingen won van en wipte over Hamme naar de veilige 13e plaats.

In 3A verkleinde Wetteren het gat met Merelbeke naar 4 punten.

Tiene werd kampioen in 3B. Leopoldsburg verloor opnieuw en zakte naar de 14e plaats. Zij begonnen het kalenderjaar nog op plek 6 maar haalde sindsdien nog maar 5 punten, uitgerekend kampioen Tienen werd verslagen. Pelt klom na winst bij Helson juist voor het eerst dit seizoen naar een veilige plaats. RC Mechelen versloeg Sint Lenaarts en mag nog hopen.

Provinciale klassen;
Antwerpen: Witgoor zakte een aantal jaren snel terug naar 2e provinciale maar staat weer op de drempel van de nationale klassen. 3 punten voor met nog 2 rondes te gaan. Winst tegen Berg en Dal is komende zondag voldoende.
Brabant: Een wellicht beslissend weekend met nog 3 potjes te gaan. Diest en Bierbeek verspeelden punten waardoor VK Linden kon uitlopen tot 4 punten. Linden won ook nog eens van nummer 4 Liedekerke dat nu helemaal klaar is.
Limburg: Ook hier wellicht de beslissing nadat Beringen won en Herk-de-Stad verloor. 4 punten is het verschil met 2 rondes te gaan.
De kampioenen in beide Vlaanderens waren al bekend. Ninove in Oost, Oostnieuwkerke in West.

In Wallonie lag het voetbal bijna helemaal stil dit weekend.

Ontwikkelingen waren er wel in de provinciale klassen;
Brabant heeft de spannendste titelstrijd met nog 6 ploegen die meedoen.
Raeren-Eynatten kwam een stap dichter bij de Luikse titel en heeft nog maar 1 punt nodig in de komende duels.
Habay-La-Neuve kroonde zich tot kampioen in Luxemburg


Jehoentelaar

Waar een wil is, is een vinck.

Instagram: @groundhopperjehoentelaar

wekke

Wederom bedankt voor het overzicht!

Bij ons, Lyra Lierse, zit het leukste drieluik (Nijlen-KRC Mechelen-Zwarte Leeuw) van het seizoen er nu op. De tickets voor de eindronde mogen bijna worden geboekt en dan kan de promotieloterij beginnen. Naar wat ik hoor, is St Lenaarts boven zijn budget gegaan door de vele uit te betalen winstpremies en is het vet van de soep. Zelfs promotie zou men liever niet willen. Toch wel jammer want het was, buiten KVK Tienen, de smaakmaker van 3e B.

Joost

De deadline voor het indienen van aanvullende stukken is verstreken. De licentiecommissie buigt zich deze week over de ingediende dossiers.

Eind deze week, begin volgende week volgen de verdicten.

Joost

Vanavond wordt nog het slotstuk van de 3e speelronde in Play-off 1 afgewerkt tussen Standard en Club Brugge. De winnaar wordt de meest naaste achtervolger van Racing Genk. Standard kan op 2 punten komen, Club op 1. Al is dat eigenlijk een half want Genk heeft nu 37,5 punten en Club 34.

Antwerp duwde Anderlecht dieper in de put met een 1-2 zege in Brussel. Anderlecht is nu ook theoretisch uitgeschakeld voor de titel en moet zelfs heel erg haar best gaan doen om Europa in te mogen.

De verdeling van Europese tickets is als volgt;
1+2 Champions League
Bekerwinnaar+3 Europa League
Winnaar testwedstrijden met PO II; Europa League.

Aangezien de finale dit jaar tussen AA Gent en KV Mechelen gaat en zij allebei niet top 4 in Play-off I gaan eindigen plaatst enkel de nummer 3 zich nog rechtstreeks. Nummer 4 in Play-off I speelt in een testwedstrijd met de winnaar van Play-off 2 om het laatste ticket.

In play-off II groep A was er het eerste puntverlies voor STVV met een 2-2 tegen Westerlo. STVV blijft koploper. In de andere pot wonnen Union en Kortrijk hun 3e wedstrijd en staan nog foutloos bovenaan. Speciale vermelding voor Cercle Brugge dat voor het eerst sinds 16 december weer eens won.

Dat Play-off II niet heel erg leeft geven de toeschouwersaantallen wel aan. Eupen trok maar 800 toeschouwers, Beerschot-Wilrijk kwam niet verder dan 1875 en Waasland-Beveren trok 1325 fans.

Tweemaal status-quo in Playoff III liet de stand daar onveranderd. Wel heeft Lommel de kans om met winst op Tubeke in de komende thuiswedstrijd zich veilig te spelen.

1e Amateur.
Ik was er zelf getuige van hoe R Knokke FC in nota bene de verste wedstrijd van het seizoen degradeerde bij Virton. De thuisploeg was heer en meester en de 4-0 was nog redelijk lief voor Knokke. De thuisploeg heeft nog 1 puntje nodig voor het bereiken van de eindronde. RWDM schakelde zichzelf na weer een nederlaag uit voor de eindronde.

Naast Thes, Deinze en Virton zijn er nog twee kandidaten over voor de laatste plaats. Lierse-Kempenzonen heeft die nu in handen met 4 punten meer dan Rupel-Boom.

Onderin is het razend spannend. Heist versloeg Dessel in een cruciaal duel en verder waren er zeges voor Aalst en Geel.  2 punten scheiden Oudenaarde op de veilige 12e plaats en Dessel op de 15e plaats.

VFV 2A.
Vorige week verkleinde Mandel het gat naar St. Eloois Winkel naar 3 punten, deze week verloor Mandel en werd het weer 6.
Aan de onderkant staat er een kraker van jewelste op het programma tussen Eppegem en Olsa Brakel komende zondag.

VFV 2B
Patro kwam weer een stap dichter bij de titel doordat het zelf won en Hasselt verloor. Winst op Turnhout is zaterdag voldoende. Na afloop van Patros winst in Merksem ging trainer Stijn Stijnen wel nog even door het lint.

Verder is RC Mechelen wel klaar na een nederlaag in 3B.

Joost

De licenties zijn weer uitgereikt!

Als ik het goed gezien heb is Patro de opvallendste die gezakt is.

Later meer.

wekke

Citaat van: Joost op apr 10, 2019, 19:09:20
De licenties zijn weer uitgereikt!

Als ik het goed gezien heb is Patro de opvallendste die gezakt is.

Later meer.

Virton zou ook naast een 1B licentie grijpen en trekt naar het BAS.

Joost

#40
* Alle clubs uit 1A kregen een Europese licentie en 1A en 1B

* 1B: Roeselare, Beerschot-Wilrijk, Tubeke, Lommel en Union kregen licentie 1A&1B.
* KV Mechelen, OH Leuven en Westerlo kregen daarnaast ook nog de Europese licentie

*1e Amateur:
Licentie 1B: Seraing, RWDM, Lierse-Kempenzonen, Deinze
Licentie amateur: de anderen
Virton kreeg niet de gewenste licentie 1B, wel die voor 1e Amateur. Virton is voor haar bedrijfsvoering vrijwel geheel afhankelijk van de gelden die de hoofdsponsor inbrengt.

*2e Amateur
VFV A: St Eloois Winkel, Mandel Utd, RC Gent en Ronse
VFV B: Hasselt, Bocholt
ACFF: La Louviere-Centre, Vise, Francs Borains, RAAL La Louviere, Olympic Charleroi

Cappellen en Hades, beide VFV2B, trokken hun aanvraag terug.

Patro Eisden (VFV2B) en FC Tilleur (ACFF) werd een licentie geweigerd.
Tilleur omdat de trainer niet het vereiste diploma heeft. De beoogd trainer moest vanwege een ongeluk zijn cursus staken.
Patro heeft wat oude posten openstaan en daar wel een voorziening voor aangelegd maar die moet bij de Bond gestort zijn, verder is er nog wat te betwisten omtrent de trainer en wat contante betalingen aan spelers.

Tilleur gaat bij het BAS op zeker een licentie krijgen, bij Patro houd ik nog een slag om de arm.

Joost

Wat heeft het voor gevolgen...

Degradatie uit 1B:
Niets, alle clubs kregen ook licentie 1A.

Promotie naar 1B:
Lierse-Kempenzonen en Deinze zijn de enige twee die mogen en kunnen promoveren in de eindronde

Promotie naar 1e amateur;
Mandel Utd, Ronse, RC Gent en Bocholt strijden voor 2 plaatsen in de eindronde
Vise, Francs Borains, Tilleur en La Louviere strijden voor 1 plaats in de eindronde

Mocht Patro alsnog een licentie krijgen dan doet ook Hasselt mee in de VFV voorronde en zijn er daar 5 clubs voor 2 plaatsen; een extra ronde dus.

watergatehopper

Citaat van: Joost op apr 10, 2019, 20:50:25
Wat heeft het voor gevolgen...

Degradatie uit 1B:
Niets, alle clubs kregen ook licentie 1A.

Promotie naar 1B:
Lierse-Kempenzonen en Deinze zijn de enige twee die mogen en kunnen promoveren in de eindronde

Promotie naar 1e amateur;
Mandel Utd, Ronse, RC Gent en Bocholt strijden voor 2 plaatsen in de eindronde
Vise, Francs Borains, Tilleur en La Louviere strijden voor 1 plaats in de eindronde

Mocht Patro alsnog een licentie krijgen dan doet ook Hasselt mee in de VFV voorronde en zijn er daar 5 clubs voor 2 plaatsen; een extra ronde dus.

Waarom RWDM en Seraing niet dan?
Ik ben heel benieuwd hoe eerste amateur er volgend jaar uit gaat zien. Ik hoop dat Tilleur gaat promoveren. Of toch Franc Borain? La Louviere zou ook mooi zijn.... hmmmm..... can't wait!

Joost

Citaat van: watergatehopper op apr 11, 2019, 20:33:53
Waarom RWDM en Seraing niet dan?
Ik ben heel benieuwd hoe eerste amateur er volgend jaar uit gaat zien. Ik hoop dat Tilleur gaat promoveren. Of toch Franc Borain? La Louviere zou ook mooi zijn.... hmmmm..... can't wait!

Alleen de eerste vier spelen in de eindronde om de titel.
RWDM staat 7 punten en Seraing 8 punten achter plaats 4 en er zijn nog maar 2 speelrondes te gaan.
Praktisch gezien kunnen ze dus nooit meer als hoogste met een licentie eindigen.

Joost

Het voetbalweekend kreeg met de klassieker Standard v Anderlecht een zwarte opening. Nogmaals werd duidelijk dat voetbal en vuurwerk vaak een moeilijke combinatie zijn. Bij een 2-0 stand werd definitief gestaakt.

Een dag later won Antwerp bij Gent en gisteren stopte Racing Genk de opmars van naaste concurrente Club Brugge. Vier punten heeft Genk meer dan Club met uitwedstrijden tegen Standard en Gent voor de boeg. Antwerp meldt zich serieus voor de Europese plaatsen en treft komende weken de concurrenten Club en Standard in eigen huis.

In poule A van Play-off 2 vergrote STVV haar voorsprong tot op 4 punten. Met winst op Oostende en door de nederlaag van Westerlo bij Charleroi.

In de B poule hadden Kortrijk en Union het maximum van de punten en is het verrassend Union dat die lijn doorzette met een 0-1 zege bij Kortrijk. Detail is wel dat Union geen Europese licentie heeft en dus sowieso niet Europa in mag.

Play-off 3 begon het weekend met een feestje in Lommel. De thuisploeg versloeg Tubeke met 3-0 en is veilig. Ook 3-0 werd het tussen OH Leuven en Roeselare waarmee OHL een reuzestap richting behoud zet. Nog 1 punten heeft OHL nodig al denk ik niet dat zowel Roeselare als Tubeke tweemaal winnen. Zij gaan waarschijnlijk uitmaken wie er uit gaat, Roeselare heeft 2 punten meer en op de laatste speeldag mag Tubeke naar Roeselare

1e Amateur
Virton en Lierse-Kempenzonen plaatsten zich dit weekend voor de eindronde. Lierse-Kempenzonen had daar wel de hulp van Rupel-Boom voor nodig dat onderuit ging in Dessel en daarmee uitgespeeld is.

Vooruitkijkend naar de eindronde en de promotie heeft Deinze momenteel 5,5 punt meer dan Lierse-Kempenzonen.

Onderin waren er blije gezichten in Heist dat zich met een overwinning veilig speelde. Ook Chatelet-Farciennes mocht het behoud vieren ondanks een nederlaag in Virton.

Dessel wipte door een 3-2 zege van plaats 15 naar de veilige 12e plaats. Oudenaarde, Aalst en Geel verloren namelijk hun duels. Vooral de nederlaag van Geel bij Knokke met 4-2 was opvallend.
Met nog 1 speelronde te gaan is Geel 15e met 30, Aalst en Oudenaarde hebben 31 punten. Vanwege het aantal gewonnen duels staat Aalst 14e en Oudenaarde 13e. Dessel bezit de veilige plaats 12 met 32 punten.

Op de slotdag is er Aalst-Dessel, Geel-Dender en Oudenaarde-RWDM. Dat wordt ongetwijfeld een bloedstollende speeldag.

In VFV 2A wonnen zowel St. Eloois Winkel en Mandel United. De eerste behoudt met nog 2 speeldagen 6 punten meer en staat dus op de drempel van promotie.
De kraker onderin werd gewonnen door Eppegem dat Olsa Brakel richting 3e amateur duwt. Brakel zal komende zondag moeten winnen maar heeft het niet meer in eigen hand.

Patro werd kampioen in 2B maar of promotie er in zit hangt af van de licentie. Onderin pakten de City Pirates erg belangrijke punten bij Spouwen-Mopertingen. Komend weekend wordt er ingehaald waarna duidelijker is wie zich nog veel zorgen moet gaan maken.

Wellicht kampioensstress maar Merelbeke kwam in 3A niet verder dan 0-0 tegen Zelzate. Wetteren kon daarmee tot op 4 punten komen maar met nog 2 speelrondes te gaan blijft Merelbeke alle kaarten in handen houden.

Zaventem kon met een 5-2 zege degradatie nog een weekje uitstellen.

Kampioen van 3B Tienen verloor maar de spanning zit hier vooral onderin. Daar wonnen RC Mechelen en Bilzen-Waltwilder waardoor het weer iets verder in elkaar schuift.

Vlaamse provincialen;
Antwerpen: Witgoor werd kampioen met een 0-2 zege in Herentals. Sint Job won de 3e periode maar degradeert. Dat is goed nieuws voor Heikant-Berlaar dat zich door de misstap van Herentals als 4e voor de eindronde plaatst. Kontich Zoersel en Oppuurs doen ook mee.
Limburg: Er zijn gezelliger terrein dan dat van Alken om kampioen te worden maar Beringen zal er vast niet meer zitten. Herk, Koersel, Park FC Houthalen en Torpedo Hasselt spelen de eindronde. Vlijtingen degradeerde samen met Hoepertingen, voor Jeuk en Mechelen aan de Maas wordt het afwachten
Brabant; hier lag de competitie stil, net als komende week. Linden is overigens kampioen geworden vorige week met nog 2 rondes te gaan
Oost-Vlaanderen; op de laatste speelronde degradeerde Drongen. Bambrugge, Zele, Aalter en Lochristi spelen eindronde
West-Vlaanderen: Dadizele, RC Lauwe, Oostduinkerke en Wielsbeke spelen de eindronde. Kortemark degradeerde en voor Damme en Deerlijk wordt het afwachten

ACFF 2
Het is enkel nog spannend wie er degradeert en daarin sloeg Acren-Lessines een mooie slag dit weekend. Ze namen een voorsprong van 3 punten op Ol. Chalerloi en 5 op Walhain. Nog twee speelrondes te gaan waarbij Ol. Charleroi en Walhain het zondag tegen elkaar opnemen.

ACFF 3A
Namur liet op zaterdag dure punten liggen maar CS Braine profiteerde niet en speelde ook gelijk. Het verschil is 2 punten in Braines voordeel. Stockel en Binche degradeerden.

ACFF3B
Sotckay-Warfusee en Givry wonnen beide en dus blijft het verschil 3 punten in voordeel van Stockay-Warfusee. Omdat zij een beter doelsaldo hebben is er nog 1 zege nodig.
Kelmis, Longlier en Condruzien staan al vast als degradanten, Longlier zal komend seizoen een herstart maken op de plek van het huidige B-team.

Brabant: Kosova miste de kans om in een inhaalduel de kop te pakken en blijft tweede op 1 punt van Jodoigne.
Henegouwen: Saint Ghislain pakte de titel
Luik: Raeren-Eynatten won en werd kampioen
Namen: Spy liet punten liegen waardoor Loyers tot op 2 punten is genaderd