Promotie/degradatie België 2022/2023

Gestart door Joost, feb 10, 2023, 16:31:35

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joost

Het is weer februari, hoogste tijd dus om te gaan kijken wie er allemaal willen en kunnen degraderen bij de Vlaamse en Waalse Combinatie genaamd België.

Uitgebreidere overzichten volgen later maar we gaan alvast beginnen in 1B want daar volgt na dit weekend de splitsing tussen een promotie en degradatiegroep.

De top 6 gaat om promotie spelen, de onderste 6 om niet te promoveren.
Kenmerken; iedereen behoudt alle punten en iedereen speelt zowel uit als thuis tegen elkaar. Een beloftenteam kan degraderen maar natuurlijk niet promoveren.

Al zeker van de promotiegroep; RWDM, Beveren, Beerschot, Club Brugge U23
Al zeker van de degradatiegroep: Dender, Standard U23, Genk U23, Virton

Gestreden wordt er door;
5 Lierse Kempenzonen  / 33 punten
6 Lommel / 32 punten
7 Anderlecht U23 / 31 punten
8 Deinze  / 30 punten

Op het programma;
Deinze v Anderlecht U23
Lommel v Lierse Kempenzonen

De scenario's zijn niet bijster complex al zal tijdens de speelronde wel de virtuele ploeg op plek 5 en 6 een aantal keer wijzigen.

Bij situaties met gelijk aantal punten;
Lommel & Anderlecht U23;  Lommel in top 6 obv gewonnen duels
Lierse Kempenzonen & Deinze; Deinze naar top 6 op doelsaldo
Lommel & Deinze; Lommel naar top 6, tenzij Deinze met 3 of meer goals verschilt wint.

Joost

Lierse-Kempnzonen had al na 20 minuten een 0-2 voorsprong te pakken aan de Gestelsedijk. Die werd niet meer weggegeven dus Lierse-Kempenzonen naar de kampioenspoule.

Voor Lommel was het hopen. Deinze greep in de eerste helft de voorsprong maar moest even na rust met tien verder. Anderlecht U23 draaide het duel vrij snel maar zag Deinze alsnog langszij komen. In de slotfase was het de afgelopen zomer voor 2 miljoen aangetrokken Ecuadoriaan die Anderlecht alsnog naar de winst en de kampioenspoule schoot.


Joost

Het is de maand van de licentiedossiers, de start van de promotieplay-off in 1B en op lager niveau de start van de 3e periode.
We gaan dus vlot richting de beslissende fase van de competitie.

1A
Na dit seizoen zal het aantal clubs in 1A weer naar 16 gaan in plaats van de huidige 18.
Drie ploegen zullen daarom direct degraderen en daarvoor is er geen poespas; de clubs op plek 16, 17 en 18 vliegen eruit.
Seraing heeft een achterstand van 6 punten op een veilige plaats, Oostende 5 en Zulte Waregem 3. Eupen, Kortrijk en KV Mechelen staan nog in de veilige zone. Bij alle andere ploegen is het degradatiespook al in de kast opgeborgen.

Om de titel is er ook dit jaar een eenvoudige play-off tussen de top 4.
Punten worden gehalveerd en de clubs spelen 6 duels.
Wellicht belangrijk detail is dat als de clubs in punten gelijk eindigen de rangschikking in de reguliere competitie de doorslag geeft. Doelsaldo of gewonnen duels hebben dus geen invloed.
Met nog 8 rondes te gaan zijn Genk (63 punten), Union (56 punten) en Antwerp (53 punten) al haast zeker van deelname.
Op plek 4 staat nu Club Brugge met 43 punten maar Gent (42) en Standard (41) volgen op korte afstand.

1B
Na de reguliere competitie begint nu de promotiecompetitie. De 6 elftallen spelen nu ook weer een hele competitie, zonder puntenhalvering vooraf.
De kampioen promoveert.
RWDM telt 46 punten, Beveren 43 en de rest volgt op 38 punten en minder.

De nummer laatste van de degradatiecompetitie vliegt eruit.
Deinze en Lommel hebben een marge die ruim genoeg is en zullen dus een relatief saai einde van de competitie hebben.
De reserves van Genk en Standard, plus Dender staan op 19 of 20 punten, Virton sluit de rij met 14 punten.

1e Amateur
1B wordt komend seizoen weer eens een competitie met een serieus aantal clubs.
De huidige 12 worden aangevuld met 2 extra ploegen uit 1A maar ook met 2 extra ploegen uit 1e Amateur.
En ook hier weinig geks, de bovenste drie promoveren.

De 20 ploegen in 1e Amateur hebben er inmiddels 25 van de 38 speelronde op zitten. Patro heeft 13 punten voorsprong op plaats vier en kan zich wel vast voorbereiden op promotie.
Erachter volgen Liege, Olympic Charleroi en La Louviere. Grote kans dus dat Wallonië weer wat beter vertegenwoordigd gaat zijn in 1B volgend jaar.
Er zijn nog wat duels in te halen dus meer voorlopige conclusies zijn nauwelijks te trekken.

Onderin is de competitie hetzelfde als de afgelopen jaren.
Drie vliegen eruit, de vierde van onder speelt eindronde om behoud.

Lager niveau & licenties
Alle promotie en degradatie is afhankelijk van het bekomen van de juiste licenties.
Daarbij geldt de volgende stelregel;
Een ploeg die geen licentie krijgt wordt geacht als laatste in haar reeks te zijn geëindigd waarbij de andere ploegen een plekje naar boven opschuiven.
BEHALVE in 1A, een ploeg die daar geen licentie krijgt zal automatisch degraderen en haar plek wordt ingevuld vanuit lagere klasses door middel van extra promotie.

Om te kunnen promoveren of deel te nemen aan eindrondes zijn licenties verplicht. Daarin is nu al zichtbaar dat er clubs zijn die geen ambitie hebben te promoveren.
Sparta Petegem, een ploeg die al jaren bovenin 2e amateur speelt zal ook dit jaar niet willen promoveren. En dat geldt ook voor diverse teams in 1e provinciale.

Saltacampos

#3
Mooi overzicht, Joost.
Ter vervollediging ook nog even vermelden dat de nummers 5 tot 8 in 1A ook nog een play off spelen voor een plek in de Conference League.
Op dit moment zijn dat Gent, Standard, Westerlo en Cercle.
Over land and sea

Joost

Gelukkig zou ik bijna zeggen is er weer een zaak voor de groene tafel.

Wat is het geval;
Jong Genk v Jong Standard werd afgelast op 20 januari vanwege de weeromstandigheden en recent ingehaald.
Virton heeft nu een klacht ingediend want beide teams hadden spelers opgesteld die niet speelgerechtigd waren.

De klacht gaat over
Castro (Genk) (22-jarige Argentijn)
Ouatarra (Genk) (22-jarige Ivoriaan)
Buksa (Standard) (20-jarige Pool)
Traore (Standard) (18-jarige Fransman)
(Om maar even te laten zien hoe belangrijk deze beloften zijn voor de toekomste van de jeugdige Belgische spelers)

De spelers van Standard zijn pas na 20 januari aangesloten bij Standard. De twee van Genk hebben in het weekend van het oorspronkelijke duel met de A-ploeg meegedaan.

Wat zegt het reglement;
Een speler is slechts gekwalificeerd voor officiële wedstrijden die buiten hun oorspronkelijk voorziene speeldag gespeeld worden indien hij op de dag waarop de wedstrijd gespeeld wordt, voldoet aan de basis- en specifieke kwalificatievoorwaarden voor officiële wedstrijden.

Bovendien mogen aan later gespeelde officiële wedstrijden enkel spelers deelnemen die op de datum, waarop de wedstrijd normaal had moeten gespeeld worden, voldoen aan de reglementaire kwalificatievoorwaarden.

Dus;
Er zijn reglementaire kwalifcatievoorwaarden en die worden gesplitst in basis en specifieke voorwaarden. Waarbij je de conclusie kunt trekken dat het bondsreglement dus eigenlijk twee keer hetzelfde zegt. (ja dit is echt fantastisch)

De basisvoorwaarden zijn eenvoudig en hebben te maken met minimum leeftijd, geen schorsing etc. Maar ook;
"De speler moet toegewezen zijn aan de betreffende club". Buksa sloot op 29 januari aan bij Standard, Traore op 31 januari.

In de specifieke voorwaarden wordt het lastiger.

Ik citeer uit het reglement;
Een speler komt niet in aanmerking indien hij een basisspeler was of ten minste vijfenveertig (45) minuten heeft gespeeld in de laatste officiële wedstrijd van de eerste ploeg van de club in profvoetbal 1A of 1B;

De "laatste officiële wedstrijd van de eerste ploeg A van de club in profvoetbal 1A of 1B" is ofwel de wedstrijd die door deze ploeg in hetzelfde weekend wordt gespeeld indien deze wedstrijd vóór de wedstrijd van het U23-team is gepland, ofwel, in andere gevallen, de laatste officiële wedstrijd die door deze ploeg in profvoetbal 1A of 1B is gespeeld.

Jong Genk v Standard stond voor 20-januari 20:00 gepland. Dat is een vrijdag. Het eerste van Genk zou dezelfde dag om 20:45 spelen bij Eupen maar dat werd ook afgelast. Als ik het reglement volg dan moeten dus kijken naar de laatste wedstrijd van Racing Genk voor 20-januari. Dat was op 17 januari bij Westerlo.

Die dag stond Castro en Ouatarra in de basis en werden halverwege de tweede helft gewisseld.

De conclusie is in mijn ogen dus vrij eenvoudig;
Beide teams hebben spelers gehad die niet speelgerechtigd waren.

Aangezien het een verplaatste wedstrijd was gelden er verzachtende omstandigheden (alsof de bond alvast anticipeert op hun eigen lastige reglement). Gene puntenaftrek derhalve, enkel een boete en het overspelen van de wedstrijd.

Maar of dat nu is waar Virton op hoopte? Want de wedstrijd eindigde op een gelijkspel en dat lijkt me voor Virton eigenlijk nog de beste uitslag.

Verder is het natuurlijk weer totaal bezopen dat de 4 spelers hebben mogen spelen en dat die niet pro-actief is behandeld. Én dat de Bond zelf geen onderzoek instelt.

Maar er is nog 1 klein addertje onder het gras...

Dit zegt namelijk Racing Genk;
Het inhaalduel van speeldag 19 tussen Jong Genk en SL16 FC - uitgesteld wegens hevige sneeuwval - gaat door op zondag 19 februari 2023 om 16.00 uur.

Zo is er geen gedrang met de wedstrijd van onze U19 in de UEFA Youth League op 8 februari tegen Juventus.

Volgens het reglement is het enkel van belang dat wedstrijden die van belang zijn voor de splitsing tussen promotie en degradatiegroep in de laatste ronde tegelijk worden gespeeld. Daar was dit geen wedstrijd van.
Maar als de wedstrijd extra vertraagd is vanwege een Europese wedstrijd dan komt deze uitzondering tevoorschijn:

In afwijking van deze principes wordt de kwalificatie van spelers beoordeeld in het licht van de datum waarop de uitgestelde wedstrijd daadwerkelijk wordt gespeeld, wanneer uitdrukkelijk tot uitstel is besloten omwille van de deelname van een club aan de UEFA-competities.

Joost

SV Anzegem uit 3A heeft algemeen forfait gegeven.
De middenmoter trekt het team terug.

Saltacampos

Over land and sea

Joost

De strijd om de play-off plaatsen in 1A is onverminderd groot met Club 1 punt voor Standard en Gent met Westerlo op het vinkentouw.

Aan de onderkant is er nog de zaak van het stopgezette duel tussen Charleroi en KV Mechelen uit november. Komende vrijdag is daarvoor een zitting gepland, volgende week uitspraak. Normaliter zou KV de punten krijgen maar het blijft België.

De drie cadeaupuntjes zou KVM ook direct losmaken van de strijd onderin want dan is er een gat van 10 punten.

Voor Seraing is het doek bijna gevallen. De achterstand is 7 punten op Eupen maar Seraing speelt in de 6 resterende duels nog tegen de nummers 2, 3, 4, 5, 7 en 12.

In de promotiepoule van 1B had RWDM de kans om promotie bijna vast te hebben. Dat mislukte want Beveren won met 2-1 en kwam tot op 3 punten. Virton heeft een dramatische start in de degradatiegroep. 8 punten is de achterstand en winst tegen de onder 21 van Genk en Standard de komende rondes is noodzakelijk.

1e amateur
Ninove heeft besloten geen licentie aan te vragen en zal dus reglementair als laatste eindigen. Mandel United met 11 punten minder dan de veilige plaatsen zal wel volgen.

2e amateur
Erpe Mere tegen Aalst ging afgelopen weekend niet door. Reden; de gemeente vond het een risicoduel en EM kon geen alternatief terrein vinden. De punten dus voor Aalst.

Hades heeft in 2B geen licentie gevraagd. Ze zijn koploper met 5 punten meer en dus wordt het daarachter spannend want er komen nog veel ploegen in aanmerking nu.

3e Amateur
Spannend is het ook in 3B met 5 ploegen op slechts vier punten van elkaar. Opvallend hier is de remonte van Zwarte Leeuw dat met 5 punten uit 13 duels een dramatische start had maar uit de volgende 10 duels 21 punten haalde. Als de ploeg dit volhoudt dan is het een serieus kandidaat voor de 3e periode.

jdebruin96

Citaat van: Joost op mrt 08, 2023, 13:22:14
2e amateur
Erpe Mere tegen Aalst ging afgelopen weekend niet door. Reden; de gemeente vond het een risicoduel en EM kon geen alternatief terrein vinden. De punten dus voor Aalst.

Is er in het verleden wel eens iets gebeurd? Anders is het wel héél droevig...

Joost

Citaat van: jdebruin96 op mrt 08, 2023, 14:09:22
Is er in het verleden wel eens iets gebeurd? Anders is het wel héél droevig...
Nee, dat niet.

Maar Erpe-Mere United was er vooraf van op de hoogte dat hun terrein niet geschikt was voor risicoduels tegen Lokeren en Aalst. Tegen Lokeren werd in Wetteren gespeeld, voor het duel in Aalst waren wel alternatieven maar daar stak de lokale politie een stokje voor.

Joost

Charleroi v KVM wordt volledig overgespeeld achter gesloten deuren.
Heel opmerkelijk aangezien er in 2019 in een identiek geval Anderlecht een forfaitnederlaag kreeg.
De regelementen hierom zijn niet gewijzigd.

We zullen de links tussen de familie Bayat en de RBFA maar niet leggen?

Joost

Scheidsrechter Boterberg spreekt na fase 2 van het reglement omtrent misdragende supporters met de veiligheidscoordinator en de politie af dat wanneer er nog een keer iets op het veld gegooid wordt de wedstrijd gestaakt wordt.

Er wordt iets op het veld gegooid.
Boterberg staakt.

4 maanden later zegt de Bond;
Allemaal leuk en aardig dat je dit na fase 2 hebt afgesproken maar je had het na fase 3 ook nog heel even moeten kortsluiten.

Bij Charleroi kennen ze het reglement goed.

Joost

Na het gelijke spel van Racing Genk op vrijdagavond wist Union het gat op zondagmiddag te verkleinen naar 3 punten. Union is nu ook definitief zeker van PO1, Antwerp moet na de nederlaag tegen Charleroi nog heel even wachten.

Club Brugge moest de stad uit en verloor weer, Blauw-Zwart won slechts 1 van de laatste 9 uitduels! Gent wipte zodoende over Club heen. Westerlo blijft met een zege in het spoor maar Standard lijkt af te haken na 2-2 tegen Zulte-Waregem.

Het lot van Seraing is bijna bezegeld terwijl Kortrijk zich door de zege op Club Brugge een gat van 6 punten verschaft. Eupen is met 27 punten nog veilig, Zulte-Waregem en Oostende volgen met 24 punten maar staan nog op degradatie.
Speelronde 33 is Zulte-Waregem v Eupen.

In 1B wonnen RWDM en Beveren, het gat blijft drie punten. Virton speelde gelijk tegen Jong Genk en dat lijkt te weinig, het gat op jong Standard blijft 6 punten.

Gisteravond werd er in 1e amateur ingehaald waardoor bijna alle teams een gelijk aantal duels heeft.
Meest in het oog sprong Francs-Borains dat na 65 minuten op bezoek bij laagvlieger Rupel-Boom met 1-4 voor stond maar tien minuten later was het 4-4.

Francs-Borains is een van de clubs die een licentie heeft gevraagd. Volgens goede bronnen hebben Patro, Liege, La Louviere en Olympic Charleroi dat ook gedaan. Heist en Knokke niet. De beloften van Gent mogen sowieso stijgen, dat vaart mee met het eerste team.

Patro, Luik en La Louviere zouden zelfs al positief nieuws hebben ontvangen.

Patro en Luik hebben respectievelijk 17 en 12 punten voorsprong op plek 4, die kunnen het promotiefeest al inplannen.
Francs Borains heeft 55 punten, 4 punten meer dan La Louviere, 5 meer dan Olympic en 6 meer dan Jong Gent. Heist staat er ook nog tussen maar doet dus niet mee voor promotie.

Het puntje voor Rupel-Boom was leuk maar de achterstand op de nacompetitieplaats is 6 punten. Daar zullen ze moeten hopen op een club die haar licentie niet wil.

Joost

Er was deze week licentienieuws, update dus!

1e Amateur
Naast Ninove heeft ook Mandel geen licentie voor 1e amateur gevraagd, wel hebben ze beide de licentie voor Regionale Amateurclub ontvangen. Beide zullen dus sowieso degraderen naar 2e amateur.

2e Amateur
Clubs die een licentie voor 1e Amateur hebben gevraagd;
2A; Lokeren-Temse, Eendracht Aalst
2B; Hasselt, Cappellen, Lyra-Lierse, Bocholt, Belisia
2C; Verlaine, Namur, Tubize-Braine

Beloftenteams mogen altijd promoveren, hun licentie gaat mee met die van de eerste ploeg, op voorwaarde dat het terrein ook in orde is.

In 2A wordt Lokeren-Temse kampioen. Aalst en Cercle-B zullen deelnemen aan de eindronde VFV mist ze top 5 eindigen
In 2B wordt een van de genoemde teams kampioen, KV Mechelen-B doet ook nog mee in de race om promotie via de eindronde.
In 2C mag Verlaine of Namur promoveren, daarna wordt het wat onduidelijk en is het afhankelijk van de uiteindelijke eindposities van de clubs

3e Amateur
3A, winst bij VW Hamme bezorgd Overijse de titel. Roeselare-Daisel moest nog wat aanleveren voor haar licentie anders wacht hetzelfde lot als Anzegem dat geen licentie aanvroeg en zelfs al forfait gaf.
3B; geen bijzonderheden want iedereen heeft zijn licentie. Zowel aan top als onderaan is het razen spannend.

Voor promotie vanuit 1e amateur komen alleen ploegen met een licentie in aanmerking. Uitgezonderd Oost-Vlaanderen betreft dat ploegen die ook aan top staan.

Saltacampos

Racing Gent vraagt, ondanks het feit dat deelname aan de eindronde een quasi zekerheid is, geen licentie aan voor Eerste Amateur, de club wordt gebarreerd door de beloften van KAA Gent die in die reeks zijn blijven hangen na een tweede mislukte promotiepoging naar 1B.
Bedankt, profliga en voetbalbond voor het invoegen van de B-teams in de voetbalpiramide en oud bestuur van Racing dat de club heeft verkocht aan de blauwen.
Ik walg van het moderne (prof)voetbal, elke dag meer.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230403_93399089
Over land and sea