Hoofdmenu

Hoe het was

Gestart door TeeZee, apr 28, 2008, 09:26:41

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

FCT1980

Mooi verslag idd. Leuk om te lezen.
There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!

Joost

Komt er ook nog een verslag van afgelopen avond ;)

Koning Kriel

Na een opnieuw teleurstellende wedstrijd van Willem II op vrijdagavond vloog ik op zaterdag naar Engeland. Door een flinke vertraging kon ik mijn geplande stadswandeling in Cambridge vergeten maar gelukkig was ik wel ruim op tijd voor mijn eerste wedstrijd.

Stevenage - Northampton 2-3 (league two)
Ik had afgesproken met iemand van de EFW Facebook groep. Voor onze ontmoeting had hij een pub in een buitenwijk van Stevenage uitgekozen, de Pear tree. Tijdens mijn wandeling kon ik niets anders dan denken dat het toch wel bijzonder was dat ik daar liep op weg naar een afspraak met iemand die ik nooit eerder ontmoet had. Gelukkig is de wereld helemaal zo slecht nog niet en bleek Scott een hele aardige man, ook zijn kennisen bij Stevenage waren bijzonder aardig waardoor we een mooi gezelschap van 4 hadden om in de pub een pint te drinken en te praten over voetbal. Het stadion was ongeveer 15 minuten lopen van de pub en stelt niet gek veel voor. Voor een league 2 club heeft het wel alles wat nodig is. De wedstrijd was tegen streekgenoot Northampton maar van een echte derby of een echte rivaliteit is geen sprake. Bij de aftrap waren het wel nr 1 en nr 3 van de league two dus de publieke belangstelling was behoorlijk. Bijna 5.000 fans waarvan er net geen 1.000 supporter waren van de uitploeg. Binnen de minuut kreeg Northampton een penalty en na 1 minuut en een paar seconden schoten ze die penalty binnen. Daarna domineerde ze de wedstrijd volledig tot Stevenage uit het niets ineens op 1-1 kwam. De wedstrijd draaide volledig en ineens was Stevenage de bovenliggende ploeg. Zowel het thuis- als het uitpubliek liet van zich horen dus het was een geslaagde middag. Zo ronde de 80e minuut hoopte ik dat er nog een winnaar zou komen. En mijn gebeden werden verhoord. Na 82 minuten kwam Northampton opnieuw op voorsprong. Reden voor de thuisploeg om vol op de aanval te gaan spelen. Ook dat had resultaat want in de 86e minuut werd tot grote vreugde van het publiek de gelijkmaker gescoord. Dit leidde zelfs tot een rookbom op het veld. Maar nog voordat de rookbom uit was had Northampton opnieuw de leiding genomen, dit dan weer tot groot genoegen van het uitvak. Het waren vijf fantastische minuten met leuk voetbal en emoties die alle kanten opsprongen. Ik kan wel stellen dat ik veel geluk had met het bezoeken van deze wedstrijd. Mijn nieuwe vrienden zeiden al dat zelfs als ik op zondag een 0-0 zou zien ik een geslaagd weekend had.

Na de wedstrijd wedstrijd werd ik uitgenodigd om bij Scott thuis mee te eten waarna ik voldaan mijn AIRBNB opzocht voor een welverdiende nachtrust. De volgende dag stond de hoofdmaaltijd van deze trip op het programma.

Watford - Luton 4-0 (Championship)
Ruim 16 jaar geleden werd deze wedstrijd voor het laats in de aanwezigheid van publiek gespeeld. Twee seizoen geleden stond hij ook al op het programma maar toen gooide corona roet in het eten. En al sinds mijn bezoek aan Luton had ik dit affiche met dikke stift op mijn verlanglijstje gezet. Toen waren het de Luton supporters die ik ontmoette die alleen maar konden vertellen hoe ruk Watford wel niet was. Voor de wedstrijd liep ik een rondje om het stadion en door de wijk. Dat was een verrassend mooi rondje met veel muurschilderingen die verwijzen naar de club. Kijk op de twitter van Joris van de Wier (@doingthe116) voor de foto's. Ik heb ook nog samen met Joris staan schuilen voor de regen want zonder kaartje kwam je de pub niet in en mijn kaartje was nog onderweg naar de pub. Uiteindelijk dus toch de pub in en vanuit die pub konden we mooi de Luton supporters aan zien komen. Wat geroep en geschreeuw over en weer maar de politie had alles prima onder controle. Ik had eigenlijk wel wat problemen verwacht want iedereen die ik sprak was daar bang voor. We zaten in het familievak en schijnbaar hadden daar veel mensen hun wat jongere kinderen thuisgelaten omdat ze bang waren voor problemen. Problemen waren er echter zowel op als buiten het veld niet voor Watford. De Hornets domineerde de wedstrijd van begin tot eind en wonnen terecht met 4-0. De sfeer in het stadion was dan ook meer dan prima. Na de wedstrijd duurde het lang om naar buiten te komen omdat de politie een aantal uitgangen en de weg achter onze tribune afgesloten had om de Luton fans weg te voeren. Opnieuw was er (waar ik stond) weinig aan de hand, je had achteraf gezien best je kind mee kunnen nemen. Tof om deze derby mee te maken en zeker een aanrader om een keer te bezoeken.

Ik ging nog even de pub in voor een laatste pint voordat ik op maandag weer terug naar Nederland vloog. Een meer dan geslaagd weekend wat, zoals altijd, smaakt naar meer.

ricodejong4

Tof weekend Koning Kriel. Begint de 92 al langzaam in zicht te komen?

Koning Kriel

Dat duurt (gelukkig) nog wel even. Ben nu op 34. Jaartje of tien tot vijftien te gaan dus.

Joost

De afgelopen twee weken mocht ik twee keer een wedstrijd bezoeken in het DHL Stadion / Cape Town Stadium / Green Point Stadium in Kaapstad. Dat is het stadion dat speciaal gebouwd werd voor het WK in 2010. Het hardnekkige gerucht is dat Sep Blatter tijdens een helikoptervluchtje heeft gezegd; dát is wel een mooi plekje voor een stadion. En daar had Sep echt wel gelijk in.
Naast het oude Green Point Stadium en bij een reeds bestaand groot sportcomplex verrees een stadion met ruim 62.000 plaatsen. Nederland speelde er tweemaal; in de groepsfase tegen Kameroen en de halve finale met die fantastische pegel van van Bronckhorst tegen Uruguay.

Zoveel mensen als toen zitten er nu zo goed als nooit. Als Justin Bieber komt, maar die zegde zijn concert voor begin oktober af.

De ploeg uit Kaapstad op het hoogste niveau is Cape Town City. Dat heeft overigens niets met de City Group uit Manchester te maken. Er wordt wel op z'n Belgisch veel aan licenties verkocht. Dat lot had ook de tegenstander getroffen op de 2e dag van ons verblijf in Kaapstad; Chippa United. Een nog jonge club met roots in een van de townships van Kaapstad maar een aantal jaar geleden werd de franchise verhuist naar Port Elizabeth en speelt in het WK stadion aldaar.

Zoals gezegd komen er niet veel mensen af op wedstrijden in de Zuid Afrikaanse hoogste klasse en bij City v Chippa schat ik het op 3500. Enkel de onderste vakken op de lange zijde en wat businessplekken waren in de verkoop. Het kost er ook voor Zuid Afrikaanse begrippen bijna niets. Kaartjes waren omgerekend €2,24.

Door wat gedoe arriveerden we pas 1 minuut voor aftrap in het stadion en die historie van Chippa leerde ik pas later kennen. Zodoende waren we nogal in de waren over welke club nu thuis speelde. Het vermoeden was dat blauw thuis en wit uit was. Maar dat was weer in scherp contrast met de wedstrijd waarin blauw echt heel veel beter was, terwijl Chippa veel hoger op de ranglijst stond. Toen wit scoorde was de verwarring helemaal groot want er werd volop gejuicht. Die goal gaf wel het antwoord op de prangende vraag; Blauw was Cape Town City.

Hoe het dan kwam dat Cape Town zo laag stond bleek ook overduidelijk. Kansen creeeren is een, ze ook afmaken is twee. Uiteindelijk lukte dat in de slotfase wel en won Cape Town met 2-1 waar het ook makkelijk 9-2 had kunnen zijn.

Later die week zou ook Cape Town Spurs, het voormalige Cape Town Ajax, nog thuisspelen in een klein stadion maar die wedstrijd werd vanwege een interland van Jong Zuid Afrika tegen Jong Togo verplaatst.

Maar er werd wel nog een ander duel ingelast. Cape Town City had immers vorig jaar beslag gelegd op de 2e plaats (op zeer ruime afstand van de Sundowns) en mocht 'Afrikaans' spelen zoals we dat hier zouden zeggen. Tegenstander in de CAF Confederations Cup (de Afrikaanse tegenhanger van de Europa League) was USM Alger uit Algerije. Wel weer hetzelfde stadion maar dat was gewoon pech hebben. Die wedstrijd begon dinsdagsavonds om 18:00 en ditmaal waren we er wat vroeger, zo'n 20 minuten voor aftrap. Maar druk was het niet, in telde zo'n 120 toeschouwers. Dat liep gedurende de wedstrijd wel op naar ongeveer 1500.

Waar Cape Town tegen Chippa al liet zien moeite te hebben met scoren werd dat tegen de Algerijnen nog pijnlijker zichtbaar. Het leek wel alsof iedere spits compleet in paniek raakte zodra de mogelijkheid op een goal zich voordeed. USM Alger beperkte zich tot counteren en was daar best gevaarlijk mee. De uitslag laat zich raden; 0-0. Maar door de vele kansen was het wel zeer onderhoudend.

Ondanks de lage toeschouwersaantallen was het wel bij allebei de duels heel sfeervol.


Saltacampos

Top, Joost, wat brengt je naar Zuid-Afrika ?
Over land and sea

Joost

Citaat van: Saltacampos op nov 05, 2022, 15:54:50
Top, Joost, wat brengt je naar Zuid-Afrika ?

Bracht, want Air Belgium heeft ons gisterochtend weer netjes aan de grond gezet in Zaventem.
Mijn schoonzusje woont er al 10 jaar en besloot in het huwelijk te treden.

Arjen

Maandag naar de Old Firm geweest. Van beide kanten was het spel vrij matig, maar wel volop actie en een goed scoreverloop. Van 0-1, via 2-1 naar 2-2. De eerste helft was het alleen maar gezeur en gescheld van de Rangers-fans en het was mooi om te zien hoe dit omsloeg naar euforie kort na rust. Bij de gelijkmaker vlak voor tijd was er vooral berusting. Drie tribunes zijn vrij standaard, maar de hoofdtribune is een parel. De stadiontour is ook zeker een aanrader. Zo zijn bijvoorbeeld de entree en het kantoor van de manager nog in originele staat.

FCT1980

Citaat van: Arjen op jan 04, 2023, 10:30:29
Maandag naar de Old Firm geweest. Van beide kanten was het spel vrij matig, maar wel volop actie en een goed scoreverloop. Van 0-1, via 2-1 naar 2-2. De eerste helft was het alleen maar gezeur en gescheld van de Rangers-fans en het was mooi om te zien hoe dit omsloeg naar euforie kort na rust. Bij de gelijkmaker vlak voor tijd was er vooral berusting. Drie tribunes zijn vrij standaard, maar de hoofdtribune is een parel. De stadiontour is ook zeker een aanrader. Zo zijn bijvoorbeeld de entree en het kantoor van de manager nog in originele staat.

Mag ik vragen hoe je aan die kaarten bent gekomen?
Ik wil die wedstrijd ook graag een keer zien en liefst op Ibrox.
There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!

Arjen

Citaat van: FCT1980 op jan 04, 2023, 10:42:54
Mag ik vragen hoe je aan die kaarten bent gekomen?
Ik wil die wedstrijd ook graag een keer zien en liefst op Ibrox.
Via Sportsbreaks. Dit is met ticket en overnachting. Wel duur, maar niet zodanig dat je een poot wordt uitgedraaid.

FCT1980

Bedankt voor je reactie.
There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!

Nort

Citaat van: Arjen op jan 04, 2023, 10:30:29
Maandag naar de Old Firm geweest. Van beide kanten was het spel vrij matig, maar wel volop actie en een goed scoreverloop. Van 0-1, via 2-1 naar 2-2. De eerste helft was het alleen maar gezeur en gescheld van de Rangers-fans en het was mooi om te zien hoe dit omsloeg naar euforie kort na rust. Bij de gelijkmaker vlak voor tijd was er vooral berusting. Drie tribunes zijn vrij standaard, maar de hoofdtribune is een parel. De stadiontour is ook zeker een aanrader. Zo zijn bijvoorbeeld de entree en het kantoor van de manager nog in originele staat.
Koning Kriel en ik waren afgelopen maandag ook aanwezig. Ik vind Ibrox juist een van de mooiste stadions in de UK. De drie tribunes zijn qua uiterlijk mogelijk wat saai, maar staan dicht op het veld en op iedere mogelijke centimeter is een stoel neergezet. En zoals je schrijft, de hoofdtribune is van buiten en binnen echt geweldig. En misschien wel de mooiste ter wereld.

watergatehopper

Citaat van: Nort op jan 05, 2023, 10:03:07
Koning Kriel en ik waren afgelopen maandag ook aanwezig. Ik vind Ibrox juist een van de mooiste stadions in de UK. De drie tribunes zijn qua uiterlijk mogelijk wat saai, maar staan dicht op het veld en op iedere mogelijke centimeter is een stoel neergezet. En zoals je schrijft, de hoofdtribune is van buiten en binnen echt geweldig. En misschien wel de mooiste ter wereld.

Helemaal mee eens. Die hoofdtribune is denk ik de mooiste waar ik ooit op gezeten heb. Andere die mij als eerste te binnen schieten zijn; tribune 1 bij Antwerp, hoofdtribune Portsmouth, triple dekker Metz, gegengerade van Bologna en het FLJ in Berlijn. Ik zal er vast nog een aantal vergeten :\
🇧🇪 Eerste klasse B ✅

AthleticHolanda


Queridos Reyes Magos, solo os pedimos una cosa... "una noche magica"
Gisteren arriveerden de drie wijzen in Spanje. Zij worden traditiegetrouw onthaald met parades waarin veel zoet wordt uitgedeeld aan de kinderen, om vervolgens 's nachts op hun kamelen kadootjes te brengen om de volgende ochtend weer te vertrekken. In elke plaats vindt het onthaal op een andere manier plaats. In Elda komen ze vanuit de bergen de stad ingelopen en worden ze begeleid middels een fakkeltocht, de bajada de antorchas.
Dit jaar had ook de lokale voetbalclub Eldense een wens, al was het een bescheiden wens, met een 'magische nacht' waren ze al tevreden.

Eldense komt uit Elda dat niet ver landinwaarts van Elche en Alicante ligt. Voor Spaanse begrippen is het met ruim 50.000 inwoners maar een dorp, des te knapper is dat ze in een ver verleden ooit vijf seizoenen op het tweede niveau speelden. Het was ook in die periode dat de enige ontmoetingen tussen Eldense en Athletic plaats vonden. Destijds won Athletic met 0-3 in Elda en bleef het in San Mamés 2-2, waardoor Athletic verder ging naar de laatste zestien. Nu, 63 jaar later, stuitten Eldense en Athletic voor de tweede keer op elkaar, wederom in de ronde van de laatste 32 in de Copa del Rey. Om hier te komen versloeg derdeklasser Eldense met Coruxo en Burgos een vierde- en tweedeklasser. Één stunt hadden ze dus al volbracht. Athletic versloeg met Alzira en buurman Sestao twee clubs van het vierde niveau.


De rondes van de Copa volgen elkaar in deze fase snel op. De vorige ronde is namelijk pas twee weken voorbij. Vanwege de korte aanlooptijd is het lastig plannen en eigenlijk had ik helemaal geen tijd. Toch sprak ik voorafgaand aan de loting met mezelf af dat, mits het een nieuwe vinck zou zijn én de wedstrijd op donderdagavond plaats zou vinden, ik gewoon zou gaan. Met zestien midweekse wedstrijden was de donderdagavond nog het meest onwaarschijnlijk, aangezien de meeste wedstrijden op dinsdag en woensdag worden gespeeld. Maar het lot viel gunstig en Athletic mocht op donderdagavond richting Alicante. Afspraak is afspraak, vriendin en werk niet blij, ik wel blij.

Het vinden van betaalbare vluchten was op korte termijn niet eens zo makkelijk. Omdat alle vluchten naar Alicante op de wedstrijddag vroeg in de ochtend vertrokken en ik geen zin had om bijna 24 uur wakker te blijven, besloot ik maar de avond van tevoren te vertrekken. Na een nacht in Valencia nam ik uitgeslapen de bus naar Elda. Een directe rit van twee uur.
Gelukkig was ik op dat moment al voorzien van een wedstrijdkaart. Eldense bespeelt sinds 2012 een nieuw stadion dat naast het oude is gebouwd. Gemiddeld trekken ze dit seizoen zo'n 1500 fans en slechts één keer eerder was het stadion met 4000 plaatsen uitverkocht. Dat was toen de grote buurman Hercules op bezoek kwam. Vooraf was men sceptisch of Eldense het stadion weer uit kon verkopen i.v.m. Driekoningen, maar dat bleek ongegrond. De tickets vlogen de deur uit en op het moment dat de vrije verkoop begon stonden de eerste wachtenden om 7 uur 's ochtends al bij het stadion. Voor mij niet zo'n best nieuws, maar vanwege de bouw van een tijdelijke tribune kon ik later op de dag één van de laatste 850 online kaartjes bemachtigen. Al snel waren ook die verkocht en zou Eldense voor een recordaantal van 5160 toeschouwers gaan spelen, waarvan 740 het uitvak zouden bevolken.

..

Nadat ik had ingecheckt bleek na een rondje dat Elda-Petrer geen toeristische hotspot is. Rustig ging ik me dan maar opmaken voor het avondprogramma. Bij het vallen van de duisternis zou de Cabalgata de Reyes Magos beginnen. Speciaal hiervoor was het aanvangsuur van de wedstrijd van 20 uur naar 21 uur verzet.
De planning was krap want om 18.30 begon de bajada de entorchas en om 19.20 moest de spelersbus worden verwelkomd. Iets dat altijd de moeite is bij 'grote' wedstrijden in Spanje. Zo besloot ik maar aan het begin van de intocht te gaan staan om zoveel mogelijk te kunnen zien, om me vervolgens snel naar het stadion te begeven. Gelukkig is Elda geen metropool en lukte het precies om de hele optocht voorbij te zien trekken én op tijd bij het busonthaal te zijn.

Elda was deze avond duidelijk verdeeld. Maar niemand was thuis. Langs de route van de intocht was het stervens druk en daarom wist ik niet wat te verwachten bij het stadion, maar eenmaal daar aangekomen bleek dat daar de andere helft van het dorp stond. Er was volop gezang en met het nodige bengaals vuur baande de bus zich een weg door de drommende mensen, die allemaal een glimp van hun lokale helden wilden opvangen.
De onderlinge sfeer tussen de supporters was gemoedelijk. De 740 kaarten voor het uitvak werden aan het stadion in Bilbao en via de peña's verkocht. Alle overige Athletic supporters die mis grepen zaten gezellig tussen het thuispubliek, waaronder ikzelf dus. Enkel de harde kern van Eldense, Castiliaans-nationalistisch georiënteerd en vrienden met de vergelijkbare harde kern van Elx, was iets minder blij met het Baskische bezoek, maar het bleef verbaal.

..

In deze ronde had Barcelona verlenging nodig bij een vierdeklasser, won Madrid met het kleinste verschil bij een vierdeklasser en werden vier Primera clubs uitgeschakeld door een lager spelende club. Eldense is momenteel koploper op het derde niveau en stiekem werd er dan ook gedroomd van een stunt.
Athletic neemt de beker echter altijd bijzonder serieus en startte dan ook met de sterkste elf beschikbare spelers. Het begin was behoorlijk stroef en toen de thuisploeg na een half uur een één op één miste donderde mijn voorbuurman bijna van de trap van ongeloof. Het bleek een wake-up call voor Athletic, want waar het 1-0 had moeten staan, werd het niet ver daarna 0-1 en ging Athletic met 0-2 rusten.

Eldense bleek wel degelijk te kunnen voetballen en creëerde ook kansen, maar na een uur gingen ze aanvallender spelen en dat bleek de doodsteek. Dankzij meer ruimte liep Athletic ietwat geflatteerd uit en na 90 minuten stond een 1-6 score op het bord.
De thuisploeg had er zich ongetwijfeld meer van voorgesteld, en al hadden ze het misschien iets anders bedoeld, alles ineen was het ongetwijfeld een magische nacht, iets dat ze zich bij Eldense later zonder twijfel ook zullen beseffen.