Hoofdmenu

Duitsland

Gestart door hgrm, feb 18, 2008, 23:23:09

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jef400

Ja afwachten. Magdeburg zal wel terugkeren in de 2.liga. Maar daar onder weet ik het niet. Het staat nog op zo'n postzegel

rogo_breda

Citaat van: FCT1980 op jan 26, 2022, 14:01:04
En als het dan enkel om het Olympiastadion gaat dan wil je dat toch bezoeken in een hele andere ambiance?
Niet met drie man een een paardenkop op de tribune?
Een andere optie is er toch niet meer? (Tenzij je een leeg stadion ook leuk vind)

ALenstra

Ik zie het ook niet gebeuren dat er een vaste bespeler komt.

Jobo

En nu officieel...
De club met de 3 u's heeft het faillisement aangevraagd. 1 gedrocht minder


https://www.liga3-online.de/offiziell-tuerkguecue-meldet-insolvenz-an-neun-punkte-abzug-droht/

hgrm

#2419
Daardoor komen ze meteen op de laatste plaats terecht, maar dat maakt niet uit omdat ze al in de degradatiezone stonden. En voor volgend jaar zullen ze waarschijnlijk toch geen licentie aanvragen. Ik denk dat ze niet eens in de Regionalliga Bayern zullen/kunnen/mogen/willen (hulpwerkwoord naar keuze omcirkelen) spelen, dus dat zal wel Bayernliga worden.

De andere clubs in acuut degradatiegevaar zijn:

Havelse: dorpsclub uit een voorstadje van Hannover. Heeft wel een historie in de 2. Bundesliga.
Halle: voormalige DDR-(sub)topclub
Würzburg: in vroeger dagen een grote club in de regio, diep afgezakt, even opgebloeid tot in de 2. Bundesliga enkele jaren geleden. Qua stadion en toeschouwersaantallen wel interessant.
Duisburg: Traditionsverein, al 10 jaar in zwaar weer.
Verl: dorpsclub uit het oosten van Westfalen. Nooit echt hoog gespeeld, heeft nu zijn 'season in the sun'. Zover ik weet op eigen kracht, niet dankzij een investeerder.


Wat komt er voor terug:

Noord: Geen zinnig woord over te zeggen: er wordt nu een regionale ronde gespeeld, daarna een promotieronde en dan nog een play-off met de kampioen van Nordost.
In de noordelijke poule moet degradant Lübeck nog alle zeilen bij zetten om niet uit de top-5 te vallen en daardoor de promotieronde te missen. Weiche Flensburg, waar volgens mij wel wat geld zit, voert momenteel de lijst aan.
In de zuidelijke poule doet traditionsverein VfB Oldenburg het goed, maar die hebben de laatste tijd wel een historie van 'net niet' als het gaat om het bereiken van de 3. Liga.
In beide poules kunnen ook de nodige tweede elftallen (Bremen, Kiel) roet in het eten gooien.

Noord-oost (ex-DDR+Berlijn): Het is dringen aan de kop. Dynamo Berlin (ex-Stasi-club) heeft een klein gaatje, maar Berliner AK (banden met Turkse investeerders) en de traditionsclubs Energie Cottbus,  Lok Leipzig en CZ Jena zitten er nog redelijk dicht bi bij. De winnaar speelt tegen de noordelijke kampioen voor een plaats in de 3. Liga.

West: Eindelijk lijkt RW Essen serieus kans te maken op de 3. Liga, al zitten de andere grote clubs uit de regio (Preussen Münster, Wuppertaler SV, Fortuna Köln, RW Oberhausen) op het vinkentouw. Dat er een interessante club in de 3. Liga bij komt is dus vrijwel zeker. De kampioen promoveert rechtstreeks.

Zuidwest: Ook in Zuidwest zitten een aantal interessante traditieclubs. Ulm en Offenbach staan momenteel vlak bij elkaar 1e en 3e, met het tweede van Mainz er tussenin. Voorlopig too close to call. De kampioen promoveert rechtstreeks.

Bayern: Ondanks dat Bayern algemeen wordt gezien als de zwakste van de vijf, promoveert de kampioen dit seizoen wel rechtstreeks. Bayreuth heeft de eerste competitiehelft afgesloten met een goede serie van 15 op 15 en heeft daarmee het tweede van Bayern op enige achterstand gezet. Het gat naar de rest is inmiddels wel geslagen, dus het gaat hoogst waarschijnlijk één van die twee worden.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Jobo

1 kleine correctie, de kampioen van RL Bayern promoveert direct. Persoonlijk hoop ik op Bayreuth.
Verder top overzicht :)


Ook bij de potentiële degradanten uit de Regionalliga zitten verrassende namen:


FSV Frankfurt
Schott Mainz
Lotte
Aachen
Uerdingen


Het wordt een leuke 2e seizoenshelft.

rogo_breda

Aachen... wow, dat vind ik best schokkend! Klopt het dan dat er minimaal 5 (!) degraderen?

Jobo

Ligt een beetje wat er degradeert uit 3. Liga. Heeft grotendeels te maken met het stilleggen van de competities in 2020 en 2021.

Nord 5 degradanten
Nord-Ost 3-6 degradanten
West 5 degradanten
Sud-West 4-6 degradanten
Bayern 3-5 degradanten

hgrm

Citaat van: Jobo op feb 02, 2022, 09:22:05
1 kleine correctie, de kampioen van RL Bayern promoveert direct. Persoonlijk hoop ik op Bayreuth.
Verder top overzicht :)

Klopt. Ergens iets verkeerd/te snel gelezen.
Oorspronkelijke bericht is aangepast
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Wat betreft de degradatie uit de RL:

Noord:
5 vaste degradanten, 3 promovendi uit de Oberligen (kampioen Niedersachsen + twee uit vier van: kampioenen Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein en nr 2 Niedersachsen). Dat brengt het aantal clubs in de competitie van 21 naar 19. Mocht er een club promoveren naar de 3. Liga, dan worden het er 18.
Dat aantal kan nog oplopen als er clubs uit de 3. Liga degraderen. Pas boven de 20 komen er extra degradanten.
Huidige situatie: Alleen Havelse degradeert uit de 3. Liga, dus ongeacht of de kampioen promoveert, geen extra degradanten en volgend jaar 19 of 20 clubs.


Noordoost:
3 vaste degradanten, 2 promovendi uit de Oberliga Noordoost (de 2 kampioenen van de twee afdelingen Noord en Zuid).
Als de kampioen de promotiewedstrijd niet wint en/of er NO-clubs degraderen uit de 3.Liga komen er maximaal 2 extra degradanten bij.
Volgend jaar speelt Noordoost in principe met 18 clubs (nu: 20), maar dat kunnen er maximaal 20 worden als de kampioen niet promoveert en er veel degradanten uit de 2. Liga zijn.
Huidige situatie: Halle degradeert uit de 3. Liga, dus één extra degradant. Als de kampioen niet promoveert, dan nog een extra degradant. Volgend jaar 18 clubs.


West:
Vijf vaste degradanten, 4 promovendi (kampioenen van de Oberligen Nordrhein, Westfalen, Mittelrhein en de nummer 2 van Westfalen).
Huidige situatie: geen degradanten uit de 3. Liga, kampioen promoveert, dus volgend jaar 18 clubs.


Zuidwest:
Vier vaste degradanten, 4 promovendi (kampioenen van de Oberligen Baden-Württemberg, Hessen en Rheinland-Pfalz/Saar + winnaar play-offs nummers 2). Als er clubs uit de 3. Liga degraderen, komen er degradanten bij. Dit jaar speelt zijn er 19 clubs, volgend jaar 18.
Huidige situatie: geen degradanten uit de 3. Liga, kampioen promoveert, dus geen extra degradanten en volgend jaar 18 clubs.


Bayern:
Drie vaste degradanten, 2 promovendi (kampioenen van de Bayernliga Noord en Zuid, winnaar play-offs nummers 2). Twee clubs spelen play-offs om in de Regionalliga te blijven. Het is me niet helemaal duidelijk of nummers 2 van de Bayernliga en de nummers 16 en 17 van de Regionalliga tegen elkaar in de play-offs spelen om twee plaatsen of dat het aparte play-offs zijn (2N tegen 2S en 16RL tegen 17RL) elk om één plaats. Ik vermoed het eerste.
Er is geen regeling voor extra degradanten als er clubs degraderen uit de 3.Liga. Er zijn nu 20 clubs, zonder degradanten uit de 3. Liga worden dat er 18.
Huidige situatie: Würzburg en TG München degraderen uit de 3. Liga, de kampioen promoveert. Dat zou de competitie op 20 clubs brengen. De vraag is of Turkgucu een licentie krijgt of hebben voor de Regionalliga. Als dat niet zo is, zijn het volgend jaar 19 clubs.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Heeft er iemand belangstelling voor een overzichtje Oberliga?
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Cyclebob

Citaat van: hgrm op feb 02, 2022, 14:12:51
Heeft er iemand belangstelling voor een overzichtje Oberliga?
Het zijn mooie overzichten. Ik volg met interesse het wel en wee van voormalige Bundesliga en 2. Liga clubs!
Laatst bezochte nieuwe grounds, Buitenland: 12/08/23 Bath City - Maidstone 3-0. Binnenland: 22/07/23: WWV Weurt; NEC - Altrincham 4-0. Futbology: Bob Vellinga

Jobo

Citaat van: hgrm op feb 02, 2022, 14:12:51
Heeft er iemand belangstelling voor een overzichtje Oberliga?

Zeker weten :)

hgrm

Daar gaat ie dan, van noord naar zuid:

Schleswig-Holstein:
Sinds een paar jaar is de competitie in een noordelijke poule en een zuidelijke poule verdeeld. De besten van de twee poules spelen om het kampioenschap, de ondersten tegen degradatie. De kampioen speelt samen met de kampioenen van Bremen en Hamburg en de nummer twee van Niedersachsen om twee plaatsen in de regionalliga.

Veel bekende ploegen zijn er niet in Schleswig-Holstein en de kampioen leg het vaak af tegen de ploegen uit de andere deelstaten.


Hamburg
Ook Hamburg kent twee poules met daarna een kampioensronde, dus nog weinig over te zeggen. Dassendorf is de laatste jaren de sterkste ploeg van Hamburg, maar wil niet promoveren. Traditionsvereine Victoria en Concordia spelen ook bovenin mee. Ex-2. Bundesligist Barmbek-Uhlenhorst lijkt de boot te missen wat betreft de kampioenspoule.


Bremen:
Het niveauverschil tussen de clubs in Bremen is enorm; grote uitslagen zijn aan de orde van de dag. Zoals vrijwel elk jaar, gaat Bremer SV aan kop met slechts twee verliepunten. Birkum (zes verliespunten) blijft in het spoor, oud-profclub Bremerhaven staat al op 16 punten derde.
Door het gebrek aan weerstand in de eigen competitie, legt Bremer SV het in de promotieronde doorgaans af tegen de clubs uit Hamburg en Niedersachsen. En dat is jammer, want ze hebben een bijzonder leuk stadionnetje.


Niedersachsen:
Het bondsland Niedersachsen, zo'n beetje even groot als Nederland maar behalve in de buurt van Hannover/Braunschweig nogal dun bevolkt, kent ook een Oberliga in twee poules met een kampioensronde.
De bekendste twee clubs, Kickers Emden en Arminia Hannover (ooit 2. Bundesliga) zijn op koers voor de kampioensronde.
De vice-meister kan overigens ook nog promoveren via de promotieronde met de kampioenen van Hamburg, Bremen en Schleswig-Holstein.


Noordoost:
De Oberliga Nordost bestaat uit twee afdelingen, maar in tegenstelling tot de hierboven genoemde deelstaten zijn het beide volwaardige competities van 19 ploegen die geen promotie- of degradatieronde spelen. Beide kampioenen promoveren direct.

In de Oberliga NO spelen best wel wat bekende clubs uit DDR-tijden, met vaak ook nog van die mooie DDR-namen. Ook een aantal bekende Berlijnse clubs zien we terig.
In Noord staat het dicht bij elkaar, met momenteel 5 Berlijnse clubs in de top-4. In Zuid is Rot Weiss Erfurt de opvallendste naam. Weliswaar staan de Thüringers slechts zesde, maar ze hebben nog een paar wedstrijden in te halen en slechts 5 punten achterstand. Oud-regionalligist Wacker Nordhausen staat er niet best voor en moet uitkijken dat ze niet nog een niveau afzakken.


Westfalen:
De Oberliga Westfalen heeft een bijzondere modus: eerst spelen de 21 clubs een halve competitie, daarna wordt er gesplitst tussen nummer 10 en nummer 11. Alle resultaten  blijven staan en binnen de kampioenspoel en binnen de degradatiepoule speelt men nog één keer tegen elkaar.

De nummers één en twee promoveren rechtstreeks naar de regionalliga en er is een aantal interessante clubs die daarvoor in aanmerking lijken te komen: Gütersloh (ex-2. Bundesliga) en Wattenscheid (dat zelfs Bundesliga speelde). Helaas staat het tweede team van Paderborn momenteel bovenaan, een team dat niemand graag ziet promoveren.
Andere interessante clubs die nog kans maken op de kampioenspoule zijn Siegen, dat nog een jaar in de 2. BL heeft gespeeld en Eintracht Rheine, valk bij de Nederlandse grens.

Voor Westfalia Herne, ook een oud-2. Bundesligaclub die vooral bekend staat om het fantastische stadion, lijkt het doek langzaam te vallen. In de eerste 15 wedstrijden, zijn er slechts 6 punten behaald.


Niederrhein:
De OL Niederrhein heeft dezelfde speelmodus als  Westfalen, maar dan zelfs met 23 clubs. Om weer tot een normaal aantal clubs te komen, zullen er flink wat clubs moeten degraderen. Alleen de kampioen promoveert

Ook in Niederrhein zien we een aantal bekende clubs die ook nog eens net over de grens spelen. Bocholt (ex-2. BL) en Kleef spelen bovenin mee. SSVg Velbert staat wel al vijf punten los op de eerste plaats dus is de grootste kanshebber om in de Regionalliga terecht te komen. TuRU Düsseldorf (leuk stadion!) en Schwarz Weiss Essen (ex-2. BL en ook een heel mooi stadion) kunnen de promotieronde ook nog halen.


Mittelrhein:

In de regio Mittelrhein, rond Aken, Keulen en Bonn, spelen de wat onbekendere clubs. Momenteel zijn dat er 18, maar voor volgend jaar wordt de copetitie ingekrompen, zodat er maar liefst 7 clubs zullen degraderen. Bovenin hebben 1.FC Düren en FC Hennef een klein gaatje naar de rest. Vooral Düren is interessant vanwege het stadion dat een fraai gerestaureerde houten tribune heeft.


Rheinland-Pflaz/Saar:

Deze dunbevolkte regio in het zuidwesten kent een aantal interessante clubs. Ook hier zien we een gesplitse competitie (Noord/Zuid) en daarna een kampioensronde en een degradatieronde. De kampioen promoveert rechtstreeks, de nummer twee neemt het op tegen de nummers twee van Hessen en Baden-Württemberg om een tweede promotieplaats.

In de noordelijke poule staat Eintracht Trier (niet zo lang geleden in de 2. Bundesliga èn erkend reuzendoder in de beker) een straatlengte voor. Ook Tus Koblenz, dat ook op het tweede niveau speelde, kan de promotieronde nog halen. Voor Salmrohr, de dorpsclub die een paar seasons in de sun van de 2. Bundesliga kende, zal moeten knokken om er in te blijven.

In het zuiden staat Wormatia Worms, ook een gevallen grootheid, afgetekend eerste. Röchling Völklingen, ooit jarenlang op het tweede niveau dankzij de sponsoring van staalfabrikant Röchling, zal er nog een kluif aan hebben om de promotieronde te halen.


Hessen:
Hessen is een gebied met twee gezichten: enerzijds het zwaar verstedelijkte gebied rond Frankfurt, Offenbach en Darmstadt, anderzijds de agrarische gebieden in het noorden. De competitie is ook weer in twee stappen: eerst twee regionale poules, daarna een promotie- en een degradatiepoule.
Slechts twee clubs zullen het grote publiek wat zeggen: Barockstadt Fulda-Lehnerz, het vroegere Borussia Fulda dat nog in de 2. BL speelde. en Bayern Alzenau, vers gedegradeerd uit de Regionalliga. Fulda doet het van die twee het best en staat bovenaan in de noordelijke poule.


Baden-Württemberg:
Ook in BaWü gaat de competitie (nu één poule van 20) ingekrompen worden zodat er 7 ploegen zullen degraderen. Eén van de ploegen die momenteel in de gevarenzone staat, is ex-Deutsche Meister en 2. Bundesligaclub Freiburger FC. Bovenin staan twee clubs uit de buurt van Stuttgart: Freiberg uit de gelijknamige voorstad en oud-bundesligaclub Stuttgarter Kickers, dat weer op de weg terug is. Het gat naar Göppingen op de derde plaats is inmiddels al 10 punten, zodat het voor de hand ligt dat Freiberg en Kickers gaan uitmaken wie rechtstreeks promoveert en wie aan de play-off gaat deelnemen.
Andere traditieclubs die nu in de middenmoot staan, zijn Pforzheim en Reutlingen.


Bayern:
Tenslotte Bayern. De grootste deelstaat in het zuiden vaart een beetje een eigen koers. Het heeft een eigen regionalliga en daaronder een eigen Oberliga, de Bayernliga heeft en in twee groepen is gesplitst. De kampioen promoveren direct, de nummers 2 spelen promotiewedstrijden.

In het noorden doet Eintracht Bamberg, dat ooit op het hoogste niveau speelde (voor het laatst in 1947), het goed. Bayern Hof, ook een oud-2.Bundesligist met een prachtig stadion, doet het veel minder goed en moet uitkijken niet in de degradatie-playoffs terecht te komen. Würzburger FV, ooit de grootste club van Würzburg, zit in hetzelfde schuitje.

In het zuiden spelen vooral dorpsclubs en wat staddeelclubs van de grote steden. De meest opvallende club is Schwaben Augsburg. Toen het eerste team van deze club opging in FC Augsburg (nu Bundesliga), ging Schwaben terug naar de amateurs. Inmiddels heeft de traditieclub zich opgewerkt naar de Bayenliga. 
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Jobo

Mooi overzicht!

Met name de competitie NordOst- Sud is erg leuk om te volgen.
Kleine clubs weten niet wat ze meemaken als er weer 500+ uitsupport van Rot Weiss Erfurt komt.
Zo was ik een jaar geleden bij Union Sandersdorf - RW Erfurt. Dorpje van niks, bediening langs het veld, kleine kantine. Zit er ineens 500 man van RW Erfurt.
Overigens heb ik binnen die competitie een zwak voor VFC Plauen. Prachtig Stadion in een schitterende omgeving. Hele warme club die na een faillisement in 2014 weer aan het opkrabbelen is.