Daar gaat ie dan, van noord naar zuid:
Schleswig-Holstein:
Sinds een paar jaar is de competitie in een noordelijke poule en een zuidelijke poule verdeeld. De besten van de twee poules spelen om het kampioenschap, de ondersten tegen degradatie. De kampioen speelt samen met de kampioenen van Bremen en Hamburg en de nummer twee van Niedersachsen om twee plaatsen in de regionalliga.
Veel bekende ploegen zijn er niet in Schleswig-Holstein en de kampioen leg het vaak af tegen de ploegen uit de andere deelstaten.
Hamburg
Ook Hamburg kent twee poules met daarna een kampioensronde, dus nog weinig over te zeggen. Dassendorf is de laatste jaren de sterkste ploeg van Hamburg, maar wil niet promoveren. Traditionsvereine Victoria en Concordia spelen ook bovenin mee. Ex-2. Bundesligist Barmbek-Uhlenhorst lijkt de boot te missen wat betreft de kampioenspoule.
Bremen:
Het niveauverschil tussen de clubs in Bremen is enorm; grote uitslagen zijn aan de orde van de dag. Zoals vrijwel elk jaar, gaat Bremer SV aan kop met slechts twee verliepunten. Birkum (zes verliespunten) blijft in het spoor, oud-profclub Bremerhaven staat al op 16 punten derde.
Door het gebrek aan weerstand in de eigen competitie, legt Bremer SV het in de promotieronde doorgaans af tegen de clubs uit Hamburg en Niedersachsen. En dat is jammer, want ze hebben een bijzonder leuk stadionnetje.
Niedersachsen:
Het bondsland Niedersachsen, zo'n beetje even groot als Nederland maar behalve in de buurt van Hannover/Braunschweig nogal dun bevolkt, kent ook een Oberliga in twee poules met een kampioensronde.
De bekendste twee clubs, Kickers Emden en Arminia Hannover (ooit 2. Bundesliga) zijn op koers voor de kampioensronde.
De vice-meister kan overigens ook nog promoveren via de promotieronde met de kampioenen van Hamburg, Bremen en Schleswig-Holstein.
Noordoost:
De Oberliga Nordost bestaat uit twee afdelingen, maar in tegenstelling tot de hierboven genoemde deelstaten zijn het beide volwaardige competities van 19 ploegen die geen promotie- of degradatieronde spelen. Beide kampioenen promoveren direct.
In de Oberliga NO spelen best wel wat bekende clubs uit DDR-tijden, met vaak ook nog van die mooie DDR-namen. Ook een aantal bekende Berlijnse clubs zien we terig.
In Noord staat het dicht bij elkaar, met momenteel 5 Berlijnse clubs in de top-4. In Zuid is Rot Weiss Erfurt de opvallendste naam. Weliswaar staan de Thüringers slechts zesde, maar ze hebben nog een paar wedstrijden in te halen en slechts 5 punten achterstand. Oud-regionalligist Wacker Nordhausen staat er niet best voor en moet uitkijken dat ze niet nog een niveau afzakken.
Westfalen:
De Oberliga Westfalen heeft een bijzondere modus: eerst spelen de 21 clubs een halve competitie, daarna wordt er gesplitst tussen nummer 10 en nummer 11. Alle resultaten blijven staan en binnen de kampioenspoel en binnen de degradatiepoule speelt men nog één keer tegen elkaar.
De nummers één en twee promoveren rechtstreeks naar de regionalliga en er is een aantal interessante clubs die daarvoor in aanmerking lijken te komen: Gütersloh (ex-2. Bundesliga) en Wattenscheid (dat zelfs Bundesliga speelde). Helaas staat het tweede team van Paderborn momenteel bovenaan, een team dat niemand graag ziet promoveren.
Andere interessante clubs die nog kans maken op de kampioenspoule zijn Siegen, dat nog een jaar in de 2. BL heeft gespeeld en Eintracht Rheine, valk bij de Nederlandse grens.
Voor Westfalia Herne, ook een oud-2. Bundesligaclub die vooral bekend staat om het fantastische stadion, lijkt het doek langzaam te vallen. In de eerste 15 wedstrijden, zijn er slechts 6 punten behaald.
Niederrhein:
De OL Niederrhein heeft dezelfde speelmodus als Westfalen, maar dan zelfs met 23 clubs. Om weer tot een normaal aantal clubs te komen, zullen er flink wat clubs moeten degraderen. Alleen de kampioen promoveert
Ook in Niederrhein zien we een aantal bekende clubs die ook nog eens net over de grens spelen. Bocholt (ex-2. BL) en Kleef spelen bovenin mee. SSVg Velbert staat wel al vijf punten los op de eerste plaats dus is de grootste kanshebber om in de Regionalliga terecht te komen. TuRU Düsseldorf (leuk stadion!) en Schwarz Weiss Essen (ex-2. BL en ook een heel mooi stadion) kunnen de promotieronde ook nog halen.
Mittelrhein:
In de regio Mittelrhein, rond Aken, Keulen en Bonn, spelen de wat onbekendere clubs. Momenteel zijn dat er 18, maar voor volgend jaar wordt de copetitie ingekrompen, zodat er maar liefst 7 clubs zullen degraderen. Bovenin hebben 1.FC Düren en FC Hennef een klein gaatje naar de rest. Vooral Düren is interessant vanwege het stadion dat een fraai gerestaureerde houten tribune heeft.
Rheinland-Pflaz/Saar:
Deze dunbevolkte regio in het zuidwesten kent een aantal interessante clubs. Ook hier zien we een gesplitse competitie (Noord/Zuid) en daarna een kampioensronde en een degradatieronde. De kampioen promoveert rechtstreeks, de nummer twee neemt het op tegen de nummers twee van Hessen en Baden-Württemberg om een tweede promotieplaats.
In de noordelijke poule staat Eintracht Trier (niet zo lang geleden in de 2. Bundesliga èn erkend reuzendoder in de beker) een straatlengte voor. Ook Tus Koblenz, dat ook op het tweede niveau speelde, kan de promotieronde nog halen. Voor Salmrohr, de dorpsclub die een paar seasons in de sun van de 2. Bundesliga kende, zal moeten knokken om er in te blijven.
In het zuiden staat Wormatia Worms, ook een gevallen grootheid, afgetekend eerste. Röchling Völklingen, ooit jarenlang op het tweede niveau dankzij de sponsoring van staalfabrikant Röchling, zal er nog een kluif aan hebben om de promotieronde te halen.
Hessen:
Hessen is een gebied met twee gezichten: enerzijds het zwaar verstedelijkte gebied rond Frankfurt, Offenbach en Darmstadt, anderzijds de agrarische gebieden in het noorden. De competitie is ook weer in twee stappen: eerst twee regionale poules, daarna een promotie- en een degradatiepoule.
Slechts twee clubs zullen het grote publiek wat zeggen: Barockstadt Fulda-Lehnerz, het vroegere Borussia Fulda dat nog in de 2. BL speelde. en Bayern Alzenau, vers gedegradeerd uit de Regionalliga. Fulda doet het van die twee het best en staat bovenaan in de noordelijke poule.
Baden-Württemberg:
Ook in BaWü gaat de competitie (nu één poule van 20) ingekrompen worden zodat er 7 ploegen zullen degraderen. Eén van de ploegen die momenteel in de gevarenzone staat, is ex-Deutsche Meister en 2. Bundesligaclub Freiburger FC. Bovenin staan twee clubs uit de buurt van Stuttgart: Freiberg uit de gelijknamige voorstad en oud-bundesligaclub Stuttgarter Kickers, dat weer op de weg terug is. Het gat naar Göppingen op de derde plaats is inmiddels al 10 punten, zodat het voor de hand ligt dat Freiberg en Kickers gaan uitmaken wie rechtstreeks promoveert en wie aan de play-off gaat deelnemen.
Andere traditieclubs die nu in de middenmoot staan, zijn Pforzheim en Reutlingen.
Bayern:
Tenslotte Bayern. De grootste deelstaat in het zuiden vaart een beetje een eigen koers. Het heeft een eigen regionalliga en daaronder een eigen Oberliga, de Bayernliga heeft en in twee groepen is gesplitst. De kampioen promoveren direct, de nummers 2 spelen promotiewedstrijden.
In het noorden doet Eintracht Bamberg, dat ooit op het hoogste niveau speelde (voor het laatst in 1947), het goed. Bayern Hof, ook een oud-2.Bundesligist met een prachtig stadion, doet het veel minder goed en moet uitkijken niet in de degradatie-playoffs terecht te komen. Würzburger FV, ooit de grootste club van Würzburg, zit in hetzelfde schuitje.
In het zuiden spelen vooral dorpsclubs en wat staddeelclubs van de grote steden. De meest opvallende club is Schwaben Augsburg. Toen het eerste team van deze club opging in FC Augsburg (nu Bundesliga), ging Schwaben terug naar de amateurs. Inmiddels heeft de traditieclub zich opgewerkt naar de Bayenliga.