Die Sommer von 2009

Gestart door hgrm, jul 30, 2009, 09:31:14

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hgrm

Hoe de ground in Letná heette, weet ik niet. Na de oorlog is het ongeveer zo:

jaren 40-50 tot 2000: Eden (oude stadion)
2000-2008: Stadion Evžena Rošického (nationale stadion)
vanaf 2008: Eden (nieuw stadion)

Ik heb begrepen dat het nieuwe stadion op (vrijwel) dezelfde plek staat als waar het oude gestaan heeft.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Stadionhopper

Citaat van: hgrm op aug 30, 2009, 00:15:06
Ik heb begrepen dat het nieuwe stadion op (vrijwel) dezelfde plek staat als waar het oude gestaan heeft.

Het staat inderdaad op identiek dezelfde plek.
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

Han

Citaat van: hgrm op aug 30, 2009, 00:15:06
Hoe de ground in Letná heette, weet ik niet. Na de oorlog is het ongeveer zo:

jaren 40-50 tot 2000: Eden (oude stadion)
2000-2008: Stadion Evžena Rošického (nationale stadion)
vanaf 2008: Eden (nieuw stadion)

Ik heb begrepen dat het nieuwe stadion op (vrijwel) dezelfde plek staat als waar het oude gestaan heeft.

Ik denk namelijk foto's te hebben van Letná; niet zelf gemaakt dit keer. Er zijn grenzen.

Anyway; vóór de eeuwwisseling bezocht ik onder andere Strahov en Evžena Rošického en dat laatste stadion verwarde ik in deze thread met het nieuwe 'Eden'. Jammer genoeg is het mij nu geheel duidelijk.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

hgrm

9.8. u. 10.8.2009 - Groundhopping Niedersächsicher Art

Nadat Lüneburg in zuidelijke richting was verlaten en de Lüneburger Heide was overgestoken, doemde Celle op. Het stadje zelf stelt eigenlijk niet zo gek veel voor. Hetzelfde kan gezegd worden van de plaatselijke voetbalclub TuS Celle. Tussen 1968 en 1974 was de club op het tweede niveau actief (dat toen nog 5 afdelingen kende), sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Tussen 1994 en 2000 volgde nog een episode in de Regionalliga (toen derde niveau), nu speelt de club op het 6e niveau. Het stadion getuigt nog wel van de successen en ambities uit het verleden.








Het stadje Garbsen onder de rook van Hannover heeft behalve een Etap-hotel ook een stadsdeel dat Havelse heet. En dat, op zijn beurt, heeft een voetbalclub die het redelijk ver geschopt heeft: TSV Havelse. In 1990-91 speelde de club zelfs een seizoen in de 2. Bundesliga. Daarna zakte Havelse diep weg. De laatste jaren gaat het weer wat beter. Havelse speelt in de Niedersachsenliga West, niveau 5. Het stadion van Havelse heeft pas na de tijd in de 2. Bundesliga zijn huidige vorm gekregen. Beide tribunes dateren uit 1993.








Niet ver van Havelse ligt de Landeshauptstadt Hannover. Helaas is het oude Niedersachsenstadion ter gelegenheid van het WK vervangen door de AWD-Arena, waar Hannover 96 momenteel zijn partijen speelt. Gelukkig is er nog meer stadionschoon te vinden in de stad. We beginnen met het Oststadtstadion van OSV Hannover. De club kende als hoogtepunt de promotie naar de 2. Bundesliga, waar het twee seizoenen speelde. Daarna zakte de club (zoals we wel vaker zien) diep weg.
Het stadion is de moeite waard om zijn gigantische houten tribune met houten staanplaatsen. De beheerder, die me aanvankelijk weinig vriendelijk bejegende, maar ontdooide toen ik het doel van mijn bezoek uitlegde, wist me te vertellen dat-ie tweedehands uit het Ruhrgebied is overgekomen. Details heb ik nog niet kunnen achterhalen.








Arminia Hannover, genoemd naar  'Arminius', een Germaanse legeraanvoerder die de Romeinen ooit op een flinke nederlaag getrakteerd heeft, was ooit een grote club. In 1920 bereikte Arminia de eindronde om het Duitse kampioenschap, een feit dat in 1930 en 1932 herhaald werd. Dankzij de steun van de Nazi's nam Hannover 96 het stokje in de jaren 30 over en werd de eerste Duitse kampioen uit de stad. Na de oorlog speelde Arminia ook de tweede viool, hoewel de verschillen aanvankelijk klein waren. In de jaren 60 kwam Hannover 96 definitief bovendrijven: daar waar 96 zich wel kwalificeerde voor de Bundesliga, lukte het Arminia niet toe te treden tot de elite. Vanaf de jaren 80 speelde Arminia afwisselend op het 3e en het 4e niveau, inmiddels is de club weggezakt naar niveau 6.

Het stadion getuigt nog van de glorietijden uit vroeger tijden. Het stadion is al sinds 1918 de thuishaven van Arminia. Daarvoor werd het terrein gebruikt door Merkur, een rugbyclub die zich in 1918 bij Arminia aansloot. In 1924 werd de tribune toegevoegd. Aangezien het stadion sinds het begin van de club zelf is, is er geen atletiekbaan en staan de tribunes dicht op het veld. In 1963 viel bijna het doek voor het stadion. De stad wilde een nieuwe verkeersader bouwen en het stadion lag in de weg. Uiteindelijk is alleen de staantribune achter één van de goals aan de plannen ten prooi gevallen. In 1976 werd de tribune gemoderniseerd. Het dak werd vervangen door het dak van de staantribune van Stadion Rote Erde (Dortmund), die sinds de opening van het Westfalenstadion overcompleet was.








Het laatste stadion dat ik in Hannover heb aangedaan, dateert ook uit de jaren 20. Het stadsbestuur besloot een groot stadion te bouwen. Over de naam was veel te doen: een belangrijke geldschieter wilde dat het stadion naar Hindenburg, een beroemde generaal uit de eerste wereldoorlog werd genoemd. Dit zag het linkse stadsbestuur niet zitten. Het werd officieel "Stadion der Stadt Hannover", maar bij de hoofdingang werd een plaquette opgehangen waar het stadion "Hindenburg Kampfbahn" wordt genoemd. Het bord hangt er nog steeds.
Aanvankelijk diende het stadion vooral de breedtesport en werd het gebruikt voor evenementen (o.a. twee interlands). In 1956 verhuisde Hannover 96  van hun stadion "Radrennbahn" (dat helaas niet meer bestaat) naar het stadion, dat inmiddels in de volksmond "Eilenriedestadion" werd genoemd. Drie jaar later ging het eerste elftal van H96 in het nieuwe Niedersachsenstadion spelen, dus veel voetbal op topniveau heeft het Eilenriedestadion niet gezien.
Behalve veel stokoude en heerlijk vervallen terracing heeft het Eilenriedestadion een werkelijk schitterende betonnen hoofdtribune in een stijl die doet denken aan de Nieuwe Zakelijkheid en Bauhaus. In 2004 is het stadion gebruikt voor trainingen voor de Confederationscup. Ter gelegenheid daarvan is de tribune gerenoveerd.








Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

11.8.2009 - Arminia Bielefeld - Hansa Rostock 3:1

Nu eindelijk het laatste deel van het vakantieverslag.

Arminius (Hermann in het Duits) was een Germaanse vorst die in het jaar 9 een opstand leidde tegen de Romeinen. De Romeinse stadhouder Varus en zijn legers werden in het Teutoburger Wald, ergens ten noorden van het huidige Osnabrück, verpletterend verslagen. Ondanks dat dit slechts een rimpeling in de historie was en de Romeinen hun grip op de regio nog eeuwenlang behielden, is Arminius nog steeds een nationale held. Als "Arminia" komt de Germaanse held ook terug in de naam van enkele voetbalclubs, waarvan Arminia Hannover (zie vorige bijlage) en Arminia Bielefeld de bekendste voorbeelden zijn.

De geschiedenis van Arminia Bielefeld gaat terug tot 1905. Al in 1913 wed het eerste succes gevierd: het kampioenschap van Westfalen en een halve finale in het kampioenschap van West-Duitsland. Tussen de Wereldoorlogen werd Arminia tweemaal Westduits kampioen en mocht het meedoen in de strijd om de Duitse titel. Vooral de finale om het Westduits Kampioenschap van 1923 was een klassieker: In het Uhlenkrug Stadion in Essen stond Bielefeld met rust 3-1 achter tegen TuRU Düsseldorf. De Düsseldorfers lieten al postduiven (!) vrij om het thuisfront voor te bereiden op de overwinning, maar Bielefeld kwam terug en won uiteindelijk in de verlenging.

Na 1945 speelde Arminia veelal in de tweede of derde divisie van de Westduitse Voetbalbond. Arminia kwalificeerde zich dan ook niet voor de Bundesliga die in 1963 van start ging. Enkele jaren later, in 1970 promoveerde Arminia wel naar het hoogste niveau. Het seizoen 1970/71 werd met een 14e plaats boven de degradatiestreep afgesloten. Later bleek dat de clubleiding tegenstanders had omgekocht om degradatie te ontlopen. Het "Bundesligaskandal" brastte los en uiteindelijk werd Arminia aan het einde van het seizoen 1971/72 teruggezet naar de Regionalliga (2e divisie). Een lichte straf, want ook zonder ingrijpen van de bond zou Arminia gedegradeerd zijn. De club ging wel bijna failliet. Donaties van de fans en verkoop van spelers (waaronder keeper Dieter Burdenski, die 20 jaar later nog enkele wedstrijden bij Vitesse zou keepen), redden de club.

In de decennia die volgden, speelde Arminia zelden meer dan een paar jaar achter elkaar in dezelfde klasse. Nog 6 maal wist de club naar de Bundesliga te promoveren, evenzovele make degradeerde Bielefeld weer uit de elite. In de jaren 90 speelde Arminia zelfs jarenlang op niveau 3. De afgelopen 5 seizoenen was Bielefeld weer actief op het hoogste niveau, maar in 2008 gebeurde hetgeen elk seizoen al in de lucht hing: degradatie. In het nieuwe seizoen is Arminia Bielefeld als één van de favorieten in de tweede Bundesliga van start gegaan. Tegen Hansa Rostock werd die favorietenrol waargemaakt. Mede door een strafschop werd het 3-1.



Al sinds 1926 speelt Arminia in het stadion dat traditioneel de Bielefelder Alm wordt genoemd. Deze naam is sinds enige jaren ook ten prooi gevallen aan de vercommercialisering. In tegenstelling tot vele andere Duitse stadions is het terrein van de club zelf en hoefden er geen atleten in het stadion geduld te worden. De tribunes konden dus dicht op het veld gebouwd worden. De laatste jaren is het stadion volledig omgebouwd. Recent is als laatste de nieuwe hoofdtribune gebouwd. De prijzen voor de zitplaatsen in dit indrukwekkende bouwwerk zijn echter zoveel hoger dan die in de rest van het stadion dat de tribune bijna leeg bleef, terwijl de rest van het stadion goed gevuld was.








De thuishaven
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Stadionhopper

Citaat van: hgrm op aug 17, 2009, 21:20:15


Kun je nog aangeven waar deze foto exact is genomen? Is een schitterende foto waar het Starhov stadion compleet op staat. Als het me lukt zou ik hem ook zo willen nemen.
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

hgrm

De foto is genomen vanaf het Eiffeltorenachtige bouwsel in het park bij de sterrenwacht. Als je de kabeltrein (funiculair) neemt vanaf de binnenstad de berg op, kom je er vanzelf.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen