Euskal Selekzioa - Peru

Gestart door AthleticHolanda, jan 02, 2014, 21:19:38

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

AthleticHolanda

Omdat ik het toch op een ander forum heb gepost, ook maar hier.

Deel 1

In september maakte ik een trip naar Barcelona en vlak daarna besloot ik voor het einde van het jaar nog minstens één keer naar het Iberisch schiereiland te gaan. Dat was er in de eerste helft van 2013 namelijk door andere prioriteiten niet van gekomen. Tripjes naar Spanje combineer ik het liefst met wedstrijd van Athletic, maar dit seizoen is het bezoeken van thuiswedstrijden een lastige opgave. Dat vanwege het feit dat Athletic in een voor 2/3e afgebouwd stadion speelt waardoor het stadion elke week is uitverkocht en niet socios meestal geen kans krijgen om kaarten te kopen. Voor mij leuke (nieuwe stadions) uitwedstrijden stonden niet meer op het programma en de bekerloting viel tegen. Dan maar plan B in werking stellen, de autonome selecties!

Het wachten kon beginnen, wie zouden de tegenstanders worden, wanneer zouden de wedstrijden gespeeld worden en niet onbelangrijk, in welke stadions zou er gespeeld gaan worden?
Zoals het 'tegen' zat met de wedstrijden van Athletic, zo zat het mee met de wedstrijden van Baskenland en Catalonië. Catalonië zou twee dagen na Baskenland spelen. Dat pakte goed uit aangezien er ook wel eens meer tijd tussen de duels in zit. Daarnaast kon ik op de tussenliggende dag amateurvoetbal zien in Baskenland en last but not least zouden de duels plaats gaan vinden in stadions waar ik nog nooit eerder een wedstrijd zag. Beter kon dus eigenlijk niet, vluchten en hotels werden geboekt en zo stond ik vrijdagavond weer in Santander, een stad die ik vrijwel alleen in het donker ken vanwege de vluchten die uit onze regio altijd pas 's avonds daar landen.

Na de overnachting trok ik vroeg in de middag naar Bilbao om daar rustig in te checken, te eten en te relaxen. De wedstrijd zou pas om 20.45 uur beginnen maar ik was getipt dat rond 18.00 uur vlakbij de oude binnenstad een gezamenlijke optocht naar San Mamés zou beginnen. De nieuwe groep die de fanatieke supporters representeert, genaamd Garaitezinak oftewel 'onverslaanbaren' zou dit organiseren. De Garaitezinak bestaat uit leden van de fanatieke groepen van de grotere Baskische clubs. Dat zijn voornamelijk leden van Herri Norte Taldea (Athletic), Indar Gorri (Osasuna), Mujika (Real Sociedad) en Iraultza 1921 (Alavés). Omdat er wel degelijk rivaliteit tussen deze groepen en clubs bestaat werd het publiek vooraf opgeroepen om kleren en vlaggen van de nationale selectie te dragen en geen clubkleuren. Daar werd ook grotendeels gehoord aan gegeven.

's Middags was het al groot feest in de smalle en meest alternatieve straatjes van de Casco Viejo waar de fans alvast de nodige alcohol consumeerden. Groepjes uit het hele 'land' waren naar Bilbao gekomen, velen van hen met kannen vol met voornamelijk wijn die gemixt werd met frisdrank. Toen iedereen aardig aangeschoten was en het donker was geworden kon de optocht beginnen. Vanwege problemen met fakkels en knalvuurwerk tijdens de vorige editie een jaar geleden in Anoeta vroeg Garaitezinak om deze keer tijdens de officiële demonstratie op de avond een dag voor de wedstrijd, en tijdens de wedstrijd, vuurwerk achterwege te laten. Dit omdat het collectief serieus genomen wil worden en de 'kerstmiswedstrijd' niet het enige doel is.
In de optocht werd er rustig op los gefakkeld en geknald, in het stadion was later geen vuurwerk meer te zien of te horen.

Om 18.00 uur was het nog relatief rustig rondom El Arenal. Kinderen maakten gretig gebruik van de speeltoestellen en zeurden de ouders de oren van de kop af voor een bezoekje aan de churreria kraam. Tussen de families dronken ook groepjes jonge supporters er rustig op los, discussieerden ze met elkaar en werd er gevoetbald. Zoals overal in Iberië gebeurd alles (te) laat en dus was het om 18.15 uur nog steeds relatief rustig. Enkele minuten later doemde er plots steeds luider wordend gezang op uit de nauwe straatjes van de Casco Viejo. In de achterste straat van de zazpi kaleak (zeven straten) waren ze begonnen en onderweg waren alle groepjes vanaf elke andere kroeg aangesloten. De afstand van El Arenal naar San Mamés bedraagt zo'n tweeënhalve kilometer en die gingen we tevoet afleggen, ik en zo'n 4999 andere supporters...

De meute liep achter drie spandoeken, de voorste was er een in ten faveure van de 'officialisatie', daar waar het uiteindelijk allemaal om draait. Daarna kwam een spandoek van de sfeergroep Garaitezinak en het derde spandoek was ter herdenking aan Aitor Zabaleta en Iñigo Cabacas, die er zo toch nog een beetje bij waren. Real Sociedad-supporter Aitor Zabaleta werd vijftien jaar geleden vermoord door leden van een neo-nazigroep van Atlético Madrid, leden die nauwelijks gestraft zijn en nog steeds in het stadion zitten. Iñigo Cabacas werd bijna twee jaar geleden vermoord door iemand van de Ertzaintza, de relpolitie. De agent is nooit gestraft. Achteraf bleken zowel Aitor als Iñigo compleet onschuldig te zijn...

De tocht verliep vredig en met veel gezang, sier- en knalvuurwerk. Via licenciado pozas de straat van het centrum naar San Mamés werd het stadion bereikt, echter in de laatste delen van pozas bleven al veel supporters hangen bij de talloze barretjes.
Het team gaat tegenwoordig door het leven als Euskal Selekzioa. Dat lijkt een logische naam maar enkele jaren geleden veroorzaakte dit onderwerp een dermate grote rel dat de wedstrijd in 2009 tegen Iran zelfs moest worden afgezegd. De Euskal Selekzioa speelt al vanaf 1915 onofficiële interlands en tot 2007 werd gespeeld onder de naam 'Euskadi', een naam die de selectie in de huidige tijd niet meer past. Euskadi staat namelijk voor de drie 'Spaans-Baskische' provincies Bizkaia, Gipuzkoa en Araba, terwijl spelers uit het hele 'land' voor de Basken spelen. Vandaar dat de spelers in 2007 opteerden voor de naam 'Euskal Herria' dat staat voor het hele Baskenland, dat buiten de Spaanse Autonome Regio 'País Vasco' ook nog de provincies Nafarroa, Nafarroa Beherea, Lapurdi en Zuberoa omvat. De laatste drie liggen op Frans grondgebied. Deze potentiële naamsverandering leidde dus tot zoveel politieke ophef, dat als consensus maar werd gekozen voor de naam 'Baskische selectie'.

De organisatie ter promotie van Baskische nationale elftallen in sporten, Esait, heeft het al jaren moeilijk met het vinden van aansprekende tegenstanders om uiteenlopende redenen. Met Peru werd een tegenstander gevonden die, verrassend genoeg, pas voor het eerst tegen de Basken zou spelen. Verrassend in die zin, omdat de band van Baskenland met de Latijnse landen er goed is en er al veel te gast waren in Baskenland.

Ondertussen liep het nieuwe San Mamés langzaam redelijk vol. Uitverkocht zijn de wedstrijden van de Baskische selectie nooit maar met ruim 25000 supporters was de belangstelling groot genoeg. Van het nieuwe San Mamés had ik eigenlijk geen verwachtingen en vooral daarom vond ik het waarschijnlijk zo lelijk nog niet. Dat gezegd, wordt het alleen nog maar lelijker als het straks een keer is afgebouwd en bij het oude San Mamés valt het natuurlijk helemaal in het niet. Dat een nieuw stadion ook voordelen heeft moet ik eveneens toegeven, ik had namelijk meer dan genoeg beenruimte en er zaten geen twee personen tegen me aan te drukken. Ruimte genoeg dus.

Ondanks dat het nieuwe stadion al een half jaar in gebruik is haperde de geluidsinstallatie en konden de volksliederen niet worden gespeeld. Dit tot teleurstelling van de fans, waaronder enkele honderden Peruanen die verspreid zaten over het hele stadion. Aan de spandoeken te zien waren ze uit elke uithoek van Spanje aangereisd om hun nationale team aan het werk te zien.

Misschien had een deel van de Peruaanse fans al snel spijt dat ze al die moeite hadden genomen. Omdat veel spelers oftewel clubverplichtingen hebben, oftewel simpelweg niet vrij worden gegeven door hun clubs, kan Baskenland nooit in de sterkst mogelijke opstelling spelen. Deze keer ontbraken o.a. Javi Martinez (Bayern), Fernando Llorente (Juventus), César Azpilikueta (Chelsea), Natxo Monreal (Arsenal), Mikel Arteta (Arsenal), Stephane Ruffier (Saint-Etienne), Raul Garcia (Atlético Madrid) en Fernando Amorebieta (Fulham) vanwege gedoe met hun clubs. Daarnaast konden door blessures o.a. Iker Muniain, Ander Herrera, Xabi Alonso en Mikel Rico er niet bij zijn. Alleen met deze spelers zou Peru al opgerold moeten worden, maar de huidige selectie deed niet voor ze onder. Met rust stond er al 3-0 op het scorebord, na rust werd deze score nog even verdubbeld. Doelpunten kwamen van Aduriz, Agirretxe, Torres en Susaeta.

De Garaitezinak zorgden gedurende bijna de hele wedstrijd voor sfeer. Echter tussen de 10e en 20e minuut verlieten ze het vak uit protest. Navraag heeft me nog steeds niet gebracht wat ik zoek, maar de meeste fans denken dat het echter een protest is tegen het feit dat het team nog geen officiële status heeft.
De Peruanen werden te kijk gezet en iedereen verliet uiteindelijk met een goed gevoel het stadion, al blijft het wrang dat je eigen nationale team geen officiële wedstrijden mag spelen. De Spaanse bond heeft het nieuwe San Mamés naar voren geschoven als speellocatie voor het EK van 2020 dat in meerdere Europese landen plaats zal vinden. Wanneer de UEFA dit accepteert zal Spanje in Bilbao moeten spelen, als het aan de 25000 aanwezigen van deze avond ligt, zal het dan een wedstrijd tegen Euskadi, Euskal Herria of de Euskal Selekzioa betreffen...




















HRM1880

Wanneer gaan ze de laatste tribune achter de goal eigenlijk afwerken?

AthleticHolanda

Citaat van: HRM1880 op jan 02, 2014, 21:57:02
Wanneer gaan ze de laatste tribune achter de goal eigenlijk afwerken?

Daar zijn ze momenteel mee bezig, de verwachting is dat het eind 2014 een heel eind af moet zijn.