Stelling van de dag - 29 september 2008

Gestart door TeeZee, sep 29, 2008, 12:52:09

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TeeZee

Het kapitalisme is op zijn retour, nu de zeepbel van het Amerikaanse idealisme waarbij de markt zichzelf reguleert is gebarsten. Altijd is voorgehouden dat privatisering prijsverlagingen voor de consument zou opleveren, maar het leverde vooral graaigedrag in de top op. We staan op een keerpunt in de geschiedenis nu het gespeculeer met niet-bestaand geld tot een crisis heeft geleid. Wellicht dat nu essentiele zaken zoals de zorg en het onderwijs gevrijwaard blijven van "de markt". Als de mens om zou hebben kunnen gaan met volledige vrijheid, dan zou het communisme ook gewerkt kunnen hebben.

Wat zou de opvolger van het kapitalisme zijn? Een heel nieuw systeem, of meer van hetzelfde (ongetwijfeld dat, want grote revoluties heb ik sinds de val van de muur nooit meer meegemaakt).

Maroboduus

Leuke stelling TeeZee! Interessant en gewaagd ook je stelling dat "Als de mens om zou hebben kunnen gaan met volledige vrijheid, dan zou het communisme ook gewerkt kunnen hebben." Zou ik je mogen vragen deze nog wat verder uit te werken?

Persoonlijk denk ik niet dat het na deze financiële crisis gedaan zal zijn met het kapitalisme. De markt, en dan vooral de banksector, heeft de billen lelijk verbrand en zal dus spreekwoordelijk op de blaren moeten zitten - maar pas nadat men het achterwerk onder de koude douche heeft gekoeld. Diezelfde koude douche zal er allicht voor zorgen dat het gezonde mensenverstand aanvankelijk weer terug zal keren, maar zodra er weer megawinsten op de loer liggen, wint de hebzucht het van het verstand en het geweten en blijken de blaren allang weer vergeten.

TeeZee

Citaat van: Maroboduus op sep 29, 2008, 13:24:49Interessant en gewaagd ook je stelling dat "Als de mens om zou hebben kunnen gaan met volledige vrijheid, dan zou het communisme ook gewerkt kunnen hebben." Zou ik je mogen vragen deze nog wat verder uit te werken?
Het communisme is gestoeld op volledige gelijkheid (solidariteit) en dat iedereen daar zijn/haar steentje aan bijdraagt. Dat systeem werkt niet, omdat de mens zo niet in elkaar zit. De gemiddelde mens is pas bereid om wat extra's te doen als er ook wat extra's tegenover staat. Het communistische systeem is niet motiverend, hetgeen in achteruitgang van de creativiteit (en dus progressie) leidt. Volledige vrijheid staat aan de andere kant van het spectrum, waarin juist het gelijkheidsprincipe over boord gegooid wordt. Het recht van de sterkste geldt dan, waardoor het ieder voor zich is. Logisch dat je dan niet gebaat bent bij beperkende regels en dat je dan pakt wat je pakken kunt. Ook dat, zien we nu, gaat een keer mis.

CiteerPersoonlijk denk ik niet dat het na deze financiële crisis gedaan zal zijn met het kapitalisme. De markt, en dan vooral de banksector, heeft de billen lelijk verbrand en zal dus spreekwoordelijk op de blaren moeten zitten - maar pas nadat men het achterwerk onder de koude douche heeft gekoeld. Diezelfde koude douche zal er allicht voor zorgen dat het gezonde mensenverstand aanvankelijk weer terug zal keren, maar zodra er weer megawinsten op de loer liggen, wint de hebzucht het van het verstand en het geweten en blijken de blaren allang weer vergeten.
Daar kan ik me rationeel gezien volledig in vinden.

De eerste reactie van de VVD, een partij die het liberalisme en de privatisering aanhangt, was trouwens erg typerend: jammer dat er geen bedrijven geinteresseerd waren in Fortis.

hgrm

Vaak is het pas achteraf mogelijk om historische gebeurtenissen te duiden. Past de huidige kredietcrisis in het rijtje 1789, 1848, 1917, 1933, 1989? Of is het slechts vergelijkbaar met 1968, 1973, 1985. De meeste lezers zullen het eerste rijtje direct herkennen: Franse Revolutie, Revolutiejaar, Russische Revolutie, Machtsovername NSDAP en val van het Communisme. Zonder uitzondering gebeurtenissen die de decennia erna (en zelfs langer) hebben beheerst. Het tweede rijtje valt onder de categorie. "even schrikken en weer doorgaan": de beurskrach van 1985, de studentenopstanden van 1968 en de oliecrisis van 1973. Van 2001 (9/11) kan ik nu nog niet inschatten in welk rijtje het over 50 jaar staat, laat staan van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Dat gezegd hebbend, denk ik toch dat we met wat fundamentere problemen te maken hebben dan in 1985. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader, destijds werkzaam bij de effectenafdeling van Credit Lyonnais Bank (toevalligerwijze voorloper van de Fortisbank), destijds een keer 's avonds thuis kwam met de mededeling "ik heb klanten in een half uur een miljoen zien verliezen". Na een tijdje was het echter weer over en ging alles weer op de oude voet door. De crisis van 1929 -voor zover uit mijn geschiedenisboeken weet- had veel dramatischere effecten dan de huidige crisis -miljoenen werden werkloos, indirect werd Hitler er door in het zadel geholpen en in Amerika werd met de New Deal een ongekend investeringsprogramma door de staat op poten gezet-, maar aan het systeem werd niets veranderd.

Wat de crisis van nu anders maakt, is naar mijn gevoel de publieke opinie. In Nederland speelt het verhaal van graaikapitalisten, vijandige overnames (Stork, ABN), exorbitante bonussen etc. Voeg daarbij nog de recente boekhoudzeperds als die van Ahold en de kritiek op de marktwerking in onderwijs, zorg en OV. Ook in het buitenland (zelfs de VS) begint het volk zich af te keren van het neoliberale gedachtengoed. Twintig jaar geleden boekte het kapitalisme een glorieuze overwinning op het communisme. Sinds dien hebben we voor zoete koek geslikt dat het steeds verder opengooien van de markt en het afbreken van de mechanismen die de denivellering tegen gaan (sociale zekerheid) uiteindelijk voor iedereen het beste is.

De huidige crisis laat zien dat dit niet werkt. Laat je de markt zijn gang gaan, dan profiteren vooral de have's als het goed gaat en bloeden vooral de havenot's als het even niet goed gaat. Dankzij de huidige crisis en dankzij de opstelling van de media wordt dit nu voor de massa zichtbaar.

Uiteindelijk denk ik niet dat we meteen kunnen spreken van het einde van het kapitalisme. Een democratie zal altijd gekoppeld zijn aan een min of meer vrije markt-economie; vrijheid van ondernemen is even fundamenteel als vrijheid van godsdienst en van meningsuiting. Wat ik wel verwacht, is dat overheden -onder druk van de publieke opinie- weer meer economische macht naar zich toe gaan trekken. Aan de ene kant door regulering, aan de andere kant voor nationalisering. Maar uiteindelijk zal het niet meer dan een rimpeling in de economische vijver zijn.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Han

Ik durf deze stelling niet te torpederen met een one-liner maar de aanbeveling dringt zich op dat mocht De Staat Der Nederlanden ter beurze gaan dit het uitgelezen moment lijkt om in te stappen in het fonds Salvatore-Socialisme.

De shirtsponsor van Feyenoord is Fortis, het Binnenhof-asylum voor boven hun stand levende vinex-kredietgraaiers die hun neus ophalen voor daklozen en zwervers en nu in extra-time hun grasveldje in de achtertuin gesubsidieerd zien door her Salvatore-Fonds. Next in line is Aegon, geaffilieerd met Ajax. 
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Mach

Hoezo de vrije markt heeft gefaald? Er is altijd regulering geweest en dit heeft altijd de markt al ontregeld. Als ik nu hoor dat die halsema nu weer alleen maar het woord regulering in de mond kan nemen maar geen flauw idee heeft waar het over gaat dan wordt ik wel een beetje bang. Als de economie op het randje staat dan is de kans groot dat juist dit soort politici het wel over het randje gooien.

Het kapitalisme is nog springlevend en gaat gewoon verder, vrijwel niemand heeft er baat bij dat dit niet zo is. Laat je geen onzin voorspiegelen door socialistjes als bos.

hgrm

Citaat van: Han op sep 30, 2008, 01:46:08
De shirtsponsor van Feyenoord is Fortis, het Binnenhof-asylum voor boven hun stand levende vinex-kredietgraaiers die hun neus ophalen voor daklozen en zwervers en nu in extra-time hun grasveldje in de achtertuin gesubsidieerd zien door her Salvatore-Fonds. Next in line is Aegon, geaffilieerd met Ajax. 

Als Fortis pak 'm beet een jaartje of 3 eerder genationaliseerd was, dan had Kalpu zonder problemen een Nederlands paspoort gekregen....
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen