Financiële situatie Engels Voetbal

Gestart door Daniel, mrt 24, 2009, 16:47:29

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Daniel

Citaat www.voetbalprimeur.nl
Clubs in het Engelse profvoetbal dreigen massaal kopje onder te gaan door de economische crisis. Een aantal verenigingen dreigt het einde van het seizoen niet eens meer heelhuids te halen, waaronder het Southampton van Mark Wotte.

Volgens een onderzoek van The Daily Mirror is de nood bij de clubs bijzonder hoog. Salarissen kunnen niet of nauwelijks betaald worden en van contractverlengingen is helemaal geen sprake. Naar verwachting komen er na dit seizoen honderden voetballers op straat te staan.

Omdat de FA bijzonder streng straft in geval van financiële sores overwegen diverse clubs dit seizoen de handdoek in de ring te gooien. Als zij voor donderdag aangeven het op eigen kracht niet te redden worden zij onder curatele geplaatst en trekt de FA hen tien punten af.

Op die manier voorkomen de clubs dat zij het volgende seizoen met een puntenachterstand starten. League Two-club Darlington koos al voor die constructie en naar verwachting zullen enkele ploegen dat voorbeeld volgen.

Charlton Athletic -met een schuld van 25 miljoen euro- wordt door het Engelse dagblad als de belangrijkste kandidaat genoemd. Enkele jaren geleden speelden The Addicks nog Europees voetbal, maar nu bungelt de club kansloos onderaan het Championship.

Ook Southampton -waar Mark Wotte en consorten nog dapper tegen degradatie strijden- zou het voorbeeld van Darlington overwegen. Door geldzorgen moesten The Saints al een deel van hun stadion sluiten en werden er de afgelopen transferperiodes telkens dure spelers weggedaan.

Daarnaast zullen er in de League One en Two enkele verenigingen de strijd tegen de rode cijfers opgeven. Het is in die gevallen bijzonder onzeker of de clubs volgend seizoen een doorstart zullen maken, of het bijltje er definitief bij zullen neergooien.


Enkele honderden voetballers komen na dit seizoen dus op straat te staan door de financiele wanorde bij Engelse voetbal. Enkele clubs zouden weleens kunnen verdwijnen. Dat zou toch een verschrikkelijke gebeurtenis zijn. Wat vinden jullie hiervan en welke club zou absoluut niet mogen verdwijnen en zonder wie zouden we wel kunnen volgens jullie?
Laats bezochte ground: Generali Arena, Sparta-Praag

Joost

Omdat er in Engeland bijzonder veel met jaarcontracten wordt gewerkt zullen uiteindelijk de spelers wel de dupe worden en met minder geld genoegen moeten nemen. Verder lijkt het me een nogal sensatiezoekend artikeltje. Darlington heeft een financieel verstandige beslissing genomen maar of er nog veel zullen volgen, ik denk het niet.

Erkaa

Charlton en recent Europees voetbal?

Houseman

Citaat van: Joost op mrt 24, 2009, 17:19:14
Omdat er in Engeland bijzonder veel met jaarcontracten wordt gewerkt zullen uiteindelijk de spelers wel de dupe worden en met minder geld genoegen moeten nemen.

Dat zou tijd worden.

Hugo

Citaat van: Houseman op mrt 25, 2009, 07:57:16
Dat zou tijd worden.

De spelers met de minimale contracten. De toppers hebben langdurige contracten en kunnen gewoon blijven cashen.

Joost

Citaat van: Houseman op mrt 25, 2009, 07:57:16
Dat zou tijd worden.
Als je weet dat in de lagere divisies de spelers slechts een modaal salaris krijgen is die opmerking nogal ongepast.

Houseman

Kom zeg, het is niet alsof ze in de bijstand moeten... denk dat 90% van de mensen die op de tribune staan minder verdienen dan die 22 op het veld.

Natuurlijk is het niet de schuld van de voetballers dat beleidsbepalers van clubs in verhouding teveel salaris betalen vergeleken met wat er binnenkomt, maar een beetje realisme onderin de voetbalpiramide zou wat mij betreft niet verkeerd zijn.

Joost

Citaat van: Houseman op mrt 25, 2009, 09:23:44
Kom zeg, het is niet alsof ze in de bijstand moeten... denk dat 90% van de mensen die op de tribune staan minder verdienen dan die 22 op het veld.

Natuurlijk is het niet de schuld van de voetballers dat beleidsbepalers van clubs in verhouding teveel salaris betalen vergeleken met wat er binnenkomt, maar een beetje realisme onderin de voetbalpiramide zou wat mij betreft niet verkeerd zijn.
je slaat de plank volledig mis. Een gemiddelde voetballer in League Two verdient niet meer dan de gasten op de tribune. Daarnaast zijn er strikte eisen aan de hoeveelheid inkomsten die aan spelerssalarissen mogen worden besteedt.

hgrm

Het is een kwestie van veel te optimistisch begroten. Geld uitgeven dat er nog niet is, dat zelfs nog niet eens toegezegd is, maar "dat er wel gaat komen". Ik heb het jaren lang zelf meegemaakt bij de zaalvoetbalclub. Tot februari ging het goed, en dan was het geld op. En kon het bestuur weer bijlappen. Zo zijn in 13 jaar aardig wat van mijn zuurverdiende eurootjes verdwenen....

De ene kant van het probleem is dat iedereen zijn best doet om gaten te dichten. Bestuur dat zelf de beurs trekt, sponsors, gemeenten, supporters. De enigen die doorgaans niets bijdragen, zijn de spelers. Het kan geen kwaad dat zij ook eens de broekriem aantrekken. Dat er in de lagere divisies van de League met semiprofs gewerkt zou moet worden, lijkt me geen slecht idee.

De andere kant van het probleem is het hierboven aangegeven 'optimistisch begroten'. Vooral bij de kleine clubs is het bestuur vaak in handen van goedwillende amateurs. Ze hebben het succes van de club voor ogen, denken vaak dat alle geplande doelen (sportief gezien) gehaald gaan worden en dat het geld dan ook wel komt. Jaarlijks zien we weer de gevolgen. Wat dus nodig is, is strikte controle bij het opstellen van de begroting.

Externe professionals zouden -zeker bij clubs die al in zwaar weer zitten- moeten toezien dat er alleen begroot wordt met geld dat er is en niet met geld dat misschien komt. Komt het toch, dan kan het altijd nog uitgegeven worden of -beter nog- gereserveerd voor als de inkomsten dreigen te verminderen.

De oplossing lijkt simpel, maar is dat niet. Als club wil je mee met de rest, ook al is de rest rijker, heeft de rest een suikeroom en kun je het zelf eigenlijk niet betalen. Daar moet dus een rem op gezet worden. En daar moeten de bonden een sterke rol in spelen.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen