GroundhoppersNet

Overigen => Koffieleut => Topic gestart door: hgrm op feb 20, 2010, 12:54:41

Titel: Politiek
Bericht door: hgrm op feb 20, 2010, 12:54:41
Ik heb de laatste tijd een talent ontwikkeld om met de TV aan in slaap te vallen en op het juiste moment weer wakker te worden. Zo heb ik een paar dagen geleden de laatste 4 ritten van de 1000 m mannen gezien en ben ik vannacht getuige geweest van de val van Balkenende IV.
Volgens mij wordt het politiek gezien een hele interessante tijd.

1) Balkenende heeft nu 4 kabinetten geleid waarvan er 4 gevallen zijn, meest door onderling gekrakeel. Het lijkt me dat die man het leiderschap mist om een kabinet fatsoenlijk te leiden. Ik denk dat de rol van Balkende in de Nederlandse politiek uitgespeeld is.

2) Afgaande op de recente peilingen gaat het heel moeilijk worden om een stabiele coalitie te vormen. Toen ik me voor politiek ging interesseren, was een tweepartijen-kabinet de norm. Daarna kregen we 6 driepartijen-kabinetten (2 keer paars, 4 keer Balkenende). Daarvan zijn er vijf gevallen. Nu zullen het waarschijnlijk 4 partijen of nog meer moeten worden.

3) Centrumlinks lijkt me uitgesloten. Het wantrouwen tussen CDA en PvdA zit zo diep dat ik me niet kan voorstellen dat ze na de verkiezingen weer samen gaan. Zeker als Bos bij de PvdA lijsttrekker blijft en Verhagen het bij het CDA wordt.

4) Centrumrechts is in theorie het meest stabiel: waarschijnlijk is CDA, VDD en PVV genoeg voor een (krappe) meerderheid. Maar ik kan me niet voorstellen dat er met de PVV een regeerakkoord uit te onderhandelen is. En al zou het wel lukken (misschien met gedoogsteun van PVV voor een CDA/VDD minderheidskabinet), dan ben ik er van overtuigd dat Wilders de boel binnen een half jaar opblaast.

5) Andere combinaties met PVV lijken me niet mogelijk gezien de toon die de PVV tegen links en D'66 aanslaat en andersom.

6) De tweede optie lijkt me een Centrumrechts kabinet met VVD/D'66/CDA. Maar zoals het er nu voorstaat komen die een zetel of 5 à 10 te kort. Dus er moet een vierde partij bij. Kan wel (bv CU of desnoods GL), maar lijkt me niet megastabiel.

7) Een linkse coalitie (die mijn voorkeur heeft) van PvdA, D'66, SP en GL kan momenteel niet (10 zetels te kort), maar als de PvdA een slaatje slaat uit de val van het kabinet, dan is het misschien een optie. Maar alleen als de PvdA het voortouw mag nemen in de onderhandelingen. Als het CDA het grootst wordt, zorgen ze wel dat ze in de regering komen.

8) Tenslotte zou Paars III ook kunnen. VDD, PvdA, D'66, SP en GL kunnen een monsterverbond sluiten om het CDA buiten de deur te houden. Ideologisch wordt het een gedrocht en zo'n kabinet wordt besluiteloos en instabiel.

9) Als ik de opties overweeg, dan zou het me niks verbazen als er over een jaar weer verkiezingen zijn. Het grootste probleem is in mijn ogen de PVV. Ik acht de PVV niet in staat om op een constructieve manier in de regering deel te nemen, dus in feite zijn er maar 125 zetels beschikbaar om een coalitie te smeden, waardoor het te versnipperd is. Pas als de PVV bij de verkiezingen na de volgende gedecimeerd wordt tot 5 of 10 zetels (zie LPF), dan is er weer normale coalitievorming mogelijk.

10) Concluderend ben ik dus blij met deze val, omdat we nu een jaar eerder verkiezingen hebben en dus ook een jaar eerder van de PVV af zijn.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Stadionhopper op feb 20, 2010, 13:04:51
De Tweede Kamer heet een volksvertegenwoordiging te zijn. Ik vraag me al jaren af welk volk ze vertegenwoordigen? Niet meer het Nederlandse volk (voor de linkse rakkers lees: het volk dat in Nederland woont).
Het kwartje van Kok is nooit teruggegeven aan het volk. Er worden beloftes gemaakt naar de burgers waar ze later op terugkomen.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op feb 20, 2010, 13:06:08
Ik vind de rol van de ChristenUnie heel apart in het verhaal. Bos cs geven duidelijk aan dat ze niet willen dat er een verlenging komt van de missie. CU is het daar mee eens maar kiest dan toch de kant van CDA om het besluit uit te stellen. Ideologisch is het te snappen maar logisch is het niet.

Jammer dat een in potentie stabiel kabinet om zo'n klein item valt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Hielke op feb 20, 2010, 13:24:29
Citaat van: hgrm op feb 20, 2010, 12:54:41
Ik heb de laatste tijd een talent ontwikkeld om met de TV aan in slaap te vallen en op het juiste moment weer wakker te worden.

Ik ben ook met de tv op NOVA in slaap gevallen, maar schrok om 3 uur wakker. Nét te vroeg...

Dat het kabinet is gevallen, vind ik een niet leuk, niet jammer, maar logisch. Een uitvloeisel van het Davids-rapport. Daarmee is Balkenende zelf gevallen als minister-president. Omdat bleek dat hij Nederland een oorlog in heeft gelogen, om Bush te pleasen. Na zijn reactie op het rapport heeft hij vervolgens ervoor gezorgd dat niemand hem ooit nog serieus kan nemen. Zelfs zijn coalitiegenoten niet. Dat bleek wel toen hij donderdagavond door Bos openlijk werd vernederd.

Balkenende kunnen we missen als kiespijn, maar zijn opvolgers eveneens. Ik vind Bos en Pechtold geschikte premiers. Maar meer voor de hand liggen Verhagen, Wilders of nogmaals Balkenende. Daar moet je toch niet aan denken. Ik hoop dat het nog lang duurt voordat er verkiezingen zijn...

Titel: Re: Politiek
Bericht door: Stadionhopper op feb 20, 2010, 13:35:53
Citaat van: Hielke op feb 20, 2010, 13:24:29
Ik hoop dat het nog lang duurt voordat er verkiezingen zijn...

Binnen 83 dagen moeten er nieuwe verkiezingen komen.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Hielke op feb 20, 2010, 13:46:50
Citaat van: Stadionhopper op feb 20, 2010, 13:35:53
Binnen 83 dagen moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Klopt, maar ik deel de zorgen van hgrm. Gaan we een Wilders-kabinet tegemoet? In zo'n land wil ik niet wonen.

Citaat van: Breda op feb 20, 2010, 13:40:00
Bos is bij uitstek ongeschikt. Hij heeft deze week aangetoond dat hij zelfs als minister blijft denken als partijpoliticus.

Maar als minister van Financiën is hij met vlag en wimpel geslaagd. Dat hij dit kabinet heeft laten vallen, kun je hem niet kwalijk nemen. Iemand moest de stekker eruit trekken. Als het aan het CDA had gelegen had deze genante vertoning oneindig voortgeduurd, onder een premier zonder enig gezag. Dat is toch niet de bedoeling van poltiek?

Ik vind Bos veel meer een staatsman dan Balkenende.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op feb 20, 2010, 13:55:41
Citaat van: Breda op feb 20, 2010, 13:40:00
Bos is bij uitstek ongeschikt. Hij heeft deze week aangetoond dat hij zelfs als minister blijft denken als partijpoliticus.

We hebben een Nederlandse Van Rompuy nodig. Een eminent CDA-politicus. Ruding? Van den Broek?

Daar dacht ik vanochtend ook over, geen van de huidige partijleiders is in mijn ogen een geschikte Premier. Bos kan niet genoeg boven de partijen staan, Balkenende wordt inmiddels zo uitgekotst dat een volgende Premierschap niet voor de hand ligt en zeker niet geloofwaardig is. Rutten is te onervaren en de andere partijen zijn te klein. Sowieso zie ik in Halsema, Kant, Rouvoet geen Premier.

Titel: Re: Politiek
Bericht door: spons op feb 20, 2010, 14:07:38
Citaat van: Breda op feb 20, 2010, 13:52:05
Ik neem hem dat zeer kwalijk. Wie laat nu, in deze economische omstandigheden, een kabinet vallen over zo'n onbeduidend onderwerp en zet juist daarover zijn hakken in het zand? Internationaal slaan we een modderfiguur. We gaan maanden zonder bestuur tegemoet en daarna moeten we maar afwachten welke constellatie het wordt. Nee, zéér onverantwoordelijk.

ik denk dat het CDA en CU ook het kabinet wilde laten vallen maar die christelijke schijnheilen hebben Verhagen ( door om een brief van de NAVO te vragen ) voor het karretje gespannen om Bos erin te luizen en de schuld te kunnen geven
Titel: Re: Politiek
Bericht door: King Nothing op feb 21, 2010, 03:32:01
Reken maar dat de PVV (Wilders) de grootste partij gaat worden bij de komende verkiezingen. Hij gaat uit deze val wel een slaatje slaan door nog meer populistisch gewauwel te gaan spugen. En de niet-erg-nadenkende kiezers lopen er wel blind achteraan. Wilders roept "wat iedereen denkt," net zoals Fortuijn deed, en heeft net zoveel oplossing voor zijn uitspraken als Fortuijn.

Maar soit, dat is mijn idee ;)

Ik ga me de komende tijd eens wat verdiepen in partijprogramma's en dan ga ik een keuze maken, maar ik heb al een idee welke kant ik op ga.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op feb 21, 2010, 09:03:47
Misschien ga ik wel voor het eerst strategisch stemmen, dit keer, op D'66
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Lek11 op feb 22, 2010, 08:37:35
Mijn voorkeur gaat uit naar een coalitie met CDA, VVD en PVV. Maar ik ben helaas bang dat dat hem niet gaat worden.

Kan allemaal wel eens een rare situatie opleveren..
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op feb 22, 2010, 09:42:20
Citaat van: Lek11 op feb 22, 2010, 08:37:35
Mijn voorkeur gaat uit naar een coalitie met CDA, VVD en PVV. Maar ik ben helaas bang dat dat hem niet gaat worden.

Kan allemaal wel eens een rare situatie opleveren..

Mijn voorkeur misschien stiekem ook wel, maar dan alleen omdat een dergelijk kabinet het niet langer dan een half jaar volhoudt. Dus binnen een jaar weer verkiezingen, waarbij het probleem PVV zichzelf oplost. Net als de LPF rond 2002.
En dan is het wachten op de volgende rechtse volksmenner die opstaat......
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Lek11 op feb 22, 2010, 09:51:05
De LPF is naar mijn mening niet te vergelijken met de PVV. Wanneer Pim nog had geleefd was het allemaal heel anders gelopen, die hele LPF was niks zonder Fortuyn. Zonde.

En ben ik de enige die géén tegenstander van de PVV is?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op feb 22, 2010, 10:08:39
Citaat van: Lek11 op feb 22, 2010, 09:51:05
De LPF is naar mijn mening niet te vergelijken met de PVV. Wanneer Pim nog had geleefd was het allemaal heel anders gelopen, die hele LPF was niks zonder Fortuyn. Zonde.

En ben ik de enige die géén tegenstander van de PVV is?

Ideologisch zijn PVV en LPF misschien niet vergelijkbaar, behalve dat er geen sprake is van een beginselprogramma waarop het partijprogramma gebaseerd is. Qua organisatie zie ik wel grote overeenkomsten.

Allereerst het ontbreken van een partijstructuur met afdelingen, opleidingen etc. waardoor er nauwelijks politieke ervaring en gogme aanwezig is.

Ten tweede dat er een Grote Leider (hoofdletter sarcastisch bedoeld) is die alles bepaalt. Als die wegvalt (ik hoop niet dat dat met de PVV gaat gebeuren; ik gun niemand een kogel), dan is de rest een kruiwagen kikkers.

Ten derde is het enige wat de LPF heeft laten zien en het enige wat de PVV tot nu toe heeft laten zien het signaleren van problemen. Realistische oplossingen hebben beide groeperingen nooit aangedragen.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Lek11 op feb 22, 2010, 10:52:22
Met dat tweede ben ik het inderdaad ook wel eens. De LPF was niks zonder Pim en de PVV zal ook niks zijn zonder Geert. Denk wel dat dit voor de PVV in de loop van de tijd nog kan verbeteren.

Wilders heeft z'n hele familieleven aan de wilgen gehangen om te kunnen zeggen wat hij wil. Niemand anders in de regering durft dat, terwijl er een aantal zijn die het ook echt wel eens zijn met Wilders op een aantal punten. Ze zijn bang om ook niet meer zonder bewaking over straat te gaan. Arie Slop was daar een voorbeeld van vorige week tijdens het TV-debat.

Onder andere minimumstraffen invoeren en bezuinigen op multiculti vind ik wel realistische oplossingen. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik ga stemmen maar de kans dat het PVV gaat worden is groot, alleen al om tegen die onbetrouwbare kliek te stemmen wat er nu zit.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op feb 22, 2010, 11:06:50
Ik zou het stemmen op de PVV om die reden nogal jammer vinden. In dat geval zou je ook op een partij kunnen stemmen die wat constructiever denkt en ook oplossingen biedt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op feb 22, 2010, 16:39:21
Ik zou het liefst een regeringscoalitie zien met SP en Partij voor de Dieren. Helaas komen ze zo'n 60 zetels te kort.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op feb 22, 2010, 17:35:42
Ik denk dat mijn denkbeelden delen in van het gedachtengoed van D66, Groen Links en VVD overlappen. Ik heb echter niet de indruk dat dat een houdbare coalitie is.

Misschien is kiezen intuïtie, gepaard gaand met verwachting. Ik heb niet te indruk dat mensen kiezen na partijprogramma's doorwrocht te hebben.

Als het gaat om stemmen op personen, vertrouwen en charisma dan zouden de in eerste zin genoemde partijen al onaantrekkelijker worden. In mijn ogen is Wilders de zuurstoffles van Pechtold en Rutten een man die karakterologisch te ver van mij afstaat.

Voorts heb ik het vermoeden dat Wilders in staat moet worden geacht zijn partij salonfähiger te maken en te profileren als serieus coalitiepartner; en stel ik vraagtekens bij het soortelijk gewicht van kandidaten die zijn kamerzetels warm gaan houden.

Door zakelijke omstandigheden heb ik Pim Fortuyn, een intrigerende persoonlijkheid, vrijwel wekelijks meegemaakt in de aanloop naar de verkiezingen; en ben ik destijds ooit zeer nauw betrokken geraakt bij sollicitaties van kandidaatkamerleden voor de LPF. Het vooruitzicht aangaande de PVV stemt dan niet milder als het gaat om niveau van de zich aanbiedende garnituur.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op feb 22, 2010, 20:36:29
Citaat van: Han op feb 22, 2010, 17:35:42Door zakelijke omstandigheden heb ik Pim Fortuyn, een intrigerende persoonlijhied, vrijwel wekelijks meegemaakt in de aanloop naar de verkiezingen; en ben ik destijds ooit zeer nauw betrokken geraakt bij sollicitaties van kandidaatkamerleden voor de LPF. Het vooruitzicht aangaande de PVV stemt dan niet milder als het gaat om niveau van de zich aanbiedende garnituur.
Fortuyn was verantwoordelijk voor de huidige totaal gepolariseerde sfeer in Nederland en noemde de islam als eerste achterlijk.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op feb 22, 2010, 20:54:00
Citaat van: TeeZee op feb 22, 2010, 20:36:29
Fortuyn was verantwoordelijk voor de huidige totaal gepolariseerde sfeer in Nederland en noemde de islam als eerste achterlijk.

Lees jij uit mijn bijdrage enige affectie voor zijn gedachtengoed?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Hielke op feb 22, 2010, 21:17:14
Nooit geweten dat Fortuyn een liefhebber van Engels voetbal was.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op feb 22, 2010, 21:18:23
Citaat van: Han op feb 22, 2010, 20:54:00
Lees jij uit mijn bijdrage enige affectie voor zijn gedachtengoed?
Ik zou als ik geen affectie had voor zijn gedachtengoed niet betrokken raken bij de samenstelling van zijn kamerbrigade. Nu zeg jij dat dat uit zakelijke motieven voortkwam, maar ik kan niet helemaal volgen hoe dat dan werkt.

Heb jij trouwens Nawijn destijds geselecteerd? Die heeft nu zijn eigen partij in Zoetermeer.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op feb 22, 2010, 23:38:05
Citaat van: TeeZee op feb 22, 2010, 21:18:23
Ik zou als ik geen affectie had voor zijn gedachtengoed niet betrokken raken bij de samenstelling van zijn kamerbrigade. Nu zeg jij dat dat uit zakelijke motieven voortkwam, maar ik kan niet helemaal volgen hoe dat dan werkt.

Heb jij trouwens Nawijn destijds geselecteerd? Die heeft nu zijn eigen partij in Zoetermeer.

Ik ben niet betrokken geweest bij enige ballotage dan ook en elaboreer.

Bij een van mijn voormalige werkgevers ben ik in dienst geweest als hoofd communicatie & public relations. In die functie was ik met grote regelmaat achter de schermen aanwezig bij een tv-programma waamee mijn bedrijf zich zeg maar geassocieerd had als 'slapende sponsor'. Pim Fortuyn was een regelmatig terugkerende gast in dat programma. Vandaar de ontstane 'relatie'.

Op de dag dat zijn gewraakte interview werd gepubliceerd in De Volkskrant (Februari 2002) waarin artikel 1 van de grondwet centraal stond vroeg hij mij wat ik van het interview vond en ik vroeg hem of hij gek geworden was. Ik schep namelijk graag een confronterend en conflicterend klimaat.

Dan ontspint zich aan aangename polemiek met een bijzondere persoonlijkheid, waarvoor ik geen ontzag koesterde, maar wel een niet te verklaren idee van respect. En hij vond mij kennelijk aangenaam als sparrend klankbord.

Diezelfde avond overigens zou hij, wegrijdend in een auto, met geopend raam declameren  'ik word de volgende minister-president'.

Ik onderneem nu een aantal reuzenstappen als ik zeg dat mijn werkgever zegt toe te juichen als ik politieke ambities zou koesteren; uiteraard met het oog op het vooruitzicht van een vooruitgeschoven (s)pion in Den Haag. Vertel mij wat over verborgen agenda's.

De lokroep van mijn werkgever, het charme-offensief van de initiatiefnemer van het tv-programma en de soufflage van Pim Fortuyn maakt een nooit eerder vertoonde display van pragmatisme en opportunisme in mij los.

Ik vraag namelijk bedenktijd, declareer zijn boeken, en dwing bij mijn werkgever een betaalde leespauze en retraitre af in Engeland om mij te bezinnen. Ik sluit niet uit dat ik Engeland verkoos vanwege de fixturelist.

Zo kon het gebeuren dat ik de verzamelde werken van Pim Fortuyn las bij een kabbelende bergstroom nabij Uppermill en dat dat wonderwel samenviel met de wedstrijden 195, 196 en 197 uit Images Of The Ninety-Two.

Na terugkomst stond vast dat ik me niet zou laten verleiden tot een jumelage met de LPF maar wilde voor geen goud het selectiecircus missen. Zo kon het dus óók gebeuren dat ik op een ochtend in het meer dan naargeestige Schiedam te gast was voor een 'intake-gesprek' met de pluchegeile Mat Herben en een andere patjepeëer. Al snel werd duidelijk dat ik na eventuele uitverkiezing dé kandidaat was voor de portefeuille 'Sport'. Diepgang van een surfplank daar in Schiedam.

Uiteindelijk liet ik mijn werkgever weten verstek te laten gaan. Ik weet niet meer welke motieven ik daar heb voor aangevoerd maar wél dat het mede heeft geleid tot een motie van wantrouwen en negatieve aantekening, vastgelegd in mijn personeelsdossier. Het kon er nog nét bij in de kantlijn na diverse andere aanvaringen.

Uiteindelijk ben ik uitgezwaaid met een 'gouden handdruk' en daarom zit ik nu hier.











Titel: Re: Politiek
Bericht door: Lek11 op mrt 04, 2010, 08:54:44
Blijkbaar zijn de mensen in Den Haag en vooral in Almere het zat.

Wilders in Almere: 'Wij gaan de grootste partij van Nederland worden'.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 04, 2010, 09:07:16
Wat zijn ze dan zat? Volgens mij zijn er een hoop mensen gevoelig voor het gewauwel van Wilders (en anderen, het begon met Fortuyn) dat het zo slecht gaan in Nederland.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Lek11 op mrt 04, 2010, 09:19:34
Citaat van: hgrm op mrt 04, 2010, 09:07:16
Wat zijn ze dan zat? Volgens mij zijn er een hoop mensen gevoelig voor het gewauwel van Wilders (en anderen, het begon met Fortuyn) dat het zo slecht gaan in Nederland.

Het 'straattuig' wat alles en iedereen terroriseert.

Dit soort 'tuig':
www.youtube.com/watch?v=xozTQR1QzDQ (http://www.youtube.com/watch?v=xozTQR1QzDQ#ws)
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 04, 2010, 09:29:01
Dat straattuig waar iedereen het over heeft maar wat bijna niemand in levende lijve tegenkomt, bedoel je?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Lek11 op mrt 04, 2010, 10:07:44
Blijkbaar wel. De mensen in Almere stemmen niks voor niks PVV, het zijn echt niet allemaal 'proteststemmen'.

In Den Haag hetzelfde. De opkomst was vergeleken met 2006 ongeveer 10% hoger. Je kunt wel nagaan dat het merendeel van die 10% op de PVV heeft gestemd. Ik denk dat al die mensen die al hun hele leven in Den Haag wonen, hun buurt negatief hebben zien veranderen door de jaren heen. Die mensen zijn het spuugzat en voor hen is er nu eindelijk een partij die er wat aan gaat doen.

Ik ben zeker geen PVV-aanhanger. Ik ben het ook zeker niet altijd eens met Wilders. Het idee van de 'kopvodden tax' en hoofddoekjes verbieden in gemeentelijke instellingen vind ik veel en veel te ver gaan en schandalig.

Maar een feit is wel dat de problemen die hij benoemt wel degelijk spelen in veel gemeentes/steden. Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je niet normaal over straat kan gaan. Neem nou die Molukkers in bijvoorbeeld Culemborg; reken maar dat het merendeel PVV gaat stemmen. Ik heb een ervaren leraar gesproken die in Rotterdam les geeft, op een school met bijna alleen maar niet-westerse allochtonen, een zogenoemde 'zwarte school'. Hij ziet de ene leraar naar de andere leraar overspannen vertrekken, omdat volgens hem simpelweg de cultuur hier botst en er geen respect meer is. Er is geen houden aan.

Of Wilders zulke problemen op kan lossen gaat het even niet om. Feit is gewoon dat die problemen wel degelijk spelen en de cijfers liegen er niet om.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op mrt 04, 2010, 11:40:15
Citaat van: Lek11 op mrt 04, 2010, 10:07:44
Blijkbaar wel. De mensen in Almere stemmen niks voor niks PVV, het zijn echt niet allemaal 'proteststemmen'.

In Den Haag hetzelfde. De opkomst was vergeleken met 2006 ongeveer 10% hoger. Je kunt wel nagaan dat het merendeel van die 10% op de PVV heeft gestemd. Ik denk dat al die mensen die al hun hele leven in Den Haag wonen, hun buurt negatief hebben zien veranderen door de jaren heen. Die mensen zijn het spuugzat en voor hen is er nu eindelijk een partij die er wat aan gaat doen.

Ik ben zeker geen PVV-aanhanger. Ik ben het ook zeker niet altijd eens met Wilders. Het idee van de 'kopvodden tax' en hoofddoekjes verbieden in gemeentelijke instellingen vind ik veel en veel te ver gaan en schandalig.

Maar een feit is wel dat de problemen die hij benoemt wel degelijk spelen in veel gemeentes/steden. Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je niet normaal over straat kan gaan. Neem nou die Molukkers in bijvoorbeeld Culemborg; reken maar dat het merendeel PVV gaat stemmen. Ik heb een ervaren leraar gesproken die in Rotterdam les geeft, op een school met bijna alleen maar niet-westerse allochtonen, een zogenoemde 'zwarte school'. Hij ziet de ene leraar naar de andere leraar overspannen vertrekken, omdat volgens hem simpelweg de cultuur hier botst en er geen respect meer is. Er is geen houden aan.

Of Wilders zulke problemen op kan lossen gaat het even niet om. Feit is gewoon dat die problemen wel degelijk spelen en de cijfers liegen er niet om.
Wilders is goed in het aanstippen van die problemen maar zijn oplossingen zijn ridicuul. En politiek is het brengen van oplossingen, niet slechts roepen wat er fout is.

Daarnaast zeg je dat het respect uit de samenleving is, als ik Wilders mag geloven dan is dat allemaal de schuld van de Islam. Toch is dat respect bij 'nederlandse'  jongeren ook volstrekt weg, hoe verklaart-ie dat dan.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 04, 2010, 14:07:58
Citaat van: Lek11 op mrt 04, 2010, 10:07:44Of Wilders zulke problemen op kan lossen gaat het even niet om.
Mocht hij gaan regeren dan is dat wel waar hij op afgerekend gaat worden. Het zal inderdaad zo zijn dat Wilders een hoop zgn. 'erkenningsstemmen' krijgt, maar uiteindelijk zal diezelfde boosheid zich tegen hem kunnen keren, want dat is een zich steeds herhalend patroon in de politiek.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: King Nothing op mrt 04, 2010, 19:04:51
Citaat van: hgrm op mrt 04, 2010, 09:07:16
Volgens mij zijn er een hoop mensen gevoelig voor het gewauwel van Wilders (en anderen, het begon met Fortuyn) dat het zo slecht gaan in Nederland.

Meelopers noem je dat. Als je zelf na kunt denken over politiek, over uitspraken en over de gevolgen van een Wilders als premier dan bedenk je je wel 3x voordat je PVV gaat stemmen. Maar je kop boven het maaiveld uit durven steken is eng, met de meute meelullen dat "het zo kut gaat in Nederland door alle allochtonen" is veel makkelijker.
Ik werk in een fabriek, dus ik zie wat simpele mensen om me heen (ik werk, klinkt arrogant, best wel onder mijn niveau maar soit). Er lopen zoveel collegae die PVV gaan stemmen. Ik wil dan weten waarom je PVV gaat stemmen, wat er aan de standpunten van de PVV zo boeiend is, waarom je Wilders als premier ziet en vooral, wat vind je van de oplossingen die Wilders heeft.
Van de meesten krijg je het antwoord "ja, ehm, hij's tegen buitenlanders" Ja. En? "Nou, daar zijn er zoveel van" Sja, maar je kan er zo weinig tegen doen want die mensen hebben een Nederlands paspoort, het zijn Nederlanders dus horen ze hier. Antwoord daarop? "Oh. Nee hoor, 't zijn buitenlanders en ze moeten hier weg"

Echt, je kan er niet tegen praten. Ik heb maar besloten om mezelf uit te sluiten van politieke gesprekken op m'n werk, ik stem straks in juni op een partij nadat ik een weloverwogen beslissing heb genomen op basis van standpunten, ideeën en oplossingen. Ik weet iig wel dat ik niet op een partij stem die een christelijke of een ander op geloof gebaseerde grondslag heeft.

Aangezien ik niet meer in Nederland woon mocht ik gisteren niet stemmen.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Gert op mrt 04, 2010, 19:33:18
Citaat van: Hielke op feb 20, 2010, 13:46:50
Gaan we een Wilders-kabinet tegemoet? In zo'n land wil ik niet wonen.

Titel: Re: Politiek
Bericht door: spons op mrt 05, 2010, 07:59:06
Citaat van: TeeZee op feb 22, 2010, 16:39:21
Ik zou het liefst een regeringscoalitie zien met SP en Partij voor de Dieren. Helaas komen ze zo'n 60 zetels te kort.

elke vorm van extremisme lijkt me geen optie dus ook deze combinatie niet
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 05, 2010, 09:45:39
Citaat van: spons op mrt 05, 2010, 07:59:06
elke vorm van extremisme lijkt me geen optie dus ook deze combinatie niet

Dat de partij voor de dieren niet serieus te nemen is, ben ik met je eens. Zolang er nog genoeg mensen zijn waarmee het niet goed gaat, moeten we dieren niet te belangrijk maken.

Maar de SP is niet extremistisch. Zowel in de interne partijstructuur als in de verschillende parlementen houdt de SP zich aan de democratische spelregels en is er de bereidheid tot samenwerken met andere partijen en het sluiten van compromissen. Dat blijkt wel uit het feit dat de SP in veel gemeentes behoorlijk succesvol heeft deelgenomen aan het college en ook veel bereikt heeft.
Op landelijk niveau is het er helaas nog niet uitgekomen; voor de combine CDA-PvdA was de SP te bedreigend en dus heeft men voor de tandenloze tijger CU gekozen. Maar je ziet inmiddels wel dat bijvoorbeeld de PvdA de standpunten van de SP begint over te nemen. Bijvoorbeeld wat betreft marktwerking.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op mrt 05, 2010, 10:47:43
De SP is het beste wat de gemeente Heerlen de afgelopen 20 jaar is overkomen. Na jarenlang het CDA gehad te hebben, wij hadden uberhaupt geen verkiezingen nodig in die tijd, die nooit de mijnsluiting hebben kunnen verwerken en het imago heeft kunnen oppoetsen heeft de SP bijzonder goed werk geleverd.

Ik denk zelfs dat wanneer Marijnissen nog lijsttrekker was geweest landelijk de SP in Heerlen richting 50% van de stemmen was gegaan.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: spons op mrt 05, 2010, 11:07:02
Citaat van: Joost op mrt 05, 2010, 10:47:43
De SP is het beste wat de gemeente Heerlen de afgelopen 20 jaar is overkomen. Na jarenlang het CDA gehad te hebben, wij hadden uberhaupt geen verkiezingen nodig in die tijd, die nooit de mijnsluiting hebben kunnen verwerken en het imago heeft kunnen oppoetsen heeft de SP bijzonder goed werk geleverd.

Ik denk zelfs dat wanneer Marijnissen nog lijsttrekker was geweest landelijk de SP in Heerlen richting 50% van de stemmen was gegaan.

ter info, hetr communisme is in de rest van de wereld zo'n 20 jaar geleden ter ziele gegaan
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op mrt 05, 2010, 12:34:03
Citaat van: spons op mrt 05, 2010, 11:07:02
ter info, hetr communisme is in de rest van de wereld zo'n 20 jaar geleden ter ziele gegaan
Bij ons heette dat Catholisisme ;)
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 05, 2010, 13:06:02
De SP is niet communistisch (maar hier en daar wel erg conservatief) en de Partij voor de dieren is geen one-issue partij. @Joost: wat heeft de SP dan precies goed gedaan volgens de inwoners van Heerlen?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: spons op mrt 05, 2010, 13:12:03
Citaat van: TeeZee op mrt 05, 2010, 13:06:02
De SP is niet communistisch

mijn mening is dat het daar wel heel erg tegenaan hangt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 05, 2010, 13:38:40
Citaat van: spons op mrt 05, 2010, 13:12:03
mijn mening is dat het daar wel heel erg tegenaan hangt.
Wat is er volgens jou dan precies communistisch?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 05, 2010, 14:32:16
Het communisme (in de vorm van marxisme-leninisme) heeft men in de USSR 74 jaar (1917-1991) geprobeerd en het bleek niet te werken. De idealen zijn prachtig, maar de mens is blijkbaar niet in staat daar vorm aan te geven, zodat men is afgegeleden tot in politieke zin dictatuur en in economische zin incompetentie.

Het liberalisme regeert in het westen sinds de neergang van de absolute monarchie. 1789 is een mooi jaar om als startpunt te noemen. Ondanks dat het liberalisme en het daarmee verbonden vrije-markt-denken algemeen verantwoordelijk wordt gehouden voor de economische crisis en indirect ook voor de milieuproblematiek en het armoede-probleem, lijkt het er momenteel niet op dat het volk zich afkeert van het liberalisme. Blijkbaar zijn er te veel mensen met wie het redelijk goed gaat en die denken dat ze dit te danken hebben aan het liberalisme. Dat er grote groepen binnen Nederland en nog grotere groepen buiten Nederland buiten de boot vallen, is geen argument, blijkbaar.


Dit wordt des te duidelijker als we kijken naar de tussenweg, de sociaaldemocratie. De afgelopen 150 jaar heeft de sociaaldemocratie diverse malen aan de deur van de liberale macht geroffeld. Het valt op dat de sociaaldemocratie vooral sterk was toen het economisch slecht ging of er grote tegenstellingen waren. Ik denk aan de tijd rond 1900, de crisisjaren na 1929, de wederopbouwtijd na de 2e wereldoorlog en de tijd na de oliecrisis in de jaren 70/80. Gelukkig heeft de sociaaldemocratie in die korte periodes van doorbreking van de liberale maalstroom veel goeds gedaan. Zonder sociaaldemocratie geen sociale zekerheid en bescherming van werknemers; van de liberalen hoef je zoiets niet te verwachten.

Ondanks dat het in Nederland bijzonder goed gaat en weinig mensen de sociaaldemocratie nog nodig hebben, zijn er gelukkig toch nog partijen die verder kijken dan het VINEX-huis met tuin, de Audi A4 voor de deur en de flatscreen aan de muur; tegenwoordig de hoogste idealen van de gemiddelde Nederlander. Er zijn nog partijen die bereid zijn een stukje welvaart in te ruilen voor welzijn. Er zijn nog partijen die het onverteerbaar vinden dat onze rijkdom wordt opgebouwd over de ruggen van de verschoppelingen der aarde, al wonen die nu niet meer in onze eigen arbeiderswijken, maar in China, India of Brazilië.

Als je die houding 'communistisch' wil noemen...dan hef ik met plezier de internationale aan.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op mrt 05, 2010, 15:17:35
Citaat van: TeeZee op mrt 05, 2010, 13:06:02
De SP is niet communistisch (maar hier en daar wel erg conservatief) en de Partij voor de dieren is geen one-issue partij. @Joost: wat heeft de SP dan precies goed gedaan volgens de inwoners van Heerlen?

SP heeft eerst in de wijken heel veel gedaan. Bij mijn ouders bijvoorbeeld hebben de bewoners jarenlang teveel betaald aan plantsoenonderhoud. SP heeft dat samen met de bewoners rechtgetrokken. Door die wijkgerichte aanpak, we kregen ook een wijkagent bijvoorbeeld, heeft de partij in de gemeenteraad een enorme vlucht genomen.

Met SP in de coalitie is het centrum gerevitaliseerd. De woonboulevard, grootste in Nederland, is nog verder uitgebreid. Het kerkplein is op de schop en nu een gezellig plein met cafe's geworden. Belangrijker nog is dat de drugsoverlast door junks momenteel 0 is. Middels een camerasysteem en speciale politieteam zijn ze allemaal verjaagd. Het stationsgebied is opgeknapt, de communicatie vanuit de gemeente is tegenwoordig top.

Heerlen is geen oude stad met grachtjes en vol oude gebouwen en zal dat ook nooit worden. Wel is het nu een frisse stad die alles biedt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op mrt 08, 2010, 22:33:40
Als het mag gaan om 'media spindoctoring' vraag ik mij af hoe groot de invloed is van het dagblad De Telegraaf. Ik probeer mij aan de indruk te ontworstelen dat het electoraat niet gevoelig is voor 'brain washing' en op de een of andere manier lukt me dat niet.

Ik veronderstel dat De Telegraaf in staat is om de PVV te decimeren als de krant (hoofd)redactioneel stellig partij kiest voor de VVD of het CDA in de aanloop naar de komende verkiezingen.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: ZZ op mrt 10, 2010, 18:32:45
CiteerZowel in de interne partijstructuur als in de verschillende parlementen houdt de SP zich aan de democratische spelregels en is er de bereidheid tot samenwerken met andere partijen en het sluiten van compromissen. Dat blijkt wel uit het feit dat de SP in veel gemeentes behoorlijk succesvol heeft deelgenomen aan het college en ook veel bereikt heeft.
Op landelijk niveau is het er helaas nog niet uitgekomen; voor de combine CDA-PvdA was de SP te bedreigend en dus heeft men voor de tandenloze tijger CU gekozen. Maar je ziet inmiddels wel dat bijvoorbeeld de PvdA de standpunten van de SP begint over te nemen. Bijvoorbeeld wat betreft marktwerking.

De geschiedschrijving over de vorige formatie is tegenwoordig de beste proeve of we met een klassieke, overtuigde SP-er te maken hebben. De rest van Nederland ziet in de veel te starre houding van destijds namelijk gewoon het al dan niet moedwillig ontlopen van regeerverantwoordelijkheid.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 10, 2010, 19:34:11
Wat moet je dan? Zoals de CU er voor spek en bonen bij zitten met een paar Jip- en Jannekeministeries?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: ZZ op mrt 10, 2010, 19:49:05
De CU heeft 6 zetels en de SP 25 dus die vergelijking gaat al niet op. Het is immers waarschijnlijk dat op basis van die zetelverdeling de SP veel meer had kunnen afdwingen dan de CU kon. Daarnaast heb ik niet de indruk dat de CU zelf over Jip- en Jannekeministeries sreekt omdat zij naast defensie ook de voor hen heel belangrijke post van jeugd- en gezinsbeleid kregen. Dat was één van de pijlers onder hun campagne en als je daar dan met je zes zeteltjes grote invloed op mag uitoefenen heb je het goed gedaan.

De SP heeft een misschien wel eenmalige kans om met maarliefst 25 zetels in een coalitie te gaan zitten verspeeld doordat ze niet voldoende beseften alleen concrete dingen te kunnen afdwingen wanneer ze bereid waren tot compromissen op andere terreinen. Ik zou me dan als SP-stemmer behoorlijk bekocht voelen. Of heeft dat geschreeuw in de oppositie voor hun stemmers zoveel opgeleverd?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 10, 2010, 20:24:07
Op het moment dat duidelijk werd dat CDA de grootste werd, was me al duidelijk dat het niet ging lukken. CDA zou de SP nooit accepteren zolang ze de touwtjes in handen hadden bij de formatie. Het was voor de SP beter geweest als een kwart van de stemmers op PvdA ipv SP had gestemd.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: ZZ op mrt 10, 2010, 20:43:22
CiteerOp het moment dat duidelijk werd dat CDA de grootste werd, was me al duidelijk dat het niet ging lukken. CDA zou de SP nooit accepteren zolang ze de touwtjes in handen hadden bij de formatie. Het was voor de SP beter geweest als een kwart van de stemmers op PvdA ipv SP had gestemd.

Ah, het lag dus allemaal aan anderen.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 10, 2010, 21:54:11
Citaat van: ZZ op mrt 10, 2010, 20:43:22
Ah, het lag dus allemaal aan anderen.

Het hoeft toch geen betoog dat het CDA de pest is voor de democratie in Nederland?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 10, 2010, 22:37:43
Laat ik me verklaren.

1) Het CDA ronselt onder valse voorwenselen stemmen. Terwijl partijkopstukken zelf toegeven dat het CDA geen Christelijke partij is en uit het gevoerde beleid van de afgelopen 30 jaar (minus 8 jaar paars) blijkt in geen enkel opzicht dat het CDA zich laat inspireren door het Christelijke gedachtegoed. Desaltniettemin wordt "de C" gretig gebruikt om de stemmen van het naïve, voornamelijk katholieke, electoraat binnen te slepen.

2) Het CDA regeert net zo makkelijk met links als met rechts. Het CDA is er meester in om alles wat ook maar een beetje op werkelijke verandering lijkt te torpederen. De hoofdzaak is dat het CDA regeert en dat alle poppetjes weer een plekje op het pluche krijgen. Hierdoor is er in Nederland de laatste decennia geen kabinet geweest dat voortvarend de heersende problemen aan weet te pakken. Zelfs tijdens Paars; er was toen zo'n monsterverbond nodig om het CDA buiten de deur te houden dat ook Paars een tandeloze tijger is gebleken.

3) Het CDA is er meester in om de gaan strijken met de eer van de succesjes die geboekt worden en de schuld als het mis gaat op het bordje van de coalitiepartner te schuiven. Kijk de verkiezingsuitslagen van de laatste 20 jaar er maar op na: zonder uitzondering heeft de partij die met het CDA regeerde, de klappen gekregen.

Gelukkig lijkt de kiezer het nu door te krijgen, niet in het minst door de Balkenende, met zijn botheid en zijn gebrek aan gladheid waarin CDA'ers doorgaans uitblinken. En verder dankzij Bos, die er in slaagt om duidelijk te maken dat het toch echt het CDA was dat zich niet aan het regeerakkoord wenste te houden.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 10, 2010, 23:03:18
Citaat van: ZZ op mrt 10, 2010, 18:32:45
De geschiedschrijving over de vorige formatie is tegenwoordig de beste proeve of we met een klassieke, overtuigde SP-er te maken hebben. De rest van Nederland ziet in de veel te starre houding van destijds namelijk gewoon het al dan niet moedwillig ontlopen van regeerverantwoordelijkheid.
Maar wat is eigenlijk de juiste geschiedschrijving en hoe weten we dat dan zeker?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: ZZ op mrt 11, 2010, 00:04:24
CiteerLaat ik me verklaren.

1) Het CDA ronselt onder valse voorwenselen stemmen. Terwijl partijkopstukken zelf toegeven dat het CDA geen Christelijke partij is en uit het gevoerde beleid van de afgelopen 30 jaar (minus 8 jaar paars) blijkt in geen enkel opzicht dat het CDA zich laat inspireren door het Christelijke gedachtegoed. Desaltniettemin wordt "de C" gretig gebruikt om de stemmen van het naïve, voornamelijk katholieke, electoraat binnen te slepen.

Het is wel zo dat het CDA met haar tijd mee gaat en zaken als euthanasie en abortus zeer restrictief wil toestaan. Net als men tegen wil en dank akkoord ging met het homohuwelijk. Waarschijnlijk klopt het dus wel dat het CDA in ieder geval minder Christelijk is geworden. Wat het probleem daarvan is zie ik verder niet; een afname van politiek gekoppeld aan en geïnspireerd door religie is sowieso al toe te juichen en de laatste fanaten hebben prima alternatieven in de vorm van CU of eventueel SGP.

Daarnaast kan iedereen een partijprogramma lezen en zelf bepalen waarom ze ergens op stemmen lijkt me. Het CDA neemt Christelijke waarden als uitgangspunt maar gaat daar niet star mee om. Dat is alleen maar te prijzen.

Citeer
2) Het CDA regeert net zo makkelijk met links als met rechts. Het CDA is er meester in om alles wat ook maar een beetje op werkelijke verandering lijkt te torpederen. De hoofdzaak is dat het CDA regeert en dat alle poppetjes weer een plekje op het pluche krijgen. Hierdoor is er in Nederland de laatste decennia geen kabinet geweest dat voortvarend de heersende problemen aan weet te pakken. Zelfs tijdens Paars; er was toen zo'n monsterverbond nodig om het CDA buiten de deur te houden dat ook Paars een tandeloze tijger is gebleken.

De feiten spreken tegen dat het CDA elke verandering tegenhoudt. Ik noem een zorgstelsel of een verhoging van de AOW-leeftijd; twee zeer moeilijke zaken. Dat het CDA vaak meeregeert komt simpelweg omdat het een vrij genuanceerde middenpartij is waar dus veel andere partijen altijd wel wat raakvlakken mee hebben, ze vaak veel stemmen halen en dus vaak veel te kiezen hebben en dat het een vrij pragmatische partij is waar compromissen mee te sluiten zijn.

Om het gebrek aan daadkracht van Paars, een kabinet waar het CDA niet inzat tóch aan het CDA te wijten is natuurlijk onzin; dat is de schuld van de zittende partijen.

Citeer
3) Het CDA is er meester in om de gaan strijken met de eer van de succesjes die geboekt worden en de schuld als het mis gaat op het bordje van de coalitiepartner te schuiven. Kijk de verkiezingsuitslagen van de laatste 20 jaar er maar op na: zonder uitzondering heeft de partij die met het CDA regeerde, de klappen gekregen.

Het CDA heeft inderdaad - itt bijvoorbeeld de PvdA - haar partijstrategie uitstekend onder controle.

Citeer
Gelukkig lijkt de kiezer het nu door te krijgen, niet in het minst door de Balkenende, met zijn botheid en zijn gebrek aan gladheid waarin CDA'ers doorgaans uitblinken. En verder dankzij Bos, die er in slaagt om duidelijk te maken dat het toch echt het CDA was dat zich niet aan het regeerakkoord wenste te houden.

Volgens mij gaat de discussie er niet om of men zich wel of niet aan het regeerakkoord wilde houden maar aan de wenselijkheid daarvan.

Kortom, het CDA is verre van een pest voor de democratie, we mogen blij zijn dat zo'n partij altijd bereid is verantwoordelijkheid te nemen, compromissen te sluiten en op een pragmatische manier naar problemen kijkt. Dat is namelijk de enige manier waarop onze vorm van democratie enigszins kan functioneren.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: ZZ op mrt 11, 2010, 00:05:56
CiteerMaar wat is eigenlijk de juiste geschiedschrijving en hoe weten we dat dan zeker?

Niet.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op mrt 11, 2010, 09:24:12
Citaat van: ZZ op mrt 11, 2010, 00:04:24
Het is wel zo dat het CDA met haar tijd mee gaat en zaken als euthanasie en abortus zeer restrictief wil toestaan. Net als men tegen wil en dank akkoord ging met het homohuwelijk. Waarschijnlijk klopt het dus wel dat het CDA in ieder geval minder Christelijk is geworden. Wat het probleem daarvan is zie ik verder niet; een afname van politiek gekoppeld aan en geïnspireerd door religie is sowieso al toe te juichen en de laatste fanaten hebben prima alternatieven in de vorm van CU of eventueel SGP.

Daarnaast kan iedereen een partijprogramma lezen en zelf bepalen waarom ze ergens op stemmen lijkt me. Het CDA neemt Christelijke waarden als uitgangspunt maar gaat daar niet star mee om. Dat is alleen maar te prijzen.

Volgens mij haal je twee dingen door elkaar.
Aan de ene kant gaat het over het nemen van Christelijke waarden als uitgangspunt voor politiek, aan de andere kant over het uitdragen daarvan.
In de keuzes die het CDA maakt (zoals euthanasie, abortus, koopzondagen) blijkt dat het Christelijk gedachtengoed geen rol meer speelt of op zijn minst pas op het tweede plan komt. Aan de andere kant weet het CDA donders goed dat een groot deel van de aanhang bestaat uit de katholieke en gematigd-protestantse grijze golf. Deze mensen stemmen al sinds mensenheugenis op het CDA in de veronderstelling dat ze daar als Christen goed aan doen. Ik vind het kiezersbedrog dat het CDA nog steeds aan die gevoelens appeleert.

Citeer
De feiten spreken tegen dat het CDA elke verandering tegenhoudt. Ik noem een zorgstelsel of een verhoging van de AOW-leeftijd; twee zeer moeilijke zaken. Dat het CDA vaak meeregeert komt simpelweg omdat het een vrij genuanceerde middenpartij is waar dus veel andere partijen altijd wel wat raakvlakken mee hebben, ze vaak veel stemmen halen en dus vaak veel te kiezen hebben en dat het een vrij pragmatische partij is waar compromissen mee te sluiten zijn.

Om het gebrek aan daadkracht van Paars, een kabinet waar het CDA niet inzat tóch aan het CDA te wijten is natuurlijk onzin; dat is de schuld van de zittende partijen.

Behalve dat ik de rigide verhoging van de AOW-leeftijd een slechte maatregel vind (maar dat doet in dit bestek niet ter zake), vind ik juist dat een voorbeeld van veel geschreeuw, weinig wol. Het wetsvoorstel is een tandeloze tijger die pas over een jaar of 15 ingaat. Terwijl het geld nu nodig is om de problemen van nu op te lossen. Er is dus weer geen echte keuze gemaakt. En dat gebeurt al 30 jaar niet. Dat is geen kwestie van pragmatisme, dat is een kwestie van conservatisme van het ergste soort: vooral niet te extreme dingen doen en de echte keuzes uit de weg gaan zodat bij de volgende verkiezingen de Partij weer sterk uit de bus komt.

Door het bestaan van een groot CDA zal het er ook nooit van komen dat er wel eens een daadkrachtig kabinet opstaat dat wel met echte maatregelen ingrijpt in de sociaal-economische structuur, hetzij linksom, hetzij rechtsom. Daarvan is Paars het bewijs: doordat het CDA zo groot was, moest er zo'n brede coalitie komen dat de ideologische verschillen van de deelnemende partijen zo uiteenliepen dat het simpelweg onmogelijk was om te regeren in plaats van op de winkel te passen.

Citeer
Het CDA heeft inderdaad - itt bijvoorbeeld de PvdA - haar partijstrategie uitstekend onder controle.

Volgens mij gaat de discussie er niet om of men zich wel of niet aan het regeerakkoord wilde houden maar aan de wenselijkheid daarvan.

Kortom, het CDA is verre van een pest voor de democratie, we mogen blij zijn dat zo'n partij altijd bereid is verantwoordelijkheid te nemen, compromissen te sluiten en op een pragmatische manier naar problemen kijkt. Dat is namelijk de enige manier waarop onze vorm van democratie enigszins kan functioneren.

Compromissen werkt goed als de problemen waarvoor we staan klein zijn. Nu wil ik niet beweren dat de problemen in Nederland zo groot zijn; Nederland doet het (ondanks wat de PVV beweert) over het algemeen niet zo slecht. Maar op een aantal terreinen is het toch zo langzamerhand nodig dat er keuzes gemaakt gaan worden. En dan moet je als politiek de kiezer dwingen die keuze te maken. Links of rechts. En niet hele volksstammen de mogelijk geven om te stemmen op een zwevende partij als het CDA. Want daarmee geeft de kiezer eigenlijk aan "zoek het maar uit, het zal m'n tijd wel duren". In feite is het CDA de vertegenwoordiging van de zwevende kiezer in de Kamer. En dat lijkt me niet bevordelijk voor de democratie.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 11, 2010, 14:29:14
Citaat van: ZZ op mrt 11, 2010, 00:05:56
Niet.
Probleem van de hele politieke discussie is dat we het allemaal, zonder uitzondering, bekijken vanuit ons eigen voorkeursperspectief. Nico Dijkshoorn heeft deze week een column geschreven voor vi waarin een boodschap staat die ik wel kan volgen: we willen ons allemaal graag vasthouden aan bepaalde dogma's, waarvan "links heeft een gat in de hand" en "VVD is de partij van het geld" twee voorbeelden zijn.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op mrt 11, 2010, 23:25:23
Citaat van: TeeZee op mrt 11, 2010, 14:29:14
Probleem van de hele politieke discussie is dat we het allemaal, zonder uitzondering, bekijken vanuit ons eigen voorkeursperspectief.

Tot U sprak de voorzitter van de PVID.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 11, 2010, 23:28:49
Citaat van: Han op mrt 11, 2010, 23:25:23
Tot U sprak de voorzitter van de PVID.
Physical Volume ID?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 12, 2010, 12:47:06
Na Eurlings (CDA) vertrekt ook Bos (PvdA) uit de politiek. Cohen heeft zich kandidaat gesteld als opvolger van Bos en persoonlijk ben ik daar (als iemand die nog nooit PvdA stemde) erg enthousiast over. Ik hoef geen commentaar van Utrechtsupporters nu.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op mrt 12, 2010, 12:47:46
Partij Voor Ingetrapte Deuren.

Whatever & anyway. Wouter Bos heeft zojuist in 's-lands belang de animositeit met de heer Balkenende doorbroken om plaats te kunnen maken voor hogere doelen; namelijk de positie als  aantrekkelijke coalitiepartner en het salonfähiger maken van een gematigder PVDA voor zwevende kiezers en PVV-afvalligen.

Politiek is uiterst boeiende stratego met Cohen als tijdelijk veldheer.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op mrt 12, 2010, 12:53:20
Citaat van: Han op mrt 12, 2010, 12:47:46
Partij Voor Ingetrapte Deuren.
Hahahaha. Tja, je hebt eigenlijk wel gelijk.

Wilders heeft Cohen al een theedrinkende multicultiknuffelaar genoemd. Dat is precies hetgeen waar ik zelf ook in geloof, dus misschien gaat mijn stem wel naar de PvdA, mits ze verder ook wat meer naar de sociale kant opschuiven.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: ZZ op mrt 12, 2010, 13:44:24
CiteerPartij Voor Ingetrapte Deuren.

Whatever & anyway. Wouter Bos heeft zojuist in 's-lands belang de animositeit met de heer Balkenende doorbroken om plaats te kunnen maken voor hogere doelen; namelijk de positie als  aantrekkelijke coalitiepartner en het salonfähiger maken van een gematigder PVDA voor zwevende kiezers en PVV-afvalligen.

Politiek is uiterst boeiende stratego met Cohen als tijdelijk veldheer.

Ik heb niet de indruk dat bovenstaande de grote reden van Bos is geweest maar het is er wel een direct gevolg van. Als onder Cohen een samenwerking PvdA-CDA weer tot de mogelijkheden zou behoren is dat alleen maar toe te juichen.

Nog even over het CDA; mensen die uitsluitend de C zien staan en daarom CDA stemmen zijn het waard om bedrogen te worden. Net als mensen die denken dat de PVV daadwerkelijk voor de vrijheid is, de VVD daadwerkelijk een volkspartij is en de PvdA daadwerkelijk voor de arbeiders is. Verder blijf ik erbij dat een grote middenpartij alleen maar bevorderlijk is voor de manier waarop ons bestuur is ingericht, nog naast het feit dat nuance altijd beter is dan grote uitersten.

In één ding ben ik het wel met hgrm eens; dat de verhoging van de AOW-leeftijd - een uitstekende beslissing overigens - niet daadkrachtig genoeg wordt ingevoerd. Ik heb alleen nou juist net niet de indruk dat dat vooral aan het CDA lag aangezien de PvdA zich in allerlei bochten moest wringen om met een akkoord te komen dat te verkopen was aan de achterban (die in principe tegen was).

Maargoed, ik ben erg benieuwd hoe Cohen het gaat doen. En wie de nieuwe burgervader wordt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op apr 01, 2010, 17:07:08
De bezuinigingsvoorstellen zijn bekend gemaakt. 775 euro eigen risico, alternatieven voor de hypotheekrenteaftrek, versoberen stufi (incl OV-kaart), et cetera.

Wat vinden we ervan?
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Gert op apr 04, 2010, 12:11:48
ik vind het alemaal maar vreemd, het zijn voorstellen zonder status en er worden pas na de verkiezingen besluiten over genomen. Iedereen kan dus naar hartelust shoppen én schoppen, want de ideeën zijn van niemand. Liever had ik een kabinet met ballen gezien dat zelf de knopen had doorgehakt. Nu zijn we zo weer maanden verder voordat er wat besloten wordt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: TeeZee op apr 04, 2010, 12:16:26
Het schijnt volgens het CPB zo te zijn dat als je geen enkele maatregel neemt, het begrotingstekort in 2015 vanzelf weer onder de 3% gekomen zal zijn.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op apr 04, 2010, 20:31:02
Drie maatregelen zijn ruim voldoende en kosten de gewone burger geen cent:

1) Z.s.m. terugtrekken uit Uruzgan, al het materieel dat daar is overdoen aan de hoogst biedende en het defensiepersoneel dat daardoor overbodig geworden is in de WW.

2) De JSF direct afbestellen

3) Zodra het weer een beetje leuk loopt, ABN en Fortis terugbrengen naar de Beurs. Levert klauwen met geld op. Natuurlijk wel wat preferente aandelen in handen houden, zodat Economische Zaken kan ingrijpen als ze weer last krijgen van grootheidswaan of fusiekoorts.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: King Nothing op apr 04, 2010, 20:35:10
Leuk voor de mensen met een beneden-modaal inkomen, 775 euro eigen risico.... Ik heb m'n eigen risico vrijwillig naar 250 euro gezet, maar om nou het drievoudige te gaan betalen zie ik niet echt zitten
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op apr 05, 2010, 14:15:00
Misschien mag ik de intimiteit van dit platform aanspreken voor de volgende suggestie. Het wringt namelijk dat enerzijds sprake is van kennisvlucht vanwege werkeloosheid en dat het onbetaalbaar dreigt te worden om die niet meer aangesproken en derhalve kwijnende kennis institutioneel in stand te houden.

Anderzijds zuchten primaire sociale aandachtsgebieden onder omstandigheden die in steeds mindere mate de eigenlijke activiteiten mogelijk maken. Ik spreek het beeld aan van een agent die niet op straat loopt, van een verpleegster/verzorgster die niet aan een bed verschijnt en van een onderwijzer die niet voor de klas staat.

Het is fundamenteel fout dat de werkende beroepsbevolking niet aan haar feitelijke taken toekomt en dat het instituut van de niet-werkende beroepsbevolking financieel in stand wordt gehouden zonder een tegenprestatie.

De overheid zou kunnen overwegen om een werkorganisatie in het leven te roepen; gelinkt aan de uitkerende UWV instantie, om er Onderwijs, Veiligheid en Gezondheidszorg mee te faciliteren.

Werkzoekenden verrichten onbetaalde administratieve en andere ondersteunende diensten binnen hun eigen mogelijkheden zolang zij geen betaalde baan hebben. Werkzoekenden houden hiermee hun kennis op peil en verliezen het contact met 'de markt' niet; mogelijk verhoogt het kans op herintreding. Weigerende werkzoekenden worden gekort op hun uitkering.

De beoogde werkunit ontlast Onderwijs, Veiligheid en Gezondsheidszorg die zich dan met afstoten van ondersteunende taken kunnen richten op hun eigenlijke activiteiten met een aangepast, lees lager, budget.


De overheid zou kunnen overwegen om een werkorganisatie in het leven te roepen; gelinkt aan de uitkerende UWV instantie, om er Onderwijs, Veiligheid en Gezondheidszorg mee te faciliteren.

Werkzoekenden verrichten onbetaalde administratieve en andere ondersteunende diensten binnen hun eigen mogelijkheden zolang zij geen betaalde baan hebben. Werkzoekenden houden hiermee hun kennis op peil en verliezen het contact met 'de markt' niet; mogelijk verhoogt het kans op herintreding. Weigerende werkzoekenden worden gekort op hun uitkering.

De beoogde werkunit ontlast Onderwijs, Veiligheid en Gezondsheidszorg die zich dan met afstoten van ondersteunende taken kunnen richten op hun eigenlijke activiteiten met een aangepast, lees lager, budget.

Ik probeer te determineren welke ijzersterke argumenten deze manier van denken kracht bij zetten en welke tegenwerpingen valide genoeg zijn om deze case weg te fabelen.

Titel: Re: Politiek
Bericht door: Joost op apr 05, 2010, 20:16:25
Klinkt  als een perfecte oplossing voor structurele werkloosheid maar je stuit direct op wet en regelgeving die zoiets tegenwerkt. Zonder diploma mag je niet voor de klas staan.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: hgrm op apr 06, 2010, 00:33:09
Citaat van: Joost op apr 05, 2010, 20:16:25
Klinkt  als een perfecte oplossing voor structurele werkloosheid maar je stuit direct op wet en regelgeving die zoiets tegenwerkt. Zonder diploma mag je niet voor de klas staan.

Volgens mij bedoelt Han dat nu juist niet.

Een leraar brengt juist een hoop tijd niet voor de klas door. Een deel daarvan is onvermijdelijk (bv. voorbereidingstijd, correctietijd, rapportvergaderingen. Dat kun je een ander niet laten doen). Maar een ander deel kan wèl door een niet-docent worden overgenomen. Administratieve klussen, surveilleren in zelfwerkzaamheidsuren, zelfs leerlingbegeleiding. Hiermee is een deel van het werkdrukprobleem op te lossen en wordt het beroep leraar weer aantrekkelijker.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Han op apr 07, 2010, 00:12:38
Dat is een correcte correctie; ik probeer het bestaansrecht af te tasten van een facilitair huis, bemand door werklozen, dat oneigenlijke taken van een agent, een onderwijzer en een verpleegkundige op zich neemt.
Titel: Re: Politiek
Bericht door: Houseman op apr 07, 2010, 09:02:03
onderschat de onwil en beperkte capaciteiten van een groot deel van de werklozen niet... bovendien creëer je met een dergelijk systeem direct een overschot aan leraren en verpleegkundigen.