www.groundhopping.be

Gestart door georgesv, nov 12, 2008, 10:52:53

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HJanneman

Citaat van: georgesv op dec 14, 2008, 23:15:42
dan raad ik je zeker aan het woensdag te kopen: een special over limburg, met info over alle clubs (in de nationale reeksen)

Was inderdaad een zeer leuk stuk om te lezen: mijn favorieten qua stadions waar nog gevoetbald wordt zijn toch(hoe origineel) STVV, KVSK, KRC Genk(tja, heb toch meer met stadions met een beetje body, waarbij ik niet te veel fantasie hoef te gebruiken om er een stadion van te maken, om zelf te bezoeken in ieder geval, want vind het wel heel leuk om meer materiaal van de kleinere ploegen te zien) en in mindere mate Thes-Sport(de club met het Willem II-logo) en KSK Hasselt.

Pieros

Citaat van: HJanneman op dec 20, 2008, 16:31:11
Was inderdaad een zeer leuk stuk om te lezen: mijn favorieten qua stadions waar nog gevoetbald wordt zijn toch(hoe origineel) STVV, KVSK, KRC Genk(tja, heb toch meer met stadions met een beetje body, waarbij ik niet te veel fantasie hoef te gebruiken om er een stadion van te maken, om zelf te bezoeken in ieder geval, want vind het wel heel leuk om meer materiaal van de kleinere ploegen te zien) en in mindere mate Thes-Sport(de club met het Willem II-logo) en KSK Hasselt.
Weet iemand of dat artikel over de Limburgse clubs ook ergens online is te lezen?

Joost

#47
Citaat van: Pieros op dec 20, 2008, 17:47:51
Weet iemand of dat artikel over de Limburgse clubs ook ergens online is te lezen?
Hij ligt hier op mijn bureau, zal 'm eens voor je scannen. Fijn, collega's uit Belgie.

Ik verwacht overigens deze week een update over Meulebeke op de site.

georgesv

nieuw deze week: Meulebeke (west-vlaanderen)
http://www.groundhopping.be/


georgesv

tekst bij meulebeke:

Een stille nacht in Meulebeke, maar geen heilige nacht. De lokale eersteprovincialer KFC Meulebeke loopt weer tegen een nederlaag op en bengelt onderaan het klassement. Onder het motto "doe eens iets voor een noodlijdende" wil De Bron de West-Vlamingen in deze eindejaarsperiode dan ook een warm hart onder de riem steken. Ze spelen niet voor niets in de kleuren van de kerstman.


Gesteld dat het aan het einde van het seizoen toch nog slecht zou aflopen, dan hoeft dat geen ramp te zijn, want de club daalde en steeg heel wat keren in zijn ondertussen 80-jarig bestaan. Tussen 1965 en 1975 waren de rood-witten een vaste waarde in bevordering. Ook nadien bereikten ze nog enkele malen de nationale afdelingen, maar evengoed zakten ze tussendoor al eens naar tweede provinciale. Daaruit klom Meulebeke drie seizoenen geleden weer omhoog, voorlopig de laatste reeksverandering voor de Beren.


Die bijnaam Beren komt van het wapenschild van Meulebeke, waarop een beer afgebeeld staat, verwijzend naar de oude adellijke familie de Beer. Die had het eeuwen geleden voor het zeggen in Meulebeke, een gemeente tussen Tielt en Ingelmunster. Historisch gezien komt de naam van een molen aan de beek: molenbeek dus eigenlijk. Om wat verwarring te stichten, zeggen ze in het Brusselse Molenbeek dan ook nog: "Waale zaan va Meulebeik." De echte Meulebekenaren nemen die verwarring weer weg door het zelf te hebben over "Mullebeke". Als alle mensen een beetje van goede wille zijn, is er immers vrede op aarde... Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar!


Hugo

@georgesv; wat zijn jouw favoriete foto's van je webstek?

Stadionhopper

Citaat van: TeeZee op dec 24, 2008, 20:11:53
http://www.groundhopping.be/beelden/schaarbeek/index.html

Is dit stadion nog in gebruik?

Ja dit stadion is nog in gebruik. Er spelen 2 clubs in: RC Schaerbeek (club van Marokkanen) en Kosova Schaerbeek (club van Albanezen). Zes spelen alletwee in de 3e provinciale, wel in twee verschillende. 1 Tribune is maar opengesteld voor publiek, de lange zijde met de kleine tribune. Achter het doel is de kans op instortingsgevaar erg groot, ook de lange tribune aan de lange zijde ziet er niet fris meer uit. Aan de andere lant achter het doel zijn nog staanplaatsen, maar aangezien ze voor deze tribunes noodkleedlokalen hebben gemaakt is deze tribune ook niet
meer toegankelijk voor publiek.
Voor andere foto's zie: http://stadionhopper.blogspot.com/2008/09/fc-kosova-schaerbeek-rcs-machelen-4-0_07.html
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

georgesv

Citaat van: Hugo op dec 25, 2008, 08:25:10
@georgesv; wat zijn jouw favoriete foto's van je webstek?

dat vind k erg moeiiljk
omdat ik het natuurlijk persoonlijk bekijk, de sfeer rond het stadion of de match die ik bezocht is voor mij anders dan objectief of technisch (kompositie/scherpte/kleur/ ...) bekijken welke de mooiste foto's zijn.
Per club bekeken heb je eerst en vooral de classics op belgisch-stadionhoppergebied. stadions waar je bijna moeilijk slechte of lelijke foto's kan nemen.
de belangrijkste zijn voor mij
schaarbeek http://www.groundhopping.be/beelden/schaarbeek/index.html
watermaal bosvoorde http://www.groundhopping.be/beelden/watermaalbosvoorde/index.html
berchem http://www.groundhopping.be/beelden/berchem/index.html
vg oostende http://www.groundhopping.be/beelden/vgoostende/index.html
ol. charleroi  http://www.groundhopping.be/beelden/olympiquecharleroi/index.html
bureaufosse luik http://www.groundhopping.be/beelden/tilleurluik/index.html
germinal ekeren http://www.groundhopping.be/beelden/germekeren/index.html

daarnaast heb k er een aantal die ik persoonlijk een mooie reeks vind, of in combinatie met de sfeer of de match die erg aangenaam of speciaal was.
opwijk: http://www.groundhopping.be/beelden/opwijk/index.html
klein en simpel maar fotogeniek stadionnetje. er was een leuke gemoedelijke sfeer. echt de typische vlaamse sfeer bij een lagere-klasse-match

kapellen http://www.groundhopping.be/beelden/kapellen/index.html
het was een bekermatch tegen de toenmalige eersteklasser STVV die ze wonnen met de penalties, dus een erg leuke match.

vurste http://www.groundhopping.be/beelden/vurste/index.html
niet veel foto's maar ik vind ze wel allemaal nog steeds mooi. typisch veldje van een vlaamse landelijke provincialer.

nevele http://www.groundhopping.be/beelden/nevele/index.html
in de nevel. leuke sfeer.

lauwe http://www.groundhopping.be/beelden/lauwe/index.html
bekermatch tegen kv kortrijk, een derby dus met veel volk en sfeer.

eupen  http://www.groundhopping.be/beelden/eupen/index.html
in de sneeuw, leverde mooie beelden op. ik had enkele dagen vrij, het had enkel in de ardennen gesneeuwd, en ik wou al lang een veldje in de sneeuw fotograferen. dan ben ik 250 km gereden naar daar, eerst checkend op internet of er daar echt wel sneeuw lag. daar aangekomen was alles dicht. via het oefenveld kon ik via via tcoh op het veld.

club luik in ans http://www.groundhopping.be/beelden/clubluik/index.html
ik kende club luik van kleinsaf, van hun lange reeks in eerste klasse en zelfs europese successen vroeger op rocourt. het was dan ook een beetje zielig om hen nu hun thuismatchen te zien afwerken op het veld van een eersteprovincialer. maar het was een aangename verrassing om zien dat ze nog steeds erg volk lokten. zoals bij veel traditieclubs die een beetje aan lager wal geraakt zijn (genre rc mechelen, berchem, boom, ...) zijn de fans erg fanatiek en is er erg veel sfeer.
in wallonië is de sfeer op een match bovendien toch wat anders dan in vlaanderen. de mensen zijn er over het algemeen wat gemoedelijker, vriendelijker, socialer.
sinds die match ben ik club luik nog meer gaan volgen, en ik ga zeker nog af en toe een match van hen meepikken.

Hielke

Citaat van: georgesv op dec 25, 2008, 12:59:13
nevele http://www.groundhopping.be/beelden/nevele/index.html
in de nevel. leuke sfeer.

Vorige week reed ik in de mist door België, richting Calais, en moest glimlachen bij het passeren van de afslag Nevele. Mooi dat je zo'n aspect mee neemt in je fotoreportage.

georgesv

nieuw: sk moelingen (limburg)

Joost

Citaat van: georgesv op jan 06, 2009, 21:53:32
nieuw: sk moelingen (limburg)

In het Limburgs Dagblad heeft ongeveer anderhalf jaar geleden een hele bijlage gezeten betreffende Belgie. Ook een stukje voetbal.

Voetbal verbroedert: niet in Voeren

Voetbal verbroedert: De Vlaamse enclave Voeren heeft 4300 inwoners. En twee voetbalclubs: de 'roden' en de 'blauwen'. Een Franstalige en een Nederlandstalige. Een armlastige en een rijke. Verdeeld Belgie in een notendop.

Op het dorpsplein hangt tussen twee huizen een verroest uithangbord met het opschrift SK Moelingen. Loop onder het bord door en via een kronkelig landweggetje, dwars tussen de veestapels en mesthopen door, stuit je uiteindelijk op een afgelegen weiland, dicht tegen de A2 naar Luik aan. Een voetvalveld en twee barakken. In de ene kleedt men zich om. In de andere drinkt men een pint.

Op het oude onderkomen van SK, de blauwen, zo genoemd naar de kleur van hun tenue, wordt een aantal malen per week nog getraind. Immer onder het wakend oog van een man in schipperstrui. Licht gebruind, boerse kop, geslepen blik met sluwe ogen die van elke binnenkomende bezoeker een quickscan maken. Valentijn Theunissen is de suikeroom, of misschien zelfs wel de Godfather van SK. Gefortuneerd sinds hij zijn aandeel in het bandenbedrijf verkocht aan zijn eigen broer
.
Valentijn heeft al aardig wat huizen opgekocht in de Voerstreek. Hij stopt zijn geld in ieder geval niet in dure bolides, buitenhuizen en buitenvrouwen. Waar dan wel in? Valentijn lacht geheimzinnig en maakt onverstaanbare plat-Vlaamse opmerkingen naar zijn clubje van oudere, trouwe metgezellen. Die hebben hun blik gericht op de bibberende beelden van de Champions League-wedstrijd Real-Werder Bremen, geproduceerd door een vooroorlogs zwart-wit teeveetje, met sprietantenne. De mannen rondom Valentijn maken bezwerende gebaren. De gazet gaat het hier toch niet weer over polletiek hebben, he. Asjeblieft meneer. De polletiek heeft hier al zo veel kapot gemaakt.
Kapot gemaakt. Is dat zo? Ja, dat is zo, bevestigt Rene Lemlijn, inwoner van 's Gravenvoeren en met zijn 85 jaar de oudste en fanatiekste supporter van de roden, Royal Avenir de Fourons FC, de andere club in Voeren. Rene stamt uit een bakkersdynastie. In de roerige jaren zeventig hadden hij en zijn broer allebei een bakkerij in Voeren. Broerlief leverde aan de Nederlandstaligen. Rene aan de Franstaligen. Boven zijn bakkerij staat: Lemlyn, met i grec, op z'n Frans. Allemaal polletiek.

De storm is gaan liggen. Zijn zoon Frans heeft jaren geleden de bakkerij overgenomen en levert nu aan alle Voerenaren, om het even de taal die ze spreken. Basta met de polletiek.
Maar dezelfde polletiek heeft er wel voor gezorgd dat er in Voeren twee aparte voetbalverenigingen zijn. Vroeger had elk dorp nog zijn eigen elftal. Remersdaal, St. Maartensvoeren, Teuven, allemaal. In de eerste veertig jaren van de vorige eeuw was er ook niets anders voor de jeugd dan het voetbal. Lemlijn en de andere mannen van 's Gravenvoeren begonnen met het trappen van een balletje in de perenboomgaarden. En vanaf 1938 werd het serieus. Lemlijn en de zijnen richtten Avenir Fourons op. En kozen voor een Franse naam, omdat Voeren toen deel uitmaakte van de provincie Luik. Niettemin werd bij alle clubs uit Voeren voornamelijk Nederlands gesproken. De oude en oudere mannen van Avenir, in tegenstelling tot de jongeren, spreken nog steeds een dialect, dat het meest lijkt op het Maastrichts.

In de jaren '70 veranderde de politiek het gehele voetbalpalet. De Voerstreek viel inmiddels onder de provincie Limburg, zeer tegen de zin van de groeiende Franse gemeenschap in Voeren. Op instigatie van de roemruchte Franstalige burgemeester Jose Happart moesten Voerenaren kleur bekennen.

In de voetbalwereld was SK Moelingen de eerste club die dat deed. Moelingen was voortaan Nederlandstalig. Voerenaar Raymond Speetjens, eigenaar van een verzekeringsbedrijf, was de eerste die de overstap maakte van Avenir Fourons naar SK Moelingen. Speetjens is nu zelfs voorzitter van de vroegere rivaal. Meer Nederlandstaligen liepen over naar SK, ook de topspelers, omdat daar beter betaald werd. Avenir vulde het tekort aan leden aan met jongens uit omliggende Franstalige dorpen als Aubel, Berneau en Warsage. In de jaren tachtig, toen de stofwolken waren opgetrokken, had de Voerstreek nog maar twee clubs over. SK Moelingen, waar vrijwel alleen Nederlands werd gesproken. En Avenir Fourons, waar Frans de voertaal was geworden. De scheiding werd compleet, toen Avenir toestemming kreeg om in de Luikse competitie mee te spelen. Dat voorkwam in ieder geval dat de clubs tegen elkaar zouden uitkomen en scheldkanonnades als 'domme Walen' of 'sale Flamin' nieuwe olie op het vuur zouden gooien.

Die apartheid maakt dat het voetbal een interessant vehikel is geworden voor de plaatselijke politiek in Voeren, waar de taalstrijd nog steeds doorsuddert. De Nederlandstalige partij Voerbelangen, waartoe ook burgemeester Huub Broers behoort, heeft warme banden met SK. De Franstalige partij Retour a Liege afficheert zich maar wat graag met Avenir. Avenir is maar een kleine club, met zo'n honderd actieve leden.
Het eerste elftal speelt echter op een aardig niveau, in de tweede nationale van de Luikse competitie. Het geheim van dit succes, volgens bakker Frans Lemlijn: de vriendschap.
Veel spelers blijven bij Avenir, ook al krijgen ze betere aanbiedingen van andere clubs.
Dat heeft niet zozeer te maken met kapitaalkrachtige sponsors, want daar heeft Avenir er niet veel van. Bij Avenir gaat het vooral om de gezelligheid in het buffet, zoals de Franstaligen hun kantine noemen. Liever 100 supporters die na afloop samen met de spelers een pintje blijven drinken, dan 200 supporters die na afloop meteen naar huis gaan, zegt Frans Lemlijn. Zoals bij SK, waar het volgens de mannen van Avenir toch meer om het geld gaat.

Allemaal jaloezie, vermoedt het gezelschap rond Valentijn Theunissen: de Walen willen ook hogerop, maar ze zijn te lui om goede sponsors binnen te halen. En ze zijn niet happig genoeg om reclameborden van Vlamingen te plaatsen. Nee, dan hebben zij het bij SK echt goed aangepakt. Hun held Valentijn heeft het geld 'gegenereerd' voor een gloednieuw modern stadion: een zittribune met overkapping, een gedraineerd veld, luxueuze kleedkamers en een kantine die het predikaat restaurant verdient. Het complex werd in 1997 in gebruik genomen en ligt aan de weg naar Berneau, op slechts 500 meter van het veldje van Avenir. Het stadion heeft ook een naam: het Valentijn Theunissen-stadion.

De ambities reiken hoog, zegt Jose Tossens, secretaris van SK, in het dagelijks leven leerkracht op de Provinciale School in 's Gravenvoeren. De spelers van SK worden betaald in vernuftig samengestelde onkosten- en reisvergoedingen. En ze krijgen ook een winstpremie, die volgens Tossnes nooit meer dan 100 euro bedraagt. Er gaat aardig wat geld om bij SK. Met dank aan de grote sponsors, zoals Theunissen en Speetjens, en een hele reeks kleinere. 'Voor 90 procent zijn die Nederlandstalig en voor 10 procent onzijdig,' weet Tossens.

Iedereen wil graag bij ons voetballen, zegt de secretaris. SK, in 1970 opgericht door de baas van cafe Oud-Moelingen, telt momenteel 140 leden, 40 meer dan Avenir. Er is te weinig eigen kweek om op een hoog niveau te voetballen. En dus haalt SK overal spelers vandaan. Zoals de huidige aanvoerder Steve Stas, die nog in de Tweede Klasse heeft gespeeld, zeg maar onze Eerste Divisie. Naar dat niveau wil men bij SK. En wie weet wat er nog meer mogelijk is.

Niet alles gaat over rozen voor SK. En dan komt de polletiek weer om de hoek kijken. Op 1mei 2001 zou burgemeester Huub Broers, conform een raadsbesluit, zeven gemeentewoningen in het openbaar verkopen in de kantine van SK, om met de opbrengst daarvan de gemeenteschulden wat te verlichten. De woningen waren (gedeeltelijk) van Franstaligen, die niet kapitaalkrachtig genoeg waren om hun eigen woningen te kopen. Wat er toen gebeurde typeert Tossens als 'de schande van 1mei'. 's Nachts hadden vandalen al de kantine van SK onder handen genomen en de grasmat met een soort 'gif' bespoten.De dag zelve bestormden zo'n vijftig aanhangers van Retour a Liege, waaronder een lid van de familie Happart, het complex en barricadeerden de toegang. De politie wist met moeite de partijen uit elkaar te houden.

SK een bolwerk van Vlaamse nationalisten? Nee, nee, nee, bezweren de mannen van SK in de oude kantine in Moelingen. 'We hebben twee Walen in het eerste', somt Theunissen op, 'een Engelsman en zelfs 'ne neger.' Waarmee maar bewezen mag zijn, dat het bij SK niet gaat om politiek, maar om de sportieve strijd. Dat hij, Valentijn, als manager van SK, ook op een lijst staat van pleitbezorgers voor een onafhankelijke Vlaamse staat en dat in de zomer van 2005 in de kantine van SK jeugdleden van het Vlaams Belang werden getrakteerd op een heroieke film over de taalstrijd, ach, dat staat toch los van het voetbal?

De apartheid in het Voerense voetbal is in ieder geval duidelijk zichtbaar voor een ieder, die niets weet van de clubs en van hun historie en op de zondagmiddag een wandelingetje maakt door 's Gravenvoeren. In de kantine van het nieuwbouwcomplex van SK aan de weg naar Berneau worden hotdogs met zuurkool geserveerd. Op de zittribune, waar ook burgemeester Broers zetelt, worden de hardste 'godverdoemes' gelanceerd, die je in deze Vlaamse enclave kunt horen. En langs het veld staan lange rijen reclameborden. Daartussen borden met de namen van de schepenen (de wethouders) en de burgemeester van Voeren. Uit respect en sympathie voor de bestuurders, had Tossens uitgelegd. Om eraan toe te voegen, dat het ontbreken van de naam van de enige Franstalige schepen, Jose Smeets, geen toeval is.

Vijfhonderd meter verder, aan de Route du Aubel, gaat een pad omhoog naar het terrein van Avenir. Aan beide kanten staat het volgeparkeerd met vooral Peugeots en Renaults, uit Warsage, Luik, Aubel en Pepinster. Het veld van Avenir is hobbelig en golvend. Het buffet bestaat uit een grote barak, opgetrokken uit hout en gemetseld steen. Allemaal zelf gebouwd door de leden van Avenir. Langs het veld een bescheiden rijtje reclameborden van Franstalige ondernemers. Wat Avenir wel in overvloed heeft: vanaf het plateau waarop het veld ligt, een adembenemend uitzicht over het arcadische landschap van de Voersteek. Er wordt hartstochtelijk in het Frans gediscussieerd en gescholden. Avenir wint met 1-0 van Saive en mag nog dromen van een divisie hoger. De rivaliteit tussen de roden en de blauwen is blijvend. In 1993 werd voor het eerst en het laatst vriendschappelijk tegen elkaar gevoetbald. Dat de Lemlijnen en de andere mannen van Avenir na afloop hogelijk verbaasd waren dat de wedstrijd zonder incidenten kon worden uitgespeeld, zegt eigenlijk al genoeg.

FC Voeren: een fusie is een illusie? 'Onmogelijk', zeggen de Lemlijnen. 'Veel te gevoelig', stelt Tossens vast. 'De taalkwestie blijft ons achtervolgen.'
Het zit gewoon te diep. In Moelingen vertelt Valentijn Theunissen een anekdote over verdwaalde Franstaligen. Het was al eens gebeurd dat supporters van Waalse clubs, die tegen Avenir moesten spelen, er vanuit gingen dat er maar een club is in de Voerstreek en het complex van SK aanzagen voor dat van Avenir. Ze kochten een kaartje voor de wedstrijd en kwamen er in de kantine pas achter, dat hier wel heel veel Vlaams werd gesproken. Nog sterker: eens had een Waalse ploeg zelfs de kleedkamers van SK opgezocht, zich speelklaar gemaakt en vervolgens geconstateerd dat er al twee ploegen klaar stonden voor de aftrap. Theunissen en aanhang liggen dubbel. Broodje aap of niet, het zijn venijnige grappen. 'Voetbal verbroedert. Overal. Maar hier niet', stelt Tossens met spijt vast. Anno 2007 is er maar een overeenkomst te bespeuren. Zowel in de kantine van SK als in het buffet van Avenir wordt Jupiler gedronken.

Dat is het enige dat deze Belgen nog bindt.


Ici c est Paris

Haha prachtig verhaal. Al blijft het natuurlijk triest dat een land zo in tweeen gedeeld is.

HJanneman

Citaat van: Ici c est Paris op jan 07, 2009, 22:59:45
Haha prachtig verhaal. Al blijft het natuurlijk triest dat een land zo in tweeen gedeeld is.

Je vraagt je af hoe moeilijk het is om een soort mini-VS/Spanje(laatste is een minder goed voorbeeld) van België te maken met autonome regio's, met een overkoepelende regering er natuurlijk bovenop met landelijke regels, naast de regels waarin de autonome regeringen vrijheden hebben.
Maarja dan zal er wel weer eindeloos gediscussieerd worden wat landelijk beslist moet worden en wat autonoom beslist mag worden..zucht.