Degradatievoetbal aan de Leie

Gestart door hgrm, mei 10, 2009, 23:41:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hgrm

Oorspronkelijk stond voor zaterdag 9 mei de Derby in Spakenburg op het programma. Helaas stond er, behalve prestige, niks meer op het spel. Voor een niet-Spakenburger zonder uitgesproken voorkeur voor Rood of Blauw is zo'n wedstrijd dan al een stuk minder interessant. Bovendien zou ik er een wedstrijd van HCAW voor moeten missen. Dat ging me wat te ver, dus de middag heb ik lekker kletsend in het zonnetje doorgebracht in de Honkbalvallei. Om toch aan de voorgeschreven dosis voetbal te komen, bood de voorlaatste speeldag in Belgische Eerste Klasse soulaas.

Mede dankzij de herstructurering van de competitie spelen veel ploegen nog ergens voor. De competitie wordt met twee ploegen ingekrompen tot 16. Hierdoor degraderen de onderste twee rechtstreeks en spelen de twee ploegen hierboven samen met twee ploegen uit tweede klasse om één plaats in de "nieuwe" Eerste Klasse.

Voorafgaand aan de 33e speeldag weten Tubeke en Bergen al dat ze het vorig seizoen een niveautje lager mogen proberen. Daarboven iss de strijd om de eindronde te ontlopen nog volledig open. Roeselare heeft de slechtste papieren, zeker met een verplaatsing op Anderlecht in de agenda. Dender, de ploeg van Johan Boskamp, staat er iets beter voor, op drie punten van Kortrijk dat een nog net op een veilige plaats staat. Charleroi, Beerschot, KV Mechelen, Moeskroen, Cercle Brugge en Zulte weten zich reeds gered.

Bovenin spelen Lokeren, Westerlo, Genk, Club Brugge en Gent om de Europese tickets en zijn Anderlecht en Standard in een bloedstollende strijd om het kampioenschap verwikkeld.

Met nog zoveel ploegen die ergens voor of tegen spelen, is er altijd wel wat leuks te vinden op de fixture list. De keuze viel op Kortrijk, dat het thuis op moest nemen tegen Gent. Bij winst was handhaving vrijwel zeker voor Kortrijk, terwijl Gent met 3 punten deelname aan de EuropaLeague zeker kon stellen. Bovendien wordt de wedstrijd -vooral door de fans van Kortrijk- als een derby gezien. Gent en Kortrijk liggen nog geen 50 km van elkaar.

Een dik halfuur voor de wedstrijd was het al flink druk bij het stadion. Voor de kassa's van de staantribunes stonden lange rijen, wat mede veroorzaakt werd doordat bij ieder verkocht kaartje naam en ID-nummer werden genoteerd.



Het Guldensporenstadion (genoemd naar de Guldensporenslag in 1200-zoveel, die bij Kortrijk plaatsvond) mag gezien worden. In tegenstelling tot veel Belgische stadions is het terrein, al sinds 1921 thuishaven van KV Kortijk en diens voorgangers, aan vier zijden voorzien van tribunes. De hoofdtribune uit 1980 ziet er 'klassiek' uit, niet in de laatste plaats door de houten bankjes die het grootste deel van de zitplaatsen vormen. Slechts de loges bovenin verstoren het beeld. Tegenover de hoofdtribune bevindt zich de modernste tribune van het stadion. Op de plaats waar tot voor enkele jaren een staantribune uit de jaren 50 stond, is inmiddels een eenvoudige en vrij lage zittribune verrezen. De helft hiervan is voor de uitfans. De tribunes achter de goal dateren van 1985: aan de ene kant een staantribune voor zo'n 4000 fans, aan de andere kant een grote zittribune (ook hier: houten bankjes). Hoewel geen van de tribunes dus ouder dan 30 jaar is, doet het stadion klassiek aan.







Tegen 8 uur liep het stadion snel vol. De staanplaatsen achter de goal en de hoofdtribune zaten vol en ook Gent had flink wat volk meegenomen. De wedstrijd was het aanzien meer dan waard. Het tempo lag 90 minuten lang hoog en beide ploegen speelden voor de winst. Uiteindelijk trok Gent met 2-0 aan het langste eind. Vooral de tweede goal, een messcherpe counter die werd afgerond door het eerste balcontact van de 2 minuten eerder in het veld gekomen Custovic was van grote schoonheid. Hoewel Kortrijk bij vlagen goed partij bood aan de nummer drie van de ranglijst, was het al met al een verdiende overwinning.





Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen