Hoofdmenu

Rugby

Gestart door Rokerman, okt 20, 2007, 20:02:12

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Rokerman

Ik weet niet of het "not done" is om over rugby te posten, maar zijn er leden die net als ik helemaal naar de final toeleven over een uurtje en zelfs een soort van "zenuwachtig" zijn. Ik zit alle rugby world cup pages te bekijken en geniet van alle prachtige foto's die laten zien hoe de sfeer is. Ik ben eerlijk gezegd ook benieuwd hoe de NOS deze primeur (voor het eerst live op NL tv) gaat benaderen en wat de kijkdichtheid zal zijn.... Come on England !!!!
FTM

hgrm

Ik vond de finale -zoals zo vaak- de slechtste wedstrijd van wat ik gezien heb van het WK. Ik was zelf live bij Zuid Afrika-Tonga en heb genoten, zowel van het spel als van de sfeer. Drie kwartfinales (alleen Engeland-Australië niet) en de halve finales heb ik op TV gevolgd. Die wedstrijden waren ook niet altijd even goed, maar stonden in ieder geval bol van de spanning. Zuid Afrika speelde tegen Fuji en vooral Argentinië bij vlagen de pannen van het dak. Hiermee vergeleken was de finale een domper.

Maar goed, het was een zeer geslaagd tournooi. Misschien moet ik maar eens gaan sparen voor een reisje naar Nieuw Zeeland over vier jaar...
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

RKSVW

Citaat van: hgrm op okt 20, 2007, 22:57:29
Ik vond de finale -zoals zo vaak- de slechtste wedstrijd van wat ik gezien heb van het WK. Ik was zelf live bij Zuid Afrika-Tonga en heb genoten, zowel van het spel als van de sfeer. Drie kwartfinales (alleen Engeland-Australië niet) en de halve finales heb ik op TV gevolgd. Die wedstrijden waren ook niet altijd even goed, maar stonden in ieder geval bol van de spanning. Zuid Afrika speelde tegen Fuji en vooral Argentinië bij vlagen de pannen van het dak. Hiermee vergeleken was de finale een domper.

Maar goed, het was een zeer geslaagd tournooi. Misschien moet ik maar eens gaan sparen voor een reisje naar Nieuw Zeeland over vier jaar...
Jij hebt ongetwijfeld een andere finalke gezien denk ik dan? Het feit dat Zuid-Afrika niet zo meer over Engeland heen walsde zoals het het hele toernooi bij alles en iedereen deed betekent dat Engeland gewoon eens goed speelde. Helaas gokt Engeland alleen maar op Vikcery en Wilkinson maar Zuid-Afrika heeft een paar vand e beste spelers ter wereld met Habana, Pietersen, Montgomery, Pienaar, François Steyn, Bismarck du Plessis, Bakkies Botha en toen nog de onovertroffen Os du Randt!!!!!!!!!!!!!!!!
Die bokke zijn gewoon veel beter. Ook deze maand tijdens de Autumn internationals hebben ze de lions weer een peopje laten ruiken in eigen huis. Op mijn moeders verjaardag en John F.Kennedy's sterftedag lieten de bokke zien wat ze kunnen in Twickenham.
Eerst even de sport leren kennen voordat we het een slechte finale noemen is helpzaam.
England 6 – 42 South Africa,Twickenham Stadium, London
Toeschouwers: 81,113
Scheidsrechter: Nigel Owens (Wales)
Voor Engeland  2 penalties: Cipriani 2', 29'       
Voor die bokke:
5 Tries: Rossouw 15' c, Pienaar 19' c, Jacobs 51' c, Fourie 77' c, Habana 80' m
Conversies: Pienaar (3), Steyn (1)
3 Penalties: Pienaar (3) 6', 25', 63'

RKSVW

Ireland 32 – 15 South Africa    
Ground: Lansdowne Road, Dublin
Attendance: 41,000
Referee: Paul Honiss of New Zealand
Ireland:
Tries: Andrew Trimble, David Wallace, Marcus Horan, Shane Horgan
Con: Ronan O'Gara (3)
Pen: Ronan O'Gara (2)       
South Africa:
Tries: Francois Steyn, Bryan Habana
Con: André Pretorius
Pen: André Pretorius
Ireland
* Forwards: Neil Best, Rory Best, Simon Best, Simon Easterby, Stephen Ferris, Keith Gleeson, John Hayes, Jamie Heaslip, Marcus Horan, Denis Leamy, Matt McCullough, Donncha O'Callaghan, Paul O'Connell, Malcolm O'Kelly, Frankie Sheahan, David Wallace, Bryan Young.
* Backs: Isaac Boss, Gordon D'Arcy, Girvan Dempsey, Luke Fitzgerald, Denis Hickie, Shane Horgan, John Kelly, Geordan Murphy, Brian O'Driscoll (captain), Ronan O'Gara, Eoin Reddan, Jeremy Staunton, Peter Stringer, Andrew Trimble, Paddy Wallace
South Africa:
* Forwards: Johan Ackermann, BJ Botha, Gary Botha, Deon Carstens, Jacques Cronjé, Hilton Lobberts, Johan Muller, Chiliboy Ralepelle, Danie Rossouw, Lawrence Sephaka, John Smit (captain), Juan Smith, Pierre Spies, Albert van den Berg, CJ van der Linde.
* Backs: Jean de Villiers, Bevin Fortuin, Bryan Habana,[2] Butch James, Ricky Januarie, Wynand Olivier, Akona Ndungane, Ruan Pienaar, JP Pietersen, André Pretorius, Jaco Pretorius, François Steyn.








RKSVW

Min of meer als antwoord op Han's topic over de War of the Roses hier de emblemen van de internationale rugby bonden en hun verklaring.
http://www.groundhoppersnet.nl/index.php?topic=521.msg9329;topicseen#msg9329

Allereerst dan maar de RFU, de Engelse Rugby Football Union, die de rode roos van de Tudors draagt.
De Tudor roos, of Engelse roos, is een heraldisch embleem van Engeland en krijgt zijn naam door de Tudor dynastie.
Eigenlijk verenigt de Tudor Rose de witte roos van het huis York en de rode roos van het huis Lancaster maar door de eeuwen heen is een rode roos het symbool van Engeland geworden.
De Tudor roos is de nationale plant van Engeland zoals de distel dat van Schotland is, de preibloem van Wales en het klavertje van Ierland.


Op dan naar de overkant van het kanaal, naar de Fédération française de rugby, de bond met het minst inspirerende symbool in Europa.
Het stelt een Rugby-bal voor in de kleuren van de Franse driekleur.


Iets verder naar het zuiden waar we Azzuri vinden. De Federazione Italiana Rugby werd opgericht in 1928 of, zoals Benito het graag had gezien, het jaar 6 van de nieuwe tijdrekening. De Gladiatoren van Rome werden opgericht in 1928 door het fascistische bewind omdat zij vonden dat het de ultieme mannensport is. Of Mussolini ooit een wedstrijd heeft bezocht is helaas niet bekend, maar het leverde wel een embleem op met typisch Romeinse lauwerkrans.


Op dan naar het noorden waar we de Scottish Rugby Union vinden, de op 1 na oudste bond in de wereld, opgericht in 1873.
Ook hier weer een relatief nieuw embleem. Het is gewoon een rugbybal.

Gelukkig heeft het nationale team wel een eigen symbool, namelijk de nationale plant van Schotland: de distel.
Het embleem wordt de Carduus genoemd, de latijnse naam van de distel.

Op naar de volgende HOME NATION, Wales. Misschien wel de bond met de mooiste naam: Undeb Rygbi Cymru
Het symbool van de bond stelt de nationale plant voor: de preibloem.

Omdat het niet zo'n bijzondere plant is gebruikt men ook vaak de nationale vlag van Wales: de drakenvlag.


Blijft er dus nog maar 1 home nation over: Ierland.
Zoals in de meeste sporten is er ook voor Rugby Union 1 bond voor heel het eiland, de Cumann Rugbaí na hÉireann.
Uiteraard bestaat het symbool uit de nationale plant, de klavertjes. In het groen en wit omdat groen staat voor Ierland en wit voor de vrede.

Overigens is niet Lansdowne Road het nationale stadion van de Cumann Rugbaí na hÉireann, maar Ravenhill Stadium in Belfast. Lansdowne is slechts het stadion waar de natioanel ploeg (bijna) alle wedstrijden speelt. Wat Ravenhill dan nog het nationale stadion maakt? Niets, maar dat was een van de eisen van Ulster Rugby om de bond niet te ontbinden in 1921. De reden dat ierland dan niet op Ravenhill speelt nu dat Lansdowne verbouwd wordt is dat Ravenhill te klein is. Erg mooi, maar niet erg groot. Er kunnen maar 12,300 mensen in of 19,000 met extra tribunes. Er zijn ook maar 2 World Cup wedstrijden gespeeld. Japan tegen Zimbabwe op 14 October 1991 en Australia tegen Romania op 3 October 1999.




RKSVW

Komen we uit bij de echte grootmachten van het moment, de teams op het zuidelijk halfrond.
Overigens kent het internationale rugby 3 niveau's.
De teams op niveau 1 zijn: Argentina, Australia, England, France, Ireland, Italia, New Zealand, Scotland, South Africa, Wales.
Wales, Ierland, Schotland en Engeland zijn de Home nations, de landen waar het rugby vandaan komt en Italie en Frankfrijk maken de 6 nations compleet. Het Zeslandentoernooi is het belangrijkste rugbytoernooi op het noordelijk halfrond. De deelnemers zijn het Engelse rugbyteam, het Franse rugbyteam, het Ierse rugbyteam, het Welshe rugbyteam, het Schotse rugbyteam en het Italiaanse rugbyteam. Ierland komt uit als "All Ireland"-combinatie van de Ierse Republiek en Noord-Ierland.
De Tri Nations Series is het belangrijkste, jaarlijkse rugbytoernooi op het zuidelijk halfrond en is de tegenhanger van het Zeslandentoernooi. De deelnemers zijn Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Australië. Er is sprake van dat ook Argentinië in de toekomst aan het toernooi gaat deelnemen, maar er is ook sprake van dat Argentinië aan het zeslandentoernooi gaat deelnemen.

De Springbokke hebben een embleem met 2 symbolen: de protea en de springbok. De Protea is de nationale bloem van Zuid-Afrika en de springbok het nationale symbool van Zuid-Afrika onder het apartheidsregime. De Suid-Afrikaanse Rugbyunie wou na afschaffing van de apartheid de naam Springbokke blijven behouden, maarde ANC regering wou dat de naam van het team de Protea's werd. Als geste aan de Afrikaner rugby supporters heeft Nelson Mandela de Suid-Afrikaanse Rugbyunie echter toegestaan de naam te blijven gebruiken.


Komen we uit bij team 2 van de Tri Nations, de Wallabies. De Australian Rugby Union heeft uiteraard Australie's nationale dier als symbool, de wallabie.



Blijven de Kiwi's of de Maori's over natuurlijk. De All Blacks hebben de Silver Fern, de zilveren varen als symbool. De New Zealand Rugby Union heeft de nationale plant van Nieuw Zeeland als symbool genomen. De Silver fern vlag wordt soms gezien als de officieuze vlag van Nieuw Zeeland. De zilveren varen zelve is een varenvariant die alleen in Nieuw Zeeland groeit en is een quais-nationaal symbool en staat derhalve ook in het wapen van het land en op de 1 Nieuw Zeelandse Dollar munt. De Zilveren varen werd het eerst gebruikt als symbool door Nieuw zeelandse militairen ind e Zuid-Afrikaanse Oorlog (1899 - 1902) en staat samen met de vlag van de verenigde stammen van Nieuw Zeeland (Maori's) ook op de medailles van de solddaten die meededen aan de Boerenoorlog.


Het laatste team dat dan overblijft op niveau 1 is Argentina, maar zeker niet de minste. De Puma's, LOS PUMAS, zijn het enige team dat niet aan een van de jaarlijkse grote toernooien mag meedoen en daarom zijn ze afhankelijk van de Autumn Internationals voor hun plaats op de wereldranglijst. De Unión Argentina de Rugby wil dit al jaren aanpakken maar zowel het Zeslandentoernooi als de Tri Natiosn weigeren Argentina nog altijd vanwege de lange reisafstanden en de hoge kosten die dat met zich mee zal brengen. Desalniettemin staat Argentina al jaren op plaats 3 of 4 in de wereldranglijst. De Autumn Internationals zijn een jaarlijks terugkerend evenement waar de teams van het zuidelijke halfrond en de teams van niveau 2 op het noordelijk halfrond tegen de sterkste teams spelen. Deze tests bepalen de wereldranglijst en de kwalificaties voor de World Cup. De teams uit het Zeslandtoernooi spelen dan tegen teams uit Australie, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en Argentina. Niveau 2 teams als de Verenigde Staten en Canada doen meestal ook mee, net als een gecombineerd team van Samoa, Tonga en Fiji, spelend als de Pacific Countries. Elk team speelt 3 of 4 testwedstrijden en soms ook wedstrijden tegen clubs, provinciale teams of "A" teams (de 2e teams van een land). Uiteraard heeft Argentina hun nationale symbool, de puma als naam en symbool voor het nationale rugby team.

Stadionhopper

Citaat van: RKSVW op dec 25, 2008, 19:26:46
Op dan naar de overkant van het kanaal, naar de Fédération française de rugby, de bond met het minst inspirerende symbool in Europa.
Het stelt een Rugby-bal voor in de kleuren van de Franse driekleur.


Ik zie hier ook de haan in terug, het symbool van Frankrijk.
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

RKSVW

Citaat van: Dennis1981 op dec 25, 2008, 20:50:52
Ik zie hier ook de haan in terug, het symbool van Frankrijk.
dat zou inderdaad kunnen, zo had ik het nog niet gezien.
In dat geval blijft het nog altijd het saaiste embleem en meer verdienen de cocks ook niet (wie noemt zijn nationale team dan ook naar een geslachtsdeel?)

RKSVW

Omdat ik zo lekker bezig ben dan ook nog de overgebleven teams op niveau 2: Canada, de Verenigde Staten, Japan, Fiji, Romania, Samoa en Tonga. Ondanks dat dit misschien vreemd in de oren klinkt zijn dit toch zeker niet de minste teams en zijn ook deze teams in staat ieder van de teams op niveau 1 te verslaan al komt dat niet vaak voor. In voetbaltermen zou je ze kunnen vergelijken met Schotland, Nederland, Denemarken, Kroatie en anderen want het zijn teams die wel degelijk een world cup kunnen bereiken en die in theorie zelfs kunnen winnen maar dat nog nooit gedaan hebben. De sport groeit enorm in Canada, Japan en de Verenigde Saten en het duurt niet lang meer of deze 3 landen kunnen op niveau 1 belanden tot grote vreugde van Argentina wat dan aan meerdere toernooien deel zou kunnen nemen. In Fiji, Samoa en Tonga is Rugby League (de variant met 13 spelers) veel groter en de meeste goede spelers worden genationaliseerd tot kiwi's wat ertoe bijdraagt dat deze teams nog geen niveau 1 teams zijn, maar dat zeker wel zouden kunnen zijn.  Roemenie heeft als nadeel dat de economie van het land zich nog geen topteam kan veroorloven want met wat ervaring en wat financiele steun kan Roemenie heel ver komen.
Andere landen die in de toekomst nog heel groot gaan worden en dat in het verleden ook al waren zijn: Ivoorkust, Georgie, Namibie, Portugal, Spanje, Uruguay en Zimbabwe. Okßok hier geldt dat de concurrentie met andere sporten en geld de reden zijn dat ze nog geen niveau 1 of 2 zijn want de laatste landen zijn niveau 3 landen die echter wel wereldcup ervaring hebben.

Ik ga beginnen met Canada dat als nationale symbool natuurlijk de maple leaf heeft. Canada speelt in rood en zwart wat de kleuren van de verschillende volken zijn (rood voor de Europeanen en zwart voor de oorspronkelijke bewoners).
Het team heeft als bijnaam de Maple Leafs of Canucks. Canucks komt waarschijnlijk van de iesre provincie Connaught wat duidt op de eerste permanente, Europese bewoners: Iers-Franse kolonisten (veel Franse huguenoten vochten aan de kant van James II tegen de protestante Engelsen onder leiding van Willem van Oranje en na de nederlaag bij de Boyne vluchtten deze naar Canada).
Canada heeft veel talent maar omdat het land zo enorm groot en onherbergzaam is leven de spelers erg verspreid, is het moeilijk om een nationale competitie op te stellen en gaan veel spelers daarom voor het grote geld in de Verenigde Staten waar sponsors veel geld betalen voor een redelijke speler. Vaak worden de beste Canadese spelers ook genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger waardoor Canada's postiie als rugbyland verder verzwakt word. Grappig is dat de bond een naam heeft gekozen die zowel in het Engels als het Frans hetzelfde geschreven wordt: Rugby Canada


De Fiji Rugby Union heeft uiteraard de Arecaceae of palmboom als symbool. Fiji is een van de 3 leden van de Pacific Islands Rugby Alliance (PIRA) samen met Samoa en Tonga.
Fiji heeft de meeste Pacific Tri-Nations toernooien gewonnen, de jaarlijkse rugby union series tussen Tonga, Fiji en Western Samoa.
In 2006 werd deze competitie met 2 landen uitgebreid en werd de Pacific Five nations: Fiji, Japan, Samoa, Tonga en New Zealand Maori.


De Japan Rugby Football Union of 日本ラグビーフットボール協会 heeft natuurlijke de kersenbloesem als symbool. Ze worden daarom dan ook de The Cherry Blossoms of Brave Blossoms genoemd. De Japanse naam voor de bloesem is Sakura dus het embleem heet dan ook de Sakura.
Ondanks het feit dat Japanners qua bouw niet zo geschikt zijn als bijvoorbeeld de Polynesiers (klein en vaak niet erg breed) si japan een snelgroeiend rugbyland en worden ze met de dag beter. Zij hebben hun eigen stijl ontwikkelt met zware backs voor het tackelen en snelle forwards die het fingertiprugby perfect beheersen. Japan is dan ook hard op weg om er bij de volgende world cup bij te zijn.


De Federaţia Română de Rugby was een van de oprichters van de Federation Internationale de Rugby Amateur en Roemenie heeft dan ook een zeer lange rugbytraditie. Als symbool heeft Roemneie het eikenblad, wijzend op het feit dat het grootste deel van het land bergachtig is en bedekt met dikke eikenwouden.


De Manu Samoa hebben ongetijfeld het mooiste embleem van alle rugbylanden; het Zuiderkruis.
Het Zuiderkruis is een klein maar opvallend sterrenbeeld dat alleen op het zuidelijk halfrond te zien is. Van alle sterrenbeelden aan de hemel heeft het de kleinste oppervlakte. Manu Samoa, de bijnaam van het nationale rugby team, refereert aan een beroemd Samoaans opperhoofd uit de 17e eeuw.
De Samoa Rugby Football Union is redelijk succesvol in het Pacifische gebied maar kampt net als de andere eilandnaties met het probleem dat de beste spelers naar Nieuw Zeeland verhuizen en daar genaturaliseerd worden.

Zoals de All Blacks voor iedere wedstrijd de Maori-welkomstdans de Haka uitvoeren, zo voeren de Samoans altijd de Siva Tau op.
Tot de 1991 World Cup voerden ze altijd de 'Ma'ulu'ulu Moa' oorlogsdans op, maar voor de wereldcup werd de 'Manu' oorlogsdans opgevoerd die resulteerde in de Siva Tau. Deze is agressiever en dus effectiever in het opwinden van de spelers. Ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat Samoans enorm woest worden als je de Siva tau de Samoaanse Haka noemt want de Samoans en de maori's stonden tot de Europese kolonisatie op voet van oorlog met elkaar zoals een Dubliner te horen kreeg toen ie het een Haka noemde op Lansdowne Road.


De ʻIkale Tahi (zeeadelaars) hebben wellicht wel de mooiste naam en zeker het meest vreedzame embleem, de witte vredesduif.
Waarom ze adelaars heten en een duif als symbool hebben, wat toch een minder machtige vogel is, weet ik ook niet. Beide vogels komen neit van nature voor op Tonga. De Tonga Rugby Football Union heeft dezelfde problemen als Tonga en Fiji dus ik hoef dat niet te herhalen.
Feit is dat de 3 voor eilandnaties met een kleine bevolking het erg goed doen in Rugby en dat komt doordat het hier de op een na belangrijkste sport is na Rugby League. Ook zijn de Polynesiers en Micronesiers gebouwd voor het spelen van rugby.

Ook Tonga heeft een oorlogsdans voor de wedstrijd, de kailao.
De kailao een oorlogsdans die afkomstig is van Tonga. De dans wordt uitgevoerd voorafgaand aan wedstrijden van het Tongaans rugbyteam.
Bij ceremoniële gebeurtenissen wordt de dans onder begeleiding van trommels uitgevoerd met stokken of knotsen. Bij de rugbydans worden echter geen wapens gebruikt. Deze variant van de kailao wordt sipi tau genoemd.


Komen we uit bij het meest kunstamtige en mijn minst favoriete rugbyland; de USA.
De Eagles hebben de Amerikaanse Zeearend als symbool (in het Engels grappig genoeg de bald Eagle) wat ook het nationale symbool van het land is. Ondanks het feit dat de VS constant voor veel geld spelers kopen voor hun competities en die dan naturaliseren en voor de VS laten spelen is het land verre van succesvol. Het grootste deel van de spelers is dan ook van Ierse, Engelse, Schotse, Canadese, Italiaanse, Franse, Nieuw Zeelandse of Australische geboorte, maar ondanks dat en het vele geld dat er achter het team zit bereiken ze minder dan de teams van kleine, onbeduidende landen als Tonga of Samoa. Een mooi voorbeeld dat geld sport niet beter maakt, maar alleen commercialiseert.

Op de laatste worldcup wist de VS dan ook geen wedstrijd te winnen,werd laatste in Poule A achter England, Samoa, South Africa en Tonga , maar ik wil toch even dit mooie plaatje plaatsen van Engeland- USA in het Stade Félix Bollaert, Lens op 8 september 2007.

Amerika's prestaties op de World Cup:
* 1987 - 1 wedstrijd gewonnen, 3e in een poule van 4
* 1991 - geen wedstrijd gewonnen, 4e in een poule van 4
* 1995 - niet gekwalificeerd
* 1999 - geen wedstrijd gewonnen, 4e in een poule van 4
* 2003 - 1 wedstrijd gewonnen, 4e in een poule van 4
* 2007 - geen wedstrijd gewonnen, 1 bonus punt,  5e in een poule van 5

RKSVW

en dan als laatste een team dat geen nationaal team is maar een team dat wel als zodanig speelt: The New Zealand Maori's.
New Zealand Māori is de naam van het rugby union team dat tegen landen speelt die door Nieuw Zealand touren.
Om voor de maori's te mogen spelen moet je op zijn minst 1/16 Maori zijn (dus 1 van je overgrootvaders, want het gaat hier om de mannelijke lijn).
Deze regel wordt niet altijd strict gehanteerd want tijdens de Apartheid werden bijvoorbeeld alleen blanke spelers geselecteerd voor de tours door Zuid-Afrika. Aangezien het geen landenteam is mogen ze niet meedoen aan de World Cup, maar wel aan de Churchill Cup. De Churchill Cup is een jaarlijks toernooi tussen teams uit Canada, Engeland, de Verenigde Staten en 3 uitgenodigde teams (de laatste jaren waren dat steeds Ierland, Schotland en Argentinie). In dit toernooi spelen meestal de tweede teams uit een land wat niet inhoudt dat ze slechter zijn dan de 1e teams van dat land. De Maori's wonnen de Churchill Cup in 2004 en 2006 en spelen ook zeer succesvol in de Pacific Nations Cup.
Als embleem gebruiken ze ook de zilveren varen.
Net als bij de All Blacks mag een speler die voor een buitenlandse club gespeeld heeft nooit meer voor het team spelen. Veel maori spelers kiezen ervoor om voor de Maori's te spelen en niet voor de All Blacks.

RKSVW

http://www.irishtimes.com/sports/rugby/2009/0209/1224240822545.html
De Fransen laten weer eens zien dat ze slechte verliezers zijn.
Ook tijdens de wedstrijd constant boegeroep van de "cocks" als een ierse speler balbezit had; iets wat men absoluut niet doet in Rugby normaal gesproken. Waar de Ieren zelfs klapten voor de Franse punten weten de Fransen weer absoluut geen sportiviteit op te brengen.

AthleticHolanda

Erin go Bragh!


Han

Het Gemeentelijk Sportpark aan de Soestdijkerstraatweg in Hilversum, gelegen naast de voormalige drafbaan, werd in 1928 in gebruik genomen als sportcomplex, deel uitmakend van de Olympische Spelen in 1928. In de loop der jaren werd het onder andere domein van spring- en dressuurruiters, diverse Hilversumse voetbalclubs en atletiekverenigingen.

In 1977 vestigde de Nederlandse Rugby Bond er het Nationaal Rugby Centrum. Ook zou er een Hilversumse rugbyclub actief zijn geweest. In 1990 zou Nederland er een interland tegen Polen hebben gespeeld.Tijdens die ontmoeting zou een brandje zijn ontstaan in de danig in verval geraakte hoofdtribune. Aanleiding om de monumentale tribune met hekwerken ontoegankelijk te maken voor publiek en er een rijksmonument van te maken om het Dudok-meesterwerk gesubsidieerd te kunnen restaureren. De Nederlandse Rugby Bond verhuisde het Nationaal Rugby Centrum naar Amsterdam.

Er wordt in buitenlandse rugbykringen door een enkele 'ingewijde' en 'expertise-eenling' hardnekkig beweerd dat er op het Gemeentelijk Sportpark nooit een rugbywedstrijd of evenement heeft plaats gevonden. Dit in tegenstelling tot enkele 'bronnen' of historisch materiaal op internet.

Ik ben niet goed genoeg gedocumenteerd en huldig het uitgangspunt van 'fact-checking'. Wellicht dat hier enige opheldering gegeven kan worden.


Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Han

Strangely Devoted or Mentally Disturbed