Te gast op een begrafenis

Gestart door Joost, okt 31, 2009, 13:21:30

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joost

Hoewel Moeskroen op de kaart van Belgie ergens onderaan, links van het midden ligt kunnen we wel spreken van een uithoek. Mouscron zoals de stad officieel in het Frans heet is de meest westelijk gelegen nederzetting in Wallonie. De taalgrens is letterlijk om Mouscron heen gelegd.

De voetbalclub van het 33,000 inwoners tellende stadje is voor haar aanhang zo goed als volledig afhankelijk van de eigen inwoners. Ten westen en  noorden ligt immers Vlaanderen en naar het westen toe volgt een hele strook Waals niemandsland. In het zuiden is er wel publiek maar dat is Frans en woont in Roubaix, Tourcoing en Lille. Drie keer raden waar die dus voor supporteren.

Tot 1964 was er ook weinig te supporteren. De twee clubs die de stad kende waren weinig succesvol. Het oude ARA Mouscron wist nimmer de provinciale Henegouwse divisies te ontstijgen. Stade Mouscron deed het wat beter en kwam enkele jaren in vierde klasse uit. Het kampioenschap in 1963 en de handhaving in derde in 1964 brachten euforie en een fusie. ARA en Stade ging verder als Excelsior Mouscron.

Echt succesvol was het niet, die fusie. Na 8 seizoenen Derde volgde enkele seizoen vierde en weer Eerste Provinciaal.  De volledige jaren 80 werden dan weer in Vierde rondgebracht waarna de club een vlucht nam. Twee kampioenschappen op rij betekende Tweede Klasse voetbal in 1991! Ook daar stokte de ambitie niet en na 5 seizoenen subtop werd in 1996 de nacompetitie gewonnen. Het debuutseizoen met de Georges Leekens en de broertjes MPenza was direct een voltreffer met een derde plaats en Europees Voetbal. Appollon Limassol werd verslagen maar FC Metz was te sterk. Een wedstrijd die overigens in Frankrijk werd gespeeld. Sindsdien vinden we Mouscron jaarlijks terug in de middenmoot of net daarboven. De euforie is verdwenen en van de kleine 9,000 mensen die er na de promotie zaten zijn er gemiddeld nog zo'n 5500 over.

Twee hoogtepuntjes waren er nog wel. In 2002 werd de bekerfinale gehaald en verloren van Club Brugge. Dat leverde wel Europees voetbal op waar ruim werd verloren van Slavia Praag. In 2006 stond Mouscron wederom in de finale maar nu was Zulte-Waregem te sterk. Sindsdien komt Mouscron voornamelijk in het nieuws vanwege de financiële problemen. Als bekerfinalist in 2006 werd eerst de licentie geweigerd maar in beroep alsnog afgegeven.  In februari van dit jaar leek het doek wederom te vallen maar op het laatste moment redde een investeerder de boel. Die kwam echter nooit opdagen met zijn centen en voorzitter Dufermont moest weer de club redden.

Als gevolg van de problemen in februari moest de club een plan maken en naleven. De bond ontving echter deze maand een rapportage van de club waarin staat dat het geld er eenvoudigweg niet is om de schulden af te betalen. De licentie werd daarom ingetrokken maar in Mouscron houden ze de poot stijf en zijn ze in beroep gegaan. Over 8 dagen valt de beslissing maar de kans dat die positief is voor de club is nihil.

De wedstrijd tegen Standard was daarom waarschijnlijk een laatste kans om Le Cannonier vol te zien.  Le Cannonier, een van de mooiste Belgische stadionnamen, geopend in 1932 en genoemd naar, hoe kan het ook anders, een kanon. 1 Kanon welteverstaan dat op deze plek in de Eerste Wereldoorlog de vijand verdreef. De later gebouwde wijk kreeg nadien de naam Quartier de Cannonier.
Zoals de club groeide, groeide ook het stadion. Na de bouw in 1932 stond er slechts een kleine zittribune geflankkeerd door staanplaatsen. Pas na de promotie naar Tweede werd er een zittribune bijgebouwd. In 1998 werden de tribunes achter de doelen voorzien van een dak en pas in 1999 werd de oude zittribune vervangen door de huidige hoofdtribune.

We hadden gerekend op files en vertrokken daarom maar extra vroeg, de Belgische radio meldde vlak voor Brussel dat het vaststond vanaf St. Stevens-Woluwe tot in Ternat. In gewoon Nederlands bedoelen ze dat de hele noordelijke ring een parkeerplaats is tot 10 kilometer voorbij Brussel. We kozen daarom voor de zuidelijke variant via Ath en Tournai naar Mouscron. Een goede keuze want met nog 40 minuten te gaan voor aftrap stond we al binnen de gemeentegrenzen. Pas toen bleek dat de infrastructuur niet helemaal gewend was aan Eerste Klasse voetbal. Dankzij een eindeloze file veroorzaakt door verkeerslichten misten we zelfs de eerste 6 minuten van de wedstrijd.

De wedstrijd was niet van bijzonder hoge kwaliteit maar ook het minst belangrijke van de avond. Mouscron staat niet voor niets mee onderaan en Standard had ook weinig zin. De wedstrijd zou toch waarschijnlijk geschrapt worden bij een faillissement en daarnaast wacht CL-voetbal tegen Olympiakos woensdag. Mouscron bleef op 2 grote kansen na dus betrekkelijk eenvoudig op de been.

Het thuispubliek was zich er volledig van bewust dat dit waarschijnlijk de laatste match was en vuurde de ploeg onophoudelijk aan. Na afloop bleef de fanatieke tribune lang vol en zelfs toen wij alweer in de buurt van Gent reden hoorden we op de radio dat de supporters nog afscheid namen.














Stadionhopper

Joost, leuk verhaal. Stadion is niets veranderd de laatste jaren zo te zien (al gebeurd dat in België ook al 40 jaar niet meer).

Jij hebt toch een Panasonic camera? Met welke instellingen maak je deze foto's?
Laatste nieuwe ground: Sportpark De Heikant, Groesbeek

www.facebook.com/stadionhopper
twitter.com/stadionhopper

Joost

Citaat van: Stadionhopper op okt 31, 2009, 13:26:36
Joost, leuk verhaal. Stadion is niets veranderd de laatste jaren zo te zien (al gebeurd dat in België ook al 40 jaar niet meer).

Jij hebt toch een Panasonic camera? Met welke instellingen maak je deze foto's?

Met de automatische optie en de flitser uit. De kwaliteit van gisteravond is erg matig maar dat kwam door de mist die er hing.

Hielke

Mooi en tegelijkertijd triest verhaal. Voor de liefhebbers van Cannonier-foto's, hieronder de link naar een fotoverslag van de oefenwedstrijd die Heerenveen vorig jaar tegen Excelsior Moeskroen speelde.

http://www.feanfans.nl/fotos/0809/moehee/moehee.htm

3434

En toch denk ik dat dit nog niet het einde van Moeskroen is. Op een of andere manier vinden ze altijd een achterpoortje waardoor ze nog een seizoen verder kunnen. Natuurlijk is dat maar uitstel van...  Maar toch.
Laatste nieuwe ground:  Stadion RCC Waterloo
Favoriete ground: Westfalenstadion - Borussia Dortmund
Record zonder 0-0: 10/04/10 tot 27/03/11

Sparwasser

Jammer dat de "massa" vrijdag plots wel terug de weg richting le Cannonier heeft gevonden. De eerste keer dat ik op le Cannonier kwam was hun eerste seizoen in eerste. Excelsior Mouscron had een fantastisch elftal met o.a. de broertjes Mpenza, Vidovic, Lemoine ...
In een kolkend stadion werd gehakt gemaakt van STVV. Wat een contrast met de sfeer van de laatste jaren. Ieder jaar steeds minder toeschouwers, steeds minder sfeer... Jammer voor de trouwe fans (die 10 mensen die ze op verplaatsing meenemen) maar volgens mij hebben ze op le Cannonier boven hun stand geleefd en is deze club niet meer leefbaar. 

3434

Citaat van: 3434 op okt 31, 2009, 13:51:06
En toch denk ik dat dit nog niet het einde van Moeskroen is. Op een of andere manier vinden ze altijd een achterpoortje waardoor ze nog een seizoen verder kunnen. Natuurlijk is dat maar uitstel van...  Maar toch.

1,5 maand later voetballen ze dus nog steeds. Ik zie hun gewoon het seizoen uitdoen. Joost hoe kwam dat er zo 'n deel ME stond? Was er iets gebeurd.
Laatste nieuwe ground:  Stadion RCC Waterloo
Favoriete ground: Westfalenstadion - Borussia Dortmund
Record zonder 0-0: 10/04/10 tot 27/03/11

Joost

Ze waren erg bang dat er rellen kwamen of dat de supporters het veld opgingen.

Hielke

Het doek is dan toch gevallen voor Excelsior Moeskroen.

wekke

Citaat van: Hielke op dec 28, 2009, 14:14:47
Het doek is dan toch gevallen voor Excelsior Moeskroen.

Zeer jammer voor de club, supporters en de competitie.

Hugo

Het ruimt lekker op zo met die Waalse clubs. Zie Sporting Charleroi ook nog wel eens kopje ondergaan.