Auteur Topic: Belgie  (gelezen 727094 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4783
  • Geslacht: Man
Re: Belgie
« Reactie #2490 Gepost op: nov 05, 2022, 12:57:48 »
Als ik beelden zie van Lommel in een vol stadion in de jaren 90 of terugdenk aan Lokeren in een vol stadion tegen Club Brugge dan moeten die mensen toch ergens gebleven zijn?
Voetbal is haast populairder dan ooit maar in de Belgische stadions zie je dat gewoonweg niet terug.

Zoals je zelf al zegt; veel te veel clubs zijn eigendom van investeerders die de voordelen van het Belgische systeem uitbuiten.
Maar ook grotendeels is het competitieformat er debet aan.

Met het oude systeem van 1e, 2e, 3AB, 4ABCD, provincialen was echt helemaal niets mis.

Ik denk dat je het breder moet zien dat alleen België en breder dan alleen voetbal.
Zo ken ik de verhalen dat mijn honkbalclub HCAW in de jaren 60/70 elke week 1000 man trok terwijl er nu gemiddeld 200-300 man zitten als je een goed seizoen hebt. Aan de andere kant komen er wel 1700 man opdragen bij de Holland Series. Ze zijn er dus nog wel. Dat zie je ook aan het topvoetbal, de derby in Spakenburg en de Grand Prix van Zandvoort: daar wordt het aantal toeschouwers momenteel alleen beperkt door de stadioncapaciteit, terwijl het 30, 40 jaar geleden ook daar nog goed mogelijk was om er gewoon naar toe te gaan en een kaartje te kopen. De mensen zijn er nog wel degelijk.

Er is een aantal redenen waarom mensen niet meer komen naar "lagere" sportwedstrijden:

1) Concurrentie. In de jaren 50 had je alleen maar 'live' evenementen: naar de voetbalclub, naar het theater, naar de bioscoop. De televisie was nog zo kleinschalig dat de meeste mensen het huis uit moesten om iets te beleven. In decennia daarna bood eerste de 'lineaire', publieke televisie en later ook abonnee-TV, pay-per-view en streaming een steeds groter aanbod aan entertainment vanuit de luie stoel. Je hoeft niet meer in de regen naar een kansloze voetbalwedstrijd te staan kijken om je zondagmiddag in te vuillen.

2) Mobiliteit. Vroeger waren de meeste mensen gebonden aan hun woonplaats. Je ging dus ook naar de lokale club. Dat is ook al lang niet meer zo: iedereen is nu in de gelegenheid om naar de grote clubs te reizen.

3) Welvaart: Bijna iedereen kan tegenwoordig veel betalen en daardoor kwaliteit kopen. Of dat nu betekent dat je naar Carré gaat in plaats van naar het lokale amateurtoneel of dat je naar de Eredivisie gaat in plaats van naar een derdeklasser.

4) Binding: Doordat voetbal op alle gebieden (clubs, bonden, spelers) een verdienmodel is geworden, is er weinig binding meer tussen de spelers en de omgeving waar de club speelt. Als bijvoorbeeld bij Spakenburg 11 semiprofs zouden spelen die de rest van hun tijd bij de broodfabriek werken en die je in het dorp tegenkomt als je boodschappen doet, trekt dat publiek aan. Je wil je buurman/collega/klasgenoot het zien opnemen tegen net zo'n team uit een dorp verderop. Nu zijn het echter grotendeels huurlingen. Dat zal de diehard clubsupporter weinig uitmaken, maar  voor de wat bredere gemeenschap wel.


Veel punten zijn niet te beïnvloeden, maar een aantal dingen wel. Het laatstgenoemde punt is puur de verantwoordelijkheid van de voetbalgemeenschap zelf maar ook op de andere punten kan men wat doen. En dan gaat het vooral om het verhogen van de kwaliteit. Als er kwaliteit is, komen de mensen vanzelf. Dan gaat het over de kwaliteit op het veld (een positieve spelopvatting is daar een belangrijke) maar ook de kwaliteit om het veld heen. Wat bied je je toeschouwers aan comfort, veiligheid, sfeer en verzorging. Een toilet waarbij je tot de enkels in de pis staat of een kantine waar je alleen maar ranzig bier en vette friet kun krijgen, zijn niet meer van deze tijd. En een accommodatie waar je in de modder staat te leunen op een verroest hek ook niet.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Robin

  • Berichten: 140
Re: Belgie
« Reactie #2491 Gepost op: nov 08, 2022, 16:30:51 »
Was afgelopen zaterdag prima vertoeven in Mechelen. Leuke dubbel!

Vandaag las ik echter dit : https://racingmechelen.be/officieel-racing-gaat-een-nieuw-stadion-bouwen-op-de-ovk-site/

Offline wekke

  • Berichten: 2869
  • Geslacht: Man
Re: Belgie
« Reactie #2492 Gepost op: jan 08, 2023, 06:58:08 »
Het nieuwe stadionnetje van Lille United
Offline Joost

  • Berichten: 8861
Re: Belgie
« Reactie #2493 Gepost op: jan 08, 2023, 16:50:43 »
Dat is heel netjes.