Auteur Topic: Hoe het was  (gelezen 1448196 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Saltacampos

  • Berichten: 1800
  • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5985 Gepost op: jan 06, 2023, 11:11:39 »
Mooi dat je deze lastige verplaatsing hebt gemaakt om je club te volgen, ook met plezier gelezen, helaas wel weer met de nodige geografische fantasie, je kan het blijkbaar niet laten.
Nogal vreemd om de harde kern van Eldense "castilliaans-nationalistisch" te noemen terwijl de stad Elda helemaal niet in Castilië ligt, het zal dus wel Spaans-nationalistisch zijn.
Elda behoorde na de herovering op de Moren van 1243 tot 1304 tot het toenmalige koninkrijk Castillië en daarna ging het over naar het Reino de Valencia (dus onder de kroon van Aragón).
In 1469 vormden Castilië en Aragon samen Spanje, in 1492 zo goed als in zijn huidige vorm geconsolideerd door de val van de laatste door de Moren bezette gebieden.
Het is bij Baskische en Catalaanse nationalisten inderdaad gebruikelijk om de term Spanje (waar ze zelf toe behoren zoals de situatie nu is) te mijden en het over Castillë te hebben, wat geografisch en historische onzin is.
Castilië bestaat uit Madrid, Castilla y León en Castilla La Mancha.
De Ultras van Eldense gebruiken dan ook de Spaanse vlag en niet die van (historisch en huidig) Castilië.
« Laatst bewerkt op: jan 06, 2023, 13:48:40 door Saltacampos »
Over land and sea

Online syntric

  • Berichten: 1119
  • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5986 Gepost op: jan 06, 2023, 13:40:09 »
Ik ga volgend weekend naar Elda, mooi dat ik alvast weet welke vlag mee te nemen :-p Nee, ben zelf ook wel geinteresseerd in geschiedenis die bij sommigen hier soms idd wel erg gekleurd lijkt.
Groundhopper for life :-)

Offline ALenstra

  • Berichten: 1862
Re: Hoe het was
« Reactie #5987 Gepost op: jan 09, 2023, 09:39:56 »
Zaterdag bij Brentford-West Ham United geweest. Mijn eerste keer in het nieuwe stadion van de thuisclub. Het Gtech Community Stadium is een wereld van verschil vergeleken met Griffin Park. Het stadion staat naast het treinstation Kew Bridge en is werkelijk van alle gemakken voorzien. De superstore is een eindje verderop. Bij de opkomst van beide teams klonk Hey Jude van de Beatles waarna het thuispubliek massaal meezong. Het thuispubliek liet zich regelmatig horen. De wedstrijd was niet erg onderhoudend en het enige doelpunt kwam tien minuten voor tijd. De spelers van de thuisclub protesteerden bij de scheidsrechter aangezien vlak voor het doelpunt van Said Benrahma een overtreding aan vooraf ging. Het hielp niks, West Ham won met 0-1 en gaat verder in de FA-Cup. Vanwege een treinstaking was terug naar het hotel een uitdaging. Kew Bridge maar ook het dichtst bijgelegen metrostation Gunnersbury waren gesloten en uiteindelijk moest ik een lange wandeling maken naar Chiswick Park.

Offline Nort

  • Berichten: 2650
Re: Hoe het was
« Reactie #5988 Gepost op: jan 16, 2023, 10:45:16 »
Gisteren waren we aanwezig bij Fortuna Sittard - PSV. Kaartjes op de korte zijde langs het uitvak, waarbij er een ID controle plaatsvond. Gelukkig is onze gemeente niet zo bekend en kwamen we er mee weg. Dus een tip voor degenen die daar op het thuisvak willen plaatsnemen, heb een goed verhaal klaar als ze er om vragen :)

Verder uiteraard geen problemen, zolang je jezelf maar gedraagt.

Offline bunnet

  • Berichten: 227
Re: Hoe het was
« Reactie #5989 Gepost op: jan 27, 2023, 23:31:44 »
Sheffield United - Hull City
20-01-2023, 19:45 uur, Championship (2)
Bramall Lane, Sheffield


Vorige week was het eindelijk zover: na exact drie jaar weer voetbal in Engeland. We vlogen op vrijdagmiddag vanaf Schiphol richting Manchester. De treinreis naar het vliegveld was prachtig; hoe dichter bij we kwamen, hoe witter de omgeving werd. Ruim op tijd aanwezig en alles verliep voorspoedig. In de trein hadden we al bericht gekregen dat de vlucht vertraging had opgelopen, waardoor we driekwartier later dan gepland vertrokken.
Aangekomen in Engeland de trein genomen naar Sheffield, inchecken bij het hotel en direct gang gezet richting Bramall Lane. Hull City had op deze vrijdagavond 2.700 supporters meegenomen. Waar wij in Nederland moeite hebben om uitvakken met een paar honderd man te begeleiden, gaan er hier bij een avondwedstrijd een paar duizend mee. Blijft bijzonder, blijft prachtig.

De wedstrijd was typisch Engels: hoog tempo, fysieke duels en een mooie wisselwerking met het publiek. In de derde minuut kwam de thuisploeg al op voorsprong, waardoor de ban al snel gebroken was.   Het verschil op de ranglijst bedraagt veertien plaatsen, maar dat was Hull City niet af te zien. De bezoekers konden goed mee in het spel van SUFC, maar de effectiviteit voor de goal ontbrak.
Het eerste kwartier van de tweede helft was iedereen op onze zijde met het uitvak bezig. Beetje elkaar plagen, uitdagen en over-en-weer gezang met Engelse humor. Vooral "Harry Potter" in het uitvak moest het ontgelden, schitterend. Uiteindelijk sleepte de thuisploeg de overwinning uit het vuur en staan ze dertien punten los van plek drie.Sheffield Wednesday - Fleetwood Town
21-01-2023, 15:00 uur, League One (3)
Hillsborough, Sheffield


De volgende ochtend begon traditiegetrouw met een full English breakfast. De dag begon dus direct goed. Na het ontbijt een rondje sightseeing, waarna we met de tram richting Hillsborough gingen. In een pub keken we de eerste helft van Liverpool-Chelsea, om vervolgens naar historische grond te gaan.
Via het stadspark kwamen we aan bij het stadion. Ook hier proef je de historie en ruik je de oudheid. Vandaag nog meer dan normaal, ook door de dramatische gebeurtenissen in het verleden. Ondanks dat wij het Hillsborough-drama niet hebben meegemaakt, ken je de verhalen en weet je dat deze ramp het voetbal heeft veranderd. Bijzonder om te ervaren.

Het stadion ademt voetbal. Deze club hoort op een hoger niveau en gelukkig is die kans aanwezig met een tweede plek op de ranglijst. Ondanks de tweederde bezettingsgraad was het puur genieten. Elke tribune met zijn eigen karakter.
Ook deze dag werd al snel de 1-0 gemaakt, maar hier was het tempo aanzienlijk lager. De scheidsrechter speelde hier ook een grote rol in en stond weinig toe. De bezoekers kregen aardige kansen, maar de thuisclub was eenvoudigweg efficiënter. In de slotminuut kreeg zij de kans om de score te verdubbelen, maar de strafschop werd huizenhoog over geschoten.Met de tram terug naar het centrum en in de avond een prima Fish & Chips gegeten. Door werkzaamheden aan het spoor vertrokken wij de volgende ochtend met de bus richting Manchester. Deze busroute liep dwars door het national park, waar Sheffield ook om bekend staat. Zo pikten wij aan het einde van deze minitrip nog een mooi stukje Engels landschap mee. Op de terugweg fantaseerden wij alweer over mogelijke volgende bestemmingen en waren we begin van de avond weer op Nederlandse bodem.

Al met al een prachtig voetbalweekend beleefd met twee schitterende grounds; eindelijk weer!

Offline Arjen

  • Berichten: 623
Re: Hoe het was
« Reactie #5990 Gepost op: jan 28, 2023, 06:45:09 »
Leuk verslag. En natuurlijk een ideale dubbel zo in Sheffield.

Offline FCT1980

  • Berichten: 2561
  • Geslacht: Man
Re: Hoe het was
« Reactie #5991 Gepost op: jan 28, 2023, 10:23:53 »
Mooi verslag. Precies zoals ik mijn weekenden in Engeland ook beleef.
There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!