3. Liga, mal wieder was neues

Gestart door hgrm, okt 16, 2007, 15:46:13

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 8 gasten bekijken dit topic.

hgrm

De ontstaansgeschiedenis van de Duitse voetbalpiramide is wat vreemd. Tot zo'n 45 jaar geleden kende het land namelijk geen nationale competitie. Pas in 1963 (!) startte de Bundesliga. Daarvoor werd er gespeeld in regionale Oberligen, waarvan de kampioen en vice-kampioenen doorgingen naar de kampioenscompetitie.
Met de komst van de Bundesliga en, in 1974, de tweede Bundesliga, waren de grootste profclubs onderdak in landelijke competities. Daaronder bleef het een zootje. Bijna elke deelstaat had z'n eigen Oberliga. Door deze versnippering kregen veel 'traditionsvereine' in de problemen: ze misten de aansluiting en kwijnden voor een handvol toeschouwers weg in de lagere divisies.

Na een pas op de plaats wegens  de moeizame integratie van de Oostduitse competitie, werd in 1995 de volgende stap gezet in de hervorming van de piramide. Onder de tweede Bundesliga kwamen 4 Regionalligen (Noord, Noordoost (ex-DDR), West/Zuidwest, Zuid). Voor de clubs met ambitie was dit een zegen, maar veel kleine clubs zagen op tegen de toegenomen (reis)kosten.

Na enkele seizoenen, in 2000, gingen onze Oosterburen over op twee Regionalligen; Noord en Zuid. De noordelijke Regionalliga ontwikkelde zich tot een competitie waarin veel traditionele grootstedelijke clubs probeerden de weg terug naar de Bundesliga te vinden. Roemruchte namen als Rot-Weiss Essen, VfL Osnabrück, Fortuna Düsseldorf, Eintracht Braunschweig en St Pauli zorgden voor een interessante competitie met behoorlijke aantallen toeschouwers. In het zuiden speelden vooral dorpsclubs voor een paar duizend toeschouwers tegen elkaar, hoewel ook verenigingen als Karlsruher SC, 1.FC Saarbrücken en Hessen Kassel er acte de présence gaven.

Veel fans zien het wel als een groot probleem dat er in de Regionalliga veel tweede teams van Bundesliga en tweede Bundesligaclubs spelen. Een uitwedstrijd op een achterafveld van het Weserstadion of op een tochtig sportveld ergens in Stuttgart is ook niet aanlokkelijk. Aan de andere kant: Dankzij deze tweede teams worden historische stadions als Rote Erde (Dortmund) en Grünewalder Strasse (München) nog voor voetbal op redelijk niveau gebruikt.

Ondertussen gaat de hervorming van de piramide rustig door. Vanaf volgend seizoen wordt er tussen de tweede Bundesliga en de Regionalligen de derde Bundesliga ingesteld. Voor de Regionalligaclubs is het dit jaar erop of eronder. Bij de eerste 10 geraken, is het devies. Waarschijnlijk steken flink wat clubs zich in de schulden om dit doel te bereiken. En als het dan onverhoopt niet lukt, zijn de gevolgen te raden....

Het probleem van de tweede teams heeft de Duitse bond nog niet durven aanpakken. Er is een wat halfslachtige regeling getroffen dat er slechts 4 tweede teams mogen promoveren. De Regionalligateams hadden liever helemaal geen tweede teams in de derde Bundesliga gezien. Met de afspraak dat tweede teams niet meer mee mogen doen in de beker (waardoor de kans op kwalificatie voor de anderen groter wordt), zijn ze tevreden gesteld.

Onder de derde Bundesliga komen vanaf volgend seizoen drie Regionalligen, daaronder wordt het weer een zootje. Zo wordt de Oberliga Nord, de gezamenlijke comptitie van de deelstaten Hamburg, Bremen, Niedersachsen en Schleswig-Holstein, opgeheven en gaan de Oberliga Nordrhein en Oberliga Westfalen juist fuseren tot de Oberliga West. Het zal wel weer even duren voordat er ook op het 5e niveau een logische competitiestructuur gaat ontstaan.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Sebastiaan_W

Aardig wat clubs in de Regionalliga zijn zich nu aan het versterken voor de 2de seizoenshelft. Bij VfB Lübeck zijn 7 contracten ontbonden om de hoge schuld te verlagen.

Een andere roemruchte club, KFC Uerdingen, welke momenteel in de Oberliga uitkomt, speelt in janauri 2 oefenwedstrijden(tegen RW Oberhausen en MSV Duisburg) en zijn er andere acties op touw gezet om de schuld zo snel mogelijk terug te dringen, zodat ze het seizoen uit kunnen spelen.

hgrm

Het probleem is natuurlijk dat iedereen er van overtuigd is de 3. Liga te halen. Dus is en wordt er flink ingekocht. Van geld dat er nog niet is. Van geld dat voor een groot deel van de clubs nooit komt omdat ze de 3. Liga mislopen. Ik verwacht nog wel een paar faillisementen de komende tijd.

Wat Uerdingen betreft: nadat Bayer gestopt is met de sponsoring, is het langzaam achteruit gegaan. Een paar jaar geleden was ik er getuige van dat de club voor 3 man en een paardenkop in de Regionalliga speelde. Dat seizoen eindigde men nog leuk in de middenmoot, maar men koos ervoor om vrijwillig terug te gaan naar de Oberliga. Het scheelde toen al niet veel of de club was failliet gegaan.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen