"Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur

Gestart door hgrm, okt 11, 2009, 17:51:52

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hgrm

Middels dit topic wil ik jullie deelgenoot maken van mijn bezoekjes aan de vele kleine en grote amateurclubs die Nederland rijk is, voorzover de verslagen niet al elders zijn gepost.

Om te beginnen met deel 1a en 1b.

Zaterdag 10 oktober 2009 - WHC vs. Be Quick 28

De wedstrijd van WHC (Wezep-Hattemerbroek Combinatie) tegen Be Quick 28 uit Zwolle wordt door de thuisclub geafficieerd als de 33e editie van "Het dorp tegen de stad" op het hoogste amateurniveau. Slechts luttele kilometers ligt Wezep van Zwolle verwijderd; slechts de IJssel en de Gelders-Overijsselse proviciegrens scheiden het dorp op de Veluwe van de Blauwvingerstad. Beide clubs spelen al tijden vrijwel onafgebroken op het hoogste amateurniveau en hebben ook het één en ander aan successen gekend. De laatste jaren heeft WHC de overhand. Dat blijkt ook dit jaar in de stand: WHC strijdt volop mee voor kwalificatie voor de topklasse, Be Quick is wat verder onderin te vinden. Saillant detail voor deze wedstrijd is dat in de zomerstop drie spelers overschreven van WHC naar Be Quick.

Het complex van WHC is klaar voor de topklasse. Het beschikt over lichtmasten, een behoorlijk grote zittribune met kuipstoeltjes en genoeg staanplaatsen om het hele dorp een plekje te geven. Waarschijnlijk ook door het weer viel de publieke belangstelling wat tegen; 800 man naar schatting. En van derby-sfeer was helaas weinig te merken.

Het voetbal in de hoofdklasse C verschilt nogal van datgene dat geboden wordt in de andere twee hoofdklassen. In A en B spelen de giganten van het amateurvoetbal, zoals IJsselmeervogels, Spakenburg, Quick Boys en Rijnsburgse Boys die zonder moeite een blik vol oud-profs opentrekken en voetbal spelen dat zowel taktisch als technisch weinig onderdoet voor de Eerste divisie. In C is het een ander verhaal. De meeste spelers zijn wat beperkter in hun kunnen en moeten het hebben van inzet, kracht, werklust en enthousiasme. Veel ex-profs zijn er in C niet te vinden; bij WHC-Be Quick is oud-Groningen spelers Melchior Schoenmakers de enige die ik heb kunnen ontdekken.





De wedstrijd bracht ook nu precies wat voetbal kijken in de hoofdklasse C zo leuk maakt: veel strijd in een moordend tempo. De openingsfase was duidelijk voor WHC. Op de rechterkant was vooral de snelle buitenspeler Denis Mahmudov een kwelling voor de Be Quick-defensie. Zijn voortzetting was echter meestal weinig effectief. Ook de vrije trap die hij in de 11e minuut mag nemen, is niet aan hem besteed: wel hard, maar recht in de muur.



Naarmate de eerste helft vorderde, ebte het offensief van WHC weg en nam Be Quick de regie over. Dankzij het missen van een niet te missen kans, was het bij rust nog 0-0. Ook na rust ging bepaalde Be Quick aanvankelijk de wedstrijd, maar verzuimde het af te maken. Zo werd er wederom voor een leeg doel gemist en werd een bal van de lijn gehaald. Toch kwamen de Zwollenaren op voorsprong. Een afstandsschot kon door de keeper niet gecontrolleerd worden (aan het publiek te horen was dat niet de eerste keer) waarna de bal van dichtbij binnengetikt kon worden door Marc van der Vegte. WHC schrok wakker en niet veel later kopte Melchior Schoenmakers raak uit een vrije trap.



Al snel na de gelijkmaker kwam WHC na een prachtige aanval op 2-1 door Mud. De buit leek binnen, maar zoals zo vaak werd de huid al verkocht voordat de beer geschoten werd. Alles en iedereen miste een lage voorzet vanaf rechts, behalve van der Vechte, die bij de tweede paal eenvoudig binnen kon tikken en daarmee Be Quick aan een punt hielp. In de slotfase moest WHC het met z'n tienen doen, na een directe rode kaart voor Bosch, na een zware overtreding op tweevoudig doelpuntenmaker van der Vechte.

Hoewel beide trainers er volgens de berichten anders over dachten, eindigde een gelijkopgaande wedstrijd in een terecht gelijkspel.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Zaterdag 10 oktober 2009 - De Valk vs Nuenen

In 1955 promoveerde De Valk als kampioen van de tweede klasse, destijds het hoogste amateurniveau, naar de semiprofs. Een jaar eerste klasse en vijf jaar tweede divisie later degradeert de dorpsclub weer naar de amateurs. Het profbestaan was te hoog gegrepen. Twee jaar later viert men wel het hoogtepunt uit de historie: het landskampioenschap bij de amateurs. Al dit tijd -op twee jaar PSV na- was Jacques de Wit er bij. Ik sprak hem op de tribune en niet zonder trots vertelde het clubicoon dat De Valk sinds het begin, dit jaar 100 jaar geleden, al op hetzelfde terrein speelt. De "oude garde" op de tribune kon bevestigen dat het bouwsel zo'n beetje even oud is als zijzelf.



De tribune heeft de tand des tijds niet ongeschonden weerstaan. Het bouwsel is voorzien van een nieuwe laag baksteen en ontsierd door aangebouwde kleedkamers en spelerstunnel. Het interieur lijkt wel origineel: een cementen vloer, houten bankjes in de clubkleuren en een fraaie radiokamer. Ook het dak lijkt al vele decennia oud: het wordt omhoog gehouden door een web van filligraan ijzerwerk en ondersteund door een aantal palen.
De rest van het complex is volgens de kenners ook niet veel veranderd. Hoewel niet meer in gebruik, staan de oude kassahokjes aan de doorgaande weg er nog. Ze hebben recent zelfs nog een opknapbeurt gekregen. De terracing tegenover de tribune is helaas wel verdwenen. Aan weerszijden van de hoofdtribune is zijn nog wel wat staanplaatsen te vinden.









De beslissing om wedstrijden tegen ploegen uit de omgeving op zaterdagavond te spelen, is een goede geweest. De voorgaande twee avondwedstrijden waren een succes en ook vanavond was de publieke belangstelling behoorlijk, zeker voor een wedstrijd in de eerste klasse. Er stond ook wel wat op het spel: De Valk is vorig jaar ongeslagen kampioen geworden in de tweede klasse en staat ook nu weer bovenaan. Al 34 wedstrijden heeft de ploeg uit Valkenswaard niet verloren. Nuenen, daarentegen, presteert onder verwachting en hoopt op een kentering.



De wedstrijd begon daverend: binnen enkele minuten kwam De Valk al op voorsprong. Uit de tegenaanval maakte Nuenen de gelijkmaker, al had het daar een penalty voor nodig. Tot ieders verbazing legde de scheidsrechter de bal op de stip nadat een aanvaller uit het dorp van Van Gogh naar beneden was getrokken bij een corner. Een correcte beslissing, maar de meeste referees durven 'm niet te nemen.
Het overwicht van De Valk resulteerde nog voor rust in de hernieuwde voorsprong.
Na rust bepaalde de Valk aanvankelijk de wedstrijd, maar naarmate de tijd verstreek leek Nuenen de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dit, op zijn beurt, bood De Valk gelegenheid tot counteren. De 3-1 leek in de maak, maar de Nuenense keeper redde bekwaam. In de tegenaanval kreeg Nuenen een vrije trap. De bal, die waarschijnlijk als voorzet was bedoeld, zeilde bij de tweede paal binnen: 2-2



In de slotminuten gingen beide teams voor de winst. De Valk was de gelukkigste: ondanks een hevig vlaggende clubgrensrechter liet de scheids doorspelen waarna de Valkenswaardse spits geen moeite had de keeper te omspelen: 3-2. De grensrechter klapte bijna uit elkaar van woede, maar de arbiter trok zich niks aan van zijn protesten. Hij had misschien wel gelijk, maar zijn geloofwaardigheid was hij al kwijtgeraakt door in de tweede helft om de havenklap onterecht te vlaggen.

De wedstrijd ontspoorde helemaal toen een speler van De Valk geblesseerd raakte en op het veld bleef liggen. Een Nuenenaar probeerde hem overeind te sjorren, wat leidde tot een opstootje tussen de 21 niet-geblesseerde spelers en de bank van Nuenen. De scheidsrechter zag het even aan en gaf toen de gemoederen weer bedaard waren, schijnbaar willekeurig aan een speler van beide ploegen een gele kaart. Voor de speler van Nuenen was het zijn tweede. Het hoeft geen betoog dat de KNVB maar beter even kan wachten voordat ze de beste man weer indelen voor een wedstrijd van Nuenen....



Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

29 augustus 2009 - FC Hilversum vs. Spakenburg

De KNVB-beker heeft al vele vormen gekend. In de jaren 60 en 70 werden de eerste rondes in een poulesysteem gespeeld, hetgeen 20 jaar later weer voor even terug was. Later heeft men de topclubs vele ronde vrijstelling gegeven of met geplaatste clubs gewerkt. Tegenwoordig is de beker weer een beker zoals het hoort: één voorronde en vervolgens alles in één pot en geen gestuurde loting meer.

In de voorronde doen slechts amateurclubs mee: de toppers en periodekampioenen uit de hoofdklassen van het vorige seizoen en de bekerfinalisten van de zes districtsbekers. De voorronde leidt vaak tot interessante paringen tussen clubs die elkaar normaliter niet vaak treffen. Zo ook in deze jaargang: Zondaghoofdklasser FC Hilversum trof zaterdaghoofdklasser Spakenburg. En aangezien er al doorgeloot was, wist men wat de winnaar te wachten stond: een thuiswedstrijd tegen MVV.

Hoewel Hilversum en Spakenburg hemelsbreed niet meer dat een kilometer of 15 van elkaar liggen, kunnen de clubs nauwelijks meer verschillen. FC Hilversum is in 1906 opgericht en ontwikkelt zich tot de arbeidersclub van de stad. Er ontstaat een gezonde rivaliteit met 't Gooi, de club van de middenstand. Hilversum ontwikkelt zich tot een club die bij tijd en wijle op het hoogste niveau actief is en heeft sinds de jaren 20 de beschikking over het fraaie Gemeentelijk Sportpark, dat het deelt met 't Gooi. De houten tribune, ontworpen door stadsarchitect Dudok van Heel bestaat nog steeds, maar FC Hilversum is alweer 40 geen bespeler meer van het complex.



Na het betaald voetbalavontuur dat duurde tot 1966 (12 seizoenen, waarvan eentje in de eerste divisie als hoogtepunt) vertrok de club al snel naar het nieuwe sportpark Crailo in het uiterste noorden van de stad, tegen Bussum aan. Daar speelt Hilversum sindsdien met wisselen succes in het zondagvoetbal. De laatste jaren speelt Hilversum meestal in de hoofdklasse. Gezien de aanwezige kwaliteit lijkt kwalificatie voor de topklasse een reëel doel.


Spakenburg begon als een  typische dorpsclub. Tot in de jaren 50 en 60 was het heel gebruikelijk dat er gespeeld werd op een veld in de polder. Na afloop konden de spelers zich wassen met een spons en een emmer koud water. Ondanks dat groeide Spakenburg, ondanks of dankzij de rivaliteit met IJsselmeervogels, uit tot een topclub binnen het amateurvoetbal. Inmiddels staat er in Spakenburg een stadion waar menig eerstedivisionist jaloers op is.

Op sportpark Crailo zoekt met tevergeefs naar een stadion. Een kleine tribune, een hek om het veld en een tegelpad om op te staan en dan heb je het wel gehad. De fraaie ligging aan de bosrand maakt wel weer wat goed.





De wedstrijd bracht een hoop spectakel. Beide ploegen speelden op de aanval in een 4-3-3-systeem. Hilversum speelde hard. Naar de zin Spakenburg te hard. Toch bepaalde Spakenburg in het begin wat er op het veld gebeurde en kwam het op 0-1. Daarna herpakte Hilversum zich en liet Spakenburg bijna een uur lang alle hoeken van het veld zien. Met nog een klein halfuur op de klok stond het dik verdiend 2-1. Met een magnifiek afstandsschot dat letterlijk uit de lucht kwam vallen, bracht Spakenburg de stand in evenwicht en een minuut of twee later werd het door een kapitale dekkingsfout linksachterin bij Hilversum zelfs 2-3. Hilversum was geknakt en Spakenburg liep uit naar een geflatteerde 2-5 overwinning. In de slotfase moesten beide teams met 10 man verder na een serie opstootjes.





Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Joost

Een bijzonder mager complex daar in Hilversum. Is er al iets bekend over eventuele veranderingen bij kwalificatie voor de Topklasse?



hgrm

De KNVB gaat geen eisen stellen aan de accomodaties, dus met deze accomodatie kan Hilversum zo de topklasse in. Wel zijn er plannen -naar ik begrepen heb- om tegenover de huidige hoofdtribune een nieuwe te bouwen.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Han

Ik zag op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum ooit betaald voetbal; het betrof een wedstrijd tussen SC Gooiland en PEC. Er was sprake van een zeer breed uitgemeten onoverdekte terracing 'opposite main stand' die over de gehele veldlengte tegen de achterkant van de hoofdtribune van de toenmalige drafbaan leunde.

Hoe verhoudt het huidige FC Hilversum zich tot het toenmalige SC Gooiland?




Strangely Devoted or Mentally Disturbed

hgrm

Wat betreft het stadion: de terracing opposite main stand is geweken voor het Nike-hoofdkantoor. En inmiddels is één van de kurven is gesloopt; daar wordt nu een ander kantoorgedrocht gebouwd.

Wat betreft Gooiland:
In de jaren 60 hebben besprekingen over fusies tussen 't Gooi en Hilversum tot niets geleid. In 1966 besloot Hilversum vrijwillig terug te gaan naar de amateurs. Bij het Gooi scheidde ongeveer tegelijkertijd de proftak zich af van de amateurs en ging onder de naam Gooiland verder. Gooiland heeft het nog tot de sanering van 1971 volgehouden, dankzij steun van Radio Veronica.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

AthleticHolanda

Leuk topic hgrm, zoals ik waarschijnlijk al vaker heb gezegd vind ik het amateurvoetbal erg interessant.

Wie speelt er tegenwoordig op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum, is dat überhaupt nog in gebruik? Het ziet er vrij onderhouden uit.

Bij Hilversum-Spakenburg zijn er op de foto's niet veel toeschouwers te zien, hoeveel waren het er? Omdat het zoals je zegt maar 15 kilomter uit elkaar ligt zou je toch wel wat Spakenburgers verwachten...

Heb zelf (nog) niet onder de Hoofdklasse gehopt maar hou wel de populaire derby's of andere interessante wedstrijden in de gaten. Toch is het vaak erg lastig voor mij om dit van tevoren te weten te komen, zo kwam ik er vorig jaar bv. te laat achter dat Volharding en SSS bij elkaar in waren ingedeeld, dat de derby van Vrienzenveen werd gespeeld en dat er bij de topper in de Eerste Klasse tussen Urk en ACV onnoemelijk veel man kwamen.

Kijk alweer uit naar het volgende verhaal en vooral de foto's.

hgrm

22 augustus 2009 - NSC vs. Sparta Nijkerk

Behalve de "grote" KNVB-beker wordt door elk district ook een eigen bekertournooi georganiseerd. Dit Districtsbekertournooi is opengesteld voor alle eersteklassers en hoofdklassers. De eerste ronde wordt in een poulesysteem gespeeld waarbij de indeling regionaal is. Hierdoor, en doordat zaterdag- en zondagclubs door elkaar spelen, staan er vaak interessante wedstrijden op het programma.

Zo ook op 22 augustus in Nijkerk. De twee clubs uit de stad net over de Utrechts-Gelderse grens, NSC en Sparta Nijkerk, zijn elkaar in 1996/97 voor het laatst in competitieverband tegengekomen, in de eerste klasse. In dat jaar promoveerde Sparta naar de hoofdklasse, terwijl NSC afdaalde naar de tweede klasse. Ook voor 1996 speelden de clubs weinig tegen elkaar. Beide clubs waren over het algemeen geen hoogvliegers en pendelden tussen de 2e en de 4e klasse. Bovendien speelden NSC en Sparta niet altijd in hetzelfde district.

Na de laatste ontmoeting in competitieverband zo'n 12 jaar geleden, ontwikkelde Sparta zich tot een stabiele hoofdklasser. NSC speelde afwisselend in de eerste en de tweede klasse. Dit seizoen is NSC goed begonnen, maar zelfs als ze promoveren naar de hoofdklasse zit een hernieuwde kennismaking met Sparta er in de competitie niet in; Sparta gaat zich naar het laat aanzien gemakkelijk kwalificeren voor de topklasse.

Net als in Spakenburg liggen de terreinen van NSC en Sparta naast elkaar, van elkaar gescheiden door een stroompje dat door de locals de "beek" wordt genoemd.



Het complex van NSC ziet er keurig uit, maar heeft niet zo veel te bieden voor de toeschouwers, laat staan voor de stadionliefhebber. Met een overdekte zittribune, een tegelpad langs het veld en her en der een graswal houdt het op. Van een derbysfeer is bovendien nauwelijks sprake. Er zijn maar weinig toeschouwers afgekomen op de wedstrijd, 500 hooguit en behalve wat jeugdige Sparta-aanhangers laat niemand zich echt horen. Van veel animositeit tussen de clubs is dan ook geen sprake. De clubs komen welliswaar uit verschillende sociale klassen komen (Sparta is meer een middenstandsclub, terwijl NSC als arbeidersclub te boek staat), maar doordat ze zo weinig tegen elkaar spelen, is er niets meer te merken van rivaliteit.



De wedstrijd is het aanzien meer dan waard. Van enig klasseverschil is weinig te merken, grote delen van de wedstrijd domineert NSC. De snelle 1-0 voorsprong van Sparta wordt omgebogen in een 2-1 voorsprong en lange tijd lijkt het alsof NSC aan het langste eind gaat trekken. In de slotfase weet Sparta echter alsnog gelijk te maken.

Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Citaat van: AthleticHolanda op okt 13, 2009, 22:13:25
Leuk topic hgrm, zoals ik waarschijnlijk al vaker heb gezegd vind ik het amateurvoetbal erg interessant.

Wie speelt er tegenwoordig op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum, is dat überhaupt nog in gebruik? Het ziet er vrij onderhouden uit.

Tegenwoordig is het de thuisbasis van de Gooische Athletiek Club GAC. Helaas is de goede staat van onderhoud slechts schijn. Mijn foto is van 6 jaar geleden, toen het net opgeknapt was. Er is echter verkeerd conserveringsmiddel gebruikt, waardoor de boel is gaan rotten. De gemeente is druk bezig fondsen te zoeken voor een nieuwe renovatie. Waarschijnlijk heeft de status van rijksmonument ervoor gezorgd dat er niet is gekozen voor de slopershamer. Als iets van Dudok is, is het in Hilversum heilig.

Citeer
Bij Hilversum-Spakenburg zijn er op de foto's niet veel toeschouwers te zien, hoeveel waren het er? Omdat het zoals je zegt maar 15 kilomter uit elkaar ligt zou je toch wel wat Spakenburgers verwachten...

Als het er 500 waren, dan is het veel En dan nog voor de helft Spakenburgers. Hilversum trekt weinig publiek.

Citeer

Heb zelf (nog) niet onder de Hoofdklasse gehopt maar hou wel de populaire derby's of andere interessante wedstrijden in de gaten. Toch is het vaak erg lastig voor mij om dit van tevoren te weten te komen, zo kwam ik er vorig jaar bv. te laat achter dat Volharding en SSS bij elkaar in waren ingedeeld, dat de derby van Vrienzenveen werd gespeeld en dat er bij de topper in de Eerste Klasse tussen Urk en ACV onnoemelijk veel man kwamen.


Dan kan ik je www.voetbalnederland.nl aanbevelen (met dank aan Breda voor de tip).

Citeer
Kijk alweer uit naar het volgende verhaal en vooral de foto's.

NSC-Sparta is gepost en Nunspeet-Be Quick staat voor vrijdagavond op de rol.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen


Joost

Citaat van: Hugo op okt 13, 2009, 23:24:01
Topsite op zijn gebied!

Momenteel wel met gebreken. Zo laad de site van binnenuit en kun je dus niet gauw even terugklikken. Daarnaast open het archief bij een oudere versie van IE in de balk links in plaats van in het hoofdkader.

Citaat van: AthleticHolanda op okt 13, 2009, 22:13:25
Leuk topic hgrm, zoals ik waarschijnlijk al vaker heb gezegd vind ik het amateurvoetbal erg interessant.

Wie speelt er tegenwoordig op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum, is dat überhaupt nog in gebruik? Het ziet er vrij onderhouden uit.

Bij Hilversum-Spakenburg zijn er op de foto's niet veel toeschouwers te zien, hoeveel waren het er? Omdat het zoals je zegt maar 15 kilomter uit elkaar ligt zou je toch wel wat Spakenburgers verwachten...

Heb zelf (nog) niet onder de Hoofdklasse gehopt maar hou wel de populaire derby's of andere interessante wedstrijden in de gaten. Toch is het vaak erg lastig voor mij om dit van tevoren te weten te komen, zo kwam ik er vorig jaar bv. te laat achter dat Volharding en SSS bij elkaar in waren ingedeeld, dat de derby van Vrienzenveen werd gespeeld en dat er bij de topper in de Eerste Klasse tussen Urk en ACV onnoemelijk veel man kwamen.

Kijk alweer uit naar het volgende verhaal en vooral de foto's.

In 3C Zuid 2 staat dit seizoen een derby in Budel, Tussen Weert en Eindhoven, op 't programma. De derby in Eijsden heb je weer net gemist. SVME won bij buurman Eijsden met liefst 0-7 waarbij de 0-5 gemaakt werd door de keeper van SVME vanuit eigen 16. Waren zo'n 1500 toeschouwers.


hgrm

Vrijdag 17 oktober - Nunspeet vs Be Quick 28

Nunspeet, een uit de kluiten gewassen dorp van net geen 20000 inwoners op de Veluwe, is in bepaalde kringen wereldberoemd door de jaarlijks plaatsvindende stoute cross. Het bondsbureau van de KNVB is blijkbaar niet zo bekend met het fenomeen gemotoriseerd modderracen, zodat het kon gebeuren dat de plaatselijke hoofdklasseclub in hetzelfde weekend een thuiswedstrijd op het programma had. Om een kort verhaal lang te maken: de wedstrijd werd verplaatst naar vrijdagavond. Bovendien is zo'n vrijdagavondwedstrijd een aardig experiment om te kijken of er meer publiek komt opdagen.

In Nunspeet wordt al sinds 1909 in clubverband gevoetbald. Tegenwerking van de gemeente, die zondagvoetbal niet zo zag zitten, zorgde ervoor dat zondagclub NVV in 1923 ontbonden werd. Een jaar later maakte zaterdagclub Volharding zijn opwachting. In 1936 werd het kampioenschap voor zaterdagclubs behaald. Toen Volharding in de KNVB-piramide wilde gaan spelen, moest de naam gewijzigd worden (er bestond al een club met de naam Volharding binnen de KNVB). Er werd -zonder veel fantasie- gekozen voor vv Nunspeet. vv Nunspeet speelt sindsdien over het algemeen op het hoogste of één na hoogste niveau van de zaterdagamateurs. Dankzij de vele degradaties en promoties werd de club in het verleden ook wel het Volendam van de Veluwe genoemd. De laatste jaren heeft Nunspeet zich ontwikkeld tot stabiele hoofdklasser.

Na de deur van het werk in Amersfoort rond een uur of zes op slot te hebben gedraaid, werd er koers gezet naar Nunspeet. Wegens een ongeluk op de A28 (en dankzij de radio, die me op tijd voor de 10 km stilstaand blik waarschuwde), koos ik voor de scenic route door Hoevelaken, Nijkerk, Ermelo en Harderwijk. Uiteindelijk werd Nunspeet ruim op tijd bereikt.



Het eerste wat opvalt na het betreden van sportpark "De Wiltsangh" is de hoofdtribune van het oude stempel: kleedkamers eronder, trapjes naar boven, houten banken en veel palen die het dak omhoog houden. Toch is het bouwwerk pas in 1971 gebouwd. Helaas zijn de houten bankjes inmiddels voorzien van stoeltjes, waardoor er van beenruimte nauwelijks meer sprake is.





Aan beide zijden van de hoofdtribunes bevinden zich nog enkele treden terracing, opgetrokken uit prefab betonplaten. Aan de overkant is nog een graswal te vinden, eveneens voorzien van een rij betonplaten.



De wedstrijd tegen Be Quick begon zoals je dat van een wedstrijd in de Hoofdklasse C verwacht: Aftrap - lange bal - fysiek sterke spits - schot op goal na 10 seconden. De rest van de eerste helft was vermakelijk, maar objectief gezien gewoon barslecht. Balaannames die nergens naar leken, schoten die de achterlijn niet eens haalden en passes over vijf meter die niet aan kwamen. Het meest opwindende moment was vlak voor rust, toen een speler van Nunspeet en één van Be Quick elkaar te lijf gingen. Beide kemphanen konden inrukken.

Het spel kwam pas op gang toen Be Quick scoorde na een verschrikkelijke blunder in de Nunspeetse verdedinging. Er stonden inmiddels zo'n 60 minuten op de klok. Binnen de no-time maakte Nunspeet gelijk. Uit de kluts na een corner kon de gelijkmaker binnengeschoten worden. Met nog een goed kwartier op de klok kwam Be Quick opnieuw op voorsprong, via een kopbal uit een vrije trap. Wederom maakte Nunspeet snel gelijk. Eveneens per kopbal, al ging er dit keer geen vrije trap maar een corner aan vooraf. In de slotfase gingen beide ploegen nog wel op zoek naar de overwinning, maar gescoord werd er niet meer, zodat het talrijk opgekomen publiek (950 toeschouwers) met gemengde gevoelens huiswaards keerde.







Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Zaterdag 24 oktober - IJsselmeervogels vs GVVV

Alweer voor de 15e keer toog ik op zaterdagmiddag naar de rode zijde van sportpark de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg. In tegenstelling tot Volendam, waar het stadion van de plaatselijke FC niet echt in de buurt van de dijk ligt (hoewel het zo heet) en ook nog eens aan de "beschermde" kant, liggen de stadions van zowel IJsselmeervogels als Spakenburg tegen de dijk aan, en ook nog eens aan de verkeerde kant. Sinds de bouw van de afsluitdijk heeft men van hoog water echter weinig meer te vrezen en zodoende hoefde ik, ondanks de gestadig nederdalende regen, niet te vrezen voor natte voeten.

In het kader van de districtsbeker van het district West I trad IJsselmeervogels aan tegen streekgenoot GVVV. De Rooien uit Spakenburg tegen de Blauwen uit Veenendaal is een echte klassieker die al meer dan 50 keer gespeeld is. In de beker is IJsselmeervogels een echte Angstgegner van GVVV; van de 7 voorgaande ontmoetingen wist IJsselmeervogels er 5 in het voordeel te beslissen. De laatste overwinning van GVVV in de beker is alweer meer dan 25 jaar geleden: 4-2 in het seizoen 1982-83.

Van de twee ploegen is IJsselmeervogels zonder twijfel de meest succesvolle. Sterker nog, de Vogels mogen zich met recht de meest succesvolle amateurclub van Nederland noemen: 30 afdelingskampioenschappen, 14 zaterdagamateurkampioenschappen, 5 algehele amateurkampioenschappen en een halve finaleplaats in de "grote" KNVB-beker. De erelijst van GVVV steekt wat armoedig af tegen het blinkende zilverwerk van de Rooien: slechts één afdelingskampioenschap en één districtsbeker staan op het palmares.

Ook het terrein van IJsselmeervogels is top in amateurland. Dankzij de voortdurende ratrace met buurman Spakenburg heeft IJsselmeervogels een prachtige nieuwe hoofdtribune, een overdekte staantribune en zelfs een eigen sporthal. Uiteraard beschikt Spakenburg over herzelfde arsenaal....
Zoals gezegd is de hoofdtribune de nieuwste aanwinst. Tot enkele seizoenen geleden stond er een tamelijk eenvoudig bouwsel dat bij elke amateurclub had kunnen staan. Dit voldeed natuurlijk niet aan de hoge eisen, temeer daar Spakenburg net een nieuwe hoofdtribune mèt sponsorloges had neergezet.



De nieuwe tribune staat er inmiddels een jaar of twee en is uiteraard voorzien van alle gemakken. Het hoeft geen betoog dat alles een klasse mooier, beter, groter, moderner en duurder is dan aan de andere kant van de Westmaat.
Het 'gewone' volk moet het met wat minder comfort doen. De overdekte staantribune aan de overkant is welliswaar even lang als het veld, maar telt slechts zes treden terracing. Bovendien wordt het dak gedragen door een groot aantal palen. Toch is het het meest sfeervolle deel van het stadionnetje.





De eerste helft van de wedstrijd was er één om gauw te vergeten. Veelvuldig balverlies, weinig kansen en weinig spectakel. IJsselmeervogels liet wel erg duidelijk merken dat de beker geen prioriteit heeft en GVVV kon blijkbaar niet beter. Dat de Veenendalers op slag van rust toch nog op voorsprong kwamen, was meer geluk dan wijsheid. Uit de kluts viel de bal voor de voeten van Snijders, die de bal tegen de touwen schoot.
Na rust werd het wel leuk. IJsselmeervogels stelde snel orde op zaken. Aan de gelijkmaker zat geen luchtje van buitenspel, nee, er was bijna een gasmasker nodig om te kunnen blijven ademen. Ondanks dat de grensrechter op zijn tenen ging staan om de vlag zo hoog mogelijk de lucht in te steken, liet de scheidsrechter doorspelen en was het voor De Harder een koud kunstje om 1-1 aan te tekenen.

Niet veel later scoorde Katipana de 2-1, nadat de invaller was vrijgezet voor de keeper door een subliem steekpassje De Harder. Na deze goal maakte Vogels de fout om een tandje terug te schakelen. GVVV ontketende een offensief en kreeg kansen. Twintig minuten voor tijd kon Van der Valk de afvallende bal na een hoekschop binnenknallen, zodat het weer gelijk stond. In het slotkwartier kregen beide ploegen nog wat kansen, maar ging het er steeds meer op lijken dat het op strafschoppen zou uitdraaien. Zover kwam het niet. Drie minuten voor tijd leverde uitblinker De Harder (1 goal en 2 assists) een prachtige voorzet af, die door De Graaf vallend kon worden binnengekopt.

In de slotfase probeerde GVVV het nog wel, maar waren de kansen voor IJsselmeervogels, dat echter slordig met de geboden ruimte omging. Het deed er niet meer toe, IJsselmeervogels bekert verder en de meeste van de 1200 toeschouwers keerden tevreden huiswaarts.


Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

hgrm

Zaterdag 31 oktober - DVS'33 Ermelo vs VVOG

Het smalle strookje land tussen de Veluwe en de Zuiderzee is gezegend met een aaneenschakeling van zaterdagamateurclubs van naam. Sparta Nijkerk, SDCP uit Putten, DVS Ermelo, VVOG uit Harderwijk, Nunspeet, WHC uit Wezep zijn allen geen vreemden in de hoofdklasse. Twee van deze clubs, DVS en VVOG, speelden op de laatste dag van oktober tegen elkaar. Een echte derby: Ermelo en Harderwijk grenzen bijkans aan elkaar.

Thuisclub DVS Ermelo is al vanaf het begin van de zaterdagcompetitie onder KNVB-vlag (net na de oorlog) in de hoogste klassen vertegenwoordigd, eerst nog in de westelijke competitie, later in het district Oost. In het jaar dat VVOG voor het eerst in de hoogste (= derde) klasse afwezig is, 1955-56, degradeert Ermelo door troosteloos als laatste te eindigen. Een jaar later promoveert Ermelo weer naar de derde klasse, maar daar treft het VVOG niet meer. De Harderwijkers spelen dan in de westelijke afdeling, waar het tweede wordt na IJsselmeervogels. In 1963 treffen de clubs elkaar weer voor een jaar in de derde klasse, op dat moment de op-één-na-hoogste afdeling. Hierna scheiden de wegen van de twee clubs: DVS blijft tot 1988 verschoten van voetbal op het hoogste niveau, VVOG promoveert naar de hoogste klasse en wordt in 1969 zelfs algeheel amateurkampioen.
Tot voor kort was VVOG een vaste waarde in de hoofdklasse, maar de laatste jaren zit de klad er behoorlijk in. In 2007 lukte het de groenen uit Harderwijk nog net om via een promotie/degradatiewedstrijd in de hoofdklasse te blijven. Tegenstander was.....DVS. Een jaar later degradeerde
VVOG alsnog en kwam het in de zelfde eerste klasse D terecht als DVS. VVOG eindigde 4e op 4 punten van de kampioen, DVS ontliep degradatie maar net. Dit seizoen doet DVS het wat beter met een plaats in de middenmoot en heeft VVOG het opvallend moeilijk. Met slechts 4 uit 7 staan de Harderwijkers derde van onderen, met 2 punten meer dan rode lantaarn DOS Kampen, ook al een gevallen grootheid.



Het terrein van DVS Ermelo is op het eerste gezicht niet zo veel bijzonders. Een bakstenen tribune voor een paar honderd toeschouwers, een paar trappen staanplaatsen ernaast en verder niks.

Als je wat beter kijkt, valt op dat het hele veld is omgeven door een ovalen graswal van pak 'm beet anderhalve meter hoog. Slechts daar waar de tribune staat, is de wal onderbroken. De afstand tussen de graswal en het veld doet vermoeden dat er ooit een atletiekbaan heeft gelegen of dat de plaatselijke ijsvereniging er 's winters een ijsbaan van maakte. Aan de lange kant is de wal voorzien van een rij onoverdekte zitjes en een scorebord, inclusief éénwijzerige klok die tot 45 kan tellen. Waar kom je dat nog tegen??





De wedstrijd was meer spannend dan goed. Beide teams hadden de messen geslepen en gingen er vol in. DVS kwam het best uit de startblokken, maar VVOG scoorde na een klein kwartier door een fout in de Ermelose verdediging. Ondanks dat DVS in de tweede helft flink druk zette, hield VVOG het droog en bejubelde het de tweede seizoensoverwinning. De meesten van het talrijk opgekomen publiek gingen echter teleurgesteld naar huis.  




Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen