GroundhoppersNet

Groundhopping => Groundhoppers op het web => Topic gestart door: Nort op jan 12, 2016, 19:48:11

Titel: Ref on tour
Bericht door: Nort op jan 12, 2016, 19:48:11
Al een tijdje plaats ik in het topic ´hoe het was´, mijn verslagen van bezochte wedstrijden. Een minpunt daaraan, is dat ik mijn eigen verslagen lastig kan terug vinden. Om dat te verbeteren open ik dus nu mijn eigen topic, onder de naam Ref on tour. ´Ref´ is de afkorting van referee. In het weekend ben ik namelijk als scheidsrechter actief. Ik twijfel nog of ook over mijn eigen wedstrijden een verslag (incl. foto's) ga maken.

Om toch nog een beetje diversiteit te krijgen t.o.v. andere verslagen, zal ik voortaan mijn (subjectieve) beoordeling over de arbitrage plaatsen.

Aangezien het me nog steeds niet lukt om op een eenvoudige manier hier foto's te uploaden, ook maar direct besloten om een Facebook pagina te beginnen. Verslagen zullen echter één op één overgenomen worden, met op Facebook de foto's. URL: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jan 12, 2016, 19:50:06
Herhaling uit topic 'Hoe het was':

Terug van een bewogen, maar zeer geslaagd FA cup weekend. De foto’s zijn via deze link te bekijken: https://www.facebook.com/refontour/

08/01/2016 Exeter City 2-2 Liverpool
Voor vrijdag stond een lange autoreis (700KM +) op de planning en wel voor het mooiste affiche van dit weekend. Exeter City uit League Two mocht het thuis opnemen tegen Liverpool. De vraag naar kaartjes was groot en lang was het onzeker of wij wel aan een kaartje konden komen. Gelukkig beschikte onze reisgenoot over voldoende connecties bij Exeter en doorzettingsvermogen (Na 13 keer bellen nam de kaartverkoop eindelijk op).

Exeter City – Liverpool, was niet alleen vanwege het affiche aantrekkelijk. St. James Park (niet te verwarren met die in Newcastle), stond bovenaan mijn to-do list. De oude Grandstand gaat namelijk deze zomer tegen de vlakte en dat maakt het juist z’n karakteristiek stadion. Indien er na de verbouwing nog geld beschikbaar is, wordt ook de onoverdekte terracing, dat dienst doet als uitvak, opgeknapt.
 
Nadat we waren ingecheckt bij het hotel reden we naar St. James Park om de kaartjes op te halen en het stadion bij daglicht te vincken. De reden voor de verbouwing werd al snel gevonden. Op de gevel, begint de roest steeds meer uit te slaan en het lijkt wachten op de eerste lekkage(s). De manager liet voor de wedstrijd op tekenen dat een koude douche in de gasten kleedkamer eerder regel dan uitzondering is.

Na wat  te hebben gegeten en een biertje te hebben gedaan, was het tijd om naar binnen te gaan. Eén uur voor de wedstrijd stond er al een gigantische rij voor de turnstiles. Iedereen leek wel in de ban van de Cup Fever. Eenmaal op Big South bank (grootste staantribune League 2), was het wachten tot het begin van de wedstrijd.

Behalve de ultra’s was er voldoende pre-match entertainment. Vanaf het eerste fluitsignaal, werd het eigenlijk steeds beter. Liefst 77 plaatsen zaten er tussen Exeter en Liverpool, dat was op het veld echter niet te zien. De thuisploeg kwam na een kleine tien minuten zelfs op een 1-0 voorsprong en dat zorgde voor bijzondere taferelen in het stadion.

Drie minuten later was het alweer gelijk en leek Liverpool erop en erover te gaan. Onder aanmoedigen van het publiek, herpakte Exeter zich en kregen we een gelijk opgaande wedstrijd voorgeschoteld. Vlak voor rust kreeg Exeter een corner, die in één keer het doel in vloog. Klein duimpje kwam dus opnieuw op voorsprong en een Upset was dichterbij dan ooit.

Een jeugdig Liverpool had ook na rust erg veel moeite met het passionele spel van de thuisploeg. Waar je een Liverpool in de aanval verwachte, was het juist Exeter dat het spel dicteerde. Kansen op de 3-1 waren er voldoende, maar een beetje geluk en kwaliteit ontbrak er aan. Twintig minuten voor tijd kwam Liverpool een beetje tegen de verhouding terug op 2-2 en daar bleef het ook bij.

Het gelijkspel werd gevierd als een overwinning en begrijpelijk. Liverpool en Exeter mogen dus op herhaling en de lokale krant had op zaterdag ochtend berekend dat dit Exeter nabij de £750.000 zou opleveren. Veel meer dan een overwinning (£60.000 + recettes volgende ronde). Met het extra geld kan wellicht de nieuwe overdekte staantribune gefinancierd worden.


09/01/2016 Newport County P-P Blackburn Rovers
Op zaterdag stond de Volgende FA Cup wedstrijd op het programma. Vanwege het onstuimige weer in Wales en de slechte staat van de grasmat (één week eerder werd de thuiswedstrijd van Newport al afgelast), werd de BBC website goed in de gaten gehouden. Toch was een afgelasting niet heel voor de hand liggend, het had drie dagen niet geregend en een FA Cup wedstrijd wordt toch minder snel afgelast.

Om 11:00 stond het sein nog op groen en werd ik door me reisgezelschap afgezet, dat zelf naar Bath – Maidstone ging. Eenmaal in Newport werd het weinig aantrekkelijke centrum aangedaan, waar het om 12:45 begon te regenen. Dat deed me besluiten om richting het stadion te lopen, om daar in het clubhuis de lunch wedstrijd (Wycombe – Villa) te kijken.

Ondertussen begon het steeds harder te regenen en begon men voor een afgelasting te vrezen. Volgens mijn buurman zou dat heel slecht nieuws zijn, er waren namelijk meer dan 5.000 kaarten verkocht en dat aantal zou op een dinsdag avond nooit gehaald worden. Iets over twee werd het onvermijdelijke nieuws gebracht ‘It’s off, the game is off lads’.

Er werd snel geschakeld en me reisgenoot wist te melden, dat er Swindon om 15:00 afgetrapt zou worden. Met een beetje geluk kon ik daar de 2e helft nog mee pakken. Bovendien was Swindon ook de plek waar we zouden overnachten.

De regen werd getrotseerd en na een wandeltocht van vijftien minuten werd het station bereikt. Met vijf minuten vertraging vertrok de trein om 14:44 uit Newport richting London. Mijn eerste kennismaking met Wales werd wel een héél kort bezoekje. Voorlopig sla ik Wales in de herfst en winter maar even over.


09/01/2016 Swindon Town 4-2 Southend United (0-2 bij binnenkomst)
Om 15:31 kwam de trein tot stilstand en begon mijn race tegen de klok. Vanaf het station was het volgens Google Maps vijftien minuten lopen, maar het lukte mij om dat in zeven minuten te doen. Bij het stadion aangekomen vroeg ik aan de stewards, waar de ticket-office was. ‘It’s closed’, was het korte maar duidelijke antwoord

Nadat ik mijn verhaal in 30 seconden had uitgelegd, ik wilde namelijk zo snel mogelijk binnen komen, werd er toch maar even geïnformeerd. De balie bleek nog 3 minuten open te zijn en kreeg ik een steward als privé begeleider. Aan de balie werd geen mededogen getoond dat ik de eerste 40 minuten had gemist, een Nederlander was en dat de wedstrijd in Newport was afgelast. Ik moest toch echt nog steeds £18,00 betalen om binnen te komen. Veel andere opties had ik niet en dus zwichtte ik voor het kaartverkoop terreur. Een volgende teleurstelling volgde al snel, want de programma boekjes bleken uitverkocht te zijn.

Net toen ik dacht dat het niet erger kon, meldde de steward dat het al ‘two-nill’ stond. Als dat ook de eindstand zou zijn, beloofde ik me zelf om het voetbal in 2016 links te laten liggen. Daar is een treffende uitspraak voor ’vincken is lijden’ en zo is het ook.

Dat Groundhoppen ook leuk kan zijn, werd even later wel bewezen. Ik zat nog niet op mijn stoel of de 3-0 vloog er al in. Althans, ik dacht dat het 3-0 werd. Ik had zelf nog geen tijd gehad om naar het scorebord te kijken en tot mijn verbazing kwam er 1-2 op het scorebord te staan. Het ultieme bewijs dat stewards niet meer is dan sociale werkverschaffing, die lui kunnen letterlijk niets. Zo moeilijk is het toch niet om ‘nill-two of two-nill losing’ te zeggen.

Dit scenario was eigenlijk wel veel leuker en voor rust werd de stand zelfs nog gelijk getrokken. Met de comeback bombardeerde ik me ook direct tot Swindon fan van het jaar. Tijd om er van te genieten had ik niet, want ik moest ergens nog een programma boekje weten te fixen. Ik had het gemunt op een multi-gezelschap met meerdere programma boekjes.

Meerdere keren liep ik een blauwtje, maar de aanhouder wint. En zo was het vandaag ook. Een ouder echtpaar wilde niet van het boekje af, zelfs niet tegen betaling van £5,00. De troef van zielige Nederland, die bij Newport was geweest, werd gespeeld en daar bleek de vrouw gevoelig voor. De vrouw haalde de man over en uiteindelijk kreeg ik het programma boekje zelfs voor niets. Aardige mensen, Swindon Town steeg prompt een aantal plekjes op de ranglijst van mijn sympathieke clubs.

Na rust werd het almaar beter. Een gewichtige verzorger van Southend United, kwam het veld in om de keeper op te lappen. Een grap is snel gemaakt en voor je het wist ging het ‘who ate all the pies’ en ‘you fat bastard’ door het stadion heen. Het leedvermaak werd nog groter toen Swindon uitliep naar een 4-2 overwinning.

De comeback was compleet en dat wilde de Swindon supporters maar al te graag horen. In blessuretijd was het ‘two-nill and you fucked it up’ goed te horen. Het was een mooie afsluiting van een merkwaardige voetbalmiddag. Waar ik had gehoopt op een bekersensatie, eindigde met een comeback in League One. Het kan verkeren.


10/01/2016 Chelsea 2-0 Scunthorpe United
Op zondag was het plan om een wedstrijd zo dicht mogelijk bij de tunnel te pakken, zodat we nog enigszins op een christelijk tijdstip thuis waren. Chelsea – Scunthorpe met aftrap 14:00 paste precies in dat plaatje. Met £30,00 Pond per kaartje, was het ideaal om een bezoek te brengen aan Stamford Bridge. Dat als de plannen doorgaan, over twee jaar het stadion flink gaat verbouwen.

De auto werd (gratis) geparkeerd bij het station Berrylands en vanaf daar werd de trein en metro naar Fulham Broadway gepakt. Z’n twee uur voor de aftrap kwamen we boven en was het al een drukte van belang in de nauwe straatjes van Stamford Bridge. De 50/50 sjaals waren erg intrek bij de Scunthorpe fans, die zich voor even een Top-Flight club konden wanen.

Van de buitenkant is Stamford Bridge niet geweldig, enkel de oude muur van de Shed End is het fotograferen waard. Het stadion ligt aan de Noord en Oost zijde ingesloten door het spoor en mede daardoor zijn er slechts twee wegen die naar het stadion lijden. Erg comfortabel is niet, maar bij Chelsea hadden ze een blik stewards open getrokken die iedereen probeerde te helpen.

Van binnen was het echter zeer de moeite waard. De tribunes stonden kort op het veld, vormden een eenheid, maar waren toch alle vier verschillend van elkaar. Wij hadden plaatsen op North Upper (korte zijde) en konden via de oude triple decker op enkele meters van het uitvak komen. Stamford Bridge kon dus mooi gefotografeerd worden.

Bij de bekendmaking van de opstelling, werd de kans op een FA Cup shock wel heel erg minimaal. Guus heeft zin zinnen gezet op beker succes en begon ‘gewoon’ met zijn sterkste elftal. Bij de bezoekers deed ook een bekende mee. Kevin van Veen, twee jaar geleden nog spelend bij JVC Cuijk, stond in de basis.

Al vroeg in de wedstrijd kwam Chelsea op voorsprong, maar desondanks bleef het een leuke wedstrijd. De spaarzame kansen van Scunthorpe werden door de ruim 3.000 meegereisde bezoekers met gejuich begroet. Twintig minuten voor tijd werd het 2-0 en was de wedstrijd beslist. Toch bleven we hoop houden op een doelpunt, zodat we het uitvak eens goed konden zien juichen. Vlak voor tijd leek gebeurde dat ook bijna, enkel de paal stond een eretreffer, dat ze verdienden, in de weg.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nik op jan 12, 2016, 23:41:07
Met zeer veel plezier gelezen, nort! Je schrijft erg prettig dus het leest lekker weg.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jan 13, 2016, 08:56:52
Met zeer veel plezier gelezen, nort! Je schrijft erg prettig dus het leest lekker weg.

Dank voor het compliment!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jan 18, 2016, 18:15:52
16-01-2016 VV Katwijk 2-1 SVV Scheveningen
Sportpark De Krom, Topklasse zaterdag

In Nederland begint het voetbal langzaam uit de winterslaap te ontwaken. Dit weekend was het de beurt aan het betaalde voetbal en de top van het amateur voetbal. De Topklasse is dit seizoen spannender dan ooit, de top-7 plaatst zich voor de nieuwe 2e divisie en bovenin strijd men voor de laatste algeheel amateurkampioen titel in de huidige opzet.

Katwijk – Scheveningen werd het affiche en waar eerstgenoemde strijd om de titel, zou het behalen van de top-7 voor Scheveningen al een onverwachte bonus zijn. Historisch gezien heeft Katwijk het lastig tegen de andere kustbewoners, zo wist het geen van de laatste 9 (!) onderlinge ontmoetingen te winnen.

Bij de ingang van het sportpark hoefde ik me niet in de rij voor de kaartverkoop te voegen en kon ik met mijn KNVB pas gratis naar binnen. De eerste €8,00 waren bespaard. Sportpark de Krom kent een grote zittribune, die deels is gereserveerd voor de sponsors. Voor de rest heeft het nog een kleine oude zittribune aan de lange zijde en wat overdekte staanplaatsen.

Pas een paar minuten voor de aftrap werd de kantine verlaten. Er hing namelijk een stevig windje op het sportpark en met een gevoelstemperatuur van rond het vriespunt, was de warmte van de kantine erg verleidelijk geweest.

In de openingsfase gebeurde er genoeg en Katwijk kwam al na drie minuten spelen op voorsprong. De goaltune was nauwelijks afgelopen of de bal lag er aan de kant ook al in. 1-1. Nog geen vijf minuten gespeeld en al twee doelpunten gezien, dat beloofde wat. Helaas, kwam dat niet uit. In de eerste helft kreeg Katwijk nog wel een paar kansjes, maar de 2e helft was ontzettend saai. Pas in de 68ste minuut konden we de eerste doelpoging noteren. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de enige treffer uit de 2e helft tot stand kwam uit een strafschop (2-1 voor Katwijk).

Katwijk hield de punten in eigen huis en vanwege de resultaten op de andere velden, namen zij de koppositie van Kozakken Boys over. De concurrenten van Scheveningen wonnen wel en het gat met plek 7 is met vijf punten wel erg (te) groot aan het worden.

Scheidsrechter: Derya Serik
Floot een uitstekende wedstrijd. Was niet kinderachtig met kaarten, liet het spel lekker doorgaan en kende een terechte strafschop toe.

Foto´s op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Langemannetje op jan 18, 2016, 22:55:20
5 punten achterstand in de Topklasse zaterdag is niet veel, iedereen kan van iedereen winnen op Stedoco na dan.
Het kampioenschap zal tussen Spakenburg, Kozakken Boys en Kattuk gaan denken ik.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: hgrm op jan 18, 2016, 23:46:57
Voor het kampioenschap heb ik HHC ook nog niet afgeschreven.

Het toverwoord in de topklasse is wisselvalligheid. Ook de ploegen bovenin hebben daar last van; zo heb ik HHC bijvoorbeeld een uitstekende wedstrijd zien spelen waarin het Spakenburg kansloos liet. Maar even gemakkelijk worden er punten verspeeld.

De strijd om de top-7 wordt nog heel spannend. Uiteindelijk zal de breedte van de selecties denk ik de doorslag gaan geven. GVVV komt eraan en zal doorstomen. 13 punten achterstand is wel veel, maar ik zie ze toch nog gevaarlijk dicht in de buurt van de top komen. Rijnsburg zal zich ook wel gaan plaatsen als de 'kleintjes' punten gaan verspelen zodra de schorsingen en blessures een rol gaan spelen.

Wie de zevende ploeg wordt? Anybody's guess. Als ik een naam moet noemen, zeg ik Barendrecht.

En dan hebben we nog IJsselmeervogels. Kwalitatief gezien geen kampioensploeg, bij lange na niet, maar ze hebben meer kwaliteit in huis dan dat de plaats op de ranglijst suggereert. Het probleem is een totaal gebrek aan vertrouwen en misschien ook wel een gebrek aan motivatie bij een aantal spelers die al weten of vermoeden dat ze volgend jaar ergens anders zullen spelen.
De achterstand van 6 punten op positie nummer 7 is geenszins hopeloos maar dan moet er wel wat "gebeuren" aan de rode kant van de Westmaat. Wat dat is, weet waarschijnlijk niemand. De trainerswissel heeft in ieder geval (nog) weinig zoden aan de dijk gezet en ook de overwinning in de derby was niet het benodigde zetje.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op jan 19, 2016, 00:00:38
Excelsior Maassluis en DVS'33 doen het anders ook erg goed. Ik heb DVS zien spelen in december en daar zat een hoop voetbal in.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Langemannetje op jan 19, 2016, 10:57:53
En dan hebben we nog IJsselmeervogels. Kwalitatief gezien geen kampioensploeg, bij lange na niet, maar ze hebben meer kwaliteit in huis dan dat de plaats op de ranglijst suggereert. Het probleem is een totaal gebrek aan vertrouwen en misschien ook wel een gebrek aan motivatie bij een aantal spelers die al weten of vermoeden dat ze volgend jaar ergens anders zullen spelen.
Is dat niet altijd het probleem bij zowel de rooie als de blauwe kant in Spakenburg? Het spelersverloop is daar ieder jaar zo groot dat je nooit een goed ingespeeld team hebt.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar die nieuw te vormen Tweede Divisie. Weet iemand welke speeldagen hiervoor gereserveerd zijn? En op welke tijden worden de wedstrijden afgewerkt?
Als deze competitie net zo aantrekkelijk wordt als de Topklasse Zaterdag (ik weet niet of de Topklasse Zondag net zo attractief is) dan zal ik er vaak gaan kijken.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jan 19, 2016, 11:21:25
Is dat niet altijd het probleem bij zowel de rooie als de blauwe kant in Spakenburg? Het spelersverloop is daar ieder jaar zo groot dat je nooit een goed ingespeeld team hebt.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar die nieuw te vormen Tweede Divisie. Weet iemand welke speeldagen hiervoor gereserveerd zijn? En op welke tijden worden de wedstrijden afgewerkt?
Als deze competitie net zo aantrekkelijk wordt als de Topklasse Zaterdag (ik weet niet of de Topklasse Zondag net zo attractief is) dan zal ik er vaak gaan kijken.

2e divisie:
Zaterdag - Zaterdag zaterdag 14.30u of 15.00u
Zaterdag- Zondag    zaterdag 18.00u
Zondag - Zondag   zondag 14.00u of 14.30u

Bron: http://www.evvecht.nl/Nieuws/2016_17_Wat_verandert_er (http://www.evvecht.nl/Nieuws/2016_17_Wat_verandert_er)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: hgrm op jan 19, 2016, 14:24:18
2e divisie:
Zaterdag - Zaterdag zaterdag 14.30u of 15.00u
Zaterdag- Zondag    zaterdag 18.00u
Zondag - Zondag   zondag 14.00u of 14.30u

Bron: http://www.evvecht.nl/Nieuws/2016_17_Wat_verandert_er (http://www.evvecht.nl/Nieuws/2016_17_Wat_verandert_er)

In onderling overleg kan daar vanaf geweken worden.


Wat betreft Vogels en Spakenburg:
Vaak hebben ze de mogelijkheid om de beste amateurspelers van het land te halen en dan blijft het team ook redelijk lang redelijk constant. Maar zodra het even niet loopt, slaat de paniek nogal snel toe. Zowel op het trainersfront als op het spelersfront. Al in de winterstop tegen 10 spelers zeggen dat ze volgend seizoen naar een andere club mogen uitkijken, draagt niet bij aan succes, om een voorbeeld te noemen.
Bovendien heeft IJsselmeervogels de laatste tijd zoveel geld betaald aan afkoopsommen van trainers (vier keer ontslag in 3 seizoenen: Zoutman, De Man, Corneille, Adelaar) dat er nu geen geld is om fatsoenlijke spelers aan te trekken.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 01, 2016, 11:20:18
29/01/2016 Mainz 05 1-0 Borussia Mönchengladbach
Coface Arena, Bundesliga

In het 2e weekend na de Duitse winterstop stond Mainz – Mönchengladbach voor de vrijdag avond gepland en dat was een mooie mogelijkheid om weer wat te vincken in Duitsland. Beide ploegen zijn in strijd voor Europees voetbal en konden de drie punten erg goed gebruiken. Ondanks mijn voorkeur voor Mönchengladbach, kochten we op de staantribune van Mainz voor €15,00 een kaartje.

Op vrijdagmiddag vertrokken we al vroeg, zodat we met eventuele files alsnog ruim op tijd in Mainz zouden aankomen. Van het file spook hadden we geen last en het enige oponthoud dat we hadden, waren de vele plaspauzes onderweg. Ruim twee uur voor de wedstrijd werd de auto strategisch geparkeerd, zodat we na afloop niet in de file zouden staan.

Vanaf daar was het wel een kleine 2 kilometer naar het stadion, daar was echter geen ontkomen aan. Het Coface Arena is pas in 2011 geopend en ligt aan de rand van de stad. Toch is de ligging wel opmerkelijk, want als je op Google Earth kijkt, is het midden in een strook van honderden hectares weiland gebouwd. Onderweg naar het stadion had je dan ook links en rechts van je weilanden liggen.

Het vierhoekige blokkendoos werd aan de buitenkant opgefleurd met rode lampen. De hoeken waren afgewerkt met ramen om het stadion toch nog een beetje onderscheidend te maken. Mijn reisgenoot vond het ‘mooi in zijn eenvoud’. En zou kun je het ook zien.

Bij het fanplein werd een biertje gedaan, waar een rouwstoet passeerde om een overleden fan te herdenken. Dat werd in het stadion voortgezet met bloemen, sjaals en het you will never walk alone. De uitsupporters toonden hun medeleven en hielden eveneens hun sjaal omhoog.

De wedstrijd zelf was niet speciaal, Mainz kwam al vroeg op voorsprong en dankzij goed keeperswerk bleef het dat met de rust ook. In de 2e helft toonde de sluitpost wederom zijn kwaliteiten door met 'de redding van het jaar' de bal tot twee keer toe uit het doel te slaan. Bij 1-0 bleef het en Mainz doet weer volledig mee in de strijd voor Europees voetbal.

Qua sfeer hield het niet over, maar dat is eerder regel dan uitzondering in Duitsland. Dat is volledig te wijten aan de ultra’s die alles regisseren en zichzelf belangrijker vinden dan de wedstrijd. Mainz kan zich in ieder geval met een goed gevoel opmaken voor het carnaval.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)

Verslag van Berchem Sport - Beerschot/Wilrijk volgt.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 01, 2016, 18:43:01
31-01-2016 Berchem Sport 2–0 Beerschot / Wilrijk
Ludo Coeckstadion, Derde klasse B (België)

Berchem Sport en het Ludo Coeckstadion staat al een tijdje bovenaan mijn verlanglijstje. Het was alleen wachten op het juiste moment. Met de promotie van fusieclub Beerschot / Wilrijk naar de 3e klasse, was dat moment aldaar. De wedstrijd werd op 31 januari gezet en gezien PSV een dag eerder in actie zou komen was het een mooie, zo niet perfecte mogelijkheid.

Twee weken voor de wedstrijd kon er met potlood een streep door de wedstrijd worden gezet. Op last van de politie bleven de kassa’s op de wedstrijddag gesloten en online verkoop kennen zij bij Berchem niet. In de jacht op een wedstrijdkaartje werd de club per mail en telefonisch bestookt. Na diverse pogingen, ging men overstag. Op voorwaarde dat ik €15,00 zou overmaken, lag er bij de clubshop een kaartje klaar.

Met de verwachte regenval voor zaterdag en zondag begon ik me zorgen te maken over het doorgaan van de wedstrijd en bleef het ‘Newport’ trauma me achtervolgen. Op zondag ochtend werd de website, Twitter en de Facebook pagina’s van beide clubs bezocht, maar nergens werd melding gemaakt van een eventuele afgelasting. Dat moest dus goedkomen.

Z’n uur voor de wedstrijd kwam ik bij het stadion aan, waar het chalet al vol stond met geel-blauw gekleurde supporters. Volgens een bejaarde supporter was het jaren geleden dat er zo veel volk op de been was gekomen. De vele seizoenen 3e en 4e klasse heeft geen goed gedaan aan de supportersschare. Waar het stadion vroeger geregeld uitverkocht raakte, komt er nu hooguit een mannetje of 1.000 opdagen, waarvan de gemiddelde bezoeker al lang met pensioen is.

Voor de eerste Antwerpse derby in het Ludo Coeckstadion sinds 1989, was er echter volop belangstelling. Men verwachtte z’n 6.500 bezoekers bij de wedstrijd, waarvan 4.000 uitsupporters. Het zit namelijk zo, op last van de politie moest er een verplichte ‘neutrale zone’ worden gemaakt en werd het stadion in tweeën verdeeld. Dat bestond uit één zittribune (2.500 plaatsen) en een staantribune (±4.000 plaatsen). Berchem koos er voor om de zitplaatsen aan de eigen supporters te verkopen en de staanplaatsen aan de bezoekers. Dat de uitploeg meer supporters in het stadion had, dan de thuisploeg was mij nog nooit overkomen.

De thuisfans hadden weinig vertrouwen in de wedstrijd. De voorspellingen op de tribunes waren allemaal negatief en het enige verschil was de minuut waar het doelpunt zou vallen. Heel vreemd was dat niet. Beerschot/Wilrijk was de koploper, terwijl Berchem Sport ergens in de subtop staat. Bovendien verloor de Berchemse formatie afgelopen week nog met 2-0 van de hekkensluiter.

Dat er bij derby’s andere wetten gelden, werd na twee minuten al bewezen. De scheidsrechter zag een vermeende terugspeelbal door de keeper met de handen gepakt worden. De daaropvolgende indirecte vrijeschop werd binnen geschoten. Binnen drie minuten stond Berchem op voorsprong en zowel de spelers als de supporters begonnen er in te geloven. Met strijd, overtredingen en gele kaarten werd Beerschot afgetroefd. In de 2e helft stond de paal een nieuw Berchems doelpunt in de weg, maar twintig minuten voor tijd werd het alsnog 2-0.

De overwinning kon Berchem niet meer ontgaan en op de tribunes werd de fusieclub op de hak genomen. De liederen als ‘Hij kan niet mee in eerste klas’, ‘fusioneer nog maar een keer’ en ‘we spelen ze van het kaske naar de muur’ volgden elkaar in snel tempo op. Aan de stand veranderde niets meer en zo werd de eerste Antwerpse derby in 27 jaar op ’t Rooi in Berchems voordeel beslist.
Ondanks mijn hoge verwachtingen, werd deze dankzij het scoreverloop zelfs overtroffen. Het stadion deed je wanen alsof je twintig terug in de tijd leefde. Het enige wat ons deed herdenken aan de moderne tijd, was de mobiele camera paal van de polities en de smartphones op de tribunes.

Scheidsrechter: Jurgen Brinckman
Is een uitzondering in de wet van scheidsrechters en durfde in 3e minuut te fluiten voor een terugspeelbal in het voordeel van de kleine club. In het stadion had ik mijn twijfels, maar bij het zien van de beelden had Brinckman het bij het juiste eind. Was in het begin gretig met gele kaarten, maar naarmate de wedstrijd vorderde bleven ze steeds vaker op zak. Deelde vijf minuten voor tijd nog een terechte rode kaart (2x geel) aan Beerschot/Wilrijk uit.

Voor de rest heb ik één advies aan de BNVB om het scheidsrechter tenue per direct te vervangen. Een lichtgroen shirt met zwarte broek en lichtgroene sokken kan echt niet meer.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 05, 2016, 08:16:15
03-02-2016 FC Den Bosch 2-3 VVSB
De Vliert, kwartfinale beker

Dat beker voetbal geen volle stadions oplevert is opvallend. Wedstrijden zijn vermakelijk, er wordt veel gescoord en geregeld verrast de underdog. Dit seizoen schakelde de amateurs al drie Eredivisie ploegen en liefst zes ploegen uit de Jupiler League uit. Met twee amateur clubs in de kwartfinale ontstond zelfs een reële mogelijkheid dat voor de 2e keer in de geschiedenis er een amateurclub zich plaatste voor de halve eindstrijd.

Met FC Den Bosch – VVSB, waren alle facetten voor een bekerstunt aanwezig. Een Jupiler League club in nood tegen de amateurs die vrijuit kunnen voetballen, daar moest ik bij zijn. Gelukkig werd PSV – FC Utrecht niet gelijktijdig gespeeld en was het wachten op kaartverkoop informatie. Dat duurde een tijdje en dat het alles te maken met de belangstelling uit Noordwijkerhout.

VVSB wilde namelijk 2.500 kaartjes afnemen. Om ‘veiligheidsredenen’ kregen ze er echter niet meer kaartjes als de capaciteit van het uitvak (±600) toe laat. Na veel gediscussieer ging de lokale driehoek, onder strenge voorwaarden, akkoord met 1.300 kaarten. Zo moest men uit VVSB extra stewards meenemen om de gevaarlijke amateurhooligans uit Noordwijkerhout in toom te houden. Bovendien moest er een persoonsregistratie plaatsvinden zodat hooligans uit Oss, Den Haag of Almere er uit gevist konden worden.

Ook voor de thuissupporters had de lokale driehoek een verassing in petto. Enkel (seizoen) clubcard houders en mensen met een regio gebonden ID kaart konden kaartjes kopen. Bij het loket werd zelfs mijn ID kaart gescand, alsof men een veldslag in de Vliert verwachtte. Ondanks de belachelijke maatregelen, werden er in de voorverkoop 5.000 kaartjes verkocht. Voor Den Bosch begrippen een ongekend aantal.

In aanloop naar de wedstrijd werd veelvuldig geschreven over het charme van amateurs in de beker. Overdag op het land, of in de HEMA, werken en ’s avonds een wedstrijd spelen. Gezien de wedstrijd om al om 18:30 gespeeld werd, kon ik direct vanuit het werk naar Den Bosch aanrijden. Bij het stadion werd een andere hopper ontmoet, waarvoor ik een kaartje had geregeld. Hij is namelijk woonachtig in Wageningen en was dus niet in de gelegenheid om een kaartje te kopen.

In een goed gevuld stadion ontstond een heerlijk beker sfeertje. Den Bosch hield een sfeeractie met wat doekjes en veel sier- en knal vuurwerk. De amateurs hielden het bescheiden bij paars/gele papieren vlaggetjes. In de beginfase werd het een echte wedstrijd en de eerste twee kansen waren voor het Sint Bavo (gesticht).Het was echter Den Bosch dat via de counter op voorsprong kwam. Op het half uur sloeg Den Bosch wederom uit een counter toe en leek de wedstrijd vroegtijdig beslist.

De 2e helft was bezig om als saaiste van het seizoen in de boeken te gaan. Er werd wat gewisseld, op de tribunes zong men carnaval liederen en in het uitvak werd wat met paars/gele vlaggetjes gezwaaid. De rest was drukdoende met buurten of bier aan het drinken. Een bekerstunt zat er niet in en de wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan.

Tot de bezoekers plotseling een hoekschop kregen. Den Bosch goalie ging onder de bal door en VVSB had in de 82ste minuut de eretreffer te pakken. Ondanks de voorsprong begon Den Bosch opeens piekeren. Nog voor de aftrap maakte het team een kringetje om elkaar moed in te praten, begon het publiek te morren en ging de trainer allemaal gebaren maken.

De euforie werkte als sportdoping op de amateurs en binnen 80 seconden na de eretreffer, lag de bal opnieuw in het net. 2-2. Een stunt was gaande en op de tribunes zat men in een tweestrijd. De ploeg aanmoedigen óf uitfluiten om de zojuist geleverde prestatie. Het werd een mix van beide en onder luid gezang van het uitvak voltrok zich het drama. Een voorzet van links leek een makkelijke prooi voor Heemskerk. Door het natte weer glipte de bal uit zijn vingers en kon Parami ogenschijnlijk de makkelijkste treffer uit zijn carrière maken. Van 2-0 naar 2-3 in vijf minuten en drie seconden. De Vliert stond op zijn kop. Dolle vreugde bij de amateurs en ontzetting bij de overige bezoekers.

In de korte tijd dat restte werd niet meer gescoord en stopte het Bossche voetbalhart voor even met kloppen. Heemskerk wilde zich ergens heel ver onder de grond weg stoppen. De fans klommen in de hekken en schreeuwden dat ‘ze zich kapot moesten schamen’ en eisten het ‘hoofd’ van de trainer. In een tijdsbestek van tien minuten was de carnaval sfeer omgeslagen in woede en ongeloof. Opeens deugde niemand meer en de een na de ander moest verantwoordelijk gehouden worden voor dit debacle.

De feestvreugde bij VVSB was ongekend en volgt IJsselmeervogels (halve finalist in 1975) op. Na afloop deed matchwinner Parami de nu al legendarische uitspraak: ‘Nu sta ik hier en morgen sta ik in de HEMA’. Voetbal geschiedenis is geschreven.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: jvdreumel2 op feb 05, 2016, 18:47:48
Veel frustratie in het Bossche heb ik gelezen. Als je de laatste minuten zo verliest waarom is de trainer dan opeens slecht. Het bestuur de pineut en iedereen schreeuwt moord en brand. Waarom? Omdat de spelers hun zenuwen niet meer in bedwang kunnen houden? Ik snap de frustratie wel maar waarom krijgt iedereen dan opeens de schuld?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Bossche Bol op feb 05, 2016, 19:54:12
Veel frustratie in het Bossche heb ik gelezen. Als je de laatste minuten zo verliest waarom is de trainer dan opeens slecht. Het bestuur de pineut en iedereen schreeuwt moord en brand. Waarom? Omdat de spelers hun zenuwen niet meer in bedwang kunnen houden? Ik snap de frustratie wel maar waarom krijgt iedereen dan opeens de schuld?
Omdat het een tactische onbenul is. Omdat het hele seizoen het voetbal gewoon niet om aan te zien is. Omdat ie wekelijks de vreemdste wissels doet. Omdat ie ze afgelopen woensdag de 2e helft achteruit liet lopen i.p.v. voor de 3/4-0 te gaan. En het bestuur laat hem gewoon zijn gang gaan.

Daarom.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: jvdreumel2 op feb 05, 2016, 21:51:43
Omdat het een tactische onbenul is. Omdat het hele seizoen het voetbal gewoon niet om aan te zien is. Omdat ie wekelijks de vreemdste wissels doet. Omdat ie ze afgelopen woensdag de 2e helft achteruit liet lopen i.p.v. voor de 3/4-0 te gaan. En het bestuur laat hem gewoon zijn gang gaan.

Daarom.
Dan heb je het over de trainer. Maar waarom het bestuur, waarom Vd Hoorn?
Waar de trainer in ieder geval mis zit volgens mij is het op de bank houden van die Duitse spits. Laat hem een heel seizoen staan en hij maakt er volgens mij 25. Ik begrijp dat de bekerwedstrijd de spreekwoordelijke druppel is geweest...
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: hgrm op feb 06, 2016, 12:13:59
Wat mij opvalt als ik zo wel eens wat verslagen van clubs onderin de eerste divisie lees (en ook uit eigen waarneming): Er komt nauwelijks meer publiek dan in de topklasse bij clubs als Spakenburg, Vogels, GVVV, HHC etc. maar het gedoe eromheen is veel groter. Gedoe met kaartjes, combiregelingen, uitvallen, hooliganisme, supporters die elke keer verhaal komen halen...

Hoe komt dat toch? Is dat hooliganisme een overblijfsel uit de tijd dat de clubs nog wel 'groot' waren (in het geval van Den Bosch, MVV, Fortuna etc.)? Heeft de lokale driehoek het bezoeken van een voetbalwedstrijd inmiddels zo moeilijk gemaakt dat het "normale" publiek grotendeels is afgehaakt?

Het is toch belachelijk dat bij een wedstrijd als HHC-Spakenburg het publiek van de twee ploegen gewoon door elkaar loopt en er helemaal niks aan de hand is terwijl je bij RKC-Telstar niet eens binnenkomt als je een Noordhollands paspoort hebt.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jef400 op feb 06, 2016, 12:34:24
http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/nationaal/25156531/__Den_Bosch_zet_Van_Eck_op_non-actief__.html

Hebben die St-Jansonderdanen nog gelijk gekregen ook.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op feb 06, 2016, 13:31:22
Wat mij opvalt als ik zo wel eens wat verslagen van clubs onderin de eerste divisie lees (en ook uit eigen waarneming): Er komt nauwelijks meer publiek dan in de topklasse bij clubs als Spakenburg, Vogels, GVVV, HHC etc. maar het gedoe eromheen is veel groter. Gedoe met kaartjes, combiregelingen, uitvallen, hooliganisme, supporters die elke keer verhaal komen halen...

Hoe komt dat toch? Is dat hooliganisme een overblijfsel uit de tijd dat de clubs nog wel 'groot' waren (in het geval van Den Bosch, MVV, Fortuna etc.)? Heeft de lokale driehoek het bezoeken van een voetbalwedstrijd inmiddels zo moeilijk gemaakt dat het "normale" publiek grotendeels is afgehaakt?

Het is toch belachelijk dat bij een wedstrijd als HHC-Spakenburg het publiek van de twee ploegen gewoon door elkaar loopt en er helemaal niks aan de hand is terwijl je bij RKC-Telstar niet eens binnenkomt als je een Noordhollands paspoort hebt.

Gelukkig zijn er enkelen (lees: Telstar en Achilles '29) waar nog wel vrijwel alles mogelijk lijkt te zijn maar verder ben ik het geheel met je eens.

Als bij een club als RKC een aantal supporters rondloopt dat graag herrie schopt dan moet dat aantal zo klein zijn dat je ze er met gemak uit kan halen. Dat geldt ook voor alle clubs van dat kaliber.

Op een enkele wedstrijd van NAC en derby's na is er geen enkele wedstrijd waarvan ik denk dat een verplichte combiregeling in welke vorm dan ook van toepassing zou moeten zijn. Ik bij zowel Eindhoven als Fortuna een aantal jaar geleden meegemaakt dat het uitvak zelfs dicht was. Supporters van respectievelijk Veendam en Cambuur mochten toen zonder problemen in een ander vak gaan staan.

Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: De publiekswissel op feb 06, 2016, 13:47:24
http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/nationaal/25156531/__Den_Bosch_zet_Van_Eck_op_non-actief__.html

Hebben die St-Jansonderdanen nog gelijk gekregen ook.

Die keeper ook maar op non actief met zijn drie blunders? Want echt aan alle drie de doelpunten zat een luchtje aan. Matchfixing of niet....
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Robbie op feb 06, 2016, 13:58:37
Gelukkig zijn er enkelen (lees: Telstar en Achilles '29) waar nog wel vrijwel alles mogelijk lijkt te zijn maar verder ben ik het geheel met je eens.

Ik heb veel sympathie voor Achilles '29, maar die hebben soms ook rare fratsen met kaartverkoop.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 16, 2016, 08:39:02
Als hopper moet je flexibel zijn. Meer dan eens worden wedstrijden, vaak op het laatste, moment verzet en kan het programma weer helemaal op schop. De geplande 24-uurs trip naar Belfast voor mijn bezoek aan Glentoran – Cliftonville (@The Oval), liep even iets anders. Doordat Cliftonville zich plaatste voor de League Cup Final, die één dag later gespeeld zou worden, ging Glentoran – Cliftonville P-P.

Dat was een teleurstelling. Vliegtickets waren al geboekt evenals de busreis en ook de vriendin had al ‘toestemming’ verleend. Op vrijdag avond waren er drie mogelijkheden, voetbal in Belfast of Portadown of Rugby in Belfast. Een rugby wedstrijd stond nog altijd op het verlanglijstje en dit was een prima gelegenheid. Volgens ingewijde zou het een mooie wedstrijd zijn met de koploper (Ulster) tegen de regerend kampioen (Glasgow).

12-02-2016 Ulster Rugby 13-10 Glasgow Warriors (Rugby)
Kingspan Stadium, PRO 12

Rugby is in (Noord) Ierland de populairste sport en het stadion in Belfast heeft een capaciteit van 17.000, met een mix van staan- en zitplaatsen. Om verzekerd van kaartjes te zijn, werden deze online gekocht voor £20,00 Pond per stuk. Eén nadeel, je kon enkel voor de optie ‘e-ticket’, als verzending, kiezen. De horror voor de verzamelaar.

De vrijdag middag werd cultureel besteed, waarna we richting het Kingspan Stadium vertrokken. Z’n 1,5 uur voor de wedstrijd was er nog weinig te beleven. Volgens de politie was de dichtstbijzijnde pub vijftien minuten lopen en bovendien niet populair onder rugby bezoekers. Als advies kregen we mee om naar binnen te gaan, waar genoeg eet- en drink mogelijkheden zouden zijn.

Dat bleek te kloppen en binnen de stadionmuren was een heus foodcourt opgezet. Zo kon men pizza, pannenkoeken, noedels, hamburgers of friet krijgen. Binnen was het bier in grote hoeveelheden te verkrijgen, waarbij er liefst 10 tappen non-stop open stonden om de mensen SNEL van een ‘natje’ te voorzien. Anders dan bij het voetbal in de UK, mocht het bier ‘gewoon’ de tribunes op.

Eenmaal binnen bleek het Kingspan Stadium wel erg modern te zijn. Saaie rechthoekige tribunes, met voor staan- en achter zitplaatsen. De rood, witte en zwarte stoeltjes waren willekeurig door elkaar geplaatst, maar anders dan bij dat gedrocht in Amsterdam, wel in de clubkleuren van Ulster. De open hoeken en lichtmasten fleuren het stadion wat op, waardoor het totaal op een krappe voldoende uitkomt.

Behalve de wedstrijd had ik nog één missie en dat was het vinden van een papieren kaartje. Na verschillende pogingen, werd iemand gevonden die een echt kaartje had en zij wilde hem wel ruilen voor het e-ticket. Degene, die het fenomeen e-tickets heeft uitgevonden mag van mij een levenslang stadionverbod krijgen (om het netjes te houden).

Als redelijk rugby leek, laat ik een wedstrijd verslag voor wat het is. Ondanks de staantribune en het overvloed aan bier, was de sfeer totaal niet te vergelijken met het voetbal. In 80 minuten spel heb ik geen scheldwoord gehoord, het ‘booen’ na een twijfelachtige beslissing van de scheidsrechter was zo ongeveer het ergste.

Na afloop van de wedstrijd kwam het meest vermakelijke moment van de avond. Een ‘steward’ Gewapend met een bord en megafoon attendeerde hij de menigte op de mogelijkheid om gratis in het centrum afgezet te worden. Hij werd bespot door twee kinderen en tot vreugde van hen reageerde hij er ook nog op. Een paar pesterijen verder, liep die zelfs voor een aantal minuten weg om al mopperend terug te keren.

Scheidsrechter: Marius Mitrea
Een ander opvallend detail aan de wedstrijd was het gebruik van de ‘video-ref’. Bij een wedstrijdmoment was het onduidelijk of het nu een ‘trie’ was of niet en de beelden moesten voor uitsluitsel zorgen. 20 herhalingen en vijf minuten later, discussieerde men nog steeds. Uiteindelijk werd besloten om de ‘trie’ niet te geven en daar was niet iedereen het mee eens.

Ondanks dat ik een groot voorstander ben van dergelijke hulpmiddelen, was dit het bewijs dat er goed gekeken worden naar de invoering ervan. Het spel vijf minuten stil laten leggen om een herhaling te bekijken is in het voetbal onbegonnen werk. De spelregels bij het voetbal zijn voor 80% een grijs gebied. Al heb je beelden uit 200 hoeken, nog steeds blijft het bij de interpretatie van de scheidsrechter.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Bier und Bratwurst op feb 16, 2016, 12:19:27
Degene, die het fenomeen e-tickets heeft uitgevonden mag van mij een levenslang stadionverbod krijgen (om het netjes te houden).

Helemaal mee eens!! Ik haat die A-4tjes!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op feb 16, 2016, 12:24:14
Ik vind het wel praktisch hoor. Hoef je niet meer in de rij te gaan staan bij zo'n hokje waar ze steevast mensen neerzetten die het alfabet niet kennen.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Hugo op feb 16, 2016, 12:47:22
E-tickets kan je toch ook verzamelen?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 16, 2016, 13:02:03
@Joost: Dat heeft toch ook z'n charme. Ben blij dat je geen tussenvoegel(s) in je achternaam hebt, want sommige slimmeriken willen ze nog wel eens bij de beginletter van het tussenvoegsel leggen.

@Hugo: een e-ticket voelt gewoon niet als verzamel object aan. Een kaartje heeft meer waarde.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Bier und Bratwurst op feb 16, 2016, 13:14:32
Ik heb geen problemen met e-tickets zolang de keuze er maar is om ook een normaal ticket te verkrijgen. En die is helaas niet altijd aanwezig!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: mike_t op feb 16, 2016, 15:49:13
Het is makkelijk om er zeker van te zijn dat je aan ticket geraakt, maar ze zien er verder niet uit.
Ik kijk ook altijd als een zwerver op de grond naar gewone tickets bij matches waar ik een e-ticket aangeschaft heb.
Soms vind ik er wel 1, of ik vraag supporters of ze er 1 hebben, maar dat lukt helaas niet altijd.
Ik vond afgelopen zondag bij St Truiden tig E-tickets, maar geen normale tickets op de grond.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 16, 2016, 16:05:03
Het is makkelijk om er zeker van te zijn dat je aan ticket geraakt, maar ze zien er verder niet uit.
Ik kijk ook altijd als een zwerver op de grond naar gewone tickets bij matches waar ik een e-ticket aangeschaft heb.
Soms vind ik er wel 1, of ik vraag supporters of ze er 1 hebben, maar dat lukt helaas niet altijd.
Ik vond afgelopen zondag bij St Truiden tig E-tickets, maar geen normale tickets op de grond.

Ik stuur vaak een e-mail naar de club of ik niet kan langskomen voor een echt kaartje. Zo mag ik a.s. zondag bij Zulte ook even langs de ticketing om een echt kaartje te bemachtigen :). Sinds 2012 ontbreken enkel kaartjes van Huddersfield Town en Tottenham Hotspur in mijn verzameling. 
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: mike_t op feb 16, 2016, 20:50:28
Ik stuur vaak een e-mail naar de club of ik niet kan langskomen voor een echt kaartje. Zo mag ik a.s. zondag bij Zulte ook even langs de ticketing om een echt kaartje te bemachtigen :). Sinds 2012 ontbreken enkel kaartjes van Huddersfield Town en Tottenham Hotspur in mijn verzameling.

Thanks, zal het eens proberen in de nabije toekomst. Al moet ik zeggen dat het voor mij geen musthave is, maar wel een leuke tastbare  herinnering
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op feb 16, 2016, 21:03:27
Degene, die het fenomeen e-tickets heeft uitgevonden mag van mij een levenslang stadionverbod krijgen (om het netjes te houden).

Helemaal mee eens!! Ik haat die A-4tjes!

Ik vind het wel praktisch gewoon thuis je ticket uitprinten.

Vind het erger dat ze zoals bij bijvoorbeeld Ajax en Twente de programma's hebben afgeschaft of bij Roda bij bekerwedstrijden niet uitgeven
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Hugo op feb 16, 2016, 21:09:00
Ik begrijp niks van de waarde van een kaartje die een ander persoon heeft gebruikt.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jeje op feb 16, 2016, 21:15:14
Ik vind een kaartje inderdaad altijd leuk om te hebben, maar alleen als ik hem zelf heb gekocht. Van de grond rapen doe ik dan ook niet, daar zie ik het nut niet echt van in. Net als het verzamelen van tickets van wedstrijden waar je helemaal niet bent geweest, vind ik ook niks.

Programmaboekjes zijn altijd leuk om te krijgen maar voor mij ook geen must, uiteindelijk gaat het erom hoe je de wedstrijd daar beleeft, foto's en herinneringen zijn voor mij genoeg. Een kaartje,vlaggetje of programmaboekje is mooi meegenomen.

Ik koop overigens wel van elke buitenlandse club waar ik ben geweest een vaantje, misschien vinden andere mensen dat weer raar ;)

Ieder zijn eigen ding!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op feb 16, 2016, 21:24:08
Ik begrijp niks van de waarde van een kaartje die een ander persoon heeft gebruikt.

Ik hecht alleen waarde aan kaartjes van wedstrijden die nog gespeeld moeten worden.

Ik heb alleen als souvenir mijn eigen kaartjes bewaard van de UEFA en Supercup finale van Feyenoord tegen respectievelijk Borussia Dortmund en Real Madrid en de rest heb ik allemaal weggegeven
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ALenstra op feb 16, 2016, 21:26:43
Je moet met de tijd meegaan, nietwaar? Voor de clubs is het een kostenbesparing als toeschouwers zelf hun kaarten uitprinten. En ook bij andere evenementen gebruiken ze die methode.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op feb 16, 2016, 21:31:30
Je moet met de tijd meegaan, nietwaar? Voor de clubs is het een kostenbesparing als toeschouwers zelf hun kaarten uitprinten. En ook bij andere evenementen gebruiken ze die methode.

Ze lopen wat dat betreft bij het voetbal nog achter. Ben volgens mij nog geen clubs tegengekomen waar je met een barcode of QR code op je telefoon naar binnen kunt
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op feb 16, 2016, 21:48:38
Ik heb wat recente e-tickets bewaard om te kijken of het met plastificeren nog wat wordt. Uiteraard niet het volledige A4'tje.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Hugo op feb 16, 2016, 22:42:53
Ik gooi de e-tickets opgevouwen bij de andere tickets in een oude schoenendoos.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Bier und Bratwurst op feb 17, 2016, 08:20:53
Ik vind het wel praktisch gewoon thuis je ticket uitprinten.

Vind het erger dat ze zoals bij bijvoorbeeld Ajax en Twente de programma's hebben afgeschaft of bij Roda bij bekerwedstrijden niet uitgeven

Bij Twente hebben ze nog steeds een programma, gratis en evenveel info als in het boekje. Echter is dit nu een opgevouwen a-4tje beide zijden bedrukt. Dat is ook genoeg want de rest van het oude boekje bestond toch uit advertenties.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op feb 17, 2016, 12:08:19
Bij Twente hebben ze nog steeds een programma, gratis en evenveel info als in het boekje. Echter is dit nu een opgevouwen a-4tje beide zijden bedrukt. Dat is ook genoeg want de rest van het oude boekje bestond toch uit advertenties.

Ok dan ben ik verkeerd geïnformeerd. 

Maar ik heb toch liever dat oude boekje, ondanks dat ik daar voor moest betalen en er inderdaad ook niet veel informatie in stond, dan een opgevouwen A4-tje
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 17, 2016, 19:25:04
13-02-2016 Ards F.C. 0-3 Cliftonville F.C.
Solitude, North-Irish League cup final

Op zaterdag stond de Noord Ierse League cup final op het programma. In onderling overleg werd besloten om de wedstrijd in het stadion van Cliftonville, Solitude, te organiseren. Gezien de beperkte capaciteit en informatie rondom de wedstrijd, werd besloten om niet op de ‘general sale’ te wachten en een ‘hospitality’ package te kopen. Voor het bedrag van £30, - Pond kreeg je een drie gangen menu met gratis wijn en een toegangskaartje.

Cliftonville was voorafgaand aan de wedstrijd favoriet en kon tevens de beker voor de vierde keer op rij winnen, wat een nieuw record zou betekenen. Tegenstander Ards komt namelijk uit op het 2e niveau, al heeft het wel goede papieren om te promoveren naar de Premiership. Toch zullen enkele PSV fans de club wellicht kennen. Het is namelijk ooit de tegenstander van PSV in de Europacup II geweest (‘74/’75). In Eindhoven werd Ards met liefst 10-0 verslagen en dat is tot heden de grootste nederlaag van een Noord-Ierse ploeg in Europa.

Voordat we van ons hospitality programma gingen genieten werd het stadion alvast bezocht en hadden genoeg tijd om een pint in social-club te pakken. Daar vroegen we of het mogelijk was om alvast wat foto’s van het stadion te maken en voor we het wisten, kregen we een privé rondleiding. De Financial Director begeleidde ons langs de kleedkamer, persruimte, bestuurskamer en als klap stuk mochten we alvast met de Cup op de foto. We moesten wel beloven dat de foto’s pas na afloop verspreid werden.

Na het diner, keerden we terug naar het stadion en hing er een bordje dat de wedstrijd uitverkocht was. We konden dus van een uitverkocht Solitude gaan genieten, beter gezegd van een volle Grandstand. Achter beide doelen staat een typische Lego tribune en tegenover de hoofdtribune zijn enkel dug-outs te vinden. Zonder de hoofdtribune is het niet van andere stadions te onderscheiden.

De Grandstand maakte veel goed en alleen hiervoor zou je eens bij Cliftonville moeten gaan kijken. Doe het wel snel, want ze willen de tribune nog voor de zomer van 2017 naar beneden halen. De economische levensduur van de tribune is dan ook al een aantal jaren verstreken. Zo is een deel van de tribune gesloten, is de zijgevel aan het afbrokkelen en zijn er binnen emmertjes nodig om de overlast van lekkage te beperken.

Hetzelfde lot staat ook het ‘Whitehouse’ langs de Grandstand te wachten. Het Whitehouse is vergelijkbaar met het paviljoen op Craven Cottage, al is deze zwaar verouderd. Tot 2009 deed het dienst al kleedkamer en kantoorruimte. Met de bouw van de nieuwe tribune is de accommodatie meeverhuisd en heeft het Whitehouse geen functie meer.

Bij opkomst werd op onze tribune nog een sfeeractie gehouden en na het maken van de team foto’s kon de wedstrijd beginnen. Daarin was Cliftonville, zoals verwacht, de betere en het kwam dan ook terecht op voorsprong. In de 2e helft liep de club uit naar een 3-0 voorsprong en zo was de vierde League cup op rij een feit. Met ‘Here you go, 4 in a row’ wilden de fans dat ook aan iedereen duidelijk maken.

Na afloop van de wedstrijd liepen we social-club nog even binnen om als echte ‘gloryhunters’ de overwinning te vieren. Na een pintje vonden we het welletjes geweest. In de nabij gelegen supermarkt kwamen we nog Ards spelers tegen die wat voorraad voor de terugweg aan het inslaan waren. Voor degenen die niets hebben met de Premier League en haar vele geld, is Noord-Ierland een prima alternatief gebleken.

https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jeje op feb 17, 2016, 20:04:31
Klinkt gaaf!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Robbie op feb 17, 2016, 20:13:04
Mooie pics!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op feb 23, 2016, 21:00:17
21-02-2016 KV Oostende 5-2 AA Gent
Albertpark, Jupiler Pro League

Begin dit seizoen maakte Oostende bekend dat het Albertpark na afloop van het seizoen flink op de schop ging. Vanwege deadlines was besloten om de laatste competitie wedstrijd en de play-offs in Roeselare af te werken. De laatste thuiswedstrijd tegen AA Gent bleef als enige mogelijkheid voor een bezoek over. De tv mannetjes waren me gunstig gezind en plande dit niet samen met een wedstrijd van PSV en dus werd er voor €15,00 een kaartje gekocht.

Het eerste wat opvalt aan het stadion is de diversiteit van de tribunes. Het Albertpark kent liefst acht verschillende tribunes, 2x drie aan de lange zijdes en 2x één aan de korte zijde. Men begon ooit met een kleine hoofdtribune en in plaats er één grote van te maken, is er een steeds een stukje aangebouwd. Het levert een apart gezicht op, waarbij één tribune niets meer is dan een evenementen stellage met stoeltjes in de verkeerde kleuren.

Zelf had ik een kaartje op de staantribune aan de korte zijde en deze was te bereiken via een doolhof aan containers. De voorbereiding voor de bouw zijn al in volle gang en direct na afloop van de wedstrijd zou de sloop van de tribunes al beginnen. Een half uur voor de wedstrijd zocht ik een plekje aan de crush barrier en zorgden een aantal teletoeters, gehuld in carnavaleske kleding, voor het nodige entertainment. Ze werden uitgelachen door de supporters uit Gent en dat kon men niet waarderen.

Vlak voor de wedstrijd raakte het stadion vol en was iedereen klaar voor de ‘afscheidsmatch’ van het huidige Albertpark. Daarin probeerde de scheidsrechter een hoofdrol op te eisen, door na vijf minuten een belachelijke strafschop aan Gent toe te kennen. De bezoekers lieten het cadeau niet onbenut en zo leek de huidige kampioen het feestje van Oostende te gaan verstieren.

De thuisploeg kwam echter met de best denkbare reactie en na 15 minuten stond het via twee rake kopballen alweer 2-1. Op het halfuur werd het zelfs 3-1 na een prachtige goal van clubtopscoorder Musona. De koek was nog niet op, want Gent maakte op slag van rust de aansluitingstreffer, 3-2. Na vijf-en-veertig enerverende minuten konden we even bijkomen.

De mascotte, verkleed als piraat en doordeweeks werkend als clown, had daar andere ideeën over en voerde de ene na de andere act op. Ook tijdens de wedstrijd liet hij zich niet onbetuigd met wegwerp gebaren naar de scheidsrechter, vermeende blessurebehandelingen, het imiteren van C. Ronaldo juichen en het bidden bij een volgend doelpunt van Oostende.

In de 2e helft was Oostende geen zins van plan om het rustig aan te doen en liep het zelfs uit naar een 5-2 overwinning. Als de passing voorin wat scherper was geweest hadden ze er ook zo acht kunnen maken. De Gentse defensie had dan ook meer weg van een gatenkaas. Het Albertpark kreeg dankzij de doelpuntenregen en de overwinning van Oostende een waardig afscheid.

Scheidsrechter: Wim Smet
Floot een belabberde wedstrijd, was onduidelijk in zijn beslissingen en ging bij de strafschop opzichtig in de fout. Was bovendien zijn spuitbus vergeten, maar nadat hij er een van de vierde official had gekregen, weigerde hij deze te gebruiken.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: watergatehopper op feb 24, 2016, 09:15:40
Ze lopen wat dat betreft bij het voetbal nog achter. Ben volgens mij nog geen clubs tegengekomen waar je met een barcode of QR code op je telefoon naar binnen kunt

een telefoon in een gleuf van het poortje drukken gaat niet nee maar toch ben ik al verschillende keren met een barcode binnen gekomen. De laatste was middels een barcode op mijn telefoon bij Sint Truiden. Steward had zo'n handscanner(zoals je je boodschappen zelf kunt scannen). Werkt prima.

Als ik een uitgeprint a4tje heb vind ik het wel leuk om een origineel ticket te hebben ook al staat mijn naam er niet op. Al is het alleen maar voor mijn website. Gelukkig had Hugo afgelopen weekend zijn ogen goed geopend bij Hellas - Chievo. Thanks again!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 01, 2016, 09:48:05
28-02-2016 HVV Helmond 1-5 VV Lierop
Houtsdonk, 4e klasse (Zuid II)

Vanwege de vele afgelastingen, floot ‘Ref on tour’ vandaag pas zijn eerste officiële wedstrijd in 2016. Met HVV op Sportpark Houtsdonk had de Ref een hele mooie aanstelling te pakken. HVV de club van Willy van der Kuijlen en good old Berry van Aerle. De club van betaald voetbal en de club met hoge pieken en diepe dalen. Dat is kort samengevat HVV Helmond.

(http://i67.tinypic.com/2rff2vn.png)

In een ver verleden speelde HVV ooit de beker finale (5-2 verlies tegen Feyenoord) en kwam het vijf jaar in betaald voetbal uit. Daarna speelde het nog lange tijd in de hogere amateurklassen. Begin jaren ’80 kwam de klad er echter in en zakte de club af naar de onderste regionen van het amateurvoetbal, met de degradatie naar de 5e klasse in 2005 als dieptepunt.

(http://i68.tinypic.com/ve6nfs.png)

Sindsdien heeft HVV zich weer opgewerkt en eindigde het in ‘11/’12 op een knappe 4e positie in de 1e klasse. De afgelopen jaren is de club echter weer in een vrije val terecht gekomen, met drie degradaties op rij. Met een laatste plaats op dit moment, lijkt een 4e onafwendbaar. Toch is het te hopen voor voetbalminnend Helmond en Zuid II dat HVV blijft voorbestaan als is het met een bijrol in de 5e klasse, want de oudste club van Helmond (opgericht in 1899) mag niet verloren gaan.

(http://i66.tinypic.com/bimj3l.png)

Het sportpark zelf is ook een genot, met een zaagtand dak op de kantine, een tribune in clubkleuren geschilderd en een oud score bord met op de achtergrond een vervallen industrieel gebouw. In de bestuurskamer hing het vol met oude memorabilia en kwam ik er achter dat Berry van de Aerle wél een erelid is en Willy van de Kuijlen niét.

(http://i63.tinypic.com/2w4li5y.png)

Dat de glorietijd uit een ver verleden stamt, bewees het aantal bezoekers wel. Slechts een handjevol supporters, veelal de pensioenleeftijd ruim gepasseerd, wist het sportpark te vinden. Zij zagen een onthutsend zwak HVV dat na 25 minuten al tegen een 0-4 achterstand aan keek. Daarna herstelde men zich enigszins en met een eindstand van 1-5 mogen ze achteraf niet eens klagen. Als de club het tij niet snel weet te keren, zal het binnen afzienbare tijd afzakken naar de laagste amateur klasse. Iets wat de club in haar 114 jarig bestaan nog nooit is overkomen.

Meer foto's op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op mrt 01, 2016, 10:54:22
HVV is echt een typisch Helmonds verhaal. Gemorrel in de marge, dan een geldschieter die ze omhoog helpt en ze daarna als een baksteen weer laat vallen.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 01, 2016, 12:57:02
HVV is echt een typisch Helmonds verhaal. Gemorrel in de marge, dan een geldschieter die ze omhoog helpt en ze daarna als een baksteen weer laat vallen.

Treffender had je het niet kunnen verwoorden.

Organisatorisch was het ook een puinhoop. Om 13:30 zaten de spelers nog aan de bestuurstafel hun 'ontbijt' te eten en de wedstrijd begon uiteindelijk 10 minuten later, aangezien het wedstrijdformulier door HVV nog niet ingevuld was (wat ik ze om 13:50 al had medegedeeld).
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 02, 2016, 15:33:30
01-03-2016 Brabantia 0-6 UNA
Strijp, 1/8 finale districtsbeker (Zuid I)

Na afgelopen zondag de oud club van PSV coryfeeën Willy van der Kuijlen en Berry van Aerle bezocht te hebben, was het gisteren tijd voor de club van Coen Dillen. In Nederland beter bekend als de man die de meeste doelpunten ooit in één Eredivisie seizoen maakte (43 stuks). Coen begon zijn ‘carrière’ bij Brabantia, dat zich ooit voor een paar maanden een ‘prof’ club mocht noemen.

(http://i63.tinypic.com/2j3jm93.png)

Op het programma stond de achtste finale in de districtsbeker tegen buurman UNA uit Veldhoven. Kleine broer (Veldhoven) mocht het dus opnemen tegen grote broer (Eindhoven). Qua prestaties op het veld kun je de broedertwist omdraaien en was UNA (Topklasse vs 1ste klasse) de favoriet. Afgelopen seizoen werd de wedstrijd ook al gespeeld en won UNA met 0-7.

De wedstrijd werd gespeeld bij Brabantia, waarvan het sportpark reeds is gemoderniseerd. Mooi kan het echter niet genoemd worden. Op het internet struikel je over de woorden ‘duurzaam’, ‘maatschappelijk verantwoord’ en ‘multifunctioneel’. Leuk om mee te pronken als ambtenaar, projectontwikkelaar en architect, minder leuk voor de voetbal- en stadionliefhebber. Die mag nu op een hipster tribune met stoeltjes in vier verschillende kleuren plaatsnemen (zie foto).

(http://i66.tinypic.com/2iu97ux.png)

Ondanks de geringe afstand van 5km tussen beide sportparken hield het toeschouwersaantal niet over. In achtneming van het barre weer, de dinsdag avond en de districtsbeker kan de opkomst van ±100 man nog enigszins verklaard worden. Al mag je van een zogenaamde derby wel meer verwachten.

(http://i63.tinypic.com/vmueqt.png)

De enige hoop die ik had, was dat de wedstrijd lang spannend zou blijven. De afgelopen twee wedstrijden stond er namelijk al na 25 minuten een 4-0 en 0-4 tussenstand op het scorebord en daar wordt de ‘Ref’ niet vrolijk van. Na 150 tellen was het met de spanning gedaan en stond UNA al op voorsprong. De 0-2 (foto aan het maken) en 0-3 (aan het appen) werden gemist, de avond ging dan ook als een nachtkaars uit. Het werd uiteindelijk 0-6 en daarmee werd de uitslag van afgelopen seizoen bijna geëvenaard.

Voor de ‘Ref’ was er ook nog een primeur, want hij zag voor het eerste een (neutrale) vrouwelijke assistent scheidsrechter in actie. Vanavond is de ‘Ref’ in Utrecht te vinden, voor een vervolg op het bekersprookje van VVSB. Hopelijk wordt dat een leukere wedstrijd.

(http://i64.tinypic.com/bjd7b5.png)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 11, 2016, 20:11:40
10-03-2016 Borussia Dortmund 3-0 Tottenham Hotspur
Westfalen Stadion, Europa League 1/8 finale

Voor de achtste finale in de Europa League werden Dortmund en Spurs aan elkaar gekoppeld. Een Champions League affiche in de Europa League. Dortmund – Spurs was echter meer dan dat. Het was ook Duitsland versus Engeland en Bundesliga versus Premier League. In de competitie zijn beide ploegen terug te vinden op een 2e plaats en kon het als een mooie graadmeter beschouwd worden.

(http://i63.tinypic.com/vgjwar.png)

Om via de reguliere weg aan kaartjes te komen, leek me onmogelijk. Toch bleek de Europa League ook in Dortmund wat minder te leven en kwam er zowaar een vrije verkoop. Binnen luttele seconden, waren alle kaartjes weg. Zo af en toe kwamen er wat kaartjes terug uit het systeem en lukte het me om vier kaartjes bij elkaar te sprokkelen. Wel ergens weggestopt in de nok van het stadion, maar voor de prijs van €35,00 mochten we niet klagen. Het werd al weer mijn 4e bezoek aan Dortmund met dit keer wel een heel aantrekkelijk affiche.

(http://i67.tinypic.com/1q0ho0.png)

Een nadeel was dat de wedstrijd al om 19:00 begon en dat betekende haasten. Z’n 3,5 uur voor de wedstrijd vertrokken we en hoopten we een beetje op tijd in Dortmund te zijn. Het Duitse filespook was ons echter ongunstig gezind en vanaf Duisburg reden we de ene na de andere file in. De minuten verdwenen als sneeuw voor de zon en dat terwijl het aantal nog te rijden kilometers nauwelijks naar beneden ging.

Uiteindelijk bleek de stress voor niets te zijn geweest en met nog 45 minuten tot de aftrap werd de auto geparkeerd. Een stevige wandeling van twee kilometer volgde en na het ophalen van ons kaartje, hadden we nog 15 minuten over. Dat gaf ons net voldoende tijd om twee broodjes Bradwurst naar binnen te schuiven.

(http://i65.tinypic.com/2cknpt.png)

Toen we plaatsnamen bleken we langs vier ‘voetbal hippies’ te zitten. Vier van het ergste soort, die enkel naar het voetbal gaan om ‘ergens bij te horen’. De ene na de andere selfie werd gemaakt en tussendoor deden zij zich voor als de grootste Dortmund supporters. Als het minder gaat met de club, zitten ze net zo lief bij Mönchengladbach of erger Schalke04. Wellicht moeten we daarom extra blij zijn met de Eredivisie, waar zulke Wannabee fans (behalve Ajax) een uitzondering vormen.

In het uitvak en op het veld had je typische Engelse taferelen. Lam van de drank kwam bijna een kwart van het uitvak pas in de 20ste minuut binnen en speelde Spurs met een veredeld B-elftal. Europa werd weer eens niet serieus genomen. De 2e garnituur had niets in te brengen en voor rust kon Dortmund de wedstrijd in het slot gooien. Dat gebeurde niet en met een ruststand van slechts 1-0 mochten de Engelsen in handen wrijven.

(http://i63.tinypic.com/2evx5k1.png)

In de 2e helft schroefde Dortmund het tempo op en werd er nog twee keer gescoord. Het 3e doelpunt was van grote schoonheid en betekende ook de definitieve nekslag. De 3-0 was tevens het startsein om de kroegen en het bier weer op te zoeken en liep het uitvak massaal leeg. Bij Dortmund geloofde men het ook wel en kregen Reus en Aubameyang in de 80ste minuut hun publiekswissel. Het bleef bij 3-0 en voetbalminnend Engeland was weer een illusie armer. De Bundesliga is op tactisch gebied de Premier League ver voorbij gestreefd.

Na afloop werd bij een kleine supermarkt de voorraad voor de terugreis weer aangevuld en zonder fileleed waren we 1,5 uur later weer thuis. Het was een mooie avondje avond geweest, al viel de sfeer enigszins tegen. Het was te merken dat het publiek gewend is geraakt aan grote tegenstanders. Een 3-0 overwinning op Tottenham is niet meer speciaal voor ze.

(http://i66.tinypic.com/24e7rki.png)

Scheidsrechter: Cüneyt Çakιr
Bij de UEFA zag men het belang van de wedstrijd in met Cakir uit het elite-korps kreeg men een scheidsrechter conform het affiche. Zo was Cakir afgelopen seizoen nog actief als scheidsrechter tijdens de Champions League finale. De rust die hij uitstraalde, sloeg over op de spelers en zijn beslissingen werden nauwelijks aangevochten.

Meer foto's op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Richard043 op mrt 12, 2016, 07:47:25
Top Man!! Bij Dortmund is altijd een mooie sfeer,,#genieten!!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: John Sleeuwenhoek op mrt 12, 2016, 09:02:59
Dat de Spurs fans zo laat waren had niet zozeer met minachting voor de Europa League te maken;
http://www.standard.co.uk/sport/football/tottenham-fury-as-fans-are-injured-amid-chaos-before-borussia-dortmund-clash-a3201181.html
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: hgrm op mrt 12, 2016, 09:23:36
Raar verhaal.
Zeker aangezien ze in Dortmund toch wel wat gewend zijn en het een 'rustig' dagje was, met 15000 plaatsen minder beschikbaar dan normaal.
Ik neem de versie van de autoriteiten dan ook een stuk serieuzer dan die van de Spurs-fans.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 12, 2016, 10:19:45
Raar verhaal.
Zeker aangezien ze in Dortmund toch wel wat gewend zijn en het een 'rustig' dagje was, met 15000 plaatsen minder beschikbaar dan normaal.
Ik neem de versie van de autoriteiten dan ook een stuk serieuzer dan die van de Spurs-fans.

Dat doe ik ook. We kwamen redelijk laat, 15-20 minuten voor de wedstrijd, binnen en toen was er van een drukke situatie (anders dan normaal) geen sprake.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 17, 2016, 20:56:05
15-03-2016 Atlético Madrid *0-0 PSV (*w.n.s. 8-7)
Vicente Calderón, 1/8 finale Champions League

Met de 2-1 thuisoverwinning op CSKA Moskou plaatste PSV zich voor de laatste 16 in de Champions League. Als nummer twee, zou het op voorhand een sterke tegenstander krijgen. Vooraf werd er gehoopt op Atlético en die gebeden werden gehoord. Met Atlético kregen wij een herkansing om het Vicente Calderón te vincken. In 2008 hadden velen, waaronder ik, al een vliegticket, hotel en wedstrijdkaart geregeld toen de UEFA besloot om Atlético – PSV achter gesloten deuren te laten spelen.

Direct na de bekendmaking van de speeldata werden de vliegtickets geboekt, dinsdag ochtend heen en woensdag avond terug. In tegenstelling tot anderen hoefden we ons over kaartjes geen zorgen te maken, aangezien allen van ons in de voorrangsgroep vielen. Met hoop op de kwartfinale en vertrouwen in een leuke trip begon het lange wachten. De wedstrijd werd namelijk pas drie maanden na de loting gespeeld.

In de thuiswedstrijd liet PSV zien dat Atlético een lastige, maar geen onoverbrugbare horde was. Na de 0-0 in Eindhoven, konden we met een goed perspectief naar Madrid afreizen. Natuurlijk waren onze kansen minder dan 50%, maar in het voetbal kan het raar lopen. Het rollertje van Linskens in ’88 werd diverse malen als ultiem voorbeeld aangehaald.

Op dinsdag ochtend was het eindelijk zo ver en via Schiphol werd naar Madrid afgereisd. Daar werden we ontvangen door een heerlijk lente zonnetje. Na het inchecken in het hotel, werden de kaartjes omgewisseld, waarna het ‘fanplein’ opgezocht kon worden. Daar vloeide het bier rijkelijk en werd het in grote getalen af- en aangevoerd. Onder aanvoering van een straatmuzikant werden diverse PSV liederen aangezwengeld en het zonnetje deed de rest.

(http://i67.tinypic.com/outm5d.png)

Na verloop van tijd verschenen er wat ballen op het plein en moest het bier zo nu en dan verdedigd worden. Een enkele keer ging het mis en werd het geluid van rinkelend glas met ‘oeh’ en ‘heu’ begroet. De trap techniek van veel supporters bleek niet over te houden en steeds meer ballen verdwenen dan ook op de balkons.

(http://i67.tinypic.com/x560qg.png)

Om de, vooraf aangekondigde, politie begeleiding naar het stadion voor te zijn, verlieten we op het tijd het plein. Een terrasje verderop werd het drankgelach voortgezet en werd de hoop op een goede afloop steeds groter. De nuchtere 1-0 voorspelling had plaatsgemaakt voor een 1-2 overwinning. Er werd dan ook al voorzichtig gesproken over de voorkeur van de tegenstander in de kwartfinale. Hoop doet leven.

Naarmate de tijd vorderde was het tijd om richting het stadion te gaan. Via een politiefuik werd het uitvak bereikt. De fuik had echter meer weg van een anti-terreur operatie, dan een controle bij voetbal wedstrijd. Met veel geduld schoot de rij steeds verder op en na twee keer hardhandig gefouilleerd te zijn, werd het stadion z’n 20 minuten voor de wedstrijd betreden.

Eenmaal binnen bleek het stadion nog beter dan vooraf gedacht te zijn. Sinds het WK van 1982 is het stadion nauwelijks gerestaureerd, zelfs de lichtinstallatie van destijds staan nog vier overeind. In 34 jaar tijd is er echter veel veranderd in het voetbal en is ook Atlético gezwicht voor het grote geld. Over ruim één jaar zal Atlético verhuizen naar een onderkomen aan de rand van de stad en zal Vicente Calderón tot het verleden behoren.

(http://i68.tinypic.com/mi2exy.png)

Bij de opkomst kleurde het stadion letterlijk rood/wit en na de Champions League hyme, kon de wedstrijd beginnen. Dat net als in Eindhoven, een tactisch schaakspel werd. Opnieuw ging Zoet voor een heldenrol en verrichte in de eerste helft een aantal goede reddingen. Met rust stond het nog 0-0 en werd de kans op een stunt almaar groter.

(http://i68.tinypic.com/117eow1.png)

In de 2e helft kreeg PSV de beste kans van de wedstrijd. Het schot van Locadia eindigde jammer genoeg op de paal en de rebound was niet aan De Jong en van Ginkel besteed. Als de bal 20 centimeter meer naar links was geweest, dan… Maar ALS telt niet in het voetbal en de stand bleef in evenwicht. Bij Atlético werden ze steeds wanhopiger en de duikelpartijen volgde elkaar in snel tempo op. Gelukkig hadden we met Clattenburg een voortreffelijke scheidsrechter, die er weigerde in te trappen.

0-0 in Eindhoven, 0-0 na 45 minuten in Madrid en ook 0-0 na 90 minuten in Madrid. Dat betekende verlenging en daarin kon PSV niets anders dan tegenhouden. Dat lukte aardig en ook na 15 minuten verlengen was het 0-0. In het tweede deel van de verlenging werd er opnieuw niet gescoord en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Na 210 minuten voetbal was het nog steeds 0-0, een prestatie van formaat. Maar, behalve wat complimenten, koop je er niets voor.

(http://i65.tinypic.com/2jcczmu.png)

Strafschoppen dus. Met een hartslag van 180, begonnen we aan de loterij. PSV mocht beginnen en de ene na de andere strafschop ging er in. Bij de vierde strafschop van Atlético leek het kwartje onze kant op te vallen. Zoet zat er met zijn vingertoppen aan, het uitvak veerde op en een seconde later was de hoop vervlogen. De bal rolde langzaam het doel in zo kwam het aan op sudden-death.

Invaller Narsingh liep als achtste speler naar de stip en hij was de eerste die miste. Een golf van ontreddering ging door het uitvak heen. Eindhovens en Nederlands hoop lag in de handen van Zoet. Hij kon de strafschop niet keren en de droom van de elf blauwen op het veld evenals de 3.000 PSV supporters spatte uit een. Uitgeschakeld worden door strafschoppen, iets zuurders bestaat er niet.
In een poging om de wrange nasmaak weg te spoelen, werd na afloop nog een kroeg aangedaan. Verder dan ‘zonde’, ‘als’ en wat gevloek, kwamen we de gesprekken niet en besloten we het hotel op te zoeken.

(http://i66.tinypic.com/sl40v7.png)

De day after werd besteed met wat sightseeing en een tour in het Bernabeu. Daarvoor diende je liefst €19,00 te betalen. Met ongeveer 5.000 bezoekers per dag, is dat een aardige goudmijn en dat om enkel je stadionpoorten open te zetten, bizar. De rest van de middag werd besteed op een terrasje, waarna we rond de klok van vijf richting het vliegveld vertrokken. Zonder vertraging landden we om 22:00 op Schiphol en een ruime twee uur later waren we weer thuis. Een ervaring rijker, een illusie armer.

(http://i66.tinypic.com/24osew1.png)

Meer foto's op: https://www.facebook.com/refontour (https://www.facebook.com/refontour)/
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Bakkie op mrt 18, 2016, 11:00:32
Tof verslag! En inderdaad heel erg zuur om via strafschoppen uitgeschakeld te worden.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 29, 2016, 09:15:25
24-03-2016 KFC Uerdingen 3-0 Krefeld-Fisheln
Grotenburg-Stadion, Oberliga Niederrhein (5e niveau)

Met het interland weekend in het vooruitzicht liggen de meeste competities stil. Wie toch een potje voetbal wilt zien, zal moeten afzakken naar de lagere regioneren. KFC Uerdingen – Krefeld-Fisheln stond op de donderdag avond gepland en dat was een mooie gelegenheid om het Grotenburg-Stadion eens aan te doen. Hoewel beide clubs uit Krefeld komen (Uerdingen is hedendaags een wijk van Krefeld), mag het de term van ‘derby’ nauwelijks dragen. Krefeld-Fisheln heeft nagenoeg geen fans en heeft nooit op een respectabel niveau gespeeld, in tegenstelling tot ‘Den KFC’.

(http://i63.tinypic.com/29pz3es.png)

Na de 2e wereld oorlog fuseerde KFC Uerdingen namelijk met de fabrieksploeg van het chemieconcern Bayer. Dat legde de club geen windeieren en groeide het in de jaren ’80 uit tot een subtopper in de Bundesliga. Het absolute hoogtepunt werd bereikt met de bekerwinst in 1985 en de daarop volgende deelname aan de Europa Cup II. Dat avontuur eindigde pas in de halve finale tegen Atlético Madrid. Duitsland en Europa leek aan de voeten van Bayer Uerdingen te liggen.

Die droom werd niet verwezenlijkt en toen Bayer zijn handen van de club aftrok, kon Uerdingen niet meer wedijveren met de grote jongens en zakte het steeds verder weg in het voetbalmoeras. Hedendaags speelt de club op het 5e niveau en dat in een stadion dat vroeger 34.000 supporters trok.

(http://i66.tinypic.com/ri4w1z.png)

Zonder fileleed arriveerde we z’n uur voor de wedstrijd bij het stadion en ging het voetbalhart sneller kloppen. Vier grote lichtmasten, veel beton en een onvervalste ‘kurve’, een doorsnee Duitse voetbalstadion in de jaren ’70 en ’80. Waar anno 2016 bijna elk stadion plaats heeft gemaakt voor een moderne arena (alleen die naam al), is in Uerdingen alles nog hetzelfde gebleven, met dank aan het chemieconcern.

De tijden van Bundesliga, halve finale Uefa cup en dertigduizend toeschouwers op de tribune stammen uit een ver verleden. Ooit speelde hier het ‘Wunder von der Grotenburg’ zich af. Terug naar 1986, Uerdingen loot Dynamo Dresden in de kwartfinale van de Europacup II. De heenwedstrijd gaat met 2-0 verloren, waarna de hoop op de halve finale verkeken lijkt. Slechts 22.000 fans kwamen opdagen voor de return en zij keken met rust tegen een 1-3 achterstand aan (1-5 in totaal). In de 2e helft veranderde alles en scoorde Uerdingen in de 58ste, 63ste, 65ste, 78ste, 79ste en 86ste minuut. Dat bracht de stand op 7-3 en daarmee bekerde KFC verder.

(http://i66.tinypic.com/2ba9z5.png)

Voorafgaand aan de wedstrijd werden de helden van toen nog éénmaal in het zonnetje gezet. Afgelopen week was het namelijk dertig jaar geleden dat het ‘Wunder von der Grotenburg’ zich afspeelde. Het applaus klonk van de tribunes en de oudjes haalden met elkaar herinneren op over die wedstrijd.

Dat die tijden verleden tijd zijn, bleek wel uit het toeschouwers aantal. Z’n 2.000 fans hadden de moeite genomen om de ‘derby’ te bezoeken en zij zagen een flitsende start van de thuisploeg. Na drie minuten stond het al 1-0 en op het kwartier werd de score zelfs verdubbeld. Fisheln kreeg kans na kans om de aansluitingstreffer te maken, maar had het vizier niet op scherp staan. Twintig minuten voor tijd viel het 3e doelpunt en tevens de beslissing in de wedstrijd.

(http://i68.tinypic.com/29ff6gn.png)

Voor ieder die er nog niet is geweest, is het een absolute aanrader. Met het Grotenburg-Stadion op slechts één uur reisafstand, zal ook de revisit er wel van komen. Hopelijk met een grote club op bezoek, al zal dat nog even duren. Enkel de kampioen promoveert naar de Regionalliga en ondanks de 2e plek op de ranglijst, heeft Uerdingen 10 punten (wel één wedstrijd minder gespeeld) minder dan koploper Wuppertal en zal het ook volgend seizoen in de Oberliga spelen.

Meer foto´s op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 31, 2016, 18:33:01
28-03-2016 AFC Wimbledon P-P Portsmouth F.C.
Kingsmeadow, League Two

Vanwege het interland voetbal, was er met Pasen minder voetbal in Engeland dan gebruikelijk. Dat deed ons besluiten om enkel op 2e paasdag de oversteek te maken. Als eerste stond Southend United – Sheffield United op het programma, maar de tv mannetjes besloten deze wedstrijd te verplaatsen naar woensdag avond voor een live uitzending. Dat deden ze ook met AFC Wimbledon – Portsmouth, maar deze werd vervroegd naar maandag 12:45. Voor hoppers ideaal, want nu kon er een dubbel gedaan worden met Sutton United – Whitehawk (kick-off 15:00).

(http://i67.tinypic.com/o6i1yw.png)

Met als inzet drie punten in de strijd om de felbegeerde play-off plekken en twee ‘fan-owned’ clubs beloofde het een mooie wedstrijd te worden. Vanwege de onrust rond de tunnel en bij de grensovergangen werd extra reistijd ingepland. Van enig oponthoud was echter geen sprake en zodoende waren al om 08:00 in Engeland.

Op ons gemak reden we naar Wimbledon. Eenmaal aangekomen bij Kingsmeadow werd de auto strategisch geparkeerd, zodat we na afloop snel weg zouden zijn in de hoop de aftrap bij Sutton nog te kunnen halen. Onder het genot van het zonnetje wilde we een rondje maken om het stadion en kijken of we onze kaartjes al konden ophalen. Bij het stadion werd aan een steward naar de ‘ticket collection’ gevraagd en bracht hij ons het slechte nieuws. Vanwege de regen, was de wedstrijd zojuist afgelast.

(http://i63.tinypic.com/2crw029.png)

Op internet werd naar een alternatief gezocht, maar een dubbel zou er niet meer inzitten. Nu de Wimbledon niet doorging, konden we wel voor 15:00 een andere wedstrijd zoeken. De enige die voor ons haalbaar was (i.v.m. vertrektijd bij de tunnel) Crawley Town – Exeter City. Twee ploegen in de middenmoot van League Two, die voor keizersbaard speelden. Heel aantrekkelijk was het niet, maar het reisgezelschap wilde liever wel iets in de Football League zien.

28-03-2016 Crawley Town 0-2 Exeter City
Broadfield Stadium, League Two

Met nog ruim 4 uur tot aan de aftrap, hadden we genoeg tijd om bij Sutton langs te gaan. Daar was een jeugdwedstrijd bezig en gaf ons de mogelijkheid om de ground van binnen te zien. Met een kunstgrasveld bleven zij voor de regen bespaart. Ondertussen werd bekend dat Crawley Town, ondanks de regen, wel door zou gaan. Dat gold eveneens voor 17/19 wedstrijd in de Football League. Enkel Stevenage werd net als AFC Wimbledon afgelast.

(http://i67.tinypic.com/10cqe7m.png)

Drie uur voor de wedstrijd reden we Crawley binnen en werd het stadion snel bereikt. Aan de kassa werden de kaartjes gekocht, waarna de social-club werd aangedaan. Enkele pre-match drinks en een ‘Pie’ verder was het tijd om naar binnen te gaan. Zoals we hadden verwacht, troffen we geen uitverkocht huis aan. Toch was de opkomst niet verkeerd en waren er liefst 642 Exeter fans de club achterna gereisd.
Het Broadfield Stadium is met een kleine hoofdtribune, een tijdelijke zittribune aan de overkant en twee staantribunes achter het doel geen pareltje. De tijdelijke tribune werd binnen één week gebouwd en is een blijvertje geworden om aan de regels van de Football League te voldoen.

(http://i65.tinypic.com/2q1rznq.png)

Het niveau van de wedstrijd viel niet tegen en dat was vooral te danken aan Exeter, dat met vlagen goed verzorgd voetbal liet zien. Op het halfuur kwam Exeter dan ook terecht op voorsprong. Daarna kwam Crawley wat beter in de wedstrijd en kreeg het een aantal goede kansen. Met dank aan voortreffelijker keeperswerk, een verdediger op de lijn en wat geluk hield Exeter de nul. Een kwartier voor tijd kwam Exeter op 0-2 en was de wedstrijd beslist.

(http://i68.tinypic.com/xe1rew.png)

Na afloop werd de terugreis ingezet en zonder vertraging waren we een kleine zes uur later weer thuis. Regen en de ‘Ref’ blijkt geen gelukkige combinatie te zijn. Eind 2014 werd Estoril – PSV tijdens de gestaakt, in november 2015 verregende de ‘Ref’ in Japan en januari jongsleden werd Newport County – Blackburn Rovers één uur voor de aftrap afgelast. Dat heeft nu met AFC Wimbledon – Portsmouth een vervolg gekregen.

Meer foto´s op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 07, 2016, 11:20:01
02-04-2016 GVVV 3-0 Capelle
Sportpark Panhuis, Topklasse zaterdag

De uitwedstrijd van PSV tegen AZ op zaterdag bracht de mogelijkheid tot een mooie combi met het zaterdag amateurvoetbal. Helaas, speelden de ploegen in de Bollenstreek uit of waren reeds al bezocht. GVVV – Capelle was echter een prima alternatief. Met de aanstaande splitsing in de Topklasse is het dringen geblazen voor de eerste zeven plaatsen.

(http://i67.tinypic.com/2s8fojp.png)

De eerste zes zijn al vergeven en liefst vier ploegen maken nog kans op het laatste ‘ticket’ richting de 2e Divisie. Voorafgaand aan de speelronde bekleedde GVVV virtueel de 7e plaats. Het werd echter op de hielen gezeten door Rijnburgse Boys, DVS ’33 en Capelle. Bij winst van GVVV zou Capelle afhaken, terwijl een overwinning voor Capelle, ze op één punt van GVVV zou zetten. Kortom, de belangen waren groot en de inzet bekend.

(http://i67.tinypic.com/119tqht.png)

Tien minuten voor de aftrap liepen we het sportpark op en bleek ook het Panhuis aan de blauwe zijde, een typisch Topklasse sportpark. Met een kleine zittribune, omringd door terracing en aan de overkant overdekte staanplaatsen is het sportpark niet bijzonder. De kantine was gelegen achter het doel, waar voor de bier liefhebbers een terras met zicht op het veld was gecreëerd.

(http://i64.tinypic.com/2ldkuo3.png)

Met twee reisgenoten die het koude deugt niet schuwde, werd het terras onze uitvalbasis. Het terras bleek zelfs te beschikken over een eigen bier luik, wat het tempo onverminderd hoog liet. Gevoetbald werd er ook nog, al kregen we van de eerste helft weinig mee. De bal was voornamelijk aan de andere kant van het doel en met een ballenvanger voor je neus was het lastig om de wedstrijd te volgen. Veel misten we overigens niet en bij het enige opwindende moment, een afgekeurd doelpunt, was De ‘Ref’ borrelhapjes aan het halen.

(http://i64.tinypic.com/2dtvvix.png)
   
De 2e helft bracht meer vertier en kregen we drie fraaie Veenendaalse doelpunten voorgeschoteld. GVVV deed dus goede zaken op de ranglijst en met het verlies is Capelle zo goed als, uitgeschakeld voor de 2e Divisie. Na afloop bleven we nog even hangen in de kantine, waarna het langzaam tijd werd voor het hoofdgerecht van de dag: AZ – PSV, op naar Alkmaar.

(http://i65.tinypic.com/2zdr6me.png)

Meer foto´s op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Langemannetje op apr 07, 2016, 14:11:28
Leuk om een dagje Panhuis eens door de bril van een buitenstaander te lezen. Dat terras sta ik ook altijd, het luik en het daarop gebaseerde tempo komen me eveneens erg bekend voor. Mocht je het voor herhaling vatbaar vinden, de laatste speeldag is GVVV - Rijnsburgse Boys.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jeje op apr 07, 2016, 16:08:31
Mooie verslagen!

Welk land bezoek je het liefst als het om voetbal gaat?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 07, 2016, 16:21:35
Thnx voor de complimenten!

Tot heden in 18 landen voetbal gezien, waarvan de meeste wedstrijden in Engeland (31), Duitsland (21) en België (20). 

Het liefst ga ik dan ook naar Engeland (of een ander land in de UK/Ierland). De sfeer staat dichtbij mijn ideaal.

Qua wedstrijden is het heel verschillend. Zo heb ik in Duitsland vooral veel clubs uit de Regionalliga bezocht, terwijl in België juist vooral de clubs uit de 1ste en 2e klasse zijn bezocht. In een weekend Engeland probeer ik dan weer een Premier League wedstrijd, met wat lower league te combineren.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: AthleticHolanda op apr 07, 2016, 16:59:28
Tot heden in 18 landen voetbal gezien, waarvan de meeste wedstrijden in Engeland (31), Duitsland (21) en België (20). 

Hoog tijd om Zuid- en Oost-Europa eens te gaan ontdekken dan ;-).
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 07, 2016, 20:21:06
Hoog tijd om Zuid- en Oost-Europa eens te gaan ontdekken dan ;-).

Wensen te over :) Volgend seizoen staat Mestalla iig bovenaan de planning!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op apr 07, 2016, 21:35:07
Wensen te over :) Volgend seizoen staat Mestalla iig bovenaan de planning!

Een uitstekende keuze, staat nog steeds in mijn favoriete top 3
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Freekos79 op apr 07, 2016, 22:39:04
Een uitstekende keuze, staat nog steeds in mijn favoriete top 3
Zeker mee eens!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 25, 2016, 19:20:55
24-04-2016 Racing Mechelen 2-1 Eendracht Aalst
Oscar van Kesbeeck stadion, 3e klasse A

Zondag 24 april werd op voorhand vrijgehouden voor de bekerfinale. Dat feestje ging niet door, maar met het vrije Eredivisie weekend was er wel een mogelijkheid voor een vinck. De wedstrijd die er met kop en schouders bovenuit stak was Racing Mechelen – Eendracht Aalst, twee clubs met een rijke historie en een fanatieke aanhang. Bovendien had Racing de punten hard nodig om een dubbele degradatie te ontlopen en Aalst om ‘promotie’ te bewerkstelligen.

(http://i65.tinypic.com/6xu78h.png)
   
De inkrimping van de 2e klasse heeft namelijk zijn invloed op de niveaus eronder. Enkel de eerste drie (of vier) van de 3e klasse blijven op het 3e niveau actief, terwijl de overige degraderen naar de vierde klasse. Voor de nummer laatst wacht een dubbele degradatie. Indien Racing zou verliezen en de Waalse concurrent, Twee-Akren, wist te winnen dan degradeerde Racing voor het eerst in haar 111 jarige bestaan naar de vijfde klasse. Met nog twee speelrondes te gaan had Racing namelijk een achterstand van twee punten en moest er dus gewonnen worden.

(http://i63.tinypic.com/9869mo.png)

Z’n 1,5 uur voor de wedstrijd kwamen we aan het bij het stadion en heerste er nog een serene rust. Dat gaf ons de mogelijkheid om wat mooie foto’s te maken, want dat het Oscar van Kesbeeck fotogeniek is bewijzen de foto’s wel. Bij Racing bleken ze erg gastvrij te zijn en kregen we een mini privé rondleiding aangeboden, hoogtepunt was de bestuurskamer met een lederen voorzitters stoel en tientallen uitgestalde bekers. Terwijl onze ‘gids’ niet uitgesproken raakte over de roemruchte historie, weigerde ze aan degradatie te denken. 

(http://i63.tinypic.com/rv95ph.png)

Met het onstuimige weer besloten we plaats te nemen op de zittribune en diezelfde gedachte hadden de ongeveer 200 fanatieke Racing supporters ook. Zij zorgden voor een onverwacht goed sfeertje met klassiekers zoals ‘We are the greatest team, the world has ever seen’. Ook lieten ze de kans niet onbenut om de fans uit Aalst een beetje te stangen. De liederen als ‘Eendracht supporters are wankers’ en ‘we maken soep van ajuinen’ (de spotnaam van Aalst) waren wellicht niet origineel, maar niet minder leuk om te horen.

(http://i65.tinypic.com/2v8oos8.png)

Op het veld was Aalst wel de baas, al kwam dat meer door de angstige houding van Racing. Met 5-3-2 op papier en 5-4-1 in de praktijk werd er vooral gespeeld om niet te verliezen. Dat plan kon al snel terug naar de tekentafel, want nog voor het halfuur kwam Aalst op voorsprong. 0-1 was tevens de ruststand, maar doordat concurrent Twee-Akren ook op achterstand stond, was Racing virtueel nog niet gedegradeerd al kwam het nu wel heel erg dichtbij.

(http://i67.tinypic.com/2vcdicm.png)

In het 2e bedrijf kwam Racing wat meer uit zijn schulp en ging het behoudend op zoek naar de gelijkmaker. Dat ging de fanatieke aanhang niet snel genoeg en zij ontbrandde diverse rook- en knalvuurwerk met de begeleidende tekst ‘alles of niets’. Om hun woorden wat extra kracht bij te zetten, verlieten ze de tribune en namen ze plaats op de terracing achter het doel waar Racing moest scoren.

(http://i65.tinypic.com/1zokdnq.png)

Of het hielp zullen we nooit weten, maar het feit is wel dat Racing vlak erna de achterstand via twee benutte corners omboog in een voorsprong. In het restant werd niet meer gescoord en daardoor kwam Racing voor het eerst dit seizoen, van de laatste plaats af. Dankzij de overwinning lijkt degradatie afgewend te zijn. Enkel als Twee-Akren de laatste wedstrijd wint en Racing wint niet, zakt het alsnog naar de vijfde klasse.

(http://i65.tinypic.com/birukg.png)

Na afloop daagden de boefjes van beide clubs elkaar uit en waar dat binnen het stadion nog rustig verliep, ging dat buiten er anders aan toe. Ze kwamen uiteindelijk tot een halve meter van elkaar, maar door de dreiging van een wapenstok en Mechelse herders bleef een matpartij uit. Na een paar minuten werd de politie vergezeld door de ME en was het feestje definitief over. Het was een mooi einde van geslaagd dagje Racing, dat zich aankomend weekend hopelijk veilig speelt.

(http://i68.tinypic.com/f24ljd.png)

Meer foto's op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 03, 2016, 21:56:59
In sneltrein vaart verdwijnt het ene na het andere mooie stadion in Europa. Zo staan ook The Oval in Belfast en het Dalymount Park in Dublin op de lijst van de sloophamer. In Ierland spelen ze vaak op vrijdagavond en in Noord-Ierland hanteren ze het Britse zaterdagmiddag principe. Om er een efficiënte trip van te maken was wachten totdat zowel Glentoran en Bohemians thuis zouden spelen en die mogelijkheid deed zich sneller voor dan verwacht. Bohemians speelde op 29 april thuis, Glentoran op 30 april thuis en gezien PSV pas op zondag in actie kwam, was de perfecte trip geboren.
 
29-04-2016 Bohemians FC 0-2 Dundalk
Dalymount Park, Irish Premier Division
 
Op vrijdag stond dus Bohemians op het programma, tegenstander was koploper en regerend kampioen Dundalk. Beide clubs delen een gezamenlijke 3e plaats op de Ierse ranking van kampioenschap met ieder 11 titels. Bovendien kent Dundalk een vrij grote away following (voor Ierse begrippen) en dat maakte het op papier een leuk affiche.

(http://i66.tinypic.com/5fhzbn.png)

Waar het Ierse nationale team massaal gevolgd wordt, is de belangstelling voor de eigen competitie beduidend minder. De meeste Ieren supporteren dan ook niet Bohemians of Dundalk, maar Manchester United, Liverpool of Celtic. Gemiddeld komt er z’n 2.000 man op een thuiswedstrijd van Bohemians af en dat is al ver boven het competitie gemiddelde.

(http://i67.tinypic.com/35c22ck.png)

In de middag werd de toerist uitgehangen, waarna de voettocht richting Dalymount Park werd ingezet. Z’n 1,5 uur voor de wedstrijd was het nog rustig rondom het stadion en druppelden de spelers een voor een binnen. Hierdoor stond de poort echter wel open en werd de ‘Ref’ vriendelijk welkom geheten door de voorzitter (?). Het maken van foto’s was geen probleem en het hek richting de gesloten terracing werd zelfs geopend.

(http://i65.tinypic.com/6j26pw.png)

Van die gastvrijheid werd gretig gebruik gemaakt, maar dat bleek de lokale hangjeugd ook te doen. Op de tribune werden de vreemdste voorwerpen aangetroffen zoals een half kapotte barkruk en een broekriem. Achter de tribune lag de grond bezaaid met kapot geslagen bierflesjes en waren de muren vol gekalkt met matige graffiti. Ook het uitvak had betere tijden gekend, al was de rommel van kapotte stoeltjes en reclame borden vakkundig weggewerkt.

(http://i67.tinypic.com/10hvvw2.png)

Z’n 40 minuten voor de wedstrijd werd aan de turnstile voor €10, - een kaartje gekocht (de verkoper zag de ‘Ref’ voor student aan en dat scheelde €5, -). Dat geld werd echter weer uitgegeven aan een programma boekje en een Pint in de members bar. En geld konden ze goed gebruiken, want twee weken eerder hadden de boefjes van Bohemians gereld en dat was Bohemians op een boete van €10.000 komen te staan. De supporters werden dan ook dringend verzocht om zich vandaag (en de rest van het seizoen) wel te gedragen.

Daar gaven de supporters gehoor aan, al deden de boefjes van Dundalk verwoede pogingen om de thuisfans uit de tent te laten lokken. Zij waren echter drukker met de scheidsrechter, want met werkelijk elke beslissing waren ze het oneens. Met teksten als "It’s not fucking basketball’’, ‘’There are two teams on the pitch’’ en ‘’Your fucking wanker’’ probeerden ze dat de scheidsrechter duidelijk te maken.

(http://i68.tinypic.com/293aez5.png)

Als neutrale toeschouwer kon de ‘Ref’ echter weinig aanmerking op de leiding maken. Gaande wedstrijd bleek er vooral oud zeer te heersen, toen een mannetje constant bleef roepen ‘’it’s the Same as last year, you fucking dickhead, fucking wanker, you fucking idiot’’. Dat het mannetje ruim de 60 al was gepasseerd maakte het nog mooier. Toch kwam er ook wat positiefs uit zijn mond, nadat Bohemians een vrije trap had gekregen, werd de scheidsrechter zelfs ‘gecomplimenteerd’: ‘‘great decision your useless peace of shit’’.

(http://i65.tinypic.com/353cgg6.png)

Gezien het commentaar was Dundalk de betere van de twee en dat bleek te kloppen. Bohemians kon weinig tegenstand bieden en verloor terecht met 0-2. Bij het 2e doelpunt kwamen de boefjes van Dundalk op het veld, maar zo snel als ze het veld opkwamen gingen ze er ook weer vanaf. Daarna gingen beide supporters groepen elkaar tot het einde van de wedstrijd uitdagen, waarbij het uitvak de hele tijd ’your fucking shit’ bleef zingen.

(http://i65.tinypic.com/r77sxt.png)

Ondanks dat de wedstrijd weinig inspiratie had, was het op de tribune uitstekend vertoeven. De aanwezigen lieten andermaal zien dat je geen duizenden supporters nodig hebt om een goede sfeer te creëren. Ook het fanatisme van de ‘oudjes’ verbaasde de ‘Ref in positieve zin, een revisit aan Ierland zal er dus wel van komen.

Meer foto's op:https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 20, 2016, 17:40:10
18-05-2016 VV Berkum 0-1 SDV Barneveld
Sportpark Orderbos, Beslissingswedstrijd 1e klasse D (Oost)

Gisteren was de kritiek op de KNVB er in overvloed, maar de ´Ref´ zou ze graag één compliment willen geven en wel voor het regelement omtrent het kampioenschap. Indien twee ploegen in punten gelijk eindigen, is niet het doelsaldo doorslaggevend maar volgt er een beslissingswedstrijd op neutraal terrein met als inzet het kampioenschap en directe promotie.

Dat 2016 het seizoen van de mirakels is, bewezen niet alleen Leicester City en PSV, maar ook Berkum en Barneveld. Al zijn die laatste twee minder bekend bij het grote publiek. Terug naar afgelopen weekend. Koploper Nunspeet en Go Ahead Kampen strijden om het kampioenschap en hebben op papier een makkelijke tegenstander. Het onwaarschijnlijke gebeurt echter, zowel Nunspeet als Go Ahead verliezen, Berkum en Barneveld winnen wel en daardoor klimmen zij over Nunspeet en Go Ahead heen en eindigen ze gezamenlijk bovenaan.

(http://i66.tinypic.com/2vabozk.png)

Een gelijkenstand en dat betekende dus een beslissingswedstrijd. Het sportpark van CSV Apeldoorn werd als locatie aangewezen en gezien dat een leuk terrein is, was de keuze snel gemaakt. Het sportpark Orderbos is gelegen in de bossen en kent een kleine zittribune met houten bankjes. Hoogtepunt van het sportpark is toch wel de ingang, waarbij je via geel/rode treden afdaalt naar het veld.

(http://i67.tinypic.com/2prbotc.png)

Z’n uur voor de wedstrijd werd het sportpark bereikt, waar het al goed druk was. De fanatieke Barnveld supporters hadden plaatsgenomen aan de korte zijde en waren druk doende om al hun spandoeken op te hangen. Uit Berkum waren beduidend minder aanhangers meegekomen en zij hadden dan ook aan een klein gedeelte van de lange zijde genoeg. Een kleine 2.000 supporters had de verleiding van de Europa League finale weerstaan en was naar het sportpark gekomen.

(http://i63.tinypic.com/2u7skzn.png)

Ondanks diverse oproepen van de stadionspeaker om vooral geen confetti en vuurwerk af te steken, pakte de Barneveld aanhang bij de opkomst groots uit met tientallen fakkels, confetti kokers en een veelvoud aan sier- en knalvuurwerk. Berkum hield het met twee fakkels en wat omhoog gehouden sjaaltjes een stuk bescheidener. Tot slot werd naar goed Barnevelds gebruik twee kippen losgelaten en nadat die waren gevangen, kon de wedstrijd beginnen.

(http://i66.tinypic.com/15x2s6f.png)

Favoriet voor de winst was toch wel Berkum, dat vooral in het begin van de competitie de draai maar moeilijk kon vinden. Echter was er sinds oktober geen wedstrijd meer verloren, dus aan zelfvertrouwen geen gebruik. Toch zijn beslissingswedstrijden zo onvoorspelbaar als het humeur van de vrouw en beloofde het een mooie strijd te worden.

(http://i63.tinypic.com/egsbvm.png)

In de openingsfase was het een beetje aftasten, beide ploegen speelde vooral om geen doelpunt tegen te krijgen en dat maakte de wedstrijd er niet bepaald leuker op. Zonder grote kansen werd de rust dan ook met een 0-0 stand bereikt. Een doelpunt was nodig om de wedstrijd open te breken en die viel gelukkig snel. Er waren nog geen twee minuten gespeeld of de Barnveld aanhang kon de fakkels al ontsteken en dat gebeurde dan ook massaal. De speaker had ondertussen door dat zijn oproepen aan dovemans oren waren gericht en schikte zich in zijn lot.

(http://i63.tinypic.com/t4v2j9.png)

Berkum had nog 40 minuten de tijd om het kampioenschap te redden en trok het initiatief naar zich toe. Wat volgde was een overvloed aan balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden. Qua veldspel kwam Berkum er niet doorheen en toen de hoekschoppen, vrije trappen en voorzetten ook nog onnauwkeurig werden, wist je hoe laat het was.

Met de moed der wanhoop werd in de slotfase nog alles of niets gespeeld, maar zonder succes. Na zes minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af en ontstond er een massale pitch-invasion, waarbij de spelers het middelpunt van de feestvreugde vormden. Dat alles werd natuurlijk begeleid met het overgebleven vuurwerk dat voor een mogelijk 2e en 3e doelpunt was bewaard.

(http://i68.tinypic.com/27yn3vm.png)

Terwijl het feestje op het veld nog even doorging, dropen de Berkum supporters teleurgesteld af. De ‘Ref’ mengde zich niet in feestgedruis en zocht tevreden zijn auto weer op. Beslissingswedstrijden blijven toch wel het mooiste wat er bestaat in het amateurvoetbal.

Scheidsrechter: Martijn Kieft
De KNVB had wel een erg jonge scheidsrechter voor deze wedstrijd aangesteld en dat was terug te zien op het veld. Voor werkelijke elke kleine en pietlullige overtreding werd gefloten, waardoor de echte strijd in de duels uitbleef. Op de tribunes irriteerde men zich er ook aan, maar gezien hij geen (grote) fouten maakte zal de KNVB er wel tevreden over zijn.

Toch wordt het eens tijd dat we als scheidsrechters meer toe gaan laten, voetbal is een contactsport en daar horen nu eenmaal felle duels bij en voor de mensen die daar niet tegen kunnen is ballet nog altijd een optie.

Meer foto´s op: www.facebook.com/refontour (http://www.facebook.com/refontour)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op mei 20, 2016, 21:11:07
Volgend seizoen zijn beslissingsduel waarschijnlijk verleden tijd.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: hgrm op mei 20, 2016, 21:14:02
In de tweede en derde divisie worden geen beslissingsduels gespeeld. Daaronder wel.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op mei 20, 2016, 21:26:40
http://voetbalindebollenstreek.nl/beslissingswedstrijden/#YgiPI0F6uw1oYpx8.97
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 20, 2016, 21:32:05
Volgend seizoen zijn beslissingsduel waarschijnlijk verleden tijd.
Zonde!! Weet je ook de beredenering erachter?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jul 30, 2016, 11:00:15
28-07-2016 KVK Beringen 3-4 Stal
Mijnstadion, Fusietoernooi (vriendschappelijk)

Anders dan gepland werd donderdag alweer de 3e oefenwedstrijd van dit seizoen bezocht. Dat had alles te maken met de locatie van het verder onbekende fusietoernooi. Die werd namelijk afgewerkt in het Mijnstadion, waar sinds tien jaar geen officiële competitiewedstrijd meer is gespeeld. Per seizoen zijn de wedstrijden in het stadion op één hand te tellen en ben je overgeleverd aan oefenwedstrijden of nationale jeugdwedstrijden. 

Dat de oorspronkelijke bespeler Beringen FC niet meer in het stadion speelt is een lang verhaal. De club werd in 1925 voor en door mijnwerkers opgericht en ging in het rood/zwart spelen, dat een referentie was naar de mijnwerkers. Na de 2e wereldoorlog waren de hoogtij dagen van de mijnindustrie aangebroken en werd Beringen een florerende stad, waar o.a. de lokale FC haar vruchten van plukte.

Beringen FC vestigde zich als vaste klant hoogste klassen van het Belgische voetbal, met een 2e plek in 1964 als hoogtepunt. Toch kon Beringen dat niveau niet vast houden en schommelde in de jaren erna tussen de 1ste en 2e klasse. Tegelijkertijd met neergang van de mijnindustrie zakte Beringen steeds verder weg in het voetbalmoeras. Bij het sluiten van de Beringse mijnen in 1989 speelde Beringen al op het 3e niveau en ook dat bleek nog te hoog gegrepen te zijn. 

In een poging om het voetbal in Beringen te redden werd er gefuseerd met KVK Beringen, maar een succes werd het nooit. Toch werd er in het Mijnstadion nog even 2e klasse gevoetbald. Naaste buur en fusie club Beringen-Heusden-Zolder speelde van 2004 t/m 2006 in het stadion, vanwege financiële problemen werd het laatste seizoen echter niet afgemaakt. Daarmee kwam een einde aan ruim 50 jaar profvoetbal in het Mijnstadion. Al snel werd ook KVK Beringen door de gemeente uit het stadion gezet, waardoor er sindsdien slechts sporadisch een wedstrijd te zien is.

Met het fusietoernooi was die kans er en gezien het stadion ook zomaar ineens afgebroken kan worden, moet elke kans met beide handen aangepakt worden. Een paar minuten voor de aftrap werd het stadion bereikt en kregen we een hartverzakking, er was namelijk een wedstrijd aan de gang op het bijveld van het stadion. Gelukkig, bleek dat om een parallel wedstrijd te gaan en werd er ook ‘gewoon’ in het stadion gespeeld.

In het stadion was het alsof de tijd had stil gestaan. Zoals doen gebruikelijk in België was het een diversiteit van tribunes met ovale terracing achter beide doelen, een overdekte staantribune aan de lange zijde en drie verschillende zittribunes en een klein staan gedeelte aan de kant van de hoofdtribune. Vanaf de hoofdtribune kon je de puinbergen van mijnen goed zien liggen en zelfs de oude schachtbok was zichtbaar. Verrassend waren de tribunes goed onderhouden, al was jammer genoeg enkel de hoofdtribune geopend voor bezoekers.

Voor een goede 200 man werd een veredelde Nederlandse amateur wedstrijd gespeeld. Een open wedstrijd met matig voetbal, maar wel een met veel kansen en doelpunten. Met rust stond het 2-2, waarna de eindstand uiteindelijk op 3-4 in het voordeel van Stal uitviel. Behalve wat oude mannetjes, die vooral veel commentaar op de scheidsrechter en diens assistenten hadden, kon iedereen wel leven met het resultaat.

Foto's op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: HRM1880 op jul 30, 2016, 12:02:23
Mooi verslag nort.

Trouwens voor zij die er niets mee inzitten om ook al eens naar vrouwenvoetbal te gaan. D.Fufo-Beringen is vaste bespeler van het Mijnstadion en werkt daar haar thuiswedstrijden af.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 24, 2016, 15:09:35
21-08-2016 Erkenschwick – Marl-Hüls
Stimberg Stadion, Oberliga Westfalen (toeschouwers ±700)

De eerste ronde in het DFB Pokal is een geschenk voor de groundhoppers. Wedstrijden worden verdeelt over het weekend en worden bij het laagst geklasseerde team gespeeld en dat zorgt voor drukte bij de normaal zo rustige (semi) amateur stadions. Zo stond Wattenscheid – Heidenheim voor de zondag avond gepland en was er een combi mogelijk met een Regional- of Oberliga wedstrijd.

Daarin sprong Erkenschwick er boven uit, dat niet alleen een leuk stadion heeft maar ook nog eens de ‘Kreisderby’ speelde. Z’n half uur voor de wedstrijd werd het Stimberg stadion bereikt en dat bleek een typisch oud-Duits stadion te zijn. Een klassieke hoofdtribune, terracing om het veld, een atletiek piste en een ouderwets hek dat het veld en de tribunes van elkaar scheidde.

(https://www.mupload.nl/img/hr7bkmm5xjq0e.png)

Volgens bronnen passen er bijna 15.000 toeschouwers in, maar dat aantal is in competitiewedstrijden al even niet gehaald. Vroeger wilde dat nog wel eens gebeuren, toen de lokale trots in de jaren ’80 zelfs nog in de 2e Bundesliga speelde. Tegenwoordig is men al blij als er 500 toeschouwers komen en dat aantal kon vandaag wel eens gehaald worden. Bij de stadionkraampjes was het goed druk en z’n vijf minuten voor de wedstrijd zocht iedereen hun plek op.

Vanwege de verwachte regen, deden de meesten dat op de hoofdtribune met rechts de ultra’s van Erkenschwick en links de fanatiekelingen van Marl, dat toch een mannetje of 40 (in clubkleuren) had meegenomen. Bij Erkenschwick liepen de nodige alternatievelingen rond, waar eentje de kroon spande door zijn meegebrachte hond te voorzien van een wedstrijdshirt.

(https://www.mupload.nl/img/pwb96hyafpdoi.png)

De openingsfase van de wedstrijd was leuk te noemen met kansen over en weer. Een van die kansen werd in de 20ste minuut benut door de thuisploeg en werd behoorlijk fanatiek gevierd. De supporters zaten echter nog nauwelijks op hun plek, toen de stand alweer in evenwicht was. Opnieuw juichende mensen op de tribune, maar ditmaal waren het wel de bezoekende fans die iets te vieren hadden.

(https://www.mupload.nl/img/morkdxaoynsjq.png)

In de 2e helft deed de regen zijn intrede en met de grote terracing was dat geen pretje. Waar voetbalsupporters nog wel eens verlangen naar die ‘goede oude tijd’, moeten ze dat niet doen naar een regenachtige dag, want dan is plaatsnemen op een onoverdekte terracing alles behalve romantisch. Enkele die-hards waren op de regenbuien voorbereid en hadden een paraplu meegenomen, maar de ‘Ref’ beschikte helaas niet over die luxe en ook niet over een jas overigens.

(https://www.mupload.nl/img/e8s8hh1j3wp2d.png)

(https://www.mupload.nl/img/5b64baxvrn49y.png)

De regen kwam het spel ook niet ten goede. Het opvallendste moment was dat de aanvoerder van Marl het aan de stok kreeg met zijn (eigen?) vrouw op de tribune en daar uiteindelijk een gele kaart voor kreeg. Tot hilariteit van het publiek natuurlijk. Gescoord werd er niet meer en zo werden de punten in deze derby gedeeld.
Het was een prima voorproefje voor het doel van de dag, Wattenscheid – Heidenheim.

Meer foto's op: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)

Vanwege het mooie weer volgt het verslag van Wattenscheid later.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: De publiekswissel op aug 24, 2016, 16:04:12
Nooit je jas in de auto laten liggen, dat ik je dat nu nog een keer moet vertellen. :P
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op aug 24, 2016, 16:32:39
Leuk verhaal! Ik kende SpVgg Erkenschwick niet tot gisteren, toen ik las dat Münster daarheen moet voor de tweede ronde van de Westfalenpokal.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Tribuneklanten op aug 25, 2016, 13:00:57
Leuk verhaal! Ik kende SpVgg Erkenschwick niet tot gisteren, toen ik las dat Münster daarheen moet voor de tweede ronde van de Westfalenpokal.

Wanneer wordt die wedstrijd gespeeld?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Hugo op aug 25, 2016, 13:37:39
Weekend van 3-4 september (interland weekend)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 25, 2016, 14:29:02
Nooit je jas in de auto laten liggen, dat ik je dat nu nog een keer moet vertellen. :P
Provinciaalse eigenwijsheid...
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op aug 26, 2016, 12:47:29
Weekend van 3-4 september (interland weekend)

Inmiddels afgelast vanwege een tekort aan mogelijke politie-inzet door een grote demonstratie in Köln (liga3-online.de).
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op sep 06, 2016, 20:12:17
Onder het motto: beter laat, dan nooit. Hierbij nog een verslag van het DFB Pokal.

21-08-2016 Wattenscheid SV 1-2 Heidenheim
Lohrheide stadion, DFB Pokal 1e ronde (Toeschouwers 3.323)

Direct na het laatste fluitsignaal in Erkenschwick werd de auto richting Wattenscheid genavigeerd. Met nog een uur tot de aftrap werd Wattenscheid bereikt en de auto in een woonwijk geparkeerd. Vanaf daar was het nog een kleine 10 minuten tot aan het stadion, maar anders dan verwacht was het daar nog vrij rustig.

De bekerkoorts had blijkbaar nog niet toegeslagen in Wattenscheid en het was de vraag of dat nog wel zou komen. Ook bij het uitvak was het erg rustig en al snel was het duidelijk dat we geen uitverkochte tribunes hoefde te verwachten. Een ramp was dat ook niet, want het Lohrheide stadion is met 500, 1.500 bezoekers ook al de moeite waard.

Met een grote zittribune en een kleine zit/staantribune, opgevuld met terracing erlangs en achter het doel is het een leuk Duits stadionnetje. De grote lichtmasten en de kolenberg op de achtergrond geven het stadion een typische NRW uitstraling.

Aan de kassa moest een lastige keuze gemaakt worden of een droge zitplaats voor €25, - of staan voor €10, - met de kans om nog een keer nat te regenen. Als zuinige Nederlanders werd al snel voor de staantribune gekozen. Om zicht te houden op beide sfeergroepen werd gekozen voor een plekje aan de korte zijde.

Bij de spelersopkomst pakten de thuissupporters groots uit en werd een papier-maché Pokal omhooggehouden met de begeleidende teksten ‘…’. Het was dan ook al elf jaar geleden dat de club zich voor het laatst had gekwalificeerd voor het DFB Pokal. Na één ronde was dat avontuur al weer over, maar sportief gezien ging het daarna bergafwaarts. In vijf jaar zakte Wattenscheid naar het 6e niveau, terwijl de club in de jaren ’90 nog zelfs vier jaar in de Bundesliga had gespeeld.

Langzamerhand klimt de club weer uit het diepe dal, maar de slechte prestaties heeft zijn invloed op de supportersschare gehad. De meesten zijn naar stadsgenoot en rivaal VFL Bochum overgestapt en het leedvermaak was dan ook groot toen het bericht doorkwam dat zij uitgeschakeld waren door Astoria Walldorf, uitkomend in de Regionalliga.

Wattenscheid begon erg sterk aan de wedstrijd en deed in de eerste helft niet onder voor Heidenheim. Nadat eerst nog een grote kans gemist werd, was het in de 30ste minuut alsnog raak voor Wattenscheid, 1-0. Dat zorgde voor mooie beelden op het veld en de tribunes, maar ze waren er nog lang niet. Met rust stond nog steeds de voorsprong op het scorebord en werd de hoop in een stunt groter.

In de 2e helft ging het ook lang de goede kant op, maar naar mate de wedstrijd vorderde kwam Heidenheim beter in het spel. Een kwartier voor tijd maakte landgenoot, John Verhoek, de gelijkmaker. Nog geen vijf minuten later werd het zelfs 1-2 en leek de wedstrijd te zijn gespeeld. Vlak voor tijd werd het nog even spannend toen de keeper van Wattenscheid mee naar voren ging. Hij kwam echter een voet te kort om de korte voorzet binnen te tikken en zo was het bekeravontuur alweer ten einde.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/  (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op sep 20, 2016, 13:15:04
18-09-2016 FC Kaiserlautern 0-1 VfB Stuttgart
Fritz-Walter Stadion, 2e Bundesliga (45.761 toeschouwers)

Een bezoek aan het Fritz Walter stadion stond al een tijd hoog op de verlanglijst, maar het was wachten op het juiste moment. Met de degradatie van VfB Stuttgart kwam dat moment er sneller dan gedacht. Gezien er bijna 50.000 supporters in het stadion kunnen, was er aan kaarten geen gebrek en konden deze eenvoudig en goedkoop via internet besteld worden. Zo had je voor  €17,- al een zitplaats aan de lange zijde.

Dat het affiche tussen Kaiserlautern en Stuttgart Bundesliga waardig is, blijkt wel uit de statistieken. Kaiserlautern mocht zich vier keer ‘Deutsche Meister’ noemen en Stuttgart zelfs nog een keer vaker. Waarbij de laatste titel ‘recentelijk’ (2007) gevierd kon worden. Ook op historische basis horen beide clubs op het hoogste niveau, maar in Kaiserlautern maakt men een slechte periode door en speelt de club alweer voor het 5e seizoen op rij in de 2e Bundesliga.

Het enige minpunt was de vroege aftrap en de lange reisafstand, waardoor we al om 07:00 moesten vertrekken en dat op een zaterdagochtend. Naarmate de tijd verstreek verschenen er steeds meer auto’s met Kaiserlautern sjaals en shirts op de weg. In de stad zelf was dat overwicht echter volledig verdwenen en waren er meer wit met rode shirts te zien, dan de clubkleuren van Kaiserlautern.

Het Fritz Walter stadion bleek goed verstopt te zijn tussen de bomen, waardoor het ineens voor je opdoemde. Een kolossale bak die van binnen nog indrukwekkender was. Met drie grote tribunes bestaande uit één ring en een kleine hoofdtribune kent het stadion een capaciteit van bijna 50.000 supporters en was een van de speelsteden tijdens het WK van 2006.

De sfeer was zeer gemoedelijk al zou dat ook kunnen komen door de ´vermeende´ vriendschapsband tussen beide clubs. Bij de liederen ´steht auf für den FCK´ en ´Steht auf für den VfB´ kon je het aantal uitsupporters goed zien. Naar schatting waren er liefst 15.000 (!) supporters uit Stuttgart afgereisd die zich over de korte en lange zijde hadden verspreid.

Zij zagen een sterk startend Kaiserlautern, dat de kansen echter niet kon omzetten in doelpunten. Ook aan de zijde van Stuttgart stond het vizier nog niet op scherp, maar vermakelijk was het wel. In het begin van de 2e helft werd de score dan toch geopend en konden de bezoekers voor de eerste maal juichen. Kaiserlautern ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en kreeg genoeg mogelijkheden, maar wist de bal simpelweg niet tussen de palen te mikken.

Bij 0-1 bleef het en zodoende kon Stuttgart drie belangrijke punten bijschrijven. Voor Kaiserlautern betekende het verlies dat het nog steviger op de laatste plaats blijft staan. Daarmee lijken ze al vroeg in het seizoen afstand te moeten doen van de ambitie om terug te keren naar de Duitse koningsklasse.

Foto's op: www.facebook.com/refontour (http://www.facebook.com/refontour)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jef400 op sep 20, 2016, 13:15:52
Jaartje 3.liga is overigens ook geen club slechter van geworden.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op sep 20, 2016, 22:21:45
18-09-2016 Patro Eisden 1-0 Coxyde
Patrostadion, 1ste klasse amateurs (400 toeschouwers)

Van het bezoekersgeweld in de 2e Bundesliga werd op zaterdagavond nog de amateurs in België aangedaan. Patro Eisden was de gelukkige en niet omdat ze een leuk stadionnetje hebben, maar omdat het toevallig op de route naar huis lag. Maasmechelen ligt namelijk net over de Zuid-Limburgse grens en daardoor hoefden er slechts een paar kilometer extra gereden te worden.

(http://s13.postimg.org/9bvn8i587/image.png) (http://postimg.org/image/tj930t2pf/)

Zowel Patro Eisden als Coxyde waren afgelopen seizoen nog actief in de 2e klasse, maar vanwege de inkrimping degradeerden ze allebei naar de 1ste klasse amateurs. Wie denkt dat het ze beter afgaat, komt echter bedrogen uit. Na twee speelrondes stonden beide clubs nog op 0 punten en werd er al gekscherend over ‘de wedstrijd der degradanten’ gesproken. Vooral de tegendoelpunten zijn redelijk opmerkelijk te noemen, Patro kreeg er 6 tegen en Coxyde liefst 10.

Tegen een uur of zeven werd het stadion bereikt en kon er (gratis) op de stadionparking geparkeerd worden. Die gastvriendelijkheid bleek een lokkertje te zijn, want aan de kassa moest liefst €13,- (!) betaald worden en dan was de ‘Ref’ nog niet eens welkom op de hoofdtribune, al waren daar de zitjes van beduidend minder kwaliteit als de andere tribune.

Om het stadion, met zulke belachelijke entreeprijzen, nog een beetje vol te krijgen had men alle jeugdleden uitgenodigd en als dank voor hun komst kregen ze er nog twee consumptiebonnen bij. De betalende toeschouwer kreeg echter met een snauw te horen, dat de bonnen enkel voor jeugdleden waren.

(http://s9.postimg.org/fbn4gpycf/image.png) (http://postimg.org/image/ythrwnva3/)

Ook in het stadion bleken ze er bij Patro weinig van te snappen. Zo hing er een reclame bord van ‘Oma’s Frit’, maar was het vervolgens verboden om die friet op de tribune te eten. De clue van het verhaal? Er waren helemaal geen patatten te koop! Men kon alleen een hamburger of braadworst krijgen. Tegenstrijdige voetbalcultuur in optima forma.

Ten tijde van de aftrap was de meeste jeugd, uiteraard na het opmaken van de consumptiebonnen, al lang en breed vertrokken om de vrije tijd beter te besteden. Het handjevol dat wel bleef, verkoos het tikkertje en verstoppertje spelen boven de voetbalwedstrijd en daar hadden ze alle reden toe.

(http://s12.postimg.org/5u6m8p57h/image.jpg) (http://postimg.org/image/mhy4b6zyx/)

Theoretisch gezien moet het duel der degradanten dus in 4-4 eindigden, maar de theorie hield echter geen rekening met de kwaliteit van de spitsen. Die was namelijk zo bedroevend dat het foutenfestival van de defensies niet werd afgestraft. Sterker nog, de aanvallers wisten de bal niet eens tussen het aluminium te krijgen.

Ook de scheidsrechter deelde vrolijk mee in de malaise en bleek de grootste pietlut ooit te zijn. Vrije trappen moesten overgenomen worden, omdat de bal 20 cm te ver naar voren lag, maar het werd allemaal nog erger. Een doelschop moest tot vier (!) keer overgenomen worden, omdat de scheidsrechter had gefloten voor buitenspel en de bal dus niet op de vijf meter lijn genomen diende te worden, maar op de zestienmeter lijn. Dat natuurlijk tot grote ergernis van het publiek.

(http://s4.postimg.org/jv25n6bdp/image.png) (http://postimg.org/image/fyotr6qe1/)

En net op het moment dat een 0-0 onvermijdbaar leek, gebeurde het dan toch. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied werd daadwerkelijk OP doel geschoten en dat was gelijk raak. In de verdere tien minuten wisten beide ploegen het doel niet meer te bereiken en zo mocht Patro de eerste punten van het seizoen bijschrijven, dat natuurlijk groots gevierd werd. [/pre]

Een kinderhand is snel gevuld…

Meer foto's op: www.facebook.com/refontour (http://www.facebook.com/refontour)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: HRM1880 op sep 21, 2016, 12:06:53
Nu vind ik persoonlijk 13 euro geen overdreven prijs voor dat niveau. Veel ploegen uit die reeks en lagere reeksen vragen 15 euro.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: John Sleeuwenhoek op sep 21, 2016, 12:24:26
Nu vind ik persoonlijk 13 euro geen overdreven prijs voor dat niveau. Veel ploegen uit die reeks en lagere reeksen vragen 15 euro.

Ik denk dan altijd maar dat deze clubs het echt nodig hebben om te blijven bestaan.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op sep 21, 2016, 12:33:43
Als je een keuze hebt tussen staan- en zitplaatsen, mag je er best €13,- voor vragen. Bij Patro kennen ze echter een tarief, waardoor het vanaf bedrag wel erg hoog is. In Nederland liggen de prijzen voor de top van het amateurvoetbal rond de €8,- met vaak een toeslag voor de tribune.

Op deze manier geef je supporters ten minste de gelegenheid om ook voor een minder bedrag de wedstrijd te kunnen zien.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op sep 21, 2016, 12:41:52
Als je een keuze hebt tussen staan- en zitplaatsen, mag je er best €13,- voor vragen. Bij Patro kennen ze echter een tarief, waardoor het vanaf bedrag wel erg hoog is. In Nederland liggen de prijzen voor de top van het amateurvoetbal rond de €8,- met vaak een toeslag voor de tribune.

Op deze manier geef je supporters ten minste de gelegenheid om ook voor een minder bedrag de wedstrijd te kunnen zien.

De tribune waar je zat was tot aan dit seizoen ook een staantribune. In 13/14 was een ticket daar nog 10 euro, twee jaar eerder zelfs maar 8.

Ik vind 13 voor een wedstrijd in de hoogste amateurliga echt heel erg hoog. Het verschil met eerste klasse is niet zo heel groot en bij veel verenigingen in de Tweede Klasse kun je goedkoper naar binnen. Bij Lommel is het hele stadion 10 euro, staan en zitten op de business seats na.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: jona93 op sep 21, 2016, 16:50:43
De tribune waar je zat was tot aan dit seizoen ook een staantribune. In 13/14 was een ticket daar nog 10 euro, twee jaar eerder zelfs maar 8.

Ik vind 13 voor een wedstrijd in de hoogste amateurliga echt heel erg hoog. Het verschil met eerste klasse is niet zo heel groot en bij veel verenigingen in de Tweede Klasse kun je goedkoper naar binnen. Bij Lommel is het hele stadion 10 euro, staan en zitten op de business seats na.
Bij ons op Dender vragen ze 10 euro zit voor achter de goal 15 euro de langs de zijlijn de buitenste vakken en 35 euro voor de 2 middelste vakken
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 24, 2017, 14:22:31
Ondanks dat er nog wel gevinckt wordt (ook al is het een stuk minder dan afgelopen seizoen), zie ik dat er hier al een lange tijd geen updates zijn geweest. Tijd voor een frisse start:

04-03-2017 Kaizer Chiefs 0-0 Orlando Pirates
Soccer City, SPL (South African Premier League)

Een vakantie naar Zuid-Afrika was een goede aanleiding om de eerste vinck op het Afrikaanse continent te maken. De dag na onze uitkomst stond ‘toevallig’ de Soweto derby gepland en dat is ook direct het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse voetbalkalender. Een wedstrijd tussen de twee grootste clubs van het land. Gespeeld in het Soccer City, dé plek waar we ons 3e nationale trauma opliepen. Er zijn slechtere affiches om je Afrikaanse debuut te maken.

De roots van de Soweto derby liggen gek genoeg in Nederland. Tijdens de ‘gouden’ eeuw viel ook Zuid-Afrika ten prooi aan de Nederlandse kolonisatie en sindsdien werden de oorspronkelijke inwoners als 2e en 3e rangburgers gezien. Zo werd de zwarte medemens begin 1900 uit het centrum van Johannesburg verbannen, waarna men een nieuw bestaan opbouwde ten zuidoosten van de stad en groeide Soweto uit tot het grootste township van Zuid-Afrika.

Na de 2e wereldoorlog werd het apartheid regime ingevoerd en werd ook de sport verdeeld in twee kampen. Rugby en cricket voor de blanken en voetbal voor de zwarten (en andere gekleurden). De zwarte bevolking ging gebukt onder zware repressie en voetbal was een welkome afleiding. Het bleek de perfecte kweekvijver voor Orlando Pirates en Kaizer Chiefs om uit te groeien tot de grootste clubs van het land.

Desondanks zou de wedstrijd vandaag niet uitverkocht raken, beide ploegen zijn al afgehaakt in de titelstrijd en de vele gelijkspelen (4/5 laatste wedstrijden eindigde in 0-0 of 1-1) van de afgelopen jaren hebben de belangstelling voor de wedstrijd ook geen goed gedaan. Desondanks zouden er toch ruim 60.000 kaartjes worden verkocht.

Z’n 1,5 uur voor de wedstrijd werd het stadion bereikt en werd het direct duidelijk dat deze derby anders was dan we gewend zijn in Europa/Zuid-Amerika. Van enige vijandigheid was totaal geen sprake en de supporters van beide clubs gingen zelfs gezamenlijk op de foto. De meesten waren gekleed in de clubkleuren, een enkeling in zelf gemaakte overalls en natuurlijk ontbraken de vuvuzela’s en makarapa’s niet.

Ook in het stadion was er geen wanklank te horen. De supporters zaten gebroederlijk door elkaar en dat gold zelfs voor de meeste fanatieke supporters. Terwijl het stadion zich langzaam vulde, namen de decibellen met de minuut toe. Om geen gehoorbeschadiging op te lopen, werd de zitplaats ter hoogte van de middenlijn zorgvuldig gekozen in een vuvuzela loze zone.

De opkomst van de spelers werd begroet met veel getoeter, gezwaai en geschreeuw. Vervolgens was het de beurt aan de spelers om zich voor te stellen en daarna kon de wedstrijd dan eindelijk beginnen. In tegenstelling tot de verwachtingen, hadden beide clubs aanvallende intenties en ging het spel over en weer. Na een half uur opende de Chiefs de score en steeg het geluidsniveau naar ongekende hoogte. Een kleine tien minuten later werd de stand gelijkgetrokken en zwengelden ditmaal de zwarte vuvuzela’s aan.

In de 2e helft namen beide ploegen steeds minder risico en leek de wedstrijd opnieuw af te stevenen op een gelijkspel en daar zat niemand op te wachten. Een Chiefs fan had voor de wedstrijd zelfs laten optekenen liever te verliezen dan weer een saai gelijkspel te zien krijgen. De scheidsrechter had dezelfde gevoelens en kende vijf minuten voor tijd een zeer discutabele penalty aan de Chiefs toe. De vlam sloeg, voor even, in de pan en vanaf de tribunes werden er allerlei voorwerpen richting de arbitrage gegooid, inclusief een grote drank fles.

Nadat de gemoederen waren gesust, kon de strafschop dan eindelijk genomen worden. Iedereen was inmiddels gaan staan en keek bijna ademloos toe. De strafschop werd echter hopeloos slecht, recht door het midden, ingeschoten en de al duikende keeper kon de bal eenvoudig met zijn benen stoppen. Ongeloof in het Chiefs kamp, opluchting bij de Pirates. In de resterende minuten werd niet meer gescoord en zo eindigde de wedstrijd opnieuw in een teleurstellend gelijkspel.

Voor de fans was het opnieuw een saai gelijkspel, voor de ‘Ref’ was het een geweldige beleving om de voetbalpassie op het Afrikaanse continent mee te maken en het smaakte naar meer.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)


Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 25, 2017, 14:47:17
11-03-2017 Stellenbosch 0-3 Kaizer Chiefs
Athlone Stadium, Netbank Cup

Exact één week na de Soweto derby stond de volgende wedstrijd op het programma. De loting van het belangrijkste bekertoernooi koppelde het universiteitsteam van Stellenbosch aan het grootste team van het land, Kaizer Chiefs. Waar de studenten van Stellenbosch normaliter voor 200 toeschouwers spelen, moesten ze nu uitwijken naar een groter stadion.

De populariteit van Kaizer Chiefs kent namelijk geen stadsgrenzen en overal waar de club speelt, zijn de supporters van de Chiefs in de overhand. Om economische en logistieke redenen reizen de supporters uit Soweto nauwelijks hun club achterna, maar met méér dan 200 fanclubs in heel Zuid-Afrika wordt de club elke wedstrijd door duizenden Chiefs gesteund.

Deze wedstrijd was dat niet anders en vanwege veiligheidsredenen werd de wedstrijd verplaatst naar het Athlone Stadium in Kaapstad, z’n 30 kilometer ten westen van Stellenbosch. De reisgenoten stonden niet te trappelen voor de bekerontmoeting en dus werd pas 1,5 uur voor de aftrap besloten om naar de wedstrijd te gaan. 

Aangekomen bij het stadion bleek de wedstrijd uitverkocht te zijn en was ‘De ref’ aangewezen op de zwarte markt rondom het stadion. Dat ging niet zonder slag of staat en uiteindelijk moest er dubbel zoveel betaald worden om binnen te komen, maar met €3, - face value was dat leed nog te overzien.

Waar de ‘Ref’ normaliter de fotograaf is, waren de rollen deze keer omgedraaid. Als een filmster wilde iedereen met de blanke Kaizer Chiefs supporter op de foto. En dat heeft zijn redenen. Ondanks dat de apartheid in 1994 officieel werd afgeschaft, is daar op de tribunes nog weinig van te merken. Die kleuren nog steeds zwart en als blanke toerist ben je dan een welkome uitzondering.

Het Athlone Stadium is een gevalletje apart en kent drie verschillende bouwstijlen. Beide lange zijdes zijn identiek aan elkaar en doen denken aan het Huddersfield stadion (of een verkleinde versie van het Etihad Stadion), terwijl de korte zijde weer iets weghad van het Stade Vélodrome in Marseille. Ondanks de capaciteit van nabij de 30.000, mochten er vanwege veiligheidsmaatregelen slechts 20.000 kaartjes verkocht worden.

Zoals verwacht was z’n 90% in het stadion fan van de Kaizer Chiefs en was er slechts een groepje van +- 50 man aan te wijzen als Stellenbosch fans. En de rest van de aanwezigen? Die liepen in Orlando Pirates, Mamelodi Sundowns en Ajax Cape Town shirtjes rond. In Europa ondenkbaar, in Zuid-Afrika volledig geaccepteerd.

Kaizer Chiefs was natuurlijk torenhoog favoriet, maar Stellenbosch bood in de eerste helft knap weerstand en creëerde zelfs enkele goede kansen. Helaas, voor hun, werd de beste kans om zeep geholpen door toedoen van de scheidsrechter. Na een harde overtreding ter hoogte van middenlijn werd de voordeel regel niet toegepast en daarmee belette de scheidsrechter bewust óf onbewust een vrije doortocht voor de Stellenbosch aanvaller. Volgens mijn buurman was de partijdigheid van scheidsrechter voor de grote teams schering en inslag in het Zuid-Afrikaanse voetbal, omdat ze bang zijn voor de gevolgen als ze de grote club benadelen.

Direct na rust werd het verzet gebroken en liep de Chiefs al snel uit naar een comfortabele 3-0 voorsprong. Feest op de tribunes en onder aanvoering van tientallen vuvuzela’s gingen de Afrikaanse heupen frivool op en neer. Een eretreffer zat er voor de studenten van Stellenbosch niet in en zo eindigde hun ’90 minutes of fame’ in een teleurstelling.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: watergatehopper op mrt 26, 2017, 09:55:31
Veel toeschouwers zeg! Klinkt goed.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op mrt 26, 2017, 13:13:17
Alleen om die luchthoorns ging ik al niet naar de voetbal daar ;)
Maar leuk verslag met dito foto's.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 27, 2017, 09:03:21
Toeschouwersaantallen in Zuid-Afrika zijn sterk afhankelijk van de tegenstander. Ongeveer 80-90% van de voetbalfans is voor Kaizer Chiefs of Orlando Pirates. Om logistieke en economische redenen zijn de fans aangewezen op de wedstrijden in de eigen stad en als de 'big two' op bezoek komt, willen de lokale inwoners graag hun team zien spelen.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 10, 2017, 18:53:59
08-04-2017 Quick Boys 3-4 Rijnburgse Boys
Nieuw Zuid, 3e divisie (zaterdag)

De lokale burenruzie tussen Katwijk en Rijnsburg stond al een tijdje op het vizier van De ‘ref’, maar de vriendin zag liever dat de tuin een onderhoudsbeurt kreeg. Uiteindelijk werd het potje papier-schaar-of-steen met 3-2 gewonnen en kon er koers richting de kust gezet worden. Dankzij de KNVB-pas hoefde de ‘Ref’ zich niet in de duinen te verschansen om als zwartkijker de wedstrijd te zien en nam hij de reguliere ingang.

Het sportpark ligt namelijk in de duinen en vanaf daar heb je prima zicht op het veld. Met een grote zit tribune, onoverdekte houten bankjes aan de korte zijde en een authentiek scorebord is het sportpark een leuke uitzondering in het verder saaie Nederlandse sportparklandschap.

Doordat buur VV Katwijk een klasse hoger speelt, werd de wedstrijd tegen Rijnsburgse boys gepromoveerd tot dé wedstrijd van het seizoen. Het beloofde een mooie wedstrijd te worden, zeker gezien het feit dat de heenwedstrijd door Quick Boys met 7-1 werd verloren en dat waren ze bij Rijnsburg nog zeker niet vergeten. Zo vloog er in het begin van de wedstrijd een vliegtuig over met de tekst ‘doet 7-1 nog zeer? Hier de uien weer’.

Ondanks dat beide teams al uitgespeeld waren, kwam z’n 4.000 toeschouwers op de wedstrijd af en draag kregen ze geen seconde spijt van. Van het begin tot het eind was het genieten geblazen. De spelersopkomst werd vergezeld met rookpotten, fakkels, slierten en spandoeken. Nadat de rook was opgetrokken en de slierten waren verwijderd barstte ook op het veld het vuurwerk los.

Al na 90 seconden kwam Quick Boys, via een fraai schot, op voorsprong. De bezoekers reageerde echter direct en brachten een paar minuten later de stand weer in evenwicht. Op het half uur kreeg Quick Boys via de strafschopstip de kans om weer op voorsprong te komen, maar ex-prof Jason Oost schoof de bal naast.

Ook na de thee wilde beide ploegen het publiek vermaken en kwam Quick Boys wederom op voorsprong. Een strafschop voor Rijnsburgse Boys bracht de stand weer in evenwicht. Een paar minuten later kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong en dat met gele rookpotten gevierd. In de slotfase ging Quick Boys nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar was daarbij niet gelukkig.

Allereerst kwam Quick Boys met 10 man te staan, na een overdreven rode kaart wegens ‘natrappen’ en raakte het vervolgens de paal. In de counter leek Rijnsburgse Boys het duel te beslissen en kwam op 2-4 voorsprong. In blessuretijd scoorde Quick Boys de aansluitingstreffer en keerde de hoop voor even terug. De tijd was echter te kort om nog een gelijkmaker te forceren en zodoende was de zoete koek voor de geel-zwarten uit Rijnsburg. 

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)

Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: maikelll043 op apr 10, 2017, 22:21:07
Prachtig verslag en foto's Ref !!!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 11, 2017, 08:27:15
Prachtig verslag en foto's Ref !!!
Danku :)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Freekos79 op apr 11, 2017, 08:55:07
Prachtig verslag en foto's Ref !!!
Was ik nou toch maar gegaan.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 17, 2017, 18:05:35
Net als het halve forum, was ik met Pasen in Engeland. Vandaag deel 1 (van de 3).

14-04-2017 Nottingham Forest 0-1 Blackburn Rovers
The City Ground, Championship

Net als vele andere voetballiefhebbers was De ‘Ref’ tijdens het Paasweekend in Engeland te vinden voor een tweedaags voetbaltrip met drie wedstrijden. De eerste wedstrijd was er een van de oude glorie. Met de tweevoudig Europa Cup I winnaar versus de Engelse kampioen van 1995. Hedendaags staan beide ploegen aan de vooravond van de strijd om het lijfsbehoud. 

Forest kende een voorsprong van vijf punten op Blackburn, dat 18e stond en daarmee virtueel zou degraderen. Drie punten zou Forest in veilige haven brengen, terwijl het dan voor de bezoekers een lastige opdracht zou worden. Bij winst van Blackburn zou de strijd weer helemaal open liggen en moesten ook andere clubs gaan vrezen.

Op vrijdag ochtend werd via Eindhoven naar Stansted gevlogen om vanaf daar verder per trein te reizen. In Nottingham werd het bier boven de stad verkozen, maar niet voordat er een rondje om Meadow Lane werd gelopen. Het stadion van de 2e ploeg van de stad, en tevens oudste professionele voetbalclub ter wereld,  diende vandaag als parkeerterrein voor de Forest supporters en zodoende kon er van binnen wat foto’s gemaakt worden.

Na een paar pintjes was het tijd om richting stadion te gaan. De City Ground is gelegen aan de rivier, waardoor je vanaf de nabije brug er een schitterend zicht op hebt. Een pluspunt daarbij is de kleine hoofdtribune, waardoor je in de tribunes kunt kijken. Sowieso was het stadion een groot pluspunt, met leuke verwijzingen naar hun glorietijden.
   
Vanwege de degradatie perikelen verwachtte de club veel toeschouwers en daar kregen ze gelijk in. Grote rijen bij zowel de ticket office als de collection points, waarbij De ‘Ref’ tweemaal in de rij mocht aansluiten, omdat de kaartjes weer eens onvindbaar waren. De volgende laten we het tussenvoegsel ‘van’ maar weg, want dat willen de Engelsen maar niet snappen.

De reisgenoot van De ‘Ref’ wilde nog een snelle pint doen voor de wedstrijd, waardoor de aftrap net werd gehaald. De volle tribunes voorspelde een sfeervolle wedstrijd, maar dat werd het niet. Mede dankzij een hele slechte wedstrijd met nauwelijks kansen, bleef de support beperkt tot een paar kreten.

De buurvrouw was ook bevangen door het degradatiespook en had een ‘predicition list’ gemaakt. Volgens die voorspellingen bleef Forest er natuurlijk in en zou Blackburn het kind van de rekening worden. Ze rekende echter wel op een overwinning tegen Blackburn en daar zag het er niet naar uit, want kansen zagen we niet. 

Dat het enige doelpunt uit een doodspelmoment viel, was dan ook tekenend voor de wedstrijd. In de laatste tien minuten kwam Forest wat meer uit hun schulp, maar kansen kwamen er niet en zodoende gingen de drie punten mee naar Blackburn. Dat bracht de spanning ook volledig terug in de competitie. Blackburn staat met 43 punten nog steeds op een degradatieplek, maar heeft Burton Albion en Forest (beide 45) in het vizier.

Burton zou later in de avond echter aantreden tegen Ipswich Town en dat was voor De ‘Ref’ ook direct de volgende bestemming. Na afloop dan ook geen pint, maar de trein naar het kleine Burton voor de volgende degradatie kraker. Volgens de buurvrouw zou Burton die winnen en daarmee Forest verder in de problemen helpen.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 18, 2017, 19:44:35
Deel 2 van het Paasweekend was een merkwaardige avond waarbij we slechts één helft zagen en 0 doelpunten, omdat ze in Burton steigerden om twee 'achtergelaten' tassen.

14-04-2017 Burton Albion 1-2 Ipswich Town
Pirelli Stadium, Championship

Direct na afloop van Nottingham Forest – Blackburn werd per trein richting Burton afgereisd, waar tevens overnacht zou worden. Tijd om eerst naar het hotel te gaan was er niet en dus vertrokken we direct naar het stadion. De eerste aanblik met het stadion leverde geen liefde op eerste gezicht op en enkel het clublogo verraadde de functie van een voetbalstadion.

Gek is dat ook weer niet, gezien Burton historisch gezien thuishoort in het non league football. Burton, opgericht in 1950, speelde tot aan het millennium op regionaal niveau en bereikte in 2002 voor het eerst de nationale conference. Daar bleef het echter niet bij en in 2009 volgde zelfs promotie naar de Football League. Daarin vervulde het aanvankelijk een bijrol, maar na twee promoties op rij is de club opeens in de Championship te bewonderen.

In een competitie met o.a. Aston Villa, Newcastle United, Nottingham Forest en andere gevallen grootmachten is Burton de vreemde eet in de bijt en dat wordt bevestigd in alles. In het Pirelli stadion passen nog geen 7.000 supporters en is daarmee verreweg het kleinste van de Championship.

Een voordeel van een kleine club die net gepromoveerd is dat er nog staanplaatsen te vinden zijn. Sterker nog alleen op de hoofdtribune zijn zitjes te vinden, op de rest van de tribunes dient gestaan te worden. Gelukkig zit er overal wel een dak op, want het was druilig weer. Aan de stadion kassa werd voor 20 Pond een kaartje gekocht op de home end.

De volgende missie was om onze tassen te droppen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. In de omgeving van het stadion waren geen kroegen en ook de club weigerde medewerking en stelde dat de tassen het stadion in mochten. Veel ongemak dus en bij de turnstile werd de tas dan ook drie keer gecontroleerd. Een laatste poging werd gewaagd in de social club, maar ook die bleken niet erg behulpzaam (of social te zijn). De tribune was echter ook goed bevolkt, waardoor we besloten om de tassen onder een crush barrier op te bergen.

Het stadion was van binnen niet veel beter, met drie identieke staantribunes en een saaie mainstand. Gelukkig liepen de tribunes wel goed vol en was het uitvak zelfs helemaal uitverkocht. Voor de thuisploeg stond er dan ook wel degelijk iets op het spel en waren drie punten zeer gewenst om uitzicht te houden op lijfsbehoud. Ipswich is terug te vinden in de middenmoot en speelde min of meer voor spek en bonen.

De eerste helft was niet noemenswaardig en vlak voor rust (0-0) besloten we dan ook om een pintje in de social-club te pakken. Als provincialen waren we de Engelsen ten goeden trouw en lieten we de tassen op de tribune achter. Dat bleek een misvatting te zijn, maar niet om de verwachte reden. Tijdens de rust kwam een supporter ons namelijk halen, dat de stewards aan het paniekeren waren om twee ‘achtergelaten’ tassen.

Op de tribune bleek de omgeving van de tassen al te zijn ‘afgezet’ en op het moment dat we de tassen aanpakten werden we hardhandig buitengezet. Eenmaal buiten toonde de politie begrip voor de situatie en probeerde de security officer van Burton over te halen om ons weer binnen te laten. Die weigerde echter elke medewerking, we kwamen er niet meer in.

Voor ons zat er niet anders op dan richting hotel te gaan en te hopen dat Burton zou verliezen. Dat deden ze gelukkig met 1-2, maar alle drie de doelpunten werden dus wel gemist. Daarmee heeft Burton ook de twijfelachtige eer, door als eerste Engelse club op de zwarte lijst van De ‘Ref’ te komen.

Dat ze degraderen.

Foto's:https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: HRM1880 op apr 18, 2017, 20:41:27
Kon je dergelijke reactie niet zelf voorspellen in deze tijden?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 18, 2017, 21:20:28
Achteraf niet verstandig natuurlijk, maar het had ook wel anders opgelost kunnen worden. Bovendien iedereen om ons heen wist dat die tassen van ons waren.

Angst regeert en dat willen die lui alleen maar creeren. Maar dat geldt voor elk land.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op apr 18, 2017, 21:51:17
Als ik dit lees dan weet ik weer waarom ik nooit naar Burton ga.Heel misschien als Villa er speelt maar dan kies ik liever een andere away game. Wat een zielige figuren om je eerst binnen te laten ener daarna weer uit te knikkeren.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jef400 op apr 18, 2017, 22:01:04
Kon je dergelijke reactie niet zelf voorspellen in deze tijden?
Deze tijden zou nooit een argument moeten zijn voor debiele stewarding.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ALenstra op apr 19, 2017, 17:04:20
Het VK is een nogal onhandig land zodra je ergens je tas kwijt moet. Bagagekluizen zijn er niet. Vroeg inchecken in hotels is vaak geen optie. Ik moet mijn rugtas van ongeveer 40-30-15cm ook wel eens meenemen naar het stadion.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Bier und Bratwurst op apr 19, 2017, 21:28:40
Ik heb ooit een keer mijn rugtas mee moeten nemen naar het stadion. Dat was niet in de UK maar in Portugal. Toen was vanaf het vliegveld tot stadion ook geen andere optie. Ik werd 3 keer gecontroleerd. De 3e keer moest ik mijn rugtas openmaken. Die steward  deed zijn hand in de tas en trok een onderbroek naar boven. Daarna mocht ik vlug doorlopen....
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Freekos79 op apr 19, 2017, 21:45:48
Ik heb ooit een keer mijn rugtas mee moeten nemen naar het stadion. Dat was niet in de UK maar in Portugal. Toen was vanaf het vliegveld tot stadion ook geen andere optie. Ik werd 3 keer gecontroleerd. De 3e keer moest ik mijn rugtas openmaken. Die steward  deed zijn hand in de tas en trok een onderbroek naar boven. Daarna mocht ik vlug doorlopen....
In Engeland al vaak een tas mee naar binnen genomen. Nooit problemen gehad. Soms niet eens gecontroleerd.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 22, 2017, 10:55:18
En het laatste deel van de paastrip.

15-04-2017 Stoke City 3-1 Hull City
Britannia Stadium, Premier League

Op de dag dat het exact 28 jaar geleden was dat het Engelse stadionlandschap en de daarbij horende supporterscultuur definitief veranderde, stond onze 3e en laatste wedstrijd op het programma. Ook in Stoke-On-Trent kwam men niet onder de veranderde regelgeving uit en ruilde Stoke City haar stadion in het centrum in voor een all-seater aan de rand van de stad.

Waar vorig jaar Port Vale al gevinckt werd, stond nu de dus de grote broer op het programma. Tegenstander was Hull City, dat de punten hard nodig had in de degradatiestrijd. Stoke City had nog een paar punten nodig om ook volgend seizoen weer in de Premier League te spelen, maar vooralsnog maakte niemand zich daar druk om. In tegenstelling tot andere Premier League clubs, konden kaartjes eenvoudig online gekocht worden en met 25 Pond per kaartje was het bovendien nog eens goed betaalbaar. Daar kunnen nog veel clubs van leren.

Twee en half uur voor de aftrap werd de stad bereikt en trokken wij gelijk richting het stadion om met wat andere hoppers een pintje te doen. Gedurende de 3 kilometer lange wandeling kregen we een heel ander Stoke te zien, dan verwacht. In plaats van verpauperde woonwijken, passeerden we leuke straatjes met nette huizen en groene parken. Ook het lente zonnetje veraste onze positief en zodoende werd het een uitstekende wandeling.

In een pub nabij het stadion werd met de andere hoppers bijgepraat en met de ervaring van Burton werd direct een plek gezocht, en gevonden, om onze tassen te stallen. Een uurtje voor de aftrap werd het tijd om de pub in te wisselen voor het stadion, maar natuurlijk niet voordat er een rondje om het stadion gelopen werd.

Ondanks het vrij nieuwe stadion was er weinig mis mee. Dankzij twee open hoeken heeft het stadion zijn eigen karakter en kun je vanaf de tribunes de woonwijken van Stoke zien liggen. Toch zal het niet lang duren voordat het uitzicht is verdwenen, want men is al bezig om de hoeken dicht te bouwen en dan wordt het net een 2e Southampton/Reading, etc.

Bij Stoke City stonden met Erik Pieters, Martens Indi en Arnautovich wat oude bekenden uit de Eredivisie in het veld. Eerst genoemde moest het overigens voortdurend ontgelden van mijn buurman, dat in elke zin de woorden ‘bastard, cunt en fuck’ in verschillende volgorde gebruikte. De beleving op de tribunes was echt uitstekend te noemen en naast Pieters, waren ook de trainer en scheidsrechter de kop van jut en dat lieten de supporters meermaals weten.

Gevoetbald werd er dus ook en het werd een vermakelijke wedstrijd. Stoke begon goed en kwam terecht op voorsprong. Daarna nam Hull het initiatief over en maakte de terechte gelijkmaker. Een nieuw uitdoelpunt hing in de lucht, maar het doelpunt viel aan de andere kant én hoe. Na een prachtige pass en voorzet was de net ingevallen Crouch het eindstation en natuurlijk werd het doelpunt met het hoofd gescoord. Tien minuten later viel de definitieve beslissing en andermaal met een zeer fraai doelpunt.

Bij 3-1 bleef het en zodoende blijft Hull in de gevaren zone hangen, terwijl Stoke zich definitief veilig speelde. Na afloop kwamen we tot de conclusie dat er met Stoke weinig mis is. Fanatiek publiek, een leuk stadion en betaalbare kaartjes. Daar kunnen veel clubs nog van leren.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 25, 2017, 18:32:22
21-04-2017 1. FC Köln– TSC Hoffenheim
Rheinenergie Stadion, Bundesliga

De mythe dat Duits voetbal goedkoop is, kent twee delen. Staanplaatsen zijn inderdaad (spot)goedkoop en ook meteen schaars. Voor een stoeltje wordt al snel het drievoudige gevraagd en
dat is voor De ‘Ref’ teveel van het goede. De combinatie van de vrijdagavond en Hoffenheim bracht De ‘Ref’ in het uitvak en dat voor nog geen €20 euro.

Voor de ranglijst was het ook een aantrekkelijk potje met beide ploegen strijdend voor Europees voetbal. Hoffenheim gaat voor het hoogste doel en wil directe plaatsing voor de Champions League afdwingen, terwijl Köln al tevreden is met een ticket voor de Europa League. Niet gek, gezien de club al 25 jaar niet meer actief in Europa is geweest.

Nadat de werkweek was afgesloten werd er direct koers naar Köln gezet en zonder fileleed werd de auto 1,5 uur later strategisch geparkeerd. De laatste kilometers werden per tram afgelegd, waarna we ons voegden tussen de bier drinkende en bradwurst etende Duitsers, met het stadion op de achtergrond. 

Ondanks, of misschien wel doordat, de complete renovatie van vijftien jaar geleden ziet het stadion er prima uit en heeft het leuke en unieke accenten. Zo kent het stadion nog echte hoeken van glas, zijn de pilaren voorzien van rood witte verlichting en doet de dakconstructie denken aan de Tower Bridge van London.

Om de Hoffenheim fans niet tot last te zijn werd een plekje bovenin de staantribune opgezocht. Vanaf daar hadden we een mooi uitzicht op het veld alsook onze ‘mede’ supporters. Het vak vulde zich in eerste instantie met rustige supporters, maar vlak voor de aftrap bleek ook Hoffenheim over de typische ultra’s te beschikken. Het cliché beeld van ultra’s met Stone Island kleding, zonnebril (bij nachtlicht) en norse blikken werd weer eens bevestigd.

Aan de overkant van het stadion waren er vooral protestdoeken tegen het aanvangstijdstip, de (rechtse) AFD partijbijeenkomst van een dag later en natuurlijk tegen Hoffenheim en mister SAP Dietmar Hopp.

De wedstrijd zelf had weinig om het lijf, met nauwelijks kansen. Twintig minuten voor tijd opende Köln de score en leken ze drie belangrijke punten te pakken. In de absolute slotfase van de wedstrijd wist Hoffenheim echter de gelijkmaker te produceren en was het leuk om midden in die ontlading te staan. Dankzij het gelijkspel wist Hoffenheim zich voor het eerst in haar historie te plaatsen voor Europees voetbal en slinken de kansen van Köln op een Europese rentree.

Na afloop viel het wegkomen allerzins mee en zaten we een half uur na het eindsignaal weer op de snelweg naar huis. Kortom, een prima vinck en in de toekomst zal Keulen nog wel eens bezocht worden. 

Foto's: www.facebook.com/refontour/ (http://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 01, 2017, 20:40:08
30-04-2017 SVV 7-1 Toofan
Sportpark Harga, 4e klasse (West II)

Dankzij de scheidsrechteractie is het elk jaar mogelijk om de bekerfinale voor een appel en een ei te bezoeken. Waar vorig jaar de kaarten nog werden weggegeven aan bevriende bekerfinalisten, was de vraag dit seizoen minder en kon De ‘Ref’ er zelf naar toe. Met de finale om 18:00 lag er bovendien een mooie combi in het verschiet.

Daarin stond SVV bovenaan de lijst, gezien het terrein van de voormalige profclub op de gevarenlijst staat. Gemeente Schiedam gaat binnen twee jaar de verschillende voetbalcomplexen fuseren tot één groot sportpark met een gezamenlijke kantine en individuele velden. Historie en sentimenten schijnen niet te tellen, want sportpark Harga zal daarbij compleet verdwijnen.

En dat terwijl de herinneren uit de glorieperiode van het Schiedamse voetbal nog zo vers zijn. Zo is het sportpark sinds de verdwijning uit het betaald voetbal nauwelijks veranderd. De hoofdtribune, staanplaatsen, toegangspoortjes en zelfs de lichtmasten zijn nog aanwezig. Her en der heeft de tand des tijds wel toegeslagen en zouden de staanplaatsen ongetwijfeld afgekeurd worden, maar voor de voetbalromanticus zou het sportpark een bedevaartsoort moeten zijn.

Sportief gezien is SVV afgezakt naar de kelder van het amateurvoetbal, naar de 4e klasse om precies te zijn. Het laagste niveau van de regio. Toch schijnt er hoop aan de horizon, gezien de club ongeslagen kampioen is geworden. Sterker nog, de club is na 23 wedstrijden nog altijd zonder puntverlies en heeft daarbij een indrukwekkend doelsaldo van +86 (95 voor, 9 tegen).

Veel publiek komt er overigens niet meer. Met het barpersoneel, de DJ en de wisselspelers meegerekend kwamen we met moeite aan de 50 toeschouwers. Zij zagen een veel sterker SVV dat de mijlpaal van 100 doelpunten al voor de rust bereikte. Het fanatiekst werd echter gejuicht bij de enige treffer van Toofan, want scoren tegen SVV lijkt het hoogst haalbare. Na de pauze deden ze het bij SVV rustiger aan en stokte het doelpunten festijn bij de zeven. 

Na afloop werd in de kantine nog een broodje kroket besteld, waarbij het gesprek al snel over het sportpark ging. De barvrouw walgde van de gemeentelijke plannen en vertelde dat het sportpark wellicht deze zomer al, gedeeltelijk, zou worden afgebroken. Dan blijft er weinig over van de profclub die in 1949 landskampioen werd en, nog belangrijker, Ajax van het kampioenschap in 1990 afhield waardoor de titel naar het mooie zuiden ging. Alleen daarom al moet iedere herinnering aan de Schiedamse voetbal vereniging gekoesterd worden.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 08, 2017, 17:33:40
06-05-2017 Eastern 1-4 Kitchee
Mong Kok Stadium, Hong Kong Premier League

Een nieuwe werktrip bracht De ‘Ref’ dit keer naar Hong Kong en viel daarbij met zijn neus in de boter. Met de laatste wedstrijd op het programma, speelden de grootste clubs van het land tegen elkaar in een rechtstreeks duel om het kampioenschap. Plaats van locatie was het Mong Kong stadium, dat net iets meer dan 6.000 stoeltjes herbergt.

Voetbal mag in de voormalige Britse kolonie dan wel populair zijn, men geeft echter wel de voorkeur aan de Premier League op tv dan een wedstrijd van de lokale club. Dat was ook te merken aan de informatie voorziening. De website van Eastern werd niet bijgehouden en over Kitchee was helemaal niets te vinden. Gelukkig had de voetbalbond wel actuele website en werd de exacte speeltijd/locatie weergegeven. Behalve de prijs van een kaartje (€4 - €9) werd er met geen woord over kaartverkoop gesproken. Volgens de zus van De ‘Ref’, woonachtig in Hong Kong, was dat ook niet nodig. Het was vijf jaar geleden dat een wedstrijd voor het laatst was uitverkocht, ook voor vergelijkende affiches als deze.

Toch was De ‘Ref’ er niet gerust op en werd besloten om twee uur voor de wedstrijd kaartjes bij het stadion te kopen en vervolgens een kroegje op te zoeken. Bij aankomst bleek er al een lange rij te staan en bij navraag of dit de ‘ticket que’ was, werd er vermeld dat de wedstrijd al dagen was uitverkocht. Daar sta je dan bij de wedstrijd van het jaar, zonder kaartje.

Direct werd overgeschakeld op plan-b, maar bij de woorden ‘’anyone spare-ticket, 200 HK Dollar (€20)’’ zagen de fans water branden. De reisgenoot wist nog even te vermelden dat dit illegaal was en dat er voor de politie uitgekeken moest worden. Leuk, maar De ‘Ref’ moest en zou binnen komen. Na veel gefronste wenkbrauwen, was er eindelijk iemand die twee kaarten wilde verkopen en dat voor slechts €3,- boven face-value.

Eenmaal binnen was het uitzicht fenomenaal met rechts zicht op de vele wolkenkrabbers van Mong Kok, een van dichtstbevolkte wijken ter wereld en links de bergen op de achtergrond. Met een vrije keus van een plek werden twee stoeltjes ter hoogte van de middenlijn gereserveerd, waarna we ons richting de catering begaven. Behalve de lokale specialiteiten was er gelukkig ook bier voorradig, maar het opvallendste was de aanwezigheid van een hond. Overigens was het onbekend of die later voor de soep bestemd was of een huisdier van een personeelslid.

Ruim voor de aftrap liepen de tribunes al goed vol en ontstond er een natuurlijke scheiding. Supporters van beide clubs hadden ieder een lange zijde ‘geclaimd’ en de ultra’s waren druk bezig met het uitdelen van sfeerattributen. Vooral de liederenboekjes vonden gretig aftrek, al is dat niet verwonderlijk. Met een gemiddelde gate van net 1.000 man, zaten er veel gloryhunters tussen. 

Het verschil tussen beide supportersgroeperingen was mooi om te zien. De Bluewave ultra’s van Kitchee hadden zowat elk Engels stadion lied gekopieerd en hadden bovendien ook een aantal Westerse supporters. Eastern had meer weg van een feministische beweging, met vrouwelijke trommelaars en coach. Overigens is zij de eerste vrouwelijke coach ter wereld die kampioen is geworden.

Dan de wedstrijd. Met twee clubs op één punt van elkaar beloofde het een spannende strijd te worden. Eastern had aan een gelijkspel voldoende en kon gokken op twee paarden, Kitchee moest winnen om zich te kronen tot kampioen. Kitchee nam dan ook direct het initiatief en Eastern verstijfde volledig. Een strafschop kon nog gekeerd worden, maar nog geen twee minuten later was het wel raak.

De coach van Eastern greep direct in en wisselde al na twintig minuten. Het bracht echter geen verschil en nog voor rust kwam Kitchee op een comfortabele 0-2 voorsprong. Na rust werd het direct 0-3 en klonk het ‘championen’ al voorzichtig vanaf de tribunes. Toch werd het nog even spannend, nadat de aansluitingstreffer werd gemaakt. Een kwartier voor tijd werd het 1-4 en was het verzet definitief gebroken.

Direct na afloop volgde een kleine pitch invasion en na een oproep van de politie verliet iedereen weer snel het veld. De voorzitter sprak vervolgens bemoedigende woorden, waarna de huldiging kon beginnen. Het gros van de Eastern fans waren al vertrokken en zij die bleven, keken beteuterd. Dan sta je het hele seizoen bovenaan en verlies je de titel op de laatste speeldag, notabene aan de grote rivaal.

Scheidsrechter …:
Een speciale vermelding gaat uit naar de leidsman van vandaag en was absoluut de man of the match. Bijna elke beslissing was juist, trad direct op tegen tijdrekken (gele kaart), liet duidelijk de maat zien en was bovendien consequent in zijn beslissingen. Kortom, deze man zou een ware aanwinst zijn voor de KNVB.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ricodejong4 op mei 09, 2017, 10:32:36
Citaat
Dan sta je het hele seizoen bovenaan en verlies je de titel op de laatste speeldag, notabene aan de grote rivaal.
Het is niet te hopen dat dit ook in Nederland gaat gebeuren.

Niet-alledaagse vinck en mooie foto's!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 09, 2017, 14:57:54
'Gelukkig' is er geen onderlingen confrontatie. In de komende dagen zal er ook nog een verslag uit Macau komen.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mei 15, 2017, 18:29:17
Met een week vertraging alsnog:

07-05-2017 Monte Carlo 0-1 C.P.K.
Macau Stadium, Macau Premier League
Op zondag stond de 2e wedstrijd van het weekend op het programma. Ditmaal in het ‘land’ Macau en vanaf Hong Kong brengt de ferry je er in een klein uur heen. De voormalig Portugese kolonie, met twee miljoen inwoners, is vooral bekend om haar gok industrie. In China, Hong Kong en andere Aziatische landen zijn casino’s officieel verboden en daar speelt Macau slim op in.

Het zal de meesten verbazen, maar Macau kent haar eigen voetbalcompetitie. Internationaal heeft de competitie totaal geen uitstraling en een kampioenschap levert zelfs geen startbewijs op voor de Aziatische Champions League. Een zoektocht op het wereldwijde  web levert dan ook nauwelijks resultaten op. Gelukkig werden de wedstrijden op de website van de voetbalbond wel bijgehouden.

Nu we toch in Macau waren, werd uiteraard ook het grootste casino ter wereld bezocht. Waar de Chinezen met fiches strooiden alsof het snoepmunten waren, gedroeg de ‘Ref’ zich als een echte Nederlander. Kijken, kijken, maar niet gokken. En er was genoeg te zien, zo kende het winkelcentrum boven het casino een echt kanaal incl. bootjes en stond er in de tuin een eiffeltoren op 1:2 schaal. 

2,5 uur voor de aftrap werd een rondje om het stadion gemaakt, in de hoop om wat bedrijvigheid aan te treffen. Op een paar spelende kinderen na, was het uitgestorven. De kassa hokjes hadden geen meubilair en er was ook nergens een aankondiging te vinden. De bewakers aan het stadion spraken geen Engels en moesten het antwoord op de meest simpele vraag ‘will there be a football match tonight?’ schuldig blijven.

Er zat niks anders op dan een kroegje op te zoeken en het later nog eens proberen. De eigenaar van de kroeg was beduidend spraakzamer en kon me wat meer informatie geven. De wedstrijd zou inderdaad in het grote stadion gespeeld worden, entree was gratis en je moest zelf voor eten/drinken zorgen. Bovendien gaf hij het advies om vooral in de kroeg naar de Premier League te kijken, dan naar het stadion te gaan. Het voetbal was slecht en er kwam toch niemand kijken.

Dat advies liet de ‘Ref’ dus links liggen en met een tussenstop bij de seven-eleven werd een 2e poging gewaagd om binnen te komen. Bij de hoofdtribune stond inderdaad een poort open en kon je zo het stadion binnen lopen. Veertig minuten voor de aftrap was er nog niemand (!) in het stadion te vinden en was zelfs het licht in de catacombe nog uit. De stadionmasten brandden echter wel en even later kwamen beide teams het veld op voor de warming-up. 

Het stadion had een uitzicht van twee uitersten. Rechts van de hoofdtribune lag het gokwalhalla met de peperdure hotels en links de troosteloze torenflats van de lokale bevolking, die overigens wel uitstekend zicht boden op het veld. De 17.000 duizend stoeltjes zagen eruit alsof ze al jaren niet gebruikt waren en ook vandaag bleef de meerderheid leeg.

Op het hoogtepunt konden er 73 koppen geteld worden, waarbij de samenstelling vooral bestond uit familieleden, officials en spelers van de teams die na deze wedstrijd hun opwachting zouden maken. Voor Monte Carlo was het een wedstrijd van aan- of afhaken in de strijd om de landstitel met Benfica Macau.

Met veel Portugese spelers viel het niveau niet eens tegen, de attractiviteit wel. Er werd slechts één keer gescoord, in het voordeel van C.P.K en daarmee lijkt de titel opnieuw naar Benfica Macau te gaan. Al zullen de miljoenen goktoeristen als de lokale bevolking hun schouders er over ophalen.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jun 01, 2017, 10:20:14
Even een inhaalslag maken:

17-05-2017 USV Hercules 2–1 Spakenburg
Sportpark Voordorp, nacompetitie 2e/3e divisie

Een sportpark dat volledig uit de toon valt bij de andere clubs in de 2e/3e divisie en zeker in vergelijking met die van Spakenburg. De jochies van Hercules blufte de verwende dames van Spakenburg af, maar werden tegengewerkt door de arbritage. Wat overbleef was een 2-1 overwinning en daarmee kwamen ze in de return te kort. Gelukkig heeft Rijnsburgse Boys voor gerechtigdheid gezorgd.

Het verslag & foto's: https://www.facebook.com/refontour/posts/803089086536482 (https://www.facebook.com/refontour/posts/803089086536482)

18-05-2017 Luctor Et Emergo 2-3 Schalkhaar (w.n.v.)
Sportpark De Koerbelt, Beslissingswedstrijd kampioenschap 2e klasse

Beslissingswedstrijd zijn der moeder der wedstrijden in het amateurvoetbal. Op het leuke terrein van Excelsior'31 verspilde Luctor in een spannend en meeslepend duel haar 3e kans op de titel. Veel fakkels, wat klaarblijkelijk door de KNVB in het amateurvoetbal is toegestaan. Overigens is Luctor in de nacompetitie uitgeschakeld en is de gifbeker volledig leeggedronken.

Verslag & foto's: https://www.facebook.com/refontour/posts/804283823083675 (https://www.facebook.com/refontour/posts/804283823083675)

28-05-2017 NEC 1-4 NAC
De Goffert, Nacompetitie (finale)

Een prachtige sportzondag werd afgesloten met een degradatiekraker. De video scheids leek dankzij Blom op een slechtoneelspel en de beste man had liefst drie keer de beelden nodig om zijn beslissing te corrigeren. Enfin, NEC redde het dus niet en mag volgend seizoen acht wedstrijden tegen de beloften teams spelen.

Verslag & foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)

Het verslag van Wembley (Bradford City - Millwall) zal binnenkort volgen. Dit weekend zit ik in Tsjechie waar ik het grote Strahov stadion hoop te bezoeken.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jun 08, 2017, 18:37:08
20-05-2017 Bradford City 0-1 Millwall
Wembley, Play-off finale League One

Wembley is het mekka voor de voetbalfan, eenieder moet er toch wel geweest zijn voor hij/zij mag sterven. Geen stadion ter wereld heeft zo veel geschiedenis als Wembley en mede dankzij het iconische stadion, mooi in al zijn lelijkheid, is het voetbal nu waar het is. Ook in negatieve zin, want vanwege de toenemende commerciële belangen werd Wembley van 2002 – 2007 compleet vernieuwd en dat voor een prijskaartje van méér dan 1 Miljard Euro.

En dat geld moet terugverdient worden. Wembley is allang niet meer het stadion van de FA Cup finale en het nationale team, maar tegenwoordig wordt zowat elke finale op het ‘heilige’ gras gespeeld. Zo ook de play-off finales in de Football League en de Conference, al gebeurde dat ook al op het oude Wembley. Het affiche in League One, het 3e niveau, was er een uit het boekje. Millwall, beroemd en berucht, tegen Bradford City dat al 15 jaar droomt van een terugkeer naar de Championship, misschien wel dé leukste competitie ter wereld.

Dat de wedstrijd leefde onder de fans bleek wel uit de kaartverkoop. Bradford City verkocht er bijna 25.000, indrukwekkend gezien de afstand van 350 kilometer tot Wembley. Millwall overtrof de aantallen van Bradford met een paar duizend en nam met 28.000 supporters drie keer zoveel fans mee als er normaal in het stadion te vinden zijn. Wembley bied echter plek aan 90.000 toeschouwers en kaartjes konden dan ook eenvoudig in de vrije verkoop gekocht worden.

Voor ons begon de reis naar Wembley om 6 uur ’s ochtends. Vanwege vertraging onderweg en een slechte voorbereiding, was het haasten en werd een pre-match pintje in de kroeg geskipt. Z’n uur voor de aftrap werd Wembley Park bereikt en  de weg naar het stadion was indrukwekkend en imponerend. Met dank aan de vele Millwall supporters die hun lijflied kriskras door elkaar aan het brullen waren.

Onze plekken bevonden zich op de 3e ring aan Bradford zijde en van binnen was het stadion indrukwekkender dan gedacht. De catacombe hing vol met historische feitjes over Wembley en dat maakt het direct een stuk leuker. Het catering personeel deed echter alles om dat gevoel te verpesten. Zo dom en traag had De ‘Ref’ zo nog nooit eerder gezien en dan moest er ook nog 10 Pond voor een broodje kip en een cola betaald worden. Overbodig om te melden dat de kwaliteit tegenviel. 

Gelukkig werd de spelersopkomst wel gehaald en kon het genieten beginnen. Het vuurwerk werd gevolgd door het ‘God save the queen’, waarna iedereen als een kip zonder kop door elkaar begon te schreeuwen om het team aan te moedigen. Mijn buurman deed een verwoede poging om vanaf de 3e ring te manager iets bij te fluisteren, maar staakte bij de 3e keer zijn poging.

Zeker in de beginfase was de sfeer echt goed te noemen. Het voetbal niet. In een matige wedstrijd had Bradford City in het eerste verdrijf het overwicht, maar wist dat niet om te zetten in doelpunten. Na de rust werd Millwall steeds sterker en kregen ook zij enkele kansen. En net op het moment dat de wedstrijd de verlenging naderde, was het Millwall dat toeslag. 1-0 in de 85ste minuut.

Handen gingen voor de ogen en het ongeloof stond op de gezichten. Bradford zou de promotie toch niet mislopen? In een alles of niets poging, creëerde Bradford nog één kans. De inzet belandde echter in het zijnet en was het besef daar. Een nieuw verblijf in de League One.

Millwall promoveerde dus en dat werd op zijn ‘Millwall’s’ gevierd met veel brulwerk en een pitch invasion. De eerste op het nieuwe Wembley en de Engelsen waren er als de kippen bij om met het vingertje te wijzen. Al heb ik het idee dat de reacties een stuk minder fel waren geweest als de fans van Bradford het veld waren opgekomen.

Na een paar minuten vertrokken de fans weer vrijwillig en kon de huldiging verder gaan. Voor ons was het welletjes geweest en kozen voor het hazenpad op weg naar huis. Om half drie ’s nachts werd het vertrouwde Long Tree weer bereikt. Dagtrips zijn slopend, maar Wembley is dat het zeker waard.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jul 31, 2017, 18:21:03
Het eerste verslag van het seizoen:

28-07-2017 VfL Bochum 0-1 St. Pauli
Ruhrstadion, 2. Bundesliga

Met de Eredivisie- en het amateur voetbal nog in zomerslaap, is eind juli/begin Augustus de ideale tijd om wat wedstrijden in het buitenland mee te pakken. Dit keer een Oost-Duitse trip, met Bochum op vrijdagavond als welkome tussenstop. Lange tijd was de club vaste klant op het hoogste niveau, maar sinds een aantal jaar is Bochum hard op weg om bij het meubilair van de 2e Bundesliga te behoren.

Geografisch gezien is Bochum ook gedoemd voor een bijrol, met zowel Schalke als Dortmund op minder dan 20km. Zeker gezien de hype die momenteel gaande is bij Dortmund, is het lastig voor Bochum om het stadion twee wekelijks te vullen. Gelukkig doen seizoenopeners, als de supporters nog optimistisch en hoopvol zijn, het goed onder de fans.

In Bochum was dit goed te merken, het stadion was uitverkocht en buiten waren tientallen fans nog op zoek naar een kaartje. De grote belangstelling bracht ook logistieke problemen met zich mee en de rijen voor de eet-, en drinktentjes waren niet mals. Drinken halen tijdens de wedstrijd zat er evenmin in, gezien er enkel nog plek in de hok van de staantribune was. Ziet maar eens terug te komen met twee volle pintjes.

Nog voordat de wedstrijd officieel was begonnen, was de ‘Ref’ al weer klaar met de ultra’s van beide zijdes. Uit protest tegen de openingsceremonie van de 2. Bundesliga (die 3 minuten zou duren) deelden de ultra’s massaal fluitjes uit en gingen ze boos in de ballenvanger hangen om vervolgens niets te doen. Een pitch-invasion was passelijker geweest, maar dat durfden de stoere ultra’s toch ook weer niet. Zoals altijd. En zo kon de wedstrijd gewoon beginnen zoals gepland.

Hoewel De ‘Ref’ normaliter in het buitenland ‘neutraal’ is, lag dat vandaag anders. Niet dat Bochum nu zo bijzonder is, maar de tegenstander was namelijk het hypocriete St. Pauli. De club die openlijk links-extremistische hooligans steunt en bovendien een dubbel moraal kent als het gaat om hun ‘geloofsovertuigingen’.

Dan de wedstrijd, die ging gelijk op met voldoende mogelijkheden en kansen voor beide ploegen om op voorsprong te komen. Toch moesten we wachten tot de 65ste minuut voordat het eerste, en enige, doelpunt van de wedstrijd namens de bezoekers genoteerd kon worden. Er bleken z’n 5.000 St. Pauli fans aanwezig te zijn, indrukwekkende aantallen gezien de afstand van 350km tot Hamburg en de vrijdag avond.

In het restant probeerde Bochum nog wel gelijk te komen, maar stond het vizier gewoon niet op scherp. Een uiterste poging met de keeper mee naar voren, leverde ook geen doelpunt op en zo bleef het bij 0-1. Desondanks was het thuispubliek tevreden met de inzet van de spelers en werd er na afloop flink geapplaudisseerd.

Vanwege de harde regen werd de terugweg nog even uitgesteld en konden wij onze gemiste pintjes van de wedstrijd nog even inhalen. Laat werd het echter niet, want de volgende dag moesten we al vroeg op om ons te verplaatsen naar Magdeburg. 

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op jul 31, 2017, 18:38:01
Helemaal eens met je opmerkingen over St.Pauli Nort.

Echt een vreselijke club
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op jul 31, 2017, 19:23:56
Leuk verslag Nort.
Maar wat bedoel je met die geloofsovertuiging?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: bunnet op jul 31, 2017, 20:39:34
Er bleken z’n 5.000 St. Pauli fans aanwezig te zijn, indrukwekkende aantallen gezien de afstand van 350km tot Hamburg en de vrijdag avond. 

Onvoorstelbaar blijft dit. Ik was ook in Bochum en had van tevoren gelezen dat St Pauli 500 kaarten extra mocht verkopen op de wedstrijddag; totaal 2600 uitkaarten. Op de thuisvakken zaten er net zoveel leek het wel (en volgens jouw info was dat dus ook zo): indrukwekkend zoals je aangeeft.

Nog voordat de wedstrijd officieel was begonnen, was de ‘Ref’ al weer klaar met de ultra’s van beide zijdes. Uit protest tegen de openingsceremonie van de 2. Bundesliga (die 3 minuten zou duren) deelden de ultra’s massaal fluitjes uit en gingen ze boos in de ballenvanger hangen om vervolgens niets te doen. Een pitch-invasion was passelijker geweest, maar dat durfden de stoere ultra’s toch ook weer niet. Zoals altijd. En zo kon de wedstrijd gewoon beginnen zoals gepland. 

Leuk bedacht, maar daarmee benadeel je je eigen club (lees: boete)...

Ik ben benieuwd naar je volgende verslagen!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jul 31, 2017, 20:40:32
Dankje! Ik doel dan op hun linkse ideologie, terwijl ze hun club leiden vanuit het kapitalisme (toegangsprijzen een van de duurdere in B2).
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jul 31, 2017, 20:43:24
Onvoorstelbaar blijft dit. Ik was ook in Bochum en had van tevoren gelezen dat St Pauli 500 kaarten extra mocht verkopen op de wedstrijddag; totaal 2600 uitkaarten. Op de thuisvakken zaten er net zoveel leek het wel (en volgens jouw info was dat dus ook zo): indrukwekkend zoals je aangeeft.

Leuk bedacht, maar daarmee benadeel je je eigen club (lees: boete)...

Ik ben benieuwd naar je volgende verslagen!
5.000 was maar een grove schatting hoor :p

Het volgende verslag zal nog wel even duren, morgen vertrek ik richting Kroatië dus geen tijd om het toetsenbord erbij te pakken. Hoef me de komende maand iig niet te vervelen :)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Joost op jul 31, 2017, 20:48:44
Leuk bedacht, maar daarmee benadeel je je eigen club (lees: boete)...

Gelukkig steken de boefjes daarom ook nooit vuurwerk af!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op aug 01, 2017, 09:08:32
Dankje! Ik doel dan op hun linkse ideologie, terwijl ze hun club leiden vanuit het kapitalisme (toegangsprijzen een van de duurdere in B2).

Ah zo bedoel je. Tegenstrijdiger kan inderdaad bijna niet.
Waar ik eerst wel sympathie had voor Sankt Pauli is dat bij mij ook helemaal verdwenen. Hoe meer ik nadenk over politiek in het voetbal, hoe minder mijn sympathie wordt voor verschillende clubs.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Sebastiaan_W op aug 01, 2017, 09:24:16
Ah zo bedoel je. Tegenstrijdiger kan inderdaad bijna niet.
Waar ik eerst wel sympathie had voor Sankt Pauli is dat bij mij ook helemaal verdwenen. Hoe meer ik nadenk over politiek in het voetbal, hoe minder mijn sympathie wordt voor verschillende clubs.

Is het niet zo dat de oude eigenaar/voorzitter nu de leiding heeft bij Altona? En wat echte diehards fans zijn overgestapt van St. Pauli naar Altona, omdat het bij Pauli veel te commercieel is geworden?
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op aug 01, 2017, 14:46:48
Dat schijnt inderdaad zo te zijn (in ieder geval wat die fans betreft).

Ah zo bedoel je. Tegenstrijdiger kan inderdaad bijna niet.
Waar ik eerst wel sympathie had voor Sankt Pauli is dat bij mij ook helemaal verdwenen. Hoe meer ik nadenk over politiek in het voetbal, hoe minder mijn sympathie wordt voor verschillende clubs.

Idem. In mijn omgeving is wel eens voorgesteld om naar FC Sankt Pauli te gaan ("je houdt toch enorm van Duits voetbal?"), maar ik kan er zo twintig noemen om liever heen te gaan daar.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Koning Kriel op aug 02, 2017, 08:02:25
Dat schijnt inderdaad zo te zijn (in ieder geval wat die fans betreft).

Idem. In mijn omgeving is wel eens voorgesteld om naar FC Sankt Pauli te gaan ("je houdt toch enorm van Duits voetbal?"), maar ik kan er zo twintig noemen om liever heen te gaan daar.

Ook niet de club van mijn voorkeur maar een bezoek is toch wel de moeite waard vind ik.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 02, 2017, 09:54:52
Ik sluit een bezoek ook zeker niet uit als het 'toevallig' te combineren is, maar zal wel hopen op een uitoverwinning.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op aug 02, 2017, 10:02:30
Ik sluit een bezoek ook zeker niet uit als het 'toevallig' te combineren is, maar zal wel hopen op een uitoverwinning.

Millerntor leek me juist altijd top maar dat is de laatste jaren ook helemaal op de kop gegaan. Blijft weinig leuks meer over om die club te bezoeken.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Arjen op aug 02, 2017, 10:27:37
Vind het voor een nieuw stadion niet onaardig: https://www.fcstpauli.com/business/eventraeume/virtuelle-tour-stadionfuehrung/.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Semper Fidelis op aug 02, 2017, 11:26:25
5.000 was maar een grove schatting hoor :p

Het volgende verslag zal nog wel even duren, morgen vertrek ik richting Kroatië dus geen tijd om het toetsenbord erbij te pakken. Hoef me de komende maand iig niet te vervelen :)

Een Duitse site die de uitsupporters noteert, zegt dat er 3.500 uitsupporters waren. Denk dat de uitfans op de thuistribune hier niet bijhoren.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op aug 03, 2017, 16:30:06
Ook niet de club van mijn voorkeur maar een bezoek is toch wel de moeite waard vind ik.

Oh dat geloof ik direct. Leuk stadion en het kan aardig spoken daar.

Zou wel een geinige combitrip zijn met FC Altona. In de 2.Bundesliga speel je haast vaker niet dan wel op zaterdag.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: cafebac op aug 04, 2017, 11:49:59
Vorig seizoen bij Altona geweest en vond dat echt ontzettend leuk! Stadion gevuld met karikaturen maar niet zo gehyped als Skt Pauli.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 07, 2017, 20:31:31
Deel 1/4 van onze Kroatië trip.

02-08-2017 HNK Rijeka 0-0 Red Bull Salzburg
Stadion Rijeka, 3e voorronde Champions League
Etappe 1/4: Nederland – Rijeka, 1300 km


Op dinsdag avond begon de vier-daagse tour en werd er koers gezet naar Kroatië, 1300 kilometer verder en 13 uur later was het regenachtige Eindhoven ingewisseld voor het zonnige Rijeka. Even voor achten werd het oude stadion van de lokale FC bereikt, dat misschien wel het mooist gelegen stadion ter wereld was. Was, helaas, want sinds afgelopen seizoen heeft de club het stadion ingewisseld voor een modern exemplaar aan de snelweg.

Uitgehakt in de rotsen en met de zee op de achtergrond was het stadion in het echt nog mooier dan dat we kenden van de plaatjes. Bovendien stonden alle deuren open en konden we zelfs tot in de kleedkamers rijken. De parkeerplaats was een stuk drukker, met lokale inwoners die gingen genieten van de zon en de zee, voordat het kwik de veertig graden aan zou tikken. Want, warm dat was het. Ook om 8 uur ’s ochtends was het smeren geblazen om de rest van de trip niet als een rode tomaat rond te lopen.

In de middag werd de voorkeur gegeven aan het terras, maar na een tip van een bekende werd besloten om de toerist uit te hangen. Vanaf het Rijeka castle zou je een prachtig uitzicht op de stad hebben, één nadeel je moest er wel een stukje voor klimmen en dat hebben wij geweten. Zeven-honderd-twee-en-dertig treden verder kwamen we volledig bezweet aan. Het uitzicht was echter fenomenaal en maakte de beklimming meer dan waard.

Na de wandeling werd het terras weer meester gemaakt en was het na een paar pintjes tijd om richting het stadion te gaan. Op het menu stond Rijeka – Red Bull Salzburg met als inzet een plek voor de play-offs voor de groepsfase van de Champions League. Kaartjes voor het thuisvak waren al uitverkocht voordat de vrije verkoop begon, maar gelukkig konden we wel in het uitvak terecht. Niet bepaald onze eerste keuze, maar een andere optie was er niet.

Per benenwagen werd het nieuwe stadion bereikt, waar het een grote verkeer chaos was. Het stadion was duidelijk niet berekend op zulke grote toeschouwers aantallen en de auto’s werden dan ook drie dubbel op de stoep geparkeerd. Bij het uitvak lagen de kaartjes voor de ‘Niederlandische Red Bullen’ keurig klaar en konden we het kippenhok betreden. Met hekken en netten voor, boven en achter ons, was het uitvak nog slechter dan de ‘vissenkom’ in Breda en dat is een prestatie op zich.

In het stadion heerste een typisch Balkan sfeertje, waarbij de thuisclub hartstochtelijk werd aangemoedigd door bijna 6.000 supporters. Zij, die geen kaartje hadden bemachtigd, hadden de hoger gelegen rotsen opgezocht om vanaf daar de wedstrijd te volgen. Zij zagen Red Bull twee keer scoren, maar beide treffers werden vanwege buitenspel afgekeurd.

Gescoord werd er dus niet en dankzij het 1-1 gelijkspel in Salzburg, blijft de droom van Champions League voetbal in leven. Nog nooit wist Rijeka zover te rijken in Europees verband en dus werd de overwinning gevierd met vuurwerk, veel vuurwerk. De Red Bull fans bleven in mineur achter, voor de 11e (!) keer op rij weet de club er niet in te slagen om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Zal de voetbal god dan toch bestaan?

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: spons op aug 07, 2017, 23:08:35
Ben benieuwd naar de volgende delen van je Kroatië trip
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ricodejong4 op aug 08, 2017, 14:18:21
Mooi geschreven! Inderdaad ook benieuwd naar de rest van je trip.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 08, 2017, 20:52:34
Bij deze heren.

03-08-2017 NK Osijek 1-0 PSV
Stadion Gradski vrt, 3e voorronde Europa League
Etappe 2/4: Rijeka – Osijek, 450 km


Op donderdag ochtend ging de wekker al vroeg om ruim op tijd in Osijek aan te komen voor wat pre-match pintjes. In de auto ging het gesprek, naast onze penibele uitgangspositie, ook over de veiligheid op locatie. Zo wat alles dat Nederlanders sprak was de avond ervoor aangevallen en daarbij werd niemand ontzien. De harde kern van Osijek heeft de Europese campagne aangegrepen om aan hun reputatie te werken en na Luzern, was PSV het volgende ‘slachtoffer’.

Dankzij goede communicatie van PSV wisten wij bij aankomst wat ons te wachten stond. Besloten werd om niet de gok van de binnenstad te nemen, maar naar de veilige ‘nederzetting’ aan de rand van de stad te gaan. Bij het medewerkers hotel had PSV de bar ‘gereserveerd’, waar we op ons gemak een pilsje konden pakken.  Een surrealistische situatie waarbij je vanaf het terras aan de rivier, de ‘onveilige’ stad kon zien liggen.

Ondanks de beperkte bewegingsruimte werd het toch een gezellige middag met het nodige alcohol. Met een groepje van z’n vijftien supporters werd er voorbeschouwd op de wedstrijd. Veel vertrouwen  was er niet, maar een aantal hadden toch de hoop en de verwachting dat de nederlaag van afgelopen week ongedaan kon worden gemaakt. De ‘Ref’ zag het somberder in en ging uit van eliminatie.
 
Rond de klok van half acht werden we onder politie escorte per stadsbus naar het stadion gebracht. Bij aankomst was de avond al aan het vallen en brachten de grote lichtmasten licht in het duisternis. Met onoverdekte tribunes, een atletiek piste en vier klassieke lichtmasten, is het nog echt een stadion van de oude school.
 
Eentje die je niet meer vindt in de Champions League of de top competities in Europa. Comfort was dan ook ver te zoeken. Dixies deden dienst als toiletten en een houten tafel met daaronder een koelbox was het cateringpunt en in het vak zelf waren er meer stoeltjes kapot dan heel.
 
Dankzij het succes van de week ervoor had Osijek over publieke belangstelling niet te klagen. Voor het eerst in jaren was de 2e ring van het stadion geopend en kwamen er z’n 15.000 supporters op de wedstrijd af. De spelersopkomst werd door de supporters nog gebruikt om hun nieuwe image te onderstrepen met: ‘now you now know, who we are’ en ‘Lokal Patrioti’.
 
De hoop dat Philip en Co hun woorden: ‘Wij gaan zeker door’ ook in daden om gingen zetten, vervloog al snel. Oké, na vijf minuten had een Kroaat al met rood van het veld gemoeten, maar dat was ook direct het enige lichtpuntje. Hetzelfde lamlendige voetbal van een week eerder werd op de mat gelegd en daar maakte Osijek handig gebruik van. De 1-0 in de 25ste minuut was slechts de bevestiging daarvan. De rest van de wedstrijd is verder niet het beschrijven waard.
 
Na het laatste fluitsignaal maakten de spelers direct ommekeer richting de kleedkamers zonder de meegereisde supporters te bedanken. Zoet deed nog een verwoede poging, maar draaide halverwege het veld ook maar om. De wisselspelers (Locadia, Schwaab, Koopmans en Brenet) waren de enigen die wel het fatsoen hadden om de supporters onder ogen te komen.

In het uitvak was de kater groot en na afloop was er nauwelijks nog behoefte aan een biertje. Er werd nog wel geprobeerd om het gezellig te maken, maar dat zat er niet meer in. Aan de reeks van 43 jaar Europees voetbal op rij, was een eind gekomen. En dat tegen het nietige Osijek, waar men vier weken eerder nog nooit van had gehoord. Met dank aan Philip en co.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Freebird op aug 09, 2017, 12:08:33
Mooi Nort!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 15, 2017, 08:33:03
04-08-2017 Blau Weiss Linz 2-3 FC Liefering
Linzer Stadion, 2. Bundesliga
Etappe 3/4: Osijek - Linz, 680 km


De wekker op vrijdag ochtend was een pijnlijke. De uitschakeling van PSV bleek dus geen droom te zijn. Voetbal wacht echter op niemand en in de avond stond alweer de volgende wedstrijd op het programma. Daar moest nog wel even 680 kilometer voor gereden worden, dus kon het kilometer vreten weer beginnen.

Onderweg ging het vooral over het echec van een dag eerder, maar hoe dichter we de Sloveense grens benaderde, hoe meer het voetbal naar de achtergrond verdween. De Sloveense natuur en Oostenrijkse bergen lieten het voetbal naar de achtergrond verdwijnen, maar zodra Linz op de verkeersborden scheen werd de knop weer omgezet.

Z’n 7 uur na ons vertrek arriveerden we in Linz, waar het B&B nog met een siësta bezig was. Dat gaf ons de kans om in het centrum een traditionele ‘Wiener’ schnitzel van het kalf te eten en smaken dat deed hij. Tijd voor een terrasje hadden we echter niet meer, want de 2e divisie in Oostenrijk trapt al af op supporters onvriendelijke tijdstip van 18:30.

Plaats van handeling was het Linzer Stadion, omdat het eigen stadion van BW Linz niet aan de veiligheidseisen van de 2e divisie voldoet. Het U-vormige stadion doet zowel dienst voor voetbal als atletiek wedstrijden en heeft aparte, maar leuke lichtmasten. Het stadion is eigenlijk veel te groot voor de club en is bovendien zeer kostbaar om te huren. Op dit moment heeft de club echter geen andere mogelijkheid, maar met 1.114 toeschouwers op een capaciteit van 25.000 zal er nooit sfeervol worden.

Bij het betreden van het stadion werden allerlei anti Red Bull liedjes gezongen, maar waarom begrepen wij in eerste instantie niet. Uiteindelijk bleek Liefering het opleidingsteam van Red Bull te zijn en speelt de club in hetzelfde tenue als Red Bull Salzburg en is ook het logo hierop gebaseerd. Gelukkig mag de club niet promoveren naar de hoogste divisie, maar door veranderde wetgeving mag dat over twee seizoenen wel en dan zal Liefering wel snel de promotie gaan maken.

De aanwezigheid van Red Bull was natuurlijk tegen het zere been van de Oostenrijkse voetballiefhebber en de sfeergroep van Linz liet dat ook geregeld weten met teksten als ‘scheiss Red Bull’. Ondertussen werd het populaire sportdrankje dan wel weer verkocht én gedronken in het stadion. Over hypocriet gesproken.

Wij hadden vooral behoefte aan doelpunten en het maakte ons dan ook niet uit aan welke kant die vielen. En die gebeden werden gehoord met liefst vijf doelpunten, al werden er persoonlijk dan weer twee gemist. Bij het eerste doelpunt was de ‘Ref’ bier aan het halen en de ander werd gemist doordat hij een appje binnen kreeg. De wedstrijd eindigde in 2-3 voor de Red Bullen en na afloop was het plan om nog het centrum van Linz in te duiken, maar de kilometers alsmede het bier van de afgelopen dagen begonnen zijn tol te eisen.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op aug 15, 2017, 08:34:46
En het laatste deel van de Kroatie trip.

05-08-017 Spvgg Unterhaching 2-2 Fortuna Koln
Alpenbauer Sportpark, 3. Bundesliga
Etappe 4/4: Linz – Unterhaching – Nederland, 1.000 km


Zaterdag stond de verdere terugreis naar Nederland op het programma, met een tussenstop in Unterhaching. Het terugkerende vakantieverkeer werd gemeden en via het regionale verkeersnetwerk van Beieren werd Unterhaching bereikt. De verst gelegen professionele voetbalclub voor De ´Ref´.
Gelegen onder de rook van München wordt Unterhaching volledig opgeslokt door de aantrekkingskracht van Bayern München. Twee seizoenen mocht de club zich meten met de grote heren in Duitsland, maar daarna zakte de club weer snel af richting de lagere divisies. Toch trekt met z´n 3.000 toeschouwers nog redelijk wat volk.

Het fileleed onderweg viel mee en daardoor kwamen wij veels te vroeg aan bij het stadion. Om de tijd te doden werd de biergarten opgezocht, maar onder de indruk waren we er niet van. Bij Unterhaching hielden ze er een rare catering op na zonder cola en normale bradwurst, maar met ´Spezi´ en een ´Weisswurst´. Niet bepaald onze favorieten en als bonus kregen we er om de haverklap een wesp bij.

Het stadion was wel weer leuk, met staantribunes achter beide doelen en zitjes op de lange zijde. Druk is het de laatste jaren niet meer geweest en ook bij deze wedstrijd bleef de grootste sta- als zittribune gesloten. Uiteindelijk kwamen er z’n 3.500 toeschouwers op de wedstrijd af, met z’n 100 uitsupporters. Een keurig aantal, gezien de lange afstand voor de bezoekers uit Keulen.

Unterhaching was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg, maar trof tot twee keer toe het aluminium. Toch was het Fortuna dat op voorsprong kwam en dat liet de gemoederen flink oplopen. Aanleiding voor alles was vermeend buitenspel, waar de grensrechter niet voor vlagde. De hoekschop als gevolg ging erin en de rapen waren gaar, waarbij de teammanager kon vertrekken.

In de 65ste leek met de 0-2 de beslissing te vallen. De omroeper probeerde echter de moed erin te houden en kon zich afgelopen seizoen nog een wedstrijd herinneren waarin Unterhaching binnen tien minuten twee keer scoorden. Dat moet beter kunnen, moeten de spelers gedacht hebben, want nog geen vijf minuten later was het alweer 2-2.

Daar bleef het ook bij en na afloop ging de blik op oneindig en werden de laatste 700 kilometers van deze trip afgelegd. Drie landen, vier wedstrijden, tien doelpunten, 3.550 kilometer en Europese uitschakeling. Zomaar wat feiten van de vier-daagse dat na twee dagen al klaar was, met dank aan Cocu en co.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op aug 17, 2017, 13:56:17
Leuke verhalen! Verslagen uit Oostenrijk (en Zwitserland) komen niet gek vaak voorbij, wel interessant om te lezen. Stadions zijn in Oostenrijk sowieso een heikel punt. LASK dat in Pasching speelt, Austria Salzburg dat een aantal wedstrijden in Vöcklabruck moest afwerken, hoge licentie-eisen waar verkapte amateurs aan moeten voldoen... af en toe is het een rommeltje.

Wel is Austria Wien een eind op weg met z'n verbouwing, gaat Wiener Neustadt er op korte termijn mee beginnen en streeft LASK 2022 na als opleveringsjaar voor een nieuw onderkomen.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op dec 06, 2017, 19:48:41
02-12-2017 Ayr United 3-2 Albion Rovers
Somerset Park, Scottish League One

Een uitnodiging van een Rangers fan voor Aberdeen – Rangers bracht me in Schotland. Op zaterdag was de keuze reuze en was de ‘Ref’ lang in dubio welke wedstrijd het zou worden. De vriendin van de Rangers fan is supporter van St. Mirren en bood me een gratis kaartje aan, alleen is dat een typisch modern LEGO-stadion. De stadions van Greenock Morton en Ayr trokken mij meer en gezien Greenock de rivaal van St. Mirren is, werd besloten om de vrede te bewaren en te kiezen voor Somerset Park.

De dag begon echter met een hoop ongemak en de dichte mist zorgde voor veel vertraging op Schiphol en verschillende vluchten werden zelfs geannuleerd. De vlucht naar Glasgow vertrok gelukkig wel, zij met twee uur vertraging. Vanaf Glasgow Airport werd samen met twee Rangers fan in een klein uur per trein naar Ayr gereisd.

Daar voegde een Ayr supporter zich aan ons gezelschap die zich afvroeg waarom een Nederlander in hemelsnaam naar een wedstrijd van Ayr kwam, terwijl het grote Celtic ook een thuiswedstrijd speelde. En daarmee kwam het grootste probleem van het Schotse voetbal direct op tafel. Wekelijks vertrekken er vanuit heinen en ver, ook uit Ayr, supportersbussen naar Ibrox of Celtic Park en wordt de lokale trots vergeten.

Het voordeel daarvan is dat de clubs verlegen zitten om toeschouwers en sponsors, waardoor clubs niet genoeg geld hebben om het stadion te renoveren. Zo ook bij Ayr United, waar elk nieuw stadionplan door een gebrek aan geld in de prullenbak belandde. Voor de liefhebber van ‘schuren’, zoals de vriendin zulke stadions noemt, een zegen en Somerset Park doet daar niet voor onder. Met een oude hoofdtribune, twee overdekte staantribunes en een terracing op de lange zijde, mag het met recht een ruwe diamant genoemd worden.

Door de vele gesprekstof werd de tijd vergeten en moesten we ons nog haasten om de aftrap te halen. De foto’s werden in snel tempo geschoten, al kon dat niet voorkomen dat de aftrap werd gemist. Gelukkig was er nog niet gescoord door de productiefste ploeg van het Verenigd Koninkrijk dit seizoen en daar zijn ze in Ayr maar al te trots op.

Wat ze minder voor elkaar hadden is het gereedschap bij de catering. De pie diende dan ook met de handen gegeten te worden. Uiteraard viel die bij de eerste hap al op de grond en hadden de meeuwen na afloop een lekkere maaltijd. Dus maar weer in de rij voor een nieuwe, waarbij ze op geniepige wijze vroegen of de eerste lekker had gesmaakt.

Ayr maakte zijn status als veel scorende ploeg waar en wist behalve twee keer de paal ook drie keer het doel te vinden. De verdediging was een stuk minder in vorm en liet zich twee keer verassen door de bezoekers. 3-2 was de eindstand en daar kon eigenlijk iedereen wel mee leven. Ayr behield de koppositie en het laag geklasseerde Albion Rovers was een afstraffing bespaard gebleven.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op dec 06, 2017, 19:51:03
03-12-2017 Aberdeen 0-3 Rangers
Pittodrie Stadium, Scottish Primiership

Op zondag stond de wedstrijd Aberdeen – Rangers op het programma en voelde het als een awayday, aangezien de ‘Ref’ met een Rangers fan de lange reis van Glasgow naar Aberdeen maakte. Om veiligheidsredenen werd de wedstrijd al om 12:30 gespeeld, maar dat deerde de uitsupporters niet om op de vroege ochtend al massaal aan het bier te gaan. Onderweg passeerden we dan ook de ene na de andere supportersbus die langs de weg stond om een pi(t)s-stop te maken. 

In de buurt van Aberdeen werd bovendien elk voertuig die aan ‘Rangers’ gelieerd kon worden aan de kant gezet voor inspectie. Gelukkig hadden wij met twee vrouwelijke medereizigers, tevens bestuurster van de auto, een uitstekende dekmantel. Terwijl zij een paar uurtjes gingen shoppen, mochten wij ons vermaken op Pittodrie.

Gelegen op een paar honderd meter van de kust heb je op een nabije grasheuvel een fantastisch uitzicht over het stadion. Met vier verschillende tribunes, twee klassieke floodlights en onoverdekte zitplaatsen is Pittodrie een mooi allegaartje. Als het aan de club ligt, is voetbal op Pittodrie binnen enkele jaren verleden tijd en verhuist de club naar een zielloos stadion buiten de stad. 

Rond het stadion heerste er een gespannen sfeer en waren de gele fluoriderende hesjes met ‘police’ in grote aantallen aanwezig. Mijn Rangers vriend was ook redelijk zenuwachtig, aangezien we kaartjes voor het thuisvak hadden en de supporters van Aberdeen de blauwe uit Glasgow niet zo lief vinden. Onze reputatie als potentiele hooligans sneuvelde echter toen de politie bij de turnstiles twee teddyberen (voor de vriendin en hond) uit de tas haalde en met een ‘I didn’t expect that’ reageerde.

Onze plekken bevonden zich op de scheidslijn van het thuis- en uitvak met daartussen een legertje aan politie agenten en stewards. De scheldkanonnades en gebaren tijdens de warming-up bleken slechts een voorbode voor de wedstrijd te zijn. Vooral de opmerkingen over het recente faillissement van Rangers en de heroprichting als ‘Sevco’ waren populair. Een dame voor mij was ook niet zo gecharmeerd van de Rangers fans en liet dat regelmatig weten, waarbij het ‘you fucking toothless pricks’ haar favoriet was. 

Mikpunt van alle haat was Ryan Jack. Als een echte Aberdonian doorliep hij de gehele jeugdopleiding, was hij twee seizoenen aanvoerder en speelde hij 205 wedstrijden voor de lokale trots. Afgelopen zomer vertrok hij naar aartsrivaal Rangers en toen Jack verklaarde dat hij al zijn hele leven een Rangers fan was, werd hij staatsvijand nummer één van Aberdeen.

Elk balcontact werd begeleid met een ‘boee’ en hoe langer hij aan de bal was, hoe meer gebaren en speeksel er bij kwamen. De Rangers fans naaide de boel nog een beetje op door ‘Ryan Jack he is one of our own’ te zingen. Al het muzikale gezang werd bovendien begeleid met een constante stroom van muntjes over en weer. Alsof ze beide kampen het hele jaar het kleingeld hadden gespaard.

Groot was dan ook de blijdschap toen uitgerekend Ryan Jack in de 56ste minuut met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Daarbij werden we overlopen door een tsunami van ‘sheepshaggers’ die op weg waren naar het uitvak. Veel reden tot juichen hadden ze echter niet, een paar minuten later verdubbelde Rangers de voorsprong naar 0-2 en leek de wedstrijd gespeeld.

Nog geen minuut later scoorde Aberdeen de aansluitingstreffer en volgde opnieuw een stormloop naar de ‘huns’. Ditmaal waren we beter voorbereid en bleven wij op de been. Ondanks een spannend slot, waar mijn vriend zijn zenuwen lastig in bedwang kon houden, bleef het bij 1-2 en nam Rangers het stokje over van Aberdeen als achtervolger van aanstaand kampioen Celtic.

In een buurtwinkel werd nog wat proviand ingeslagen en daar verontschuldigde de baliemedewerkster zich voor het verlies tegen het ‘scum’ uit Glasgow. Nog even bleef mijn maat in zijn rol als Aberdonian, om eenmaal in de auto zijn blijdschap te vertonen. Het was een gedenkwaardige wedstrijd geworden, al is elk bezoek aan Pittodrie de moeite waard.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: hgrm op dec 06, 2017, 20:32:49
Ayr is zeker één van de mooiste stadions van het UK. En in de zuidwesthoek van Schotland zijn er nog wel meer te vinden: Palmerston Park van Queen of the South en Cappielow Park van Greenock Morton zijn ook zeker de moeite waard.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op dec 06, 2017, 21:13:54
Absoluut! Volgend seizoen ga ik zeker weer een keertje naar Schotland!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op dec 11, 2017, 17:23:17
Rond het stadion heerste er een gespannen sfeer en waren de gele fluoriderende hesjes met ‘police’ in grote aantallen aanwezig. Mijn Rangers vriend was ook redelijk zenuwachtig, aangezien we kaartjes voor het thuisvak hadden en de supporters van Aberdeen de blauwe uit Glasgow niet zo lief vinden. Onze reputatie als potentiele hooligans sneuvelde echter toen de politie bij de turnstiles twee teddyberen (voor de vriendin en hond) uit de tas haalde en met een ‘I didn’t expect that’ reageerde.

Haha, dat moet ik onthouden mocht ik in een soortgelijke situatie zitten.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op dec 13, 2017, 12:54:54
Haha, dat moet ik onthouden mocht ik in een soortgelijke situatie zitten.

Heb jij ook altijd twee knuffels bij je dan? ;)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Jehoentelaar op dec 13, 2017, 15:03:29
Dat niet, maar daar kan natuurlijk altijd voor gezorgd worden. :-)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op dec 15, 2017, 09:47:27
Dat niet, maar daar kan natuurlijk altijd voor gezorgd worden. :-)
Zorg er wel voor dat je de tas niet uit het oog verliest, zomaar een tip uit ervaring :)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 13, 2018, 20:53:19
10-03-2018 Cremonese 1-1 Cittadella
Stadio Giovanni Zini, Serie B

Hoewel de ‘Ref’ al jaren aan zichzelf een Italië trip beloofde, kwam dat er steeds niet van. Met de aanstaande verbouwing van het Bologna stadion, moest de daad bij het woord gevoegd worden. Waar de wedstrijden voor de Serie A ruim op tijd werden gepubliceerd, lieten de overige competities op zich wachten. Twee weken vooraf werden ze dan eindelijk bekend en was op zaterdag een ‘dubbel’ met Cremonese en de Verona derby mogelijk.

De reis naar Cremona verliep voorspoedig, waardoor we zelfs genoeg tijd hadden om de grote kathedraal te vincken en een bak spaghetti te eten. Daar kwamen we echter niet voor en dus trokken we richting stadion. Z’n 1,5 uur voor de aftrap was het er nog bijna uitgestorven en leek Cremonese niet te leven in de stad. Daar bleken we ongelijk in te krijgen, al zullen de sportieve prestaties de afgelopen decennia geen goed gedaan hebben aan de support.

In de jaren ’80 steeg Cremonese vanuit de regionale klassen naar de Serie A. Het was een succesverhaal dat z’n 15 jaar zou duren,  waarna het verval zich even hard aantekende met een back-to-back degradatie als gevolg. Na tien jaar absentie keerde Cremonese dit seizoen terug in de Serie B en hinkt het tegen de play-offs aan. Met Cittadella die strijd voor rechtstreekse promotie naar de Serie A was het voor beiden een belangrijk duel.

Het Stadio Giovanni Zini bleek in 2017 een upgrade te hebben gekregen, waarbij de lange zijde en de fanatieke ‘curva’ van een dak zijn voorzien. Ook met die verbouwing, bleef het een erg leuk Italiaans stadionnetje. De hoofdzijde kende zelfs drie verschillende tribunes en had bovendien met de torenspits van de kathedraal een fenomenaal uitzicht. Behalve de pluspunten voor het stadion, kreeg Cremonese die ook voor gastvrijheid. Ondanks dat we kaartjes hadden voor de lange zijde, mochten we vooraf een kijkje nemen op de hoofdtribune en de fanatieke curva.

Terwijl we ons aan het vergapen waren aan het mooie uitzicht op de hoofdtribune met daarachter woonhuizen en de torenspits van de kathedraal liep het stadion redelijk vol. De spelersopkomst stond het teken van de overleden Astori, die zelfs een seizoen uitkwamen voor Cremonese. Onze voorbuurman bleek de betekenis van een minuut stilte niet geheel te begrijpen en besloot zijn telefoon op te nemen om te vertellen dat hij in een minuut stilte zat. Doe dat dan een minuut later zou je denken.

De Cremonese ultra’s bleken veel fanatieker te zijn dan gedacht, al werden ze ook geholpen door de werklust van hun ploeg. De thuisploeg was veel sterker en kreeg met twee strafschoppen daar de beloning voor. Waar de eerste niet werd verzilverd, gebeurde dat bij de 2e wel. Na rust waren de rollen omgedraaid en maakte Cittadella gelijk.

In de slotfase probeerde Cremonese een doelpunt te forceren, terwijl de bezoekers voor één punt gingen. Gescoord werd er niet meer en zo eindigde een leuke en sfeervolle wedstrijd in een gelijkspel, waarbij een compliment voor de arbiter toch wel op zijn plaats is. Daarmee eindigde het bliksembezoek aan Cremona en trokken we door naar Verona.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour (https://www.facebook.com/refontour)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 23, 2018, 19:32:47
Helaas, vergeet ik nog wel eens de verslagen hier te kopiëren als ik ze op Facebook heb geplaatst. De achterstand ga ik echter niet meer inhalen.

13-04-2018 Tubize 0-1 Union St. Gilles
Stade Leburton, Nacompetitie 1B / 1e amateurs (België)

Vanwege de bizarre competitiestructuur in de 2e klasse van België, krijgt de degradatiestrijd een rare wending. Nummers 5 t/m 8 spelen in een thuis- en uitduel tegen elkaar, waarbij de behaalde punten in de competitie gehalveerd én meegenomen worden. Tubize pakte 23 punten en begon dus met 11,5 punten aan de competitie, twee punten achter op naaste concurrent Westerlo.

Bij de heenronde was Westerlo de ploeg in vorm en pakte liefst 7 punten, terwijl Union St. Gilles met één punt opeens in degradatienood kwam. De 4e ronde zou beslissend kunnen zijn, waarbij Union op bezoek ging bij Tubize. Het verschil tussen beide clubs was 3,5 punt en dus kon Union het lot van Tubize beslechten.

Na de laatste fusie in 1990 met een andere club uit Tubeke, klom de club gestaag op de voetbalpiramide en promoveerde in 2003 naar het betaald voetbal. Vijf jaar later promoveerde Tubeke zelfs naar de elite van het Belgische voetbal, al duurde dat avontuur slechts één seizoen.

Om toch de aansluiting naar de eerste klasse te vinden, ging de club in 2014 in zee met een Zuid-Koreaans bedrijf. Behalve de clubwebsite in het Koreaans, leverde het sportief weinig op. Afgelopen seizoen werden de playdowns eenvoudig overleeft, maar dit seizoen dreigt degradatie uit het betaald voetbal. Het niveau waar de club sinds 2003 actief was.

Sinds de herindeling van het Belgische voetbal is Tubeke echter wel het lachertje van het land. De club heeft verreweg de laagste toeschouwersaantallen en maar weinig man kan het stadionnetje waarderen. Het is dan ook een mengelmoes van steigermateriaal, veel te grote zittribune achter het doel, een mini staantribune en een degelijke hoofdtribune. Voordeel is wel, dat kaarten gewoon aan de deur gekocht konden worden.

Z’n uur voor de wedstrijd werd het stadion bereikt en kon De ‘Ref’ op z’n gemak een rondje maken. Duidelijk was wel dat de Brusselse supporters in grote getalen hun club achterna waren gereisd voor het cruciale onderonsje. Daarbij moesten de supporters die per bus waren afgereisd voor een grasheuvel afdalen naar de ingang van het bezoekersvak, dat kan ook alleen in België.

Vooraf merkte je toch wel dat de wedstrijd leefde, getuige de grote opkomst van 2.600 supporters en de sfeeractie bij opkomst. Bij winst was Tubeke weer helemaal in de race, terwijl een gelijkspel uitstel van executie was en verlies definitief het einde betekende.

Tubeke begon dan ook sterk aan de wedstrijd, maar toch was het scheidsrechter van Driessche die de hoofdrol op zich eiste. Nog binnen de minuut was de eerste, onnodige, gele kaart al gegeven en dat ging de hele wedstrijd door. In totaal vielen er 12 gelen en één rode (2x geel), waarbij de helft onnodig was en hij nog twee donkerrode kaarten weer mistte. Bovendien kreeg de Tubeke trainer liefst drie waarschuwing, maar hoefde hij er niet af. Kortom, het was zeer vermakelijk langs de lijn.

Tubeke overklaste Union volledig, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Twee keer werd er zelfs voor open doel vanaf vijf meter gemist. Diep in de 2e helft trok de voetbalwet in werking en nam Union, Tubeke stond inmiddels met 10, met het éérste schot op doel de leiding. De supporters liepen al teleurgesteld naar huis, totdat de scheidsrechter in de 94ste minuut een penalty aan Tubeke toekende.

De hoop kwam terug en voor een enkeling werd de spanning teveel. Terwijl de Tubeke goalie van spanning de uitwerking niet durfde te bekijken, was het de keep van Union die de matchwinner werd door de zwak ingeschoten (lees: recht door het midden) te pakken en daarmee het lot van Tubeke verzegelde.

Terwijl de spelers van Tubeke ter aarde stortte, was er bij het Union kamp dolle vreugde. Zij stelde lijfsbehoud veilig en dat wilden ze weten ook. De thuisfans voerden een bekende act op door heel boos te doen, maar na het verkrijgen van een shirtje de spelers toch weer te omarmen. Voor hun rest een terugkeer naar de 1ste amateurs, tenzij Lierse bot vangt bij de licentiecommissie. In dat geval blijft Tubeke namelijk gehandhaafd en dus is de KNVB niet de enige voetbalbond die er een potje van maakt.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op jan 30, 2019, 10:51:26
Mijn Facebook pagina heeft z'n zes maanden op de intensive care gelegen, maar maakt voorzichtig zijn comeback. Hele verslagen is (te) veel werk gebleken en beperk het nu tot een beknopte intro en foto's.

Gisteren de foto's geplaats van Cowdenbeath - Rangers (afgelast) & Luton Town 4-0 Peterborough United.

https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 21, 2019, 17:48:54
Proloog

Met een vakantie naar Zuid-Amerika (Argentinië, Uruguay en Brazilië) mocht een voetbalwedstrijd niet ontbreken. Over het aantal, liepen de meningen nogal uiteen. Na maandenlange onderhandelingen werd er, in tegenstelling tot het VK, wél een akkoord gesloten op zes wedstrijden mét een extra paraaf voor een paar extra wedstrijden als het schema het toeliet.

Waar we in Nederland nog wel eens klagen over de vrijdagavond, vroege zaterdag of late zondag, maken ze er in Argentinië een kunst van om wedstrijden zoveel mogelijk te spreiden. Daarnaast is zowat de helft van alle Argentijnse clubs afkomstig uit Buenos Aires en daardoor wordt er elke dag wel een gevoetbald in de hoofdstad en kun je in het weekend gemakkelijk een ‘dubbel’ doen. Dat zat er voor mij deze keer niet in en beperkte ik me tot een incidenteel bezoek.

En voor de niet Argentinië kenners, even een korte uitleg over de competitie opzet. De Argentijnen lijken niet te kunnen kiezen tussen de verschillende competitie opzetten die er gehanteerd worden in de wereld.   Zo hanteren verschillende Zuid-Amerikaanse landen een systeem is er een met twee kampioenen per jaar (winnaar van de heenronde en winnaar van de terugronde). In verschillende periodes hebben ze dat ook in Argentinië gehanteerd en in 2012 voor het laatst.

Sindsdien is Argentinië overgeschakeld op het Europese systeem en hebben ze in de afgelopen 5 jaar wel drie verschillende formats gehad. Inmiddels lijkt er consensus over de Primera Division te bestaan. Deze bestaat in de toekomst uit 20 teams met een heen- én terugronde. Dit seizoen zijn er nog 26 teams actief en wordt er slechts één ronde gespeeld (dus 25 wedstrijden in totaal). Elk seizoen degraderen er vier teams (op basis van de resultaten van de laatste drie seizoenen) en promoveren er twee. Kortom, over drie seizoenen zijn er nog 20 teams over. 

02-03-2019 River Plate 4-2 Newell’s Old Boys
El Monumental, Primera Division
Ondanks de grote populariteit van River Plate is het, i.t.t. Boca Juniors, wel gewoon mogelijk om direct via de club aan kaarten te komen. Sterker nog, twee weken voor de wedstrijd kon je online een kaartje bestellen. Als moest je deze wel vóór de wedstrijddag omwisselen bij het stadion. Daarbij werd direct van de mogelijkheid gebruik gemaakt om het stadion van binnen te bezichtigen.

Met de aftrap om 21:30 was het al donker toen wij z’n 1,5 uur voor de aftrap bij het stadion aankwamen en was de omgeving compleet veranderd ten opzichte van de dag ervoor met overal politie en strenge controles. Sinds dit seizoen wordt er een ‘100%’ ID check uitgevoerd, waarbij het ID nummer in een computer systeem wordt nagetrokken of deze geen crimineel voetbal verleden heeft. Buitenlanders mogen doorlopen, maar ontkomen niet aan de fouilleersessies die de ene keer door stewards en de andere keer door de politie wordt uitgevoerd.

Zonder problemen bereikten was onze ingang en liepen we de 2e ring op. Zowel van binnen als buiten mag het El Monumental er zijn. Het volledig ronde stadion is volledig onoverdekt. Anders dan bij de gewone stadions, is de eerste ring bedekt met ‘luxe’ stoeltjes incl. arm leuningen en zijn de staantribune te vinden op de 2e ring achter beide doelen. En natuurlijk is El Monumental het decor geweest van een WK finale, iets waar slechts 19 andere stadions ter wereld mee mogen pronken.

Sinds de ‘rellen’ rond de Copa Libertadores finale zijn de Barra Bravas niet meer welkom en dat had z’n invloed op de sfeer. Van de chaotische taferelen die je op filmpjes weleens voorbij ziet komen was dan ook geen sprake. Qua wedstrijdbeleving zat het wel goed en liep het aantal decibellen in gelijke trend met het scoreverloop.

River Plate was de betere ploeg en kwam eigenlijk geen moment in de problemen en trof vier keer het net. Tegenstander Newell’s Old Boys kwam twee tot scoren, wat zorgde voor een aparte sfeer in het stadion. Zonder uitfans (dat verbod is al even actief) en Barra Bravas werd het muisstil, op een paar puta’s na dan. Het is de Engelse variant op het woord fuck en wordt in elke zin minstens 3x gebruikt als ze ergens ontevreden over zijn.

Na afloop vonden we al snel een taxi die meende een Max én Jos Verstappen in één te zijn. Met 100 kilometer op de teller zoefde hij door de stad en had die tussendoor ook nog tijd om met zijn weggebruikers te ruziën. Daarmee was de taxirit het spannendste van de hele avond en kwamen we tot de snelle conclusie dat het qua veiligheid wel prima was rond de stadions.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 22, 2019, 18:21:47
03-03-2019 Racing Club 1-0 Estudanties
El Cilindro, Primera Division
In Argentinië loopt de competitie al op z’n eind en waren er nog 5 speelrondes te spelen. Racing Club staat bovenaan en kan de titel al ruiken. Desondanks was dat voor de club geen aanleiding om de kaartverkoop vroeg te starten en begon men pas drie dagen van te voren met de verkoop. Gelukkig wel online en ditmaal konden de kaartjes op de wedstrijddag opgehaald worden, wel zo makkelijk.

Een Engelse vinck vriend, die toevalligerwijs ook in Argentinië was, kende via via een Racing fan en daarmee zouden we voor de wedstrijd optrekken. Het stadion van Racing ligt officieel niet in de stad Buenos Aires, maar in de gelijknamige provincie en moet haar territorium delen met Independiente. Men zal hier de lucht foto’s wel kennen hoe dicht de stadions bij elkaar liggen en om onze kaarten op te halen, passeerden we het stadion van Independiente.

Racing Club wordt beschouwd als de 4e club van de ‘stad’ en dankt haar status vooral aan het verleden. Liefst zeventien keer werd de club landskampioen, al is het sinds 1966 nog slechts twee keer voorgekomen en is iedereen dus in de ban van het kampioenschap. Zo ook onze Argentijnse ‘vriend’ die ons een mooie inkijk gaf in het Argentijnse voetbal en hun beleving. Met een uitverkocht stadion beloofde hij dat de sfeer wel goed zou zijn en daar bleek niets aan gelogen.

El Cilindro is, zoals de bijnaam al vermoed, volledig rond waarbij de tribunes op de korte zijde zowat letterlijk op de doellijn liggen. Wij namen plaats op de lange zijde, waarbij je zelf een plekje mocht uitkiezen. Zoals gebruikelijk was het uitvak gevuld met Racing supporters die letterlijk hun leven waagden, door aan de achterkant van de tribunes over het hek te klimmen om een plekje op de lange zijde te bemachtigen.

Bij de aftrap was het stadion helemaal volgelopen en kwam je drie paar ogen te kort om alles te volgen. Op het beton voor de eerste ring waren de kinderen hun eigen wedstrijd aan het spelen, liepen er twee honden rond die zo nu en dan de bal wisten af te pakken en stonden de fans hun ploeg passioneel aan te moedigen. Zelfs op de lange zijde op de 2e ring stonden ze mee te zingen en te springen. Waar de sfeer een dag eerder tegen viel, werden de verwachtingen hier volledig overtroffen.

Racing kwam in de eerste helft terecht op voorsprong, maar raakte in de 2e helft verlamd van de zenuwen. Geen bal kwam meer netjes in de voeten en met de minuut werd het spel rommeliger. Estudanties uit La Plata kon er nauwelijks van profiteren en was zo mogelijk nóg slechter. Racing mocht dus drie punten bijschrijven en dat wilden ze weten ook. Met nog vier speelrondes te gaan, komt de titel steeds dichter bij.

Foto's: www.facebook.com/refontour (http://www.facebook.com/refontour)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ksclgiov282 op mrt 25, 2019, 00:32:23
Lijkt me super ervaring, wow! Leuk verslag, ditto fotos.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ricodejong4 op mrt 25, 2019, 09:28:25
Leuke verslagen. Bij het zien van de foto's toch wat meer motivatie gekregen om geld opzij te zetten ook ooit een vergelijkbare trip te plannen.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 25, 2019, 19:46:21
Dank voor de complimenten :)

04-03-2019 Banfield 1-2 Atlético Tucumán
Carnavals maandag en dinsdag betekent in Argentinië een officiële vrije dag en werd afgetrapt er om 17:10 in Banfield. ‘Toevallig’ was het maandag kwakkelend weer en beperkte we ons tot het bezoeken van een paar museums. In de middag ontstond er een gat dat mooi ingevuld kon worden met een potje voetbal voor mij en Netflix voor de vriendin.

Opnieuw ging de taxirit naar de provincie Buenos Aires, waar Banfield officieel als een zelfstandige stad te boek staat. Met 220.000 inwoners is het vergelijkbaar met Eindhoven. De enige prijs op de erelijst is het Apertura kampioenschap van 2009, de winterkampioen, dat in Argentinië toen een officiële betekenis had én nog steeds gebruikelijk is in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Destijds werden er elk seizoen twee kampioensbekers uitgereikt, één aan de kampioen van de 1ste seizoenshelft en één aan de kampioen van de 2e seizoenshelft.

Een uur voor de aftrap werden we afgezet bij het stadion en was het er nog vrij rustig. De grote politie macht zoals we die zagen bij Racing en River ontbrak en slechts een handjevol agenten keek toe. Dit keer dan wel gewapend met een shotgun én herdershonden. Aan de kassa kochten we voor 500 Peso’s, omgerekend z’n €8-9 Euro en kregen we drie biljetten uitgereikt. Het nut snap ik er nog steeds niet van, want enkel de bovenste werd gecontroleerd bij de ingang naar het stadion.

Het stadion van Banfield was er een naar mijn hart. Tribunes dicht op het veld met staanplekken op beide korte zijdes en een lange zijde. De hoofdtribune was een dubbeldekker en voorzien van een kleine overkapping. Vanaf de 2e ring kon je bovendien de skyline van Buenos Aires zien liggen, wat voor extra bonuspunten zorgde. De steilheid van één staantribune achter het doel was opvallend en het is onbegrijpelijk dat deze door de veiligheidskeuring is gekomen.

Naar schatting waren er z’n 10.000 supporters, waarvan het merendeel op de staantribunes had plaatsgenomen. De Barra Bravas van Banfield bleek een kleine groep te zijn en kregen nauwelijks ‘hun’ gereserveerde vak gevuld. Gelukkig viel dat dankzij de vele banieren en doeken niet erg op.

Banfield was de bovenliggende partij, maar had het geluk niet aan haar zijde. In de eerste helft werd twee keer de paal geraakt en het waren dan ook de bezoekers die via de elf meter stip op voorsprong kwamen. In de 2e helft werd die voorsprong uitgebreid en leek de wedstrijd gespeeld. In de slotfase scoorde Banfield te aansluitingstreffer, waarna er nog een paar spannende minuten volgde. Het leidde niet meer tot een verandering in de score en daarmee ging Tucumán met drie gelukkige punten naar huis. 

Foto's: www.facebook.com/refontour (http://www.facebook.com/refontour)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Olav op mrt 26, 2019, 08:46:44
Heel vet Nort! Ik vind het ook een geweldig stadion. Ook leuk om eens te lezen over clubs die minder frequent worden bezocht.

Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 26, 2019, 21:21:38
07-03-2019 Huracan 0-1 Cruzeiro
Estadio Tomás Adolfo Ducó, Copa Libertadores

Op donderdag stond de 4e wedstrijd van de vakantie op het programma én de eerste om de strijd voor de Copa Libertadores met Cruzeiro uit Brazilië als tegenstander. Om aan een kaartje te geraken, waren we eerder in de week al naar het kantoor van Huracan gegaan om ons ‘socio’ als te registeren zónder de noodzaak om maandelijks een x-bedrag te betalen. Dat verliep overigens erg moeizaam, gezien niemand Engels sprak en wij nauwelijks de Spaanse taal machtig waren. Na drie keer van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, liep er gelukkig iemand binnen die beide talen sprak en hadden we vijf minuten later twee gepersonaliseerde kaarten in ons bezit.

Voordat we weer terugkeerde naar het toeristische gedeelte, maakten we alvast een rondje om het stadion. De buitenkant van het stadion zag er echt fenomenaal uit met een mooie mix van bakstenen aan de onderkant en beton erboven. De hoofdingang zag er uit als een chique museum óf hotel, waarbij de vergelijking met Highbury snel is gelegd. Voor de binnenkant moesten we nog een paar dagen wachten, al was de nieuwsgierigheid wel gewekt.

Een half uur voor de wedstrijd arriveerden we weer bij het stadion en was er een grote politie macht op de been om de supporters van beide clubs van elkaar te scheiden. Bij wedstrijden om de Copa Libertadores eist de CONMEBOL namelijk dat er uitsupporters worden toegelaten. Na de gebruikelijke controles betraden we het stadion en bleken de foto’s én verhalen over het stadion niet gelogen. De prachtige terracing mét clublogo én naam, de sciense-fiction achtige toren en bakstenen stoeltjes maakten het tot een geheel.

De dreigende regen én onweerswolken rondom het stadion zorgde voor mooie foto’s. De vriendin was er minder blij mee en zag een herhaling van Estoril opdoemen, mede door opnieuw het gebrek aan een dak. Haar angst, leek ongegrond toen de donkeren wolken over waaiden. Leek, want tien minuten voor de aftrap brak de wolk open en kwam er geen einde aan.

Het zorgde voor een tweestrijd bij de aanwezigen, binnen schuilen en wachten tot de regen over is of in de regen je club toch maar aanmoedigen. De vriendin koos voor een droog pak, terwijl ik toch maar de wedstrijd besloot te kijken. Al dook ik zo nu en dan naar binnen. De regen was er een van het tropische soort, waarbij je na vijf minuten al volledig doorweekt was. Zo nu en dan lichtte de hemel op en hoorde je het donder op de stad klapperen. De telling stopte bij 12 seconde en de scheidsrechter van dienst zag dan ook geen reden om de wedstrijd te staken.

In de openingsfase was er van voetbal nog enigszins sprake en waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Met de minuut begon de bal minder te rollen en veranderde het in een waterballet, waar beide ploegen maar slecht mee om wisten te gaan. Het treffendste voorbeeld, was een dieptepass die normaliter veels te hard was, maar nu in een plas bleef liggen. De spits van Huracan leek er optimaal van te profiteren, omspeelde de keeper en schoof de bal richting doel. Uiteraard kwam deze al ver voor de doellijn in een plas te liggen en smoorde de kans in het water.

Tot overmaat van ramp gingen in de 2e helft ook nog eens de sproeiers aan en was het feest compleet. De scheidsrechter had overduidelijk geen zin om op vrijdag het restant uit te spelen en liet gewoon lekker doorvoetballen, met negen gele kaarten als resultaat. Terwijl de vriendin zich twee uur had verveeld in de catacombe, maar daardoor wél droog was, liep ik als een verzopen kat te zoeken naar een taxi. En dat was nog niet zo makkelijk, want sommige chauffeurs dachten een slaatje uit het weer te slaan en vroegen het zes dubbele tarief. Gelukkig zijn er ook altijd nog eerlijke mensen op de wereld en konden we even later alsnog in een warme en droge taxi stappen. De volgende keer toch maar voor de zekerheid een poncho meenemen als het weerbericht een ‘mogelijke bui in de avond’ voorspeld

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Saltacampos op mrt 27, 2019, 17:17:38
Huracan is zo te zien absolute top, fantastisch stadion, prachtige clubnaam.
Thnx for sharing.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ksclgiov282 op mrt 27, 2019, 22:16:16
Schitterrend alweer!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 28, 2019, 19:34:21
Wederom dank voor de complimenten. Inmiddels aanbeland bij de 5e wedstrijd...

08-03-2019 Lanus 1-1 San Martin
Estadio Ciudad de Lanús, Superliga Argentina

Voor de 5e wedstrijd zouden we opnieuw afreizen naar de provincie Buenos Aires in het district Lanus. Zowel qua geografische- als demografische gegevens is de stad Lanus én de stad Banfield vergelijkbaar met elkaar en het is dan ook niet gek dat beide clubs elkaars rivalen zijn. Waar Banfield één keer tot Argentijns kampioen werd uitgeroepen, behaalde Lanus die eer tweemaal. Bovendien bereikte het in 2017 zelfs de finale van de Copa Libertadores en had zich in een illuster lijstje kunnen scharen, door als 8ste Argentijnse club de Copa Libertadores te winnen. De eer ging echter naar Gremio en daarmee blijft Lanus min of meer in de anonimiteit van, in ieder geval, de Europese voetbalfans.

Een beetje ongewis vertrokken we ruim een uur voor de aftrap met de taxi richting het stadion. Volgens Google Maps was het z’n 30 minuten rijden en hadden we mooi rustig de tijd om een kaartje te kopen en wat te drinken/eten. Dachten we. Een, enigszins, spontane massa demonstratie voor het legaliseren van abortus bracht letterlijk duizenden en duizenden vrouwen de straat op. Daarmee kwam het verkeer in de binnenstad tot een standstil en leek niemand zich raad met de situatie. In tien minuten tijd waren we letterlijk nog geen auto lengte opgeschoten en moesten we overschakelen op een niet bestaand plan-B.

Met het openbaar vervoer dat over de weg gaat, was er maar één optie. Per benenwagen het centrum overbruggen en hopen dat de demonstraties een keer ophouden. Dat plan werd in werking gezet en om de aftrap nog te halen, besloten we maar te gaan joggen. Met af en toe de demonstrerende vrouwen als obstakels.

Na een kleine 2 kilometer passeerde wij de laatste demonstratiestraat en leek de kust voor het verkeer weer veilig. Snel werd er weer een taxi ingesprongen, die maar al te blij was om een ritje naar het zuiden te mogen maken. Uiteindelijk kwamen wij toch mooi op tijd aan bij het stadion en hadden we vooral behoefte aan een grote beker cola.

Het stadion van Lanus was een leuke mix van oud én nieuw door elkaar. Zo hadden de Barra Bravas een overdekte staantribune, was er een kleine overdekte zittribune en een nieuw geopende grote zittribune eveneens met dak. Het geheel werd afgesloten met een onoverdekte staantribune die vanavond leeg zou blijven.

Voor de rest zagen we dezelfde taferelen als bij eerdere wedstrijden. Voetballende kinderen, zwaar bewapende agenten, een domino aan gele kaarten en natuurlijk fanatieke supporters. Al hadden ze weinig reden om blij te zijn. Het voetbal was niet om aan te zien en de bezoekers, die strijden tegen degradatie, stonden lang op voorsprong. Pas in blessuretijd maakte Lanus gelijk en daar schoot San Martin vrij weinig mee op.

Bij een laatste vrije trap voor San Martin werd alles en iedereen meegestuurd, maar besloot de scheidsrechter opeens voor het einde te fluiten. Het leidde tot een ware omsingeling van de scheids en alles en iedereen bij San Martin was over de rode. Ondanks veel misbaar, duw- en trekwerk volgden er geen gele of rode kaarten. Opmerkelijk.

Inmiddels was de avond over Lanus gevallen en wilden we niet te lang blijven hangen. Daar dachten de Uber chauffeurs anders over en lieten ons tot drie keer toe staan. Terwijl de politie het stadion inmiddels ook al had verlaten, stonden wij nog in het donker te wachten op een taxi. Niet de prettigste situatie, maar gelukkig kwam de 4e chauffeur wel opdagen en bracht ons veilig naar het hotel.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Vinnn op mrt 29, 2019, 08:19:37
Heb echt met veel plezier deze stukjes gelezen!
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op mrt 29, 2019, 19:10:24
Dank, maar we gaan nog even door :)

09-03-2019 Boca Juniors 3-0 San Lorenzo
El Bombonera, Superliga Argentina

De wedstrijd waar op voorhand misschien wel het meest naar uitgekeken werd, was toch wel Boca Juniors. El Bombonera en Boca Juniors zijn een soort legendes geworden, waarbij iedereen superlatieven te kort komt om de ervaring te beschrijven. In tegenstelling tot de andere clubs in Argentinië, verkoopt Boca alleen kaarten aan socio’s en is de wachtlijst om socio te worden inmiddels opgelopen tot z’n 15 jaar.

Dat dwingt je als voetbaltoerist al snel in de handen van ticketingbureau’s die het afzetten van voetballiefhebbers tot hun beroep hebben gemaakt. Andere opties waren er wel, maar volgens de verhalen kan het er soms ‘dodgy’ aan toe gaan én daar had ik geen zin in. Zekerheid kost wél een prijs, $190 per stuk. Bizar veel geld, voor een voetbalwedstrijd die 90 minuten duurt.

Waar Boca Juniors als een mythe geldt op voetbalgebied, geldt hetzelfde voor de wijk La Boca. Op internet wordt overal gewaarschuwd om ’s avonds vooral niet naar La Boca te gaan en ook een individuele wandeltocht wordt sterk afgeraden. Echter struikel je overdag in het centrum van de wijk over de toeristen en zijn er eigenlijk helemaal geen voorbeelden van beroofde toeristen in de nachtelijke uren.

El Bombonera ligt drie blokken van het centrum af en torent boven de huizen uit. De geel/blauwe kleuren geeft het stadion een prachtige uitstraling. De meeste huizen tegenover het stadion zijn getransformeerd tot souvenir shops, waar zonder blikken of blozen River Plate (!) artikelen verkocht worden. De vijand der vijanden. Aan de grote rij voor een stadiontour blijkt wel dat El Bombonera populair is onder de toeristen.

Voor de prijs van $190 Dollard werd ons een uitstekende ‘booze’ met bier en hapjes beloofd. In de praktijk viel het best tegen en moest ik me vooral inhouden om twee Amerikanen van een fijne les voetbalcultuur te voorzien. Hun droom was een wedstrijd van Arsenal en Manchester United bijwonen, dan weet je wel genoeg. Gelukkig, vetrokken we op tijd naar het stadion en kregen we zoals verwacht een socio pas uitgereikt met een volledig willekeurige naam erop.

De entree was veel minder strikt dan we gewend waren in de afgelopen wedstrijden en het viel ons op dat er nauwelijks politie op de been was. Voor even ging ik als …. door het leven, al was er niemand die er naar kraaide. Onze plekken bevonden zich op de 3e ring en daar had je een prachtig overzicht op het stadion en de wijk. De steile tribunes, de businesstribune dat lijkt op een goedkoop bouwpakket van de Action, en natuurlijk de staanplaatsen achter de doelen maken het stadion tot een prachtig geheel. Anders dan verwacht kon je vrij rondlopen op de lange zijde en verplaatste ik me gedurende de wedstrijd. In Argentinië heb je gelukkig niet direct een hijgerige steward in je nek als je even plaatsneemt op de trap.

Als voorafje werd er nog een vrouwen wedstrijd van Boca Juniors afgewerkt, die voor het eerst in hun historie een wedstrijd mochten spelen in het stadion. Niemand die zich er in interesseerde en een doelpunt werd niet eens met gejuich of applaus begroet. Nadat de dames was vertrokken, kon het echte werk beginnen en bij winst bemachtigde Boca in theorie een ticket voor de Copa Libertadores van 2020, al is dat voor de fans een gewoonte én zeker geen beloning. Tegenstander San Lorenzo is de kleinste van de ‘big five’ en kent een hopeloos seizoen en is dan ook de hekkensluiter van de competitie. Desondanks hoeft het niet te vrezen voor degradatie, omdat in Argentinië de degradant wordt bepaald op de prestaties van de laatste drie seizoenen.

Qua sfeer was het de eerste helft timide en maakten de fans hun reputatie zeker niet waar. Na vijf minuten kwam Boca al op voorsprong en dat zorgde voor een tijdelijke sfeer explosie. De fans hadden zoveel meer in hun mars, maar dat kwam er voorlopig niet uit.  Gelukkig is er ook nog zoiets als een 2e helft en daarin werd eigenlijk alles waargemaakt. Gesteund door de vele opstootjes op het veld, kregen de fans er echt zin in en deinsde de fans achter beide doelen minutenlang op en neer.

Op het veld veranderde de wedstrijd in een ordinaire schoppartij, waarbij de doelman van San Lorenzo na een ogenschijnlijk onschuldig tikje, op advies van de assistent, met rood van het veld werd gestuurd. De tien van San Lorenzo lieten zich niet afschrikken door de rode kaart en bleven (on)gecontroleerd op zoek te gaan naar de enkels van hun tegenstander. Het leidde tot 12 gele kaarten en evenzoveel opstootjes. Tussendoor werd er ook nog gevoetbald en vond Boca Juniors nog 2x het net. Na afloop kon de schade opgemaakt worden. 3-0 in score, 5-7 in gele kaarten en 0-1 in rode kaarten. Heeft San Lorenzo toch nog iets gewonnen.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: FCT1980 op mrt 30, 2019, 08:46:20
Heb echt met veel plezier deze stukjes gelezen!

Nog steeds :)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Saltacampos op mrt 30, 2019, 22:01:38
Leuk, klein detail wel, het is "La" Bombonera en niet "El".
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: ricodejong4 op apr 01, 2019, 08:49:46
Mooi verhaal weer, klinkt als een top trip.
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 01, 2019, 20:42:14
Je hebt helemaal gelijk Saltacampos! Vandaag het laatste verslag van Argentinië

10-03-2019 Independiente 1-0 Aldosivi
Estadio Libertadores de América, Superliga Argentina

Daags na Boca Juniors stond de 7e en laatste wedstrijd in Buenos Aires op het programma. Independiente was de gastheer van het kleine Aldosivi in het Estadio Libertadores de América, wat is vernoemd naar de zeven Copa Libertadores bekers die Independiente won én daarmee nog steeds de recordhouder van Zuid-Amerika is. Die successen liggen wel in ver verleden, de laatste Copa Libertadores winst dateert immers uit 1984 en in 2002 werd de club voor het laatst kampioen van Argentinië. Desondanks is Independiente een middenmoter van de ‘big five’ uit Buenos Aires.

Door de matige prestaties van Independiente zou het stadion alles behalve uitverkopen en konden we gewoon op de wedstrijddag aan de kassa een kaartje kopen. Al was het nog wel even zoeken naar het loket. Deze werden namelijk verkocht bij de lichtblauwe kassa’s van Racing(!), notabene dé rivaal van Independiente. De dame achter de kassa probeerde ons nog de duurste plekken aan te smeren, maar dat wisten we gelukkig te voorkomen en kozen we onze plek uit die de helft goedkoper was.

In hetzelfde barretje als een week eerder werd een biertje gedronken en waren de lichtblauwe shirtjes ingewisseld voor het rood van Independiente. Via El Cilindro liepen we naar het rode gedeelte van Avellaneda en bleek het stadion van binnen vele gelijkenissen te hebben met het Philips Stadion. Met als verschil dat bij PSV de hoeken zijn uitgebouwd en er skyboxen tussen de 1ste en 2e ring zijn gevestigd. Als bonus, had je vanaf de achterkant van onze tribune een mooi uitzicht op het stadion van Racing. 

Zoals verwacht liep het stadion niet vol voor de wedstrijd, al was het nog beter gevuld dan gedacht. Met de kwalificatie voor de Copa Sudamericana als doel, stormde Independiente als een orkaan over Aldosivi heen. Ondanks een karrevracht aan kansen bleef het slechts bij één doelpunt voor rust, terwijl een 4-1 tussenstand meer tot z’n recht had gedaan.

In de 2e helft kwam de klad er een beetje in en rommelde Independiente maar een beetje aan. Het gaf de bezoekers, die eveneens streden voor een plekje in de Copa Sudamericana, zowaar nog een aantal kansen. Die werden niet benut en in de blessuretijd volgde de beslissing. Terwijl rivaal Racing afstevent op de landstitel, lijken ze bij Independiente al blij te zijn met de kwalificatie voor de Copa Sudamericana.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: Nort op apr 02, 2019, 19:24:14
12-03-2019 Nacional 1-0 Mineiro
Gran Parque Central, Copa Libertadores

Op maandag werd per ferry de oversteek gemaakt naar Uruguay voor een 2-daags bezoek aan de hoofdstad. Daarbij mogen de bloemen naar de CONMEBOL om op onze 2e  avond een thuiswedstrijd voor Nacional in de Copa Libertadores in te plannen. Toevalligerwijs ook de enige officiële tegenstander van PSV buiten Europa. In de finale om de Intercontinental Cup vond de selectie van PSV het belangrijker om het nachtleven in Tokyo te verkennen in plaats van de wedstrijd serieus te nemen. Ontzettend jammer, want Eindhoven had de kleinste stad kunnen zijn die ooit club Wereldkampioen is geworden.

Een dag voor de wedstrijd werd per fiets de stad ontdekt en mocht natuurlijk een bezoek aan het Centenario stadion niet ontbreken. Het stadion dankt haar bekendheid dat de allereerste WK finale daar is afgewerkt. 89 jaar later is de vorm van het stadion onveranderd en mocht je voor een paar Dollar het stadion van binnen zien.

Drie blokken verder ligt het Gran Parque Central gelegen, dat tevens ook gebruikt werd voor het WK van 1930. Nacional geldt samen met Penarol als de topclubs van Uruguay, al was dat aan de buitenkant niet af te zien. Het zag er uit als een bouwvallig stadion zónder enige vorm van luxe. Het hoofdkwartier was een stuk indrukwekkender, waarbij in de hal z’n 100 bekers stonden uitgestald. Inclusief de Intercontinental Cup van 1988, die natuurlijk in Eindhoven had moeten staan.

Het kopen van een toegangskaart bleek daar niet te kunnen en werden we doorverwezen naar een geldkantoor verderop. Aan het loket kon daar voor €15 een toegangskaart op de lange zijde gekocht worden. De dag erop keerden wij per taxi terug naar het stadion, al moesten we het laatste gedeelte zelf ter voet afleggen. De taxi chauffeur was namelijk een verwend aanhanger van Penarol en weigerde langs het stadion te rijden.

Onze tribune bleek van binnen ook alles behalve af te zijn en via een zandpad werd de ingang bereikt. Daar lag nog meer onafgewerkt beton op ons te wachten. Van binnen zag het stadion er ook vreemd uit. Zo kende beide lange zijdes kende vijf verdiepingen met VIP boxen, waarvan de helft weer gesloten was, en was de 2e ring op de fanatieke tribune nauwelijks verlicht.

De spelersopkomst werd begeleid met een bordjes actie op onze tribune en sier- en knalvuurwerk buiten het stadion. Voor de rest was de sfeer overeenkomstig met Argentinië en waren de circa 100 aanwezige uitsupporters niet te horen. Veel reden was er ook niet toe.

De wedstrijd was vreselijk en kan in 30 seconden samengevat worden. Even leek het erop dat beide teams de hele nacht door konden gaan zónder ook maar een kans te creëren. Tien minuten voor tijd brak Nacional plots de patstelling na een onverwacht goede voorzet en afwerking. Daarmee mocht Nacional drie punten bijschrijven en lijken ze na twee wedstrijden al zeker van kwalificatie voor de laatste zestien.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/ (https://www.facebook.com/refontour/)
Titel: Re: Ref on tour
Bericht door: wekke op apr 10, 2019, 19:37:10
Eindelijk de tijd gehad om de verslagen te lezen. Wat een prachtige trip. Staat zeker ook op de bucketlist.