GroundhoppersNet

Overigen => Koffieleut => Topic gestart door: Rinus A. op apr 08, 2008, 15:54:50

Titel: Engeland, de cultuur
Bericht door: Rinus A. op apr 08, 2008, 15:54:50
Zijn er hier nog anglofielen die heerlijk kunnen verhalen over hun liefde?

Ikzelf ben eigenlijk redelijk afgekickt op Engeland en haar inwoners. Vroeger genoot ik van het ongenuanceerde beeld van deze voetbalgekke humoristen. Nu weet ik beter. Engelsen zijn veel meer dan ons bezig om ergens bij te horen, wat altijd ten koste gaat van nadenken over zaken. Dat merk je aan de absurde merken-geilheid, maar bijvoorbeeld ook in hun clubliefde. Veel vaker als je verwacht doen ze dit niet uit pure liefde/interesse, maar gewoon om ergens bij te horen. De allergrootste volgetatoeerde clubgek laat ook daar zijn interesse snel vallen als het hem niet genoeg oplevert aan aandacht en contact. De veelgeprezen banter valt ook vaak erg tegen, als je het in het nederlands zou horen zou je denken 'jah, grappig joh pipo'. Verder is de lad-cultuur uiterst vervelend, een excuus om niet volwassen enverantwoordelijk te worden. Het gevolg zien we terug in ooit mooie plekken als Amsterdam, Krakow en tijdens de voetbaltoernooien.

End of rant.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op apr 08, 2008, 16:21:15
Ik denk dat het ergens bij willen horen niet specifiek Engels is. Ook in Nederland zijn mensen kuddedieren en is voetbal de nieuwe religie.

Het type supporter op de bekende gympen en met afreuze tatoo's dat jij omschrijft als product van de "lad-cultuur", daar heb ik ook weinig mee. Ik kom het ook niet veel tegen in Engeland omdat het bezoeken van pubs niet tot mijn favoriete routines behoort. Tevens heb ik niks met hooliganisme, iets dat in Engeland toch echt beter in de hand gehouden wordt dan in Nederland en andere landen. Het gaat pas mis op het continent, als er drie eeuwen stadionverbod door de douanes glipt. Ik denk dat Engeland onterecht een ADO-reputatie heeft. Net als bij ADO is het elders vele malen erger. Zeker qua racisme.

Ik heb nog steeds erg warme gevoelens bij de oprechte voetballiefhebbers, die er nog steeds in grote getale zijn in Engeland. Zelfs in de Premier League. Ik geniet van de stijlvolle sportprogramma's op de BBC. Zij het snooker of MOTD, het heeft een authentiek Engels stempel.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Rinus A. op apr 08, 2008, 16:50:03
Ik gaf aan dat het óók bij hen geldt, aangezien we nog weleens het beeld willen hebben dat men in Engeland allemaal pure liefhebbers/clubgekken zijn. Als je er genoeg tussen hebt gezeten, blijkt dat het gewoon een gebrek aan individualisme is, van een niveautje hoger dan het vasteland.

Over het geweld ben ik het niet helemaal eens. Juist die lad-cultuur (geen hooligans, maar gewoon 'gezonde stoere mannen') zorgt ervoor dat de engelsen op het continent zo vervelend zijn. Echte idioten heb je overal, maar de engelsen hebben daarnaast deze hele stam van mannen die opgegroeid zijn met de gedachte dat je bier moet drinken en hard moet schreeuwen om iets te zijn. Andere europeanen kennen niet die pub-cultuur en hebben dus ook minder het gevoel dat ze zich bij openbare gelegenheden moeten bewijzen binnen de menigte. De hooligans worden voor een deel bij de grens tegengehouden, maar deze andere kudde neemt de taken met liefde over. Overigens kun je in Engeland, net als over op aarde, nog altijd 'genieten' van hooligans. Niet in de buurt van de stadions, maar je moet eens kijken wat er allemaal loos is op een zaterdagmiddag bij een metrostation als King's Cross, waar allerlei groepen-op-reis graag even afspreken.

Overigens is mijn beeld sterk beinvloed door ervaringen in Noordoost-Engeland, een hele andere wereld dan de tea-time, B&B, harry potter wereld elders op het eiland.

Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op apr 08, 2008, 17:05:30
Ik heb zelf geen negatieve ervaringen gehad in Engeland. Zoals gezegd heb ik sowieso helemaal niks met welke drankcultuur dan ook. Voor sommigen past het wel in hun belevingswereld, indrinken in de pub, naar voetbal gaan en uiteindelijk de wereld met puberale zuipverhalen vergassen. Ik heb dan toch meer met de verhalen van Tom Bodde, die ook van een biertje houdt, maar wel de supporters aanspreekt op het terras (dat verhaal in Italie, dat was ook een klassieker) en gewoon stil geniet.

Je laatste opmerking geeft al aan hoe onze denkbeelden worden beinvloed door wat we meemaken. Ik heb de mazzel gehad om nooit verzeild te zijn geraakt in dat in mijn ogen aanstellerige gedrag van hooligans. Mijn ervaringen in Nederland zijn veel negatiever, ik kan me een busreis vanaf Arnhem CS naar het Gelredome nog levendig herinneren. Alle asoscialen, op twee na, hadden zich verzameld in die dus. Objectief gezien was dat echter de enige negatieve ervaring.

Noordoost-Engeland ben ik een aantal malen geweest, maar troostelozer dan pakweg een Liverpool vond ik het niet. Wrong time, wrong place.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: hgrm op apr 08, 2008, 23:20:13
Tijdens mijn vele reizen naar Engeland ben ik tot de conclusie gekomen dat Engelsen gewoon mensen zijn. Met hun hebbelijkheden en onhebbelijkheden. Waarschijnlijk let je er als buitenlander meer op, maar ik denk dat het gedrag van een willekeurige Engelsman (of Nederlander of Duitser of Zuid Swahiliaan) voor het overgrote deel wordt bepaald door de persoonlijke drijfveren en normen en waarden en slechts voor een klein gedeelte door de cultuur. Maar juist dat cultuur-gedeelte valt je als buitenlander op, omdat de rest zo lijkt op onze eigen samenleving. Pas als je er een tijdje geweest bent, kijk je er doorheen.

Met groepsgedrag is het anders. Wat dat betreft valt me op dat bijvoorbeeld Engelsen, maar ook Duitsers een bepaalde discipline hebben die het in de regel mogelijk maakt dat supporters van verschillende clubs na de wedstrijd gezamenlijk naar de metro kunnen lopen. Hoewel de enige keer dat ik supportersrellen meemaakte, het in Duitsland was.

De voetbalcultuur in Engeland is wel hugely overrated. De supporters van Verbroedering Geel of Valenciennes AFC zingen harder dan die van Chelsea en het voetbal in de hoofdklasse C is meer kick and rush dan dat in de Conference. Het Engelse voetbal teert op reputatie en historie, maar de realiteit is, zeker sinds Taylor en de opkomst van de Riverside-clones toch anders. Het is dat ik de 92 ooit eens wil volmaken, maar anders zou geen haar op mijn hoofd er aan denken om 30 pond + reis en verblijf te betalen om Southampton of Darlington in hun gruwelbak bezig te zien. Zeker als je voor veel minder geld in Berchem, Aken, Deventer of Meppen datgene vindt waar je eigenlijk naar op zoek bent.

En toch ga ik elke keer weer.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Han op apr 11, 2008, 01:28:45
Zijn er hier nog anglofielen die heerlijk kunnen verhalen over hun liefde?
Ik heb ooit een stacaravan geboekt op een trailerpark op een strand nabij Morecambe in de schaduw van een kernreactor. Ik ga dit topic aangrijpen voor het laten stereotyperen van de 'gemiddelde Engelse vakantieganger'. Als trefwoorden reik ik aan:

-zuurstokleggings
-neonkantine
-campingbestek
-ontbijt
-zonnefactor sproet
-haute cuisine
-bingo
-jarretelmeisjes
-patat in natte krant


Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Hugo op apr 12, 2008, 22:28:24
Mijn ervaring is dat de Engelsen over het algemeen een stuk fatsoenlijker en gedisciplineerd zijn dan de Nederlanders. En dan kom ik wel in foute pubs.... Maar zelfs daar excuseren mensen zich uitgebreid als er in de drukte eens een pint sneuvelt.

Duitsers zijn nog gedisciplineerder, soms wordt het bijna eng.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op apr 26, 2008, 19:04:44
Heeft Engeland de mooiste stadions? Steeds minder.
Heeft Engeland de beste sfeer? Nee, Schotland is in ieder geval beter.
Heeft Engeland het leukste voetbal? Moeilijk.

Maar Engeland heeft wel de mooiste competitie! Op een dag als vandaag, wanneer vrijwel de volledige pyramide de climax bereikt zit ik gekluisterd aan de buis om Final Score te volgen. Wat wordt het spannend bij Fulham v Birmingham volgend weekend. Ik was er zelfs bijna heen gegaan en heb nu een beetje spijt. Op een dag als vandaag voel ik waar mijn voetbalhart ligt. Ik vind al het nieuwe materiaal van andere landen dat hier verschijnt fantastisch, maar ik kan mijn voorkeur niet verloochenen. Oude liefde roest niet. Om een oudbakken spreekkoor te citeren: I'm England 'till I die. England als in Engelse competitie, want met het nationale elftal heb ik dan weer een stuk minder (terwijl ik de nationale elftallen van Schotland, Ierland en Wales juist weer een warm hart toedraag). Ik begrijp mezelf in deze kwestie ook niet, maar gevoel is per definitie irrationeel.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: hgrm op apr 26, 2008, 20:17:13
Mooiste competitie? Dat is toch echt de Duitse. Behalve dat Bayern al vrijwel kampioen is, is er nog niks beslist. Onderaan staan de ploegen zo dicht bij elkaar, dat de nummer laatst met één overwinning op een 'veilige' plek terecht kan komen. Onder de top is de strijd nog volledig open en ook de 2e Bundesliga en de Regionalligen zijn nog erg spannend. Voeg dat bij de wekelijks uitverkochte stadions, sfeer en staanplaatsen...
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op apr 26, 2008, 20:37:31
Ik begrijp je argumenten, maar ik voel het nu eenmaal niet zo. Discussie is eigenlijk zinloos.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Mach op jul 17, 2008, 12:41:58
maar troostelozer dan pakweg een Liverpool vond ik het niet.

Haha. Ik zou me niet zo snel daar vestigen voor hele lange tijd, maar in de tijd dat ik er woonde heb ik bij die stad wel een heel goed gevoel gekregen hoor. De stad heeft karakter, een gezellig centrum, een eigen cultuur en over het algemeen echt ook vriendelijke mensen die trots zijn op Liverpool. Het is één van de weinige echt karakteristieke steden in Engeland qua uitstraling en met name cultuur, een buitenbeentje.

Troosteloos? Valt reuze mee als je niet alleen een beetje ronddwaalt in Toxteth en de Swan.

Verder heb ik het niet zo op Engeland en haar cultuur, ik heb daar zo langzamerhand wel een beetje doorheen geprikt, het is niet mijn land meer zoals het vroeger was toen ik het alleen van de buitenkant kende. Echter, is dit niet zo met 99% van de landen? Vaak zie je alleen of de goede of de slechte kanten en zodra je het land echt bezoekt en langere tijd of meerdere keren zul je de nuances ontdekken. Ik denk dat Han dat ook wel heeft gemerkt met Egypte. Aangaande Engeland kan ik nog steeds wel genieten van de mooie dingen, zoals Roast dinner op zondag of MotD op zaterdag, het Engelse ontbijt, etc.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op jul 17, 2008, 16:22:41
Ik zou niet in Engeland willen wonen, daarvoor ben ik teveel gehecht aan mijn eigen ***land.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Stadionhopper op jul 17, 2008, 22:10:05
Duitsers zijn nog gedisciplineerder, soms wordt het bijna eng.

Op het werk zijn de Duitsers gedisciplineerd, in het alledaagse leven zijn het dus niet die nette mensen die jij denkt dat ze zijn. Het fatsoen is ver te zoeken bij de Duitsers
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Denniz1974 op jul 18, 2008, 11:37:28
Mooiste competitie? Dat is toch echt de Duitse. Behalve dat Bayern al vrijwel kampioen is, is er nog niks beslist. Onderaan staan de ploegen zo dicht bij elkaar, dat de nummer laatst met één overwinning op een 'veilige' plek terecht kan komen. Onder de top is de strijd nog volledig open en ook de 2e Bundesliga en de Regionalligen zijn nog erg spannend. Voeg dat bij de wekelijks uitverkochte stadions, sfeer en staanplaatsen...


AMEN !!
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Hugo op jul 18, 2008, 15:58:12
Duitsers zijn nog gedisciplineerder, soms wordt het bijna eng.

Op het werk zijn de Duitsers gedisciplineerd, in het alledaagse leven zijn het dus niet die nette mensen die jij denkt dat ze zijn. Het fatsoen is ver te zoeken bij de Duitsers

Ik heb qua werk amper ervaring met Duitsers dus daar kan ik niet over oordelen. Ik baseer mijn mening vooral op mijn spaarzame voetbalbezoekjes aan Duitsland door de jaren heen en dan vind het een gedisciplineerd volkje. Maar misschien zijn ze wel gedisciplineerd in hun onfatsoen.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Denniz1974 op jul 18, 2008, 17:30:32
Duitsers zijn nog gedisciplineerder, soms wordt het bijna eng.

Op het werk zijn de Duitsers gedisciplineerd, in het alledaagse leven zijn het dus niet die nette mensen die jij denkt dat ze zijn. Het fatsoen is ver te zoeken bij de Duitsers

Ik heb qua werk amper ervaring met Duitsers dus daar kan ik niet over oordelen. Ik baseer mijn mening vooral op mijn spaarzame voetbalbezoekjes aan Duitsland door de jaren heen en dan vind het een gedisciplineerd volkje. Maar misschien zijn ze wel gedisciplineerd in hun onfatsoen.

Discipline in het keurig in een rij wachten tot ze bij de Brattwursten geholpen worden. In Nederland is het vrijwel overal gewoon flink ellebogenwerk om vooral maar zo snel mogelijk geholpen te worden.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Joost op jul 18, 2008, 20:55:45
Ik kan uit mijn tweewekelijks bezoekje aan Aachen alleen maar concluderen dat de lokale bevolking een stuk sympathieker is dan wat ik in Nederland in de randstad tegenkom.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Maroboduus op jul 19, 2008, 13:03:02
Ik kan uit mijn tweewekelijks bezoekje aan Aachen alleen maar concluderen dat de lokale bevolking een stuk sympathieker is dan wat ik in Nederland in de randstad tegenkom.
Als niet Randstedeling voel ik absoluut geen behoefte het voor deze groep op te nemen, in tegendeel zelfs, maar dergelijke tweewekelijkse bezoekjes aan de stad Aachen dan ook nog eens, zijn natuurlijk alles behalve representatief.

Ik woon zelf nu al meerdere jaren in Duitsland en heb hier in verschillende regio's gewoond en gewerkt. Wat andere mensen op dit forum met Engeland hadden of nog hebben, had ik met Duitsland. Door de jaren heen is mijn beeld van Duitsland in het algemeen en de Duitser in het bijzonder echter nogal veranderd.  Naar mijn mening is er van "Gründlichkeit" en "Ordnung" - twee stereotype begrippen - in grote delen van de Duitse maatschappij geen enkele sprake meer. Gedisciplineerd zijn Duitsers nog wel als het gaat om hierarchische verhoudingen en ook in het dagelijks leven merk je dat de zgn. Nederlandse zesjescultuur in Duitsland niet heerst - in tegendeel. Verder is de discipline vaak ver te zoeken. Om een klein voorbeeld te geven. Ik woon in het Rhein-Main-Gebiet (regio Frankfurt/Main, Wiesbaden, Mainz, Darmstadt) waar rond de 3,5 miljoen mensen wonen. Als je hier 's ochtends in de S-Bahn stapt tussen alle andere forensen, valt mij altijd weer op dat de Duitsers de uitstappende passagiers nooit rustig uit laten stappen alvorens ze zelf binnen stappen. In Nederland was dit - waar ik woonde althans - absoluut niet het geval. Duitsers doen over het algemeen ook overal moeilijk over, zijn in het geheel niet felexibel of spontaan en hebben, zeker in de werksfeer, de neiging zich als matennaaiers en hielenlikkers te gedragen. In mijn ogen nu niet bepaald prettige eigenschappen. Goed, ik zou hier nog langdurig over uit kunnen weiden. Uiteindelijk heeft Mach gewoon helemaal gelijk als hij zegt:

Citaat
Verder heb ik het niet zo op Engeland en haar cultuur, ik heb daar zo langzamerhand wel een beetje doorheen geprikt, het is niet mijn land meer zoals het vroeger was toen ik het alleen van de buitenkant kende. Echter, is dit niet zo met 99% van de landen? Vaak zie je alleen of de goede of de slechte kanten en zodra je het land echt bezoekt en langere tijd of meerdere keren zul je de nuances ontdekken.

Het opdoen van dergelijke ervaringen en het écht leren kennen van een cultuur is juist zo waardevol. Door schade en schande wordt men wijzer en qua landschap bijvoorbeeld is en blijft Duitsland natuurlijk een prachtig land.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Mach op jul 19, 2008, 15:21:54
Het opdoen van dergelijke ervaringen en het écht leren kennen van een cultuur is juist zo waardevol. Door schade en schande wordt men wijzer en qua landschap bijvoorbeeld is en blijft Duitsland natuurlijk een prachtig land.

Waardevol wel, maar je zult uiteindelijk verliefd worden of afknappen (of ergens daar tussenin).
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Han op jul 19, 2008, 23:32:17
Verder heb ik het niet zo op Engeland en haar cultuur, ik heb daar zo langzamerhand wel een beetje doorheen geprikt, het is niet mijn land meer zoals het vroeger was toen ik het alleen van de buitenkant kende.
Ik heb vanaf 1970 variërend van dagervaringen, talloze meerweekse vakanties en met tussenpozen enkele maanden een 'werkverblijf' een kentering gezien van de spreekwoordelijke hoffelijkheid tot het botte egoïsme en gebrek aan etiquette waarop overigens Engeland geen patent heeft. Niettemin blijf ik me aangesproken voelen tot Engeland en Schotland. Een onverklaarbaar gevoel dat ik niet ga rationaliseren; het ongeschreven privilege van de romanticus. Ik schreef eens dat mij een onbegrijpelijk gevoel van harmonie en innerlijke rust ten deel viel toen Engeland/Wales voor het laatst bezocht in November 2006.


Citaat van: Mach
Echter, is dit niet zo met 99% van de landen? Vaak zie je alleen of de goede of de slechte kanten en zodra je het land echt bezoekt en langere tijd of meerdere keren zul je de nuances ontdekken. Ik denk dat Han dat ook wel heeft gemerkt met Egypte.
Als ik die zin lees krijg ik voortdurend de neiging om 'you are never prepared' te schrijven. Bij deze. Ik ga nooit aan de in mijn ogen onthutsend lethargische levensopvatting en de structurele corruptie wennen hier. Wat mooi is dat mijn vrouw en ik er ondanks de georchestreerde tegenwerking van voornamelijk ambtelijke zijde er in zijn geslaagd een bedrijfje te laten bloeien. Je bent hier niet succesvol dankzij Egypte maar ondanks Egypte. Bovendien is het zeer 'fullfilling' en 'rewarding' om zeven medewerkers, waaronder universitair geschoolden die gedoemd waren om pennen te pushen, te laten ruiken aan andere lagen van de piramide van Maslov. In die zin voel ik mij een sociale missionaris.

Ik heb deze veelbelovende jonge mannen kennis laten maken met het ontworstelen aan de wurgende zekerheid van een in Europese optiek uitzichtloos bestaan. Al met al een verrijking, ondanks de bloedzuigende nicotinejurken met hun armzalige kutsalarisje die je groen van jaloezie en vanuit overtuigde luiheid proberen het dagelijkse leven zo zuur mogelijk te maken.

Ik heb mij voor de sport wel eens laten omkopen door zo'n ongewassen en analfabetische overheidswokkel voor LE 50 ; pakweg 6 euro. Mijn eigen feestje is dan dat ik na gedane zaken een dergelijke onaangepaste Nubische soepstengel toebijt dat ik ook voor LE 1000 pond (125 euro) gezwicht zou zijn. Dat is equivalent aan drie van zijn maandsalarissen. Even de superieure blanke kolonieboy uithangen. De gelaatsuitdrukking van zo'n local is dan mijn 'reward'. Ik denk dat TeeZee hier nu beelden bij krijgt.


Citaat van: Joost
Ik kan uit mijn tweewekelijks bezoekje aan Aachen alleen maar concluderen dat de lokale bevolking een stuk sympathieker is dan wat ik in Nederland in de randstad tegenkom.
Ik heb geprobeerd mij er een voorstelling van te maken wat die observatie zegt over Randstedelingen en dat lukt mij maar niet. Ik zie echter beelden van een onderliggende en gefrustreerde Limburgse jankbal-eenling die op zoek is naar grensgedragingen die representatief genoeg zijn om afkeer van de Randstad te bevestigen. Omgekeerde bewijslast.

Wat is dat toch met dat martelaarachtige en zelfpijnigende Limburgse coyote-gejank?
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Stadionhopper op jul 19, 2008, 23:40:27
Wat is dat toch met dat martelaarachtige en zelfpijnigende Limburgse coyote-gejank?


De randstad heeft het aan zich zelf te danken dat een gedeelte van Nederland een afkeer tegen hen heeft. En dit beperkt zich echt niet tot Limburg alleen.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Han op jul 20, 2008, 00:11:17
Wat is dat toch met dat martelaarachtige en zelfpijnigende Limburgse coyote-gejank?


De randstad heeft het aan zich zelf te danken dat een gedeelte van Nederland een afkeer tegen hen heeft. En dit beperkt zich echt niet tot Limburg alleen.

Te wijten of te danken?

Afgezien van de groteske generalisatie, daar denk ik wel doorheen te kunnen kijken, is dat misschien een boeiende constatering. Ik ben geen randstedeling maar van origine zowel Zwollenaar als globetrotter en heb nooit enige animositeit gevoeld jegens 'de Randstad'. Misschien heeft dat te maken met adaptievermogen en er in de loop der jaren woonachtig te zijn geweest in meerder gemeentes.

Ik heb ooit ook drie jaar achereen doorgebracht in Limburg.

Misschien kun jij even uitleggen waardoor 'een gedeelte van Nederland' en 'niet Limburg alleen' haar minderwaardigheidscomplex heeft gecultiveerd als het gaat om 'de Randstad'. Of misschien anders: 'waaraan denkt 'de Randstad' haar superioriteit aan te kunnen ontlenen?' Verbeter mij.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: hgrm op jul 20, 2008, 00:38:46
Wat is dat toch met dat martelaarachtige en zelfpijnigende Limburgse coyote-gejank?


De randstad heeft het aan zich zelf te danken dat een gedeelte van Nederland een afkeer tegen hen heeft. En dit beperkt zich echt niet tot Limburg alleen.

[randstedelijk arrogante modus]

Tja. Ik denk dat die hekel vooral leeft in delen des lands die zich realiseren dat zij niet zonder de Randstad kunnen, terwijl de randstad prima zonder hen kan. En dan zijn we in de Randstad inderdaad arrogant genoeg om dat niet onder stoelen of banken te steken.

[/randstedelijk arrogante modus]

Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Joost op jul 20, 2008, 01:01:59
Wat is dat toch met dat martelaarachtige en zelfpijnigende Limburgse coyote-gejank?


De randstad heeft het aan zich zelf te danken dat een gedeelte van Nederland een afkeer tegen hen heeft. En dit beperkt zich echt niet tot Limburg alleen.

Te wijten of te danken?

Afgezien van de groteske generalisatie, daar denk ik wel doorheen te kunnen kijken, is dat misschien een boeiende constatering. Ik ben geen randstedeling maar van origine zowel Zwollenaar als globetrotter en heb nooit enige animositeit gevoeld jegens 'de Randstad'. Misschien heeft dat te maken met adaptievermogen en er in de loop der jaren woonachtig te zijn geweest in meerder gemeentes.

Ik heb ooit ook drie jaar achereen doorgebracht in Limburg.

Misschien kun jij even uitleggen waardoor 'een gedeelte van Nederland' en 'niet Limburg alleen' haar minderwaardigheidscomplex heeft gecultiveerd als het gaat om 'de Randstad'. Of misschien anders: 'waaraan denkt 'de Randstad' haar superioriteit aan te kunnen ontlenen?' Verbeter mij.

Je hebt drie jaar rondgebracht in Maastricht. Dat is allesbehalve Limburgs.

Wanneer ik in het Westen van het land rondloopt voel ik me niet op mijn gemak. Daar heb ik in Friesland of Twente geen last van.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op jul 20, 2008, 10:32:02
Ik schreef eens dat mij een onbegrijpelijk gevoel van harmonie en innerlijke rust ten deel viel toen Engeland/Wales voor het laatst bezocht in November 2006.
November 2005 alweer, Han.

Ik wil even aanhaken op wat Mach zegt, dat als je een tijdje echt woont/leeft je ook de mindere kanten van een land leert kennen. Punt is alleen dat dat mindere punten zijn t.o.v. het persoonlijke referentiekader dat je hebt. Ikzelf zou niet in Engeland willen wonen, dat komt doordat mijn referentiekader Nederland is (met alle pros and cons).

Als geboren en getogen Randstedeling heb ik veel meer met het noorden van het land dan met het zuiden. Verder ga ik me niet met de discussie over de Randstad bemoeien.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Stadionhopper op jul 20, 2008, 11:53:20
Tja. Ik denk dat die hekel vooral leeft in delen des lands die zich realiseren dat zij niet zonder de Randstad kunnen, terwijl de randstad prima zonder hen kan. En dan zijn we in de Randstad inderdaad arrogant genoeg om dat niet onder stoelen of banken te steken.

Het gaat er niet om of we zonder de Randstad kunnen. Ik denk dat dat juist wel het geval is. De economie groeit hier het hardste van heel Nederland.

Ook de media springt er op in. Ajax en Feyenoord worden bij alles uitgebreid in beeld gebracht. Ik kan me nog herinneren dat het afscheid van die materiaalman van Ajax bijna een uur live in beeld was. Een week later werd PSV kampioen en er is 5 minuten aan besteed!! Terwijl bij kampioenschappen van PSV nooi iets gebeurd. 2 jaar geleden wilde Wilfred Genee ineens live terugschakelen naar Eindhoven tijdens het feest omdat er rellen waren. Het enige wat je zag was dat een ME busje zich verplaatste zonder enige vorm van geweld.

Maar inderdaad de arrogantie van de randstedeling is ook een oorzaak.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Mach op jul 20, 2008, 12:48:33
Niettemin blijf ik me aangesproken voelen tot Engeland en Schotland.

Die 2 scheer ik niet over 1 kam. Bij Schotland speelt er namelijk een gevoel doorheen dat het land op zich bijna magisch is waardoor je cultuur al niet meer ziet zodra je door de highlands trekt. Daarnaast heb je in Schotland de tegenstelling van de 2 grote steden en de piepkleine dorpjes in de hooglanden. Die bergen waren vroeger zo ontzettend onverbiddelijk dat daar een cultuur is ontstaan van hoffelijkheid, omdat je mensen niet buiten in de kou liet staan als ze aanklopten om te schuilen tegen het slechte weer (en het weer is daar vaak slecht). Alleen de Campbell's hebben van die hoffelijkheid eens misbruik gemaakt en die clan wordt dan ook verguisd in bepaalde delen van de glens.


Ik lees net dat Mestreech geen Limburg is, maar daar geloof ik niets van. Het is net zo Limburgs als de rest van Limburg en dat is misschien wel een beetje wat de Limburgers steekt. Ja, ze zijn er iets rijker daar, maar verder kon ik als Noorderling niet veel verschillen ontdekken hoor.

De randstad heb ik een wat genuanceerder beeld van. 020, 010, 030 en 070 zijn toch allemaal wel heel verschillend. In Utrecht heb ik weinig randstedelijke arrogantie gezien en ook in Den Haag valt het me nogal mee. Ik vrees dat het vooral wordt ingegeven door de hoofdstedelingen en het gespuis dat daar naar toe trekt (vaak niet randstedelingen die meteen hun afkomst gaan verloochenen).
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Rinus A. op jul 20, 2008, 17:39:03
Muilen dicht, stelletje boeren.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Stadionhopper op jul 20, 2008, 18:03:34
Muilen dicht, stelletje boeren.

Kijk en dan krijg je dit ongenuanceerd gedrag weer van een westerling. Ik ben hier abslouut niet om een woordenwisseling te krijgen met personen.
De mentaliteit is heel verschillend van het westen en het zuiden. Dit kom ik ook dagelijks tegen op mijn werk waar ons hoofdkantoor in het westen is gevestigd.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Joost op jul 20, 2008, 18:27:33
Niettemin blijf ik me aangesproken voelen tot Engeland en Schotland.
Ik lees net dat Mestreech geen Limburg is, maar daar geloof ik niets van. Het is net zo Limburgs als de rest van Limburg en dat is misschien wel een beetje wat de Limburgers steekt. Ja, ze zijn er iets rijker daar, maar verder kon ik als Noorderling niet veel verschillen ontdekken hoor.
In het zwarte gat van Limburg slurpen ze alle subsidies op die er maar te vergeven zijn en hebben ze een burgemeester die liever van de daken schreeuwt dat hij problemen heeft dan dat hij ze oplost.

Voorbeeldjes? In Venlo en Heerlen waren jarenlang veel meer drugsproblemen dan in Maastricht. Beide steden hebben met uitgekiend beleid dit opgelost, zonder extra geld. Maastricht heeft last van enkele drugsrunners en laat Leers dat flink in de media roepen. In plaats van beleid te maken krijgen ze zomaar weer extra miljoenen toegeschoven. Parkstad Limburg werd laatst door het ministerie beloond door het het culturele middelpunt van Limburg te noemen door de vele evenementen en intiatieven. De provincie werkt daar in ieder geval niet aan mee want de anderhalve ton die ze in parkstad aan jaarlijkse subsidie krijgen steekt nogal schril af tegen de 5,8 miljoen die jaarlijks rond het provinciehuis zou blijven plakken.

Maastricht is een corrupt bolwerk met inwoners die het liefst nog met Jan Peter Balkenende het bed in duiken om maar in Holland in het nieuws te blijven.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Stadionhopper op jul 20, 2008, 18:31:52
Ik kan alleen maar bevestigen dat Maastrichtenaren een eigenaardig volkje is. Wat buiten de stadsgrenzen gebeurd interesseert de gemiddelde Maastrichtenaar maar weinig.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Rinus A. op jul 20, 2008, 22:26:57
Muilen dicht, stelletje boeren.

Kijk en dan krijg je dit ongenuanceerd gedrag weer van een westerling. Ik ben hier abslouut niet om een woordenwisseling te krijgen met personen.
De mentaliteit is heel verschillend van het westen en het zuiden. Dit kom ik ook dagelijks tegen op mijn werk waar ons hoofdkantoor in het westen is gevestigd.

Kerel, ontspan. Je bent nogal gefixeerd op beeldvormen, want je gaat met mijn post aan de haal terwijl het duidelijk moge zijn dat er een dikke knipoog in zit.

Sterkte morgen!
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Maroboduus op jul 21, 2008, 14:03:24
Het begon met Engeland, daarna werd er een uitstapje gemaakt naar Duitsland en inmiddels blijkt dat ons kikkerlandje eenzelfde kruitvat is als de Balkan....
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: HJanneman op jul 21, 2008, 14:49:02

 Ik vrees dat het vooral wordt ingegeven door de hoofdstedelingen en het gespuis dat daar naar toe trekt (vaak niet randstedelingen die meteen hun afkomst gaan verloochenen).

Ik ben zelf een noorderling en heb altijd een aantrekkingskracht gevoeld ten opzichte van de randstad, en onze hoofdstad in het bijzonder, maar ik zou niet een Amsterdams accent gaan 'faken', zoals ik zo vaak hoor bij jongens die gaandeweg de treinrit van Groningen naar Duivendrecht opstappen in de trein en dezelfde treinrit terug naar huis nemen als ik en in plaatsen als Meppel en Beilen uitstappen.
Als ik een dagje naar Ajax ga, ga ik ook altijd Amsterdam in en dan kan ik genieten van de Amsterdammers met hun humor en accent, maar ik houd niet van dat kameleongedrag van veel noorderlingen in de trein aan het einde van zo'n dag.

Ik voel me geen 'Grunniger' en ook geen 'Liwwadder', maar heb er ook geen afkeer tegen, en dat zie je vaak wel bij die jongens die Ajax tweewekelijks bezoeken en dan gaan lopen zeiken op 'boeren', maar aan het einde van de dag de laatste buurtbus pakken.
En dat laatste vind ik toch wel een klein beetje sneu calimero-gedrag: je hoeft niet zo trots op je 'roots' te zijn als een Fries met FRL-stickers achterop de bumper(kots-emoticon), maar je hoeft je afkomst ook weer niet compleet te verloochenen.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: TeeZee op aug 27, 2008, 09:22:36
Terug naar de Engelse cultuur.

Dit staat vandaag in het ad: klik (http://www.ad.nl/cultuurenshow/2560342/Tvkok_Jamie_Oliver_Britten_zijn_onbeschaafd.html).

Hij zal wel gelijk hebben op het gebied van alcohol, al kom ik zelden tot nooit in pubs omdat ik sowieso niks heb met drank. Het is voor mij geen onderdeel van het bezoeken van Engels voetbal.

Aan de andere kant denk ik dat het in Duitsland nog erger is. Ik beweer dit op basis van het verschil tussen Engelse en Duitse kookprogramma's op tv. Wat ze op de ZDF e.d. allemaal koken is niet bepaald verfijnd en is waarschijnlijk zo vet dat een supersizemaaltijd van de Mac weleens beter voor de bloedvaatjes zou kunnen zijn.
Titel: Re: Engeland, de cultuur
Bericht door: Sebastiaan_W op aug 27, 2008, 11:10:53
Terug naar de Engelse cultuur.

Dit staat vandaag in het ad: klik (http://www.ad.nl/cultuurenshow/2560342/Tvkok_Jamie_Oliver_Britten_zijn_onbeschaafd.html).

Hij zal wel gelijk hebben op het gebied van alcohol, al kom ik zelden tot nooit in pubs omdat ik sowieso niks heb met drank. Het is voor mij geen onderdeel van het bezoeken van Engels voetbal.

Aan de andere kant denk ik dat het in Duitsland nog erger is. Ik beweer dit op basis van het verschil tussen Engelse en Duitse kookprogramma's op tv. Wat ze op de ZDF e.d. allemaal koken is niet bepaald verfijnd en is waarschijnlijk zo vet dat een supersizemaaltijd van de Mac weleens beter voor de bloedvaatjes zou kunnen zijn.

Mwah..... op basis van kookprogramma's kan je daar niet over oordelen. In restaurants in Duitsland kan je prima en goed eten! Daarbij is het nog goed geprijsd ook.