GroundhoppersNet

Groundhopping => Nederland => Topic gestart door: hgrm op okt 11, 2009, 17:51:52

Titel: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 11, 2009, 17:51:52
Middels dit topic wil ik jullie deelgenoot maken van mijn bezoekjes aan de vele kleine en grote amateurclubs die Nederland rijk is, voorzover de verslagen niet al elders zijn gepost.

Om te beginnen met deel 1a en 1b.

Zaterdag 10 oktober 2009 - WHC vs. Be Quick 28

De wedstrijd van WHC (Wezep-Hattemerbroek Combinatie) tegen Be Quick 28 uit Zwolle wordt door de thuisclub geafficieerd als de 33e editie van "Het dorp tegen de stad" op het hoogste amateurniveau. Slechts luttele kilometers ligt Wezep van Zwolle verwijderd; slechts de IJssel en de Gelders-Overijsselse proviciegrens scheiden het dorp op de Veluwe van de Blauwvingerstad. Beide clubs spelen al tijden vrijwel onafgebroken op het hoogste amateurniveau en hebben ook het één en ander aan successen gekend. De laatste jaren heeft WHC de overhand. Dat blijkt ook dit jaar in de stand: WHC strijdt volop mee voor kwalificatie voor de topklasse, Be Quick is wat verder onderin te vinden. Saillant detail voor deze wedstrijd is dat in de zomerstop drie spelers overschreven van WHC naar Be Quick.

Het complex van WHC is klaar voor de topklasse. Het beschikt over lichtmasten, een behoorlijk grote zittribune met kuipstoeltjes en genoeg staanplaatsen om het hele dorp een plekje te geven. Waarschijnlijk ook door het weer viel de publieke belangstelling wat tegen; 800 man naar schatting. En van derby-sfeer was helaas weinig te merken.

Het voetbal in de hoofdklasse C verschilt nogal van datgene dat geboden wordt in de andere twee hoofdklassen. In A en B spelen de giganten van het amateurvoetbal, zoals IJsselmeervogels, Spakenburg, Quick Boys en Rijnsburgse Boys die zonder moeite een blik vol oud-profs opentrekken en voetbal spelen dat zowel taktisch als technisch weinig onderdoet voor de Eerste divisie. In C is het een ander verhaal. De meeste spelers zijn wat beperkter in hun kunnen en moeten het hebben van inzet, kracht, werklust en enthousiasme. Veel ex-profs zijn er in C niet te vinden; bij WHC-Be Quick is oud-Groningen spelers Melchior Schoenmakers de enige die ik heb kunnen ontdekken.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8542.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8541.jpg)

De wedstrijd bracht ook nu precies wat voetbal kijken in de hoofdklasse C zo leuk maakt: veel strijd in een moordend tempo. De openingsfase was duidelijk voor WHC. Op de rechterkant was vooral de snelle buitenspeler Denis Mahmudov een kwelling voor de Be Quick-defensie. Zijn voortzetting was echter meestal weinig effectief. Ook de vrije trap die hij in de 11e minuut mag nemen, is niet aan hem besteed: wel hard, maar recht in de muur.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8571.jpg)

Naarmate de eerste helft vorderde, ebte het offensief van WHC weg en nam Be Quick de regie over. Dankzij het missen van een niet te missen kans, was het bij rust nog 0-0. Ook na rust ging bepaalde Be Quick aanvankelijk de wedstrijd, maar verzuimde het af te maken. Zo werd er wederom voor een leeg doel gemist en werd een bal van de lijn gehaald. Toch kwamen de Zwollenaren op voorsprong. Een afstandsschot kon door de keeper niet gecontrolleerd worden (aan het publiek te horen was dat niet de eerste keer) waarna de bal van dichtbij binnengetikt kon worden door Marc van der Vegte. WHC schrok wakker en niet veel later kopte Melchior Schoenmakers raak uit een vrije trap.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8582.jpg)

Al snel na de gelijkmaker kwam WHC na een prachtige aanval op 2-1 door Mud. De buit leek binnen, maar zoals zo vaak werd de huid al verkocht voordat de beer geschoten werd. Alles en iedereen miste een lage voorzet vanaf rechts, behalve van der Vechte, die bij de tweede paal eenvoudig binnen kon tikken en daarmee Be Quick aan een punt hielp. In de slotfase moest WHC het met z'n tienen doen, na een directe rode kaart voor Bosch, na een zware overtreding op tweevoudig doelpuntenmaker van der Vechte.

Hoewel beide trainers er volgens de berichten anders over dachten, eindigde een gelijkopgaande wedstrijd in een terecht gelijkspel.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 11, 2009, 18:24:21
Zaterdag 10 oktober 2009 - De Valk vs Nuenen

In 1955 promoveerde De Valk als kampioen van de tweede klasse, destijds het hoogste amateurniveau, naar de semiprofs. Een jaar eerste klasse en vijf jaar tweede divisie later degradeert de dorpsclub weer naar de amateurs. Het profbestaan was te hoog gegrepen. Twee jaar later viert men wel het hoogtepunt uit de historie: het landskampioenschap bij de amateurs. Al dit tijd -op twee jaar PSV na- was Jacques de Wit er bij. Ik sprak hem op de tribune en niet zonder trots vertelde het clubicoon dat De Valk sinds het begin, dit jaar 100 jaar geleden, al op hetzelfde terrein speelt. De "oude garde" op de tribune kon bevestigen dat het bouwsel zo'n beetje even oud is als zijzelf.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8655.jpg)

De tribune heeft de tand des tijds niet ongeschonden weerstaan. Het bouwsel is voorzien van een nieuwe laag baksteen en ontsierd door aangebouwde kleedkamers en spelerstunnel. Het interieur lijkt wel origineel: een cementen vloer, houten bankjes in de clubkleuren en een fraaie radiokamer. Ook het dak lijkt al vele decennia oud: het wordt omhoog gehouden door een web van filligraan ijzerwerk en ondersteund door een aantal palen.
De rest van het complex is volgens de kenners ook niet veel veranderd. Hoewel niet meer in gebruik, staan de oude kassahokjes aan de doorgaande weg er nog. Ze hebben recent zelfs nog een opknapbeurt gekregen. De terracing tegenover de tribune is helaas wel verdwenen. Aan weerszijden van de hoofdtribune is zijn nog wel wat staanplaatsen te vinden.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8633.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8629.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8623.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8620.jpg)

De beslissing om wedstrijden tegen ploegen uit de omgeving op zaterdagavond te spelen, is een goede geweest. De voorgaande twee avondwedstrijden waren een succes en ook vanavond was de publieke belangstelling behoorlijk, zeker voor een wedstrijd in de eerste klasse. Er stond ook wel wat op het spel: De Valk is vorig jaar ongeslagen kampioen geworden in de tweede klasse en staat ook nu weer bovenaan. Al 34 wedstrijden heeft de ploeg uit Valkenswaard niet verloren. Nuenen, daarentegen, presteert onder verwachting en hoopt op een kentering.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8677.jpg)

De wedstrijd begon daverend: binnen enkele minuten kwam De Valk al op voorsprong. Uit de tegenaanval maakte Nuenen de gelijkmaker, al had het daar een penalty voor nodig. Tot ieders verbazing legde de scheidsrechter de bal op de stip nadat een aanvaller uit het dorp van Van Gogh naar beneden was getrokken bij een corner. Een correcte beslissing, maar de meeste referees durven 'm niet te nemen.
Het overwicht van De Valk resulteerde nog voor rust in de hernieuwde voorsprong.
Na rust bepaalde de Valk aanvankelijk de wedstrijd, maar naarmate de tijd verstreek leek Nuenen de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dit, op zijn beurt, bood De Valk gelegenheid tot counteren. De 3-1 leek in de maak, maar de Nuenense keeper redde bekwaam. In de tegenaanval kreeg Nuenen een vrije trap. De bal, die waarschijnlijk als voorzet was bedoeld, zeilde bij de tweede paal binnen: 2-2

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8685.jpg)

In de slotminuten gingen beide teams voor de winst. De Valk was de gelukkigste: ondanks een hevig vlaggende clubgrensrechter liet de scheids doorspelen waarna de Valkenswaardse spits geen moeite had de keeper te omspelen: 3-2. De grensrechter klapte bijna uit elkaar van woede, maar de arbiter trok zich niks aan van zijn protesten. Hij had misschien wel gelijk, maar zijn geloofwaardigheid was hij al kwijtgeraakt door in de tweede helft om de havenklap onterecht te vlaggen.

De wedstrijd ontspoorde helemaal toen een speler van De Valk geblesseerd raakte en op het veld bleef liggen. Een Nuenenaar probeerde hem overeind te sjorren, wat leidde tot een opstootje tussen de 21 niet-geblesseerde spelers en de bank van Nuenen. De scheidsrechter zag het even aan en gaf toen de gemoederen weer bedaard waren, schijnbaar willekeurig aan een speler van beide ploegen een gele kaart. Voor de speler van Nuenen was het zijn tweede. Het hoeft geen betoog dat de KNVB maar beter even kan wachten voordat ze de beste man weer indelen voor een wedstrijd van Nuenen....

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8692.jpg)

Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 12, 2009, 22:18:37
29 augustus 2009 - FC Hilversum vs. Spakenburg

De KNVB-beker heeft al vele vormen gekend. In de jaren 60 en 70 werden de eerste rondes in een poulesysteem gespeeld, hetgeen 20 jaar later weer voor even terug was. Later heeft men de topclubs vele ronde vrijstelling gegeven of met geplaatste clubs gewerkt. Tegenwoordig is de beker weer een beker zoals het hoort: één voorronde en vervolgens alles in één pot en geen gestuurde loting meer.

In de voorronde doen slechts amateurclubs mee: de toppers en periodekampioenen uit de hoofdklassen van het vorige seizoen en de bekerfinalisten van de zes districtsbekers. De voorronde leidt vaak tot interessante paringen tussen clubs die elkaar normaliter niet vaak treffen. Zo ook in deze jaargang: Zondaghoofdklasser FC Hilversum trof zaterdaghoofdklasser Spakenburg. En aangezien er al doorgeloot was, wist men wat de winnaar te wachten stond: een thuiswedstrijd tegen MVV.

Hoewel Hilversum en Spakenburg hemelsbreed niet meer dat een kilometer of 15 van elkaar liggen, kunnen de clubs nauwelijks meer verschillen. FC Hilversum is in 1906 opgericht en ontwikkelt zich tot de arbeidersclub van de stad. Er ontstaat een gezonde rivaliteit met 't Gooi, de club van de middenstand. Hilversum ontwikkelt zich tot een club die bij tijd en wijle op het hoogste niveau actief is en heeft sinds de jaren 20 de beschikking over het fraaie Gemeentelijk Sportpark, dat het deelt met 't Gooi. De houten tribune, ontworpen door stadsarchitect Dudok van Heel bestaat nog steeds, maar FC Hilversum is alweer 40 geen bespeler meer van het complex.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/IMG_0051.jpg)

Na het betaald voetbalavontuur dat duurde tot 1966 (12 seizoenen, waarvan eentje in de eerste divisie als hoogtepunt) vertrok de club al snel naar het nieuwe sportpark Crailo in het uiterste noorden van de stad, tegen Bussum aan. Daar speelt Hilversum sindsdien met wisselen succes in het zondagvoetbal. De laatste jaren speelt Hilversum meestal in de hoofdklasse. Gezien de aanwezige kwaliteit lijkt kwalificatie voor de topklasse een reëel doel.


Spakenburg begon als een  typische dorpsclub. Tot in de jaren 50 en 60 was het heel gebruikelijk dat er gespeeld werd op een veld in de polder. Na afloop konden de spelers zich wassen met een spons en een emmer koud water. Ondanks dat groeide Spakenburg, ondanks of dankzij de rivaliteit met IJsselmeervogels, uit tot een topclub binnen het amateurvoetbal. Inmiddels staat er in Spakenburg een stadion waar menig eerstedivisionist jaloers op is.

Op sportpark Crailo zoekt met tevergeefs naar een stadion. Een kleine tribune, een hek om het veld en een tegelpad om op te staan en dan heb je het wel gehad. De fraaie ligging aan de bosrand maakt wel weer wat goed.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8179.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8183.jpg)

De wedstrijd bracht een hoop spectakel. Beide ploegen speelden op de aanval in een 4-3-3-systeem. Hilversum speelde hard. Naar de zin Spakenburg te hard. Toch bepaalde Spakenburg in het begin wat er op het veld gebeurde en kwam het op 0-1. Daarna herpakte Hilversum zich en liet Spakenburg bijna een uur lang alle hoeken van het veld zien. Met nog een klein halfuur op de klok stond het dik verdiend 2-1. Met een magnifiek afstandsschot dat letterlijk uit de lucht kwam vallen, bracht Spakenburg de stand in evenwicht en een minuut of twee later werd het door een kapitale dekkingsfout linksachterin bij Hilversum zelfs 2-3. Hilversum was geknakt en Spakenburg liep uit naar een geflatteerde 2-5 overwinning. In de slotfase moesten beide teams met 10 man verder na een serie opstootjes.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8197.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8200.jpg)

Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: Joost op okt 12, 2009, 22:54:02
Een bijzonder mager complex daar in Hilversum. Is er al iets bekend over eventuele veranderingen bij kwalificatie voor de Topklasse?


Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 12, 2009, 23:05:45
De KNVB gaat geen eisen stellen aan de accomodaties, dus met deze accomodatie kan Hilversum zo de topklasse in. Wel zijn er plannen -naar ik begrepen heb- om tegenover de huidige hoofdtribune een nieuwe te bouwen.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: Han op okt 13, 2009, 01:33:39
Ik zag op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum ooit betaald voetbal; het betrof een wedstrijd tussen SC Gooiland en PEC. Er was sprake van een zeer breed uitgemeten onoverdekte terracing 'opposite main stand' die over de gehele veldlengte tegen de achterkant van de hoofdtribune van de toenmalige drafbaan leunde.

Hoe verhoudt het huidige FC Hilversum zich tot het toenmalige SC Gooiland?
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 13, 2009, 08:57:53
Wat betreft het stadion: de terracing opposite main stand is geweken voor het Nike-hoofdkantoor. En inmiddels is één van de kurven is gesloopt; daar wordt nu een ander kantoorgedrocht gebouwd.

Wat betreft Gooiland:
In de jaren 60 hebben besprekingen over fusies tussen 't Gooi en Hilversum tot niets geleid. In 1966 besloot Hilversum vrijwillig terug te gaan naar de amateurs. Bij het Gooi scheidde ongeveer tegelijkertijd de proftak zich af van de amateurs en ging onder de naam Gooiland verder. Gooiland heeft het nog tot de sanering van 1971 volgehouden, dankzij steun van Radio Veronica.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: AthleticHolanda op okt 13, 2009, 22:13:25
Leuk topic hgrm, zoals ik waarschijnlijk al vaker heb gezegd vind ik het amateurvoetbal erg interessant.

Wie speelt er tegenwoordig op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum, is dat überhaupt nog in gebruik? Het ziet er vrij onderhouden uit.

Bij Hilversum-Spakenburg zijn er op de foto's niet veel toeschouwers te zien, hoeveel waren het er? Omdat het zoals je zegt maar 15 kilomter uit elkaar ligt zou je toch wel wat Spakenburgers verwachten...

Heb zelf (nog) niet onder de Hoofdklasse gehopt maar hou wel de populaire derby's of andere interessante wedstrijden in de gaten. Toch is het vaak erg lastig voor mij om dit van tevoren te weten te komen, zo kwam ik er vorig jaar bv. te laat achter dat Volharding en SSS bij elkaar in waren ingedeeld, dat de derby van Vrienzenveen werd gespeeld en dat er bij de topper in de Eerste Klasse tussen Urk en ACV onnoemelijk veel man kwamen.

Kijk alweer uit naar het volgende verhaal en vooral de foto's.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 13, 2009, 22:48:09
22 augustus 2009 - NSC vs. Sparta Nijkerk

Behalve de "grote" KNVB-beker wordt door elk district ook een eigen bekertournooi georganiseerd. Dit Districtsbekertournooi is opengesteld voor alle eersteklassers en hoofdklassers. De eerste ronde wordt in een poulesysteem gespeeld waarbij de indeling regionaal is. Hierdoor, en doordat zaterdag- en zondagclubs door elkaar spelen, staan er vaak interessante wedstrijden op het programma.

Zo ook op 22 augustus in Nijkerk. De twee clubs uit de stad net over de Utrechts-Gelderse grens, NSC en Sparta Nijkerk, zijn elkaar in 1996/97 voor het laatst in competitieverband tegengekomen, in de eerste klasse. In dat jaar promoveerde Sparta naar de hoofdklasse, terwijl NSC afdaalde naar de tweede klasse. Ook voor 1996 speelden de clubs weinig tegen elkaar. Beide clubs waren over het algemeen geen hoogvliegers en pendelden tussen de 2e en de 4e klasse. Bovendien speelden NSC en Sparta niet altijd in hetzelfde district.

Na de laatste ontmoeting in competitieverband zo'n 12 jaar geleden, ontwikkelde Sparta zich tot een stabiele hoofdklasser. NSC speelde afwisselend in de eerste en de tweede klasse. Dit seizoen is NSC goed begonnen, maar zelfs als ze promoveren naar de hoofdklasse zit een hernieuwde kennismaking met Sparta er in de competitie niet in; Sparta gaat zich naar het laat aanzien gemakkelijk kwalificeren voor de topklasse.

Net als in Spakenburg liggen de terreinen van NSC en Sparta naast elkaar, van elkaar gescheiden door een stroompje dat door de locals de "beek" wordt genoemd.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8058.jpg)

Het complex van NSC ziet er keurig uit, maar heeft niet zo veel te bieden voor de toeschouwers, laat staan voor de stadionliefhebber. Met een overdekte zittribune, een tegelpad langs het veld en her en der een graswal houdt het op. Van een derbysfeer is bovendien nauwelijks sprake. Er zijn maar weinig toeschouwers afgekomen op de wedstrijd, 500 hooguit en behalve wat jeugdige Sparta-aanhangers laat niemand zich echt horen. Van veel animositeit tussen de clubs is dan ook geen sprake. De clubs komen welliswaar uit verschillende sociale klassen komen (Sparta is meer een middenstandsclub, terwijl NSC als arbeidersclub te boek staat), maar doordat ze zo weinig tegen elkaar spelen, is er niets meer te merken van rivaliteit.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8041.jpg)

De wedstrijd is het aanzien meer dan waard. Van enig klasseverschil is weinig te merken, grote delen van de wedstrijd domineert NSC. De snelle 1-0 voorsprong van Sparta wordt omgebogen in een 2-1 voorsprong en lange tijd lijkt het alsof NSC aan het langste eind gaat trekken. In de slotfase weet Sparta echter alsnog gelijk te maken.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8052.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 13, 2009, 22:53:41
Leuk topic hgrm, zoals ik waarschijnlijk al vaker heb gezegd vind ik het amateurvoetbal erg interessant.

Wie speelt er tegenwoordig op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum, is dat überhaupt nog in gebruik? Het ziet er vrij onderhouden uit.

Tegenwoordig is het de thuisbasis van de Gooische Athletiek Club GAC. Helaas is de goede staat van onderhoud slechts schijn. Mijn foto is van 6 jaar geleden, toen het net opgeknapt was. Er is echter verkeerd conserveringsmiddel gebruikt, waardoor de boel is gaan rotten. De gemeente is druk bezig fondsen te zoeken voor een nieuwe renovatie. Waarschijnlijk heeft de status van rijksmonument ervoor gezorgd dat er niet is gekozen voor de slopershamer. Als iets van Dudok is, is het in Hilversum heilig.

Citaat
Bij Hilversum-Spakenburg zijn er op de foto's niet veel toeschouwers te zien, hoeveel waren het er? Omdat het zoals je zegt maar 15 kilomter uit elkaar ligt zou je toch wel wat Spakenburgers verwachten...

Als het er 500 waren, dan is het veel En dan nog voor de helft Spakenburgers. Hilversum trekt weinig publiek.

Citaat

Heb zelf (nog) niet onder de Hoofdklasse gehopt maar hou wel de populaire derby's of andere interessante wedstrijden in de gaten. Toch is het vaak erg lastig voor mij om dit van tevoren te weten te komen, zo kwam ik er vorig jaar bv. te laat achter dat Volharding en SSS bij elkaar in waren ingedeeld, dat de derby van Vrienzenveen werd gespeeld en dat er bij de topper in de Eerste Klasse tussen Urk en ACV onnoemelijk veel man kwamen.


Dan kan ik je www.voetbalnederland.nl (http://www.voetbalnederland.nl) aanbevelen (met dank aan Breda voor de tip).

Citaat
Kijk alweer uit naar het volgende verhaal en vooral de foto's.

NSC-Sparta is gepost en Nunspeet-Be Quick staat voor vrijdagavond op de rol.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: Hugo op okt 13, 2009, 23:24:01
Dan kan ik je www.voetbalnederland.nl (http://www.voetbalnederland.nl) aanbevelen (met dank aan Breda voor de tip).

Topsite op zijn gebied!
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: Joost op okt 13, 2009, 23:46:32
Topsite op zijn gebied!

Momenteel wel met gebreken. Zo laad de site van binnenuit en kun je dus niet gauw even terugklikken. Daarnaast open het archief bij een oudere versie van IE in de balk links in plaats van in het hoofdkader.

Leuk topic hgrm, zoals ik waarschijnlijk al vaker heb gezegd vind ik het amateurvoetbal erg interessant.

Wie speelt er tegenwoordig op het Gemeentelijk Sportpark in Hilversum, is dat überhaupt nog in gebruik? Het ziet er vrij onderhouden uit.

Bij Hilversum-Spakenburg zijn er op de foto's niet veel toeschouwers te zien, hoeveel waren het er? Omdat het zoals je zegt maar 15 kilomter uit elkaar ligt zou je toch wel wat Spakenburgers verwachten...

Heb zelf (nog) niet onder de Hoofdklasse gehopt maar hou wel de populaire derby's of andere interessante wedstrijden in de gaten. Toch is het vaak erg lastig voor mij om dit van tevoren te weten te komen, zo kwam ik er vorig jaar bv. te laat achter dat Volharding en SSS bij elkaar in waren ingedeeld, dat de derby van Vrienzenveen werd gespeeld en dat er bij de topper in de Eerste Klasse tussen Urk en ACV onnoemelijk veel man kwamen.

Kijk alweer uit naar het volgende verhaal en vooral de foto's.

In 3C Zuid 2 staat dit seizoen een derby in Budel, Tussen Weert en Eindhoven, op 't programma. De derby in Eijsden heb je weer net gemist. SVME won bij buurman Eijsden met liefst 0-7 waarbij de 0-5 gemaakt werd door de keeper van SVME vanuit eigen 16. Waren zo'n 1500 toeschouwers.

Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 19, 2009, 00:19:01
Vrijdag 17 oktober - Nunspeet vs Be Quick 28

Nunspeet, een uit de kluiten gewassen dorp van net geen 20000 inwoners op de Veluwe, is in bepaalde kringen wereldberoemd door de jaarlijks plaatsvindende stoute cross. Het bondsbureau van de KNVB is blijkbaar niet zo bekend met het fenomeen gemotoriseerd modderracen, zodat het kon gebeuren dat de plaatselijke hoofdklasseclub in hetzelfde weekend een thuiswedstrijd op het programma had. Om een kort verhaal lang te maken: de wedstrijd werd verplaatst naar vrijdagavond. Bovendien is zo'n vrijdagavondwedstrijd een aardig experiment om te kijken of er meer publiek komt opdagen.

In Nunspeet wordt al sinds 1909 in clubverband gevoetbald. Tegenwerking van de gemeente, die zondagvoetbal niet zo zag zitten, zorgde ervoor dat zondagclub NVV in 1923 ontbonden werd. Een jaar later maakte zaterdagclub Volharding zijn opwachting. In 1936 werd het kampioenschap voor zaterdagclubs behaald. Toen Volharding in de KNVB-piramide wilde gaan spelen, moest de naam gewijzigd worden (er bestond al een club met de naam Volharding binnen de KNVB). Er werd -zonder veel fantasie- gekozen voor vv Nunspeet. vv Nunspeet speelt sindsdien over het algemeen op het hoogste of één na hoogste niveau van de zaterdagamateurs. Dankzij de vele degradaties en promoties werd de club in het verleden ook wel het Volendam van de Veluwe genoemd. De laatste jaren heeft Nunspeet zich ontwikkeld tot stabiele hoofdklasser.

Na de deur van het werk in Amersfoort rond een uur of zes op slot te hebben gedraaid, werd er koers gezet naar Nunspeet. Wegens een ongeluk op de A28 (en dankzij de radio, die me op tijd voor de 10 km stilstaand blik waarschuwde), koos ik voor de scenic route door Hoevelaken, Nijkerk, Ermelo en Harderwijk. Uiteindelijk werd Nunspeet ruim op tijd bereikt.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8745.jpg)

Het eerste wat opvalt na het betreden van sportpark "De Wiltsangh" is de hoofdtribune van het oude stempel: kleedkamers eronder, trapjes naar boven, houten banken en veel palen die het dak omhoog houden. Toch is het bouwwerk pas in 1971 gebouwd. Helaas zijn de houten bankjes inmiddels voorzien van stoeltjes, waardoor er van beenruimte nauwelijks meer sprake is.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8708.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8715.jpg)

Aan beide zijden van de hoofdtribunes bevinden zich nog enkele treden terracing, opgetrokken uit prefab betonplaten. Aan de overkant is nog een graswal te vinden, eveneens voorzien van een rij betonplaten.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8730.jpg)

De wedstrijd tegen Be Quick begon zoals je dat van een wedstrijd in de Hoofdklasse C verwacht: Aftrap - lange bal - fysiek sterke spits - schot op goal na 10 seconden. De rest van de eerste helft was vermakelijk, maar objectief gezien gewoon barslecht. Balaannames die nergens naar leken, schoten die de achterlijn niet eens haalden en passes over vijf meter die niet aan kwamen. Het meest opwindende moment was vlak voor rust, toen een speler van Nunspeet en één van Be Quick elkaar te lijf gingen. Beide kemphanen konden inrukken.

Het spel kwam pas op gang toen Be Quick scoorde na een verschrikkelijke blunder in de Nunspeetse verdedinging. Er stonden inmiddels zo'n 60 minuten op de klok. Binnen de no-time maakte Nunspeet gelijk. Uit de kluts na een corner kon de gelijkmaker binnengeschoten worden. Met nog een goed kwartier op de klok kwam Be Quick opnieuw op voorsprong, via een kopbal uit een vrije trap. Wederom maakte Nunspeet snel gelijk. Eveneens per kopbal, al ging er dit keer geen vrije trap maar een corner aan vooraf. In de slotfase gingen beide ploegen nog wel op zoek naar de overwinning, maar gescoord werd er niet meer, zodat het talrijk opgekomen publiek (950 toeschouwers) met gemengde gevoelens huiswaards keerde.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8728.jpg)

Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op okt 25, 2009, 22:48:03
Zaterdag 24 oktober - IJsselmeervogels vs GVVV

Alweer voor de 15e keer toog ik op zaterdagmiddag naar de rode zijde van sportpark de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg. In tegenstelling tot Volendam, waar het stadion van de plaatselijke FC niet echt in de buurt van de dijk ligt (hoewel het zo heet) en ook nog eens aan de "beschermde" kant, liggen de stadions van zowel IJsselmeervogels als Spakenburg tegen de dijk aan, en ook nog eens aan de verkeerde kant. Sinds de bouw van de afsluitdijk heeft men van hoog water echter weinig meer te vrezen en zodoende hoefde ik, ondanks de gestadig nederdalende regen, niet te vrezen voor natte voeten.

In het kader van de districtsbeker van het district West I trad IJsselmeervogels aan tegen streekgenoot GVVV. De Rooien uit Spakenburg tegen de Blauwen uit Veenendaal is een echte klassieker die al meer dan 50 keer gespeeld is. In de beker is IJsselmeervogels een echte Angstgegner van GVVV; van de 7 voorgaande ontmoetingen wist IJsselmeervogels er 5 in het voordeel te beslissen. De laatste overwinning van GVVV in de beker is alweer meer dan 25 jaar geleden: 4-2 in het seizoen 1982-83.

Van de twee ploegen is IJsselmeervogels zonder twijfel de meest succesvolle. Sterker nog, de Vogels mogen zich met recht de meest succesvolle amateurclub van Nederland noemen: 30 afdelingskampioenschappen, 14 zaterdagamateurkampioenschappen, 5 algehele amateurkampioenschappen en een halve finaleplaats in de "grote" KNVB-beker. De erelijst van GVVV steekt wat armoedig af tegen het blinkende zilverwerk van de Rooien: slechts één afdelingskampioenschap en één districtsbeker staan op het palmares.

Ook het terrein van IJsselmeervogels is top in amateurland. Dankzij de voortdurende ratrace met buurman Spakenburg heeft IJsselmeervogels een prachtige nieuwe hoofdtribune, een overdekte staantribune en zelfs een eigen sporthal. Uiteraard beschikt Spakenburg over herzelfde arsenaal....
Zoals gezegd is de hoofdtribune de nieuwste aanwinst. Tot enkele seizoenen geleden stond er een tamelijk eenvoudig bouwsel dat bij elke amateurclub had kunnen staan. Dit voldeed natuurlijk niet aan de hoge eisen, temeer daar Spakenburg net een nieuwe hoofdtribune mèt sponsorloges had neergezet.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/IMG_0038.jpg)

De nieuwe tribune staat er inmiddels een jaar of twee en is uiteraard voorzien van alle gemakken. Het hoeft geen betoog dat alles een klasse mooier, beter, groter, moderner en duurder is dan aan de andere kant van de Westmaat.
Het 'gewone' volk moet het met wat minder comfort doen. De overdekte staantribune aan de overkant is welliswaar even lang als het veld, maar telt slechts zes treden terracing. Bovendien wordt het dak gedragen door een groot aantal palen. Toch is het het meest sfeervolle deel van het stadionnetje.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8843.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8845.jpg)

De eerste helft van de wedstrijd was er één om gauw te vergeten. Veelvuldig balverlies, weinig kansen en weinig spectakel. IJsselmeervogels liet wel erg duidelijk merken dat de beker geen prioriteit heeft en GVVV kon blijkbaar niet beter. Dat de Veenendalers op slag van rust toch nog op voorsprong kwamen, was meer geluk dan wijsheid. Uit de kluts viel de bal voor de voeten van Snijders, die de bal tegen de touwen schoot.
Na rust werd het wel leuk. IJsselmeervogels stelde snel orde op zaken. Aan de gelijkmaker zat geen luchtje van buitenspel, nee, er was bijna een gasmasker nodig om te kunnen blijven ademen. Ondanks dat de grensrechter op zijn tenen ging staan om de vlag zo hoog mogelijk de lucht in te steken, liet de scheidsrechter doorspelen en was het voor De Harder een koud kunstje om 1-1 aan te tekenen.

Niet veel later scoorde Katipana de 2-1, nadat de invaller was vrijgezet voor de keeper door een subliem steekpassje De Harder. Na deze goal maakte Vogels de fout om een tandje terug te schakelen. GVVV ontketende een offensief en kreeg kansen. Twintig minuten voor tijd kon Van der Valk de afvallende bal na een hoekschop binnenknallen, zodat het weer gelijk stond. In het slotkwartier kregen beide ploegen nog wat kansen, maar ging het er steeds meer op lijken dat het op strafschoppen zou uitdraaien. Zover kwam het niet. Drie minuten voor tijd leverde uitblinker De Harder (1 goal en 2 assists) een prachtige voorzet af, die door De Graaf vallend kon worden binnengekopt.

In de slotfase probeerde GVVV het nog wel, maar waren de kansen voor IJsselmeervogels, dat echter slordig met de geboden ruimte omging. Het deed er niet meer toe, IJsselmeervogels bekert verder en de meeste van de 1200 toeschouwers keerden tevreden huiswaarts.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8849.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op nov 01, 2009, 00:15:32
Zaterdag 31 oktober - DVS'33 Ermelo vs VVOG

Het smalle strookje land tussen de Veluwe en de Zuiderzee is gezegend met een aaneenschakeling van zaterdagamateurclubs van naam. Sparta Nijkerk, SDCP uit Putten, DVS Ermelo, VVOG uit Harderwijk, Nunspeet, WHC uit Wezep zijn allen geen vreemden in de hoofdklasse. Twee van deze clubs, DVS en VVOG, speelden op de laatste dag van oktober tegen elkaar. Een echte derby: Ermelo en Harderwijk grenzen bijkans aan elkaar.

Thuisclub DVS Ermelo is al vanaf het begin van de zaterdagcompetitie onder KNVB-vlag (net na de oorlog) in de hoogste klassen vertegenwoordigd, eerst nog in de westelijke competitie, later in het district Oost. In het jaar dat VVOG voor het eerst in de hoogste (= derde) klasse afwezig is, 1955-56, degradeert Ermelo door troosteloos als laatste te eindigen. Een jaar later promoveert Ermelo weer naar de derde klasse, maar daar treft het VVOG niet meer. De Harderwijkers spelen dan in de westelijke afdeling, waar het tweede wordt na IJsselmeervogels. In 1963 treffen de clubs elkaar weer voor een jaar in de derde klasse, op dat moment de op-één-na-hoogste afdeling. Hierna scheiden de wegen van de twee clubs: DVS blijft tot 1988 verschoten van voetbal op het hoogste niveau, VVOG promoveert naar de hoogste klasse en wordt in 1969 zelfs algeheel amateurkampioen.
Tot voor kort was VVOG een vaste waarde in de hoofdklasse, maar de laatste jaren zit de klad er behoorlijk in. In 2007 lukte het de groenen uit Harderwijk nog net om via een promotie/degradatiewedstrijd in de hoofdklasse te blijven. Tegenstander was.....DVS. Een jaar later degradeerde
VVOG alsnog en kwam het in de zelfde eerste klasse D terecht als DVS. VVOG eindigde 4e op 4 punten van de kampioen, DVS ontliep degradatie maar net. Dit seizoen doet DVS het wat beter met een plaats in de middenmoot en heeft VVOG het opvallend moeilijk. Met slechts 4 uit 7 staan de Harderwijkers derde van onderen, met 2 punten meer dan rode lantaarn DOS Kampen, ook al een gevallen grootheid.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8856.jpg)

Het terrein van DVS Ermelo is op het eerste gezicht niet zo veel bijzonders. Een bakstenen tribune voor een paar honderd toeschouwers, een paar trappen staanplaatsen ernaast en verder niks.

Als je wat beter kijkt, valt op dat het hele veld is omgeven door een ovalen graswal van pak 'm beet anderhalve meter hoog. Slechts daar waar de tribune staat, is de wal onderbroken. De afstand tussen de graswal en het veld doet vermoeden dat er ooit een atletiekbaan heeft gelegen of dat de plaatselijke ijsvereniging er 's winters een ijsbaan van maakte. Aan de lange kant is de wal voorzien van een rij onoverdekte zitjes en een scorebord, inclusief éénwijzerige klok die tot 45 kan tellen. Waar kom je dat nog tegen??

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8851.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8869.jpg)

De wedstrijd was meer spannend dan goed. Beide teams hadden de messen geslepen en gingen er vol in. DVS kwam het best uit de startblokken, maar VVOG scoorde na een klein kwartier door een fout in de Ermelose verdediging. Ondanks dat DVS in de tweede helft flink druk zette, hield VVOG het droog en bejubelde het de tweede seizoensoverwinning. De meesten van het talrijk opgekomen publiek gingen echter teleurgesteld naar huis.  

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8873.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8881.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op nov 08, 2009, 01:39:48
Zaterdag 7 november - IJsselmeervogens vs Spakenburg

De inwoners van Bunschoten-Spakenburg en ook vele voetballiefhebbers buiten het fusiedorp aan de boorden van de voormalige Zuiderzee hebben 7 november met dikke viltstift omcirkeld in hun agenda. 7 november is immers de datum van de eerste Spakenburgse Derby in het voetbaljaar 2008/2009. Al een paar maanden geleden had Breda te kennen gegeven graag een keer naar de derby te willen. Zodoende haalde ik hem rond een uur of één op van station Hilversum. Na een versnapering en een kort ritje over de A1 werd anderhalf uur voor aanvang de Westmaat bereikt. Er stonden al een kleine duizend mensen op de tribune. De A1 van AFC'34, dat de leeftijdsgenoten van Vogels met 4-1 afdroogde in de voorwedstrijd, zal zelden voor zoveel publiek gespeeld hebben.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8893.jpg)

Dat de Derby zoveel publiek trekt, is een verschijnsel van de laatste jaren. Al sinds de de jaren 30 spelen IJssermeervogels (aanvankelijk onder de namen NAS en vv IJsselmeer) en Spakenburg (eerst Windvogels, later Stormvogels) geregeld tegen elkaar. De twee clubs zijn gezamenlijk opgeklommen tot de hoogste regionen van het amateurvoetbal en hebben beide sinds de jaren 50 verschillende zaterdagamateurkampioenschappen en algehele amateurkampioenschappen gewonnen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de prijzenkast van IJsselmeervogels een stuk voller is dan die van Spakenburg.

Sinds de 1966 spelen beide clubs op sportpark de Westmaat, net buiten het centrum van het dorp aan de oever van het Eemmeer. Sinds de clubs behalve concurrenten ook buren zijn, is de rivaliteit steeds groter geworden. Het dieptepunt werd bereikt in de jaren 80 en 90, toen de derby enkele keren uit de hand liep. De overgang van enkele dragende spelers van Rood naar Blauw speelde een belangrijke rol hierbij. Om verdere escalatie te voorkomen, zijn de clubs jarenlang ingedeeld in verschillende hoofdklasse-poules, zodat de derby theoretisch alleen in de beker en in de kampioenscompetitie gespeeld kon worden. Sinds een 2002 spelen de Vogels en Spakenburg weer in dezelfde afdeling en staat de derby jaarlijks tweemaal op het programma. Problemen zijn er sindsdien niet meer geweest en mede dankzij een NOS-documentaire uit 2005 trekt het festijn veel bezoekers uit het hele land.

Vooral de supporters van de Blauwen zijn goed in het bedenken van sfeeracties. Twee jaar geleden werden er voor de westrijd honderden WC-borstels aan blauwe parachutejes vanuit een vliegtuigje boven het veld gedropt en in de terugwedstrijd van hetzelfde seizoen droegen de Spakenburgse supporters massaal VN-blauwhelmen. Dit jaar had men weer een meesterlijke actie bedacht: aan de giek van een hoogwerker op het Spakenburg-terrein hing een metershoog Spakenburgshirt boven het veld. De IJsselmeervogelsfans kwamen niet verder dan het uitdelen van vlaggetjes en een groot spandoek dat voor de wedstrijd voor de staantribune hing. 

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8891.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8900.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8901.jpg)

Een half uur voor de wedstrijd was de overdekte staantribune al bomvol. Ook de onoverdekte accomodaties waren, ondanks het weer goed gevuld. Het stadionnetje was absoluut afgeladen. Van de brandweer mogen er 8000 in, maar het zouden er stiekum best wel eens wat meer geweest kunnen zijn. Nadat er voor de wedstrijd een indrukwekkende minuut stilte in acht was genomen voor onlangs overleden Evert 'Tip' de Graaf, de speler die in 1976 in de bekerwedstrijd tegen AZ de beslissende penalty scoorde, kon het spectakel beginnen.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8895.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8914.jpg)

Binnen 5 minuten kon de blauwe zijde al juichen. El Khadouri kreeg wel erg veel ruimte en mocht vrij schieten vanaf de rand van de 16. ZIjn schot was zuiver in de hoek: 0-1. Het doorweekte uitvak ontplofte, op Midden Noord was het stil.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8915.jpg)

Spakenburg bleef kansen krijgen, maar verzuimde de nekslag uit te delen. Vooral vleugelspits van den  Meiracker was met zijn snelheid een plaag voor de IJsselmeervogels-verdediging. Op het half uur leek IJsselmeervogels op voorsprong te komen, maar de doorgebroken de Harder werd binnen het strafschopgebied overduidelijk neergelegd. De scheidsrechter zag er niks in en liet doorspelen. Het laatste kwartier voor rust kreeg Vogels nog een paar kansen, maar wist het niet te scoren.

Na rust was Spakenburg weer aan zet. Na twee ballen op de paal (een fraai afstandsschot en een grabbelpartij van de keeper) was het in derde instantie opnieuw raak voor de blauwen. Van een meter of 30 nam Rottiné de bal heerlijk op de pantoffel en liet doelman van Strien kansloos. In het vervolg van de wedstrijd probeerde IJsselmeervogels het nog wel, maar ontbrak de overtuiging. Het zelfvertrouwen bij de blauwen was groot: enkele minuten voor tijd werd tot opluchting van de vogels-fans het megashirt, dat nog steeds aan de telescoopkraan boven het veld hing, weggehaald. Kort daarna kwam er iets anders voor terug: een spandoek waarmee trainer André Paus werd bedankt voor de punten.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8933.jpg)

Kort hierna floot scheidsrechter van der Roest af en dropen de roden teleurgesteld af. Vogels heeft tot 10 april de tijd om het elftal op orde te krijgen en een nog originelere sfeeractie te bedenken.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op nov 14, 2009, 23:47:03
Zaterdag 14 november - Sparta Nijkerk vs IJsselmeervogels

Een week na de derby in Spakenburg staat de 'kleine derby' op het programma. De wedstrijden tussen de Spakenburgse clubs en Sparta Nijkerk worden doorgaans op het scherp van de snede gespeeld en trekken veel publiek. Zo ook dit keer.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9000.jpg)

De situatie was er ook naar: Voor aanvang stond Sparta fier aan kop, met 4 punten voorsprong op de verrassende nummer twee: Hoek uit Zeeuws Vlaanderen. Tegenstander IJsselmeervogels had behalve de Derby ook de wedstrijd daarvoor, uit bij Leerdam, verloren en was afgezakt naar de vierde plaats. Met de hete adem van GVVV in de nek en de zaag al in de stoelpoten van coach Roy Wesseling, was winnen plicht voor de Rooien.

De laatste jaren is Sparta een vaste waarde in de top van de hoofdklasse. Sinds het debuut op het hoogste niveau aan het einde van de jaren 80, ontwikkelde de club zich van degradatiekandidaat tot topclub. Het ultieme doel, het kampioenschap in de hoofdklasse, is tot dusver niet gehaald, al was Sparta er twee jaar geleden dicht bij. In de tweede seizoenshelft werd echter een voorsprong van zo'n 10 punten verspeeld en ging Spakenburg er met de titel vandoor.

Sportpark De Ebbenhorst is sinds een jaar of 25 de thuishaven van Sparta. De club heeft er de beschikking over een kunstgrasveld met aan de ene zijde een overdekte tribune, geflankeerd door staanplaatsen. Aan de andere lange zijde bevinden zich ook staanplaatsen, met daarachter het clubhuis. Het balkon van het clubhuis en de trap er naartoe werden vanmiddag als een soort alternatieve tribune gebruikt en ook achter de goals stond het vol.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8992.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN8978.jpg)

Hoewel de spelers om klokslag 3 uur op het veld stonden, kon er nog niet afgetrapt worden. De ene kant van het veld was bezaaid met oranje slingers die met een kanon waren afgeschoten, de andere helft was nauwelijks zichtbaar door de rook van het rooie vuurwerk. Na was schoonmaakwerk en met vijf minuten vertraging kon het spel dan toch beginnen. IJsselmeervogels liet van het begin af aan zien dat het de schande van de voorgaande wedstrijden wilde wegpoetsen. Het eerste halfuur was het slechts rood wat de klok sloeg. Met was kunst- en vliegwerk overleefde de Nijkerker defensie de openingsfase. Net toen Sparta wat meer grip op de wedstrijd begon te krijgen, ging het toch mis. Met een prachtig schot in de kruising tekende Katypana 0-1 aan.
Na rust ging de wedstrijd gelijkop. Na een kwartier voorkwam keeper Onland met een weergaloze redding de 0-2 en nadat Vogels-verdediger Bolland een rode kaart had gekregen, was het aan de andere kant pompen of verzuipen. Verder dan een vrije trap die door van Strien onde de lat werd weggetikt en een schot in het zijnet kwam Sparta niet.

Na afloop was de vreugde in het Rooie kamp groot. Het bericht van de speaker dat Spakenburg thuis van laagvlieger Putten had verloren, maakte de feestvreugde alleen nog maar groter.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9021.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9024.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op nov 22, 2009, 23:43:31
Zaterdag 21 november - EDO vs Spakenburg

In de districtsbeker worden vaak wedstrijden gespeeld tussen ploegen die elkaar anders niet zo vaak treffen. Dit geldt natuurlijk dubbel en dwars als een zondagclub tegen een zaterdagclub loot. Dit is één van de redenen dat de wedstrijd EDO-Spakenburg mijn hart sneller deed kloppen toen ik de loting las.

De andere reden is dat het Haarlemse EDO niet zomaar een club is. Van 1954 tot de sanering van 1971 speelde EDO betaald voetbal. Daarvoor was EDO één van de betere clubs uit het westen: in de jaren 30 en 40 werd lange tijd in de eerste klasse (destijds de hoogste) gespeeld en in 1948 werd zelfs het afdelingskampioenschap behaald, vóór clubs als Feijenoord, DOS en Sparta. In 1954 trad EDO toe tot de (semi-)profs en een jaar later kwalificeerden de Haarlemmers zich gemakkelijk voor de hoofdklasse. Toen ging het mis: de eredivisie werd niet gehaald en EDO was veroordeeld tot de eerste divisie. Twee jaar later werd EDO troosteloos laatste en degradeerden de rood-zwarten naar de tweede divisie. Op één jaar na zou EDO tot in 1971 in de tweede divisie bivakkeren.

In de tijd vòòr het betaalde voetbal en in de eerste profjaren trok arbeidersclub EDO veel publiek, vooral als HFC Haarlem de tegenstander was. Hiervoor beschikt EDO over een prachtige accomodatie in het Noordersportpark. de groene long van Haarlem Noord, waar ook het Haarlem-Stadion te vinden is. Na omzwervingen door de stad en zelfs een paar jaar in Heemstede, streek EDO in 1934 neer op de huidige locatie. De 6 jaar oude houten zittribune werd meegenomen, evenals de onoverdekte zittribunes. Tegenover de hoofdtribune verrees een imposante betonnen staantribune van 14 treden hoog.

Helaas is de houten tribune een jaar of 30 geleden in vlammen opgegaan en vervangen door een nieuw bouwsel. De rest van het stadion is nog intact, inclusief de onoverdekte zittribune en de, inmiddels gevaarlijk glad bemoste, staantribune.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9038.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9046.jpg)

Sinds het profavontuur speelt EDO met wisselend succes bij de zondagamateurs. Lange tijd was EDO hoofdklasser. Het behaalde zelfs enkele tweede plaatsen. Het laatste hoofdklasseseizoen dateert echter alweer van 15 jaar terug. Sindsdien speelt EDO veelal in de eerste klasse met af en toe een uitstapje naar de tweede klasse, zoals dit seizoen. Momenteel is EDO koploper, dus volgend jaar zal EDO wellicht weer eersteklasser zijn.

Voor EDO is een wedstrijdstrijd als deze, tegen een grote club als Spakenburg, natuurlijk de wedstrijd van het jaar. Luttele minuten voor aanvang leek het er echter op dat niet meer dan 150 toeschouwers de weg naar het stadion hadden gevonden. Toen de spelers uit de kleedkamer kwamen, kwam er tegelijkertijd een grote schare toeschouwers uit de fraaie kantine, zodat het toch nog gezellig werd. Al met al waren er ongeveer 500 toeschouwers.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9068.jpg)

Edo begon furieus aan de wedstrijd en kreeg al in de eerste minuut een goede kans. Na 8 minuten kwamen de Haarlemmers op voorsprong na een klutssituatie. Niet veel later maakte Spakenburg uit een vrije trap gelijk, maar EDO bleeft de hele eerste helft de betere ploeg. Waar Spakenburg nauwelijks kansen kreeg en vooral verzandde in breien, speelde EDO fris over de flanken en creëerde het door een combinatie van inzet en technisch goed voetbal enkele kansen op een hernieuwde voorsprong. Spakenburg-doelman Taberima hoefde niet te vissen; bij rust stond het nog 1-1.

In de rust vroeg een EDO-aanhanger me nog of Spakenburg wel met het eerste was gekomen. Dit was inderdaad het geval; van de mannen die twee weken eerder de Rooien versloegen, stonden de meesten ook nu in het veld.

De tweede helft was Spakenburg wel sterker. Vooral Ruben Wilson, de kopsterke spits van Spakenburg, kreeg een hand vol kansen. Hij was het dichtst bij toen hij met een hard schot de paal raakte.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9059.jpg)

Aan de andere kant counterde EDO gevaarlijk. Met nog een minuut of 20 op de klok leek de 2-1 te gaan vallen, maar de doorgebroken rechterspits schoot in een egoïstische bui in de handen van de keeper, waar afleggen op een volledig vrijstaande ploeggenoot bijna zeker tot een doelpunt zou hebben geleid.
Hoe de wedstrijd zou zijn afgelopen als EDO wel had gescoord, is natuurlijk koffiedikkijken. Feit is wel dat de ervaring en fitheid van Spakenburg in de slotfase de doorslag gaf. Twee doelpunten in de laatste 10 minuten beslisten de wedstrijd. De 2-3 in de laatste minuut was nog slechts voor de statistieken. Uiteindelijk bekert de favoriet verder, maar makkelijk hebben ze het niet gehad in Haarlem-Noord.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9075.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: AthleticHolanda op nov 23, 2009, 17:24:10
Leuk verslag weer!

Heb je ook een favoriete amateurclub (FC Hilversum?) of zijn ze je allemaal even lief?
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op nov 23, 2009, 17:40:03
Echt een favoriete club heb ik niet. FC Hilversum volg ik wel via de lokale pers; het is tenslotte m'n local team, maar ik heb er verder weinig mee. Geen sfeer, geen publiek en te veel schimmige figuren en geldstromen.

Wat betreft de andere regionale verenigingen heb ik wel een zwak voor Sparta Nijkerk, zeker na het op het laatste moment weggegeven bijna-kampioenschap van twee jaar geleden. Daarnaast volg ik de oud-profclubs die nu bij de zondagamateurs spelen, dus clubs als het zaterdag bezochte EDO, KFC, DHC, De Valk, Rheden, Elinkwijk. Maar ook dat is meer interesse dan fan-zijn.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op nov 29, 2009, 01:26:06
Zaterdag 28 november - SDC Putten vs Sparta Nijkerk
Zaterdag 28 november - Bennekom vs ODIN '59

Toen ik zaterdagmiddag opstond, was al duidelijk dat Putten-Nijkerk één van de wedstrijden was die ten prooi was gevallen aan het regenachtige weer. Van de wedstrijden die overbleven, was Bennekom de meest aantrekkelijke optie. Sinds mijn oud-collega Erik Assink de club uit de Gelderse Vallei trainde, stond deze al hoog op mijn lijstje, maar het was er nog niet van gekomen. Bovendien beschikt Bennekom over kunstgras, zodat afgelasting op het laatste moment niet waarschijnlijk leek. Toen ik in de auto stapte, was het droog. Bij Barneveld bevochtigden de eerste druppels mijn voorruit en voordat ik Ede had bereikt plensde en hoosde het. In Bennekom bleek een paraplu wegens de wind van weinig nut. Gelukkig was er nog plek op de overdekte zittribune.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9087.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9084.jpg)

Bennekom maakte in 1974 voor het eerst zijn opwachting in de landelijke eerste klasse, na twee promoties op rij.  Sindsdien is de club slechts één seizoen niet vertegenwoordigd geweest op het hoogste niveau. Viermaal heeft Bennekom een afdelingstitel gewonnen, maar het algeheel zaterdagkampioenschap is steeds aan de club voorbij gegaan. Dankzij de centrale ligging in Nederland heeft Bennekom in alle drie de afdelingen van de eerste klasse (later hoofdklasse) gespeeld en ook in alle drie de afdelingen de titel gepakt.
De laatste jaren is Bennekom te vinden in de middenmoot of de subtop. Vorig seizoen werd afgesloten met een fraaie vierde plaats, maar dit seizoen draait het totaal niet. Voor de wedstrijd deelde Bennekom de voorlaatste plaats met ODIN. Kwalificatie voor de topklasse zit er dit seizoen niet in; lijfsbehoud is een realistischere doelstelling.

Tegenstander ODIN (Ons Doel Is Nuttig) '59 uit Heemskerk is een nieuweling in de Hoofdklasse. In het verleden heeft ODIN altijd in de schaduw gestaan van ADO'20, de eveneens uit Heemskerk afkomstige zondaghoofdklasser. ODIN heeft zich gestaag opgewerkt en is uiteindelijk ook in de hoofdklasse terecht gekomen. Daardoor is Heemskerk momenteel de samen met Hoorn de enige plaats met zowel een zaterdaghoofdklasser als een zondaghoofdklasser binnen de grenzen. Het Noordhollandse zaterdagvoetbal is sowieso aan een opmars bezig: het Hoornse Zwaluwen'30 maakte al eerder de sprong naar de hoofdklasse en vanuit de eerste klasse komt Young Boys uit Haarlem er ook aan.

Het complex van Bennekom viel me eerlijk gezegd wat tegen. Eén tribune (die wel bijna de hele lengte van het veld inneemt) en er tegenover een graswal, dan heb je het gehad. Door het weer viel de publieke belangstelling wat tegen, maar doordat iedereen op de tribune zat, leek het wel druk.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9092.jpg)

De wedstrijd verliep niet zoals Bennekom gehoopt had. In de eerste helft was de thuisploeg ontstellend zwak en heerste ODIN. Logisch gevolg was de 0-1 ruststand door een afgeweken schot. Na rust kwam Bennekom veel feller uit de startblokken, maar creeërde het weinig kansen. ODIN bleef goed voetballen en was op de counter minstens zo gevaarlijk als Bennekom. Met nog 20 minuten te spelen, profiteerden de Noordhollanders van een kapitale blunder in de verdediging en werd het 0-2. Het wanhoopsoffensief van Bennekom bleef uit waardoor ODIN de wedstrijd probleemloos kon uitspelen.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op dec 14, 2009, 23:57:34
Zondag 13 december - KFC vs Blauw Wit Amsterdam

In de jaren 30 was KFC een grote club. De Groote Koogsche, zoals de Koogsche Football Club toen genoemd werd, werd in 1934 vicekampioen en was in 1935 verliezend bekerfinalist. In 1955 trad KFC toe tot het betaald voetbal, waar het, net als streekgenoot ZFC, nooit potten kon breken. Koog heeft nooit Eredivisievoetbal binnen de grenzen gehad.
Halverwege de jaren 60 werden zowel KFC als ZFC van hun thuishaven beroofd; KFC door de aanleg van de A8 en ZFC vanwege plannen voor de Hemspoortunnel (die later overigens elders gebouwd is). Plannen voor een gemeenschappelijk stadion gingen niet door; beide verenigingen kregen een eigen complex (die beide nog bestaan).

In 1965 nam de proftak van KFC (inmiddels FC Zaanstreek geheten) het nieuwe stadionnetje in gebruik aan de Wezelstraat, vlak bij de Verkadefabriek (wat goed te merken is aan de penetrante cacao-geur). Het stadion zou slechts twee jaar profvoetbal kennen, want, na diverse mislukte fusiepogingen met ZFC, lukte het in 1967 wel een fusiepartner te vinden. FC Zaanstreek en Alkmaar'54 gingen onder de naam AZ'67 samen verder. Het eerste team verhuisde naar Alkmaar.

Hoewel het tweede van AZ nog wel een tijdje in Koog heeft gespeeld, is het terrein na 1967 voornamelijk door de amateurs van KFC gebruikt. Van de oorspronkelijke bebouwing is alleen nog de hoofdtribune over; de staanplaatsen en onoverdekte zitplaatsen zijn de afgelopen 15 jaar opgeruimd. De stalen hoofdtribune met houten interieur maakt veel goed.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9254.jpg)

De amateurs van KFC speelden na de fusie veelal in de lagere regionen van het zondagvoetbal. Pas de laatste jaren is de club aan een opmars bezig, die tot in de eerste klasse heeft gevoerd.
Op een waterkoude zondagmiddag in december speelde KFC tegen een andere oud-profclub: Blauw-Wit uit Amsterdam. Totdat Blauw-wit in 1971 met DWS fuseerde tot FC Amsterdam, was de Stadionclub vaste waarde in de eerste divisie met af en toe een jaartje eredivisie. Na de fusie zijn de amateurs wel zelfstandig gebleven. Zodoende bestaan Blauw-Wit, DWS en ook Volewijckers, dat zich later aansloot bij FC Amsterdam, ondanks het faillisement van de profs in 1982 nog steeds. Blauw-Wir speelde vorig jaar nog hoofdklasse maar is nu laatste in de eerste klasse.

In het betaald voetbal is de wedstrijd KFC/FC Zaanstreek-Blauw Wit slechts één seizoen gespeeld, in het laatste seizoen voor de fusie tot AZ'67. Ook in het amateurvoetbal is de wedstrijd niet vaak gespeeld, omdat Blauw-Wit doorgaans veel hoger speelde dan KFC.
Ondanks de lage stand domineerde Blauw-Wit de eerste helft. Het kwam al snel op voorsprong doordat het een verdedigingsfout van KFC gedecideerd afstrafte. Aan de andere kant werd KFC slechts gevaarlijk dankzij de vreemde actie van de zeer onbetrouwbare Amsterdamse goalie.
In de tweede helft probeerde KFC wel druk te zetten, maar het spel was te confuus. Desondanks kwamen de Zaankanters op de valreep toch nog op gelijke hoogte. Een corner werd bij de tweede paal binnengewerkt. In de strijd tegen degradatie hebben beide ploegen weinig aan een punt.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN9244.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op mrt 28, 2010, 17:35:22
Het wordt weer eens tijd om het amateurtopic bij te werken:

23 januari 2010 - Berkum vs. Nunspeet

Na een pauze van anderhalve maand wegens sneeuw, ijs en vorst, kon er eindelijk weer eens een amateurpotje bezocht worden. 's Ochtends moest ik opdraven bij een vergaderig in Zwolle, op slechts luttele minuten van het terrein van Berkum. Ondanks dat de vergadering een beetje uitliep, was ik nog bijna op tijd voor de aftrap.

Berkum, afkomstig uit het gelijknamige voormalige dorp en huidig stadsdeel van Zwolle, timmert sinds een aantal jaren aardig aan de weg. Een paar seizoenen geleden promoveerde Berkum na een dramatische promotiewedstrijd tegen DOVO naar de hoofdklasse. Na een jaar keerden de Zwollenaren weer terug naar de eerste klasse. Opnieuw via de nacompetitie werd wederom promotie afgedwongen. Dit maal doet Berkum het een stuk beter dan twee seizoenen geleden: de club is nog volop in de race voor een plaatsje in de topklasse.

Tegenstander Nunspeet, toch wel een vaste waarde in de top van het zaterdagvoetbal, doet het een stuk slechter. De topklasse lijkt buiten bereik en zelfs continuering van het hoofdklasseschap is nog niet zeker.

Ondanks het toch wel aanzienlijke verschil op de ranglijst, gaat de wedstrijd gelijkop. Een spectakel maken beide ploegen er niet van: na een middag blauwbekken prijkt er 1-1 op de borden.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0190.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0192.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op mrt 28, 2010, 20:07:28
Zaterdag 6 februari 2010 - Hoek - Kozakken Boys

De enige plek in de Benelux waar het niet mistig was, was Breda, waar ik het gelijknamige forumlid trof voor een bezoek aan Hoek. Toen we de Turfschipstad uitreden, verdween de wereld weer in een enorme wolk. Ook in Zeeuws-Vlaanderen, waar we het plaatsje Hoek -zoals verwacht- vlak bij Terneuzen aantroffen, speelden zwevende waterdruppeltjes ons parten. Gelukkig kon de scheidsrechter beide doelen zien en ging de wedstrijd door.

Hoek is sinds het begin van de jaren 90 op het hoogste niveau van het zaterdagvoetbal actief en verrast de afgelopen jaren geregeld met goede eindplaatseringen. Vorig jaar werd een prima tweede plaats bereikt, overigens op respectabele afstand van IJsselmeervogels. Ook dit jaar doet Hoek het uitstekend en is het één van de kanshebbers op rechtstreekse plaatsing voor de topklasse.

Tegenstander Kozakken Boys is een grote naam in het amateurvoetbal. De ploeg uit Werkendam speelt al decennia vrijwel onafgebroken op het hoogste niveau en heeft driemaal een afdelingstitel gewonnen. Dit jaar loopt het echter allemaal niet zo soepel en het is nog maar afwachten of Kozakken Boys de topklasse gaat halen.

Hoek domineerde de wedstrijd en kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Op slag van rust maakte Kozakken Boys gelijk. Diep in de tweede helft leek Hoek alsnog met de overwinning te gaan lopen, maar opnieuw maakte Kozakken Boys in de blessuretijd gelijk. Al met al een gelijkspel waar beide ploegen weinig aan hebben.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0206.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0205.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0242.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0257.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op mrt 28, 2010, 20:42:24
Zaterdag 20 februari 2010 - Sparta Nijkerk vs RKAVV Volendam

Terwijl de laatste stuiptrekkingen van de winter nog bezig zijn, spelen Sparta en Volendam gelijk. Een punt waar beide ploegen weinig aan hebben. Sparta zien (weer eens) een riante voorsprong op IJsselmeervogels verdwijnen, Volendam komt maar niet weg uit de gevarenzone. Toch zullen de wijdbroeken met een goed gevoel teruggaan naar het Palingdorp; vlak voor tijd werd de -niet geheel verdiende- 2-2 gescoord.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0550.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: Han op mrt 28, 2010, 21:36:08
Het wordt weer eens tijd om het amateurtopic bij te werken:

23 januari 2010 - Berkum vs. Nunspeet

Leuk om over Berkum te lezen. Berkum, toen ter tijd een deelgemeente van het Zwolle omringende Zwollerkerspel, werd opgericht in 1961 en heeft, halverwege gelegen tussen het huidige Oosterenk Stadion en de voormalige De Vrolijkheid, lange tijd gevoetbald in de slagschaduw van andere Zwolse clubs, zoals PEC, Boys, SV Zwolle en de zaterdagklassers  Be Quick’28 (destijds buurman van het Oosterenk) en WVF, de kernen vertegenwoordigend van voormalige Zwollerkerpselse deelgemeenten Westenholte, Voorst en Frankhuis.

In 1974-95 werd het 'nietige' Berkum landskampioen van alle afdelingen van de KNVB als winnend vertegenwoordiger van de 1e klasse A van de afdeling Zwolle. Berkum promoveerde naar de 4e klasse en werd meteen kampioen. De club verloor in datzelfde seizoen de finale om de KNVB beker van het Nederlandse zaterdagvoetbal van De Zwervers, na onder andere Hollandseveld, Harkemase Boys en de Rotterdamse hoogvlieger Zwart Wit’28 bedwongen te hebben.
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: hgrm op mrt 29, 2010, 22:39:23
Zaterdag 13 maart 2010 - Zwaluwen'30 vs IJsselmeervogels

Hoorn begint een echte voetbalstad te worden. In de zondaghoofdklasse is Hollandia al jaren een vaste waarde, met als hoogtepunt het zondagkampioenschap in 2008. In het jaar dat Hollandia het kampioenschap behaalde, maakte Zwaluwen'30 zijn debuut in de hoofdklasse Zaterdag. De eerste twee jaren werden de Horinezen getraind door Anand Jagdewsing, vooral bekend als kampioenenmaker in de zaal (Veerhuys, Marlène, Leekster Eagles). In het veld waren ook diverse (ex-)zaalvoetballers te vinden, waaronder Calvin Blankendal, toentertijd tevens speler-trainer van zvv Hilversum. Onder Anand werd spectaculair gespeeld en kwam Zwaluwen nooit echt in de problemen. Twee tiende plaatsen waren hun deel. Dit seizoen ligt de lat een stukje hoger: kwalificatie voor de topklasse is het doel; een doel dat zeker niet onhaalbaar is.

Het weekend voorafgaand aan de wedstrijd tegen IJsselmeervogels had Zwaluwen met maar liefst 7-1 van ODIN gewonnen, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Ruim 1200 toeschouwers waren op het duel afgekomen.

De eerste helft ging grotendeels gelijkop. Net toen Zwaluwen aanzette voor een offensief, profiteerde IJsselmeervogels op de counter. Wel een schitterend doelpunt, een lob van 30 meter. Het laatste kwartier van de eerste helft zette Zwaluwen de koploper vast op eigen helft en was het diverse maken dicht bij de gelijkmaker. Vlak na rust viel de 0-2, waarna Zwaluwen nadrukkelijk op zoek ging naar doelpunten. Uiteindelijk kon Vogels hier van profiteren, zodat het na 90 minuten -zwaar geflatteerd- 0-4 stond. Dan is zo'n 7-1 overwinning van een week eerder leuk, maar maakt één zwaluw nog geen zomer....

Het complex van Hollandia valt vooral op door de schilderachtige ligging aan het IJsselmeer, dat van Zwaluwen is wat dat betreft wat meer bescheiden: ingeklemd tussen een snelweg en een spoorlijn is de ligging nauwelijks idyllisch te noemen. Toch heeft het complex, vooral door de deels houten hoofdtribune, charme. Behalve de genoemde tribune beschikt Zwaluwen nog over het één en ander aan terracing naast de tribune en achter één van de goals.

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0732.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0762.jpg)

(http://i20.photobucket.com/albums/b243/hgrm/amateur/DSCN0772.jpg)
Titel: Re: "Het ging om het spel en de eer en de vlag" - hgrm goes amateur
Bericht door: ðe waan op mrt 29, 2010, 23:44:18
Volgens mij ben ik dat stuk pluimvee ook al eens in levende lijve tegengekomen.

Jammer.