Auteur Topic: De avonturen van JPR  (gelezen 304 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ici c est Paris

  • Berichten: 1340
  • Geslacht: Man
De avonturen van JPR
« Gepost op: okt 10, 2019, 19:37:38 »
Al jaren actief op dit forum en hier en daar wel wat verslagen gepost. Daar is later de klad in gekomen maar het groundhoppen is gebleven. Tijd om hele uitgebreide verslagen te schrijven heb ik niet meer, maar ik vind het natuurlijk wel leuk om m'n ervaringen met soortgenoten te delen, zoals ik het ook heerlijk vind om die van jullie te lezen. Dat zal ik voortaan hier doen. Nieuwe updates van recente wedstrijden, en misschien fiets ik er af en toe ook wel wat foto's van een wedstrijd lang geleden doorheen, kan ook zomaar.
Iedereen kent me hier als Ici c est Paris, maar dat is toch vooral een overblijfsel uit het verleden en veel minder een naam waar ik zelf nog iets mee heb. Vandaar de titel 'de avonturen van JPR' (mijn initialen). Het klinkt wel een beetje jongensboek-achtig en ik moet zeggen dat het af en toe ook een beetje zo voelt als ik bij een mooie wedstrijd ben.

Groeten!
Jean-Paul

Offline Ici c est Paris

  • Berichten: 1340
  • Geslacht: Man
Re: De avonturen van JPR
« Reactie #1 Gepost op: okt 10, 2019, 20:10:57 »
Al maanden geleden besloot ik dat het er maar eens van moest komen om naar Saint-√Čtienne te gaan, bij voorkeur natuurlijk de derby tegen Olympique Lyon. De wedstrijd werd al voor de competitie vastgesteld op zondag 6 oktober en ik besloot een paar dagen die kant op te gaan.
Toen de definitieve tijdstippen van de overige wedstrijden werden vastgesteld, bleek dat ik de avond ervoor ook nog naar Dijon - Strasbourg of Montpellier - AS Monaco zou kunnen gaan. Allebei goed aan te reizen vanuit Lyon, waar ik naartoe zou vliegen op zaterdagochtend.
De keuze was snel gemaakt voor Montpellier: Een leuker affiche, een naar verluidt leukere en zonnigere stad en het belangrijkste voor mij, een bijzonder stadion. Het Stade de la Mosson van Montpellier was speelstadion tijdens het geweldige WK 1998 (m'n eerste échte voetbalherinnering) en een veel voorkomend stadion in het legendarische Eurogoals van vroeger. Jeugdsentiment dus. Bovendien heeft het stadion een bijzondere onoverdekte lange zijde met drie ringen. Dit alles tezamen zorgde ervoor dat Montpellier al jaren op de verlanglijst stond, en nu was een mooie kans om het te bezoeken.

Met de TGV ga je voor een tientje in iets meer dan een uur van de luchthaven van Lyon naar Montpellier. Dat bleek inderdaad een heerlijke stad te zijn. De zon scheen volop, 24 graden en overal gezelligheid. Een stad met tal van leuke straatjes en kleine pleintjes boordevol leuke terrasjes. Je zou haast vergeten dat er ook nog gevoetbald werd, maar anders had ik me ook wel vermaakt. Vanaf het station, tegenover mijn hotel, pak je de tram naar het stadion.

Het stadion ligt in een levendige banlieue. Veel hoge, betonnen flats zoals je wel vaker in Frankrijk ziet. Niet de fijnste buurt om te wonen denk ik, maar tegelijk heeft het wel weer wat. Het stadion lag aan de rand van deze wijk.

Na een korte wandeling doemde het Stade de la Mosson al op. Of althans, van buitenaf lijkt het helemaal niet zo spectaculair of groot, doordat het stadion ook een beetje in een kuil ligt. Je zag wel al goed het silhouet van de lange zijde met de derde ring.

Ik had vooraf al een kaartje gekocht via internet. Bewust gekozen voor de hoofdtribune, zodat ik een mooi overzicht had op de lange zijde aan de overkant. Van binnen vond ik het heel indrukwekkend. Wat wel jammer is is dat de grote lange zijde voor de helft niet in gebruik is, maar dat wist ik van tevoren al. Montpellier is van oudsher een echte rugbystad en voor de voetbalclub krijgt men doorgaans het stadion niet vol. Hierop is besloten om de derde ring en een deel van de tweede ring aan de overkant af te sluiten voor het publiek en er hele lelijke doeken overheen te spannen. Niet mooi, maar alsnog vond ik het een gaaf gezicht.

Dan de wedstrijd. Montpellier is een vrij saai, verdedigend ingestelde ploeg, al jaren het handelsmerk van MHSC en hun trainer, Michel der Zakarian. Maar het werkt, dus je kan het ze als kleinere club moeilijk kwalijk nemen. En dan Monaco. Een goede trainer (Jardim maakte ze kampioen en haalde halve finale CL) en stuk voor stuk uitstekende spelers, maar toch werkt het niet. Fabregas, Ben Yedder, Bakayoko, Golovin en Glik (om er maar een paar te noemen): Niemand haalt het niveau van wat ze eerder haalden.
Vanavond zou het ook weer zo'n avond zijn. Te afwezige spelers voorin en geschutter achterin zorgden ervoor dat Montpellier kon uitlopen naar een 3-0 voorsprong, tot grote blijdschap van het thuispubliek. Sowieso wel een leuk publiek, het stadion was goed volgelopen en Montpellier heeft een vocaal vrij aanwezige harde kern. Tot mijn verbazing had AS Monaco ook nog wat uitsupporters meegenomen, en die besloten na de 2-0 maar wat vuurpijlen af te steken, die vervolgens deels in het thuisvak met kinderen terecht kwamen. Geen hele fijne actie, waarop ook werd gereageerd vanuit Montpellier-kant. Een klein smetje op een verder hele gezellige avond. Monaco kwam daarna nog terug naar 3-1 (prachtig stiftje van Ben Yedder) en perste er een bescheiden slotoffensiefje uit, maar kwam niet verder dan 3-1. Een prima voorgerecht was het dus, want een leuke avond in een typisch Zuid-Franse sfeer in een apart stadion: Ik heb slechtere avondjes meegemaakt.


« Laatst bewerkt op: okt 10, 2019, 20:26:10 door Ici c est Paris »

Offline bagger010

  • Berichten: 38
Re: De avonturen van JPR
« Reactie #2 Gepost op: okt 10, 2019, 20:40:33 »
Leuk verslag!

Offline Jef400

  • Berichten: 1079
Re: De avonturen van JPR
« Reactie #3 Gepost op: okt 11, 2019, 10:55:15 »
Montpellier. Zijn die niet vlak voordat PSG begon niet een keer landskampioen geworden?

Offline ALenstra

  • Berichten: 1574
Re: De avonturen van JPR
« Reactie #4 Gepost op: okt 11, 2019, 11:11:52 »
Klopt. Verder moet ik altijd denken aan die voorzitter die het veld opkwam nadat ze PSV hadden uitgeschakeld.

Offline onzemichael

  • Berichten: 7
Re: De avonturen van JPR
« Reactie #5 Gepost op: okt 11, 2019, 11:19:42 »
Montpellier. Zijn die niet vlak voordat PSG begon niet een keer landskampioen geworden?

Ja klopt, toen was er elk jaar nog een ander kampioen in Frankrijk; Montpellier - Lille - Marseille - Lyon.

@JPR: Leuk verslag en fraai stadion van Montpellier!