Auteur Topic: De moeder aller Derby's - 2007/2008  (gelezen 3486 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4550
  • Geslacht: Man
De moeder aller Derby's - 2007/2008
« Gepost op: apr 29, 2008, 22:39:24 »
Het seizoen 2007/2008 beloofde een bijzonder seizoen te worden in de hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal. De twee grootste kanshebbers, IJsselmeervogels en Spakenburg verkondigden beide dat de titel, de hele titel en niets dan de titel inzet van het seizoen is. IJsselmeervogels, kampioen van de afgelopen drie seizoenen, had de selectie aardig op peil weten te houden en waar nodig aangevuld. Zo keerde goudhaantje Kwong Wah Steinrath terug na een mislukt avontuur bij Haarlem. Spakenburg kondigde aan te gaan oogsten na het opbouwjaar 2006/2007. En dat onder leiding van Erik Assink, die in de jaren 90 IJsselmeervogels aan de ene titel na de andere hielp.

Al snel bleek het anders te lopen dan verwacht. IJsselmeervogels raakte al snel zijn trainier kwijt aan FC Twente. Vervanger Harry van den Ham kreeg de Rooien nooit echt aan het voetballen, hoewel er wel punten gepakt werden. Spakenburg ontpopte zich als kampioen van de gelijke spelen en derhalve stond in november Sparta Nijkerk fier bovenaan. De Nijkerkenaren, onder leiding van oud-Vitessespits Hans van Arum, beschikken over een ijzersterke defensie en krijgen nauwelijks goals tegen.

Op 11 november 2007 stond de eerste derby op het programma. Met 10 wedstrijden gespeeld staat IJsselmeervogels tweede op 2 punten van Sparta (dat een wedstrijd minder speelde). Spakenburg stond (mede dankzij een puntenstraf van de kNVB) 2 punten achter IJsselmeervogels. Voor het eerst in jaren gaat de Derby er weer echt om; voor het eerst in jaren strijden beide ploegen weer in de top van het klassement mee. De rode kant van de Westmaat is dan ook barstensvol (officieel 8000, waarschijnlijk meer) en de sfeer is prachtig. De supportersvereniging van Spakenburg laat zelfs een sportvliegtuigje overvliegen van waaruit pleeborstels aan blauwe parachuutjes worden gedropt. Hoe Spakenburg over IJsselmeervogels denkt, lijkt me duidelijk.

De eerste helft gaat gelijkop, maar in de tweede helft neemt Spakenburg kinderlijk eenvoudig afstand. Pas bij een 0-5 stand kunnen de roden iets terug doen, maar daar blijft het bij. Nog nooit verloor IJsselmeervogels de Derby zo dik. De stoel van Harry van den Ham wankelt. Enkele weken later, als Vogels thuis kansloos onderuit gaat tegen Sparta Nijkerk (1-4), worden de poten definitief doorgezaagd en kan Harry vertrekken.

De foto's van 17 november


De Noordtribune is afgeladen


De spelers komen het veld op


De blikken zijn naar de lucht gericht...


...waar een lading pleeborstels vandaan komt.


Spakenburg in de aanval


De nieuwe hoofdtribune van IJsselmeervogels


De noodtribune achter de goal


Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4550
  • Geslacht: Man
Re: De moeder aller Derby's - 2007/2008
« Reactie #1 Gepost op: apr 30, 2008, 00:04:07 »
Op 26 april 2008 stond de tweede derby van het seizoen op het programma. Ondertussen was er nogal wat veranderd in de hoofdklasse. Onder de nieuwe trainer Roy Wesseling (eerder amateurkampioen met Huizen en werkzaam bij de profs van Haarlem en Cambuur) is het met Vogels niet echt beter gegaan. Al kwakkelend komen de rooien het seizoen door; van titelaspiraties is geen sprake meer. Ook Sparta Nijkerk sputtert. De druk begint toe te slaan en daar kunnen de onervaren spelers van de Oranjezwarten niet mee omgaan. Spakenburg, daarentegen, doet het prima. Zonder de vertrokken trainer Assink (onenigheid met de Technische Commissie) is de ploeg naast Sparta op de eerste plaats terecht gekomen. Wel werd er dik verloren van GVVV, de revelatie van de terugronde. De Veenendalers maken zelfs nog kans op de titel.

Voorafgaand aan de wedstrijd is de angst bij de Vogels al zichtbaar. Vijf verdedigers staan op het wedstrijdformulier. Blijkbaar willen de rooien vooral niet verliezen. Spakenburg heeft de punten nodig. Als de resterende wedstrijden gewonnen worden, zijn de blauwen zeker van een op zijn minst een beslissingswedstrijd. Mocht Nijkerk nog een misstap maken, dan ligt de titel helemaal voor het grijpen.

De sfeercommissie van de Vogels is duidelijk minder creatief dan die van Spakenburg. De harde kern van de blauwen is uitgedost met UN-blauwhelmen, de trouwste aanhang van de rooien komt niet verder dan een paar rookpotten, wat roodwitte strandballen en massa's wc-papier. De wedstrijd begin dan ook tien minuten later wegens de noodzakelijke grote schoonmaak in één van de doelgebieden.

Vanaf quitte gaat Spakenburg er tegenaan en binnen de minuut is de eerste grote kans een feit. Na 10 minuten verkijkt de Vogels-keeper zich op een slap rollertje van Ruben Wilson: 1-0. Even later tikt dezelfde speler bij een corner de rebound binnen en op het half uur scoort Donovan Mijnals met een fantastische lob 3-0. Voor rust krijgt Vogels nog wel een niet te missen kans, maar ze missen toch.
Na rust leek IJsselmeervogels heel even terug in de wedstrijd te komen. Uit de eerste de beste counter wordt het echter 4-0 en even later zelfs 5-0. Daarna zakt de wedstrijd wat in en mag Vogels zowaar tegenscoren. In de slotfase laat Spakenburg nog één keer zijn tanden zien en scoort het nog tweemaal. Een ongekende 7-1 eindstand prijkt op het bord.


De rode supporters zijn voor de wedstrijd nog vol goede moed.


Ook de blauwe supporters zijn op hun post.


De wedstrijd wordt 10 minuten uitgesteld omdat 'Rood' er een zootje van maakt.


Spakenburg zet druk...


...met resultaat: 7-1!


Heeft Vogels een noodtribune, dan Spakenburg ook...


...en nog één


Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen