Auteur Topic: Stadionbrand en heftrucks  (gelezen 3944 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4537
  • Geslacht: Man
Stadionbrand en heftrucks
« Gepost op: nov 01, 2008, 15:12:33 »
Het hebben van een sociaal leven heeft wel eens tot gevolg dat het voetbal er even bij inschiet. Om te voorkomen dat drie zaterdagen achter elkaar zonder voetbal zouden gaan leiden tot onthoudingsverschijnselen en dat ik binnen niet al te lange tijd roze olifanten zie vliegen en wordt opgenomen in Wolfheze, heb ik gisteren maar weer eens de Stichtse Brug genomen naar het Milton Keynes van Nederland, de stad waarmee vergeleken Zoetermeer een pareltje is, de stad die een plaats op de werelderfgoedlijst verdient als voorbeeld van pure lelijkheid: Almere.

In de poldermetropool speelt sinds enkele jaren FC Omniworld in de marge van het profvoetbal. Hoewel de club de nieuwste toevoeging aan het arsenaal betaald voetbalclubs is, gaat de historie terug tot de jaren 50, een tijd toen er in Almere nog slechts vissen habiteerden.

In de woelige jaren 50, toen de een aantal pioniers onder aanvoering van Egidius Joosten de Nederlandse Beroepsvoetbalbond oprichtten en hiermee de KNVB op de knieën dwongen in het profvoetbalvraagstuk, schoten de profclubs als rijpe paddestoelen uit de grond. Zo ook BVC Amsterdam, later DWS. Aan het einde van de jaren 50 begon de vereniging aan een opmars, die uitmondde in het enige landskampioenschap in Nederland behaald door een promovendus. Uit die tijd dateert ook supportersvereniging "De Zwarte Schapen".

Toen DWS fuseerde met Blauw Wit tot FC Amsterdam, kwamen de Zwarte Schapen in opstand. De supportersvereniging werd omgebouwd tot een voetbalclub. Hoewel de club gekenmerkt werd door geldzorgen en louche bestuursleden, werd in de jaren 90 de hoofdklasse bereikt. Een aantal jaren lang onder de naam FC Sloterplas, overigens. Een zoveelste schandaal leidde tot een royement door de KNVB. Hoewel dit na een half jaar weer werd teruggedraaid, lag de club in puin. Als redder in de nood kwam de gemeente Almere langs, die op zoek was naar een bespeler van het geplande nieuwe stadion. Eenmaal in Almere ging men spelen onder de naam Sporting Flevoland, en later Omniworld, dezelfde naam als het ambitieuze sportcomplex dat er nooit zou komen.

Nadat de gemeente de stekker uit het Omniworld-project trok, besloot de voetbalclub toch door te zetten. Op het Sportpark Fanny Blankers Koen verrees een stadionnetje en in 2005 speelde Omniworld zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal.Hoewel het prefab-gehalte van het stadion groot is, is het de moeite waard. Geen RKC/RBC-kloon, geen banaantribune, maar gewoon drie losstaande tribunes. De hoofdtribune en de tribune achter één goal zijn van vergelijkbaar ontwerp en voorzien van paarse en witte stoeltjes. Achter de goal, aan de kant van de hoofdtribune, bevindt zich ook het uitvak. Tegenover de hoofdtribune staat een wat kleinere, lagere staantribune waarop de harde kern zich bevindt. Achter één goal is geen tribune, maar een Belgisch aandoende kantine annex business-club. Het lelijkste van het hele stadion is de naam: Mitshubisi Forklift Stadon.Gisteravond stond de wedstrijd tegen VVV op het programma. 1553 toeschouwers hadden de moeite genomen om de strijd tussen de nummer laatst en de koploper te aanschouwen. Ze werden niet teleurgesteld. Voor de aftrap al hillariteit alom: De muziek stond zo hard dat één van de speakers het begaf, begon te roken en uiteindelijk zelfs vlam vatte. Vier stewards met een gezamenlijke leeftijd van minstens 200 jaar deden er een kwartier over de luidspreker grondig te slopen voordat ze het vuur met een brandblusser konden doven, waarbij ook een aantal toeschouwers niet aan een gratis douche ontkwam.De wedstrijd zelf was ook het aanzien meer dan waard. Meer dan een uur lang waren beide ploegen gelijkwaardig. Met twee treffers vlak na elkaar nam Omniworld rond de 30e minuut brutaalweg een 2-0 voorsprong. Voor rust kon VVV er 2-1 van maken en vlak na rust kwamen de Limburgers gelijk. De ineenstorting van Omniworld kwam (nog) niet. Met nog 20 minuten te spelen werd het door PSV-huurling Zeefuik 3-2. In het laatste kwartier stelde de koploper orde op zaken en scoorde het nog 3 maal, zodat er na 90 minuten 3-5 op de borden stond.Hoewel de harde kern van Omniworld niet groot is, is deze wel actief. De hele wedstrijd door gezang en spreekkoren. "Duitsland, Duitsland, Limburg hoort erbij" had ik nog niet eerder gehoord. Dat Omniworld toch eigenlijk een Amsterdamse club is (en Almere een Mokumse buitenwijk), was te merken. In onvervalst Amsterdams gaf mijn buurman op de staantribune de hele wedstrijd vakkundig en ongezouten commentaar op het gebeuren tussen de lijnen.« Laatst bewerkt op: nov 03, 2008, 18:27:52 door hgrm »
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline AthleticHolanda

  • Berichten: 3311
  • Geslacht: Man
Re: Stadionbrand en heftrucks
« Reactie #1 Gepost op: nov 01, 2008, 17:17:37 »
Ik had ook zo'n geel vlaggetje vast :-D.

Zonder gein, de wedstrijd was leuk om te zien, maar het niveau was vooral van VVV-kant zo'n 70 minuten belabberd vind ik. Gelukkig kwamen we met de schrik vrij op het einde... maar met zo'n voetbal zie ik de club niet promoveren, alhoewel dit soort wedstrijden er natuurlijk altijd bijhoren.

Ben het met je eens dat het stadion Belgisch aandoet, komt natuurlijk vooral door die kantine en de kleine staantribune, maar het is in ieder geval beter dan zo'n standaard stadion.

Van dat brandje heb ik niets gemerkt...

Offline Hielke

  • Berichten: 864
  • Geslacht: Man
Re: Stadionbrand en heftrucks
« Reactie #2 Gepost op: nov 01, 2008, 17:31:38 »
Leuk verhaal. Het bevestigt mijn mening dat een bezoek aan dit soort clubs de moeite waard is, ondanks het beeld van een 'treurige bedoening' dat je er vaak van hebt. Afgelopen zomer was ik bij FC Eindhoven-Heerenveen, zelfde verhaal. De gezelligheid en sfeer bij zulke clubjes is apart.

Offline Joost

  • Berichten: 8318
Re: Stadionbrand en heftrucks
« Reactie #3 Gepost op: nov 02, 2008, 16:33:30 »
Leuk verhaal. Het bevestigt mijn mening dat een bezoek aan dit soort clubs de moeite waard is, ondanks het beeld van een 'treurige bedoening' dat je er vaak van hebt. Afgelopen zomer was ik bij FC Eindhoven-Heerenveen, zelfde verhaal. De gezelligheid en sfeer bij zulke clubjes is apart.
Ik heb ook een uiterst positieve ervaring bij Omniworld.