Auteur Topic: Blauw of Rood? Oranje!  (gelezen 2791 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4550
  • Geslacht: Man
Blauw of Rood? Oranje!
« Gepost op: dec 15, 2007, 19:59:16 »
In de hoogste klasse van het èchte voetbal, de hoofdklasse der amateurs, stond vanmiddag een heuse topper op het programma. IJsselmeervogels, erkend verzamelaar van kampioenschappen en relatief en absoluut gezien de succesvolste amateurclub van Nederland, ontving Sparta Nijkerk. Sparta wie? Sparta Nijkerk!. Al enkele jaren timmert de club uit het overgangsgebied tussen Eemdal en Veluwe aan de weg. Onder trainer Erik Assink werd de weg naar succes ingezet en nu, een paar jaar later staan de Oranjezwarten bovenaan in de Hoofdklasse.

Terwijl de speakers opzwepende muziek laten horen, drijven mijn gedachten bij het lezen van de naam "Harry van der Ham", trainer bij IJsselmeervogels, weg naar Kerst 1998. Tijdens een vriendschappelijk zaalvoetbaltoernooi in de uiterst sfeerloze "Lunet" in Naarden kom ik Harry voor het eerst tegen. Net opgestapt als trainer van Telstar hebben 'we' hem weten te strikken als trainer van zvv Hilversum. In die tijd nog een middenmoter die meer naar beneden dan naar boven moest kijken. In de anderhalf jaar die volgden, leer ik Harry kennen als een wijs man. Zijn trainingen waren goed doordacht, al gingen ze de spelers af en toe boven de pet. En onder het genot van een glas rode wijn vertelde Harry graag over zijn vrouw, die klinisch psycholoog en dat het belangrijk is dat je je als mens blijft doorontwikkelen. Dat deed Harry zelf ook; via ondermeer Dordrecht en FC Utrecht heeft hij nu de meest begeerde, maar ook moeilijkste baan in het amateurvoetbal.

Ook denk ik terug aan de tijd dat de eredivisie werd opgeschrikt door de komeet-achtige opgang van Aalbers' Vitesse. In de tijd van Monikkenhuize, voordat er sprake was van het plastic lucifersdoosje waar nu gespeeld wordt, voordat er sprake was van torenhoge schulden en de coup van Nuon. In 1989 liet wijlen coach Bert Jacobs -type Brian Clough: ongecompliceerd en een alcholprobleem- Vitesse gedurft aanvallend spelen. Binnen de korste keren veroverde de club mijn hart. Het spitsenduo werd destijds gevormd door Ricky Hilgers en Hans van Arum. De eerste was klein, vlug en behendig, de tweede was groot, log en bonkig. Een mooier duo was niet te bedenken. Hans van Arum heeft slecht een paar jaar voor Vitesse gespeeld. Toen in 1993 de ploeg voor het eerst live zag spelen, was hij er al niet meer bij. Toch was hij één van mijn jeugdhelden.  Nu is hij trainer van Sparta Nijkerk.


Terug naar de wedstrijd. De rooien waren vast van plan om de schande van de wedstrijd tegen Spakenburg (1-5 verloren) van een paar weken eerder weg te poetsen. Bij winst zou het Sparta Nijkerk bijhalen. De laatste weken slonk de voorsprong van Sparta al danig. Bij DOVO werd, ondanks een stevig overwicht, gelijkgespeeld en van de amateurs van 020 werd zelfs verloren. Zou 15 december 2007 het einde inluiden van de kampioensaspiraties van Sparta Nijkerk?

Hartstochtelijk toegejuichd door 2 à 3 duizend supporters probeerde Vogels de toon te zetten. Nijkerk was niet onder de indruk en opende zelfs de score. Een te korte terugspeelbal en een blunder van de keeper gaven Niels Buitenhuis een niet te missen kans. Dezelfde speler maakte er 0-2 van toen hij randje-buitenspel diep werd gestuurd en met een lobje afrondde. De 1-2 van Dennis van der Steen na een goed uitgespeelde aanval gaf weer wat hoop in de rode harten, maar vlak voor rust maakte oud-prof Raoul Henar op fraaie wijze uit de draai de 1-3. De 1-4, nog geen minuut na rust, was een mokerslag. Toch vermande IJsselmeervogels zich en ging het op zoek naar eerherstel. Sparta kwam in de tweede helft flink onder druk te staan. De granieten defensie van de Gelderlanders gaf geen krimo en doelman Sven Onland heerste in de 16.

Vanaf de tribune klonk het "Harry rot op" steeds luider. Uit steeds meer kelen werd om het ontslag van de Utrechtse oefenmeester gevraagd en er werden zelfs witte zakdoekjes te voorschijn gehaald. Dat is het lot van een trainer bij IJsselmeervogels. Er wordt niet voor niks gezegd dat iedereen trainer van de Rooien wil worden, maar dat niemand het wil zijn.

Na het laatste fluitsignaal waren de spelers en staf van de Vogels snel vertrokken richting kleedkamer, waar ongetwijfeld harde woorden zijn gevallen. Ondertussen vierden de spelers en de paar honderd meegereisde supporters van Sparta Nijkerk het binnenhalen van het winterkampioenschap. Een feestje dat nog uitbundiger werd toen de speaker de uitslag van Nunspeet-Spakenburg bulderde. De blauwen verloren op de Veluwe met 1-0, waardoor Sparta met vijf punten voorsprong de winterstop ingaat. Het lijkt erop dat Oranje dit jaar de kleur is in de hoofdklasse.
« Laatst bewerkt op: dec 15, 2007, 20:10:51 door hgrm »
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen