Auteur Topic: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen  (gelezen 5269 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Gepost op: nov 20, 2010, 09:52:56 »
Alle dagen voetbal. Dat klinkt niet gezond en dat is het -hoogstwaarschijnlijk- ook niet. Toch kwam het tijdens een eerdere trip naar Engeland ter sprake. Een week lang, elke dag een wedstrijd. Dat zou de ultieme uitdaging zijn. Misschien komt het er ooit van. Misschien ook niet. In Engeland zou het moeten gebeuren, daar rolt immers iedere dag wel ergens een bal. Als mentale voorbereiding op wat ooit komen gaat, rijden 1920 en ik in de haven van Calais de boot op. Het begin van een reis die moet voeren langs Crystal Palace, West Ham United, Wrexham, Preston North End, Leeds United en als toetje, in het meest Engelse stadion van Nederland, Feyenoord - Heerenveen. Een groundhopzesdaagse. En om de spanning direct weg te nemen: het is een vijfdaagse geworden. De ontberingen van houten stoeltjes, regen, vette patat, wind, hamburgers, mooie doelpunten en spek met eieren bij het ontbijt hebben hun tol geëist. Twee stoeltjes op Deepdale bleven leeg. Het werd, niettemin, een memorabele trip.Bekerdrama op Selhurst Park
Op de stoel naast mij zit iemand met een onbestendig gevoel. De regen, die het zicht op de Engelse snelweg zeer beperkt, is daar niet verantwoordelijk voor. Nee. Voor het eerst sinds de opening van het nieuwe Abe Lenstra stadion, in 1994, mist 1920 er een wedstrijd. Een doordeweeks bekerpotje tegen NAC. Het alternatief mag dan goed zijn, een monumentaal Engels stadion, toch voelt het vreemd. Onwezenlijk zelfs. Datzelfde gevoel moeten de 20.000 bezoekers 's avonds in het Abe Lenstra stadion hebben. Een Heerenveenwedstrijd zonder 1920 is als voetbal zonder bal. Er gebeurt wel iets, maar er mist iets essentieels.

Vlakbij Selhurst Park, het stadion van hekkensluiter Crystal Palace, slepen wij onze bagage het hotel binnen. In de tassen is bewust ruimte overgelaten voor shirtjes en sjaals. Het hotel is er een van het goedkope slag: een voorgevel die ooit imposant was, maar nu toch vooral gekenmerkt wordt door de afbladderende verf. Krakende vloer, een Fred Flinstone-computer voor de internetliefhebbers, een sjofele blikjesautomaat en veel kitsch aan de muur. Gelegen in een rommelige buurt, vol moeilijk te duiden winkeltjes. In onze straat is een autowasoorlog gaande. Overal staan borden. 'The best hand carwash in the country'. Slechts drie pond. Inclusief controle van de bandenspanning. De veelal Indiase types die hier huizen wassen graag auto's, net als de overburen. Dat geeft duidelijk spanningen. Bij een eerder bezoek aan deze buurt overnachtten we in Queens Hotel. Ook goedkoop. Daar werden wij destijds ondergebracht in een benauwde kerker, waar de spijkers uit de muur staken. De afdrukken van het springverenmatras zijn nog altijd zichtbaar in mijn rug. Dan treffen we het ditmaal beter, met prima matrasjes en lekker Engels ontbijt. En een autowasoorlog, dus schone ramen.


Carwash War.


Na een poetsbeurt zijn de karretjes weer glimmend schoon!

Naast Selhurst Park -een schoolvoorbeeld van een echt Engels stadion- is een groot parkeerterrein. Klanten van de lokale supermarkt mogen daar gratis parkeren. Ik vraag aan een agent of dat ook voor Nederlandse voetballiefhebbers geldt. 'Ja', zegt hij. 'Maar niet op de invalidenparkeerplaats.' Met een wat onbegrijpende blik in mijn ogen bedank ik hem.

Even verderop is een parkeerplaats met een hek er omheen. Bij de poort staan mensen met een geel hesje. Het is niet verboden voor Volkswagen Golfs, blijkbaar. Want er rijdt een Volkswagen Golf het parkeerterrein op, zo constateren wij met een bakje chips met tomatenketchup in de hand. De Golf steekt schril af tegen de glimmende arrenslee die ook op het omheinde terreintje staat. Een meters, wat zeg ik, oneindig lange Rolls Royce. Gewassen. Misschien voor drie pond. De auto is eigendom van één van de vier lokale rijkaards die onlangs Crystal Palace Football Club opkochten. Dat-ie wat uit de toon valt in deze rauwe, een tikkeltje armoedige buurt doet niet ter zake. De chairman parkeert voor de deur.


Tijd voor een opfrissertje!


De turnstiles.


Sfeervol buurtje.

Crystal Palace werd in 1905 opgericht door de bouwers van het Crystal Palace. Een indrukwekkend glazen bouwwerk in het Londense Hyde Park, waar in 1851 een fameuze wereldtentoonstelling werd gehouden. De laatste technologische snufjes uit de Industriële Revolutie werden er tentoongesteld aan de rest van de wereld. Het kristallen paleis bestaat niet meer. In 1936 ging het in vlammen op. De gelijknamige wijk én de voetbalclub zijn er gelukkig nog wel.

Karakteristieke Engelse huisjes omklemmen Selhurst Park, dat tegen een heuvel opgebouwd is. In 1919 kocht de club het terrein voor 2570 pond. Wie er 91 jaar later omheen loopt, krijgt de indruk dat de tand des tijds hier weinig schade heeft aangericht. De avond valt vroeg. Het is koud. Bitter waterkoud. Hier en daar lopen mensen met een roodblauw sjaaltje. Daarop prijkt een adelaar. Vandaar ook de bijnaam: de Eagles. Soms is het leven verrassend overzichtelijk.


Een stadion met inkijk.

Bij een krappe turnstile staat een steward. Hij fouilleert niet -dat fenomeen is in Engeland vrij ongebruikelijk- maar gebruikt een bodyscanner die wij kennen van de luchthaven. Een apparaat dat hier niet hoort, in deze omgeving. Bij de ingang van Schiphol staat ook geen krakerig, metalen draaihek. De steward vraagt waarom twee Nederlandse voetbaltoeristen niet naar Arsenal of Chelsea gaan, maar op een godvergeten dinsdagavond naar Crystal Palace. 'Because this is real football', zeg ik. De man knikt slechts instemmend. Goed geantwoord.


Een stadion zonder houten stoelen is geen stadion!


De nooduitgang.

Houten stoeltjes. Selhurst Park heeft houten stoeltjes. Heel veel houten stoeltjes. Mijn avond kan niet meer stuk. Zelfs niet als er een sms'je binnenkomt. 'Ik wil jullie avond niet verpesten, maar het is hier 0-2. Eén ding is zeker: Heerenveen wint geen beker.' Mijn ergernis over dat bericht vermengt zich met de bewondering voor het fraaie stadion. Een kale steward ziet ons rondstruinen. 'Being a Palace-fan is like a rollercoaster', zegt hij. De man komt hier al decennia lang en heeft zijn club in haast alle denkbare divisies zien acteren. Dan koppelt hij onze nationaliteit aan een -sinds één dag- oud speler van de club: Edgar Davids. 'Jammer voor jullie', zegt hij. 'Valt mee', zeggen wij. 'Davids is niet de reden van onze komst.'


Warming-up, of watertrappelen?


Het is capuchonnenweer!

Het veld is glooiend, zo constateren wij vanaf onze stoeltjes op de eerste rij. Achter het doel staat de harde kern. Een groep jongeren met een trommel. Een trommel! In Engeland. Ik val van de ene in de andere verbazing. 'Jammer dat er zo weinig uitsupporters zijn', zegt de kale steward, die ons telkens opzoekt voor een praatje. 'Slechts 800 man van Watford.' Wij lachen. Slechts 800.

Het gesprek komt op voetbalgeweld. Ik vertel dat Engeland in Nederland geldt als het geweldloze beloofde land. ‘Valt mee’, zegt hij. ‘Het is de laatste tijd weer in opkomst, vooral buiten de stadions. Binnen is het rustig.’


De mascotte.


En de blinde versie.


De harde kern. Inderdaad: achter het doel.


De Watfordhuddle.

Een heerlijke wedstrijd trekt aan ons voorbij. Hekkensluiter Palace maakt 1-0. Een fenomenaal afstandsschot dat de verre bovenhoek in krult. Voetbalkunst tussen de voetbalkitsch, want het is vooral lange ballenwerk.


'Palace!'


The balls are flying high!


Headball.


De collega's van de pers.

Zoals vaker dit seizoen gaat het mis. Watford scoort 1-2, kort na rust, en de doelpuntenmaker viert zijn goal provocerend voor de harde kern van de thuisclub. Woedende blikken, scheldwoorden, middelvingers en aanstekers vallen hem ten deel. Een indrukwekkend, bijna beangstigend gezicht. Don't fuck with a Palace-fan. De provocateur valt daarna alle hoon ten deel. 'Who the fucking hell are you?' wordt er gezongen. En als een wederom achttienkaraatsschot de kruising in verdwijnt en daarmee de 3-2 valt, is adelaar los. Een wedstrijd vol passie die wordt omlijst door tribunes vol met fanatiek gezang. Het sympathieke Palace geeft alles en wint de wedstrijd.


Grote vreugde. Degradatievreugde.


Eindelijk, winst!


Zij zingen hun kelen schor.

Een betere start van de trip is niet denkbaar. Nadat hij de fanatieke supporters van een veldinvasie heeft weerhouden, komt de kale steward afscheid van ons nemen. Hij glimt van oor tot oor. 'Mijn hart bonkt', zegt hij.De foto's zijn van 1920, waarvoor dank. Later meer.
« Laatst bewerkt op: nov 23, 2010, 16:13:05 door Hielke »

Offline HJanneman

 • Berichten: 679
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #1 Gepost op: nov 20, 2010, 11:59:04 »
De kop is er af!
Het is knap hoe jij veel details verwerkt in zo'n kort stukje tekst.
Ik heb daar 'iets' meer regels voor nodig :-D !

Offline Vaig

 • Berichten: 519
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #2 Gepost op: nov 20, 2010, 18:50:03 »
Veelbelovend begin Hielke! Erg leuk. Zou het nog wel een toevoegend onderdeel vinden voor de VI: Groundhopverslagen geschreven door lezers...
Laatst bezochte nieuwe ground: Stade Jacques Lechat, Malmedy

Offline Bier und Bratwurst

 • Berichten: 1701
 • Geslacht: Man
 • Loat Goan!!
  • groundhopcollection
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #3 Gepost op: nov 21, 2010, 00:14:25 »
Geweldig hielke,next trip to London goat doar hen!!
Het ene stadion is het andere niet!

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #4 Gepost op: nov 21, 2010, 11:26:43 »
The Last Train to Thornton

Weer West Ham. Dat klinkt een stuk vervelender dan het is. In 2006 boemelde ik in een metro vol met supporters van Manchester City naar Oost-Londen. Destijds voor een duel tussen twee zeer grijze middenmoters. City had Georgios Samaras gekocht. Een topaankoop, zo vonden de loyale, enthousiaste lichtblauwe supporters. West Ham won. Met 1-0. De tijden zijn veranderd. Terwijl het steenrijke City -zonder Samaras- meedoet om de prijzen, wacht hekkensluiter West Ham al jaren op degradatie. De bijl gaat een keer vallen op Upton Park. Vermoedelijk dit seizoen.


Cultuur snuiven!


Oud en nieuw vermengen zich rondom het nieuwe stadion van Arsenal.


The Gunners spelen hier.

De Tower Bridge ligt er mooi bij en het nieuwe stadion van Arsenal is aangekleed met wat tierelantijntjes. Kanonnen, foto's, supporterssteentjes en clubheldenbanken. Het blijft een futuristische bak, dat wel. Een cameraman en een verslaggever lopen wat verveeld rond, op jacht naar prooi. Ze spreken ons aan. Of we supporters van Arsenal zijn. Nee. Daarna is een mevrouw aan de beurt. Haar Arsenal-shirt is te groot of haar lichaam te klein. Ook zij bedankt.


De Highbury-klok.


Een landgenoot!


De grasmat wordt groen gehouden met Philips-lampen.

Halte Upton Park. De metro stopt. Geen supporter van West Bromwich Albion te bekennen. The Baggies gaan tijdens de laatste uitwedstrijd van het seizoen altijd verkleed op pad. Dan trekt een bonte stoet Fred Flinstone's, Superman's en Bokito's door het Verenigd Koninkrijk. Ietwat teleurgesteld kijk op de piepkleine metrohalte om me heen. Geen opblaasbanaan te zien.

Als verzachtende omstandigheid kan dienen dat het woensdagmiddag is. Engeland werkt of gaat naar huis. Niet naar het stadion. Nog niet. Wij wel. Het voelt verrassend vertrouwd, de korte wandeling naar het stadion. De levendige, exotische buurt, vol winkeltjes en kebabzaakjes. De overdekte markt. En dan de torentjes. Een wandeling naar Upton Park is therapeutisch en zou op doktersvoorschrift beschikbaar moeten worden.
Het voorportaal van Upton Park.


Britse humor!


Hier geen Rolls Royce. Het is immers Oost-Londen, nietwaar?

De avond valt. De voetbalsfeer begint te komen. Hier en daar worden sjaals verkocht. Green Street Café ligt tegenover het stadion. Het zaakje, waar ik in 2006 een hamburger met vette patat naar binnen werkte, ademt voetbal. En frituurlucht. Vaantjes uit vervlogen tijden hangen aan de muur. Notts County, Sheffield Wednesday. Alle klanten dragen kleding van West Ham, net als de eigenaar. Die was er de vorige keer ook. Het eten smaakt nu nog meer naar nostalgie dan de vorige keer. En nog vetter. 


Dresscode in Green Street Café.


De merchandise.


Een verbod op ratels en dartpijlen. Against modern football!


Stilte op Upton Park.

De vier tribunes lijken niet op elkaar. Ze passen ook niet bij elkaar. Toch vormen ze Boleyn Ground, ofwel Upton Park. Een historisch stadion dat binnenkort waarschijnlijk de vaste bewoner verliest en als kraakpand verder moet. West Ham United heeft, net als Tottenham Hotspur, zeer concrete plannen om te verhuizen naar nieuwe Olympisch stadion. In maart wordt bekend welke van de twee clubs de sleutel krijgt.

De spelers komen het veld op en het beroemde clublied klinkt. 'I'm forever blowing bubbles'. Gevoelsmatig werd er de vorige keer harder meegezongen. Het einde van het clublied sterft weg. Het publiek gaat snel zitten. Demonstratief snel bijna. De sfeer is niet positief. Allesbehalve. Gespannen, juist. Die lamzakken moeten maar eens laten zien dat ze het shirt waar zijn. Dat idee.


Upton Park by night.


Avram Grant, de man die Portsmouth FC in zijn hart had gesloten. Tot het moment van degradatie! Wees voorbereid, West Ham...

Om ons heen regent het scheldwoorden. Zonder overdrijving: elke twee seconden klinkt het ergens in de nabije omgeving 'fuck' of 'fucking'. Niet zonder reden, want het voetbal is dramatisch. Het vak met meegereisde Baggies juicht uitbundig na de 0-1 en overstemt het wat stille thuispubliek royaal. De 'fuck-snelheid' wordt opgevoerd tot één per seconde. Een bombardement. Mijn buurman spant de kroon. Vergeleken met hem is een Gilles de la Tourette-patiënt de rust zelve. In de rust sta ik naast hem bij de walmende pisbakken. 'Fucking shit', zegt hij tegen het urinoir.


West Ham kon het niet bijbenen.


'You lazy bastards!'

Met een ziedende uithaal in het hart van de kruising schiet 'Super Scott' Parker de gelijkmaker binnen. De stemming slaat volledig om. 'Wake up, West Ham!', roept een man achter mij. 'Wake up?', zegt mijn buurman verbaasd. 'We are in a fucking coma!'


Zit-ie of zit-ie nie?


Jazeker.

De stemmingswisselingen in het stadion houden aan. Gianni Zuiverloon blijft de gehele wedstrijd op de bank en het wordt 2-2. Het thuispubliek roept na afloop heel hard, op een toon die alleen Engelse voetbalsupporters beheersen, 'bóóóóóóh'. Mijn buurman is boos. 'Fuck off, West Ham', roept hij. 'Albion are shit, but you make us look even worse!'


De eindstand.

Een kwartier voor tijd was een collectieve zucht door het stadion gegaan. Niet vanwege de zoveelste foute pass van het onthutsend zwakke West Ham, maar na een mededeling van de speaker. 'Om veiligheidsredenen is metrohalte Upton Park gesloten. Metroreizigers moeten een alternatief zoeken.'

Daar zijn we mooi klaar mee. Ik kreeg het al benauwd bij de gedachte aan de eindeloos lange wachtrij voor het kleine stationnetje, in 2006. Nu is er geen rij, maar ook geen alternatief. We hebben we twee uur om vanuit Oost-Londen op het centraal gelegen treinstation Victoria te komen. Daar vertrekt tegen middernacht de laatste trein naar Thornton Heath. Naar ons hotel. Halen we dat?

Met hulp van West Ham-supporters bereiken we een nabijgelegen metrohalte: Plaistow. Daar staat geen rij. Maar juist op het moment dat we naar binnen willen gaan, klappen de stationsdeuren dicht. Een enorme groep wachtenden vormt zich. De agenten bij de deur bellen zenuwachtig naar collega's. Er blijkt iemand onwel geworden te zijn in de metro. Het duurt lang. De meute begint te morren. Wij ook. Even denk ik mijn buurman te horen. 'Can you tell us what is fucking going on here?' roept een man.

Terwijl de tijd verstrijkt en de moed in onze schoenen zakt, komt de mededeling dat alleen naar het oosten reizen weer mogelijk is. Nog verder van huis. Maar we besluiten de overvolle metro in te stappen. Weg uit West Ham, op deze koude woensdagavond. 'Tien voor twaalf, dat halen we nooit', verzucht ik. Even verderop is een overstapstation. We stappen uit. Het krioelt er van de West Ham-shirtjes. Wie over wil stappen op een andere metro, mag aansluiten in een enorme wachtrij. 'Minstens een half uur', zegt een behulpzame politieagent desgevraagd. De agent tikt mij aan, ongetwijfeld uit medelijden. 'Pak die trein', wijst hij. 'Die stopt bij de Tower Bridge. Vandaar is Victoria niet ver meer.'

Buiten adem hollen we even later, precies op tijd, de laatste trein naar Thornton in. Daar treffen we twee heren in West Ham-kledij. De jongere slaat de oudere man opgelucht op de schouder en zegt: 'This is the first good news of today.'


Een doekje er overheen, zodat-ie niet weer vies wordt!

De foto's zijn van 1920, waarvoor dank. Later meer.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #5 Gepost op: nov 22, 2010, 13:34:40 »
Windkracht tien in Wrexham

Verplaatsdag in de Tour. Na een succesvolle, tweedaagse proloog wordt Londen verlaten en gaat de reis ruim 300 kilometer noordwaarts. Van West Ham naar Wrexham. Een stadje in het noorden van Wales, waar de straatnamen onleesbaar zijn en waar een stokoude voetbalclub is gevestigd, daterend uit 1872. Clwb Pêl-droed Wrecsam, zegt de lokale bevolking. Twee jaar geleden degradeerde de club, vanwege financiële problemen, uit het profvoetbal. Nu resten slechts de mooie herinneringen en de foto's van die goeie ouwe tijd.


'Always drive on the wrong side of the road. Tudu, tudu, tudu, tudu, tudu.'

Onderweg doemt uit de grijze niksigheid van Birmingham, de tweede stad van Engeland, een imposant stadion op. Villa Park is zichtbaar vanaf de snelweg. De verleiding is te groot. Verscholen onder een verwaaide paraplu maken we foto's van de statige trappen die het stadion een gezicht geven. Terwijl de zon doorbreekt, vraag ik bij de receptie of we binnen mogen kijken. 'Vraag het hokje van de security', zegt ze. Weinig hoopvol tik ik op de deur. Een norse veiligheidsman met een snor doet open. Ik vraag of we het stadion in mogen. Hij knikt en wijst naar een dichte deur. 'Als je daarheen loopt, doe ik hem open', zegt hij.


De façade van Villa Park.


Hier wonen de buren...


Op de Holte End staat de harde kern.


Trouw en luid, een échte twaalfde man.


Een heerlijk, compact en toch groot stadion.

Snel na Birmingham beginnen de binnenlanden. De snelweg houdt op bij Wolverhampton. Nog drie kwartier rijden tot Wrexham over kronkelige eenbaanswegen, over de oneindig glooiende heuvels, door stillevens vol schapen, koeien, houtschuren, schilderachtige huisjes, heggen, kerken en pubs. Dit is Wales.

Wrexham heeft een kerk en een voetbalstadion. Het stadion heeft een mooie naam: Racecourse Ground. Na de oprichting ging de club spelen op een ongebruikt cricketveld, dat op het middenterrein van een paardenrenbaan lag. Langzaam maar zeker is dit geheel getransformeerd tot een voetbalstadion. De Racecourse Ground. Kortweg: Racecourse. Voetbal op de renbaan. Daarmee is het speltype dat Wrexham hanteert direct raak getypeerd.


De supporterspub, aangrenzend aan de nieuwe hoofdtribune. In 1872 werd de club hier opgericht.


De lucht is aan het werk...


De Racecourse Ground.

In Wrexham is ook een hotel. Daar bereiden we ons mentaal voor op de derde wedstrijd op een rij. Het humeur is nog uitstekend, evenals de fysieke gesteldheid. De kou heeft alleen voor een schraal gezicht gezorgd. In het restaurant hangt een televisie. Daarop is zichtbaar hoe in Blackpool, anderhalf uur verderop, fietsers van de pier af waaien. Alsof orkaan Katrina aan land is gekomen. Wij kijken elkaar verbaasd aan en horen ineens de wind om het hotel heen gieren. Groepen herfstbladeren cirkelen als kleine tornadootjes over straat.

Later dan gebruikelijk parkeren we bij het stadion. De regen slaat tegen de ramen. Met moeite gaat de autodeur open. Een ware windhoos houdt Wrexham in zijn greep. Voetballen is onmogelijk, toch branden de lichtmasten. Voor een afgelasting moet in Wales zwaarder geschut worden ingezet dan een stevige bries.


Het affiche van de dag.


Heerlijk voetbalweer!

Piep, piep. Sms. 'Nederlandse sleepboot omgeslagen die ferry uit de UK binnenhaalde', lees ik op het door regendruppels haast onleesbare schermpje. Over twee dagen zitten wij op die ferry. We besluiten de fraaie supporterspub, aangrenzend aan de moderne hoofdtribune, binnen te gaan. In 1872 was dit een hotel en werd hier Wrexham FC opgericht. In de pub is het gezellig druk.

Bij binnenkomst worden wij verbaasd, priemend bijna, aangestaard door alle aanwezigen. Alsof Sinterklaas binnenkomt. Men is hier duidelijk niet gewend aan bezoek van onbekenden. De verbazing wordt nog groter als de twee onbekenden allebei een glas cola bestellen aan de bar. Cola drink je niet in een pub.

Door een krappe turnstile persen we ons het stadion in. Daar mogen we een plekje uitzoeken, van de steward. Hij verwacht 1000 mensen. 'Met dit weer komt niemand het huis uit.' Het worden er 2733. Daarmee is het stadion nog niet voor een kwart gevuld. De club is, na de degradatie, de binding met de achterban kwijtgeraakt. Zieltogend is het juiste woord. De machtige Kop, de oude statribune, wordt binnenkort gesloopt en vervangen door stoeltjes die vermoedelijk altijd leeg zullen blijven.


The Kop.


Koude spieren opwarmen!


Hoe sterk is de cornervlag?


Hoe sterk is de eenzame supporter?


Laagvlieger Luton wordt gesponsord door EasyJet.

De volgende dag staat een interessante analyse in de lokale krant. Wrexham moet -net als veel 'lower league'-clubs - verder als gemeenschapsclub. Een club van de supporters, zoals FC United of Manchester. Een eigenaar hebben werkt niet, want die krijgt in de lagere divisies slechts rode cijfertjes gepresenteerd. Uithuilen en, met z'n allen, op een laag niveau overnieuw beginnen is de enige manier om een toekomst met perspectief te creëren, zo luidt de analyse.

Kort na het begin van de wedstrijd scoort Wrexham de enige treffer tegen Luton Town, ook een gevallen profclub. De aanwezige toeschouwers kijken verbeten voor zich uit. Zij trotseren de elementen voor hun club. Na een mislukte pass van de Luton-linksback komt 1920 met een korte analyse. 'Bij sommige spelers krijg ik het idee dat ze maar wat doen', zegt hij. 'Bij sommige spelers?', vraag ik.


Iedereen loopt op een kluitje.


Mutsenweer!


De koffiekanners melden zich.


Met een handdoek wordt de bal drooggemaakt. Op de achtergrond: de overgebleven fanatieke supporters van Wrexham.

De wind wint nog wat aan kracht. Vanachter het doel klinken de verwaaide flarden van supportersliederen. 'Wrexham till I die'. De reclameborden waaien alle kanten op, net als de bal.De foto's zijn van 1920, waarvoor dank. Later meer.
« Laatst bewerkt op: nov 23, 2010, 09:53:56 door Hielke »

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4537
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #6 Gepost op: nov 22, 2010, 17:36:28 »
Citaat
Terwijl de zon doorbreekt, vraag ik bij de receptie of we binnen mogen kijken. 'Vraag het hokje van de security', zegt ze. Weinig hoopvol tik ik op de deur. Een norse veiligheidsman met een snor doet open. Ik vraag of we het stadion in mogen. Hij knikt en wijst naar een dichte deur. 'Als je daarheen loopt, doe ik hem open', zegt hij.

Sommige dingen veranderen nooit....een jaar of wat geleden -2004 of 2005 denk ik- heb ik exact hetzelfde meegemaakt.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #7 Gepost op: nov 23, 2010, 18:42:22 »
Last but not Leeds

De snelweg is nat. Kletsnat. 'Elland Road', zegt het bord langs de weg. De pijl wijst naar links. Leeds is bereikt. De eindbestemming van een overlevingstocht. Dat Preston North End de vorige avond in eigen huis verloor van Hull City, bleef door ons onopgemerkt. De kaarten lagen klaar op Deepdale. De stoelen bleven leeg. Een stadion te ver. Windkracht tien in Wrexham doorsta je niet zonder fysieke kleerscheuren.De aanblik van Elland Road, het stadion van Leeds United, geeft na de verplichte rustdag een geruststellend gevoel. Gewoon weer voetbal, vandaag. Bij de ingang van een sjofel industrieterreintje staat een man met muts. Naast hem rust een kartonnen bord tegen een bakstenen muurtje. 'Parkeren 3 pond'. En, daaronder: 'Easy exit'. Een paar uur na het laatste fluitsignaal in Leeds, vertrekt in Hull de nachtboot naar Rotterdam. Naar De Kuip. Naar Feyenoord - Heerenveen.  Easy exit is dus welkom.

Op de parkeerplaats staan al wat auto's. Mannen met rode shirts en sjaals stappen uit. Zij steunen Bristol City. Een tamelijk grijze eerste divisie-club uit het diepe zuidwesten van Engeland. Ashton Gate, de historische thuishaven van deze club, ligt op 335 kilometer van Leeds. Er is niettemin een reden voor zoveel rood op straat. Bristol City speelde al 31 jaar niet meer tegen Leeds United. De gevallen topclub die nog maar tien jaar geleden 'on top of the league' was en furore maakte in de Champions League door twee keer op rij de halve finale te bereiken.


De laatste halte: Elland Road.


Opmerkelijk lage en, tot ons genoegen, zeer gedateerde tribunes.


Een hoofdtribune met, in tegenstelling tot de rest van het stadion, een tweede ring. Een overblijfsel uit betere tijden.

De club ging op dramatische wijze ten onder. Drie jaar geleden werd de bodem bereikt. Het grote Leeds degradeerde naar de First Division, het derde Engelse voetbalniveau, en moest aantreden tegen nietige clubjes als Tranmere Rovers. Een diepe vernedering voor de mannen, vrouwen, jongens, meisjes, opa's en oma's die op deze zaterdagmiddag al drie uur van tevoren rond Elland Road scharrelen. Een bakje fish and chips in de hand, en allemaal getooid in de witte shirts. 'We are Leeds'.

Zij zijn in afwachting van de grote terugkeer. Een geur van optimisme hangt rond het nostalgische stadion. Leeds is nog één promotie verwijderd van de Premier League. 'Stand up if you hate Man U', staat op een sjaaltje dat langs de weg wordt verkocht. Volgend jaar is het zover. Dan komt de aartsrivaal uit Manchester weer op bezoek. Voor iedereen met een Leeds-hart staat dat vast.


De oersupporter.


Modern: mobiele programmaboekjes.


Paardenrennen! Waar kunnen wij gokken op de uitslag?

Van Elland Road, dat 40.000 mensen kan herbergen, had ik me iets groters voorgesteld. Het is verrassend knus. Het Abe Lenstra stadion met een waterhoofdtribune. Dat eenzame stuk tweede ring op de hoofdtribune blijft leeg. 'Maar als Leeds United terug is in de Premier League, zit het weer vol', zegt onze buurman met een trotse glimlach. De man op leeftijd komt, toevalligerwijs, uit Wrexham. Hij werd 45 jaar geleden verliefd op Leeds. 'Deze club hoort niet op dit niveau thuis', benadrukt hij. 'Gelukkig is de achterban loyaal in moeilijke tijden.'


Alleen het bovenste tribunegedeelte zou leeg blijven.


De eerste belangstellenden melden zich.


Een stadion zonder houten stoelen is geen stadion! Net als een stadion zonder lichtmasten, trouwens. Een minpuntje aan Elland Road.

Op een groot scherm in het stadion is zichtbaar hoe Manchester United op dat moment met 2-0 achterkomt bij Aston Villa. Luid gejuich stijgt op. Ook de buurman slaakt een vreugdekreet. Hij klapt terwijl de keeper van Leeds het veld betreedt. Het is Kaspar Schmeichel. De zoon van Peter. Dat is de man die zijn gloriejaren beleefde op Old Trafford. Manchester United scoort de gelijkmaker: 2-2. Een zucht van teleurstelling vult Elland Road.

'Hebben jullie werk, guys?', vraagt de buurman uit het niets. Wij antwoorden bevestigend. Hij trekt een ernstig gezicht en begint een verhaal over de hoge werkloosheid in dit gedeelte van Engeland. Ergens halverwege zijn relaas stopt hij abrupt met praten. De spelers van Leeds komen het veld op. 'We are Leeds, we are Leeds, we are Leeds!' zingt hij.


Spelerssilhouetten doen een warming-up.


Camerabewuste voetballer...


'Wie als eerste in de Premier League is!'

Het uitvak, en de vakken daarnaast, stromen vol met supporters van Bristol City. Het zijn er zeker 2500. Vijfentwintighonderd! Zelfs de Leeds-getrouwen kijken daarvan op. 'Normally, they have a shite away-support', klinkt het achter mij. De harde kern van de thuisclub, staand achter het doel, weet er wel raad mee en zet een in Engeland gebruikelijk pestliedje in. 'You're only here to see our Leeds!'.


Wat nou 'shite away-support'?


'Can you hear the mainstand sing? No! No!'


Daar zit je dan...


Er werd vanuit een goede organisatie gespeeld...

Terwijl de wedstrijd op het punt van beginnen staat, heerst een heerlijke voetbalsfeer. De zon schijnt. Naast de buurman komen een vader en zoon in Leeds-tenue zitten. Australiërs. En voetballiefhebbers. Twee dagen eerder waren ze ook in Wrexham. Ze zaten 24 uur in een vliegtuig om vanaf koude, lege tribunes 22 mannen de bal tegen de wind in te zien schoppen. Dat overal op de wereld, zelfs in Australië, voetbalgekken wonen, is een geruststellende gedachte.

De buurman kan er niet over uit, dat internationale gezelschap. 'Jullie hebben een lang stuk gereisd', zegt hij tegen ons. 'Maar zij spannen de kroon.' Daar gaat onze uitzonderingspositie.

Het indrukwekkende clublied klinkt. 'Marching on together', waarvoor de vele Leeds-haters in Groot-Brittannië hun eigen songtekst hebben: ‘Marching down together’.  Succes trekt niet alleen vrienden aan, ook vijanden. En daaruit kan dergelijk leedvermaak voortkomen.


De entree.


Kaspar Schmeichel.


De Leeds-mascotte tegen David James: 'Hoe heet die keeper van het Engelse nationale team ook alweer?'

Vanaf de tweede rij zien wij een slaapverwekkende eerste helft, met belabberd voetbal, waarin slechts het gezang van de beide legioenen voor vertier zorgt. De buurman springt bij elke actie van zijn stoel. In de rust vraag ik of hij tevreden is met de doelpuntloze tussenstand. Hij knikt. 'Verdedigend stond het goed.' Hoe voetbalbelevingen en verwachtingspatronen van elkaar kunnen verschillen. 'Ik hoop dat Luciano Becchio erin komt', zegt hij. 'Dan ontstaat er voorin meer gevaar.'


Aanvankelijk veel getreuzel aan de bal.


Eén ding kon Bristol City best aardig: ingooien.

Publiekslieveling Becchio tekent voor een hattrick en daarmee een 3-1 zege. Weer is Leeds een overwinning dichterbij het heilige doel. Promotie. Terug naar de schijnwerpers. Na de gelijkmaker had het riant gevulde uitvak nog een grote mond gehad. 'Who are you?', werd er gezongen. 'We are Leeds!', was het overweldigende antwoord. Even ging het er nog fel aan toe tussen de twee supportersgroepen. Minutenlang galmden de pesterige liedjes over en weer, vergezeld door weinig vleiende handgebaren.

Dat zorgde, terwijl het donker werd en de lichtmasten ontbrandden, voor een machtige voetbalsfeer waarin Bristol City het hoofd moest buigen. Het clublied galmde. 'Marching on together!'. De buurman zong zijn keel schor. Als het aan hem, en die andere 25.000 luidruchtige Leeds-aanhangers ligt, komt Bristol City minstens 31 jaar niet meer naar Elland Road.


Elland Road juicht.


Net als de spelers.


Met blauw oog: Becchio, de maker van een hattrick.

Op de parkeerplaats treffen we een groepje balende Bristol-supporters. Hun club heeft verloren en tot overmaat van ramp kunnen zij niet nog beginnen aan de 335 kilometer lange terugreis. Een dubbelgeparkeerde auto belet hen de doorgang. Bij het zien van ons Nederlandse nummerbord klaren de gezichten op. 'Jullie moeten een stuk verder reizen dan wij', zeggen ze in een opperste vorm van relativering.

Een etmaal later is het druk rondom De Kuip. Programmaverkopers schreeuwen, de frituurpannen branden. Mannen, vrouwen, jongens, meisjes, opa's en oma's krioelen door elkaar heen. Allemaal dragen ze de clubkleuren. Trouwe discipelen van een gevallen grootmacht die, zo is hun stellige overtuiging, ooit weer aan de top zal staan. Some things will never change. 

De foto's zijn van 1920, waarvoor dank.

Offline HJanneman

 • Berichten: 679
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #8 Gepost op: nov 23, 2010, 19:41:15 »
Een beetje een anti-climax, dat einde ;) !

Neehoor, genoten!
Komen er nog details van de voetballoze dag, of is dat allemaal beter van niet :D?

Offline Peenvogel

 • Berichten: 634
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #9 Gepost op: nov 23, 2010, 20:33:32 »
Mooi verhaal weer. Ik heb wel een zwak voor Leeds United.

Offline Hielke

 • Berichten: 864
 • Geslacht: Man
Re: Windkracht tien in Wrexham en andere verhalen
« Reactie #10 Gepost op: nov 24, 2010, 08:40:39 »
Dank voor de leuke reacties.

Komen er nog details van de voetballoze dag, of is dat allemaal beter van niet :D?

Die staan inmiddels op het Medisch Centrum West-forum. ;-)