Auteur Topic: Derby in Rotterdam  (gelezen 2875 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4595
 • Geslacht: Man
Derby in Rotterdam
« Gepost op: dec 27, 2007, 17:48:22 »
Bij veel derbies moet je uitkijken. Ga niet met een blauw shirt in een groen-witte pub zitten en zeg niet tegen een roodzwarte dat je naar de wedstrijd in het Guiseppe Meazza gaat kijken. En loop vooral ook niet met een geelzwart shirt over de waalkade. Tenminste, als je voortanden je lief zijn.

In Rotterdam is het anders. De harde kern van het Legioen slijpt alleen voor de komst van Ajax de messen. Misschien dat de komst van PSV, Utrecht, Den Haag of een Duitse club in de Europacup het bloed nog wat sneller doet stromen, maar Sparta zeker niet. De harde kern van de club uit West (is er wel een harde kern bij de club van pijprokende opa's en jochies in korte broek en geruite pet met een ratel in de hand??) maakt zich al maanden zenuwachtig. Is een spreekkoor als "Sparta is dè club van Rotterdam" wel toegestaan in het uitvak van de Kuip?

Feyenoord tolereert Sparta. Heeft zelfs medelijden met Sparta. Vindt Sparta wel een makkelijke uitwedstrijd. Rekent op zes punten per jaar van Sparta. Ziet Sparta sinds de boottocht naar Lissabon niet meer als concurrent.

Sparta, aan de andere kant, adoreert Feyenoord. Benijdt Feyenoord. Ziet de tocht naar het Stadion (het enige in Nederland dat een hoofdletter S verdient) op Zuid als een uitje. En mijmert klaaglijk waar het 30 jaar geleden fout is gegaan. Waarom de club van Zuid in als in een paleisrevolutie de voetbalhegemonie heeft overgenomen.


De editie van 26 december 2007 is geen uitzondering. In een bijna uitverkochte Kuip heeft Feyenoord aan een halfuur goed voetbal genoeg om aan te tonen wie de baas is in de Maasstad. Vanaf mijn plaatsje in de nok van het Stadion zie ik hoe Makaay al na luttele minuten profiteert van een slechte terugspeelbal. In het halfuur dat volgt, krijgt de Europacupwinnaar van 1970 kans na kans na kans.
Als Feyenoord de teugels iets laat vieren, komt Sparta ook aan voetballen toe. Het mag zelfs een vrije trap op de lat deponeren. Maar dan is het genoeg voor de brigade van Bert. Nog één keer zet Rood-Wit-Zwart aan. Slory -die zowel Kalou als Castelen doet vergeten- levert een pasklare voorzet af, Makaay tikt bij de tweede paal binnen: 2-0.

Hoewel de Kasteelbewoners de illusie werd gegeven dat ze een kans hadden, hoewel de Kasteelbewoners af en toe leuk mee mochten ballen, had Feyenoord de wedstrijd van het begin tot het einde in de greep. Feyenoord toonde aan een volwassen ploeg te zijn. Er werd geen onnodige energie verspeeld aan het spartelende Sparta, de punten werden zakelijk binnengehaald.

Ergens in april zullen beide ploegen elkaar weer ontmoeten, ditmaal op het Kasteel. Hoe het er dan voor staat? Kan Feyenoord nog kampioen worden? Vecht Sparta nog tegen degradatie? De toekomst zal het leren.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Denniz1974

 • Gast
Re: Derby in Rotterdam
« Reactie #1 Gepost op: jun 22, 2008, 10:35:34 »
De wedstrijd op 't Kasteel bekeek ik vanaf het bezoekersvak, voor mij inmiddels de achtste keer dat ik deze derby vanaf die plek bekijk. Bij een bezoek aan Het Kasteel krijg ik geen warme gevoelens, ik zie het ook niet als speciaal, daarvoor is er gewoon te weinig rivaliteit. Ondanks dat Sparta als het ajax van Rotterdam wordt gezien.  Liedjes op een deuntje van Rowen Heze: "'t is een kwestie van geduld, tot heel Spangen Turks lult" worden afgezaagd.

Sparta won de wedstrijd met 3-3, mede dankzij arbiter Dick Jol die een handsbal van Nordin Boukhari voor kennisgeving aanneemt, maar er niet voor wil fluiten. De vrije val van Feyenoord gaat voort op de ranglijst.
Volgend seizoen weer naar Spangen ? Ach, wie weet ...

Offline Batflyer

 • Berichten: 276
 • Geslacht: Man
  • Stefan Vlieger.nl
Re: Derby in Rotterdam
« Reactie #2 Gepost op: jun 22, 2008, 12:56:24 »
Ik was ook bij die wedstrijd op tweede kerstdag in De Kuip. Ik vond het opmerkelijk dat het stadion niet eens uitverkocht was. Sfeer was wel oke, maar heb gehoord dat het voor Feyenoord-begrippen nogal tegenviel. De wedstrijd was zeer matig tot slecht, Feyenoord mocht blij zijn dat ze 3 punten pakten.

Ik zat trouwens schuin achter het doel, heb een filmpje gemaakt van de vrije trap van Sjaak Polak. Maar nu zie ik net dat die door YouTube is verwijderd, geen idee waarom..
Laatste nieuwe ground:
San Siro (15 februari 2012, AC Milan v Arsenal 4-0)

Volgende nieuwe ground:
Veltins Arena (6 november 2012, Schalke 04 v Arsenal)

Denniz1974

 • Gast
Re: Derby in Rotterdam
« Reactie #3 Gepost op: jun 22, 2008, 13:48:43 »
Ik zat trouwens schuin achter het doel, heb een filmpje gemaakt van de vrije trap van Sjaak Polak. Maar nu zie ik net dat die door YouTube is verwijderd, geen idee waarom..


Zal te maken hebben met de rechten op beeldmateriaal van de Eredivisie. Feyenoord let hier over het algemeen zeer streng op.

Offline Batflyer

 • Berichten: 276
 • Geslacht: Man
  • Stefan Vlieger.nl
Re: Derby in Rotterdam
« Reactie #4 Gepost op: jun 22, 2008, 14:00:30 »
Ja dat begrijp ik. Maar als Feyenoord nog even verder had gekeken, waren ze nog een aantal andere filmpjes tegengekomen van die vrije trap of die wedstrijd. Dan zouden ze die ook weg moeten halen.
Laatste nieuwe ground:
San Siro (15 februari 2012, AC Milan v Arsenal 4-0)

Volgende nieuwe ground:
Veltins Arena (6 november 2012, Schalke 04 v Arsenal)