Auteur Topic: De stamnummers van de Engelse competitie  (gelezen 16342 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
De stamnummers van de Engelse competitie
« Gepost op: dec 30, 2007, 11:04:49 »
De stamnummers van Engeland

In België heeft iedere voetbalclub een uniek stamnummer. Dit nummer identificeert alle voetbalclubs die aangesloten zijn bij de Belgische voetbalbond, de KBVB. Toen het systeem in 1926 werd ingevoerd kreeg elke op dat moment geregistreerde club een nummer toegewezen. De volgorde werd bepaald aan de hand van het moment waarop een club zich geregistreerd had bij de bond. Clubs die inmiddels niet meer actief waren (of gefuseerd), kwamen echter niet meer in de lijst voor. Hierdoor hebben enkele roemruchte clubs uit het verleden nooit een stamnummer gekregen. Sinds 1926 krijgt iedere club die zich voor het eerst aanmeldt bij de bond het hoogst nog openstaande stamnummer toegekend. Bij fusies en overnames ligt het ietwat subtieler, er mag dan gekozen worden voor één van de stamnummers van de fusieclubs. Er is zeker wel één en ander aan te merken op de lijst, niettemin is het enig in zijn soort en daarom alleen al intrigerend.

Ik wilde zo’n zelfde soort lijst samenstellen voor Engeland. Al snel werd mij duidelijk dat dat op een andere manier moest dan in België. Ik heb geen registratiegegevens van de FA tot mijn beschikking en bovendien gaat de geschiedenis van het Engelse voetbal terug tot halverwege de 19e eeuw waardoor gegevens vaak wazig geworden zijn. Algemeen aangenomen is dat Sheffield FC de oudste club ter wereld is. Echter, sommige bronnnen melden dat Barnes FC nog ouder is.

Ik heb daarom gekozen me te beperken tot de clubs die in de profcompetitie van Engeland, The League, gespeeld hebben. De stamnummers die ik bepaald heb voor Engeland verwijzen dan ook naar de stamnummers van The League en níet van de bond (The FA) zoals in België. Als gevolg daarvan is de Engelse lijst vele malen korter. De Belgische lijst heeft duizenden clubs, die van Engeland houdt het voorlopig bij 130 stuks.

Ondanks dat was het nog steeds geen triviale opgave. Ik ben uitgegaan van twee basiscriteria om de volgorde in de lijst te kunnen bepalen:
1)   Het debuutjaar in de League
2)   De oprichtingsdatum
Een groot aantal clubs is op deze manier een nummer toe te wijzen. Problematischer wordt het echter wanneer meerdere clubs in hetzelfde jaar de League binnenstroomden. Om de één of de andere reden is van de meeste clubs alleen het oprichtingsjaar min of meer bekend en níet de exacte datum! Zo kon het dus voorkomen dat er diverse clubs in 1920 de League binnenkwamen (introductie van de derde divisie dat jaar) met eenzelfde oprichtingsjaar. In die gevallen is er een derde criterium nodig:
3)   De datum van de first recorded match (eerste geregistreerde officiele wedstrijd)
Geeft dit ook geen uitsluitsel (er is niks bekend) dan moet een vierde criterium soelaas bieden:
4)   De accuratesse van informatie bepaalt de positie op de lijst
Met dat laatste wordt bijvoorbeeld bedoelt dat wanneer club A en club B in hetzelfde jaar debuteerden, in hetzelfde jaar zijn opgericht en criterium 3 geen extra informatie geeft, de club waarvan het meeste bekend is het laagste nummer toegekend krijgt. Als club A en club B beiden in 1880 zijn opgericht, maar van club A bekend is dat dat in de winter was terwijl van club B verder niets zeker is dan krijgt club A het laagste, en dus meest prestigeuze, nummer toegekend.

En dan nu de lijst zoals ik die heb geprobeerd samen te stellen. Ik garandeer vooralsnog niet dat de lijst foutvrij is en ben me ervan bewust dat er wel wat op aan te merken is. Beter dan dit kan (ik) het nochtans niet, sowieso zullen er keuzes gemaakt moeten worden om tot een eindresultaat te kunnen komen.

1-10
1   Notts County
Notts County (1862) speelt momenteel in League Two, de vierde divisie van Engeland. De laatste jaren zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven en er waren de afgelopen twee seizoenen momenten waarop ik vreesde dat deze club weleens uit de League zou gaan verdwijnen. Voor het stamnummer maakt dat niet uit, Notts County zal voor eeuwig het nummer 1 behouden.
2   Stoke City
3   Preston North End
4   Bolton Wanderers
5   Aston Villa
Bolton Wanderers en Aston Villa zijn allebei opgericht in 1874 en waren in 1888 oprichters van de League. De first recorded match van Bolton Wanders is echter van eerder datum dan die van Aston Villa waardoor Bolton Wanderers een lager nummer toegekend heeft gekregen.
6   Blackburn Rovers
7   Accrington
Accrington FC (1876) bestaat al niet meer sinds 1895/96, maar was net als alle eerste 12 clubs op de lijst een van de oprichters van de Engelse profcompetitie. Later komen we in de lijst nog 2x Accrington Stanley tegen, een club die feitelijk een totaal andere club is dan Accrington FC.
8   Wolverhampton Wanderers
9   West Bromwich Albion
10   Everton
Voor WBA (1878) en Everton (1878) geldt hetzelfde als eerder genoemd bij Bolton en Villa. De positie op de lijst is bepaald aan de hand van het derde criterium. Evertons eerste geregistreerde wedstrijd was net iets later dan die van WBA. Voor beide clubs geldt dat er bronnen zijn die 1879 als oprichtingsjaar claimen.

11-20
11   Burnley
12   Derby County
13   Sunderland
14   Darwen
Darwen (1870) maakte in 1891 haar opwachting en speelde slechts 8 seizoenen in de League. De club bestaat nog steeds en speelt in de tiende divisie van het Engels voetbal. Darwen eindigde dit seizoen op een zevende plaats in de North West Counties League Division II. Meer informatie kun je vinden op hun website: Klik.
15   Nottingham Forest
16   Sheffield Wednesday
17   Burton United (Swifts)
Burton United is ontstaan uit een fusie tussen Burton Swifts (1871, maar kan ook 1870 zijn) en Burton Wanderers (komen we later in de lijst nog tegen). Burton United nam min of meer de League record over van de Swifts dus vandaar dat Burton United het stamnummer van Burton Swifts gekregen heeft. Burton United hield op te bestaan in 1910 en het huidige Burton Albion (spelend op het vijfde niveau) is geen voortzetting van Burton United.
18   Northwich Victoria
Northwich Victoria speelde vanaf 1892/93 twee seizoenen in de League om vervolgens nooit meer terug te keren. Toch speelt de club de laatste decennia kort onder de League schommelt tussen het vijfde en zesde niveau.
19   Birmingham City
20   Port Vale

21-30
21   Crewe Alexandra
22   Grimsby Town
23   Manchester United
Manchester United (1878 als Newton Heath) en Grimsby Town (1878) eindigden na het toepassen de eerste drie criteria nog steeds gelijk. Van Grimsby Town is bekend dat de oprichting in september 1878 geweest moet zijn, van Manchester United weten we alleen dat het in 1878 was. De informatie over Grimsby Town is net iets vollediger, dus krijgt die club het laagste stamnummer van de twee.
24   Manchester City
25   Lincoln City
26   Walsall
27   Sheffield United
28   Bootle
Bootle speelde een enkel seizoen in de League (1892/93, tweede divisie) en werd kort daarop opgeheven. In 1954 werd er een gelijknamige nieuwe club opgericht, die momenteel in de North West Counties League Division I (negende divisie) speelt. Strict genomen heeft het huidige Bootle echter weinig te maken met het eerste Bootle. Mocht het Bootle uit 1954 ooit promoveren naar de league, dan zal die club dus niet het nummer 28 krijgen.
29   Rotherham United
30   Newcastle United

31-40
31   Arsenal
32   Middlesbrough Ironopolis
Middlesbrough Ironopolis heeft niets te maken met het huidige Middlesbrough en hield op te bestaan in 1894. De deelname aan de league was van korte duur. In de vijf jaar dat ze bestonden won de club wel evenzovele prijzen, plus dat de kwartfinale van de FA Cup 1x bereikt werd.
33   Liverpool
34   Burton Wanderers
Burton Wanderers ging samen met Burton Swifts op in Burton United en zodoende verdween dit stamnummer.
35   Leicester City
36   Bury
37   Loughborough
Loughborough verdween in 1905 en alhoewel er recentelijk nog een gelijknamige club in de Midland Combination (divisie 10) speelde heeft die weinig tot niets te maken met het Loughborough dat aan het begin van vorige eeuw bestond.
38   Gainsborough Trinity
Een van de mooiste voetbalclubnamen moet haast wel Gainsborough Trinity zijn. Van 1896/97 t/m 1911/12 speelde de Noord-Engelse club in de League en daar bleef het bij. Momenteel speelt de club op het zesde niveau.
39   Blackpool
40   Luton Town

41-50
41   Nelson
42   Glossop North End
Nelson en Glossop North End bestaan beide nog altijd en spelen in divisie 9, de North West Counties League Division I. Glossop speelde een enkel seizoen in de League, Nelson hield het wat langer uit tussen de seizoenen 1921/22 en 1930/31. Hoger dan een 21e plaats in division II reikte laatstgenoemde echter nooit.
43   Barnsley
44   Bristol City
45   New Brighton Tower
New Brighton Tower is een voetbalclub die vernoemd is naar de plaatselijke attractie, die moest concurreren met de Blackpool Tower. De club kon dus eigenlijk geplaatst worden in het rijtje PSV, Bayer Leverkussen en TNS Networks uit Wales: clubnamen met de sponsor erin. In 1901 bleek de club niet meer levensvatbaar te zijn, waardoor het tot drie schamelen seizoenen in de League beperkt bleef. Deze club moet niet verward worden met New Brighton en Brighton & Hove Albion, die we later allebei zullen tegenkomen in de lijst.
46   Middlesbrough
47   Chesterfield
48   Stockport County
49   Doncaster Rovers
50   Bradford City

51-60
51   Leyton Orient
52   Leeds City
Leeds City, van mei 1904, staat hoger dan Hull City waarvan alleen bekend is dat de oprichting vóór september 1904 plaatsgevonden moet hebben. Dit was een van de onduidelijkste gevallen van deze hele lijst, gelukkig kon ik bouwen op de enorme kennis van BlauwVinger, zonder wie het nooit gelukt was om überhaupt een lijst te maken. Leeds City ging in 1927 op de fles en het Leeds City dat in de West Yorkshire League Division II speelt heeft geen bloedband met stamnummer 52.
53   Hull City
54   Chelsea
55   Fulham
56   Oldham Athletic
57   Bradford Park Avenue
Bradford Park Avenue bestaat als sinds 1863 en is daarmee een van de oudste clubs uit de lijst. Nadat de club eind jaren 60 drie keer of rij als laatste van de hele league eindigde was het gedaan met de plek in de League. Recentelijk kende BPA twee degradaties op rij en het huidige niveau is Unibond Northern League Division I. Grote broer City vinden enkele plaatsen hoger terug op 50.
58   Tottenham Hotspur
59   Huddersfield Town
Huddersfield is één van de enkele clubs (kunnen je de andere clubs opnoemen?) die het gelukt is om in het verleden 3x op rij landskampioen te worden. Huddersfield schippert de laatste decennia een beetje tussen alle divisies van de League, maar de laatste keer op het hoogste niveau dateert alweer van 1971/72 (waarna de club in 4 jaar tijd drie keer wist te degraderen!)
60   Coventry City

61-70
61   West Ham United
62   Reading
63   Watford
64   Swindon Town
Het oprichtingsjaar van Swindon Town heult zich in nevelen. Het was òf in 1881, òf in 1883. Tijdens de samenstelling van deze lijst is uitgegaan van 1881.
65   Bristol Rovers
66   Queens Park Rangers
67   Millwall
68   Southampton
Millwall en Southampton zijn opgericht in 1885, maar van Millwall is bekend dat dit in de zomer was, terwijl Southampton het levenslicht zag in november. Alhoewel de informatie m.b.t. Southampton nauwkeuriger is dan die van Millwall, kan met enige zekerheid gesteld worden dat Millwall de oudste club van de twee moet zijn.
69   Plymouth Argyle
70   Brentford

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #1 Gepost op: dec 30, 2007, 11:05:16 »

71-80
71   Gillingham
72   Northampton Town
73   Portsmouth
Mocht Wigan Athletic dit seizoen degraderen uit de Premiership dan zal Portsmouth de club zijn met het hoogste stamnummer op het hoogste niveau (nummer 73). Het is opvallend dat de laagste stamnummers gemiddeld genomen nog steeds in de hoogste regionen van de League te vinden zijn. Al is Notts County (nummer 1) een aardige dissonant.
74   Cardiff City
75   Brighton & Hove Albion
76   Norwich City
77   Exeter City
Exeter City (1904) degradeerde in 2003 naar de Conference National (divisie 5) en speelt daar nu nog steeds.
78   Charlton Athletic
Charlton Athletic vierde in 2005 het honderdjarig bestaan, maar niet alle bronen noemen 1905 als het oprichtingsjaar. In deze lijst ga ik uit van 1905, dat ook het oprichtingsjaar van aartsrivaal Crystal Palace is. Van Charlton is echter de precieze datum bekend, 9 juni, en daarom verschijnen de Addicks nipt boven Palace.
79   Crystal Palace
80   Southend United

81-90
81   Merthyr Town
Merthyr Town (1908) hield op te bestaan in 1934 en heeft geen link met het huidige Merthyr tydfil. Town kwam tot 10 seizoen in de Southern Division III of the League en haalde nooit meer dan een achtste plaats in het eerste seizoen.
82   Swansea City
83   Newport County
Newport County (1912) gaf er de brui aan in 1989 en niet veel later werd het nieuwe Newport County opgericht dat via enkele trucs in het begin (het huidige Newport County speelde aanvankelijk in Engeland om in de Engelse competitie uit te mogen komen) uiteindelijk in de zesde divisie speelt. Swansea City is van hetzelfde jaar, 1912, maar heeft een iets preciezere oprichtingsdatum bekend (juli 1912) en is dus hoger in de lijst terug te vinden.
84   Leeds United
85   Wrexham
86   Southport
Southport kwam tot eind jaren 70 van de vorige eeuw uit in de league en bivakeert sindsdien tussen het hoogste en één na hoogste amateurniveau van Engeland.
87   Darlington
88   Ashington
Darlington bestaat sinds juli 1883. Van Ashington is bekend dat het maximaal teruggaat tot februari 1883, kan ook korter geleden zijn. Vanwege de grotere nauwkeurigheid van de oprichtingsdatum van Darlo staat die club een plaatsje hoger. Ashington hield het slechts 8 seizoenen uit in de league in jaren twintig van de twintigste eeuw en eindige dit seizoen op een negentiende plaats van de Northern League Division One.
89   Tranmere Rovers
90   Accrington Stanley
Accrington Stanley (1891) werd in 1921 uitverkoren tot deelname aan de League en werd opgericht als Stanley Villa, een andere club dan stamnummer 7 Accrington FC. In 1963 ging Accy failliet, in 1968 werd het huidige Accrington Stanley opgericht dat feitelijk een nieuwe club is en later in deze lijst terug te vinden is.

91-100
91   Aberdare Athletic
Over Aberdare Athletic (1892) uit Wales heb ik ooit eens een prachtig verhaal gelezen van de hand van Han. In 1927 kwam de club voor het laatst uit in de League. Aberdare fuseerde in de jaren erna met Aberaman Athletic tot Aberdare & Aberaman Athletic FC. Weer verder in de geschiedenis gaan leert ons dat Aberaman zich weer afsplitste en die club is de enige waarvan we nog iets terug kunnen vinden. ENTO Aberaman Athletic FC speelt momenteel in de Welshe competitie.
92   Barrow
93   Stalybridge Celtic
Zowel Barrow (1901) als Stalybridge Celtic (1906) speelde dit seizoen in de Conference North, het zesde niveau. Barrow speelde vanaf 1920 t/m 1972 in de League, ruim een halve eeuw! Stalybridge Celtic verblijf is met slechts twee seizoentjes heel wat minder indrukwekkend te noemen.
94   Rochdale
95   Hartlepool United
96   Halifax Town
Halifax Town (1911) degradeerde na ruim 70 jaar in de League te hebben gespeeld in 1993 naar de Conference National. In 1998 promoveerde de club weer naar de League, maar dit keer mocht de League status niet langer dan 4 seizoenen duren. De laatste seizoenen presteerde de club zeer wisselend in de vijfde divisie.
97   Durham City
In 1918 werd Durham City opgericht. De had de league status kortstondig in de jaren twintig van de vorige eeuw en speelt sindsdien in de Northern League. Dit seizoen eindigde het in de first division van die competitie op de achtste plaats.
98   Wigan Borough
Wigan Borough (1919) heeft niets te maken met het huidige Wigan Athletic. Desalniettemin speelde laatstgenoemde nog tot eind jaren negentig op Springfield Park, dat ook het onderkomen was van Borough. Halverwege het seizoen 1931/32 gaf Wigan Borough er de brui aan en de gespeelde wedstrijden werden ongeldig verklaard. Daarmee kwam er niet alleen een eind aan de tienjarige league status, maar ook aan de club zelf.
99   New Brighton
New Brighton (1921) is wederom een club die al jaren geleden ophield te bestaan. Begin jaren 50 verdween de club uit de League en na zo’n dertig jaar in de amateurcompetities hield de club het maar helemaal voor gezien. In 1993 werd the new New Brighton opgericht en deze club speelt haar partijtjes tegenwoordig in de West Cheshire League Division I. Deze divisie is waarschijnlijk zo laag dat ik geen idee heb over het hoeveelste niveau we hier praten. Ik hoor het graag van iemand die wel duidelijkheid kan geven.
100   Bournemouth

101-110
101   Torquay United
102   Carlisle United
103   York City
York City (1922) Speelde meer dan 70 jaar in de League en degradeerde enkele jaren terug naar de topamateurdivisie (niveau vijf). Daar speelt het nog steeds en dit jaar strandde het pas in de halvefinale van de play-offs. Ook volgend seizoen speelt York op dit niveau.
104   Gateshead
Gateshead verdween na bijna 40 jaar uit de League in 1960. 13 Jaar later bestond de club niet meer. In 1977 werd een nieuw Gateshead opgericht dat momenteel in de Premier Division van de Northern Premier League aan het ballen is, divisie 7.
105   Thames
Thames (1930) verscheen kort na de oprichting in de League, speelde 2 seizoenen mee om des keizers baard (1x 20e, 1x 22e en laatste in divisie 3) en hield er weer mee op in 1932. Een echte eendagsvlieg. Of beter gezegd: tweejaarsvlieg.
106   Chester City
107   Mansfield Town
108   Aldershot
Aldershot (1926) stroomde in 1932 samen met Mansfield Town (1910) de League binnen en ging in 1992, tien wedstrijden voor het eind van de competitie, failliet. De behaalde resultaten werden dat seizoen met terugwerkende kracht ongeldig verklaard. Meteen datzelfde jaar richtten de supporters Aldershot Town op, dat in hetzelfde stadion ging spelen als waar Aldershot zijn potjes afwerkte. De club promoveerde het eerste seizoen meteen en herhaalde dat in de tien jaar daarna nog eens drie keer. Sinds het seizoen 2003/04 speelt Aldershot in de Conference National (volgend seizoen Conference Premier) en was de club al enkele keren dichtbij een terugkeer naar de League. In het eerste seizoen haalden The Shots meteen de play-off finale, maar moesten het afleggen tegen Shrewsbury Town na penalties. Het seizoen daarop was de halvefinale van de play-offs het eindstation.
109   Ipswich Town
Ipswich Town (1887) is een club met een opvallend hoog stamnummer. Deze oud-winnaar van de UEFA Cup (1980, door AZ over twee wedstrijden te verslaan met 3-0 winst thuis en 4-2 verlies uit) maakte dan ook pas haar opwachting in 1938.
110   Shrewsbury Town

111-120
111   Scunthorpe United
112   Colchester United
113   Workington
Workington (1921, alhoewel er discussie mogelijk is over een voortzetting van een veel oudere club) trad in 1950 toe tot de League en maakte na een stemming in 1977 plaats voor Wimbledon. Anno 2007 speelt Workington in de zesde divisie.
114   Peterborough United
115   Oxford United
116   Cambridge United
Oxford United (1893) en Cambridge United (1913) kort geleden de league status en spelen in divisie 5.
117   Hereford United
118   Wimbledon
Milton Keynes Dons was aanvankelijk de voortzetting van Wimbledon (1889), dat verhuisde van Zuid-Londen naar het 100 km noordelijker gelegen Milton Keynes. Dit is vergelijkbaar met een FC Den Bosch dat in Almere gaat spelen. De fans boycotten de club vervolgens massaal en richtten een nieuwe club op, AFC Wimbledon (dat in het eerste seizoen ongeslagen kampioen werd). Eind jaren won Wimbledon met Vinnie Jones de FA Cup en tot en met het einde van vorig millennium speelde de club op het hoogste niveau. Vorig seizoen werd officieel besloten dat MK Dons geen voortzetting meer is van Wimbledon. Het nummer 118 houdt dus op te bestaan.
119   Wigan Athletic
In 1978 begon Wigan Athletic (1932) aan een indrukwekkende opmars in de League. Het was echter niet voordat de baas van JJB Sports er geld in pompte dat de stijgende lijn definitief werd ingezet. Tien jaar geleden speelde de club nog vierde divisie, de afgelopen twee seizoen wist de club zich knap te handhaven op het hoogste niveau. Een prima prestatie, aangezien de stad Wigan vooral een rugbybolwerk is.
120   Scarborough
Scarborough (1879) was de eerste club die profiteerde van de in 1986/87 ingestelde rechtstreekse promotie/degradatie tussen Division Four en de Conference. In 1999 eindigde het sprookje en sindsdien gaat het alleen maar slechter met de noordelijke club. Spelend in de Conference North werd de club geteisterd door financiële problemen en waren tien strafpunten het gevolg van het feit dat de club in administration moest. Dit kostte de club dit jaar de kop, liquidatie was vlak voor de start van het seizoen het trieste feit. Hoger dan het vierde niveau speelde de club nooit.

121-130
121   Maidstone United
Na het amateurkampioenschap in 1989 van Maidstone United (1897) bleek de league status geen garantie voor de toekomst van de club. In het derde seizoen in de vierde divisie werd een achttiende plaats gehaald maar bij aanvang van het seizoen 1992/93 ging het mis. De eerste wedstrijd stond op het programma maar werd uitgesteld wegens grote financiele problemen van de club. Enkele dagen later trok de club zich helemaal terug en was het einde daar. In 2001 ontstond er een nieuw Maidstone United doordat Maidstone Invicta haar naam veranderde. Dit Maidstone United werd in het afgelopen seizoen kampioen van de Isthmian League Division One South (Division Eight).
122   Barnet
123   Wycombe Wanderers
124   Macclesfield Town
125   Cheltenham Town
126   Kidderminster Harriers
127   Rushden & Diamonds
128   Boston United
Kidderminster Harriers (1886) en Rushden & Diamonds (1889, fusieclub uit 1992 van Irthlingborough Diamonds en Rushden Town) hielden het relatief kort uit in de League met 5 seizoenen. De 10e en 12e plaats in de Conference van dit seizoen waren ook weinig spraakmakend. Ook Boston United (1933) moest het met een handvol seizoenen in de League doen, want dit jaar degradeerde het weer naar de Conference (en werd zelfs nog een divisie verder omlaag gestuurd).
129   Yeovil Town
130   Milton Keynes Dons
Oorspronkelijk de voortzetting van Wimbledon (nummer 118), later toch beschouwd als nieuwe club. Momenteel speelt  MK Dons in de vierde en laagste profdivisie. Inmiddels is MK Dons bezig een eigen supportersschare op te bouwen, afkomstig uit Milton Keynes en omgeving. Ook enkele oude Wimbledonfans gaan toch nog weleens kijken. Onder Paul Ince worden goede resultaten behaald en lijkt de weg omhoog middels een groot nieuw stadion weer ingezet. MK Dons is een apart geval, het is de enige club die dus feitelijk niet in de laagste divisie de League binnengestroomd is.

131-133
131   Accrington Stanley
Accrington Stanley (1968) is tot nu toe de enige club die we twee keer tegenkomen in de lijst. De club afficieert zichzelf als een van de founder members of the league, maar is dit volgens de mij bekende geschiedenis zeker niet. Toch een club met een aansprekende naam. De club heeft nooit iets aansprekends gepresteerd, maar relatief gezien zijn er vrij veel mensen op deze planeet die de naam iets (vaags) zegt.
132   Dagenham & Redbridge
133   Morecambe

Offline Mach

 • Berichten: 98
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #2 Gepost op: dec 30, 2007, 11:38:58 »
??? wat een uitzoekwerk moet dat zijn geweest... Wel leuk zo'n lijst natuurlijk, jammer dat alleen de Belgische bond zoiets heeft bijgehouden/geregistreerd.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4547
 • Geslacht: Man
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #3 Gepost op: dec 30, 2007, 14:41:25 »
Opmerking over Leeds City:

De club ging niet op de fles, maar werd uit de League gezet wegens illegale betalingen. Niet veel later werd Leeds United in de League gekozen. Leeds United is in feite de directe afstammeling van Leeds City en het is dus verdedigbaar om Leeds United het stamnummer van Leeds City te geven.


Opmerking over New Brighton:

Het nieuwe New Brighton staat momenteel 5e in de West Cheshire League D1, ofwel step 7 in de non-league pyramid, ofwel het 11e niveau totaal.


Opmerking over Accrington Stanley:

De naam is relatief bekend doordat deze figureerde in een melk-reclame in de jaren 60.


Algemene opmerking:
Een aantal clubs is na een faillisement opnieuw direct opnieuw opgericht. Er is over te twisten of de opvolgervereniging aanspraak mag maken als ze opnieuw in de League komen. Bij Accrington Stanley zat er enkele jaren tussen faillisement en hernieuwde oprichting, bij Bradford PA ook. Maar Aldershot, Maidstone en Newport zouden wel als voortzetting van de oude club kunnen tellen. Maar dat zien we wel als Aldershot volgend jaar zijn debuut/rentree in de League maakt.
« Laatst bewerkt op: dec 30, 2007, 14:52:21 door hgrm »
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Han

 • Berichten: 2026
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #4 Gepost op: dec 30, 2007, 17:44:02 »
Stamnummer 1 t/m 8


1   Notts County

Notts County’s varied fortunes over the years cannot deprive them of pride in one distinction. They are the doyens of the Football League. Notts County are recognised as the oldest club in the Football League and although the date of their foundation has been questioned recently, it did not stop Notts celebrating their centenary in 1962. A football team did undoubtedly exist in 1862 but only played practice matches outside the locality with pioneering clubs in the thriving Sheffield area. It was not until 1864 that Notts FC were officially established on the 7th of December at the George IV Hotel. They played at Park Hollow, nothing more than a reasonably flat, irregular shaped depression in the generally sloping surrounds of the Castle, before moving to The Meadows, with the Trent Bridge Cricket Ground alternatively used for important games.2   Stoke City

The fairy-tale of this illustrious club starts with former pupils of the Charterhouse School forming a football club in 1863 while serving an apprenticeship at the North Staffordshire Railway Company. Little evidence exists of any matches taking place, even though at that time some form of soccer may have already existed in the area as the headmaster of Stoke St Peter's School, J.Thomas, was an active sportsman and secretary of the local Victoria Athletic Club.


 
3   Preston North End

The origins of Preston North End can be traced way back to 1863, at that time linked to cricket, athletics and rugby under the name Preston Nelson. The club at that time occupied an irregular strip of land, used by various other sporting clubs on the Ribble estuary at Ashton, known as the Marsh.4   Bolton Wanderers

One of the twelve founder members of the Football League, the Wanderers were originally known as Christ Church when they were formed in 1874 by Sunday School teacher, Thomas Ogden. The present name was adopted in 1877 by a breakaway group when the Christ Church president began to stress too many rules about the use of the church premises. The suffix Wanderers was added to commemorate their long search for a permanent headquarters.


5   Aston Villa

With no written record and with human memory being too cloudy to be reliable, the precise date on which Aston Villa Football Club were founded can never be firmly established. But it can be linked to an impromptu meeting between four members of a local Wesleyan Chapel cricket team in the misty cold of a winter's evening under a gaslight in Heathfield Road, Birchfield, Birmingham, sometime early in 1874.6   Blackburn Rovers

Blackburn Rovers Football Club was formed in November 1875 when some of the town’s ex-public Shrewsbury schoolboys called a meeting in Blackburn's old St Leger Hotel on King William Street. The prime movers were Arthur Constantine and John Lewis, from Market Drayton, Shropshire, twice an FA Cup Final referee and vice-president of the League and the FA.7   Accrington


8   Wolverhampton Wanderers

Wolves first began life as a schoolboy team in 1877 when the headmaster of St. Luke's school in Blakenhall, Harry Barcroft, presented a football to a group of pupils who had enjoyed an exceptional year's schoolwork. The presentation of the football was instigated by the co-founders of the team, John Baynton and Jack Brodie.

Two years later, after merging with the local cricket and football club known as The Blakenhall Wanderers, they became known as Wolverhampton Wanderers. They first played at the Old Windmill Field in the Goldthorn Hill area and moved to nearby John Harper’s Field two years later

Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Offline Han

 • Berichten: 2026
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #5 Gepost op: dec 30, 2007, 21:49:56 »
Stamnummers 9 t/m 15:

9   West Bromwich Albion

It is understood that the West Bromwich Football Club as we know it today, played its first match against Hudsons FC on 23 November 1878. Borrowing a ball from another local club they drew 0-0 in front of a handful of spectators. Ten months later, on 20 September 1879 West Bromwich Strollers were formed as an official club by a group of workers from the George Salter Spring Works, many of whom participated in that match versus Hudsons.
10   Everton

St. Domingo Methodist Church's new chapel was opened in 1871. Six years later, a gentleman called Rev B.S. Chambers was selected as the new Minister. He was responsible for starting a cricket team for the youngsters in the parish, but because cricket can only be played in the summer, they had to find something for the kids to play during the winter as well.  And so, The St. Domingo Football Club was formed in 1878.

Since many people outside the parish were interested in joining the football club, they decided that the name should be changed, so in November 1879, at a meeting in the Queen's Head Hotel, near Ye Anciente Everton Toffee House, the name was changed to Everton Football Club, after the surrounding district.
11   Burnley

Founder members of the Football League, Burnley Football Club actually started life as a Rugby Club. Burnley Rovers switched codes and became Burnley Football Club in 1882 at a meeting held at the Bull Hotel. Initially the team played at Calder Vale but they moved to their Turf Moor home shortly afterwards, at the invitation of the Town's Cricket Club.
12   Derby County

In 1884 Derbyshire County Cricket Club, in an attempt to raise money, formed a football club after noticing the large crowds which were attending matches at that time. After a series of notable FA Cup and friendly victories, Derby County were invited to become founder members of the Football League in 1888, making them the youngest of this illustrious dozen. Derby's first match in the Football League saw them beat Bolton Wanderers 6-3.
13   Sunderland

Sunderland, founded in October 1879, were one of the earliest of teams of any note in the north-east of England. The principal founders were teachers who taught at Hendon Board School. They created a team with the prolific name of the ‘Sunderland and District Teachers Association Football Club’. The first football season passed with few games played and no real home ground.

14   Darwen

Darwen FC were founded in 1870 and formed from two mill teams, with Mr J.C. Ashton and the three sons of Nathaniel walsh, owner of the Orchard Mill, being the prominent founders. The first game was played in 1870 and lost 1-3 against Brookhouse.15   Nottingham Forest

The Forest Football Club originally emerged from a group of "shinney" players who played a then popular game very similar to hockey. They were created in 1865 at a special meeting at the Clinton Arms Hotel, Sherwood Street. Since their first appearances were made at the Forest Recreation Ground their chosen name was synonymous with the location. At this venue innovative Forest were the first team ever to use shinguards, in 1874, and for a home match versus Sheffield Norfolk in 1878 a whistle was first used as an aid to controlling the game, quickly replacing the previous method of the referee waving a white flag.
Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #6 Gepost op: dec 31, 2007, 12:24:26 »
Opmerking over Leeds City:

De club ging niet op de fles, maar werd uit de League gezet wegens illegale betalingen. Niet veel later werd Leeds United in de League gekozen. Leeds United is in feite de directe afstammeling van Leeds City en het is dus verdedigbaar om Leeds United het stamnummer van Leeds City te geven.
Leeds City werd na een aantal wedstrijden uit de League gezet en het was Port Vale dat nog tijdens het seizoen de plaats innam en de overige fixtures van Leeds City speelde. Leeds United nam de plaats in van de Leeds City Reserves en werd pas daarna gekozen in de League. Leeds United heeft voor zover ik weet niks te maken met Leeds City.

Citaat
Algemene opmerking:
Een aantal clubs is na een faillisement opnieuw direct opnieuw opgericht. Er is over te twisten of de opvolgervereniging aanspraak mag maken als ze opnieuw in de League komen. Bij Accrington Stanley zat er enkele jaren tussen faillisement en hernieuwde oprichting, bij Bradford PA ook. Maar Aldershot, Maidstone en Newport zouden wel als voortzetting van de oude club kunnen tellen. Maar dat zien we wel als Aldershot volgend jaar zijn debuut/rentree in de League maakt.
Het is inderdaad vrij delicaat zo hier en daar. Het verhaal Accrington Stanley is de lastigste van allemaal.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4547
 • Geslacht: Man
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #7 Gepost op: dec 31, 2007, 13:59:15 »
Opmerking over Leeds City:

De club ging niet op de fles, maar werd uit de League gezet wegens illegale betalingen. Niet veel later werd Leeds United in de League gekozen. Leeds United is in feite de directe afstammeling van Leeds City en het is dus verdedigbaar om Leeds United het stamnummer van Leeds City te geven.
Leeds City werd na een aantal wedstrijden uit de League gezet en het was Port Vale dat nog tijdens het seizoen de plaats innam en de overige fixtures van Leeds City speelde. Leeds United nam de plaats in van de Leeds City Reserves en werd pas daarna gekozen in de League. Leeds United heeft voor zover ik weet niks te maken met Leeds City.

Citaat
Algemene opmerking:
Een aantal clubs is na een faillisement opnieuw direct opnieuw opgericht. Er is over te twisten of de opvolgervereniging aanspraak mag maken als ze opnieuw in de League komen. Bij Accrington Stanley zat er enkele jaren tussen faillisement en hernieuwde oprichting, bij Bradford PA ook. Maar Aldershot, Maidstone en Newport zouden wel als voortzetting van de oude club kunnen tellen. Maar dat zien we wel als Aldershot volgend jaar zijn debuut/rentree in de League maakt.
Het is inderdaad vrij delicaat zo hier en daar. Het verhaal Accrington Stanley is de lastigste van allemaal.

Volgens mij is het zelfs zo dat Stoke ook ooit failliet is gegaan en heropgericht.
Accrington Stanley werd in 1962 uit de League gezet en een jaar later onder druk van de belastingdienst geliquideerd. Ondertussen was al een nieuwe club opgericht die in de Lancashire Combination uitkwam. Dat lijkt mij een voortzetting van dezelfde club (beetje zoals KV Mechelen in België). Deze club ging in 1966 failliet. Pas twee jaar later, in 1968, werd het huidige Stanley opgericht. Dat lijkt me dus wel degelijk een andere club, dus een ander stamnummer.

Het verhaal van Leeds City was als volgt: In 1919 hadden de FL en de FA een vermoeden van illegale betalingen door Leeds City. Men eiste de boekhouding ter inzage. Leeds City weigerde tot twee maal toe -dat is natuurlijk al bijna een bekentenis- waarop de League de club eruit zette. Er is dus nooit formeel bewijs geleverd van de illegale betalingen. De club werd geliquideerd, de spelers geveild. Binnen een maand werd een nieuwe club opgericht: Leeds United (en nu komt het) die de fixtures van Leeds City reserves in de Midland League overnamen. Het volgende seizoen werd Leeds United in de League toegelaten. Ik ben dus geneigd om Leeds City en Leeds United als vrijwel dezelfde club te zien.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Han

 • Berichten: 2026
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #8 Gepost op: dec 31, 2007, 23:26:13 »
Ik beschik over redelijk geprononceerde geschiedschrijving over Leeds City en ben in de veronderstelling dat Burslem Port Vale het stamnummer mag overnemen:

Citaat
Burslem Port Vale were allowed to take over the Leeds City fixtures

Leeds United nam zoals hgrm schreef op 31 October inderdaad de fixtures over van de Leeds City reserves

Voer voor interpretatie in dit even fraaie als bloedlinke topic.Strangely Devoted or Mentally Disturbed

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4547
 • Geslacht: Man
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #9 Gepost op: jan 01, 2008, 01:56:31 »
Leeds City waren met uit de League gezet. Dat houdt in dat ze er niet meer in zaten. Dus PV heeft wat dat betreft niets met de Leeds City te maken.

Leeds City reserves, daarentegen, waren niet uit hun competitie gezet. Was Leeds City niet geliquideerd, dan had dus Leeds City reserves het eerste van Leeds City geworden en had Leeds City in de Midland Combination doorgespeeld. En was het waarschijnlijk nooit meer in de League gekozen omdat de naam besmet was. Ik zie de oprichting van Leeds United dus als oude wijn in nieuwe zakken. Als er dus een ploeg is die aanspraak kan maken op het stamnummer van Leeds City, dan is het United wel.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline Mach

 • Berichten: 98
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #10 Gepost op: jan 01, 2008, 11:32:11 »
Als United gewoon de opvolger is van City dan lijkt het me niet meer dan logisch dat ze ook het stamnummer overnemen. De angel zit 'em echter in de basis van het toekennen van de stamnummers. Dit is niet jaartal van oprichting maar het betreft enkel toetreding tot de league. Maar als United=City (op clubniveau) dan vind ik ook dat die het stamnummer mogen houden.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #11 Gepost op: jan 01, 2008, 11:51:13 »
United is niet City. De officiele geschiedenis op leedsunited.com begint dan ook in 1920, met een korte vermelding dat United kort na de ontbinding van City werd opgericht. Het oprichtingsjaar is 1919, dat van City is 1904. Wel is het zo dat ook City op Elland Road speelde.

Ik vind dit een lastige.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #12 Gepost op: aug 24, 2008, 14:37:57 »
Het is tijd om eens te kijken op welke niveaus de ex-League clubs dit seizoen acteren. De clubs met een asteriks achter de naam zijn niet de oorspronkelijke ex-League clubs, maar zijn veelal doorstarts danwel heroprichtingen.

[5] Blue Square Premier
Barrow
Northwich Victoria
York City
Oxford United
Cambridge United
Kidderminster Harriers
Rushden & Diamonds
Torquay United
Mansfield Town
Wrexham

[6] Blue Square North
Gateshead *
Southport
Stalybridge Celtic
Workington

[6] Blue Square South
Newport County *

[7]  Isthmian League Premier Division
Maidstone United *

[7] Northern Premier League Premier Divison
Bradford Park Avenue *

[8] Northern Premier League Division I North
Durham City *
FC Halifax Town *

[9] Northern League Division I
Ashington

[9] North West Counties League Premier Division
Glossop North End
Nelson

[10] North West Counties League Division I
Darwen
Bootle *

[10] Northern Counties East Division I
Scarborough Athletic *

[11] West Cheshire League Division I
New Brighton *

Clubs als Merthyr Tidfyl en het huidige Leeds City hebben geen historische band met de oorspronkelijke clubs en zijn onvermeld.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #13 Gepost op: okt 05, 2008, 20:40:54 »
In de tabel van "other former Football League Clubs" kun je bovenstaande lijst nog eens nalezen: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_Football_League_clubs

Opmerkelijk is wel dat van sommige clubs niet vermeld wordt dat ze in principe niet de oorspronkelijke club meer zijn, terwijl dit bij anderen wel opgemerkt wordt.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3464
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De stamnummers van de Engelse competitie
« Reactie #14 Gepost op: okt 06, 2008, 15:12:55 »
Met dank aan het forum van de Football Ground Guide hieronder een herziene lijst van de ex-League Clubs en hun huidige niveau:

[5] Blue Square Premier
Barrow
Cambridge United
Kidderminster Harriers
Mansfield Town
Northwich Victoria
Oxford United
Rushden & Diamonds
Torquay United
Wrexham
York City

[6] Blue Square North
Gateshead *
Gainsborough Trinity
Southport
Stalybridge Celtic
Workington

[6] Blue Square South
AFC Wimbledon *
Newport County *

[7]  Isthmian League Premier Division
Maidstone United *

[7] Northern Premier League Premier Divison
Boston United
Bradford Park Avenue *

[8] Northern Premier League Division I North
Durham City *
FC Halifax Town *

[9] Northern League Division I
Ashington

[9] North West Counties League Premier Division
Glossop North End
Nelson

[10] North West Counties League Division I
Darwen
Bootle *

[10] Northern Counties East Division I
Scarborough Athletic * of Scarborough Town *

[12] West Cheshire League Division II
New Brighton *

[n.v.t.] Welsh League One
ENTO Aberaman Athletic F.C. *

* niet het origineel