Auteur Topic: Voetbal in de Banlieu: Red Star'93  (gelezen 4421 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4591
  • Geslacht: Man
Voetbal in de Banlieu: Red Star'93
« Gepost op: apr 17, 2008, 21:15:44 »
Brandende autobanden, loeiende sirenes, troosteloze flatgebouwen vol kansarme jongen van Noordafrikaanse afkomst. Het beeld dat bestaat van de Parijse Banlieu is niet rooskleurig. De praktijk blijkt mee te vallen, althans in Saint Quen, ten noorden van het 'echte' Parijs. Desondanks is St. Quen geen aanlokkelijk oord. In dat oord heeft één van de oudste clubs van Parijs zijn thuishaven.

In 1897 begon het woelige leven van de club die nu Red Star FC 93 heet. In het 7e arrondisement van Parijs, gelegen aan de linkeroever van de Seine, met de Eiffeltoren binnen de grenzen, richtte Jules Rimet een socialistische sportclub op onder de naam Red Star. Rimet zou later ook het initiatief nemen voor het wereldkampioenschap voetbal en FIFA-voorzitter worden. Na enkele omzwervingen door de stad, kwam Red Star in 1910 in de noordelijke Banlieu St. Quen terecht.

In de jaren 20 wist Red Star zijn grootste successen te behalen: de Franse beker werd viermaal gewonnen. Bij de invoering van professioneel voetbal, in 1932, is ook Red Star, toen een vooraanstaande club, van de partij. In de oorlog werd de beker voor de laatste maal gewonnen. Het zou blijken dat dit de laatste belangrijke troffee zou zijn voor de club. Na de oorlog gaat het niet goed met Red Star. De club fuseert veelvuldig en pendelt tussen de amateurs en de tweede divisie. Door een papieren fusie met FC Toulouse in 1967 komt de club terug op het hoogste niveau. Acht jaar later degradeert Red Star. In het zelfde jaar komt wel de nieuwe staantribune gereed. Deze tribune wordt de club noodlottig: in 1977 bezwijkt de club onder de schuldenlast.

Er wordt een nieuwe club opgericht die helemaal onderaan moet beginnen. Het kost vervolgens vijf jaar om weer op te klimmen naar de tweede divisie, waar de club -met een onderbreking van 3 jaar tussen 1987 en 1990- zou blijven spelen tot in 1999. Daarna gaat het snel bergaf: Red Star degradeert tweemaal en wordt na het tweede faillisement teruggezet naar de vijfde divisie. De laatste jaren krabbelt de club langzaamaan weer op. Inmiddels speelt Red Star weer in de vierde divisie. De ambitie om hogerop te komen is er. L'histoire se repète...

Hoewel het bezoek dat we eind juli aan Parijs brachten vooral bedoeld was om de Tour te zien arriveren, een vriend te bezoeken en cultuur te snuiven, mocht een bezoek aan Red Star niet ontbreken. Via een Engelstalige clubofficial vernam ik dat er op zaterdag vriendschappelijk gespeeld zou worden tegen Viry-Châtillon (5e divisie). Zonder al te veel moeite vonden we het stadion, niet in het minst door de opvallende betonnen lichtmasten. Helaas bleek de wedstrijd een uur eerder te beginnen dan aangekondigd, zodat we het eerste doelpunt misten. Aan de andere kant: het niveau was dusdanig dat ik me afvraag of ik de volle 90 minuten zou hebben volgehouden.

Het stadion was meer de moeite waard dan de wedstrijd, hoewel we te laat waren om de tribune tegenover de hoofdtribune te bewonderen. Wegens betonrot was de overkapping begin 2007 gesloopt, zodat alleen de kale terracing met daarop wat banken en vooral rotzooi over bleven. De "nieuwe" staantribune achter de goal is er één zoals je niet veel meer ziet: terracing voor ruim 7000 bezoekers. De hoofdtribune is het "piece de résistance" van het stadion. Een gecombineerde tribune met zit- en staanplaatsen die voorzien is van een dak uit meerdere delen. Waarschijnlijk was ooit alleen de het zitgedeelte in het midden overdekt. Helaas was dit de enige tribune die open was, zodat we ons in wat bochten moesten wringen om vanuit een zijstraatje achter het stadion een foto te kunnen maken.

Tenslotte: de oplettende lezer zal zich waarschijnlijk afvragen waarom de club Red Star 93 heet, terwijl het oprichtingsjaar 1897 is. Het antwoord is simpel en getuigt van Franse logica: het nummer van het departement waarin St. Quen ligt, is 93....

Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline hgrm

  • floodlight-fetisjist
  • Administrator
  • Berichten: 4591
  • Geslacht: Man
Re: Voetbal in de Banlieu: Red Star'93
« Reactie #1 Gepost op: apr 17, 2008, 21:16:42 »
De foto's:

Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen