Wat volgens mij het probleem is in het hedendaagse Nederlandse voetbal is dat bij veel clubs de flexibiliteit ontbreekt om de bedrijfsvoering aan te passen aan de sportieve realiteit.
Daar bedoel ik het volgende mee:
Beleidsmakers gaan er altijd vanuit dat het met een club in de toekomst even goed of zelfs beter gaat dan in het heden en in het verleden. Dat sportieve prestaties steeds beter worden en dat budgetten omhoog gaan. Het is echter veel belangrijker om je in te dekken als het sportief slechter gaat en daardoor de inkomsten zakken (of zelfs, in geval van degradatie, instorten).
De structuur van het Nederlandse voetbal met een verplicht aantal fullprofs*, ook in de eerste divisie, maakt het aanpassen van de uitgaven aan de inkomsten al veel moeilijker dan in de ons omringende landen. Hierdoor leggen de clubs de laatste jaren bij bosjes het loodje. Haarlem, RBC, AGOVV, wie volgt??
Als een club nog beschikt over een stadion 1.0 (zoals de Koel, de Adelaarshorst of Schoonenberg) dan zullen de stadionkosten een club niet snel de das om doen; zo'n stadion is economisch afgeschreven, kost waarschijnlijk weinig huur (of is van de club zelf), is niet belast met hypotheek of andere leningen en kent lage exploitatiekosten.
Door een nieuw stadion te bouwen, gaat een club een behoorlijke financieel commitment aan. De vaste kosten van het stadion zijn hoog en moeten ook worden betaald als er weinig mensen komen.
Met een nieuw stadion en een verplicht aantal fullprofs heb je dus als club een hoge, inflexibele uitgavenkant op de begroting zodat een club niet structureel kan blijven draaien in de eerste divisie. Met andere woorden: Een club als VVV, waar altijd degradatie op de loer zal liggen, neemt wel een erg groot risico als ze aan een nieuw stadion beginnen (tenzij het de club niks kost en de exploitatie grotendeels gedekt wordt door niet-voetbal activiteiten).
*Het verplichte aantal full-profs hebben we te danken aan de spelersvakbond die de werkgelegenheid in het betaald voetbal gegarandeerd wil zien. Daarmee snijden ze zichzelf nu flink in de vingers; met de 3 faillissementen van de aflopen tijd zijn er al zo'n 50 arbeidsplaatsen verloren gegaan.