Auteur Topic: De moeder aller Derby's  (gelezen 14090 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4616
 • Geslacht: Man
De moeder aller Derby's
« Gepost op: nov 18, 2007, 00:36:35 »
Zaterdag 17 november 2007, 13.35. Een koude maar zonnige herfstdag in Midden Nederland. Na wat heen en weer rijden vind ik nog een minuscuul parkeerplaatsje aan de Wieringer Vlaak. Even later, intens tevreden over mijn achteruit-inparkeervaardigheden, loop ik via de Oude Bocht en de Groen van Prinsterenlaan naar de Westdijk. Voordat ik de nieuwe tribune kan zien, hoor ik de Hollandse feestmuziek al uit de speakers dreunen. Bovenop de dijk houden twee agenten de boel in de gaten.

13.45. Drie kwartier voor kick-off stap ik het stadion binnen en koop ik het derby-boek dat zojuist is verschenen. Tenminste, één van de drie derby-boeken, want het werk is met drie verschillende kaften leverbaar. De Rode versie doet me te veel aan het jaarboek van 020 denken, dus ik schaf de neutrale versie aan. De Blauwe versie is natuurlijk niet te koop in dit deel van sportpark de Westmaat.

13.55. Met nog ruim een half uur te gaan, zoek ik een plekje op de staantribune. De overdekte staanplaatsen aan de overkant, het domein van de echte IJsselmeervogels-fans, is al stampvol. In het midden van de tribune maken de jongens van Vak Midden-Noord zich op voor een middag lang zingen. Naast de splinternieuwe hoofdtribune -menig eerstedivisionist is er jaloers op- bevinden zich twee onoverdekte staantribunes. Hierop kan ik met wat moeite een plaatsje vinden.

14.20. Nog een minuut of 10 voor de aftrap. Bert Konterman, bekend van o.a. FC Zwolle, Feyenoord en Glasgow Rangers, reikt de officiële eerste exemplaren van het derbyboek uit aan Jaan de Graaf, oud-Vogelsvedette, de kleinzoon van Spakenburg-speler Wout Heinen en 'overloper' Gérard van der Nooij (die natuurlijk de neutrale versie ontvangt). Ondertussen zwelt het geluid aan van een motor. Een sportvliegtuigje met de weinig aan de verbeelding overlatende tekst "SVS: schijt aan de buren" op een sleep vliegt over. Even later verschijnt er een vliegtuigje zonder sleep. Het vliegt enkele rondjes, steeds lager, en werpt vervolgens een lading WC-borstels aan blauwe parachuutjes af.

14.30. De spelers komen het veld op. Rookpotten en papierslierten zorgen bij Vak Midden-Noord voor Zuidamerikaans aandoende taferelen. Met het eerste fluitsignaal beginnen de supporters van IJsselmeervogels te zingen, met de intentie om tot het laatste fluitsignaal door te gaan.

14.32. IJsselmeervogels schiet als een komeet uit de startblokken; Spakenburg heeft handen, voeten en overtredingen nodig om de Rooien af te stoppen. Net buiten het strafschopgebied mag Rood een vrije trap nemen. Terwijl de scheidsrechter de muur op afstand zet, komt het vliegtuigje weer over. Ditmaal treffen de WC-borstels wel doel. De vrije trap overigens niet. Een paar minuten later moet de scheidsrechter het spel opnieuw onderbreken om en een lading WC-borstels van het veld te laten halen. De stewards delen de opbrengst uit aan de supporters achter de reclameborden.

15.20. De eerste helft zit er bijna op. Zoals zoveel Derby's is ook deze uitgave meer spannend dan goed. Geen van beide teams is bereid grote risico's te nemen, hoewel een overwinning nodig is om in het spoor van de verrassende koploper Sparta Nijkerk te blijven. Over en weer zijn er wat kansen geweest en na de sterke openingsfase van IJsselmeervogels gaat de wedstrijd gelijkop.
Spakenburg mag nog één keer een vrije trap nemen. Via de keeper komt de bal bij Elkaddouri: 0-1.

15.40. We zijn net begonnen aan de tweede helft. Het legioen schreeft de Rooien naar voren, want Vogels staat achter. Spakenburg krijgt ruimte en profiteert ervan. Opnieuw is het Elkaddouri. 0-2!

15.45. Weer een doelpunt. De dadendrang bij IJsselmeervogels leidt tot grote gaten achterin. Hierdoor kan rechtsachter Rademaker bij de tweede paal binnentikken. 0-3.

15.50. Een drama tekent zich af voor de Vogels. Hoewel het publiek er nog in gelooft, speelt de ploeg zonder zelfvertrouwen. In plaats van de te verwachten stormloop op de goal van Spakenburg, zijn het de blauwen die voor het meeste gevaar zorgen. Van Moll wordt weinig in de weg gelegd en hij maakt simpel 0-4.

15.55. Nog een klein halfuur te spelen. Kwong-Wah Steinrath, erkend doelpuntenmaker, komt in de ploeg. Drie jaar geleden kwam Steinrath over van Lisse. De spits maakte meteen indruk en werd clubtopscorer. Na één seizoen ging hij zijn geluk beproeven bij de profs van Haarlem. Veel succes had hij daar niet en dus speelt Kwong-Wah dit seizoen weer bij IJsselmeervogels. De vorm is er nog niet: Steinrath begint vaak op de bank en heeft pas twee maal gescoord.

15.10. Erger dachten ze dat het niet kon worden, bij de Vogels. Toch kan het. Het Rode publiek is doodstil, de Blauwen vieren feest. Ruben Wilson, clubtopscorer van Spakenburg tekent voor zijn tiende van het seizoen en zet een ongekende 0-5 stand op het bord.

15.20. De wedstrijd is bijna afgelopen, de eerste gedesillusioneerde Rooien keren alweer huiswaards. Nog één keer mag IJsselmeervogels het proberen. Een vrije trap, net buiten de 16. Via de muur en Vogelsspeler Kuhlman hobbelt de bal over de lijn. 1-5. De eer is gered, maar de pijn is er niet minder om. Als de scheidrechter even later affluit, kunnen we de eerste Derby-overwinning van Spakenburg in drie jaar in de boeken schrijven. En de grootste Derby-overwinning van Spakenburg ooit.

15.35. Om de drukte te vermijden rijdt ik via Eemdijk en Baarn terug naar huis. Ik bedenk me dat mijn zesde Derby er één was die nog lang zal nadreunen. Komt er een standbeeld voor Spakenburg-trainer Erik Assink? Heeft Harry van den Ham bij Vogels nog toekomst? Wat bedenken de jongens van Midden-Noord voor antwoord op de vliegende WC-borstels? Hoe dan ook, er is genoeg stof om het komende half jaar over na te denken. Totdat de volgende Derby op het programma staat!
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline TeeZee

 • Berichten: 3467
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #1 Gepost op: nov 18, 2007, 10:43:09 »
Waarom is het juist deze derby die boven alle andere derby's uitsteekt? Wat vinden de supporters ervan dat er zoveel dagjesmensen op deze wedstrijd afkomen? Trots, valt het ze totaal niet op, of beschouwen ze dagjesmensen zoals Man Utd met Japanners doet?

Welke derby komt er enigszins in de buurt?

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4616
 • Geslacht: Man
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #2 Gepost op: nov 18, 2007, 14:07:11 »
Waarom is het juist deze derby die boven alle andere derby's uitsteekt? Wat vinden de supporters ervan dat er zoveel dagjesmensen op deze wedstrijd afkomen? Trots, valt het ze totaal niet op, of beschouwen ze dagjesmensen zoals Man Utd met Japanners doet?

Ik denk dat er een aantal ingrediënten zijn die deze Derby zo groot hebben gemaakt.
Ten eerste de status van beide clubs. Vogels is onbetwist de beste amateurclub van Nederland, Spakenburg blijft niet ver achter. De Derby is ook bijna altijd een sleutelwedstrijd in het kampioenschap.
Ten tweede liggen de terreinen van beide clubs letterlijk tegen elkaar aan.
Ten derde zijn er in het verleden dingen gebeurd (spelers die over en weer zijn gegaan) die de relatie er niet beter op gemaakt hebben.
Ten vierde is de mentaliteit in het dorp er één van gigantisch fanatisme.

De dagjesmensen worden met open armen ontvangen, want daardoor kunnen de Rooien en de Blauwen elkaar om de beurt de loef af steken wat betreft toeschouwersaantallen. Het aantal dagjesmensen valt ook wel mee; het zijn voor het overgrote deel voetballiefhebbers uit de regio die naar de Derby gaan, geen gloryhunters uit het hele land.

Citaat
Welke derby komt er enigszins in de buurt?

Quick Boys-Katwijk.
Hoewel deze wedstrijd niet de historie heeft van Spakenburg-Vogels (Katwijk kwam pas in de jaren 80 op als topploeg), is er wel een intense rivaliteit ontstaan.
Verder is DOS Kampen-Go Ahead Kampen  ook wel een aardige derby. Daarna komen DOVO-GVVV en de streekderby's in de Bollenstreek.

In het zondagvoetbal zijn er op papier -vooral in Amsterdam- een hoop derby's, maar dat schijnt bijna niet te leven. De grootste derby op zondag is waarschijnlijk De Treffers - Achilles'29 in Groesbeek.


In het betaald voetbal stellen de stadsderby's in Rotterdam weinig voor en is in Eindhoven de derby al decennia niet gespeeld. De interessantste wedstrijden zijn enkele streekderby's: Vitesse-NEC, Willem II-NAC, TOP-Den Bosch, Telstar-Haarlem, Go Ahead-Zwolle, MVV-Fortuna.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline TeeZee

 • Berichten: 3467
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #3 Gepost op: nov 18, 2007, 14:17:01 »
Het is opvallend dat er een amateurderby is die de meeste wedstrijden in het betaalde voetbal in Nederland min of meer naar de kroon steekt. Ik vraag me af of er in het buitenland vergelijkbare voorbeelden te vinden zijn.

Hoe staat het met de amateurderby's in Den Haag? Weet je daar ook wat van?

En het allerbelangrijkst: foto's?

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4616
 • Geslacht: Man
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #4 Gepost op: nov 19, 2007, 10:01:16 »
Tja. In het buitenland is het verschil tussen amateur- en profvoetbal niet zo uitgesproken als in Nederland. En veel landen hebben in het profvoetbal serieuze derby's. Maar een paar jaar geleden was in België de Mechelse derby (toen in de 3e klasse) ook een hapening. En in de voormalige DDR, waar het profvoetbal grotendeels op z'n gat ligt, zijn de derby's in de Oberliga druk bezocht. Bovendien komen daar -deels door oud zeer uit de DDR-tijd- nog hevige rellen bij kijken.


Den Haag is natuurlijk geen voetbalstad. Voor echte derby's zul je toch naar de Bollenstreek moeten. Een wedstrijd als die van het Rijswijkse fusieclubje Haaglandia tegen het sjieke VUC uit Bezuidenhout zal alleen kunstgrasfetisjisten kunnen bekoren, maar heeft weinig met echte derby-sfeer te maken. Dan kun je misschien nog beter naar FC Zoetermeer tegen Real Zoetermeer gaan.


 
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen

Offline TeeZee

 • Berichten: 3467
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #5 Gepost op: nov 19, 2007, 16:55:55 »
Vandaag staat er toevallig in de AD / Haagsche Courant een stuk over de derby tussen Duindorp en Scheveningen die afgelopen weekend gespeeld is. Uit wat ik lees maak ik op dat dat wel een amateurwedstrijd is die leeft in het Haagse.

Offline Pieros

 • Berichten: 226
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #6 Gepost op: nov 21, 2007, 07:33:03 »
Vandaag staat er toevallig in de AD / Haagsche Courant een stuk over de derby tussen Duindorp en Scheveningen die afgelopen weekend gespeeld is. Uit wat ik lees maak ik op dat dat wel een amateurwedstrijd is die leeft in het Haagse.

De club Scheveningen ligt ook tegen Duindorp aan. Daarnaast op zich wel raar dat deze wedstrijd leeft, want het is zondagvoetbal. Volgens mij heeft Scheveningen meer met het zaterdagvoetbal, waar ze ook beter in presteren.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3467
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #7 Gepost op: nov 21, 2007, 12:35:22 »
Je noemt alleen maar valide punten op. Ik heb deze derby ook nog nooit bezocht en kan alleen maar herhalen wat ik las in de krant: vriendengroepen die die dag tegenover elkaar komen te staan: toch een beetje het aloude derby-idee mijnsinziens. Duindorp is overigens wel een apart geval, het is een volksbuurt waar je niet zomaar met open armen wordt ontvangen. Het staat niet overal goed bekend. Het is grappig om te zien hoeveel verschillen er alleen al binnen een stad kunnen bestaan. Mijn zwager is Loosduiner (Zuid-Den Haag) en moet niks van Scheveningen hebben (Noord-Den Haag). Dat soort gevoelens zouden toch een voedingsbodem moeten zijn voor het echte derbygevoel.

Ik kan ook niet verklaren waarom, zoals hgrm zegt, het amateurvoetbal het meeste leeft in de Bollenstreek - of in ieder geval in streken met kleine dorpjes. Waarom is juist Vogels v Spakenburg zo intens en andere wedstrijden uit de Bible belt niet? Heeft het met resultaten te maken? Heeft het te maken met de mentaliteit en andere (afwezige) afleidingen in die streken?

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #8 Gepost op: nov 21, 2007, 15:02:12 »
Je noemt alleen maar valide punten op. Ik heb deze derby ook nog nooit bezocht en kan alleen maar herhalen wat ik las in de krant: vriendengroepen die die dag tegenover elkaar komen te staan: toch een beetje het aloude derby-idee mijnsinziens. Duindorp is overigens wel een apart geval, het is een volksbuurt waar je niet zomaar met open armen wordt ontvangen. Het staat niet overal goed bekend. Het is grappig om te zien hoeveel verschillen er alleen al binnen een stad kunnen bestaan. Mijn zwager is Loosduiner (Zuid-Den Haag) en moet niks van Scheveningen hebben (Noord-Den Haag). Dat soort gevoelens zouden toch een voedingsbodem moeten zijn voor het echte derbygevoel.

Ik kan ook niet verklaren waarom, zoals hgrm zegt, het amateurvoetbal het meeste leeft in de Bollenstreek - of in ieder geval in streken met kleine dorpjes. Waarom is juist Vogels v Spakenburg zo intens en andere wedstrijden uit de Bible belt niet? Heeft het met resultaten te maken? Heeft het te maken met de mentaliteit en andere (afwezige) afleidingen in die streken?

Het unieke aan Vogels en Spakenburg is dat ze beide al tientallen jaren op heel hoog niveau spelen in een klein dorp. Daarnaast weet de pers het ook lekker op te blazen. Tijdens Spakenburg-Roda voor de beker heb ik gesproken met een vrouw die alles ook een beetje minder deed voorkomen. Dat rond zo’n derby de banter over en weer aanwezig is is natuurlijk logisch en komt in een dorp natuurlijk meer voor dan bij twee clubs uit een verschillend dorp. Je ziet elkaar immers de hele dag door.

Daarnaast speelt de massaliteit ook een rol. Spakenburg en Ijsselmeervogels zijn grote clubs op een niveau waar voornamelijk kleinere clubs spelen, dan steekt zo’n wedstrijd er natuurlijk altijd bovenuit. Ook zijn het voor de mensen in het dorp de enige twee clubs en vissen ze in dezelfde vijver. In een stad heeft iedere wijk zijn eigen club en wonen de seniorenleden vaak ook nog verspreid over de stad.
 
Deze twee clubs hebben gewoon de mazzel dat ze alles mee hebben.

Offline hgrm

 • floodlight-fetisjist
 • Administrator
 • Berichten: 4616
 • Geslacht: Man
Re: De moeder aller Derby's
« Reactie #9 Gepost op: nov 21, 2007, 17:00:53 »

Ik kan ook niet verklaren waarom, zoals hgrm zegt, het amateurvoetbal het meeste leeft in de Bollenstreek - of in ieder geval in streken met kleine dorpjes. Waarom is juist Vogels v Spakenburg zo intens en andere wedstrijden uit de Bible belt niet? Heeft het met resultaten te maken? Heeft het te maken met de mentaliteit en andere (afwezige) afleidingen in die streken?

Vissersdorpen/stadjes zijn vaak voetbalbolwerken: Spakenburg, Kampen, Katwijk, Noordwijk, Volendam, Huizen...
Het heeft er misschien mee te maken dat het vissen op zee een bepaald gezamenlijk ritme aangeeft in zo'n dorp. Door de weeks met z'n allen op zee, zaterdags met z'n allen naar het voetbal.

Wat in Spakenburg anders is, is het feit dat de derby al 75 jaar gespeeld wordt, waarvan de laatste 60 jaar op het hoogste amateurniveau. Bovendien zijn de clubs buren in de engste zin des woords: Van middenstip tot middenstip is de afstand nog geen 200 meter.
Laatste nieuwe stadion (516): De Groote Wielen - Rosmalen