Kapitel 15: FC GüterslohLaatste jaar op het hoogste niveau: -
Laatste jaar op tweede niveau: 1999 (2. Bundesliga)
Palmares: Deutscher Amateurmeister (Kampioen Regionalliga W/SW 1996)
Huidig niveau: Westfalenliga (V)
Zo'n 30 jaar lang heeft de stad Güterloh in Ostwestfalen een woordje meegespeeld in het profvoetbal. In de jaren 70 had de stad, die nog geen 100.000 inwoners telt, zelfs twee clubs op het tweede niveau: Arminia Gütersloh en DJK Gütersloh. Arminia ontstond in 1934 uit een fusie en was lange tijd de meest vooraanstaande club van de stad. DJK, hetgeen staat voor "Deutsche JugendKraft" en duidt op lidmaatschap van de gelijknamige Katholieke sportbond, ging pas in 1958 in de competitie van de DFB spelen en werkte zich in razend tempo op. In 1969 werd via een 3e plaats in de promotieronde een plaats in de Regionalliga West, destijds het tweede niveau, bereikt. Twee jaar later promoveerde ook Arminia naar de Regionalliga.
Beide clubs speelden middenmoot, waarbij DJK het meestal net iets beter deed dan Arminia. Dit had tot gevolg dat DJK, op grond van de prestaties uit de jaren ervoor, in 1974 de nieuwe 2. Bundesliga wel haalde maar Arminia niet. Na twee jaar in het nieuwe
Unterhaus van de Bundesliga degradeerde DJK als voorlaatste. In 1977 werd Arminia kampioen van Westfalen, maar wist via de eindronde niet te promoveren.
Al in 1974 was er geprobeerd tot een fusie te komen, maar ondanks dat beide clubs het financieel moeilijk hadden, slaagde men niet. In 1978, na het 2. Bundesliga-avontuur van DJK en de mislukte promotieronde van Arminia, lukte het wel om de handen ineen te slaan en ging men samen door als FC Gütersloh. De 2. Bundesliga bleef voor de fusieclub ver weg. In 1984 werd het Westfalenkampioenschap gewonnen, maar lukte het weer niet in de promotieronde. In 1990 degradeerde de club zelfs uit de Oberliga. Gütersloh keerde weliswaar direct terug in de Oberliga, maar miste in 1994 de kwalificatie voor de nieuwe Regionalliga.
Met de komst van ex-prof Volker Graul als trainer/manager aan het roer lukte het een jaar later wel de Regionalliga te bereiken. Het volgende seizoen gebeurde wat niemand verwachtte: Gütersloh werd direct kampioen en promoveerde naar de 2. Bundesliga. Het eerste seizoen eindigde de club net boven de degradatiestreep, maar een seizoen later werd Gütersloh, met ondersteuning van het Bertelsmann-concern, verrassend 5e. Het team viel uit elkaar en het volgende seizoen was degradatie onontkoombaar.
Terug in de Regionalliga kwam de aap uit de mouw: er was een schuld van 9 miljoen Mark (4,5 miljoen Euro). Ondanks reddingspogingen lukte het niet om een faillissement af te wenden; op 14 februari viel het doek voor FC Gütersloh. 9 dagen later werd een nieuwe club opgericht: FC Gütersloh 2000. Het Regionalligateam werd uit de competitie genomen, maar de andere teams gingen over naar de nieuwe club. Door een maas in de reglementen kon er in het seizoen 2000/2001 een nieuw eerste team in de Oberliga ingeschreven worden, één niveau onder de Regionalliga. Uiteraard tot groot ongenoegen van andere verenigingen, die vonden dat Gütersloh weer onderop moest beginnen. In de Oberliga speelde Gütersloh steeds in de bovenste regionen mee, maar de kwalificatie voor de nieuwe Regionalliga in 2008 werd gemist. Daarvoor in de plaats speelde de club in de nieuwe NRW-liga (V). Een 17e plaats betekende degradatie naar de Westfalenliga (VI) èn nieuwe financiële problemen. Inmiddels speelt Gütersloh weer in de Oberliga (V) en heeft het net weer een bijna-faillissement overleefd.
Het profvoetbal in Gütersloh heeft zich integraal in het Heidewaldstadion afgespeeld. De ontstaansgeschiedenis van het stadion is merkwaardig te noemen. In 1924 werd door de schietvereniging een grondstuk gekocht om een schietbaan te bouwen. In het kader van de werkverschaffing in de crisistijd werd er naast de schietbaan een stadion gebouwd, dat voor de oorlog voornamelijk als wielerbaan werd gebruikt. Ook de fusieclub Arminia Gütersloh speelde op het terrein dat toen "Adolf-Hitler-Stadion" heette. Na de oorlog kreeg het stadion uiteraard een andere naam maar bleef de thuishaven van Arminia. Op vriendschappelijke wedstrijden tegen ploegen als Borussia Dortmund, HSV en Rot-Weiss Essen kwamen tot 11.000 toeschouwers af.
Toen DJK in 1969 promoveerde naar de Regionalliga, moest het op zoek naar een geschikt stadion. Tot ongenoegen van de Arminia-diehards trok de "andere club" in hun stadion. Toen in 1971 ook Arminia naar de Regionalliga promoveerde, besloot de stad het stadion te verbouwen tot de huidige vorm: een voetbalstadion zonder atletiek- of wielerbaan. Boven de schietbaan werd een staantribune gebouwd en aan de andere kant kwam een zittribune met 1150 plaatsen. Sindsdien is er eigenlijk niks aan het stadion veranderd, afgezien van de bouw van lichtmasten in 1998.



