Auteur Topic: Pelgrimage in Boston  (gelezen 5300 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

 • Berichten: 3466
 • Geslacht: Man
  • GroundhoppersNet
Pelgrimage in Boston
« Gepost op: apr 07, 2008, 22:24:44 »
Boston United v Darlington, 18 december 2004

Engeland is het ultieme walhalla voor de voetballiefhebber. Iedereen kent wel de uitzendingen van Match of the Day op de BBC waarin wekelijks de samenvattingen van de Premiership te zien zijn. Volle stadions, snel voetbal en veel (buitenlandse) topspelers; dat is het hoogste niveau in Engeland. Stappen we de lagere divisies binnen dan stappen we in veel gevallen terug in de tijd. Oude houten stadions. Tocht. Staantribunes. Eetkarren waar je kleffe vette smakeloze happen kunt bestellen. De spelers op het veld komen gewoon van het eiland zelf, hebben geen tanden meer en nauwelijks pigment. De tribunes worden bevolkt door arbeiders, oude mannen met pet en pijp en de plaatselijke hangjeugd. Regen klettert gestaag neer op de golfplaten daken terwijl een bonkige verdediger een vierkante spits onderuithaalt met een sliding door de modder. Welkom bij het echte voetbal. Geen modepopjes, gekleurde schoenen of Ferrari's maar echte kerels.

Boston United
Het mooie van Engeland is ook dat het zo dichtbij ligt. Althans, zo lijkt het. Uiteindelijk zul je toch de Noordzee over moeten om er te komen. December is de maand waarin het voetbal in Engeland op zijn leukst is. Voetballen op Boxing Day is een begrip in het Engelse voetbal. Hoe kun je dit nu het beste combineren? Heel erg simpel eigenlijk. De FA heeft namelijk een heel mooi voorzetje gegeven: op 18 december hebben ze namelijk de wedstrijd Boston United v Darlington gepland. De bijnamen van beide ploegen verwijzen naar Christelijke groeperingen: namelijk The Pilgrims v The Quakers. Boston United is een club die nog niet zo gek lang in de Engelse profleague speelt. Ze spelen in League Two, drie divisies onder de Premiership. Eind 2002 werd Boston United kampioen van de hoogste amateurdivisie, de zogenaamde Conference. Dit kampioenschap was vrij controversieel. Dagenham & Redbridge (een fusieclub ten oosten van Londen) eindigde als tweede op doelsaldo. Het bleek later dat er financiele ongeregeldheden hadden plaatsgevonden bij Boston in de race naar het kampioenschap. De FA besloot tot grote teleurstelling van de Daggers dat Boston desondanks toch mocht promoveren, maar wel zou beginnen met vier strafpunten. Boston wist zich in het eerste seizoen in de profleague te handhaven en eindigde netjes op een vijftiende plaats. Het seizoen daarop was nog beter met een elfde plaats en die stijgende lijn wil de club (natuurlijk) doortrekken.

Boston United, opgericht in 1921 als Boston Town, zou op de zaterdag voor kerstmis thuis aantreden tegen het uiterst ambitieuze Darlington United. Darlington United wil al jaren de voetbalpyramide bestormen, maar de club slaagt er maar niet in om echt hogerop te komen. Ongeveer twee jaar geleden verhuisde Darlington naar een nieuw stadion, betaald door ex-voorzitter Reynolds die maar meteen het stadion zijn naam gaf. Het ultra-moderne en toegevenen ietwat saaie stadion biedt plaats aan liefst 27500 toeschouwers. In dit kader is het wel belangrijk om aan te geven dat Darlington gemiddeld nog geen 4000 toeschouwers trekt.

Stump
Een reis naar Engeland begint meestal bij de grensovergang tussen Nederland en België, Hazeldonk. Hier ontmoeten we elkaar 's ochtends vroeg (denk aan tijden als halfzes) en stappen we allemaal in een auto om naar Calais te rijden. Vanuit Calais kun je je auto een trein oprijden die je door de Eurotunnel naar Folkestone vervoert in iets meer dan een halfuur. Goedkoop is de tunnel niet, maar als je met meerderen gaat en goed op de aanbiedingen let kan een dag Engeland goedkoper zijn dan een retourtje Groningen met de Nederlandse Spoorwegen. Voor €107,00 hadden we een dagretour, per persoon nog geen 27 euro. Vanaf Folkestone was het dan nog ruim 300 kilometer rijden naar het noorden. Boston United ligt een stuk ten oosten van Nottingham, bijna aan de Noordzee. Boston is dan wel geen bijzonder groot plaatsje, het heeft wel een karakteristieke kathedraal die je van enige afstand al kunt zien. St. Botolph's zoals deze kathedraal heet, heeft een toren van 272 voet (~83 meter) hoog en is daarmee de hoogste van Engeland. In de volksmond wordt de kerk "The Stump" genoemd wat zoiets als stomp of boomstronk betekent.York Street
Het stadion bestaat uit vier totaal verschillende tribunes. Het overgrote deel bestaat ook nog uit terracing (staanplaatsen.) Achter het uitvak -- de Town End -- steekt de Stump parmantig omhoog. Dit geeft een extra sfeervol tintje aan de beelden die op je netvliezen vallen. De andere tribune achter de goal bestaat grotendeels uit staanplaatsen, maar het achterste deel heeft ook zitjes en zelfs een director's box.  De Spayne Road Stand ziet er van buiten niet uit, maar is in het stadion bijzonder indrukwekkend als het volgepropt met mensen staat. Ten slotte de Finnforest Stand, een kleurrijke zittribune voor watjes en mensen die moeilijk ter been zijn.

Finnforest Stand.


Spayne Road Stand.


Town End (Away Terrace.)


York Street Terrace, hier stonden wij.
De wedstrijd
De wedstrijd was vrij maf. De eerste helft was Darlington vele malen beter dan Boston, maar toch ging de thuisploeg rusten met een 0-3 voorsprong. Grote man aan de kant van Boston was Clyde Wijnhard. Volgens een van de aanwezigen was duidelijk te zien dat hij zijn opleiding gehad heeft in Nederland; Wijnhard was erg bedreven in o.a. het kaatsen van de bal. Mij deed hij meer aan een Kieft, Eijkelkamp en vooral Bombarda denken gezien het feit dat hij continu met zijn derrière in zijn tegenstander hing. Helaas was hij net als Lee Trundle bij Swansea het onbegrepen genie, vele lepe balletjes die via 1x snel raken gegeven werden eindigden in niets. Dankzij vooral Clyde Wijnhard was het een aardige wedstrijd om te zien en dan maakt het wat mij betreft ook niet uit waar de goals vallen. Clyde is overigens erg makkelijk te herkennen in het veld, hij is de speler zonder haar.

De tweede helft was een ander verhaal. Ineens was het Boston United dat met voetbal kwam aanzetten dat je niet verwacht op dit niveau. Vooral Chris Holland (die volgens mij ook werd uitgeroepen tot Man Of The Match) was een continu gevaar op links en was vooral erg snel viel me op. Ik denk dat hij wel iets voor Leeds United kan zijn. Over twee jaar heeft Leeds sowieso spelers van het kaliber vierde divisie nodig. Ondanks het plotselinge overwicht was het Darlo dat scoorde. 3-1. Een sensationele wedstrijd was in de maak. Het zou 3-4 worden, daar waren we het over eens. Vooral als Boston zo goed zou blijven spelen. Dat gebeurde echter niet. Ondanks de spanning waren we ontzet toen er 4 minuten bijgeteld werden. Doordat de kou dwars door het beton tot aan de kruin het lichaam was ingekropen waren we compleet verkleumd. Wat ook niet hielp was de minifanfare links van ons op de York Street Terrace. Met kerstmuts op zagen zij het als hun taak om bij ieder dood speelmoment op een gespannen stuk varkensblaas te meppen (er waren nog wel wat meer kerstmannen aanwezig op York Street, zo hoort het natuurlijk ook met Kerst.)Offline Hugo

 • Berichten: 2878
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Pelgrimage in Boston
« Reactie #1 Gepost op: dec 30, 2016, 09:19:35 »
Een reis naar Engeland begint meestal bij de grensovergang tussen Nederland en België, Hazeldonk. Hier ontmoeten we elkaar 's ochtends vroeg (denk aan tijden als halfzes) en stappen we allemaal in een auto om naar Calais te rijden. Vanuit Calais kun je je auto een trein oprijden die je door de Eurotunnel naar Folkestone vervoert in iets meer dan een halfuur. Goedkoop is de tunnel niet, maar als je met meerderen gaat en goed op de aanbiedingen let kan een dag Engeland goedkoper zijn dan een retourtje Groningen met de Nederlandse Spoorwegen. Voor €107,00 hadden we een dagretour, per persoon nog geen 27 euro.

De prijs van een dagretour met de Eurotunnel is, mits tijdig geboekt, al jaren verschrikkelijk constant. Anno 2016 betaal ik nog steeds tussen de € 64,- en € 74,- voor een dagretour.

Offline Vaig

 • Berichten: 519
 • Geslacht: Man
Re: Pelgrimage in Boston
« Reactie #2 Gepost op: dec 30, 2016, 10:36:02 »
De prijs van een dagretour met de Eurotunnel is, mits tijdig geboekt, al jaren verschrikkelijk constant. Anno 2016 betaal ik nog steeds tussen de € 64,- en € 74,- voor een dagretour.
Klopt. Uitzonderingen daargelaten, zoals standaard het 1e weekend na nieuwjaar.
Laatst bezochte nieuwe ground: Stade Jacques Lechat, Malmedy

Offline Hugo

 • Berichten: 2878
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Pelgrimage in Boston
« Reactie #3 Gepost op: dec 30, 2016, 10:37:21 »
Klopt. Uitzonderingen daargelaten, zoals standaard het 1e weekend na nieuwjaar.

Die heb ik vorige week nog voor € 64,- geboekt ;-)

Offline Vaig

 • Berichten: 519
 • Geslacht: Man
Re: Pelgrimage in Boston
« Reactie #4 Gepost op: dec 30, 2016, 16:45:15 »
Die heb ik vorige week nog voor € 64,- geboekt ;-)
Voor 8 januari hebben wij 2 weken geleden €160,- neergelegd. Goedkope tarieven waren allemaal uitverkocht.
Laatst bezochte nieuwe ground: Stade Jacques Lechat, Malmedy

Offline Joost

 • Berichten: 8426
Re: Pelgrimage in Boston
« Reactie #5 Gepost op: dec 30, 2016, 18:36:02 »
Voor 8 januari hebben wij 2 weken geleden €160,- neergelegd. Goedkope tarieven waren allemaal uitverkocht.

Afwachten helpt meestal. Voor een dagtrip eind juli heb ik uiteindelijk ook pas twee weken tevoren geboekt