Londen vind ik sowieso een vrij diffuus begrip. Als je er een landkaart van 300 jaar geleden bij pakt, zie je een kernstad rond wat nu the City en Westminster is en een hele boel plaatsen er omheen die we nu zonder blikken of blozen tot Londen rekenen: Ealing, Greenwich, Croydon, Brentford, Kew, High Barnet, Clapham enz. enz.
Pas sinds de komst van de Underground kwam er een mogelijkheid om in een tijd zonder individuele vervoersmiddelen wat verder van je werk te wonen en konden eerst de iets rijkeren en later de arbeiders in de buitenwijken gaan wonen zodat de slums verdwenen en de stad explodeerde. Ondertussen werden de bestaande (bovengenoemde) plaatsen de kernen van waaruit de buitenwijken ontstonden. De meeste oude stads/dorpskernen zijn dan ook nog herkenbaar.
De vraag is dus: waar eindigt Londen? En die is heel lastig te beantwoorden.
In Nederland zie je het verschijnsel trouwens ook wel maar op veel kleinere schaal. De meeste buitenwijken van Amsterdam bijvoorbeeld zijn gebouwd op leeg terrein; de Watergraafsmeer bijvoorbeeld was vroeger gewoon een polder met her en der misschien een boerderij. Dorpen als Osdorp en Sloten zijn wel opgeslokt door Amsterdam en ook daar is nog oude dorpsbebouwing herkenbaar.