Auteur Topic: Ref on tour  (gelezen 71562 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost

 • Berichten: 8377
Re: Ref on tour
« Reactie #90 Gepost op: sep 21, 2016, 12:41:52 »
Als je een keuze hebt tussen staan- en zitplaatsen, mag je er best €13,- voor vragen. Bij Patro kennen ze echter een tarief, waardoor het vanaf bedrag wel erg hoog is. In Nederland liggen de prijzen voor de top van het amateurvoetbal rond de €8,- met vaak een toeslag voor de tribune.

Op deze manier geef je supporters ten minste de gelegenheid om ook voor een minder bedrag de wedstrijd te kunnen zien.

De tribune waar je zat was tot aan dit seizoen ook een staantribune. In 13/14 was een ticket daar nog 10 euro, twee jaar eerder zelfs maar 8.

Ik vind 13 voor een wedstrijd in de hoogste amateurliga echt heel erg hoog. Het verschil met eerste klasse is niet zo heel groot en bij veel verenigingen in de Tweede Klasse kun je goedkoper naar binnen. Bij Lommel is het hele stadion 10 euro, staan en zitten op de business seats na.

Offline jona93

 • Berichten: 1144
Re: Ref on tour
« Reactie #91 Gepost op: sep 21, 2016, 16:50:43 »
De tribune waar je zat was tot aan dit seizoen ook een staantribune. In 13/14 was een ticket daar nog 10 euro, twee jaar eerder zelfs maar 8.

Ik vind 13 voor een wedstrijd in de hoogste amateurliga echt heel erg hoog. Het verschil met eerste klasse is niet zo heel groot en bij veel verenigingen in de Tweede Klasse kun je goedkoper naar binnen. Bij Lommel is het hele stadion 10 euro, staan en zitten op de business seats na.
Bij ons op Dender vragen ze 10 euro zit voor achter de goal 15 euro de langs de zijlijn de buitenste vakken en 35 euro voor de 2 middelste vakken
laatste wedstrijd: leeuwkens teralfene-vk liedekerke 25/11/12
volgende wedstrijd: panters okegem-ophasselt 02/12/12

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #92 Gepost op: mrt 24, 2017, 14:22:31 »
Ondanks dat er nog wel gevinckt wordt (ook al is het een stuk minder dan afgelopen seizoen), zie ik dat er hier al een lange tijd geen updates zijn geweest. Tijd voor een frisse start:

04-03-2017 Kaizer Chiefs 0-0 Orlando Pirates
Soccer City, SPL (South African Premier League)

Een vakantie naar Zuid-Afrika was een goede aanleiding om de eerste vinck op het Afrikaanse continent te maken. De dag na onze uitkomst stond ‘toevallig’ de Soweto derby gepland en dat is ook direct het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse voetbalkalender. Een wedstrijd tussen de twee grootste clubs van het land. Gespeeld in het Soccer City, dé plek waar we ons 3e nationale trauma opliepen. Er zijn slechtere affiches om je Afrikaanse debuut te maken.

De roots van de Soweto derby liggen gek genoeg in Nederland. Tijdens de ‘gouden’ eeuw viel ook Zuid-Afrika ten prooi aan de Nederlandse kolonisatie en sindsdien werden de oorspronkelijke inwoners als 2e en 3e rangburgers gezien. Zo werd de zwarte medemens begin 1900 uit het centrum van Johannesburg verbannen, waarna men een nieuw bestaan opbouwde ten zuidoosten van de stad en groeide Soweto uit tot het grootste township van Zuid-Afrika.

Na de 2e wereldoorlog werd het apartheid regime ingevoerd en werd ook de sport verdeeld in twee kampen. Rugby en cricket voor de blanken en voetbal voor de zwarten (en andere gekleurden). De zwarte bevolking ging gebukt onder zware repressie en voetbal was een welkome afleiding. Het bleek de perfecte kweekvijver voor Orlando Pirates en Kaizer Chiefs om uit te groeien tot de grootste clubs van het land.

Desondanks zou de wedstrijd vandaag niet uitverkocht raken, beide ploegen zijn al afgehaakt in de titelstrijd en de vele gelijkspelen (4/5 laatste wedstrijden eindigde in 0-0 of 1-1) van de afgelopen jaren hebben de belangstelling voor de wedstrijd ook geen goed gedaan. Desondanks zouden er toch ruim 60.000 kaartjes worden verkocht.

Z’n 1,5 uur voor de wedstrijd werd het stadion bereikt en werd het direct duidelijk dat deze derby anders was dan we gewend zijn in Europa/Zuid-Amerika. Van enige vijandigheid was totaal geen sprake en de supporters van beide clubs gingen zelfs gezamenlijk op de foto. De meesten waren gekleed in de clubkleuren, een enkeling in zelf gemaakte overalls en natuurlijk ontbraken de vuvuzela’s en makarapa’s niet.

Ook in het stadion was er geen wanklank te horen. De supporters zaten gebroederlijk door elkaar en dat gold zelfs voor de meeste fanatieke supporters. Terwijl het stadion zich langzaam vulde, namen de decibellen met de minuut toe. Om geen gehoorbeschadiging op te lopen, werd de zitplaats ter hoogte van de middenlijn zorgvuldig gekozen in een vuvuzela loze zone.

De opkomst van de spelers werd begroet met veel getoeter, gezwaai en geschreeuw. Vervolgens was het de beurt aan de spelers om zich voor te stellen en daarna kon de wedstrijd dan eindelijk beginnen. In tegenstelling tot de verwachtingen, hadden beide clubs aanvallende intenties en ging het spel over en weer. Na een half uur opende de Chiefs de score en steeg het geluidsniveau naar ongekende hoogte. Een kleine tien minuten later werd de stand gelijkgetrokken en zwengelden ditmaal de zwarte vuvuzela’s aan.

In de 2e helft namen beide ploegen steeds minder risico en leek de wedstrijd opnieuw af te stevenen op een gelijkspel en daar zat niemand op te wachten. Een Chiefs fan had voor de wedstrijd zelfs laten optekenen liever te verliezen dan weer een saai gelijkspel te zien krijgen. De scheidsrechter had dezelfde gevoelens en kende vijf minuten voor tijd een zeer discutabele penalty aan de Chiefs toe. De vlam sloeg, voor even, in de pan en vanaf de tribunes werden er allerlei voorwerpen richting de arbitrage gegooid, inclusief een grote drank fles.

Nadat de gemoederen waren gesust, kon de strafschop dan eindelijk genomen worden. Iedereen was inmiddels gaan staan en keek bijna ademloos toe. De strafschop werd echter hopeloos slecht, recht door het midden, ingeschoten en de al duikende keeper kon de bal eenvoudig met zijn benen stoppen. Ongeloof in het Chiefs kamp, opluchting bij de Pirates. In de resterende minuten werd niet meer gescoord en zo eindigde de wedstrijd opnieuw in een teleurstellend gelijkspel.

Voor de fans was het opnieuw een saai gelijkspel, voor de ‘Ref’ was het een geweldige beleving om de voetbalpassie op het Afrikaanse continent mee te maken en het smaakte naar meer.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #93 Gepost op: mrt 25, 2017, 14:47:17 »
11-03-2017 Stellenbosch 0-3 Kaizer Chiefs
Athlone Stadium, Netbank Cup

Exact één week na de Soweto derby stond de volgende wedstrijd op het programma. De loting van het belangrijkste bekertoernooi koppelde het universiteitsteam van Stellenbosch aan het grootste team van het land, Kaizer Chiefs. Waar de studenten van Stellenbosch normaliter voor 200 toeschouwers spelen, moesten ze nu uitwijken naar een groter stadion.

De populariteit van Kaizer Chiefs kent namelijk geen stadsgrenzen en overal waar de club speelt, zijn de supporters van de Chiefs in de overhand. Om economische en logistieke redenen reizen de supporters uit Soweto nauwelijks hun club achterna, maar met méér dan 200 fanclubs in heel Zuid-Afrika wordt de club elke wedstrijd door duizenden Chiefs gesteund.

Deze wedstrijd was dat niet anders en vanwege veiligheidsredenen werd de wedstrijd verplaatst naar het Athlone Stadium in Kaapstad, z’n 30 kilometer ten westen van Stellenbosch. De reisgenoten stonden niet te trappelen voor de bekerontmoeting en dus werd pas 1,5 uur voor de aftrap besloten om naar de wedstrijd te gaan. 

Aangekomen bij het stadion bleek de wedstrijd uitverkocht te zijn en was ‘De ref’ aangewezen op de zwarte markt rondom het stadion. Dat ging niet zonder slag of staat en uiteindelijk moest er dubbel zoveel betaald worden om binnen te komen, maar met €3, - face value was dat leed nog te overzien.

Waar de ‘Ref’ normaliter de fotograaf is, waren de rollen deze keer omgedraaid. Als een filmster wilde iedereen met de blanke Kaizer Chiefs supporter op de foto. En dat heeft zijn redenen. Ondanks dat de apartheid in 1994 officieel werd afgeschaft, is daar op de tribunes nog weinig van te merken. Die kleuren nog steeds zwart en als blanke toerist ben je dan een welkome uitzondering.

Het Athlone Stadium is een gevalletje apart en kent drie verschillende bouwstijlen. Beide lange zijdes zijn identiek aan elkaar en doen denken aan het Huddersfield stadion (of een verkleinde versie van het Etihad Stadion), terwijl de korte zijde weer iets weghad van het Stade Vélodrome in Marseille. Ondanks de capaciteit van nabij de 30.000, mochten er vanwege veiligheidsmaatregelen slechts 20.000 kaartjes verkocht worden.

Zoals verwacht was z’n 90% in het stadion fan van de Kaizer Chiefs en was er slechts een groepje van +- 50 man aan te wijzen als Stellenbosch fans. En de rest van de aanwezigen? Die liepen in Orlando Pirates, Mamelodi Sundowns en Ajax Cape Town shirtjes rond. In Europa ondenkbaar, in Zuid-Afrika volledig geaccepteerd.

Kaizer Chiefs was natuurlijk torenhoog favoriet, maar Stellenbosch bood in de eerste helft knap weerstand en creëerde zelfs enkele goede kansen. Helaas, voor hun, werd de beste kans om zeep geholpen door toedoen van de scheidsrechter. Na een harde overtreding ter hoogte van middenlijn werd de voordeel regel niet toegepast en daarmee belette de scheidsrechter bewust óf onbewust een vrije doortocht voor de Stellenbosch aanvaller. Volgens mijn buurman was de partijdigheid van scheidsrechter voor de grote teams schering en inslag in het Zuid-Afrikaanse voetbal, omdat ze bang zijn voor de gevolgen als ze de grote club benadelen.

Direct na rust werd het verzet gebroken en liep de Chiefs al snel uit naar een comfortabele 3-0 voorsprong. Feest op de tribunes en onder aanvoering van tientallen vuvuzela’s gingen de Afrikaanse heupen frivool op en neer. Een eretreffer zat er voor de studenten van Stellenbosch niet in en zo eindigde hun ’90 minutes of fame’ in een teleurstelling.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/

Offline watergatehopper

 • Berichten: 1140
 • Geslacht: Man
 • http://www.watergatehopper.nl
  • watergatehopper
Re: Ref on tour
« Reactie #94 Gepost op: mrt 26, 2017, 09:55:31 »
Veel toeschouwers zeg! Klinkt goed.

Offline FCT1980

 • Berichten: 2354
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #95 Gepost op: mrt 26, 2017, 13:13:17 »
Alleen om die luchthoorns ging ik al niet naar de voetbal daar ;)
Maar leuk verslag met dito foto's.
There are football grounds and football grounds. Then there is Villa Park!

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #96 Gepost op: mrt 27, 2017, 09:03:21 »
Toeschouwersaantallen in Zuid-Afrika zijn sterk afhankelijk van de tegenstander. Ongeveer 80-90% van de voetbalfans is voor Kaizer Chiefs of Orlando Pirates. Om logistieke en economische redenen zijn de fans aangewezen op de wedstrijden in de eigen stad en als de 'big two' op bezoek komt, willen de lokale inwoners graag hun team zien spelen.

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #97 Gepost op: apr 10, 2017, 18:53:59 »
08-04-2017 Quick Boys 3-4 Rijnburgse Boys
Nieuw Zuid, 3e divisie (zaterdag)

De lokale burenruzie tussen Katwijk en Rijnsburg stond al een tijdje op het vizier van De ‘ref’, maar de vriendin zag liever dat de tuin een onderhoudsbeurt kreeg. Uiteindelijk werd het potje papier-schaar-of-steen met 3-2 gewonnen en kon er koers richting de kust gezet worden. Dankzij de KNVB-pas hoefde de ‘Ref’ zich niet in de duinen te verschansen om als zwartkijker de wedstrijd te zien en nam hij de reguliere ingang.

Het sportpark ligt namelijk in de duinen en vanaf daar heb je prima zicht op het veld. Met een grote zit tribune, onoverdekte houten bankjes aan de korte zijde en een authentiek scorebord is het sportpark een leuke uitzondering in het verder saaie Nederlandse sportparklandschap.

Doordat buur VV Katwijk een klasse hoger speelt, werd de wedstrijd tegen Rijnsburgse boys gepromoveerd tot dé wedstrijd van het seizoen. Het beloofde een mooie wedstrijd te worden, zeker gezien het feit dat de heenwedstrijd door Quick Boys met 7-1 werd verloren en dat waren ze bij Rijnsburg nog zeker niet vergeten. Zo vloog er in het begin van de wedstrijd een vliegtuig over met de tekst ‘doet 7-1 nog zeer? Hier de uien weer’.

Ondanks dat beide teams al uitgespeeld waren, kwam z’n 4.000 toeschouwers op de wedstrijd af en draag kregen ze geen seconde spijt van. Van het begin tot het eind was het genieten geblazen. De spelersopkomst werd vergezeld met rookpotten, fakkels, slierten en spandoeken. Nadat de rook was opgetrokken en de slierten waren verwijderd barstte ook op het veld het vuurwerk los.

Al na 90 seconden kwam Quick Boys, via een fraai schot, op voorsprong. De bezoekers reageerde echter direct en brachten een paar minuten later de stand weer in evenwicht. Op het half uur kreeg Quick Boys via de strafschopstip de kans om weer op voorsprong te komen, maar ex-prof Jason Oost schoof de bal naast.

Ook na de thee wilde beide ploegen het publiek vermaken en kwam Quick Boys wederom op voorsprong. Een strafschop voor Rijnsburgse Boys bracht de stand weer in evenwicht. Een paar minuten later kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong en dat met gele rookpotten gevierd. In de slotfase ging Quick Boys nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar was daarbij niet gelukkig.

Allereerst kwam Quick Boys met 10 man te staan, na een overdreven rode kaart wegens ‘natrappen’ en raakte het vervolgens de paal. In de counter leek Rijnsburgse Boys het duel te beslissen en kwam op 2-4 voorsprong. In blessuretijd scoorde Quick Boys de aansluitingstreffer en keerde de hoop voor even terug. De tijd was echter te kort om nog een gelijkmaker te forceren en zodoende was de zoete koek voor de geel-zwarten uit Rijnsburg. 

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/


Offline maikelll043

 • Berichten: 703
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #98 Gepost op: apr 10, 2017, 22:21:07 »
Prachtig verslag en foto's Ref !!!

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #99 Gepost op: apr 11, 2017, 08:27:15 »
Prachtig verslag en foto's Ref !!!
Danku :)

Offline Freekos79

 • Berichten: 1044
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #100 Gepost op: apr 11, 2017, 08:55:07 »
Prachtig verslag en foto's Ref !!!
Was ik nou toch maar gegaan.
Volgende wedstrijd: ?

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #101 Gepost op: apr 17, 2017, 18:05:35 »
Net als het halve forum, was ik met Pasen in Engeland. Vandaag deel 1 (van de 3).

14-04-2017 Nottingham Forest 0-1 Blackburn Rovers
The City Ground, Championship

Net als vele andere voetballiefhebbers was De ‘Ref’ tijdens het Paasweekend in Engeland te vinden voor een tweedaags voetbaltrip met drie wedstrijden. De eerste wedstrijd was er een van de oude glorie. Met de tweevoudig Europa Cup I winnaar versus de Engelse kampioen van 1995. Hedendaags staan beide ploegen aan de vooravond van de strijd om het lijfsbehoud. 

Forest kende een voorsprong van vijf punten op Blackburn, dat 18e stond en daarmee virtueel zou degraderen. Drie punten zou Forest in veilige haven brengen, terwijl het dan voor de bezoekers een lastige opdracht zou worden. Bij winst van Blackburn zou de strijd weer helemaal open liggen en moesten ook andere clubs gaan vrezen.

Op vrijdag ochtend werd via Eindhoven naar Stansted gevlogen om vanaf daar verder per trein te reizen. In Nottingham werd het bier boven de stad verkozen, maar niet voordat er een rondje om Meadow Lane werd gelopen. Het stadion van de 2e ploeg van de stad, en tevens oudste professionele voetbalclub ter wereld,  diende vandaag als parkeerterrein voor de Forest supporters en zodoende kon er van binnen wat foto’s gemaakt worden.

Na een paar pintjes was het tijd om richting stadion te gaan. De City Ground is gelegen aan de rivier, waardoor je vanaf de nabije brug er een schitterend zicht op hebt. Een pluspunt daarbij is de kleine hoofdtribune, waardoor je in de tribunes kunt kijken. Sowieso was het stadion een groot pluspunt, met leuke verwijzingen naar hun glorietijden.
   
Vanwege de degradatie perikelen verwachtte de club veel toeschouwers en daar kregen ze gelijk in. Grote rijen bij zowel de ticket office als de collection points, waarbij De ‘Ref’ tweemaal in de rij mocht aansluiten, omdat de kaartjes weer eens onvindbaar waren. De volgende laten we het tussenvoegsel ‘van’ maar weg, want dat willen de Engelsen maar niet snappen.

De reisgenoot van De ‘Ref’ wilde nog een snelle pint doen voor de wedstrijd, waardoor de aftrap net werd gehaald. De volle tribunes voorspelde een sfeervolle wedstrijd, maar dat werd het niet. Mede dankzij een hele slechte wedstrijd met nauwelijks kansen, bleef de support beperkt tot een paar kreten.

De buurvrouw was ook bevangen door het degradatiespook en had een ‘predicition list’ gemaakt. Volgens die voorspellingen bleef Forest er natuurlijk in en zou Blackburn het kind van de rekening worden. Ze rekende echter wel op een overwinning tegen Blackburn en daar zag het er niet naar uit, want kansen zagen we niet. 

Dat het enige doelpunt uit een doodspelmoment viel, was dan ook tekenend voor de wedstrijd. In de laatste tien minuten kwam Forest wat meer uit hun schulp, maar kansen kwamen er niet en zodoende gingen de drie punten mee naar Blackburn. Dat bracht de spanning ook volledig terug in de competitie. Blackburn staat met 43 punten nog steeds op een degradatieplek, maar heeft Burton Albion en Forest (beide 45) in het vizier.

Burton zou later in de avond echter aantreden tegen Ipswich Town en dat was voor De ‘Ref’ ook direct de volgende bestemming. Na afloop dan ook geen pint, maar de trein naar het kleine Burton voor de volgende degradatie kraker. Volgens de buurvrouw zou Burton die winnen en daarmee Forest verder in de problemen helpen.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #102 Gepost op: apr 18, 2017, 19:44:35 »
Deel 2 van het Paasweekend was een merkwaardige avond waarbij we slechts één helft zagen en 0 doelpunten, omdat ze in Burton steigerden om twee 'achtergelaten' tassen.

14-04-2017 Burton Albion 1-2 Ipswich Town
Pirelli Stadium, Championship

Direct na afloop van Nottingham Forest – Blackburn werd per trein richting Burton afgereisd, waar tevens overnacht zou worden. Tijd om eerst naar het hotel te gaan was er niet en dus vertrokken we direct naar het stadion. De eerste aanblik met het stadion leverde geen liefde op eerste gezicht op en enkel het clublogo verraadde de functie van een voetbalstadion.

Gek is dat ook weer niet, gezien Burton historisch gezien thuishoort in het non league football. Burton, opgericht in 1950, speelde tot aan het millennium op regionaal niveau en bereikte in 2002 voor het eerst de nationale conference. Daar bleef het echter niet bij en in 2009 volgde zelfs promotie naar de Football League. Daarin vervulde het aanvankelijk een bijrol, maar na twee promoties op rij is de club opeens in de Championship te bewonderen.

In een competitie met o.a. Aston Villa, Newcastle United, Nottingham Forest en andere gevallen grootmachten is Burton de vreemde eet in de bijt en dat wordt bevestigd in alles. In het Pirelli stadion passen nog geen 7.000 supporters en is daarmee verreweg het kleinste van de Championship.

Een voordeel van een kleine club die net gepromoveerd is dat er nog staanplaatsen te vinden zijn. Sterker nog alleen op de hoofdtribune zijn zitjes te vinden, op de rest van de tribunes dient gestaan te worden. Gelukkig zit er overal wel een dak op, want het was druilig weer. Aan de stadion kassa werd voor 20 Pond een kaartje gekocht op de home end.

De volgende missie was om onze tassen te droppen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. In de omgeving van het stadion waren geen kroegen en ook de club weigerde medewerking en stelde dat de tassen het stadion in mochten. Veel ongemak dus en bij de turnstile werd de tas dan ook drie keer gecontroleerd. Een laatste poging werd gewaagd in de social club, maar ook die bleken niet erg behulpzaam (of social te zijn). De tribune was echter ook goed bevolkt, waardoor we besloten om de tassen onder een crush barrier op te bergen.

Het stadion was van binnen niet veel beter, met drie identieke staantribunes en een saaie mainstand. Gelukkig liepen de tribunes wel goed vol en was het uitvak zelfs helemaal uitverkocht. Voor de thuisploeg stond er dan ook wel degelijk iets op het spel en waren drie punten zeer gewenst om uitzicht te houden op lijfsbehoud. Ipswich is terug te vinden in de middenmoot en speelde min of meer voor spek en bonen.

De eerste helft was niet noemenswaardig en vlak voor rust (0-0) besloten we dan ook om een pintje in de social-club te pakken. Als provincialen waren we de Engelsen ten goeden trouw en lieten we de tassen op de tribune achter. Dat bleek een misvatting te zijn, maar niet om de verwachte reden. Tijdens de rust kwam een supporter ons namelijk halen, dat de stewards aan het paniekeren waren om twee ‘achtergelaten’ tassen.

Op de tribune bleek de omgeving van de tassen al te zijn ‘afgezet’ en op het moment dat we de tassen aanpakten werden we hardhandig buitengezet. Eenmaal buiten toonde de politie begrip voor de situatie en probeerde de security officer van Burton over te halen om ons weer binnen te laten. Die weigerde echter elke medewerking, we kwamen er niet meer in.

Voor ons zat er niet anders op dan richting hotel te gaan en te hopen dat Burton zou verliezen. Dat deden ze gelukkig met 1-2, maar alle drie de doelpunten werden dus wel gemist. Daarmee heeft Burton ook de twijfelachtige eer, door als eerste Engelse club op de zwarte lijst van De ‘Ref’ te komen.

Dat ze degraderen.

Foto's:https://www.facebook.com/refontour/

Offline HRM1880

 • Berichten: 1660
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #103 Gepost op: apr 18, 2017, 20:41:27 »
Kon je dergelijke reactie niet zelf voorspellen in deze tijden?

Online Nort

 • Berichten: 2443
Re: Ref on tour
« Reactie #104 Gepost op: apr 18, 2017, 21:20:28 »
Achteraf niet verstandig natuurlijk, maar het had ook wel anders opgelost kunnen worden. Bovendien iedereen om ons heen wist dat die tassen van ons waren.

Angst regeert en dat willen die lui alleen maar creeren. Maar dat geldt voor elk land.
« Laatst bewerkt op: apr 18, 2017, 21:23:10 door Nort »