Auteur Topic: Ref on tour  (gelezen 73128 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HRM1880

 • Berichten: 1660
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #75 Gepost op: jul 30, 2016, 12:02:23 »
Mooi verslag nort.

Trouwens voor zij die er niets mee inzitten om ook al eens naar vrouwenvoetbal te gaan. D.Fufo-Beringen is vaste bespeler van het Mijnstadion en werkt daar haar thuiswedstrijden af.

Offline Nort

 • Berichten: 2453
Re: Ref on tour
« Reactie #76 Gepost op: aug 24, 2016, 15:09:35 »
21-08-2016 Erkenschwick – Marl-Hüls
Stimberg Stadion, Oberliga Westfalen (toeschouwers ±700)

De eerste ronde in het DFB Pokal is een geschenk voor de groundhoppers. Wedstrijden worden verdeelt over het weekend en worden bij het laagst geklasseerde team gespeeld en dat zorgt voor drukte bij de normaal zo rustige (semi) amateur stadions. Zo stond Wattenscheid – Heidenheim voor de zondag avond gepland en was er een combi mogelijk met een Regional- of Oberliga wedstrijd.

Daarin sprong Erkenschwick er boven uit, dat niet alleen een leuk stadion heeft maar ook nog eens de ‘Kreisderby’ speelde. Z’n half uur voor de wedstrijd werd het Stimberg stadion bereikt en dat bleek een typisch oud-Duits stadion te zijn. Een klassieke hoofdtribune, terracing om het veld, een atletiek piste en een ouderwets hek dat het veld en de tribunes van elkaar scheidde.


Volgens bronnen passen er bijna 15.000 toeschouwers in, maar dat aantal is in competitiewedstrijden al even niet gehaald. Vroeger wilde dat nog wel eens gebeuren, toen de lokale trots in de jaren ’80 zelfs nog in de 2e Bundesliga speelde. Tegenwoordig is men al blij als er 500 toeschouwers komen en dat aantal kon vandaag wel eens gehaald worden. Bij de stadionkraampjes was het goed druk en z’n vijf minuten voor de wedstrijd zocht iedereen hun plek op.

Vanwege de verwachte regen, deden de meesten dat op de hoofdtribune met rechts de ultra’s van Erkenschwick en links de fanatiekelingen van Marl, dat toch een mannetje of 40 (in clubkleuren) had meegenomen. Bij Erkenschwick liepen de nodige alternatievelingen rond, waar eentje de kroon spande door zijn meegebrachte hond te voorzien van een wedstrijdshirt.


De openingsfase van de wedstrijd was leuk te noemen met kansen over en weer. Een van die kansen werd in de 20ste minuut benut door de thuisploeg en werd behoorlijk fanatiek gevierd. De supporters zaten echter nog nauwelijks op hun plek, toen de stand alweer in evenwicht was. Opnieuw juichende mensen op de tribune, maar ditmaal waren het wel de bezoekende fans die iets te vieren hadden.


In de 2e helft deed de regen zijn intrede en met de grote terracing was dat geen pretje. Waar voetbalsupporters nog wel eens verlangen naar die ‘goede oude tijd’, moeten ze dat niet doen naar een regenachtige dag, want dan is plaatsnemen op een onoverdekte terracing alles behalve romantisch. Enkele die-hards waren op de regenbuien voorbereid en hadden een paraplu meegenomen, maar de ‘Ref’ beschikte helaas niet over die luxe en ook niet over een jas overigens.
De regen kwam het spel ook niet ten goede. Het opvallendste moment was dat de aanvoerder van Marl het aan de stok kreeg met zijn (eigen?) vrouw op de tribune en daar uiteindelijk een gele kaart voor kreeg. Tot hilariteit van het publiek natuurlijk. Gescoord werd er niet meer en zo werden de punten in deze derby gedeeld.
Het was een prima voorproefje voor het doel van de dag, Wattenscheid – Heidenheim.

Meer foto's op: https://www.facebook.com/refontour/

Vanwege het mooie weer volgt het verslag van Wattenscheid later.

Offline De publiekswissel

 • Berichten: 748
Re: Ref on tour
« Reactie #77 Gepost op: aug 24, 2016, 16:04:12 »
Nooit je jas in de auto laten liggen, dat ik je dat nu nog een keer moet vertellen. :P
Bestel hier het boek: "De republiek wordt uitgeroepen":
http://bit.ly/2hmZOxb

Offline Jehoentelaar

 • Berichten: 1346
 • Groundhoppen kent geen divisie
Re: Ref on tour
« Reactie #78 Gepost op: aug 24, 2016, 16:32:39 »
Leuk verhaal! Ik kende SpVgg Erkenschwick niet tot gisteren, toen ik las dat Münster daarheen moet voor de tweede ronde van de Westfalenpokal.
Waar een wil is, is een vinck.

Instagram: @groundhopperjehoentelaar

Offline Tribuneklanten

 • Berichten: 520
 • Geslacht: Man
 • Twitter; @Tribuneklanten
Re: Ref on tour
« Reactie #79 Gepost op: aug 25, 2016, 13:00:57 »
Leuk verhaal! Ik kende SpVgg Erkenschwick niet tot gisteren, toen ik las dat Münster daarheen moet voor de tweede ronde van de Westfalenpokal.

Wanneer wordt die wedstrijd gespeeld?

Offline Hugo

 • Berichten: 2878
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Ref on tour
« Reactie #80 Gepost op: aug 25, 2016, 13:37:39 »
Weekend van 3-4 september (interland weekend)

Offline Nort

 • Berichten: 2453
Re: Ref on tour
« Reactie #81 Gepost op: aug 25, 2016, 14:29:02 »
Nooit je jas in de auto laten liggen, dat ik je dat nu nog een keer moet vertellen. :P
Provinciaalse eigenwijsheid...

Offline Jehoentelaar

 • Berichten: 1346
 • Groundhoppen kent geen divisie
Re: Ref on tour
« Reactie #82 Gepost op: aug 26, 2016, 12:47:29 »
Weekend van 3-4 september (interland weekend)

Inmiddels afgelast vanwege een tekort aan mogelijke politie-inzet door een grote demonstratie in Köln (liga3-online.de).
Waar een wil is, is een vinck.

Instagram: @groundhopperjehoentelaar

Offline Nort

 • Berichten: 2453
Re: Ref on tour
« Reactie #83 Gepost op: sep 06, 2016, 20:12:17 »
Onder het motto: beter laat, dan nooit. Hierbij nog een verslag van het DFB Pokal.

21-08-2016 Wattenscheid SV 1-2 Heidenheim
Lohrheide stadion, DFB Pokal 1e ronde (Toeschouwers 3.323)

Direct na het laatste fluitsignaal in Erkenschwick werd de auto richting Wattenscheid genavigeerd. Met nog een uur tot de aftrap werd Wattenscheid bereikt en de auto in een woonwijk geparkeerd. Vanaf daar was het nog een kleine 10 minuten tot aan het stadion, maar anders dan verwacht was het daar nog vrij rustig.

De bekerkoorts had blijkbaar nog niet toegeslagen in Wattenscheid en het was de vraag of dat nog wel zou komen. Ook bij het uitvak was het erg rustig en al snel was het duidelijk dat we geen uitverkochte tribunes hoefde te verwachten. Een ramp was dat ook niet, want het Lohrheide stadion is met 500, 1.500 bezoekers ook al de moeite waard.

Met een grote zittribune en een kleine zit/staantribune, opgevuld met terracing erlangs en achter het doel is het een leuk Duits stadionnetje. De grote lichtmasten en de kolenberg op de achtergrond geven het stadion een typische NRW uitstraling.

Aan de kassa moest een lastige keuze gemaakt worden of een droge zitplaats voor €25, - of staan voor €10, - met de kans om nog een keer nat te regenen. Als zuinige Nederlanders werd al snel voor de staantribune gekozen. Om zicht te houden op beide sfeergroepen werd gekozen voor een plekje aan de korte zijde.

Bij de spelersopkomst pakten de thuissupporters groots uit en werd een papier-maché Pokal omhooggehouden met de begeleidende teksten ‘…’. Het was dan ook al elf jaar geleden dat de club zich voor het laatst had gekwalificeerd voor het DFB Pokal. Na één ronde was dat avontuur al weer over, maar sportief gezien ging het daarna bergafwaarts. In vijf jaar zakte Wattenscheid naar het 6e niveau, terwijl de club in de jaren ’90 nog zelfs vier jaar in de Bundesliga had gespeeld.

Langzamerhand klimt de club weer uit het diepe dal, maar de slechte prestaties heeft zijn invloed op de supportersschare gehad. De meesten zijn naar stadsgenoot en rivaal VFL Bochum overgestapt en het leedvermaak was dan ook groot toen het bericht doorkwam dat zij uitgeschakeld waren door Astoria Walldorf, uitkomend in de Regionalliga.

Wattenscheid begon erg sterk aan de wedstrijd en deed in de eerste helft niet onder voor Heidenheim. Nadat eerst nog een grote kans gemist werd, was het in de 30ste minuut alsnog raak voor Wattenscheid, 1-0. Dat zorgde voor mooie beelden op het veld en de tribunes, maar ze waren er nog lang niet. Met rust stond nog steeds de voorsprong op het scorebord en werd de hoop in een stunt groter.

In de 2e helft ging het ook lang de goede kant op, maar naar mate de wedstrijd vorderde kwam Heidenheim beter in het spel. Een kwartier voor tijd maakte landgenoot, John Verhoek, de gelijkmaker. Nog geen vijf minuten later werd het zelfs 1-2 en leek de wedstrijd te zijn gespeeld. Vlak voor tijd werd het nog even spannend toen de keeper van Wattenscheid mee naar voren ging. Hij kwam echter een voet te kort om de korte voorzet binnen te tikken en zo was het bekeravontuur alweer ten einde.

Foto's: https://www.facebook.com/refontour/

Offline Nort

 • Berichten: 2453
Re: Ref on tour
« Reactie #84 Gepost op: sep 20, 2016, 13:15:04 »
18-09-2016 FC Kaiserlautern 0-1 VfB Stuttgart
Fritz-Walter Stadion, 2e Bundesliga (45.761 toeschouwers)

Een bezoek aan het Fritz Walter stadion stond al een tijd hoog op de verlanglijst, maar het was wachten op het juiste moment. Met de degradatie van VfB Stuttgart kwam dat moment er sneller dan gedacht. Gezien er bijna 50.000 supporters in het stadion kunnen, was er aan kaarten geen gebrek en konden deze eenvoudig en goedkoop via internet besteld worden. Zo had je voor  €17,- al een zitplaats aan de lange zijde.

Dat het affiche tussen Kaiserlautern en Stuttgart Bundesliga waardig is, blijkt wel uit de statistieken. Kaiserlautern mocht zich vier keer ‘Deutsche Meister’ noemen en Stuttgart zelfs nog een keer vaker. Waarbij de laatste titel ‘recentelijk’ (2007) gevierd kon worden. Ook op historische basis horen beide clubs op het hoogste niveau, maar in Kaiserlautern maakt men een slechte periode door en speelt de club alweer voor het 5e seizoen op rij in de 2e Bundesliga.

Het enige minpunt was de vroege aftrap en de lange reisafstand, waardoor we al om 07:00 moesten vertrekken en dat op een zaterdagochtend. Naarmate de tijd verstreek verschenen er steeds meer auto’s met Kaiserlautern sjaals en shirts op de weg. In de stad zelf was dat overwicht echter volledig verdwenen en waren er meer wit met rode shirts te zien, dan de clubkleuren van Kaiserlautern.

Het Fritz Walter stadion bleek goed verstopt te zijn tussen de bomen, waardoor het ineens voor je opdoemde. Een kolossale bak die van binnen nog indrukwekkender was. Met drie grote tribunes bestaande uit één ring en een kleine hoofdtribune kent het stadion een capaciteit van bijna 50.000 supporters en was een van de speelsteden tijdens het WK van 2006.

De sfeer was zeer gemoedelijk al zou dat ook kunnen komen door de ´vermeende´ vriendschapsband tussen beide clubs. Bij de liederen ´steht auf für den FCK´ en ´Steht auf für den VfB´ kon je het aantal uitsupporters goed zien. Naar schatting waren er liefst 15.000 (!) supporters uit Stuttgart afgereisd die zich over de korte en lange zijde hadden verspreid.

Zij zagen een sterk startend Kaiserlautern, dat de kansen echter niet kon omzetten in doelpunten. Ook aan de zijde van Stuttgart stond het vizier nog niet op scherp, maar vermakelijk was het wel. In het begin van de 2e helft werd de score dan toch geopend en konden de bezoekers voor de eerste maal juichen. Kaiserlautern ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en kreeg genoeg mogelijkheden, maar wist de bal simpelweg niet tussen de palen te mikken.

Bij 0-1 bleef het en zodoende kon Stuttgart drie belangrijke punten bijschrijven. Voor Kaiserlautern betekende het verlies dat het nog steviger op de laatste plaats blijft staan. Daarmee lijken ze al vroeg in het seizoen afstand te moeten doen van de ambitie om terug te keren naar de Duitse koningsklasse.

Foto's op: www.facebook.com/refontour

Offline Jef400

 • Berichten: 1300
Re: Ref on tour
« Reactie #85 Gepost op: sep 20, 2016, 13:15:52 »
Jaartje 3.liga is overigens ook geen club slechter van geworden.

Offline Nort

 • Berichten: 2453
Re: Ref on tour
« Reactie #86 Gepost op: sep 20, 2016, 22:21:45 »
18-09-2016 Patro Eisden 1-0 Coxyde
Patrostadion, 1ste klasse amateurs (400 toeschouwers)

Van het bezoekersgeweld in de 2e Bundesliga werd op zaterdagavond nog de amateurs in België aangedaan. Patro Eisden was de gelukkige en niet omdat ze een leuk stadionnetje hebben, maar omdat het toevallig op de route naar huis lag. Maasmechelen ligt namelijk net over de Zuid-Limburgse grens en daardoor hoefden er slechts een paar kilometer extra gereden te worden.


Zowel Patro Eisden als Coxyde waren afgelopen seizoen nog actief in de 2e klasse, maar vanwege de inkrimping degradeerden ze allebei naar de 1ste klasse amateurs. Wie denkt dat het ze beter afgaat, komt echter bedrogen uit. Na twee speelrondes stonden beide clubs nog op 0 punten en werd er al gekscherend over ‘de wedstrijd der degradanten’ gesproken. Vooral de tegendoelpunten zijn redelijk opmerkelijk te noemen, Patro kreeg er 6 tegen en Coxyde liefst 10.

Tegen een uur of zeven werd het stadion bereikt en kon er (gratis) op de stadionparking geparkeerd worden. Die gastvriendelijkheid bleek een lokkertje te zijn, want aan de kassa moest liefst €13,- (!) betaald worden en dan was de ‘Ref’ nog niet eens welkom op de hoofdtribune, al waren daar de zitjes van beduidend minder kwaliteit als de andere tribune.

Om het stadion, met zulke belachelijke entreeprijzen, nog een beetje vol te krijgen had men alle jeugdleden uitgenodigd en als dank voor hun komst kregen ze er nog twee consumptiebonnen bij. De betalende toeschouwer kreeg echter met een snauw te horen, dat de bonnen enkel voor jeugdleden waren.


Ook in het stadion bleken ze er bij Patro weinig van te snappen. Zo hing er een reclame bord van ‘Oma’s Frit’, maar was het vervolgens verboden om die friet op de tribune te eten. De clue van het verhaal? Er waren helemaal geen patatten te koop! Men kon alleen een hamburger of braadworst krijgen. Tegenstrijdige voetbalcultuur in optima forma.

Ten tijde van de aftrap was de meeste jeugd, uiteraard na het opmaken van de consumptiebonnen, al lang en breed vertrokken om de vrije tijd beter te besteden. Het handjevol dat wel bleef, verkoos het tikkertje en verstoppertje spelen boven de voetbalwedstrijd en daar hadden ze alle reden toe.


Theoretisch gezien moet het duel der degradanten dus in 4-4 eindigden, maar de theorie hield echter geen rekening met de kwaliteit van de spitsen. Die was namelijk zo bedroevend dat het foutenfestival van de defensies niet werd afgestraft. Sterker nog, de aanvallers wisten de bal niet eens tussen het aluminium te krijgen.

Ook de scheidsrechter deelde vrolijk mee in de malaise en bleek de grootste pietlut ooit te zijn. Vrije trappen moesten overgenomen worden, omdat de bal 20 cm te ver naar voren lag, maar het werd allemaal nog erger. Een doelschop moest tot vier (!) keer overgenomen worden, omdat de scheidsrechter had gefloten voor buitenspel en de bal dus niet op de vijf meter lijn genomen diende te worden, maar op de zestienmeter lijn. Dat natuurlijk tot grote ergernis van het publiek.


En net op het moment dat een 0-0 onvermijdbaar leek, gebeurde het dan toch. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied werd daadwerkelijk OP doel geschoten en dat was gelijk raak. In de verdere tien minuten wisten beide ploegen het doel niet meer te bereiken en zo mocht Patro de eerste punten van het seizoen bijschrijven, dat natuurlijk groots gevierd werd. [/pre]

Een kinderhand is snel gevuld…

Meer foto's op: www.facebook.com/refontour

Offline HRM1880

 • Berichten: 1660
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #87 Gepost op: sep 21, 2016, 12:06:53 »
Nu vind ik persoonlijk 13 euro geen overdreven prijs voor dat niveau. Veel ploegen uit die reeks en lagere reeksen vragen 15 euro.

Offline John Sleeuwenhoek

 • Berichten: 486
 • Geslacht: Man
Re: Ref on tour
« Reactie #88 Gepost op: sep 21, 2016, 12:24:26 »
Nu vind ik persoonlijk 13 euro geen overdreven prijs voor dat niveau. Veel ploegen uit die reeks en lagere reeksen vragen 15 euro.

Ik denk dan altijd maar dat deze clubs het echt nodig hebben om te blijven bestaan.

Offline Nort

 • Berichten: 2453
Re: Ref on tour
« Reactie #89 Gepost op: sep 21, 2016, 12:33:43 »
Als je een keuze hebt tussen staan- en zitplaatsen, mag je er best €13,- voor vragen. Bij Patro kennen ze echter een tarief, waardoor het vanaf bedrag wel erg hoog is. In Nederland liggen de prijzen voor de top van het amateurvoetbal rond de €8,- met vaak een toeslag voor de tribune.

Op deze manier geef je supporters ten minste de gelegenheid om ook voor een minder bedrag de wedstrijd te kunnen zien.