Auteur Topic: Football on the road  (gelezen 3593 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bewussie

 • Berichten: 173
Football on the road
« Gepost op: jan 13, 2016, 09:17:48 »
Even mezelf kort voorstellen, ook al zit ik alweer eventjes op dit forum:
Mijn naam is Brian, momenteel 24 jaar oud en wonend in Heerlen. Mijn liefde voor voetbal is ontstaan toen ik 10 maanden oud was, het moment dat mijn ouders mij aan hebben gemeld als eerste nieuwe lid van de fusievereniging NEC'92. Een fusieclub tussen VV Nieuw Einde en RKSNE die elkaar lang het licht in de ogen niet hebben gegund in het verleden. Op mijn vierde begon ik dan ook al met voetballen en dat doe ik dan ook nog steeds bij "mijn cluppie". Daarnaast ben ik ook een echte "local" en ben ik dan ook inmiddels minimaal 10 jaar seizoenskaarthouder van Roda JC (helaas weet ik niet meer precies sinds welk seizoen, al gok ik 2004/05 of 2005/06). Daarvoor moest ik het vooral doen met gezinsuitstapjes met de pap en opa naar de tribunes. Die tijd gaat dan ook nog terug naar onze prachtige oude stadion, Kaalheide te Kerkrade. Daarnaast ben ik inmiddels sinds 3 maanden bestuurslid van een vrij recent opgerichte fanclub binnen Roda JC, genaamd Brand Bier United. Deze fanclub heeft als doel het creeren van een aangename sfeer binnen een gezellige groep van mensen die graag zich graag op een sociale manier bezig houden met hun hobby genaamd Roda JC. De naam verklapt al een beetje: dit alles doen we graag onder het genot van een biertje en betekent dat we geen jeugdleden hebben. Brand Bier heeft ons overigens toegezegd dat dit wordt gedoogd zo lang er geen enkele negatieve activiteit (lees: rellen etc.) gebeurd onder onze fanclub-naam. Dat is ook iets waar wij het volledig mee eens zijn, en iets wat sommige "supporters" automatisch zal filteren. Deze zullen zich namelijk nooit aanmelden bij ons. We bestaan ongeveer 2.5 jaar en ik ben er van het begin bij als prominent lid doch niet als bestuurslid (ik kon ze wel allemaal). Een daarvan moest helaas stoppen en ben daarom gevraagd om zijn plaats in te nemen. Vandaag de dag tellen we inmiddels over 100 actieve/betalende leden, wat vrij groot is binnen de supportersscene van Roda JC (lees: we behoren al tot de 4 grootste fanclubs en supportersverenigingen). Enkel supportersverenigingen hebben het recht om busreizen te organiseren, iets wat we zelf niet willen. In plaats daarvan hebben wij een partnerschap met de meest populaire supportersvereniging en mogen wij voor ledenprijs gezellig met hun bussen mee.

Mijn interesse reikt echter verder dan enkel mijn eigen club en Roda JC. Al die grote clubs op televisie trokken mijn aandacht en geregeld ging ik met teleurstelling naar bed toen er voor mij als kind nog een vaste bedtijd was. Mijn vader nam me eens mee naar een voor Alemannia Aachen historische wedstrijd in de Uefa Cup: Alemannia Aachen - AZ. In het RheinEnergieStadion van FC Koln nog wel. Want het oude Tivoli stadion van Aachen voldeed niet aan de normen van de Uefa. De wedstrijd eindigde in 0-0, maar ik zag precies waarom er een vriendschap was tussen Roda JC en Alemannia Aachen. Niet alleen lagen we dicht bij elkaar, maar ook de voetbalculturen lijken erg op elkaar. Dan hebben we het nog niet eens gehad over dezelfde kleuren. Ik voelde me als Roda JC supporter verbonden met Alemannia Aachen. Toen ik 17 was begon ik interesse te krijgen om zelf een tripje te maken. We waren studenten en geld was er niet veel, dus we maakten er wat leuks van. Op de middelbare school waren we met ontzettend veel voetbalfans van allerlei clubs, maar iedereen vond het wel leuk om eens een wedstrijd te bezoeken. De eerste keer was op 15 februari 2009: Alemannia Aachen - FC Nurnberg. Op de onoverdekte korte zijde staanplaatsjes gekozen voor een euro of 5 per man. Daar bovenop konden we in Heerlen retourtickets voor groepen kopen voor de bus van Heerlen naar Aachen, wat betekende dat je totaal slechts 7 euro per 5 man kwijt was. Wat een pech, want we stonden in de sneeuw. Dat mocht de pret niet drukken en uiteindelijk zagen we met 8 vrienden de "Lewis-Holtby-Show" eindigen in een 6-2 in het voordeel van Alemannia.

Een echte hobby was geboren. Eenzelfde trip organiseerde ik nog 1 keer per seizoen in de twee daarop volgende seizoenen. Met elke keer 20 man. Uiteindelijk eindigde de middelbare school en dan raak je helaas hier en daar mensen uit het oog. Zo gaat dat nu eenmaal. Het duurde nog lang voor ik de eerste keer een tripje buiten Roda JC en Alemannia ging maken. Op TV gaat mijn hart altijd sneller kloppen van Liverpool FC, iets wat enorm werd versterkt toen ik als jonkie op het puntje van de bank zat tijdens AC Milan - Liverpool in 2005. Ik hoef geen enkele voetballer uit te leggen wat zo'n wedstrijd in een jonkie los kon maken. Uiteindelijk bleek mijn eerste buitenlandse weekendtrip een van de mooiste die ik ooit zou gaan maken. We gingen slechts naar een oefenwedstrijd van Liverpool... In Dublin, Ierland... en niet zomaar eentje, maar Celtic - Liverpool in Augustus 2013. Wat was ik enthousiast en wat heb ik daar ongelooflijk genoten. Een hostel direct aan de Temple Bar street geboekt en een weekend lang gefeest met allemaal Celtic en Liverpool fans door elkaar. Geen enkel gevecht of ruzie hoeven meemaken, hoe zat iedereen ook was. En wat een feest was het in Aviva Stadium. Dat magische You'll Never Walk Alone. Ik heb mijn eigen filmpje ervan compleet verpest omdat ik echt ongelooflijk hard mee stond te schreeuwen. Gelukkig kan ik de beelden altijd terug zien op youtube.

Het duurde hierna nog even voor ik nieuwe tripjes ging maken. Januari 2015 was mijn afstudeermoment en sindsdien ben ik begonnen met werken. Eindelijk komt er geld binnen en kan ik wat meer tijd en geld in mijn hobby steken. We zijn inmiddels bijna 1 jaar verder na mijn afstuderen en word ik vooral aangetrokken door Duitsland en Italie, waar ik dan ook al een aantal tripjes naartoe heb gemaakt. Ook een uitstapje naar Belgie is gemaakt, maar zij konden me nog niet zo overtuigen. Het absolute hoogtepunt was mijn solo trip naar Italie van 15 dagen vorige maand (waarin ik 10 wedstrijden in 9 verschillende stadions heb bezocht). Hoewel ik het werkelijk fantastisch vond om alleen Italie verder te ontdekken dan ik al had gedaan in mijn leven, en het een hele ervaring was om mensen van de hele wereld te ontmoeten en te bevrienden (tot aan Boca Juniors fans toe), zal mijn toekomst vooral zijn dat ik af en toe een dagtrip of weekendtrip maak. En dan toch wel weer gezellig met een aantal vrienden. Ik schaam me een beetje dat ik nog niet in Engeland ben geweest, en al helemaal omdat ik nog niet naar Anfield ben geweest. We hadden dit in de voorbereiding van dit seizoen willen doen, maar Anfield werd helaas verbouwd. Dat staat dus zeker op de planning voor volgend jaar!

Verder dan bepaalde wensen zoals Anfield bezoeken, heb ik eigenlijk nooit lijstjes vooraf van welk stadion of welke club ik ooit wil bezoeken. Ik pak meestal iets wat op mijn pad komt, en wordt toch ook wel vaak aangetrokken door grotere wedstrijden. Gelukkig niet alleen maar want dan zou ik snel klaar zijn, ik heb ook al wedstrijden gezien in de derde divisie van Belgie, Serie B, Regionalliga West en 2. Bundesliga. Na de loting voor de komende ronde Europa League waren we zeker: we willen naar Augsburg - Liverpool! Ideaal want er gaat een trein van Aachen naar Augsburg. En dan de dag erna terug... dachten we. Op de weg terug ligt de dag erna Frankfurt, en laat daar net Eintracht Frankfurt - HSV gespeeld worden op die dag. Toch nog maar een tussenstopje die dag maken. Het is natuurlijk nog maar even afwachten of we voor beide wedstrijden de tickets kunnen krijgen en of we ook vrij geroosterd krijgen op school en/of werk.

Eigenlijk heb ik me al langer voorgesteld dan ik had gedacht. Mocht je vragen hebben over wat dan ook, vraag het gewoon hier of stuur me een prive berichtje. Ik wil dit topic vooral gebruiken om mijn verhalen (met foto's) te plaatsen. Ik schrijf lang niet altijd een stukje over elke wedstrijd, maar schrijf zo nu en dan iets voor op mijn eigen facebook pagina. Gewoon omdat ik het leuk vind. En wellicht vinden jullie het ook wel leuk om ze hier langs te zien komen aangezien ik hier niet mijn persoonlijke facebook pagina ga plaatsen (en deze is sowieso afgeschermd voor enkel vrienden). De verhalen die ik tot nu toe geschreven heb zal ik zo nu en dan ook plaatsen hier, let wel dat er een paar van in het Engels zijn. Maar verder wel begrijpelijk allemaal verwacht ik. Hieronder zal ik in elk geval een eerste verslag plaatsen van een wedstrijd die ik bezocht tijdens mijn trip in Italie vorige maand: Novara - Trapani.

Alvast bedankt voor jullie interesse en bijdragen!
« Laatst bewerkt op: jan 13, 2016, 10:58:12 door Bewussie »

Offline Bewussie

 • Berichten: 173
Re: Football on the road
« Reactie #1 Gepost op: jan 13, 2016, 09:17:56 »
Novara - Trapani, Maandag 14 December 2015 om 20:30 uur

Promovendus Novara speelt thuis tegen Trapani in de Serie B. Geen grote namen, al speelde Novara 4 jaar geleden nog één jaartje Serie A na zo'n 50 jaar afwezigheid, terwijl het vorig jaar kampioen werd in de Serie C. Verrassend goede prestaties zorgt ervoor dat ze momenteel meedoen in strijd om het kampioenschap in de Serie B. Dat zij nooit meer Serie A speelden, was duidelijk te merken. Het meest bekend staan ze nog wel om het aantrekken van Katidis, slechts een paar jaar geleden. Novara kwam wereldwijd in opspraak omdat de griek een eeuwig verbod had om te voetballen in Griekenland vanwege het uitten van een Sieg Heil groet op het veld.

Twee uur voor aftrap blijkt er nog niemand te zijn. Een plaatselijke steward verwees me in zijn beste engels (twee woorden) vriendelijk naar het dichtsbijzijnde café. Bier schijnt er immers wel te stromen in Novara. Het was me al zover opgevallen dat niemand in Novara de basis van de Engelse taal beheersde. Vol goede moed bestelde ik een Frost biertje, maar al snel werd duidelijk dat er iets te veel druk op de tap stond. Maar in Novara hebben ze voor alles een oplossing, dus werd het overmatige schuim vakkundig verwijderd met een lepel. Na een tweede poging kwam er dan ook zowaar een mooi pilsje op de bar. Na een uurtje hield ik het voor gezien en deed een tweede poging om wat calcio cultuur te proeven. Ineens bleek er een mini-marktje op te zijn gezet, waar zes verschillende kraampjes identieke spijs en drank verkochten. Daarnaast was er nog een buitenbeentje: meneer stond lekker kastanjes te bakken in de vrieskou. Om maar even aan te geven dat elke club uniek is. Geen liefhebber zijnde van kastanjes waagde ik een poging om de tribune van de fanatiekelingen op te komen. Ook een uur voor de wedstrijd was het nog extreem rustig. Het eerste dat op zou vallen was dat de zitgedeeltes van de korte zijdes nog in de stijgers stond. Een klein vermoeden dat deze extra capaciteit was aangewend voor het jaartje Serie A. Desalniettemin, tijdens een koud avondje sta je behoorlijk weg te vriezen op het steenkoude staangedeelte en de open wind door de zittribune. Ook de boxen die werden gebruikt voor muziek en mededelingen klonken minder zuiver dan de muziekboxjes die ik vroeger op mijn kamer had.

Dan de fans. Ze stromen binnen en het werd al gauw duidelijk dat de plaatselijke hoempapa midden achter de goal zou plaatsnemen. Ondanks dat zulke groepen bij Italiaanse clubs van je "eisen" om mee te zingen en wetende dat mijn Italiaans niet al te sterk is, deed ik toch een poging. Een dag eerder bij Juventus bleek immers dat je plots wat mee probeert te breuzelen in alle euforie. De vaantjes werden al tevoorschijn gehaald. Even een goed plekje zoeken zodat ik langs de vaantjes ook nog wat van de wedstrijd zou zien. Ik kwam immers voor sfeer èn spel. Buiten het feit dat er bijna een wereldgoal werd gemaakt (bal eindigde op de kruising van een meter of 25), was de eerste helft vooral niet om aan te zien. De fans probeerden dan ook vooral een feestje te maken om niet aan de vrieskou te hoeven denken. Zelfs een nummertje kwam langs waarin af en toe een moshpit gemaakt moest worden. Er is dan ook natuurlijk niets lekkerder dan als mannen onder elkaar een potje te duwen en geduwd worden.

Na de rust leek het ook bij een doelpuntloze pot te blijven omdat vooral Novara een aantal grote kansen mistte. Tot plots Felice Evacuo het veld in werd gestuurd door de trainer van Novara. De 33-jarige voetballer uit Pompei vond zijn weg in Novara nadat zijn eigen stad door een vulkaanuitbarsting ten onder was gegaan. Nog geen minuut later kreeg Novara een penalty, welke in de 73e minuut werd verzilverd door Evacuo. Vanaf de aftrap maakten de bezoekers echter direct gelijk. Emoties van vreugde en teleurstelling volgden elkaar in no time op aan Novara's zijde. Vol goede moed gingen zij achter de ploeg staan, wat resulteerde in een nog waanzinniger einde dan ik me kon voorstellen na de twee doelpunten in één minuut. In de 78e en 86e minuut was het wederom twee maal Evacuo die de 2-1 en 3-1 liet aantekenen. De buit is binnen en Novara viert feest. Ze brengen na de goal nog ene Dickmann het veld in. Deze man besluit ook nog een goaltje erin te leggen in de 89e minuut en zorgt er met deze goal voor dat er in totaal vijf keer werd gescoord in het laatste kwartier. De uitslag werd dan ook 4-1. Vreugde en emotie wederom bij de Novara supporters. Echte passie onder de supporters laat zien dat zij echt van de club houden, en niet van hun succes.

Tevreden gestemd verliet ik het stadion om terug naar de bushalte te gaan. Voor de zekerheid aan een agente, die gelukkig gebrekkig engels sprak, de weg gevraagd naar die bus. Wat blijkt, rijdt er om de tijd van vragen al geen enkele bus meer in de stad (22.15 uur). Gelukkig waren er enkele supporters die dezelfde kant uit moesten en liepen we dus samen zo'n kleine vier kilometer door de vrieskou richting het station. Onderweg nog een broodje kebab, natuurlijk niet om van te genieten maar ter opwarming van het lichaam.. om 23.58 uur kwam dan eindelijk de lang verlangde trein die me terug bracht naar het naarbij gelegen dorpje Turijn (ruim een uur reizen). Nog nagenietend en lachend om de unieke dingen die ik weer gezien heb, duik ik eindelijk mijn bed in.
Offline Joost

 • Berichten: 8382
Re: Football on the road
« Reactie #2 Gepost op: jan 15, 2016, 09:20:07 »
Welkom Bewussie. Je moet zaterdag maar eens langskomen want ik ben wel benieuwd welk gezicht er bij je gebruikersnaam hoort. BBU heeft toch al een langere geschiedenis dan 2,5 jaar? Ik herinner me dat onder andere PwhB zich daar al flinke tijd druk mee maakt.

Je Alemannia verhaal klinkt mij heel bekend in de oren, ik heb denk ik dezelfde ervaring gehad maar dan een flink aantal jaar eerder. Die pot tegen Nurnberg herinner ik me ook nog wel, Lewis Holtby was echt een geweldenaar.

Offline Bewussie

 • Berichten: 173
Re: Football on the road
« Reactie #3 Gepost op: jan 15, 2016, 09:30:04 »
Welkom Bewussie. Je moet zaterdag maar eens langskomen want ik ben wel benieuwd welk gezicht er bij je gebruikersnaam hoort. BBU heeft toch al een langere geschiedenis dan 2,5 jaar? Ik herinner me dat onder andere PwhB zich daar al flinke tijd druk mee maakt.

Je Alemannia verhaal klinkt mij heel bekend in de oren, ik heb denk ik dezelfde ervaring gehad maar dan een flink aantal jaar eerder. Die pot tegen Nurnberg herinner ik me ook nog wel, Lewis Holtby was echt een geweldenaar.

Sterker nog, PwhB is al jaren een bekende daar hij keepte in het elftal van mijn vader en later ook mij aannam voor mijn eerste bijbaantje. Samen zitten we nu in het bestuur van BBU haha. We staan altijd op West 12, makkelijker gezegd: recht achter de goal bovenin ongeveer tussen de twee aanwezige palen. De ideeen om een fanclub te maken waren er al langer en ook de voorbereiding, maar we zijn eigenlijk toch echt pas gestart in 2013/2014 met leden etcetera. Officiele oprichtingsdatum is 27 juli 2013. We zijn dus nog steeds een jonge fanclub, maar zeker niet meer onzichtbaar en zover we bijna altijd horen: gezellig en de fanclub waar iedereen zich thuis kan voelen. Zo'n complimpenten zijn altijd leuk haha.
« Laatst bewerkt op: jan 15, 2016, 09:54:13 door Bewussie »

Offline Hugo

 • Berichten: 2868
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Football on the road
« Reactie #4 Gepost op: jan 15, 2016, 17:03:01 »
Nog bedankt voor je verslag van Novara.

Offline Hugo

 • Berichten: 2868
 • Geslacht: Man
  • Cheese & Union
Re: Football on the road
« Reactie #5 Gepost op: jan 26, 2016, 21:19:08 »
Ga je ook nog wat schrijven over Bari (nieuw en oud). Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.