Auteur Topic: Promotie / Degradatie in België 2016-2017  (gelezen 23882 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Gepost op: mrt 17, 2017, 10:39:56 »
Aangezien de oorspronkelijke post was ondergesneeuwd en er al twee keer om gevraagd was;

Tussen 1A en 1B
De nummer laatst in 1A vliegt eruit.
De winnaar van de promotiewedstrijd in 1B promoveert. Deze wedstrijd gaat tussen de winnaars van de heen en terugronde. Wint Roeselare ook de terugronde dan vervalt de promotiewedstrijd.
[update: Antwerp is gepromoveerd]

Tussen 1B en 1e Klasse Amateur
De 4 ploegen die over zowel de heen als terugronde in 1B het minste aantal punten halen spelen Play-Off 3 om te bepalen wie er laatste wordt en degradeert. Dit is een hele competitie, als beginpunt wordt de helft van het reeds behaalde aantal punten genomen.
Daarbij geldt wel dat clubs die een licentie 1A hebben behaalt nooit kunnen degraderen als er ook clubs zijn die enkel licentie 1B hebben.

De top 4 uit 1e Klasse Amateur speelt na afloop van het seizoen nog een hele onderlinge competitie. Als beginpunt wordt de helft van het reeds behaalde aantal punten genomen. De ploeg die hierin bovenaan eindigt én een licentie 1A of 1B krijgt promoveert.
[update: Enkel Beerschot, Virton en wellicht Deinze vroegen een licentie aan]

Tussen 1e en 2e Klasse Amateur
De nummer 14, 15 en 16 uit 1e Klasse Amateur degraderen.
De nummer 13 uit 1e Klasse Amateur speelt een eindronde.
[Update: Coxyde vroeg geen licentie aan en zal daardoor automatisch als laatste eindigen]

De 3 kampioenen in 2e Klasse Amateur promoveren.
De 3 periodekampioenen en beste ploeg zonder periodetitel spelen de eindronde.
De eerste fase van de eindronde is gescheiden; de 8 VFV ploegen spelen om in totaal 2 plaatsen in de tweede fase. De 4 ACFF ploegen spelen om 1 plaats in de tweede fase.

Aan de tweede fase van de eindronde spelen de nummer 13 uit 1e Klasse Amateur, de 2 geplaatste VFV ploegen en 1 ACFF ploeg.
Via 2 knock-out rondes wordt de volgorde 1 t/m 4 bepaald. De nummer 1 van de eindronde plaatst zich voor de 1e Klasse Amateur.

Bijzonderheden; deelname aan de eindronde is alleen mogelijk als een licentie nog niet geweigerd is. Blijkt na aanvang van de eindronde dat een van de deelnemers alsnog geen licentie krijgt dan vervalt voor die ploeg het recht op promotie.
Blijkt dat na aanvang van de eindronde een of meerdere teams die op een veilige plaats in 1e Klasse Amateur eindigden geen licentie krijgt dan blijft de club die 13e eindigde automatisch in 1e Klasse Amateur. Vrijkomende plaatsen worden verder verdeeld via de eindronde. Ploegen die 14, 15 of 16e werden in 1e Klasse Amateur hebben geen recht op behoud of alsnog deelname aan de eindronde.

Tussen 2e en 3e Klasse Amateur
VFV: de ploegen op de laatste 2 plaatsen degraderen
ACFF de ploegen op de onderste 3 plaatsen degraderen

Afhankelijk van de dalers uit 1e Klasse Amateur kan het aantal ploegen dat uit 2e Klasse Amateur degradeert nog stijgen.
Bij de VFV tak spelen de nummers 14 daarom een play-off om de volgorde te bepalen. Bij de ACFF tak degradeert gewoonweg de volgende in de rangschikking.

De 4 kampioenen uit 3e Klasse Amateur promoveren.
De 3 periodekampioenen plus de best geplaatste zonder periode plaatsen zich voor de eindronde.
De eindronde is gescheiden tussen ACFF en VFV maar qua opzet identiek.
Per tak zijn er 8 deelnemers die in 3 knock-out rondes de volgorde bepalen voor het in aanmerking komen voor promotie.
Vanuit de VFV stijgen de nummers 1 en 2 sowieso, vanuit de ACFF alleen de winnaar van de eindronde.

Afhankelijk van de dalers uit 1e Klasse Amateur kan het aantal stijgers per tak nog tot 4 extra leiden.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #1 Gepost op: mrt 17, 2017, 11:17:38 »
Tussen 3e Klasse Amateur en 1e provinciaal

De nummers 14, 15 en 16 uit 3e Klasse Amateur VFV degraderen.
De nummers 16 uit 3e Klasse Amateur ACFF degradeert.

Afhankelijk van de dalers uit 2e Klasse Amateur kan het aantal ploegen dat uit 3e Klasse Amateur degradeert nog stijgen.
Bij de VFV tak spelen de nummers 13 daarom een play-off om de volgorde te bepalen.
Bij de ACFF tak spelen de nummers 13 tegen elkaar om de volgorde te bepalen en wellicht ook de nummers 12.

De 9 kampioenen van de provinciale klassen promoveren.

Interprovinciale Eindronde VFV

Iedere provincie mag twee clubs uitvaardigen naar de Interprovinciale eindronde.

Afhankelijk van de keuze van de Brabantse clubs is het aantal deelnemers aan de Interprovinciale Eindronde van de VFV 8,9 of 10.
Middels loting worden de clubs verdeelt in 2 poules waarbij in iedere poules maar 1 club per provincie mag zitten. Er zijn dus poules met 4 of 5 teams.

In poules met 4 teams worden 2 rondes gespeeld om de rangschikking te bepalen. Ronde 1 is op basis van loting in ronde 2 spelen de winnaars tegen elkaar en ook de verliezers.
In poules met 5 clubs spelen alle teams tegen elkaar, 2 keer uit, 2 keer thuis.

Na de poulefase spelen de nummers 1 tegen elkaar om de definitieve rangschikking te bepalen om te mogen promoveren. Mocht het nodig zijn dan spelen ook de nummers 2, 3, 4 en 5 tegen elkaar.

Interprovinciale Eindronde ACFF

Iedere provincie mag 1 club afvaardigen naar de Interprovinciale Eindronde. Dat kan door een eindronde te organiseren of door de nummer 2 uit de eindrangschikking te sturen.

De 4 of 5 deelnemers, afhankelijk van Brabant, spelen vervolgens 2 of 3 rondes om de volgorde voor promotie te bepalen.

Is het aantal promotieplekken groter dan het aantal deelnemers dan vervalt de Interprovinciale eindronde voor deze teams en promoveren ze direct. In dat geval mag iedere provincie een tweede club afvaardigen, die clubs spelen vervolgens de Interprovinciale Eindronde.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #2 Gepost op: mrt 20, 2017, 11:44:08 »
20-3

Maikel zag hoe Zulte-Waregem de strafschoppen beter nam en de beker won. Aangezien Oostende ook in Play-Off I speelt is het gevolg hiervan voor de competitie beperkt. De nummer 5 uit Play-Off I zal tegen de winnaar van PO II spelen om een plekje in Europa. Zulte is gelijk zeker van de groepsfase van de EL, tenzij ze nog tweede worden, dan spelen ze CL voorronde.

Alle andere profclubs beperkten zich tot oefenvoetbal.

1e Amateur
Belangrijkste nieuws is dat morgen, dinsdag, Deinze voor de evocatiecommissie staat. Zij bekijken overigens enkel of er procedurefouten gemaakt zijn. Beslist zij negatief dan trekt Deinze nog naar het BAS. Als de evocatiecommissie wel vind dat er fouten gemaakt zijn dan moet de beroepscommissie opnieuw oordelen. Ik ga er vanuit dat er in ieder geval een aanpassing van de straf volgt. Het tart iedere logica dat een ploeg gelijk krijgt van de Bond maar dat het beroep 4 maanden later alsnog negatief oordeelt en de club alle punten verliest. Sportief verloor Deinze weer eens, 0-1 van Oudenaarde.

Verrassingen waren er sportief gezien nergens. Van de top 5 verspeelde alleen Heist punten met een 1-1 bij Hamme.

2A VFV
Vorige week al gelijk, ditmaal een nederlaag voor Knokke. Maar de achtervolgers profiteren totaal niet. Zowel Aalst als Petegem verliest ook. Onderin won Menen voor het eerst in maanden en is degradatie een weekje uitgesteld.

2B VFV
Thes en Berchem speelden beide gelijk dus bovenin verandert er niets. Opvallend is de kleine wederopstanding van Woluwe-Zaventem. In 5 duels deze periode werden meer punten gehaald dan in de eerste 2 periodes samen. Goed voor de 2e plaats in periode 3 maar wel nog 9 punten achter een plaats die uitzicht biedt op handhaving.

ACFF 2
Weinig opzienbarends deze week. De topploegen wonnen, de clubs aan de onderkant verloren. Luik haalde uit tegen Charleroi-Fleurus; 6-0.

Offline maikelll043

 • Berichten: 712
 • Geslacht: Man
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #3 Gepost op: mrt 20, 2017, 15:13:00 »
Respect Joost om dit allemaal zo aan ons uit te leggen, het wordt ineens een stuk makkelijker te begrijpen !

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #4 Gepost op: mrt 22, 2017, 12:35:02 »
Deinze en haar advocaat trokken gisteren naar de KBVB en de zitting duurde een half uur. Op een nader te bepalen datum volgt de uitkomst.

Deinze geeft op haar Facebookpagina een klein beetje uitleg over de zaak.

Tijdlijn:
sep-15; Buysse tekent een contract bij Deinze voor seizoen 16-17
mei-16; Buysse wil toch een profclub vinden en laat het contract ontbinden
2 september 2016; Buysses zoektocht is gestrand en hij tekent alsnog bij Deinze

De dienst aansluitingen heeft beslist dat op basis van artikel 527 Buysse speelgerechtigd is. Dat is later door het Sportcomité bevestigd na een klacht van Seraing.

Seraing (en Sprimont) trokken naar de beroepscommissie en wezen naar artikel 528, een artikel dat nog niet zo oud is en gaat over transfers tijdens het lopende seizoen.

De artikelen:
Citaat
527
1. De speler wiens contract verstrijkt mag tot en met 30 juni een nieuw contract afsluiten met de club die zijn werkgever was. Bij ontstentenis van ondertekening van een nieuw contract uiterlijk op 30 juni, wordt de speler van rechtswege ontslagen uit de KBVB waardoor hij vanaf 1 juli vrij is zich aan te sluiten bij een Belgische of buitenlandse club.

(punt 2 en 3 gaan erover dat een speler die na 15 maart een contract tekent pas een seizoen later actief mag worden)

528
1. Een speler wiens contract in gemeen overleg wordt ontbonden wordt, zodra de ontbinding aan de bond werd betekend, van rechtswege ontslagen uit de KBVB, waardoor hij vrij is om zich aan te sluiten bij een Belgische of buitenlandse club.

2.  Bij heraansluiting in België is de speler slechts speelgerechtigd voor officiële wedstrijden van de eerste ploeg indien ... de heraansluiting plaatsvindt in de loop van een toegestane periode (=transferperiodes)

Ook belangrijk is artikel 526. Daarin staat welk artikel van toepassing is.

Citaat
1. Worden beschouwd als vrij van contractuele verbintenis, de spelers wiens contract als betaalde sportbeoefenaar:
- verstrijkt op het einde van het seizoen zie Art. 527
- in gemeen overleg wordt ontbonden zie Art. 528

Standpunt Deinze: Buysses contract was geldig voor seizoen 2015-2016. Het contract voor 2016-2017 is nooit in werking getreden, Buysse was dus transfervrij.
Standpunt Seraing: Het contract is in overleg ontbonden en dus mag een nieuwe aansluiting alleen plaatsvinden in de transferperiode

De evocatiecommissie gaat nu bekijken of de beroepscommissie terecht het standpunt van Seraing heeft gevolgd en artikel 528 heeft gevolgd.

Wat toch het meest opvalt aan deze zaak;
* Er zit wederom een hiaat in het Bondsreglement
* Bij Seraing zijn ze drukker met alle wedstrijdformulieren na te kijken dan met het sportieve aspect
* Deinze heeft volledig te goeder trouw gehandeld
* Het duurt weer maanden voordat een zaak een uitspraak krijgt

Logisch gezien treft Deinze geen blaam, zij hebben gehandeld naar de uitspraken van de KBVB. Ze daarvoor straffen, en zeker na zo'n lange periode zou zeer oneerlijk zijn in mijn ogen.
« Laatst bewerkt op: mrt 22, 2017, 12:40:08 door Joost »

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #5 Gepost op: mrt 26, 2017, 21:21:15 »
Profondeville heeft een punt!

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #6 Gepost op: mrt 27, 2017, 13:30:36 »
Weekend 25-26 april

Play-Off 3 ging van start en bracht gelijk spektakel. Tubeke en Leuven speelde nog 1-1 maar Lommel ging met 0-5 winnen op het veld van Cercle. Lommel geeft daarmee haar overlevingskansen een enorme boost. De achterstand op Leuven is nog maar 4 punten en volgend weekend mag Leuven op bezoek in Lommel.

In eerste amateur is Sprimont toch weer richting Brussels aan het kruipen. De achterstand van vijf punten inlopen zal nog wel een hels karwei worden want de tegenstanders liegen er niet om; Virton, Dessel en Beerschot komt de ploeg onder andere nog tegen.

Deinze kwam weer niet tot winnen en staat 11 punten achter Brussels met nog 12 te behalen punten. Het behoud van de club in 1e Amateur zal dus niet meer via de inhaalrace lukken.

Aangezien het verder nergens terug te vinden is heb ik de stand maar eventjes gereproduceerd wanneer Deinze wél haar punten behoudt;
   1.      FC.O. Beerschot-Wilrijk       26      68      41   
   2.      K.FC.Dessel Sport       26      56      31   
   3.      K.MSK.Deinze       26      48      18   
   4.      R.Excelsior Virton       26      47      20   
   5.      FC.V.Dender E.H.       26      46      14   
   6.      K.SK Heist       26      42      14   
   7.      K.SV.Oudenaarde       26      40      3   
   8.      A.S.V.Geel       26      38      7   
   9.      F.C. Seraing       25      37      1   
   10.      K.FC.Vigor Wuitens Hamme       26      28      -10   
   11.      K.Patro Eisden Maasmech.       26      26      -17   
   12.      SP.Hasselt       26      25      -13   
   13.      KFC.Oosterzonen Oosterw.       26      24      -13   
   14.      White Star Bruxelles       26      19      -29   
   15.      R.Sprimont Comblain Sport       25      17      -24   
   16.      K.VV.Coxyde       26      0      -43   

In de Tweede Amateur A prijkte er een 'stilgelegd' achter Racing Gent v Menen. Bij een 2-1 stand liep de keeper van de bezoekers een zware blessure op. Er waren op dat moment 73 minuten gespeeld en daar zou het bij blijven. Door overwinningen van Gullegem en Westhoek zal Menen overigens degraderen als 2-1 de eindstand blijft.

Knokke won haar duel met 2-0 van Harelbeke en behoudt 7 punten voor op Aalst.

In 2B won Thes op vrijdagavond al met 3-1 van Spouwen-Mopertingen. Berchem bleef zondag in het spoor met een benauwde zege op Zaventem; 3-2. De achterstand blijft 4 punten. Die nederlaag van Zaventem betekend dat handhaving voor de ploeg vrij lastig gaat worden. Grimbergen pakte een puntje, Tienen won.

Bij de Walen wonnen Chatelet-Farciennes en Luik hun duel nipt. Chatelet boog zelfs een 3-1 achterstand bij Kelmis om. Voor Namen viel het doek, zij degraderen.


Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #8 Gepost op: apr 05, 2017, 19:52:49 »
Samengevat;

Beerschot is de enige uit 1e Klasse Amateur die mag stijgen.

Antwerp, Lokeren, Kortrijk en Moeskroen zijn nog niet zeker van een licentie, zij moeten extra stukken inleveren.

Zij kregen een licentie voor 1e amateur;
Oudenaarde
Seraing
Virton
Hamme
Dessel
Deinze
Geel
Heist
Hasselt
Patro
Dender
Oosterzonen

Bocholt heeft de aanvraag ingetrokken als ik het goed lees.

Van lager niveau geen nieuws.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #9 Gepost op: apr 09, 2017, 22:34:46 »
Ik heb nogal weinig tijd te laatste tijd, een updateje op zondagavond dan maar;

1e Klasse Amateur.
Beerschot is door de uitspraken van de licentiecommissie al zeker van promotie. Om het kampioenschap ook binnen te hengelen moet de play-off gewonnen worden.

Dessel en Virton hebben zich al geplaatst voor de play-off.

Dender bezit momenteel de 4e plaats maar daarvoor kan Seraing zich nog wel eens melden. Ook Heist staat overigens maar 4 punten achter. Seraing staat er 6 achter op Dender maar mag komende week inhalen tegen Sprimont-Comblain. Een week later speelt Dender tegen Hamme en krijgt Seraing wellicht een forfaitzege in de schoot geworpen door Brussels. En dan spelen ze op de laatste speeldag nog tegen elkaar!

Onderin viel sportief het doek voor Deinze. De club kreeg eerder deze week te horen dat er geen procedurefouten zijn gemaakt, geen heroverweging van de beroepscommissie dus. Deinze trekt daarom maar naar het BAS om haar vege lijf te redden.

2e Amateur VFV A
Knokke is de kampioen en zal stijgen bij het behalen van de licentie.
Halle en Menen degradeerden al.
Winnaar van de 1e periode was Sparta Petegem, zij vroegen geen licentie aan en zullen dus niet stijgen.

2e Amateur VFV B
Het seizoen lijkt uit te lopen op een drama voor Thes Sport. De 2e nederlaag op rij voor de Limburgers en Berchem profiteert optimaal. Met 8-1 winnen de Antwerpenaren van Zwarte Leeuw en veroveren de kop.
Onderin won Grimbergen, ze lopen daarmee 3 punten uit op de directe degradatieplaatsen en behouden tevens de mogelijkheid zich rechtstreeks te handhaven.

2e Amateur ACFF
Chatelet Farciennes won met 2-4 op het veld van Walhain en haalde de titel binnen.

3e VFV A
Ingelmunster won, Wetteren verloor en dus is er een gat van 3 punten. Niet dat het erg van belang is voor Ingelmunster, zij gaan samen met Izegem komend jaar en spelen dan sowieso een treetje hoger.

3e VFV B
Turnhout pakte hier vorige week de titel.

3e ACFF A
Rebecq en RWDM leken lange tijd een tweestrijd van de titelstrijd te maken maar Francs Borain heeft zich dankzij een bijna perfecte terugronde teruggeknokt tot op 1 punt.

3e ACFF B
Entente Durbuy blijft op koers voor de titel met nog 2 duels te gaan blijft de voorsprong 5 punten.

Provincialen;
Antwerpen; Ternesse is kampioen
Brabant; Nog 3 teams in de strijd voor de titel. Opvallender; volgend seizoen wordt Brabant helemaal gesplitst tussen ACFF en VFV zodat er een 10e 1e provinciale klasse komt.
Limburg: Termien is kampioen
Oost Vlaanderen: Melsele is kampioen
West Vlaanderen: Wingene verdedigt op de slotdag 1 punt voorsprong op WS Lauwe
Henegouwen: Soignies heeft 4 punten meer dan Binche, 2 speeldagen voor het einde
Luik; Dison verloor en Stockay won waardoor die laatste de titel pakt
Luxemburg; Oppagne Weris verloor, Habay-la-Neuve won en pakt de titel
Namen: Met nog 2 volledige rondes te gaan heeft Wepion 1 punt minder, en een duel minder, dan Spy

Woensdag de resultaten van de licentiebeslissingen voor de lagere amateurs.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #10 Gepost op: apr 12, 2017, 21:15:39 »
Eindelijk nieuws van lager niveau.

Een licentie voor 1e klasse amateur kregen;
ACFF:
FC Luik
La Louviere Centre
Olympic Charleroi
Chatelet-Farciennes

VFV A
Knokke
Eendracht Aalst
St Eloois Winkel
Olsa Brakel
RC Gent

VFV B
Berchem Sport
Rupel Boom (in het document steevast Ruppel genoemd...)
Thes Sport

Doordat het aantal aanvragen beperkt is gebleven mag iedereen die een licentie kreeg meedoen aan de eindronde.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #11 Gepost op: apr 12, 2017, 21:21:43 »
Van de clubs in 1e klasse amateur heeft Coxyde geen licentie aangevraagd.

White Star Brussels en Sprimont hebben er geen gekregen.
Dat is goed nieuws voor Deinze. Zij zouden daardoor nog eindronde voor handhaving mogen spelen.

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #12 Gepost op: apr 12, 2017, 21:31:30 »
Nog 1 detail.

Antwerp kreeg geen licentie net als Moeskroen.
Beerschot is de enige ploeg met licentie 1B die mag stijgen. Dat wordt dus nog leuk.

Daarnaast kregen alle clubs licentie 1A én 1B. Aangezien Beerschot enkel 1B kreeg zullen zij er dus werk van moeten maken om volgend jaar ook 1A te krijgen, anders zijn ze nu alweer gedegradeerd.

Offline Nort

 • Berichten: 2468
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #13 Gepost op: apr 12, 2017, 21:44:57 »
Wat is de situatie van Antwerp en Moeskroen dan?

Offline Joost

 • Berichten: 8481
Re: Promotie / Degradatie in België 2016-2017
« Reactie #14 Gepost op: apr 12, 2017, 22:18:55 »
Wat is de situatie van Antwerp en Moeskroen dan?

Ze hebben geen licentie gekregen. Antwerp gaat dat aanvechten bij het BAS. Moeskroen zal dat ook wel doen.