Auteur Topic: Preston North End v Sheffield Wednesday (2006)  (gelezen 2811 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TeeZee

  • Berichten: 3470
  • Geslacht: Man
    • GroundhoppersNet
Preston North End v Sheffield Wednesday (2006)
« Gepost op: apr 07, 2008, 09:33:35 »
Zaterdag 5 augustus 2006
PNE was ooit de club die ik als eerste had willen bezoeken in Engeland. Het werd echter Fulham en de rest is history. Ruim vijf en een halfjaar en tientallen wedstrijden verder in het Verenigd Koninkrijk kwam dan toch de dag dat de meer dan een eeuw oude ground van de eerste kampioen van Engeland bezocht werd.


Deepdale bestaat uit drie moderne tribunes en de oude Pavilion Stand. Deze tribune wordt dit seizoen bedankt voor bewezen diensten en de vraag is nu welk hoofd de nieuwe tribune gaat sieren nadat Tom Finney, Bill Shankly en Alan Kelly al voorgegaan waren. Het is te prijzen dat PNE in een tijd van identikit legobakken origineel probeert te zijn. Deepdale is dan ook in meerdere opzichten wezenlijk verschillend van andere nieuwe stadions. Dat is al zichtbaar wanneer je het stadion nadert, Deepdale heeft opvallende floodlights in plaats van lampen die in het dak van de tribunes geintegreerd zijn.

Voor romantici blijft de Pavilion Stand nog steeds de hoofdreden van de reis. Toch is het voornamelijk de buitenkant die indruk maakt. De geheel begroeide facade, de verroestte deuren, de trappen naar de tribune en de bruine bakstenen maken het een typisch Engelse tribune. Een groot minpunt is dat je in Engeland, maar waarschijnlijk ook in de rest van dit universum, niet veel tribunes zult tegenkomen met zoveel commerciele boodschappen op de gevels als de Pavilion Stand. Een kwart van de tribune wordt nog gebruikt voor zittende toeschouwers, maar verder is het een enorme reclamezuil. Wel mooi is de kant waar Radio Preston huist, daar is nog een stuk van een oude staantribune zichtbaar.


Als geheel is de buitenkant van Deepdale een modern stadion dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Leuk is het standbeeld van Sir Tom Finney waarin een van zijn bekendste voetbalacties is afgebeeld, op een ondergelopen veld houdt Finney de bal binnen met een sliding terwijl het water aan alle kanten opspat. In een apart gebouwtje dat los van het stadion staat, huist de clubshop. De clubshop is bijzonder uitgebreid en het doet qua indeling enigszins denken aan de clubshop op wijlen Maine Road van Manchester City.


De Alan Kelly Town End Stand

Een uur voor kick off gingen de turnstiles open. Een steward maakte zijn excuses hiervoor, want normaal was dat eerder. Het geval bleek te zijn dat er een medewerker onwel geworden was. Lopend richting de tribune vielen de woekerprijzen bij de catering op. £2.50 voor een pie en £3.00 voor een hotdog is aan de hoge kant. Het programmaboekje moest ook 3 quid opbrengen en was uiteraard niet veel anders dan de programmaboekjes van de overige tientallen clubs.


De Bill Shankly Stand (away)

De zitplaatsen waren uitstekend, voldoende beenruimte en bijna vooraan bij de middenlijn. Jammer dat ook PNE aan carpoolen doet gezien de wel erg ruime strook rondom het veld. Zoals eerder gemeld ziet het stadion er vanbinnen uitstekend uit. Het uitvak met Sheffield Wednesday supporters zat bijna helemaal vol en qua zang lieten zij zich niet bepaald onbetuigd. Hoogtepunt was het spreekkoor "just a small town in Blackpool" richting de PNE-aanhang die hier hoorbaar geagiteerd door raakte.


Donkere wolken pakken zich samen boven de Pavilion Stand

Vlak voor kick off ging er een steward op een stoeltje schuin voor ons zitten en zakte steeds meer weg. Andere stewards gingen gepaniekeerd naar hem toe terwijl hij steeds verder zakte. Ze tilden hem op van zijn stoel en zo slap als een vaatdoek werd hij op de grond gelegd. Terwijl de medische staff kwam aan hollen legde een van de stewards hem in de zgn. bewustelozenhouding, waarna hij verward bijkwam. De man met het vettige haar en de rotte tanden werd op een brancard gelegd en naar buiten gereden, de enige geschikte uitgang lag uitgerekend onder het uitvak. Er werd ons verzekerd door een steward die verdacht veel weg had van Frank Masmeijer dat het geen oefening was. Waarschijnlijk is het goedgekomen met de steward, want PNE hield geen minuut stilte voor de wedstrijd. Dat was vrij jammer, want het miezerweer pastte er uitstekend bij. Of misschien is PNE gewoon een harteloze club, dat kan ook.

De wedstrijd eindigde uiteraard in 0-0 en na Barnet v Arsenal was dit de tweede wedstrijd op rij waarin twee doelpunten werden afgekeurd. Het doelpunt van Wednesday was een plaatje, een stiftje a la Bergkamp alleen was de aanname daarvoor met de hand. En dat mag niet. De manager van PNE zag ik vreemde keuzes maken door eerst de beste man van het veld te halen (Danny Dichio) en vervolgens hetzelfde te doen met de op een na beste (Jason Jarrett). Ook ex-Leeds Danny Puch liet zich niet onbetuigd. Keeper Carlo Nash liet enkele knappe reddingen zien en is bij PNE duidelijk een betere doelman geworden. Patrick Agyemang viel bijzonder ongelukkig in, de Jamaicaan deed werkelijk niets goed. Toch moet het ergens in de verte wel een erg sterke spits zijn. Ook niet al te best was rechtsback Graham Alexander, vooral in de eerste helft lag het probleem van PNE op rechts.


Het hoogtepunt van de dag kwam toen Lee Bullen van Wednesday wraak nam voor een overtreding die even daarvoor op een ploegenoot begaan was. Waarschijnlijk vatte deze geheel eigen interpretatie van het slagersvak goed samen waarom Engels voetbal echt het allermooiste is. De kaart die hij getoond kreeg door de gelukkig slecht fluitende Walton leek zelfs roder dan normaal. Diep en dieprood en zonder nadenken gegeven met gestrekte arm. Topvermaak. Ondanks het uitblijven was het dus een vermakelijke anderhalf uur, waarbij nogmaals opgemerkt moet worden dat de awaysupport van Sheffield Wednesday indruk maakte.

De cijfers

STADION
Een voorlopig nog even mooie moderne mix van modern met oud. PNE kopieert niet klakkeloos de hedendaagse multifuncti-ovaaltjes maar heeft een eigen visie. Het stoeltjes mozaiek van enkele legends geeft dit stadion karakter.
83

SFEER
Het thuispubliek is erg tam, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door de meegereisde uiltjes. Na afloop werd er geen "I will always love you" gedraaid en wat mij betreft levert dat geen minpunten op.
74

WEDSTRIJD
Dit was zeker niet de saaiste brilscore die ik ooit heb moeten aanschouwen. Hoogtepunt was de rode kaart en op een goede tweede plaats kwam het schitterende afgekeurde doelpunt van Wednesday.
65

CONCLUSIE
Een aardige opening van het seizoen, al zullen de home fans naar alle waarschijnlijkheid komend seizoen nog wel meer spectakel gaan zien dan er nu voorgeschoteld werd. Toch geldt automatisch dat een club met zo'n naam en zo'n stadion domweg genoeg heeft aan het teren op de uitstraling die het nog altijd bezit om het een indrukwekkende ervaring te maken.


Voetnoot: Jet2 heeft vliegtuigen zonder beenruimte en de Travelodge was oud, vies en liet te wensen over. De huurauto van National Car, merknaam is me ontschoten, was op de versnellingsbak na prima.

Offline Pieros

  • Berichten: 226
Re: Preston North End v Sheffield Wednesday (2006)
« Reactie #1 Gepost op: apr 07, 2008, 22:05:06 »
Het blijft ondanks het moderne wel een mooi stadion. Alleen zie ik op sommige plekken ipv foto's een klein rood kruisje (maar kan ook aan mijn comp liggen hoor, ik weet het niet).

Offline TeeZee

  • Berichten: 3470
  • Geslacht: Man
    • GroundhoppersNet
Re: Preston North End v Sheffield Wednesday (2006)
« Reactie #2 Gepost op: apr 07, 2008, 22:12:10 »
Waarschijnlijk ligt het aan imageshack, waar de foto's gehost worden. Sommige foto's werken dan tijdelijk niet. Het kan zomaar zijn dat je straks wel de foto's weer ziet.