Groundhopping > Duitsland

Die Verwandlung - 45 Jahre 2. Bundesliga

<< < (2/4) > >>

hgrm:
Regionalliga en 3. Liga

Na de laatste inkrimping van de 2. Bundesliga van 20 naar 18 in 1993/94, is er aan de 2. Bundesliga niets meer veranderd. Wel is de Unterbau twee keer op de schop gegaan, wat wel consequenties had voor de promotie/degradatie.

Met de integratie van de DDR-piramide stak het oude probleem weer de kop op: fragmentatie op het derde niveau. Er waren inmiddels weer 10 Oberligen en dat was te veel. Daarom besloot de DFB om met ingang van het seizoen 1994/1995 een nieuw niveau tussen de 2. Bundesliga en de Oberliga te maken. Hiervoor werd de oude naam Regionalliga afgestoft, omdat dit positiever zou klinken dan 3. Liga.

Terwijl de Regionalliga in 1994/95 zijn debuut vierde, viel in de 2. Bundesliga de volgende Durchmarsch te noteren: Düsseldorf stootte in één keer door van de Oberliga naar de Bundesliga. Sterker nog: in vier seizoenen ging Düsseldorf van de Bundesliga naar de Oberliga en weer terug. Het zou daar niet bij blijven....


De introductie van de Regionalliga in 1995/96 betekende dat de laatste vier van de 2. Bundesliga zouden degraderen. Ondanks dat er vier Regionalligen waren, promoveerden niet de vier kampioenen. Nee, dat zou te simpel zijn. Er waren namelijk ook geen vier Regionalligen, er waren er drie: Süd, West/Südwest en Nord/Nordost. Waarbij Nord/Nordost in twee delen (Nord en Nordost) was gesplitst. In een dubbele ontmoeting tussen de kampioen van Nord en die van Nordost zou de kampioen van Nord/Nordost worden bepaald.

Er waren dus drie kampioen die promoveerden terwijl er nog een vierde promotieplek was. Deze ging bij toerbeurt naar de nummer twee van één van de Regionalligen. Het eerste jaar was dit Nord/Nordost, zodat de facto alle vier de kampioenen promoveerden. Een jaar later was dit West/Südwest. Derhalve promoveerde de nummer twee van West/Südwest wel terwijl de kampioen van Nordost door verlies tegen de kampioen van Nord niet promoveerde.

Na drie jaar vond men deze gang van zaken toch wel een beetje vreemd. De oplossing: maak het nog ingewikkelder.
De kampioenen van Süd en West/Südwest promoveerden rechtstreeks, de kampioenen van Nord en Nordost speelden om de derde promotieplaats. De verliezer hiervan speelde samen met de nummers twee van West/Südwest en Süd om de laatste plaats.

Ook dit systeem heeft drie jaar stand gehouden. Daarna werden de Regionalligen gereorganiseerd tot twee poules (Nord en Süd) waarvan de nummers één en twee promoveerden.

De laatste wijziging kwam in 2008 met de komst van de 3. Liga tussen de 2. Bundesliga en de Regionalliga. Er degradeerden nog slechts twee ploegen rechtstreeks, de derde van onder moest het opnemen tegen de nummer drie van de 3. Liga. Ook tussen de Bundesliga en de 2. Bundesliga werd zo'n Relegation ingevoerd.

Voor de 2. Bundesliga pakte dit slecht uit; in 10 seizoenen lukte het de nummer drie slechts twee keer om te promoveren, terwijl de nummer 16 maar liefst zeven keer degradeerde. Ongelukkigste zijn hierin Karlsruher SC en Osnabrück die drie keer in de Relegation verloren.

Tenslotte: na de Durchmarsch vanuit de Oberliga naar de Bundesliga van 1860 München en Düsseldorf is het nog vijf keer voorgekomen dat een club direct doorstootte naar de Bundesliga: Bielefeld in 1995, Nürnberg in 1997, Ulm in 1998, Hoffenheim in 2009 en Darmstadt in 2015. Van deze clubs heeft alleen Hoffenheim zich structureel in de Bundesliga staande weten te houden.

Koning Kriel:
De ochtend gestart met een lesje geschiedenis van het Duitse voetbal. Heel interessant om te lezen.

hgrm:
Dan nu onder het motto: "Iedereen die zei van die lui heur-ie nooit meer wat van" de clubs die ooit voor langere of kortere tijd in de 2. Bundesliga hebben gespeeld maar daarna nooit meer zijn teruggekeerd. Waaronder clubs die nu gewoon nog in de 3. Liga spelen tot clubs die je met een lampje moet zoeken in de krochten van het amateurvoetbal.

Het is de bedoeling dat ik begin met de degradanten van 1974/75 en dan langzamerhand richting 2017/18 werk. Het zal wel even duren voordat alles er op staat. Van de clubs die ik bezocht heb, zal ik foto's toevoegen en uiteraard is iedereen uitgenodigd om eigen foto's toe te voegen. Die foto's zal ik dan vervolgens op de goede plaats in het verhaal plakken.

hgrm:
Seizoen 1974/75

Degradanten:

Nord:
TSR Olympia Wilhelmshaven
RW Oberhausen
VfL Wolfsburg
HSV Barmbek-Uhlenhorst

Süd:
VfR Heilbron
Borussia Neunkirchen
Wormatia Worms
VfR Mannheim


TSR Olympia Wilhelmshaven
Huidige status: Opgeheven?
Plaats: Wilhelmshaven (76000 inw)

Het in 1947 opgerichte Turn- und Sportverein Rüstringen Olympia Wilhelmshaven dankt zijn naam aan de wijk Rüstringen en aan de schrijfmachinefabrikant Olympia. Voetbal was slechts één van de takken die de brede sportclub aanbood en nog steeds aanbiedt, maar zou wel uitgroeien tot de meest bekende. Al aan het eind van de jaren 40 was de club op het op-één-na-hoogste niveau van Nedersachsen actief, die meestal bekend stond als de Amateuroberliga Niedersachsen. Meestal eindigde Olympia in de subtop, net onder de plaatsen die recht gaven op deelname in aan de promotieronde naar de Oberliga Nord. In 1956 werd het kampioenschap behaald, maar in de promotieronde werd de club kansloos laatste. Dat was tevens de enige keer dat Olympia zich plaatste

Met de vorming van de Bundesliga in 1963 werd de Amateuroberliga Niedersachsen het derde niveau. Verder veranderde er niet veel voor Olympia: de club bleef meedoen in de subtop. In 1969 lukte het uiteindelijk om via de promotieronde te promoveren naar de Regionalliga, destijds niveau twee. Het eerste jaar werd degradatie nipt voorkomen, maar daarna kabbelde de club weer rustig voort: nooit echt in degradatienood, nooit echt meedoen om de prijzen. Vijf jaar middenmoot of subtop was echter wel genoeg voor plaatsing in de 2. Bundesliga. Daar hield het op: Wilhelmshaven kwam twee punten tekort en degradeerde naar de Oberliga Nord.

Sindsdien is het nooit meer gelukt om een vervolg te geven aan de (relatieve) successen uit het verleden. In een paar jaar zakte de club vanuit de subtop via de middenmoot weg naar de staart van de Oberliga. In 1982 lukte het voor de laatste keer om terug te komen in de Oberliga, waar het verblijf tot 1988 duurde. In 1992 bundelden Olympia Wilhelmshaven en SV Wilhelmshaven de krachten voor wat betreft het "top"voetbal. In de Landesliga bleef allen SV actief, terwijl Olympia het eerste team terugtrok en door ging in de Kreisklasse (niveau 7). In 2009 fuseerde de voetbalafdeling van Olympia met WSSV Wilhelmshaven tot FC Olympia 09 Wilhelmshaven. Het laatste 'bewijs' voor activiteit van de fusieclub dateert uit het seizoen 2014/15, dus het heeft er alle schijn van de de club ofwel is opgeheven ofwel is opgegaan in een andere club. Andere afdelingen van Olympia bestaan nog wel.

Ondanks dat Olympia nooit echt grote successen kende en nooit op het hoogste niveau actief was, kwam het publiek in groten getale naar het stadion aan de Friedenstrasse. In de eerste jaren in de Regionalliga lagen de toeschouwersgemiddeldes tussen de 6000 en de 7000, maar toen de club wegzakte en werd voorbijgestreefd door SV Wilhelmshaven, bleef het publiek weg. Op de plaats van het Stadion an der Friedensstasse staat momenteel het Jadestadion, een modern stadion voor 7500 toeschouwers. Hierin speelt momenteel SV Wilhelmshaven in de Bezirksliga. In tegenstelling tot Olympia is het verhaal van SV wel heel spannend met een hoog David (SV) vs. Goliath (DFB, FIFA) gehalte. Wie de Bijbel kent, weer wie er gewonnen heeft. Maar daarover later wellicht meer.

JoeySpiegelaar:

--- Citaat van: hgrm op aug 16, 2018, 11:27:33 ---
Ondanks dat Olympia nooit echt grote successen kende en nooit op het hoogste niveau actief was, kwam het publiek in groten getale naar het stadion aan de Friedenstrasse. In de eerste jaren in de Regionalliga lagen de toeschouwersgemiddeldes tussen de 6000 en de 7000, maar toen de club wegzakte en werd voorbijgestreefd door SV Wilhelmshaven, bleef het publiek weg. Op de plaats van het Stadion an der Friedensstasse staat momenteel het Jadestadion, een modern stadion voor 7500 toeschouwers. Hierin speelt momenteel SV Wilhelmshaven in de Regionalliga. In tegenstelling tot Olympia is het verhaal van SV wel heel spannend met een hoog David (SV) vs. Goliath (DFB, FIFA) gehalte. Wie de Bijbel kent, weer wie er gewonnen heeft. Maar daarover later wellicht meer.

--- Einde van citaat ---

Sv Wilhelmhaven acteert op dit moment in de Bezirksliga II.. een veel lager niveau dan het 4de niveau dat hier vermeld staat.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie