Auteur Topic: Taiwan - Republic of China  (gelezen 4924 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nort

  • Berichten: 2483
Taiwan - Republic of China
« Gepost op: jun 09, 2019, 12:59:03 »
Taiwan
Taiwan heeft een status aparte in de wereld. Het eiland heeft een historie van bezetting en zelfs de Nederlanders waren er een korte tijd de baas (fort Zeelandia). Na de 2e wereldoorlog trokken de Japanners zich terug en was het de bedoeling dat Taiwan weer onderdeel zou worden van de People ’s Republic of China (wat wij als China kennen). Dat wilden de inwoners echter niet en onder de naam Republic of China (wat wij en zij nu voor het gemak Taiwan noemen) werd een nieuwe republiek gesticht.


De People ’s Republic of China was furieus en ziet Taiwan nog steeds als een afvallige provincie van het land en stelde daarbij strikte voorwaarden. China zou alle diplomatieke banden verbreken met landen die Taiwan officieel zou erkennen als land. Anno 2019 is deze situatie onveranderd en zijn er 19 landen, voornamelijk bananenrepublieken, die Taiwan officieel erkennen.

Nationale voetbalbond
Ondanks de internationale status werd het land wel een van de founding partners van de Aziatische voetbalbond in 1954 en sloot het zich ook aan bij de FIFA. Ook daar kreeg Taiwan te maken met tegenwerking vanuit China en in 1974 moest Taiwan de AFC verlaten en vond onderdak bij Oceanië. Totdat ook daar de macht van China te groot werd en Taiwan bondloos raakte. Pas nadat het de naam veranderde in Chinese Taipei FA (Taipei is de hoofdstad van Taiwan), mocht het terugkregen bij de OFC en later de AFC.

Vanuit koloniaal oogpunt heeft Taiwan een sterke band met Japan en zodoende is baseball ook de populairste sport van het land. Voetbal is weliswaar relatief populair in het land, maar de Taiwan Premier League trekt nauwelijks publiek. De nieuw opgezette Premier League moest het voetbal een nieuwe boost geven en na drie jaar lijkt dat project gedoemd te mislukken.


Taiwan Premier League
De speelrondes worden afgewerkt in willekeurige stadions waarbij het voorkomt dat twee clubs uit het noorden hun wedstrijden spelen in het zuiden. Bovendien worden de meeste wedstrijden in het nationale stadion gespeeld (49K capaciteit), terwijl de duels nauwelijks meer dan 1.000 toeschouwers trekken. De staat van het Taiwanese voetbal is het best zichtbaar op internationaal vlak. De kampioen van Taiwan moet beginnen in de 1ste voorronde van de Aziatische Europa League. Bovendien voldoen al 2 jaar op rij de nummers 1 en 2 niet aan de voorwaarden.

Drie dagen (!) voor het begin van de competitie werd het speelschema gepubliceerd en was de vinckgod met niet gunstig gezind. Alle wedstrijden werden in het zuiden gespeeld en op zondag gespeeld, waardoor ik mijn afspraak op zondag avond nooit zou halen. Een 2e divisie bestaat niet en als alternatief was er de Mulan Football League, de hoogste vrouwen afdeling. Zij speelden wel op zaterdag en bovendien in het nationale stadion.


Desondanks is het vrouwen voetbal relatief populair in het land en kroonde het zich zelfs 3x tot Aziatisch kampioen en nam het in 1991 zelfs deel aan het WK voor vrouwen. Sindsdien zijn de successen wel opgedroogd. Ondanks redelijk veel berichten van de nationale bond over het vrouwen voetbal, is er weinig tot geen informatie op het internet te vinden. Dat beloofde weinig goeds. 

18-05-2019 Taipei Xiongzan 0–4 Taichung Blue Whale
Toch wilde ik de vinck maken en met drie aanvangstijden had ik zelfs de luxe om het tijdstip zelf te bepalen. Ik koos voor de 10:00 wedstrijd, zodat ik de namiddag en avond nog in Taipei kon besteden. Net als Japan beschikt Taiwan sinds 2007 over een ‘high speed rail’ verbinding met snelheden die oplopen tot 300 km/h. Het conform is reuze en in minder dan 90 minuten brengt de trein je van het uiterste Noorden naar het Zuiden.

Vanaf daar ging de weg verder via de metro en de benenwagen. Tien minuten voor de aftrap arriveerde ik bij het nationale stadion, dat ter gelegenheid van World Games 2009 is gebouwd. De loketten bevonden zich achter bouwhekken, de fontein zat zonder water en op een paar bouwvakkers na was de straat uitgestorven. Alsof de laatste wedstrijd er vijf jaar geleden gespeeld werd. Zou de wedstrijd dan toch ergens anders gespeeld worden en heeft Google mij een verkeerde vertaling gegeven?


Aangekomen aan de poort zag ik beweging in het stadion en klopte de vertaling dus wel. De ingang werd snel gevonden en bij de spelersopkomst kon ik 22 hoofden tellen en dat was inclusief eventueel aanwezige journalisten, scouts en andere medewerkers van de bond. Bij het hoogtepunt kon ik er 43 tellen en daarmee lag het aantal net onder mijn verwachting van 50 toeschouwers.

Dat was bijna net zoveel als de temperatuur in het stadion. Om tien uur ’s ochtends lag het kwik al boven de dertig graden en met een hoge luchtvochtigheid was het absoluut geen pretje om in de zon te zitten. Gelukkig waren er z’n 47.957 vrije stoeltjes en kon je met de schaduw meeverhuizen. Ondanks de atletiekpiste was het stadion erg leuk en kende het een hoefijzer vorm, waarbij de dakconstructie als een slang buiten het stadion aan één zijde doorliep.


De wedstrijd zelf was het aanzien niet waard en om toch nog iets van een beetje sfeer mee te krijgen, besloot ik in de 2e helft de toeteraar op te zoeken. Deze meneer had namelijk de behoefte om bij elke aanval zijn toeter in te drukken en met een team dat liefst 27 doelpunten heeft gemaakt in 5 wedstrijden, kon hij ook nu z’n lol op. De toeter hield mij zogezegd wakker en dat was nodig ook. Pas in de blessuretijd van de wedstrijd noteerde ik de eerste overtreding (niet zijnde buitenspel) en dat was ook nog eens op het middenveld.

Ik was dan ook blij dat het laatste fluitsignaal klonk en via de metro en de high speed rail keerde ik weer terug naar Taipei. Soms heb je van die wedstrijden die je lang bij blijven en anderen ben je in een dertig minuten alweer vergeten.

Offline Joost

  • Berichten: 8508
Re: Taiwan - Republic of China
« Reactie #1 Gepost op: jun 09, 2019, 13:40:44 »
Dit klinkt als zo’n obscure Vinck met een dusdanig slechte wedstrijd dat je m niet snel gaat vergeten.

Hamvraag; is het een Länderpunkt?

Offline Nort

  • Berichten: 2483
Re: Taiwan - Republic of China
« Reactie #2 Gepost op: jun 09, 2019, 13:56:27 »
Dat hangt er vanaf of je China al hebt gevinckt én aan welke politieke kant je staat :)

Offline DanielsenAxedal

  • Berichten: 261
  • Geslacht: Man
  • Boerenkoolvoetbal
    • BOERENKOOLVOETBAL
Re: Taiwan - Republic of China
« Reactie #3 Gepost op: okt 07, 2019, 13:46:54 »
Zeer leuk informatief stuk Nort! Vooral van zulke redelijke onbekende landen.